•   Portál
      Obsah fóra
      Album
      Wiki

•   OZNÁMENÍ A JINÉ
      Náměty
      Filmy, knihy
      Fikce, dohady
      Hospoda
      Vtipy, citáty

LIDÉ, MILITÁRIE
      Osobnosti, příběhy
      Vyznamenání
      Uniformy
      Zločiny, Holocaust
      Ostatní
      BOJIŠTĚ WW2
      Západní fronta
      Východní fronta
      Středomoří
      Dálný Východ
      Komplexně

EPOCHY
      Starověk
      Středověk
      Novověk
      WW1
      Po roce 1945
      ARMÁDY 1918-1945
      Německo   Británie
      USA   SSSR
      Itálie   Francie
      Japonsko
      Československo
      Ostatní

ZÁBAVA, AKCE
      Bazar
      Spolky, akce
      Hry
      Modelařina
    TOPlist
      ARMÁDY 1945-200?
      SSSR-Rusko
      USA   NATO
      Varšavská smlouva
      ČSSR, ČSR
      Jaderné zbraně
      Ostatní

•   LETECTVO
      Luftwaffe
      RAF
      USA   poválečné
      Rusko   poválečné
      Itálie
      Francie
      Japonsko
      Československo
      NATO
      Švédsko
      Válka ve vzduchu
      NÁMOŘNICTVO
      Kriegsmarine
      Royal Navy
      USA   poválečné
      Rusko   poválečné
      Itálie
      Francie
      Japonsko
      Ostatní, ponorky
      Válka v Atlantiku
      Válka ve Středomoří
      Válka v Pacifiku
      Válka v Ind. oceánu
      TANKY, VOJSKO
      Německo   Tanky
      Zbraně   Pušky
      Waffen SS
      Velká Británie
      USA   poválečné
      Rusko   poválečné
      Itálie
      Francie
      Japonsko
      ČSR   poválečné
      Ostatní   NATO
      Varšavská smlouva
      SPECIÁLNÍ ZBRANĚ
      Wunderwaffen
      Tajné zbraně
      Rusko - PVOS
      Rakety, jaderné
      a kosmické zbraně

•   Wiki

•   Album
      Galerie
      Forumfoto

• Portál     Obsah fóra     Články     Album     Forumfoto     Galerie     Chat     Nová témata     Nepřečtené     Bez odpovědí     Aktivní témata     RSS    
  • Dolů
  • Obsah fóra ‹ OZNÁMENÍ & JINÉ ‹ Filmy, dokumenty, knihy
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk
  • Novinky
  • FAQ
  • Chat
  • Registrovat
  • Přihlásit se

TV tipy

Filmy, dokumenty, knihy, publikace s válečnou tématikou, TV tipy.

Moderátoři: skelet, Pátrač

Napsat komentář

Příspěvekod Skeptik » 28/11/2011, 23:44

No já právě už v několika dokumentach viděl, že v tom ten zlý úmysl byl. Právě že místo boršče dostali zajatci těsně před přehlídkou maštěnou kaši, což jejich vyhladovělý organizmus povětšinou nevydržel.

To p3tris: Problém je, že o tom "zlém úmyslu" se zmiňují pouze němečtí vojáci, po kterých, po jejich návratu, novináři neustále požadovali šokující příběhy dokazující brutalitu a podlost východních barbarů (podlidí, chceš-li).
Pozor, tím netvrdím, že by byli "beránky" ale horší než Němci nebyli.
A co se týká té "maštěné kaše". Nevím, zda jsi v SSSR byl. Já ano, z toho jednou v lágru. Tedy ne v Gulagu, ale pionýrském lágru. Tedy ne v Artěku nebo jiném ukázkovém mezinárodním táboře, ale ve skutečném, sovětském, pionýrském lágru pořádaném družebním okresním městem. 26 Čechů a 260 Rusů.
Kaše byla 3x denně, ale jen v poledne maštěná. Za odměnu :)
Boršč, tedy ten pravý, s masem, byl pouze v neděli :)
Za Války maso nebylo a to co bývalo vydáváno za boršč, byla jakási polévka z krouhaného zelí a burgánu (krmná řepa). Pokud tedy zajatci skutečně dostali MAŠTĚNOU kaši, bylo to slavnostní jídlo - pravděpodobně aby měli více síly při pochodu.
P.S. Po prvních 3 dnech ruské stravy jsme měli sračku všichni :(
Nicméně to není nedostatkem hygieny. Prostě v jejich podmínkách žijí jiné bakterie než u nás. Po dvou třech dnech se střevní flóra stabilizovala, a pak už nebyl žádný problém.
Když jsem jel do SSSR podruhé, už jsem srajdu neměl. Ostatní co tam byli poprvé si tím prošli - bez ohledu na to, že jsme byly v jednom z nejluxusnějších hotelů v Leningradě (nyní St. Petěrsburg :) )

A k tomu dnešnímu dílu. Všimli jste si někdo toho záběru na hromadu rozstřílených T-34 po informaci, že RKKA měla obrovské ztráty při středu s Gross Deutchland?
Takto se agitační a propagandistický film opravdu nedělá.
A proto opětovně - Klobouk dolů před autory. Je to snad nejrealističtější a nejvyváženější dokument o WWII, který jsem kdy viděl.
POZOR Tím neříkám, že je zcela objektivní. Jen že se realitě velmi, velmi blíží.
Žádnou zásadní chybu jsem v něm nezaznamenal.
Skeptik
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod obc » 29/11/2011, 06:35

Viděl jsem pouze díl Bagration. Na můj vkus tam bylo příliš málo statistických údajů - např. o ztrátách a to zejména o vlastních (pojem "těžké ztráty" se mi zdá pro dokument příliš široký). Zbytečně mnoho patosu (což je společné pro většinu dokumentů) a o Varšavě ani zmínka. Celkově bych řekl průměr.
"the first casualty when war comes, is truth"
obc
četař
četař

Příspěvekod p3tris » 29/11/2011, 07:38

Skeptik píše: Problém je, že o tom "zlém úmyslu" se zmiňují pouze němečtí vojáci, po kterých, po jejich návratu, novináři neustále požadovali šokující příběhy dokazující brutalitu a podlost východních barbarů (podlidí, chceš-li).

Já netvrdím, že byl někdo horší nebo lepší. Zvěrstva se nepopiratelně děla na obou stranách. Ale nezmiňují se o tom jen němečtí vojáci, viděl jsem o tom v dokumentech mluvit i očité svědky z řad obyvatel Moskvy. Dobře víme, jakou tou dobou v SSSR režim byl, a vůbec bych se nedivil, kdyby nějaká ta "mastnota" byla obětována i na úkor vlastních lidí pro co nejvěší ponížení zajatců. V jejich případě měla určitě s žaludečními potíži co do činění i hygiena, podle všeho byla v táborech třeba úplavice naprosto běžnou záležitostí. A trochu omastku pak dokáže člověka pěkně prohnat. Znovu opakuji, nikoho neodsuzuji a tohle pokoření ve svý době dokážu i tak nějak pochopit. Jen mě popíchnul ten dnešní alibismus, že kropící vozy "smývaly špínu fašismu."
p3tris
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod Alfik » 29/11/2011, 12:33

Ad umývání špíny: Stalin, stejně jako Lenin, byli velcí obdivovatelé carských/ šlechtických "velkoukázáních", co se dělalo muselo se dělat - jak se dnes říká - s bubnem. Ostatně, už ve starém Římě platilo: Panem et circenses...
Pokud vím tak ta formulace byla i v tehdejším tisku a v ofic. komuniké pro západní pozorovatele. A pokud já vím, tak ti Stalinovi k tomuto cirkusu nadšeně blahopřáli. A nedivím se jim. Každý Němec který se pos**l v Moskvě nemohl střílet na vojáky druhé fronty.

Ad chování Němců a chování Rusů: Když přišli Němci na Ukrajinu, tak je obyvatelstvo nadšeně vítalo. Důvody: 1) Ukrajinci bytostně nenávidí Poláky - od doby kdy byli pod nimi. Mají k tomu spoustu důvodů. 2) Ukrajinci nemuseli Rusy (i když k nim necítili takovou nenávist jako k Polákům). 3) Postavení sovětů na Ukrajině ve 30. letech nebylo zdaleka tak konsolidované jako v Rusku. Z mnoha důvodů - ale především geografického - tam sovětifikace postupovala pomalu. Obyvatelstvo se chtělo vymanit ze sovětského systému a věřilo že jim Němci pomohou jak k tomu, tak i k samostatnému státu. Ostatně viděli příklad Slovenska.
Po pouhopouhých dvou měsících se na Ukrajině našlo opravdu jen pár jedinců kteří nebyli nas***í na Němce a nepomáhali patryzánům - nebo sami nebojovali proti N. Proč asi??? Že by proto že se Rusi chovali stejně jako Němci???
Opak je pravdou! Němci zabíjeli, mučili, pálili, znásilňovali... tisíckrát horší než Rusi!
Přestaňte zbožšťovat bestie! Tím děláte blbce ze sebe! Němci o sobě tvrdili že jsou "echt" ale chovali se (a stále se chovají, jen si projděte výstupy Německé politiky v EU) tak že by... ááále co, stejně jim Češi zase vlezou do prdele, tak co bych se tady snažil.
ObrázekObrázek

"Dificile est satiram non scribere" Decimus Iunius Iuvenalis
"Lidé jako Hitler by nikdy nemohli napáchat tolik zla, nebýt lidí jako Eichmann" S. Wiesenthal
"Ranní ptáče dál doskáče, ale pozdní kočka to unavené ptáče večer ráda dočká." Já.
Alfik
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod p3tris » 29/11/2011, 12:58

Alfiku, mi si asi nerozumíme. Já mám hodně daleko k obdivu k Německu a už vůbec k bestialitám, co se děli na ruských vojácích nebo civilním obyvatelstvu v celé SSSR. A i sem napsal, že to pokoření zajatců v Moskvě ztrátou lidkosti a sebeúcty, když se veřejně pokáleli, dokážu pochopit, stejně tak i brutální chování k ostatním zajatcům jinde. Němci to dělali taky a možná hůř a v každém případě Rus nebyl ten, kdo první hodil kamenem. Podle mě si tu vzájemnou nenávist na východní frontě dneska neumíme představit. A když člověk nenávidí a může ublížit, udělá to tím nejhorším způsobem. Tohle jde trochu mimo téma, jak jsem ho začal. Stačilo by mi, kdyby ty kropící vozy radši vůbec nezmiňovali, nebo aby zkrátka řekli, že za tím průvodem smývaly fekálie. Ale proč ty zbytečný plky o "alegorickém smývání fašistické špíny"? Tečka.
p3tris
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod Alfik » 29/11/2011, 16:46

Protože to tam bylo. Byla to součást oficiálního komuniké. Pravilo se tam (volný překlad): "Závěrem projedou ulicemi čistící vozy, aby ani špína z bot vojáků nezůstala na Moskevských ulicích. Fašistickou špínu umyjeme jednou provždy!"
Možná to mělo konotace na Hitlerovo prohlášení "Kam jednou bota Německého vojáka vkročí, tam navěky zůstane!"
Možná proto také zdůraznili že mnozí Němci měli jen ovinky či primitivní sandále.
Je to stejné, jako když v díle o Bitvě o Moskvu zdůraznili že Němci začali mít problémy s hygienou, že se nedokázali (bez chemie) zbavit vší a od zajatců se učili "jak se to dělá" v polních podmínkách.
Je to stejné jako ten šaškec s těmi dělovými salvami. Prostě přehlídka, paráda, ke které patřilo i bombastické vyjádření. A kde by mělo být takové prohlášení (a tím pádem i v seriálu) větší než v "bolšoj zemli"? Prostě to takhle Stalin chtěl, i s tím ponížením a s tou bombastičností. Takže to k té historii patří. Kdyby to tam nezaznělo, možná by se naopak někteří pamětníci/ historici ptali, proč to tam není.
ObrázekObrázek

"Lidé jako Hitler by nikdy nemohli napáchat tolik zla, nebýt lidí jako Eichmann" S. Wiesenthal
"Ranní ptáče dál doskáče, ale pozdní kočka to unavené ptáče večer ráda dočká." Já.
Alfik
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod hruso25 » 29/11/2011, 19:24

Zatiaľ som videl všetky časti.Čakal som nie čo iné,ale to to ma prekvapilo. Je to dosť rýchle,žiadne komentáre vojnových veteránov,výpovede obyčajných ľudí čo prežili blokádu Leningradu alebo Stalingrad. Nič také.Pekne digitálne spracované a štatistika.Možno že už to tak má byť.Koho by dnes zaujímalo ako babka hovorí príbeh keď nemci v zime vošli do dediny a všetkých nahnali do kostola, ktorí potom podpálil,alebo ako nemecký vojak príkázal žene aby vyhodila svoje nemluvňa do vzduchu,lebo on si chce doňho streliť.Matka pevne stisla dieťa a hodila ho o zamrznutú zem.Povedala keď som si ho porodila tak si ho aj zabijem,ale nie ty.
Poprad ,jar 1945 ,domček pri železničnej stanici.Je ráno osem hodín.nemci ustupujú na Mikuláš.Do kuchyne v dome vojde nemecký vojak,vidí ženu ktorá má v náruči dieťa,berie jej ho a chce si ho pohladkať,vysvetľuje matke,že aj on má také bábo doma a nevie či ho niekedy uvidí.Po chvíli odchádza z domu a nastupuje na vlak. Je ten istý deň.Na poludnie do Popradu prišli rusí.Do domčeka pri stanici vošiel ruský vojak,vidí matka s deckom v perinke,berie jej ho a v rukách ho hojdá.Hovorí žene,že doma má takého chlapca,ale nevie či ho niekedy ešte uvidí.Po pár minutách odchádza.
Ospravedlňujem sa ,trošku som odbočil od témy.
hruso25
vojín
vojín

Česká pomoc

Příspěvekod Horny » 8/1/2012, 13:55

Těžko říct, jestli to sem patří; ale dnes pět minut po deváté odvysílá ČT 24 dokument Česká pomoc o působení vojáků naší armády v Afghanistánu. Pořad zřejmě prodnešek nahradil ve vysílacím schématu Toulavou kameru, a ne všechny tv-programy si toho všimly... (viz. třeba seznam - zde program ČT)
Obrázek

Star Trek
* 1965
+ 2009
Horny
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvekod komisař » 25/2/2012, 13:00

Nenechte si ujít animovaný dokument o JOM Kippur v úterý ve 20,00 na ČT-2
Obrázek
komisař
praporčík
praporčík

Příspěvekod saldy » 26/2/2012, 18:56

http://zpravy.idnes.cz/kdybychom-odmitl ... 5_krimi_jw

28.2. ČT2 20:50
Obrázek
"Zabít se dá každý" V. Corleone
saldy
rotmistr
rotmistr

Příspěvekod Heckler » 7/3/2012, 20:28

Teď mne zaujalo tohle:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1035 ... s-nacisty/
Heckler
praporčík
praporčík

Příspěvekod visage » 14/3/2012, 15:09

Včera jsem zhlédl pěkný dokument kde mě (ne)mile překvapila velká
oblíbenost české pistole u gengů na předměstích Paříže.
Dokumen doporučuji už jen kvůli pohledu z ''druhé strany¨

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1035 ... 138255192/
visage
desátník
desátník

Příspěvekod p3tris » 20/3/2012, 21:43

Každé úterý na ČT2 od 20:00 druhá řada dokumentů Dogfights. Relativně hezké 3D modely letadel, o něco horší animace a znovu hrozný popis bitev. Takže se zase dočkáme: Brooks je tady, fokker tady a tady...
p3tris
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod Heckler » 20/3/2012, 22:24

To už se tady jednou probíralo. Je to takový...moc komerční..
Heckler
praporčík
praporčík

Příspěvekod Alfik » 21/3/2012, 10:14

Přesně Petrisu. Bylo to tam... jen letadla "s křídlama" chyběla - asi vymřeli pamětníci :D nebo se to napraví v dalším díle.
Ovšem otočka o 180 st. bez setrvačnosti nechyběla... ať žije fyzika! :D
ObrázekObrázek

Alfik
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod Skeptik » 21/3/2012, 18:19

Alfíku, náhodou ta otočka byla skvělá, přesně dle příručky - plný plyn - pravá noha - ruční brzda - smyk :)
ObrázekObrázek

"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
Skeptik
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod p3tris » 22/3/2012, 08:56

Jo, jo, přesně podle Dicta Boelcke :)

Zas na druhou stranu lepší koukat na tohle, než nechat manželce prostor pro Růžovku :D
p3tris
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod El Diablo » 6/4/2012, 13:14

Projekt Azorian: vyzdvižení ponorky K-129 (1/2)

V roce 1974 se uskutečnila jedna z nejsložitějších špionážních operací studené války - pokus CIA o vyzdvižení vraku sovětské ponorky ze dna Tichého oceánu. Americký dokument

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1035 ... rky-k-129/
Obrázek

"Co cítíte, když střílíte teroristy?"
"Zpětný ráz."
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.
El Diablo
Kapitán
Kapitán

Afgánistán na ČT2

Příspěvekod p3tris » 19/7/2012, 06:25

Včera dávali na ČT2 celkem zajímavý dokumet Afgánistán bez obalu, povětšinou natočený přímo vojáky z Provinčního rekonstrukčního týmu. Ke shlédnutí i na videoarchivu ČT:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1040 ... 156226119/

Po něm následoval další neméně zajímavý dokument od pana Štětiny z roku 2001 Afghánistán - země mé krve.
p3tris
Kapitán
Kapitán

Re: TV TIPY

Příspěvekod Trismegistos » 20/9/2012, 12:44

Na TV stanici ZDF vysílají trilogii o 1. Světové válce. Restaurované fotografie a filmy, rekonstrukce bitev, přehled techniky atd. Více informací na ZDF.
Trismegistos
nadporučík
nadporučík

PředchozíDalší

Napsat komentář

Zpět na Filmy, dokumenty, knihy