II.časť, BS-8 až BS-15
Bratislavská časť Petržalka bola pred II. svetovou vojnou obkolesená líniou opevnených zrubov. Bola to vlastne jediná kompletná obranná línia predmníchovskej republiky. Ako je všeobecne známe táto línia bola bez boja odstúpená Nemecku. Čiže bunkre na svoju pôvodnú úlohu využité neboli. Po vojne sa ocitli v hraničnom pásme, niektoré prešli modernizáciou a boli zakonzervované. Po spoločenských zmenách sa tieto pásma sprístupnili aj pre verejnosť. Bratislavské bunkre boli zvonku sprístupnené, ale vojaci ich pustili zo zreteľa, čo využili rôzni nenechavci, vykradli ich a spustošili. Na lepšie časy sa začalo blýskať v polovici deväťdesiatych rokov, kedy sa začali aktivizovať rôzne občianske a záujmové združenia zamerané na ich záchranu a obnovu. Niečo sa podarilo, niečo nie. Z pôvodných 15 objektov ťažkého opevnenia prežilo rozvoj Petržalky a stavebné úpravy 12 objektov a zo štyroch veliteľských (niektoré pramene spomínajú päť) bunkrov tri. Takže márne by sme hľadali BS-5 Viedeň(Vídeň), BS-11 Janík, BS-12 Oroszvár a veliteľský bunker BSV-3 (prípadne BSV-5). Zrekonštruované,vrátane vnútorných priestorov a zariadenia, upravené na prehliadky sú BS-4 Lány, BS-8 Cintorín(Hřbitov) a čiastočne BS-6 Vŕba(Vrba). Tie sú zdokumentované podrobnejšie. Sú otvorené od piatka poobede do nedele večera, v prípade záujmu sa dajú dohodnúť prehliadky aj mimo uvedeného času. Počas augusta až septembra 2014 som bunkre prešiel a porobil fotky aktuálneho stavu.
Zoznam objektov:
1. BS-1 Štrkovisko (Štěrkoviště)
2. Mulda
3. Paseka
4. Lány
5. Viedeň (Vídeň) - zničený pri výstavbe Petržalky
6. Vŕba (Vrba)
7. Cvičisko (Cvičiště)
8. Cintorín (Hřbitov)
9. Kittsee
10. Tri hranice (Tři hranice)
11. Janík - zničený pri výstavbe Petržalky
12. Oroszvár - zničený pri výstavbe Petržalky
13. Stoh
14. Duna
15. Ostrov
Veliteľské bunkre:
16. BSV-1
17. BSV-2
18. BSV-3, zničený pri výstavbe Petržalky
19. BSV-4
20. BSV-5, bez záruky, uvedený len v niektorých prameňoch, zničený pri výstavbe Petržalky
Ako ukazujú mapky, línia vlastne tvorila oblúk a viedla od Dunaja k Dunaju:

BS-8 Cintorín, (Hřbitov)
Leží neďaleko hraničného prechodu Kopčany - Kittsee. Je prvý, ktorý bol v 90 - tych rokoch zrekonštruovaný a sprístupnený verejnosti. Na začiatku sme ho navštevovali s pochodňami v ruke. Počas rekonštrukcií vnútorných priestorov sa postupne dopĺňali historické exponáty, dokumenty a fotografie. Pri príležitosti rôznych výročí sa tu robia ukážky bojov, výstavy techniky, zrazy historických jednotiek a podobne.
Bunker je jedinečný tým, že hraničí so zrekonštruovaným vojenským cintorínom z obdobia I. svetovej vojny. Sú v ňom pochovaní vojaci c. a k. armády, ktorí zomreli v bratislavských nemocniciach a lazaretoch na následky zranení a chorôb. Je prístupný aj autom, parkovisko je pred spomínaným cintorínom.
Prístup k areálu:

Pohľad z cintorína na bunker a z bunkra na cintorín:

Fotografie sprava, doľava, z prístupovej cesty:

Detail na diamantovú priekopu. Bránila prípadnému prístupu nepriateľa ku strieľňam, mala zberať cez priepusť vystrieľané nábojnice. Keby sa tam napriek všetkému niekto dostal, dal sa tam ešte z bunkra vypustiť granát!

BS/9 Kittsee
Ľahko prístupný je bunker BS-9, nachádza sa konci Kopčianskej ulice(autobus, linka 80).

Aktualizácia 29.8.2015
Bunker BS 9, Kitsee, boli odstránené náletové dreviny, zlepšil sa výhľad naň. Prvá je fotografia z minulého roku, druhá aktuálna. Na ostatných bunkroch zvonku zmeny nevidno!

Malá raritka, jednu dobu bol na bunkri na postavený strážny domček. Na archívnej snímke bunker s komínom, ktorý po domčeku zostal:

B-10 Tri hranice, (Tři hranice)
Čo má spoločné Palba a zber kukurice? Predsa fotografie Bunkru BS-10 v Petržalke

Prístup, bunker je ten kopček za kukuricou:

Je tam síce ceduľa, že súkromný pozemok, ale nejakú starostlivosť tam nevidno!

B-11 Janík, zasypaný, pod diaľnicou.
B-12 Oroszvár, zasypaný, pod diaľnicou
B-13 Stoh
Bunker sa nachádza neďaleko nemocnice na Antolskej ulici.

Na bunkri BS- 12 Stoh je na ľavom krídle zaujímavo zapustený pancierový zvon:

B-14 Duna
Po dlhšom hľadaní sa mi podaril nájsť bunker v lese BS-14, Duna Človek môže prejsť 10 metrov okolo a nezaregistruje ho. Svojou paľbou mal vykrývať priestory medzi BS-15, Ostrov na vedľajšom poloostrove a BS-13, Stoh. Keby tam niekto chcel ísť napíšte, ušetrím vám chodenie!

Nájdi bunker!

B-15 Ostrov
Pri návšteve bratislavského opevnenia som sa s ťažkosťami dostal k aj bunkru BS-15. Podľa číslovania je posledný v opevnenej línii. Nachádza sa na dunajskom poloostrove, je aj najťažšie prístupný. Protitankovým kanónom uzatváral Dunaj a protiľahlý breh. Na začiatku deväťdesiatych rokov tam nejaký nadšenec chcel spraviť skanzen, alebo múzeum, bola tam navezená obrnená technika, kanóny, porobené zátarasy, zákopy a pod.
Obrázok z tej doby:

Potom zaúradoval šimeľ a projekt šiel do kolien. V tej dobe tam ešte viedla slušná asfaltka, teraz už len lesná cestička. Čas, príroda a záplavy robia svoje. Bunker je zdevastovaný, zarastený vysokým porastom, človek, ktorý ho nehľadá, ho môže ľahko prehliadnuť.
Terajší stav bunkra:

(vpravo dole) Ako bonus som našiel po ceste k bunkru guľometné hniezdo
Na tomto výbežku je bunker postavený:

Veliteľské bunkre:
B-SV-1
Po celkom objavnej ceste dostal k veliteľskému bunkru B-SV-1, veľmi kvalitne ukrytému v lese. Dokonca je obývaný, náčelník tam čítal noviny. Urobil mu tam akúsi striešku, takže z bunkru moc nevidieť.

B-SV-2
O ďalšom veliteľskom bunkri B-SV-2 sa písalo, že je na súkromnom pozemku, za plechovým plotom a nedá sa odfotiť, nebol ani na webe. Ja som ho už našiel bez plechu a odfotil som ho, teda asi má webovú premiéru.

Aktualizované 28.62015
Majiteľ bunkra BS-V-2 ho oslobodil od drevenej konštrukcie a buriny, som zvedavý, čo sa z toho vykľuje! Prvá fotka je z roku 2014.

B-SV-3, zasypaný, padol za obeť výstavbe!
B-SV-4

Podľa všetkého veliteľské bunkre boli unifikované.