Stránka 3 z 3

Napsal: 21/10/2009, 20:55
od Mantra
Konec 80.let. Opravdu nemám žádnou negativní zkušenost s jídlem. Sice to co vy popisujete už jsem nejedl ale za to nezapomenu na, myslím 5l plechovky guláše v poli. Nic lepšího jsem nejedl, a v AČR vůbec ne.

Napsal: 22/10/2009, 06:58
od Pátrač
V době mé služby jsem měl pocit že jsem zakrmen dobře a dostatečně. Ale podle popisů si myslím že jsme jedli něco jiného než se zde často píše.

Napsal: 22/10/2009, 09:51
od Alchymista
Okrem našich som mal možnosť skúsiť aj ruské a americké stravné dávky.
Z našich to boli hlavne obligátne "biele" KDéčka ešte na škole, obvykle v kombinácii s atomkeksami (keď ste mali dva balíčky, na jednom sa oplatilo dlabanec zohriať - poslúžil ako palivo :D ) Mne ale atomkeksy chutili.
Problém kádéčiek bol okrem iného v tom, že ich "celé" takmer nikto nevidel :evil:

Ruské konzervy majú (a mali) "obsah nevábneho vzhľadu", jesť to ale potme, tak poviem - dobré.

Americké - popísal to Mantra, praktické balenia, inak čistá priemyslová chémia.

Napsal: 22/10/2009, 20:01
od Dzin
Milda píše:Co si vzpomínám, tak na Doupově jsme kolikrát byli rádi, že nás kuchyň našla a nad kvalitou jsme přemýšleli až pak. Sežrali jsme šlichtu, na to čaj, kus kedru a čau. Pak cigáro, když bylo, a byli jsme v sedmém nebi. Hlad je dobrý kuchař i svině. V Haklu jsem měl stále pozašívané KDečka, cibul a jiné potraviny, prostě, co jsme na pluku čmajzli s kámošem. A němci a rusové- fazole a kroupy, to aby v zákopech měli neustále masky anebo 2promile aby jim ten plynný ,,semtex,, nevadil! :D :eek:
Při psledním cvičení na Doupově kluci vařili přímo skvěle :-)

Napsal: 22/10/2009, 20:03
od Dzin
Mimochodem, už jsme někdy někdo MRe jedl? Já jo a musím říci, že hodně záleží na typu. ALe obecně, hlavní jídlo nic moc, zato různé drobnosti jako hrozinky, sýr atd. byly dobré.

Napsal: 22/12/2011, 22:48
od Bax
Já jsem to koupil tak před 5 lety ze zvědavosti - stálo to 120,-.
Vzal jsem kuřecí - ostatní riskovali všechny možný varianty (bylo jich 12 - jestli vzpomínám dobře tak tam bylo i MRE hamburgery), já jsem raději volil něco s masem - protože když bude hnusná příloha, tak ať mám za to kilo aspoň maso - říkal jsem si :D.
Hlavní jídlo bylo opravdu dobrý. Jenže maso nebylo maso. Byla to jakási hmota ve který byli vzduchový bublinky - takže rozmixovali to a pak slisovali do podoby kuřecího prsíčka a z každý strany vytlačili proužky, jako že je to ogrilovaný. Ale chuť hodně dobrá. Pak tam bylo něco jako instantní vanilkovej puding v prášku - bez hrudek OK, ale nevím jestli se to mělo nechávat ztuhnout nebo ne. Puding byl fakt dobrej :) pak tam byla hnusná tyčinka (něco jak Deli) - ale to je asi na vkusu každýho. K masu už nevím co bylo za přílohu.
Na airsoftu jsem viděl to samý MRE, ale špagety. Na pohled fakt hnus. Neochutnal jsem, protože ten kluk to měl jako oběd a kdyby mu to ochutnalo 20 lidí, tak by mu asi nic nezbylo :D
Podle mě se to může hodit třeba když jede člověk pod stan, jako doplňková strava. Asi určitě jeden komplet není denní dávka. Ale na oběd to vydá víc jak dostatečně a ještě zbyde.
"Maso" bylo velký a tenký jak v český restauraci :D.

Napsal: 22/12/2011, 23:08
od Polarfox
My na vojně dostali vojenské konzervy jednou..byla to trojice v jednom balení. Jedno chřoupalo po písku a v druhém, fakt nekecám, jsem našel kus gumové podrážky i se vzorkem. Takže po všech stránkách výživná strava :D...ale jinak obyč konzerva, normální.

Re: Jak se vařilo v armádách – část 3 – MRE

Napsal: 10/8/2012, 16:16
od Martin Hessler
Americkou stravní dávku MRE jsem jedl jen jednou - bylo v tom cosi jako vepřové maso a brambory, nakrájené na kostičky, s nasládlou omáčkou (jablečná?). No, popravdě, znám lepší věci, ale když si vzpomenu, co jsem byl ochoten sežrat v armádě (jednou na cvičení taky hada)... Moje stravovací zásada od té doby zní: "Dobrý prase všecko spase". Hlad to zahnalo a objektivně vzato, už jsem sprásknul mnohem nechutnější pokrmy.
Jen mě zarazily zbylé obaly. Očekával bych, že prázdné pytlíky od jídla určeného do polních podmínek půjdou bez potíží spálit, ale ukázaly se být prakticky nehořlavé!

Re: Jak se vařilo v armádách – část 3 – MRE

Napsal: 12/8/2012, 13:15
od Firefly
Když jsem nucen jít do marketu-Tesco či Lidl a náhodou zabloudím mezi konzervy, tak si vzpomenu na KDP a NDP, které jsem fasoval na vojně. Dříve jsme nad nimi ohrnovali nos, jenže byl hlad a tři dny zavřený v tanku jsme přeživali na konzervách a topinkách z lihového vařiče. Dnes tak kvalitní konzervy skoro nejsou a když tak, stojí celkem dost peněz. Při jednom cvičení američanů na Doupově jsem dostal něco málo z jejich jídla, konzervu-pekáč s čevabčičia atd., opravdu si nežijí špatně. Co mě překvapilo, byl důraz na 0 obsah cholesterolu v potravinách a v oleji.