No já právě už v několika dokumentach viděl, že v tom ten zlý úmysl byl. Právě že místo boršče dostali zajatci těsně před přehlídkou maštěnou kaši, což jejich vyhladovělý organizmus povětšinou nevydržel.
To p3tris: Problém je, že o tom "zlém úmyslu" se zmiňují pouze němečtí vojáci, po kterých, po jejich návratu, novináři neustále požadovali šokující příběhy dokazující brutalitu a podlost východních barbarů (podlidí, chceš-li).
Pozor, tím netvrdím, že by byli "beránky" ale horší než Němci nebyli.
A co se týká té "maštěné kaše". Nevím, zda jsi v SSSR byl. Já ano, z toho jednou v lágru. Tedy ne v Gulagu, ale pionýrském lágru. Tedy ne v Artěku nebo jiném ukázkovém mezinárodním táboře, ale ve skutečném, sovětském, pionýrském lágru pořádaném družebním okresním městem. 26 Čechů a 260 Rusů.
Kaše byla 3x denně, ale jen v poledne maštěná. Za odměnu

Boršč, tedy ten pravý, s masem, byl pouze v neděli

Za Války maso nebylo a to co bývalo vydáváno za boršč, byla jakási polévka z krouhaného zelí a burgánu (krmná řepa). Pokud tedy zajatci skutečně dostali MAŠTĚNOU kaši, bylo to slavnostní jídlo - pravděpodobně aby měli více síly při pochodu.
P.S. Po prvních 3 dnech ruské stravy jsme měli sračku všichni

Nicméně to není nedostatkem hygieny. Prostě v jejich podmínkách žijí jiné bakterie než u nás. Po dvou třech dnech se střevní flóra stabilizovala, a pak už nebyl žádný problém.
Když jsem jel do SSSR podruhé, už jsem srajdu neměl. Ostatní co tam byli poprvé si tím prošli - bez ohledu na to, že jsme byly v jednom z nejluxusnějších hotelů v Leningradě (nyní St. Petěrsburg

A k tomu dnešnímu dílu. Všimli jste si někdo toho záběru na hromadu rozstřílených T-34 po informaci, že RKKA měla obrovské ztráty při středu s Gross Deutchland?
Takto se agitační a propagandistický film opravdu nedělá.
A proto opětovně - Klobouk dolů před autory. Je to snad nejrealističtější a nejvyváženější dokument o WWII, který jsem kdy viděl.
POZOR Tím neříkám, že je zcela objektivní. Jen že se realitě velmi, velmi blíží.
Žádnou zásadní chybu jsem v něm nezaznamenal.