Stránka 1 z 3

Jak se vařilo v armádách – část 3 – MRE

Napsal: 29/10/2006, 01:01
od sa58
Jak se vařilo v armádách – část 3 – MRE
Obrázek

V minulých dvou dílech jsem se snažil popsat minulost stravování armád v poli, jaká je však současnost? Co dnes konzumuje armáda v poli? Zkusím popsat něco málo o stravování vojáků v době operace Pouštní štít a Pouštní bouře. Snad vám z mého menu nebude špatně.

V prvním díle jsem psal o konzervovaných potravinách, americká armáda v době WW2 používala polní dávky C a K rations. Přece jen to byly konzervy a ty člověk nemůže jíst věčně. V průběhu dalších let se armáda snažila vylepšovat systém stravování vojáků v poli za použití čerstvých potravin. Systém postupně nabýval na intenzitě a stával se neudržitelným. Prý byly dokonce jednotkám v džungli shazovány chlazené plechovku s pivem. Systém byl díky chlazeným a mraženým potravinám nepružný a proto musela nastat nějaká radikální změna.

Ta nastala paradoxně díky kosmickému programu. Postupně se vyvinula technologie dehydratace potravin, uchovaných v plastových obalech. I když armáda nadále používá A-Rations (čerstvé potraviny), nelze jej během polního tažení používat ve větším měřítku. Proto armáda používá T-Rations a MRE

T-Rations jsou hotová jídla již přímo od armádních dodavatelů, balená v hliníkových přepravkách. Odpovídá stravní dávce pro 12 vojáků. Před použitím se ohřívají vařící vodou a většinou nevyžadují skladování v mrazáku.

MRE je zkratka Meals Ready to Eat – jídlo hotové ke konzumaci. Existuje i jiná přezdívka, Meals Rejected by the Enemy - jídlo vyhozené nepřítele... MRE je asi kilový plastový balíček který obsahuje polní dávku jídla. Dnes existuje 24 druhů balíčků, začátky byly ale skromnější. Sice na internetu se ukazuje 12 verzí již od počátku (1981), v době začátku války v zálivu však byli k dispozici pouze čtyři varianty. A první jednotky v zálivu neměly k dispozici nic jiného než MRE. Navíc saudská Národní garda nebyla vůbec vybavena na stravování v polních podmínkách a proto jim bylo nabídnuto MRE. Problémem bylo ale vepřové maso ve dvou druzích ze čtyř, proto saudové věnovali verze s vepřovým spojeneckým jednotkám. A tak se vojsko v první linii několik týdnů cpalo šunkou s vejci a vepřovým ve vlastní šťávě (to muselo být určitě UHO*) .
Každý voják dostává čtyři MRE denně. V bednách je balení několika druhů aby si jej vojáci mohli naslepo vybrat a nedocházelo k podobným věcem jako v zálivu. A i tak si může ještě nerozbalené MRE vyměnit. Po rozbalení dostane voják několik hnědých balíčků. Může si připravit kávu nebo ovocný nápoj, hlavní jídlo se ohřívá – použije se vařící voda nebo MRE Heater, ohřívač s katalytickým materiálem, který se aktivuje vodou.

Co obsahuje takový balíček MRE? Třeba v roce 1993 byl k dispozici tento balíček MRE – menu 11.
- kuřecí s rýží
- sušenky
- tavený sýr
- oříškový řez s čokoládovou polevou
- ovocná šťáva v prášku
- bonbóny
- doplňkový balíček A (káva, instantní smetana, cukr, sůl, pepř, žvýkačka, zápalky, ubrousek a toaletní papír)
- tabasco omáčka
- lžička

Jak lze vidět, vojáci si v poli můžou i docela pochutnat na téměř normálním jídlu. MRE má hodnotu asi 3000 kalorii, to dává celkem denně 12000 kalorií. Někteří vojáci se paradoxně vracejí z pole o nějaké to kilo silnější. Stejnou technologii jako MRE dnes používá asi každá moderní armáda.



* - univerzální hnědá omáčka

Použité zdroje:
http://www.mreinfo.com
Tom Clancy – Obrněná kavalerie

Napsal: 29/10/2006, 01:14
od sa58
[align=center]A takto vypadá menu 24 - sekaná s nějakou hnědou omáčkou a nudle

Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek

Napsal: 29/10/2006, 01:23
od sa58
ohřívač MRE Heater a lžičky

Obrázek Obrázek

kompletní balení
Obrázek

Menu 2006
Obrázek Obrázek

Obrázek

a tady pro porovnání britský balíček (asi na 24 hodin)
Obrázek Obrázek


Napsal: 29/10/2006, 07:33
od michan
Člověče Sa tohle už nevypadalo špatně - pokud se z toho neudělalo špatně. No rozhodně lepší než naše kádéčka v 60. a 70. letech.
Jinak na co jsem za léta narazil, tak vždy včetně ww2 se jedlo v US army nejlépe ze všech armád.
I když, když se dívá člověk na MASH 4007 - vidí, že Amíci nebyli spokojeni se stravou nikdy. Chápu i to, že filmaři přehánějí.
Člověk - tedy i voják bude vždy nespokojen - je to přirozená lidská vlastnost.
Máš to písání o dlabanci zajímavé.
Myslím si, že ani dva, natož tři vojáci se neshodnou na tom co je dobré. Lépe se shodnou na tom, co není dobré.
Ono totiž stále platí - nejlepší jídlo je od maminy.

Napsal: 29/10/2006, 14:47
od jeikob
Bude i wermacht a rudá armáda?

Napsal: 29/10/2006, 15:36
od sa58
jeikob píše:Bude i wermacht a rudá armáda?
Nebylo by to špatné, bohužel nemám dostatečné zdroje informací. Ale třeba se někdo chytí a něco získá. Toto je zatím poslední díl o jídle.

Jinak k Rudé armádě, tam by se asi dalo najít velké množství US konzerv, u Wehrmachtu nevím, ale eintopf to asi nebyl. Někde jsem četl, že němci neměli žádné problémy s příděly na frontě, ale taky to nemusela být pravda. Armáda přežije na chlastu a tabáku, obého bylo na obou stranách asi dost.

Napsal: 29/10/2006, 17:45
od Foxbat
Nevie niekto ako to bolo s tou povestnou čokoládou a žuvačkami čo všade rozdávali američania pri boji s nemcami v 44? :?
Ak si spomínam na východnej fronte bolo masa dosť ale chleba máalo, cenili sa aj dobré topánky, no neviem či sa dali jesť. :lol:

Napsal: 29/10/2006, 19:55
od Pegeucko
Něco jsem objevil. Sovětské armádní potravinové normy pro roky 1934-5. Dále pak pro rok 1941 před a po vstupu do války pro různé druhy pozemních vojk,námořnictvo,letectvo,týl i nemocnice. Je to ZDE:

http://www.rkka.ru/handbook/tyl/norms.htm

Je to v ruštině a dosti podrobné - celé to překládat nemám sílu - takže jedna položka za všechny: Rudoarmějec - pěšák - od 12.09.1941 - denní dávka:
Vše v gramech:
chleba -léto/zima - 800/900
mouka pšeň. - 20
kroupy - 140
těstoviny - 30
maso - 150
ryba - 100
sádlo a špek - 30
máslo - 20
cukr -20
čaj -1
sůl -30
zelenina - 820
různé koření - cca 20

machorka - 20 (pro ty co neznají - sovětský černý velmi silný tabák)
sirky - 3krabičky/měsíc
kuřácký papírek - 7 "knížek"/měsíc
mýdlo - 200g/měsíc

Napsal: 29/10/2006, 22:22
od Tunac
Když se dívám, co se teď jí, tak nemohou z toho mít ten zážitek, jak my, když jsme z KD vytáhli spláclou žvíkačku Pedro, která stářím již byla bílá. :oops:

Napsal: 29/10/2006, 22:52
od Fatale
Jsem četl, že ke konci války to bylo občas u skopčáků tak, že dostali na žrádlo prachy, ale museli si ho sehnat sami, což byl dost průser, protože nikdo z civilů ty bezcenný papírky nechtěl, radši se najedl.

Napsal: 29/10/2006, 22:56
od Fatale
michan píše:I když, když se dívá člověk na MASH 4007 - vidí, že Amíci nebyli spokojeni se stravou nikdy. Chápu i to, že filmaři přehánějí.
tj, ale zároveň tam i bejvá, že když k nim přijede někdo od britů, kanadýrů, turků, korejců..., tak si všichni pochvalujou, jak si amíci vyžírají 8)

Napsal: 30/10/2006, 08:26
od sa58
fatale píše:
michan píše:I když, když se dívá člověk na MASH 4007 - vidí, že Amíci nebyli spokojeni se stravou nikdy. Chápu i to, že filmaři přehánějí.
tj, ale zároveň tam i bejvá, že když k nim přijede někdo od britů, kanadýrů, turků, korejců..., tak si všichni pochvalujou, jak si amíci vyžírají 8)

Kouzelná je věta kanaďana že "britové mají spoustu skvělého alkoholu protože tak odvracejí pozornost od svého hrozného jídla" :D

Napsal: 30/10/2006, 09:18
od EASY_COMPANY
předem bych chtěl napsat že na vojně jsem nikdy nebyl(jsem už na to moc mladej :) ) a tak nevím jak hrozně se tam vařilo, ale obecně bych řekl že největší problém je v množství připravovaných porcích pokud si totiž doma vařítě jídlo děláte max. několik málo porcí a tak dochucení toho jídla neředstavuje velký problém, ovšem pokud se dělá jídlo v několika stovek nebo tisících porcí je nemožné tento pokrm náležitě dochutit a je úplně jednoho kdo ho dělá i kdyby to byla vaše mamimka prostě to nejde, dělám ve společnosti která zaměstnává několik tisíc lidí, má vlastní velkou vývařovnu a je to vidět že dělá obrovské množství jídel - ta chut není zrovna nejlepší(dá se na tom přežít), jídla ovšem nejsou nějak šizena prostě je jich moc

Napsal: 30/10/2006, 09:53
od sa58
Velká vývařovna ve firmě je ještě dobrá, u nás vozí jídla do fabriky Eurest a jen je ohřívá. Takový ohřátý řízek je opravdu skvělý (chybí nám blicí smajlík), UHO kam se podíváš, prostě velkovýkrmna. A jídlo stojí přes 60 Kč, v normální hospodě dostanu za 45-60 Kč normální menu.

Napsal: 30/10/2006, 21:33
od Pegeucko
Na žádost Sapíka jsem hledal i stravovací normu Sovětské Armády z pozdějšího období,než je 2.sv. Tady to je - z r.1990 a později:
http://armor.kiev.ua/army/hist/racion.shtml

Je to opět rusky - část přeložím. Jedná se o stravovací normu Pozemního vojska z r. 1990 - mužstvo a seržanti, vše v gramech:

chléb žitný i pšeničný - 750
mouka pšen. 10
kroupy (rýže,pohanka,atd) 120
těstoviny 40
maso - 150 (1.1.92 - 185, 1.1. 93 - 200)
ryba 100 (1.1.93 - 120)
tuk/margarin - 20
máslo/olej - 20/30
mléko - 100
vejce - 4ks (týdně)
cukr - 70
sůl - 20
čaj - 1,2
různé pochutiny a koření - cca 10
zelenina - 900
džus - 50g
zákvas/suš.ovoce - 30/120
vitamín Geksavit - 1dražé

Jinak zde je spoustu dalších zajímavých věcí ohledně fungováni RA.
http://armor.kiev.ua/army/hist/index.shtml

Třeba organizační stavy brigád, těles, frontů,okruhů,skupiny vojsk atd.

Napsal: 31/10/2006, 00:37
od hydrostar
Co se tak dívám, tak si ti rudoarmějci od války moc nepolepšili. Maso nastejno, chleba méň atd.

Napsal: 31/10/2006, 09:28
od Pegeucko
Podle normy se měl Ruský voják nejlépe za 1.sv - viz ZDE:
http://armor.kiev.ua/army/hist/paek-rusarm1914.shtml
viz druhá tabulka
Chleba - 2254
maso - 716

Je tam i pro srovnání norma vojáků Wermachtu v 2.sv:
http://armor.kiev.ua/army/hist/paek-wermaxt.shtml

Chleba - 750
maso - 118
klobása - 42
brambory - 1500
fazole - 356
sýr - 21

A navíc norma pro Německé válečné zajatce:
http://armor.kiev.ua/army/hist/paeknem-plen.shtml

chleba - 600
maso - 40
ryba - 120
zelenina - 500

ti co se vzdali dobrovolně,o 100g chleba navíc. Norma se v průběhu války měnila a hlavní rozdíl byl,zda zajatec pracoval či nikoliv. Navíc jsou to NORMY - je otázkou, zda to taky opravdu dostali.

Tady je norma pro Sovětské válečné zajatce:
http://armor.kiev.ua/army/hist/paek-sov-plennyx.shtml
Je to na 28dní - pracující/nepracující:
chleba - 9kg/6kg
maso - 800g/ 0
sádlo - 440/42
cukr - 600/66

Je tam také zajímavé tvrzení obou stran ohledně Ženevské konvence - zatímco německá strana tam tvrdí,že SSSR se k k této konvenci o zajatcích ze dne 27.7. 1929 nepřipojil, zde je výňatek z dokumentu, že SSSR konvenci podepsal:
http://armor.kiev.ua/army/hist/zenev-konvencia.shtml

a to 25.8. 1931 podpisem komisaře Litvinova v Moskvě - je tam citovaná i složka archviu, kde se tento dokument nachází. Též zmínka o tom, že tento dokument se nachází i v Národním archivu USA a Kongresové knihovně.
Také je tam citován tajný německý dokument, který zdůvodňuje,proč se s ruskými zajatci zacházelo tak jak je známo.

Napsal: 31/10/2006, 09:36
od sa58
200 gramů masa denně není tak málo, v naší jídelně je klidně k obědu 75 nebo 80 g masa. Jde hlavně o další poživatiny, člověk se neláduje jen masem. Důležitá je taky zelenina, jsem docela překvapený že ji sověti dostávali tolik.

Napsal: 31/10/2006, 09:54
od Pegeucko
Já jsem to tam s tou zvyšující se normou masa v letech 1990-3 hodil dost nepřehledně - zřejmě si toho hydrostar nevšiml - za to se omlouvám.

Jinak co se týče té zeleniny,jsou mezi ní zahrnuty i brambory(500g) a složení té "zeleninové dávky" - brambory,zelí,mrkev,řepa,cibule - odpovídá receptu na BORŠČ.

Napsal: 31/10/2006, 10:04
od Pegeucko
Cibuli navíc společně se špekem používali jako "zakusku" k vodce.
Také jsou tam normy "vodkovného" - příděli Vodky na hlavu. Podle situace se příděl pohyboval od 100g po 300g (1-3dl).
Vzhledem k tomu,že Rusové lili jak psi mi to připadá nějak málo - buď ušetřili několik deních dávek,nebo byla tato norma "po bolševicku" překračována.
Vzhledem k vysokým ztrátám spíš ale odhaduji, že mrtvé "pohřbívali" až po několika dnech.