Myslím, že to nebude překlep, protože jak jsme psal, původně jsem u Svince nalézal úplně stejné označení a teprve časem se to změnilo (i jsme tu na to kdysi upozorňoval). Je možné, že si to lidi, co se o to zajímají a zveřejňují změnili kvůli tomu, že to vypadá "logičtěji".
Ohledně objednávky, jsem si to tedy myslel dobře. :-) Potom ale nesouhlasí původní vyjádření, že první Armaty (9) z oněch 132 se mají objevit už v roce 2018.
Dříve se mluvilo o změnách v oblasti věže, nebo že sériová věž bude zcela nová a od té představené odlišná (teď nemyslím kanón ráže 152 mm). Mno uvidíme, ale zase si říkám, že za ten krátký čas nejspíš jen poštelují systém řízení palby a elektroniku.
Dzin píše:O rozsahu změn sériové T-14 oproti prototypové se dá něco dohledat? Jinak všechny T-14 doposud vyrobené/předané byli tedy prototypy?
Prototypy a předsériové stroje. Ano. Nikdy se netvrdilo nic jiného.
Co se změn u sériových tanků týče, nepodařilo se mi dohledat nic víc, než je uvedeno v článku - tedy:
заменен ряд узлов и агрегатов, также появились новые системы
Vyměněna (zdokonalena) řada konstrukčních uzlů a agregátů a přidány nové systémy (s narážkou na zkušenosti ze Sýrie)
Uvidíme, co se v květnu objeví na Rudém náměstí. Tanky by měly být předány do té doby a po přehlídce by měly být rozděleny mezi útvary v různých klimatických pásmech. Vzhledem k počtu 12 T-14 + 4 T-16 předpokládám, že čtyřem různým (3 + 1).
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství." "Važ si lidí, kteří hledají pravdu, a střež se těch, kteří tvrdí, že ji našli."
Nebyl ten "kartáč" za kartonové pancéřování a dřevěný kanón ???
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství." "Važ si lidí, kteří hledají pravdu, a střež se těch, kteří tvrdí, že ji našli."
Skeptik Ne, bylo to za to, že jsme si dovolil vyjádřit přesvědčení, že tehdy předváděné T-14 budou nejspíše prototypy.
O dřevěném kanonu či kartonové krabici jsem nikdy v životě nepsal a už jsem to tu vyvracel dost krát. Jak vidíš, lži (a tím rozhodně nemyslím, že sis to vylhal ty!) mají dlouhý život a stále se vracejí...
Dzin Nějak nemohu najít, že by tu někdo v roce 2016 prohlašoval, že jsou to SÉRIOVÉ tanky. Nechceš mi pls pomoci s hledáním? Děkuji.
Dzin píše:O dřevěném kanonu či kartonové krabici jsem nikdy v životě nepsal a už jsem to tu vyvracel dost krát. Jak vidíš, lži (a tím rozhodně nemyslím, že sis to vylhal ty!) mají dlouhý život a stále se vracejí...
No jo, máš pravdu, zcela jasně píšeš o polotovaru a závaží, na straně 11(ale ten papundekl a dřevěnej lauf si pamatuju taky, jen se mi to nechce hledat).
Ataman Vím, že mám pravdu, na rozdíl od většiny lidí mám opravdu výborně vytrénovanou paměť. :-)
Co se týká papundeklu a makety věže, co si tu tak všichni dobře pamatují, reálně jsem psal toto
Dzin, čtv 07 kvě, 2015 05:36 - str. 20 píše:
josefg píše:Je dost pravděpodobné podle starších fotek, že ty tanky už něco během roku najely a o škrábance a boule nebyla nouze tak to opravovali podobným způsobem.
Me by spíše zajímalo, jak dospěli k takovému poškození na věži. Pokud je to slabí kryt, potom to museli o něco opřít. Pokud je to silný pancíř, musela energie k poškození být daleko větší. Takže vysvětlení, že se může jednat o maketu věže není zase úplně od věci. Používání maket věží ma zkušebních vozidlech není až tak ojedinělé, spíše naopak.
...
Papundekl jsme použil v rámci další diskuze, ale v úplně jiném smyslu
Dzin pon 03 říj, 2016 10:49 - str. 58 píše:kenavf Ne, psal jsem, že nemusí to být tak od věci, jak si někteří mysleli, protože makety věží se u různých prototypů používají. Jenže problém byl, že si (možná i ty) odpůrci představují pod pojmem "maketa" nějaký papundekl atd. Zatímco to může být zcela normální věž v měřítku 1 ku 1 a to včetně použitých materiálů, jen nemusí být (plně)funkční. Tudíž jsem upřesňoval, že to nemusí být zase tak od věci, pokud by se jednalo o prototypovou sérii (což asi opravdu byla) tak do přehlídky mohla být zařazena všechna vozidla, která splňovala požadavek, tedy aby vypadala k světu.
Tolik k tomu, co si "všichni pamatují".
Pro Skeptika, z výše napsaného je i vidět, že jsem tu musel obhajovat i tvrzení o prototypech T-14. Teprve následně se mi zde začalo dávat za pravdu, na téže stránce
kenavf píše:Ano jednalo sa o prototypovú sériu,každý výrobok má prototypovú sériu.To je normálna súčasť projektov.
Asi tu nikdo netvrdil, že se jednalo o sériové výrobky, ale byl zde obecně problém s mým tvrzením o prototypech. Obecně se tu totiž psalo o "předsériové výrobě"
klingy, pát 24 dub, 2015 20:40 - str. 11 píše:UVZ aj obrana Rf jasne hovoria, ze toto je 20 predseriovych kusov, ktore sa podrobia vojskovym a statnym skuskam...
Či-li tehdy se mluvilo o "předsériové výrobě" a až později o "prototypech", a to ve chvíli, kdy se to začalo objevovat i v ruských zdrojích.
Dzin OK, takže běžné nedorozumění. Jinak "předsériová výroba" nejsou prototypy. Prototypy se vyrábí "na koleně" a každý je trochu jiný a většinou určen i k jiným typům testů. Kusy z předsériové výroby jsou sice rovněž určeny k testům, ale jsou konstrukčně stejné.
Faktem ale je, že první SÉRIOVÉ kusy jsou ty, které se v současnosti vyrábějí, a mají být, snad, prezentovány na květnové přehlídce.
Rusové nyní ty vyrobené T-14 označují jako "опытных машин". Sice v ruštině nejsem kovaný, ale google mi to překládá jako "experimentální stroj" a co jsme tak hledal na ruských stránkách, toto spojení tam používají pro označení "prototyp", třeba u T-34 tímto spojením nazývají A-34...
Tady záleží na kontextu - "опытная машина" - může být jak vývojový prototyp (zvláště při upgradu) nebo skutečně testovací stroj. Je to tedy "něco" co je ještě ve vývoji - vývojový typ.