Cesta k jaderné supervelmoci

Moderátor: Julesak

v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

K možné detekci ponorek

Příspěvek od v.m. »

Přece jen několik slov k možné detekce vojenských cílů. Možnost fotografického průzkumu jsem naznačil v tématu "Hvězdné války". Pro zjišťování ponorek, uvádím níže několik základních údajů, aniž bych zabíhal do technických podrobností.

Metody detekce ponorek

Základní rozdělení detekce ponořených plavidel (ponorek)je přímá a nepřímá metoda.

Přímá metoda detekuje přímo ponorku jako objekt. Nepřímá metoda je založena na zjišťování změn v prostředí, způsobené ponorkou pod hladinou.

U přímé detekce se například testoval způsob, jakým ponorka absorbuje laser modro-zelené barvy vlnové délky 450-550 nm, přičemž odraz je využit k vykreslení obrazu ve formě jasného bodu, či „otvoru“.

Poznámka: Při přímé detekci byly např. testovány různé systémy typu LIDAR (Ligh Detection And Ranging), které jsou ale silně omezeny počasím (oblačností, nečistotami/zplodinami v ovzduší apod.).

Nepřímá detekce se zabývá změnami povrchu, optických změn a tepelných efektů.

U změn povrchu se zpravidla jedná o vlnění, způsobené pohybem ponorky, kde lze vyhodnotit rychlost pohybu, hloubku a rozměr plavidla.

U optických změn se zpravidla jedná Bioluminiscenci.

Tepelné efekty jsou založeny na faktu, že ponorky generují teplo (konvenční i jaderné), které je přenášeno do vodního okolí. Např. jaderné ponorky uvolňují až 188 MW tepelné energie do okolí.

Studie ukázaly, že teplota vody za ponorkou při rychlosti cca 5 uzlů se mění o 0,2 stupně. U klasických ponorek se ještě může jednat o uvolňování tepelné energie do ovzduší.
Uživatelský avatar
Reborn
Příspěvky: 7
Registrován: 6/7/2011, 18:15

Příspěvek od Reborn »

Rosomak píše:
Dzin píše:Rosomak: Jak přesně měla detekce jaderných zbraní z družic probíhat?
Nechci zabíhat do OT.

Úplně stejně jako kdybys pobíhal kolem jaderného skladu s ručním detektorem neutronového záření, jenom několika řádově citlivějšího.
Tj. např. nějakou konstrukcí scintalačního detektoru a fotonásobiče.
To se mi nezdá neutrina lehce pohlcuje voda. To znamená, že by hlavice nebyly pod vodou vidět. K tomu moc velké množství volných neutrin v atomovce není, pokuď zrovna nebouchá.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Reborn píše:To se mi nezdá neutrina lehce pohlcuje voda. To znamená, že by hlavice nebyly pod vodou vidět. K tomu moc velké množství volných neutrin v atomovce není, pokuď zrovna nebouchá.
Neutrino nie je to isté ako neutron. Je veľmi vhodné si to nepliesť.
pokiaľ si myslel neutrony, máš zväčša pravdu

Polovrstvy rôznych materiálov okrem iného závisia aj na energii neutrónov, nie síce moc - ale dosť.
Neurony uvoľnené pri samovoľnom štiepení plutonia však majú určité energetické spektrum a pokiaľ by niekto dokázal toto spektrum nejak selektívne sledovať, je prakticky za vodou... Vo vhodnej oblasti energií budú pozorovateľné prevažne neutróny pochádzajúce z plutónia.
Myslím však, že to sledovanie tak jednoduché zďaleka nebude.
Studie ukázaly, že teplota vody za ponorkou při rychlosti cca 5 uzlů se mění o 0,2 stupně.
To je celkom dosť. Teplota vody v hlbinách oceánu je veľmi vyrovnaná a prakticky stabilná - mení sa len veľmi pomaly, takže sa dajú vysledovať a zmapovať aj rozdiely na úrovni stotín stupňa...
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Detekce ponořených plavidel

Příspěvek od v.m. »

Podle některých poznatků, byl v SSSR také zkoumán systém detekce ponorek pod vodou pomocí „mikrovln“, které byly vyvolány tzv. „vnitřní vlnou“**, která způsobuje změny na povrchu.

V roce 1992 měl proběhnout společný veřejný americko-ruský experiment, který měl tuto možnost plně potvrdit, respektive který potvrzuje, že vnitřní vlna způsobuje na povrchu detekovatelné změny. Při experimentu měl být, mimo jiné, použito zobrazování pomocí SAR ze satelitu ERS-1.

K experimentu bych chtěl poznamenat, že bud Sověti „vylezli“ s něčím zcela novým, * pod vlivem uvolňování napětí, nebo naopak chtěli demonstrovat „zvládnutou technologii“ a ukázat své schopnosti detekce z minula.

Zda šlo o jeden, či druhý přístup, se mi nepodařilo nijak doložit.

*Poznámka: Ukázat své „možnosti“, které ale někdy byly daleko od reality běžného nasazení, se projevilo v celé řadě demonstrovaných systémů v minulosti.

**„Vnitřní vlny“ jsou periodickou změnou teploty a hustoty vody v hloubce

Některé zdroje: Beal, RC. and D.G. Tilley, "ERS-1 and Almaz Ocean Wave Monitoring Experiments", Proceedings of IGARSS'92 (in IEEE press), Houston, Texas, May 26-29, 1992.
SAR-OPTICAL IMAGE FUSION WITH LANDSAT, SEASAT, ALMAZ AND ERS-1 SATELLITE DATA http://www.isprs.org/proceedings/XXIX/c ... -part2.pdf


Poznámka k diskuzi výše: Hovoříme o detekci ponořených plavidel, ke kterým by se snad daly přiřadit příslušné charakteristiky, a ne o detekci jaderných hlavic jako takových.
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Příspěvek od Alfik »

Na tohle jsem narazil na jednom foru zabývajícím se teoretickou fyzikou.
Jde o jev kdy se stojatou soliterní vlnou ve vodě excitují elektrony a odchytávají se vzniklé vyzářené fotony.
Jak se však zdá, na tomto poli bude ještě třeba mnoho vyzkoumat, podle toho co se tam psalo je výsledkem obraz s velmi malým rozlišením, a s přerušováním neboť vlnové délky takto vzniklé jsou ve vodě velmi náchylné na rušení na rozhraní hladiny vody (resp. na vlnách na tomto rozhraní).
Ovšem - kdo ví, třeba je vojenská fyzika dál než ta akademická :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Demonstrace síly

Příspěvek od v.m. »

K výše uvedené zmínce, v jednom mém příspěvku, že Sověti rádi předváděli i to, co neměli zavedeno do výzbroje.

Na snímku níže by měla být Koroljovova raketa GR-1 (8K713) systému FOBS, která byla předvedena na přehlídce v Moskvě 9. května 1965.

Obrázek

Pokud tomu tak skutečně je a nejedná se jinou modifikaci rakety, která byla nesprávně identifikována, pak se musím zeptat:

- jedná se o cílenou dezinformaci ze strany SSSR pozorovatelů ze Západu,
- prosadil si to hlavní konstruktér, který si byl "jistý" jejím zavedením do výzbroje, nebo
- jde o cílený krok odstrašení protivníka ?

Rád bych znal Vaše stanoviska.
Uživatelský avatar
Rosomak
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2318
Registrován: 7/8/2007, 08:54

Příspěvek od Rosomak »

ad 1) a tím pádem ad 3)

Můj názor: SSSR a Maskirovka. Není nic lepšího ukázat protivníkovi, že to co on teprve začal vyvíjet, mám už dávno hotové či to už není až tak supertajné, že to klidně ukáže, ať si to mohou agenti CIA nafotit.

Podobné jako s 2V1 „Kondenzátor“, ač SSSR již v té době používal velkou škálu raket (např. elitní paragáni již na počátku šedesátých let měli samonaváděcí rakety určené k likvidaci techniky), tak prezentoval tento směr, ač vše směřovalo především k raketové technice...

http://www.fortifikace.net/soubory/stud ... y_csla.pdf
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Příspěvek od Dzin »

Dezinformace byla oboustraná. Sověti třeba měli propracovanou dezinformaci v tom, že vlastní prvotřídní protiraketovou obranu stejně tak, jako ze strany USA byl projekt "Star Wars" jednou velkou dezinformací. Takže bych se nedivil, když se spousta "zázračných zbraní" nakonec ukáže jako dezinformační kampaň.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Bylo to tak?

Příspěvek od v.m. »

Dzin píše:Dezinformace byla oboustraná. Sověti třeba měli propracovanou dezinformaci v tom, že vlastní prvotřídní protiraketovou obranu stejně tak, jako ze strany USA byl projekt "Star Wars" jednou velkou dezinformací. Takže bych se nedivil, když se spousta "zázračných zbraní" nakonec ukáže jako dezinformační kampaň.

Obávám se, že se v tématu "Hvězdné války" dopracujeme (společně) k opačnému tvrzení!
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

GR-1 nikdy skutočne neletela, existovali tuším len dva letové exempláre - práve tie, čo vozili na prehliadky. Jangelova R-36Orb bola výrazne lepšia a perspektívnejšia.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Poznámka

Příspěvek od v.m. »

Alchymista píše:GR-1 nikdy skutočne neletela, existovali tuším len dva letové exempláre - práve tie, čo vozili na prehliadky. Jangelova R-36Orb bola výrazne lepšia a perspektívnejšia.
Naprostý souhlas s tím, že nikdy neletěla. Pokud jsou údaje na ruskojazyčných webech pravdivé, tak snad tyto dvě rakety (skutečně měly být pouze 2), ani nebyly určeny k letu, ale pouze ke statickým zkouškám. Údajně byly mezi konstruktéry posměšně nazývány raketa doletu Moskva-Leningrad (odvozeno z toho, že testování probíhalo v těchto dvou městech).
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Upozornění

Příspěvek od v.m. »

Pouze upozorňuji ty, kteří případně nesledují vlákno "Hvězdné války", že na něm uvedená problematika cvičení vojsk RVSU (Štít-82) se plně dotýká i této problematiky.

Vlado
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Jiný pohled

Příspěvek od v.m. »

Ruské strategické síly a americké jaderné prvenství*
Jaroslav ŠVESTKA


Článek analyzuje aktuální stav ruských strategických sil a představuje scénář možného odzbrojujícího a zničujícího útoku strategických sil USA proti ruskému protivníkovi. Zjišťuje závažnou zranitelnost ruských strategických sil a zpochybňuje přetrvávající stav vzájemně zaručeného zničení ve vztahu mezi Ruskem a USA. Přípěvek odhaluje příčiny ruské zranitelnosti v nespolehlivém systému včasného varování a nedostatku operačních zkušeností.

Obrana a strategie 1/2008 http://www.defenceandstrategy.eu/cs/akt ... nstvi.html

Analýza ve formátu pdf na:
http://www.palba.cz/dload.php?action=file&file_id=67
Uživatelský avatar
Rosomak
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2318
Registrován: 7/8/2007, 08:54

Příspěvek od Rosomak »

Tak nevím, ale nemohu souhlasit.
Autor se příliš zaměřuje na radarovou síť detekující start ICBM či SLBM ale připomeňme si (co se zde různě probíralo nebo probírá):

1) Schopnosti primární detekce pohybu a jaderné výzbroje:
a) detekci jaderných hlavic pomocí družic i na ponorkách - měla by fungovat
b) detekci ponořených ponorek různými způsoby - měla by fungovat

Co nevíme, které satelity se případně této činnosti věnují, jaký je jejich počet a dráhy. Předpokládáme že dostatečný.
Rusko tedy dokáže v dostatečném předstihu zjistit vyostření situace, případně předběžné dráhy SLBM z ponorek ještě před jejich aktivací a odpálením.

V případě prvního útoku pouze z ponorek:

a) víme, že jaderné ponorky mají doprovod druhé strany
b) je zmáknutá detekce otevírání poklopů raketových šachet či torpédometů
c) Rusko má ve výzbroji jak jaderná torpéda, tak modernizované podvodní rakety Škval které jsou schopny zasáhnout cíl do cca jedné minuty od vydání rozkazu (bráno že plují ve vzájemné vzdálenosti do 10 km). Nové verze již mají v sobě naprogramovanou dráhu nebo zadanou charakteristiku cíle.
Muselo by se tedy nejdříve jednat o nečekaný a nedetekovatelný útok na tyto "stíny" aby nestačily ohrozit start SLBM.
Podotýkám, že nevím, za jak dlouho je schopná odstartovat SLBM a jak dlouhý je proces její aktivace.

Nevíme, co zůstalo na orbitě z doby "Hvězdných válek", tj. mohou být funkční laserové stanice třeba schopné pouze jednoho výstřelu, ale na likvidaci ICBN dostatečné, případně stanice stíhacích raket.

Rusko má dostatečné optické systémy na detekci hlavic, i když neznáme způsob, jakým by proti těmto hlavicím mohlo zasáhnout.
Něco jsme zde rozebírali, muselo by se jednat o vícestupňovou komplexní pozemní obranu - laser, neutronové děla, impaktní protirakety, jaderný výbuch nebo klasický výbuch (to už je tzv. klasická PRO)

V případě, že se podaří zjistit úhel vypuštění balistických raket (toho by měly být schopny např. radarové družice typicky na geostacionární dráze), je možné již předběžně počítat předpokládané místo dopadu (proto také tak velké zděšení USA nad manévrujícími hlavicemi Topol), je možné provádět v předstihu obranná opatření, především její aktivaci do bojové pohotovosti, či start obranných prostředků především na LEO.

Rusko možná nevkládá již tolik prostředků do maskovacích systémů a výzbroje jako SSSR, proto vypadá v některých systémech zaostale či nedostatečně vyzbrojené, ale v klíčových systémech je stále špičkově vybavené na dostatečné sebeobranné úrovni.
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

Ad "Švestková anylýza" - prvý krát som ju čítal niekedy v 90. rokoch. Autor akurát dosadil niektoré poznatky z dnešnej doby (2007-2008) a to je všetko. Rozbor ma 2 zásadne chyby :
1. O Ruskej schopnosti či neschopnosti, nie je napísane fakticky nič. Dohady, konšpirácie ale žiadne fakty, ktoré by je ho tvrdenia dokazovali.
2. Schopnosti USA - skôr scifi ako realita.
Takýchto analýz od rôznych nadšencov sa na internete nájde spústa. Avšak okrem všeobecne známych vecí ako sú počty zbraní a vlhkých snov určitých plánovačov tam nie je nič, čo by stálo za pozornosť.
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Strategické prostředky k roku 2010

Příspěvek od v.m. »

Strategická raketová vojska – SRV (plný název Raketová vojska strategického určení – RVSU)

Vzhledem k vývoji diskuze na tomto vlákně, považuji za vhodné uvést některé údaje, které se vztahují k roku 2010.

K tomuto datu západní zdroje uvádí, SRV Ruska disponují 375 systémy ŘS v operačním nasazení, které mají schopnost dopravy na cíl 1259 hlavic.

Je zřejmé, že po rozpadu SSSR a zejména stažením vojsk z území svých dřívějších spojenců nastala situace, kdy při současném nedostatku finančních prostředků a nejasnosti další politické orientace, se OS Ruska, respektive RF, nacházela v totálním chaosu.

Nemalou měrou k tomu přispěl i proces „sbližování“ s USA a NATO, kdy někteří ruští politici očekávali od tohoto vývoje více, než mohli dostat. Na druhou stranu USA se značnou měrou (finanční) podílí na zabezpečení jaderné munice jako takové, aby nedošlo k jejímu případnému zneužití zejména proti USA.

Další vývoj bohužel ukázal, že USA se ale nevzdaly snah o ovládnutí světa, což se negativně projevilo na vývoji situace v Euroasijské části, (ale také jiných oblastech), dále posilovaly své vojenské schopnosti a deklarovaly připravenost jejich použití při ochraně svých životních zájmů.

Zcela degradovaly proces Konference o bezpečnosti a spolupráce v Evropě, nejprve s cílem dále oslabit Rusko, až ho (proces KBSE) později odsunuly na vedlejší kolej, s preferováním úlohy NATO.

To zcela logicky muselo vyústit k obavám RF z dalšího vývoje a procesu dalšího sbližování zejména s Čínou a Indií, stejně jako potřeby znovu vybudovat silné odstrašující jaderné síly.

K seznámení se stávajícím (2010) stavem uvádím níže několik tabulek k strategickým raketovým silám, letectvu i námořnictvu.

RVSU prostředky:

R-36MUTTH (RS-20B a SS-18) a R-36M2 (RS-20V, SS-18)

R-36MUTTH ŘS byly rozmístěny v létech 1979-1983, R-36M2 v létech 1988-1992. R-36M2 ŘS zůstávají ve výzbroji a prodloužení jejich životnosti na 25-30 let by mohly zůstat v operačním nasazení až do let 2016-2020 s 10 jadernými hlavicemi každá.


UR-100NUTTH (SS-19)

Byly rozmístěny v letech 1979-1984 a zvažovalo se vyřazení. Po kontrolních startech byla životnost prodloužena na více jak 30 let a některé z nich by mohly zůstat ve výzbroji. Jsou vyzbrojeny 6 hlavicemi.

Mobilní Topol (SS-25)¨

Rozmisťovány v letech 1985-1992. ŘS na pevné palivo s jednou hlavicí a jsou předmětem vyřazení z nasazení.


Topol-M (SS-27) a RS-24

TOPOL ve dvou variantách (silo/mobilní). Verze silo zaváděná od roku 1997, mobilní verze ukončila zkoušky v roce 2004 a do výzbroje postoupila v roce 2006. Původně byla určena pro jednu hlavici, od roku 2007 byly testovány hlavice MIRV pro verzi Topol-M (RS-24). Zavádění od roku 2010.

Poznámka: Nebyl zohledněn vývoj v roce 2011. Uvítám případná doplnění.

tabulka 1:

Obrázek

pokračování Strategické letvo ..........
Naposledy upravil(a) v.m. dne 5/8/2011, 07:59, celkem upraveno 1 x.
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

K balistickým raketám - video

Příspěvek od v.m. »

http://youtu.be/5kUnzVzyxl0 respektive http://www.youtube.com/watch?v=5kUnzVzy ... detailpage

Pokud pominu propagandu typu „krvavý pes Tito“ z let už hodně vzdálených, jsou na video zajímavé záběry Topolu-M, Bulavy a SS-18.

http://youtu.be/wi_SLgjoxFY, přímý odkaz http://www.youtube.com/watch?v=wi_SLgjo ... detailpage

R-36-M s deseti hlavicemi

http://www.youtube.com/watch?v=nmAmPJdk ... detailpage

a závěrem ke strategickým raketovým silám
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Strategické letectvo

Příspěvek od v.m. »

Strategické letectvo

Strategické letectvo je tvořeno jednotkami 37. letecké armády vrchního velení leteckých sil.

K hodnocenému období (konec roku 2010), 37. letecká armáda disponovala 76 strategickými bombardéry, které mohly nést až 844 křídlatých raket dlouhého dosahu.

Obrázek

Jednotky strategického letectva

37.a disponuje dvěma divizemi těžkých bombardérů Tu-160 a Tu-95MS a čtyřmi divizemi Tu-22M3 (Backfire C).

22. Gardová těžká bombardovací divize Engels (Saratovská oblast), je učleněna do dvou pluků: 121. Gardový pluk bombardérů Tu-160 a 184. plukem Tu-95MS. Početně měla 13 Tu-160 a 23 Tu-95MS.
K dispozici má také 203. pluk tankerů Il-78 v Rjazani.

326. těžká bombardovací divize Ukrajinka (Chabarovský kraj) má 79. pluk a 182. Gardový pluk Tu-95MS, s celkovým počtem 40 ks.

Strategické bombardéry – krátký popis

Tu-95MS (Bear H), sériová výroba od roku 1984 (až 1991). Výzbroj 6 ks Kh-55 KŘS v pumovnici.Tu-95MS16 může nést dalších 10 ks KŘS pod křídly, ale při značném snížení doletu.

Tu-160 (Blackjack) nese 12 Kh-55 KŘS v pumovnici s jadernou hlavicí. Modernizace umožňuje použít bombardér jako nosiče klasické (nejaderné)munice.

Křídlaté řízené střely

Kh-55 (AS-15, RKV-500A) KŘS dalekého dosahu, produkce zahájena v roce 1983. Varianta Kh-55SM (AS-15B, RKV-500B) má prodloužený dolet. Rusko testovalo v roce 1999 vylepšenou verzi Kh-55, pod označením Kh-555 (nejaderná verze Kh-55).Kh-55 by měla být postupně nahrazována Kh-101 (klasická) a Kh-102 (jaderná).

Poznámka: I zde je vidět, jak Rusko „kopíruje“ vývoj na straně USA a také si vytváří potenciál pro možné vedení nejaderných válek.

pokračování strategické námořní síly ........
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Ruské letvo - video

Příspěvek od v.m. »

Výběr letecké problematiky http://youtu.be/-mSShEclQZQ

Přímý odkaz na video s problematikou ruských leteckých sil (zajímavé - doporučuji!).

http://www.youtube.com/watch?v=-mSShEcl ... detailpage
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Příspěvek od Julesak »

Len detail k letectvu:
divízie a pluky boli rozpustené, pokiaľ viem aj samotná 37. armáda, VVS prešlo na systém základní a letiek, aspoň čo satýka leteckých útvarov, pluky PVO (S-300, S-400) ostali zachované.

Napr. útvar v Engelse je teraz 6950. gardová letecká základňa apod.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Odpovědět

Zpět na „SSSR - Rusko“