Pokud se dobře pamatuju, jde o střelbu na cíl, který nevidíš - dopad se spočítá a použije nějaký jiný záměrný bod. Pak se upřesňuje (může ale i nemusí) místo dopadu návodčím, který ti dává korekce střelby, aby jsi trefil...
petrp píše:Pokud se dobře pamatuju, jde o střelbu na cíl, který nevidíš - dopad se spočítá a použije nějaký jiný záměrný bod. Pak se upřesňuje (může ale i nemusí) místo dopadu návodčím, který ti dává korekce střelby, aby jsi trefil...
Ten záměrný bod někdo vytýčí nebo jinak určí jen dle mapy?
petrp píše:Pokud se dobře pamatuju, jde o střelbu na cíl, který nevidíš - dopad se spočítá a použije nějaký jiný záměrný bod. Pak se upřesňuje (může ale i nemusí) místo dopadu návodčím, který ti dává korekce střelby, aby jsi trefil...
Ten záměrný bod někdo vytýčí nebo jinak určí jen dle mapy?
Oboje. Vytyčí se v terénu výtyčkou nebo použije již stávající terénní dominanta (např. věž kostela, triangl), určí se v mapě a pomocí střeleckých tabulek a výpočtu se stanoví prvky zaměření na stanovený záměrný bod (v rozsahu stupnic v zaměřovači). Pakliže stupnice nedostačuje musí se přemístit a znova zaměřit výtyčka nebo zvolit nový záměrný bod a prvky přepočítat . Vzdálenost (náměr) se určuje shodně s přímou střelbou.
QVAK píše:Pakliže stupnice nedostačuje musí se přemístit a znova zaměřit výtyčka nebo zvolit nový záměrný bod a prvky přepočítat . Vzdálenost (náměr) se určuje shodně s přímou střelbou.
Tedy osádka tanku využívá jen optiku pro přímou střelbu a tu výtyčku či záměrný bod, žádné jiné pomůcky pro určení odměru.
Moderní zařízení umožňují i zaměření pomocí inerciálních navigačních systémů (např. pom. GPS), takže se dá "pálit" na stanovené souřadnice. Vybavení tanku takovým zaměřovacím systémem je pak předmětem diskusí - třeba i zde na Palbě PS: Teď mi ještě došlo, že jsem možná tvou otázku zcela nepochopil, a je tu ještě jedna možnost - totiž: azimutální nastavení (to je to s nějakým tím bodem v terénu) je samozřejmě možné i bez tohoto bodu. Ostatně tak se zaměřuje jak přímá, tak i nepřímá palba na lodích. Za ten bod, od nějž se odvíjí stupnice, může totiž samozřejmě sloužit zem. pól, respektive směr 0 stupňů na kompasu. Je tedy možné střílet nepřímou střelbou na daný azimut, s daným náměrem, a podle dopadu pak provádět opravy.
"Dificile est satiram non scribere" Decimus Iunius Iuvenalis "Lidé jako Hitler by nikdy nemohli napáchat tolik zla, nebýt lidí jako Eichmann" S. Wiesenthal "Ranní ptáče dál doskáče, ale pozdní kočka to unavené ptáče večer ráda dočká." Já.
davka píše:Prosím pěkně, mohl by mě někdo znalý objasnit, jak se dá z tanku střílet nepřímou střelbou? Bohužel jsem zatím nikde nic neobjevil...
Úplně normálně, záleží na spoustě věcí, ale v podstatě je to například nějaký návodčí s vysílačkou a tanky korigující náměr a odměr podle jeho hlášení. Aneb hlášení střelce T-55 na střelnici v Boleticích: "Kruci, rána byla krátká!" Na to odpovídá velitel tanku: "Nevadí, popojedem!"
Hammer píše:Úplně normálně, záleží na spoustě věcí, ale v podstatě je to například nějaký návodčí s vysílačkou a tanky korigující náměr a odměr podle jeho hlášení. Aneb hlášení střelce T-55 na střelnici v Boleticích: "Kruci, rána byla krátká!" Na to odpovídá velitel tanku: "Nevadí, popojedem!"
Až příliš mi to připomíná hlášku z roku 1425 "Bombarda nedoletěla, bratře Žižko. Popojedem."
Naposledy upravil Skeptik dne 4/4/2015, 14:29, celkově upraveno 2
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství." "Važ si lidí, kteří hledají pravdu, a střež se těch, kteří tvrdí, že ji našli."
Mimochodem, právě nemožnost oprav podle dopadů stála za sjednocením ráží děl hlavních zbraní na lodích. V dobách "předdreadnoutových" se používaly dvě i tři ráže, avšak protože dostřel se zvyšoval, a s ním i doba letu střel, stalo se postupně těžké a nakonec nemožné rozeznat, který šplouchanec od granátu je od které ráže.
"Dificile est satiram non scribere" Decimus Iunius Iuvenalis "Lidé jako Hitler by nikdy nemohli napáchat tolik zla, nebýt lidí jako Eichmann" S. Wiesenthal "Ranní ptáče dál doskáče, ale pozdní kočka to unavené ptáče večer ráda dočká." Já.