Němeček (Vojenská letadla 3, vydání z roku 1977) píše že : "Za 47 měsíců války mezi hitlerovským Německem a Sovětským svazem bylo zničeno 77 000 nacistických letadel, z nichž velká část činností sovětského stíhacího letectva.". O kus dál také tvrdí : "V bojích nad západní Evropou ztratila luftwaffe celkem 8000 letounů.". Vydání z roku 1992 nemám po ruce, ale pokud si dobře vzpomínám tak to číslo tam je stejné. Já jen doplním že podle sovětských autorů (a oficiální historie) mělo být ve vzdušných bojích zničeno téměř 52 000 letadel nepřítele, i když to číslo se liší zdroj od zdroje.
Nutno však podotknout, že stávající ruští autoři nepovažují tato čísla za reálná. Jak říkám, na celkovou statistiku jsem zatím nenarazil (pokud vůbec existuje. Nejčastější čísla, které jsem našel jsou mezi 36.000 az 44.000 celkem, z toho 12,500 až 17.000 ve vzdušných bojích, ale to vše jsou pořád jen odhady.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství." "Važ si lidí, kteří hledají pravdu, a střež se těch, kteří tvrdí, že ji našli."
Skeptik píše:Nutno však podotknout, že stávající ruští autoři nepovažují tato čísla za reálná.
No tak ještě aby na takovém nesmyslu trvali. Nicméně, i dnes se někteří ruští autoři například nebojí napsat že Luftwaffe v boji proti SSSR ztratila 58 900 letadel. A na druhou stranu, existují i dnes "západní" autoři kteří si myslí že vzdušné boje na "Východě" byly naprosto bezvýznamné, což je úplně stejná pitomost.
Skeptik píše:Jak říkám, na celkovou statistiku jsem zatím nenarazil (pokud vůbec existuje.
Taková statistika prostě neexistuje, v archívech pro to nejsou údaje.
Skeptik píše:Nejčastější čísla, které jsem našel jsou mezi 36.000 az 44.000 celkem, z toho 12,500 až 17.000 ve vzdušných bojích, ale to vše jsou pořád jen odhady.
Jen pro představu, Luftwaffe podle všeho nepřišla v období červen 1941 až prosinec 1943 o více než zhruba 25 000 nenávratně ztracených operačních strojů. V tom nejsou započítány čistě cvičné jednotky a některé další typy letadel, například kluzáky. Pokud se vezmou v úvahu jen případy kde je známo že bylo utrpěno poškození 60% a více, celkové číslo je 21 888 letadel, z toho na "Východě" 9 912 strojů (45,5% celkových ztrát). Pokud k tomu připočítáme případy kdy není známo zda byl stroj odepsán ale mohlo dojít k jeho nevratné ztrátě, celkové číslo je 24 914. Z toho na "Východní frontu" připadá 12 034 letadel, tedy 48,3% z celku. Jako obvykle, nelze ty čísla brát jako dogma a prohlašovat je za jediná správná a definitivní. Už jen proto že stupeň poškození 60% sice obecně znamenal v systému Luftwaffe nenávratnou ztrátu, ale i takto ohodnocené stroje se někdy opravovaly. Autor těch čísel Dan Zamansky ale jako jeden z mála ve své velmi zajímavé studii popsal metodiku a zdroje pro tato čísla a já k obojímu nemám výhrady. Tu studii bych doporučil k přečtení každému koho to zajímá, najdete ji zde - http://www.ww2.dk/Dan%20Zamansky%20-%20The%20Study.pdf
Mimochodem lze v té studii zjistit další zajímavá čísla, například že podle hlášení Luftwaffe z ledna 1944 personální nevratné ztráty leteckých posádek z operačních příčin činily v období 22.6.1941 až 1.1.1944 celkem 25 136 lidí, z toho 12 029 (48%) připadá na "Východ".
Farky, díky za odkaz. Staženo a Velikonoční volno se blíží. Alespoň budu mít co dělat.
Jinak k té ztrátě cca 25.000 strojů za červen 41 až prosinec 43. Za stejné období bylo v Německu vyrobeno cca 37.000 letadel (bez cvičných typu, kluzáků apod.) = počet letadel Luftwaffe by tedy měl stoupnout o 12.000. Ale i ta studie Zamanského uvádí nárůst že 4.700 na 7.000 tj. o 2.300 letadel. Kam se ztratil zbytek? Jasně, něco se "rozmlátilo" při výcviku, ale 10.000 letadel??? (ale věřím, že na to bude v té studií odpověď - já ji zatím prolistoval jen zběžně).
EDIT ... Ještě mě napadlo, že to číslo 77.000 musí mít nějaký "astrální význam" ... přesně tolik měli Němci zničit sovětských letadel (to samozřejmě také nemá nic společného s realitou ... VVS činností nepřítele ztratily cca 46.000 letadel)
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství." "Važ si lidí, kteří hledají pravdu, a střež se těch, kteří tvrdí, že ji našli."
Prosba na Skeptika: Prosím, až budeš odkaz studovat, dej vědět jak se zařazují ztráty ve Skandinávii. Dost mě to vyčlenění překvapilo. ( já bohužel musím využívat zde překladač)