Cesta k jaderné supervelmoci

Moderátor: Julesak

v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

K reformám

Příspěvek od v.m. »

Julesak píše:Len detail k letectvu:
divízie a pluky boli rozpustené, pokiaľ viem aj samotná 37. armáda, VVS prešlo na systém základní a letiek, aspoň čo satýka leteckých útvarov, pluky PVO (S-300, S-400) ostali zachované.

Napr. útvar v Engelse je teraz 6950. gardová letecká základňa apod.

Ano, informace je správná. Ruské vzdušné síly přešly z divizní a plukovní struktury na „základnovou“. Zda je reorganizace už zcela ukončena, mi není zcela jasné. Jde o to, že kromě reorganizace „učlenění“ sil, jde také o restrukturalizaci stávajících základen, letišť, snižování stavů, vyčlenění např. armádního letva ze struktury VVS, apod. Letecké základny mají být třech kategorií. Takže spíše ne (kromě přejmenování) a jde o běh na dlouhou trať.

To všechno souvisí s celkovou reorganizací OS RF, které z 6 vojenských okruhů a 5 námořních flotil přechází na 4 operačně-strategická velitelství – OSV. Jedná se o geografické učlenění na Severní velitelství (Jekaterinburg), Jižní velitelství (Rostov na Donu), Východní velitelství Jekaterinburg a Západní velitelství St. Petersburg.

JV má zahrnout také Kaspickou a Černomořskou flotilu, VV Tichooceánskou flotilu a ZV Baltickou flotilu.

Mnou výše uvedené údaje hodnotily stav do reforem!

Ostatně, otevřel jsi pro tuto problematiku samostatné vlákno "Ruská vojenská reforma", na které tímto také odkazuji.
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Tak budou už Bulavy létat ?

Příspěvek od v.m. »

Obrázek

[align=center]Nové vojenské okruhy, resp. operačně strategická velitelství OS RF, kterým budou podléhat i VNS RF[/align]

Vojenské námořní síly Ruské Federace – VNS RF

VNS RF pozůstávají z hladinových plavidel, ponorek, námořního letectva, sil pobřežní ochrany a námořní pěchoty.

K roku 2010 byly u VNS uváděny ve složení tyto síly a prostředky:


-15 ks ponorek s balistickými raketami na palubě (2. generace 667BDR Kalmar a 667 BDRM Delfín, do výzbroje přichází 4. generace typu 955 Borej)
-11 atomových ponorek vyzbrojených křídlatými raketami
-21 atomových víceúčelových ponorek
-23 dieselových ponorek
-1 těžký nosič letadel (авианесущий крейсер)
-3 těžké jaderné křižníky (2 mimo službu)
-3 raketové křižníky
-8-9 minonosek (6 mimo službu)
-11-12 velkých protilodních plavidel (BPK určených k boji s ponorkami)
-9 fregat/korvet (analogie k tomuto typu)
-34 malých lodí MPK k boji s plavidly (analogicky ASW korveta)
-14 malých raketových člunů („MRK“ analogicky u NATO korveta)
- 2 raketová plavidla na vzduchovém polštáři
-3 malá dělostřelecká plavidla (dělové čluny)
- 32 raketonosců (např. projekt 205)
-74 minolovek
-27 velkých výsadkových lodí
-4 malé výsadkové lodě na vzduchovém polštáři
-4 malá výsadková plavidla (jedna mimo provoz)
-1 plavidlo speciálního určení k měření balistických drah
-12 průzkumných plavidel
-2 výcvikové lodě
-cca 170 desantních plavidel


VNS pozůstává z Baltické -Baltic Fleet (HQ at Baltiysk Kaliningrad Oblast) Tichooceanské Pacific Fleet (HQ at Vladivostok) Severní Northern Fleet (HQ at Severomorsk) Černomořské Black Sea Fleet (HQ at Sevastopol, Ukraine) a samostatné Kaspické Caspian Flotilla (HQ at Astrakhan) flotily.

Ve výzbroji má:

Hladinová plavidla

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Ponorkové síly

Obrázek

Letectvo VNS

Obrázek
Obrázek

Pobřežní obrana

Obrázek

Jiné

Obrázek


....... pokračování
Naposledy upravil(a) v.m. dne 15/8/2011, 23:36, celkem upraveno 1 x.
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

video

Příspěvek od v.m. »

Ruské námořnictvo - video

http://www.youtube.com/watch?v=3DH9mXoGM5k
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Z jiného soudku .....

Příspěvek od v.m. »

Námořní špionáž

Cesta k jaderné supervelmoci nebyla snadná. Oba hlavní státy, SSSR i USA, využívaly všechny možnosti k tomu, aby byly informovány o vývoji situace na „druhé straně barikády“ a včas reagovaly na zavádění nových prostředků.

Snad nejurputnější boj se rozpoutal u prostředků jaderného napadení z ponorek. Zde USA měly, od prvopočátku, jednoznačnou technologickou i početní převahu.

Vzhledem k tomu, že ponorkové prostředky byly určeny jako nástroj „poslední odvety“ (nepředpokládalo se použití k prvnímu jadernému, ale až k odvetnému druhému úderu), za situace kdy obě strany věřily, že budou napadeny jako první, obě usilovaly o vybudování dostatečného jaderného potenciálu, umístěného na ponorkách.

SSSR se proto snažil, a to za každou cenu, dosáhnout alespoň přibližné parity v této oblasti. USA, na druhé straně, se pokoušely udržet jednoznačnou převahu jak v raketonosných ponorkách, tak i ostatních námořních prostředcích.

Když studená válka „skončila, měly Spojené státy ve výzbroji 34 raketonosných a 89 útočných ponorek, s počtem přibližně 61.000 mužů v ponorkovém loďstvu.

Kromě střetů pod hladinou, které našly název „Mokrá studená válka“, probíhala i velmi intenzivní zpravodajská činnost na obou stranách, s cílem získat co nejvíce údajů o potenciálním nepříteli.

Spojené státy americké uskutečnily svými námořními silami, v průběhu let 1948 až 1991, více než 2000 speciálních operací, namířených proti SSSR.

V dobách, kdy ponorkové síly SSSR byly nuceny, vzhledem k dosahu svých balistických raket, se co nejvíce přiblížit území USA, útočné ponorky US NAVY monitorovaly jejich pohyby a zaznamenávaly jejich akustický „obraz, pro použití detekce k budovanému systému SOSUS (Sound Surveillance Systém).

Systémy detekce byly umístěny jak na hladině, tak i na dně oceánů. Systém SOSUS byl tak citlivý, že umožňoval sledování sovětských ponorek až na vzdálenost 1000 mil od pobřeží USA.

Dlužno dodat, že mu to sovětské ponorky značně umožňovaly, zejména svou hlučností a nižší technickou úrovní. Ta se, mj., projevovala v možnostech odpálení raket (z povrchu, pod povrchem se zaplavením komor, později membránovým způsobem bez zaplavování, apod.).

US NAVY bylo v tomto období přesvědčeno, právě vzhledem k
jednoznačným charakteristikám sovětských ponorek, že by je bylo schopno účinně eliminovat, ještě před provedením odpálení raket.

V průběhu „studené“ války, SSSR postupně získával nejen zkušenosti z ponorkové války, ale zejména začal dosahovat podobnou technickou úroveň, jaká byla na straně US NAVY a to i v oblasti rychlosti a tichého pohonu (od třídy November až po Akuly a Sierry). Koncem osmdesátých let téměř dosáhl srovnatelné technické úrovně a parity v ponorkových silách.

Tím, že oba státy vyvinuly strategické ponorkové síly, každý z nich považoval za otázku své národní bezpečnosti, získat k nim co nejvíce poznatků.

USA zahájily éru špionáže prostřednictvím svých ponorek už v květnu 1948, kdy vyslaly svou ponorku USS Sea Dog na průzkumnou plavbu podél pobřeží Sibiře (po ní převzala tuto úlohu USS Blackfin).

O nějakých 10 let později, konkrétně v roce 1957, USS Gudgeon byla přistižena, jak „pátrá“ v teritoriálních vodách SSSR u námořní základny Vladivostok. Téměř 30 hodin byla pronásledována sovětskými povrchovými plavidly, až nakonec přinucena k vynoření na hladinu. Poté ji bylo dovoleno odplutí. (Ve vzpomínkách ruských veteránů jsem nalezl, že sice ponorka byla bombardována hlubinnými náložemi, ale pouze imitačního typu – něco jako ruční granáty).

Podobně byla u Islandu donucena, v roce 1959, k vynoření sovětská ponorka plavidlem USS Grenadier.

Současně byla téhož roku spuštěna operace pod názvem Holystone (také Pinnacle, Bollard a Barnacle) k získávání poznatků zpravodajského charakteru.

Obrázek

Pod těmito kódovými názvy byly od roku 1959 prováděny špionážní akce amerických ponorek poblíže sovětských přístavů s cílem “napíchnutí” komunikačních kabelů SSSR (SIGINT) – prováděly ponorky USA USS Parche a USS Halibut, a odposlech sítí při zkouškách nových raketových prostředků (MASINT).

SSSR se spíše zaměřil na HUMINT, což také později vedlo k dekospiraci odposluchávání kabelů v Ochotském moři (přes Ronalda Peltona v roce 1981, který pracoval pro SSSR. Ronald William Pelton, narozen 1942, byl pracovníkem National Security Agency (NSA) jako zpravodajský analytik. Kompromintoval, mezi jinými, operaci “Ivy Bells”.

pokračování .......
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

kauza Walker a spol.

Příspěvek od v.m. »

pokračování .......

Sověti měli také své „želízko v ohni“. Byl jím John Anthony Walker, Jr. (nar. 28 July 1937), který byl v letech 1968 – 1985 pracoval pro sovětskou rozvědku. Tento námořní zpravodajský specialista, i po svém odchodu do výslužby, pokračoval v této činnosti a získal k této práci kromě své ženy, syna, staršího bratra, také další specialisty US NAVY, jako např. Jerry Whitworthe.

Whitworth poskytoval Walkerovi velmi cenné poznatky v domnění, že Walker pracuje pro izraelskou rozvědku.

Podle oficiálních údajů, Walker svou činnosti pomohl dešifrovat více jak 1.000.000 šifrovaných zpráv z prostředí US NAVY.

Z jeho pomocí SSSR odhalil tajemství používaných šifrovacích systémů a to pravděpodobně jak TSEC/KL-7, krycí názvy ADONIS a POLLUX (viz. obr. č.1), tak i automatického komunikačního systému KW-37, krycí název JASON (další obrázky).


Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Podle některých archivních materiálů dospěli američtí analytici k závěru, že zajetí USS Pueblo (špionážní loď zadržená v severokorejských vodách v lednu 1968), mohlo souviset s předanými informacemi od Walkera (měsíc před tím), a SSSR zorganizoval akci k tomu, aby si ověřil některé technické skutečnosti. Jde však spíše pouze o dohady, než potvrzenou skutečnost.

Rovněž SSSR měl, z těchto zdrojů, detailní informace o systému SOSUS (podmořská detekce plavidel). Skutečný rozsah informací, které Walker a jeho spolupracovníci předali SSSR nebyl nikdy zveřejněn, byl však označen za “devastující” pro národní bezpečnost USA.

Pokud tyto skutečnosti dáme do souvislostí s možnostmi technické detekce ponorek USA rozebírané v předcházejících částech, můžeme se oprávněně domnívat, že SSSR měl o činnosti těchto prostředků dokonalý přehled.

Je pak jen otázkou, kdo koho “vodil za nos”, když americké ponorky dlouhodobě sledovaly sovětské ponorkové síly, a zda jen opětovně nešlo, o “velkou zpravodajskou hru”.

pokračování.................
Vladimír
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 486
Registrován: 9/7/2010, 10:34

Příspěvek od Vladimír »

Proboha, to není možné nějak vyřešit odkazy tak, aby to nezmršilo zobrazení stránky? Nějak je zalomit a podobně?
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Bylo by něco více k systému Běreg? Ten se mi moc líbí...
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Vladimír píše:Proboha, to není možné nějak vyřešit odkazy tak, aby to nezmršilo zobrazení stránky? Nějak je zalomit a podobně?
Jasně, že to jde, hlavně u podobných obludností je záhodno používat funkci Insert URL v náhledu....
Výsledek pak může vypadat takhle...

http://www.google.cz/

Takže pro v.m. uprav si to, sic se ti na to vrhnu se zelenou tužkou...
:D
Pokud bys nevěděl jak, tak ti s tím pomůžu.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Kopapaka - zdvořile děkuji, pěkně jsem si početl.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Pátrač: no, doufám že to poděkování nebylo míněno ironicky...
Odkaz je totiž z příspěvku v.m. a uvádí použité zdroje, což vzhledem k tomu že gůgl uvádí přibližný počet výsledků 21000 vypadá docela zajímavě.
Většina výsledků je totiž v azbuce.
Snad to v.m. pochopí a trochu ty odkazy zkulturní, odkaz je plně funkční a přitom je bez roztažení na čtyři řádky vidět kam směřuje.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Ivy Bells

Příspěvek od v.m. »

...... pokračování

OPERACE IVY BELLS

Operace „Ivy Bells“ je považována za jednu z nejtajnějších zpravodajských operací provedených v době „Studené války“ US NAVY, zpravodajskými službami a speciální skupinou potápěčů SEALS, proti SSSR v Ochotském moři.

Obrázek

Většina skutečností je striktně utajována i v současnosti. O této skutečnosti se ví pouze z důvodu úniku některých informací do amerického tisku (Washington Post) a dlouhodobé investigativní práci Christophera Drew, Sherry Sonatagové a Annette Lawrencové Drewové, kteří výsledky své práce zveřejnili v knize „Ponorková válka“ – Historie americké ponorkové špionáže.

Hlavním cílem operace Ivy Bells , bylo „napíchnutí“ a odposlech sovětských vojenských komunikačních kabelů nejprve v Ochotském moři (vedoucí na Kamčatku)*, později i dalších a to nejen „sovětských“.

* Cílem Jamese Bradleyho, který byl autorem této myšlenky, bylo využití kabelu vedoucího ze sovětské ponorkové základny v Petropavlovsku vedeným Ochotským mořem, který se napojoval na kabely projenými s velitelstvím Tichomořské flotily u Vladivostoku a končícím v Moskvě. K tomu bylo nutno speciálně upravit vhodnou ponorku a připravit potápěče na ponory do velkých hloubek s použitím nových dýchacích přístrojů pro tzv. „saturační“ potápění s novou dýchací směsí. Podařilo se mu získat pro tuto akci podporu Kissingera, který ji pak prosadil dále.

Vstup do Ochotského moře v místech umístění kabelu byl jednoznačně ilegální, protože se kabel nacházel v třímílovém pásmu sovětských pobřežních vod.

Dostat se do vod Ochotského moře znamenalo nejprve proplout mělkými vodami v nejsevernější části Kurilských ostrovů, těsně navazující na jižní okraj Kamčatky.

Ponorka byla vybavena destrukčním zařízením, které mělo ponorku zcela zničit, i s posádkou, v případě jejího odhalení.

Akce proběhla v říjnu 1971 a byla provedena ponorkou USS Halibut, vybavenou speciálním vlečeným průzkumným zařízením ke snímání obrazu pod názvem „ryba“ (snímání 24 snímků za sekundu). Vyhodnocení filmu vyžadovalo jeho vyvolání, k čemuž se ponorka musela vynořit na „šnorchl“ k odvětrávání vnitřního prostoru.

Obrázek

Bylo potvrzeno umístění kabelu a rozhodnuto, aby potápěči umístili na kabel odposlechové zařízení. Akce skončila úspěchem. **


Obrázek


** Prověřením možnosti odposlechu sovětských komunikačních kabelů vedlo později k rozhodnutí, aby bylo na kabel nasazeno „speciální“ odposlechové zařízení, k čemuž pak došlo v roce 1972. Od té doby byla komunikace předmětem trvalého odposlechu na základě magnetofonových záznamů (ne v reálném čase). Odposlechy byly prováděny po dobu cca 10 let a výsledky byly periodicky „vybírány“ třemi různými ponorkami. K ukončení odposlechu došlo po jeho odhalení v roce 1982 (na základě získaných údajům pracovníka NSA Ronalda W. Peltona – sovětského agenta).

Obrázek

Současně se ponorce Halibut podařilo objevit místo dopadu sovětských křídlatých raket, které začaly používat nový systém infračerveného navádění, proti kterému neměla US NAVY adekvátní ochranu.

Pomocí potápěčů se podařilo vyzvednout některé částí raket, ale jak je známo, naváděcí systém mezi troskami nebyl.

Vzhledem k úspěchu akce bylo v roce 1979 rozhodnuto o provedení podobného „napíchnutí“ kabelu v Barentsově moři nedaleko základny Murmansk. Akci provedla upravená ponorka USS PARCHE. Odposlechy trvaly až do roku 1992, kdy byly údajně zastaveny. ***


Obrázek


*** Vzhledem ke spuštění na vodu USS Jimmy Carter (SSN-23) v roce 2004, viz http://defensetech.org/2005/02/21/jimmy ... z1VIloTbeD,
která má představovat nejmodernější špionážní ponorku USA a poznatkům, že USA odposlouchávaly (jí) spoje na BSV a Afriku (např. Saddáma Husseina apod.), lze reálně předpokládat, že v této praxi, kdekoliv je to možné, pokračují.


...... pokračování
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

poznámka

Příspěvek od v.m. »

V posledním příspěvku jsem se dopustil neúmyslné dezinformace, kterou jsem již v příspěvku upravil (Ronald W. Pelton uvězněn 1986).

Přidávám několik doplňujících informací. Pelton kontaktoval Sověty v lednu 1980. Informace předával ve Vídni v rozmezí let 1980-1986. Od roku 1985 byl už sledován pracovníky CIA, žádné poznatky k jeho spolupráci nebyly ale zjištěny. CIA se proto rozhodla k přímé konfrontaci na základě odposlechu jeho telefonátu na velvyslanectví USA – hlasovou identifikací.

Poznatky k Peltonovi získala CIA v roce 1985 od přeběhlíka Jurčenka, který byl jeho první kontakt v USA. Jurčenko "neznal" pravou identitu Peltona, pouze věděl, že pracoval v NSA a měl „zrzavé“ vlasy.

Zajímavé je, že Jurčenko po vytěžení americkými zpravodajskými orgány a pobytu v USA znovu zběhl, ale tentokráte zpět do SSSR???

Víme, že odposlech na prvním kabelu byl umístěn v letech 1971/72. Sovětská povrchová plavidla, dle poznatků ze satelitů USA, začala pátrat v místě uložení odposlechového zařízení v roce 1982, až jej posléze odhalila. Zařízení bylo později vystaveno v museu KGB v Moskvě.

Jednalo se o zpravodajskou hru, s cílem krýt jiné důležitější zpravodajské zdroje, které měl SSSR v USA a případná podezření z úniků informací všechna "hodit" na Peltona?
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Změna strategie

Příspěvek od v.m. »

BYLA TO ZTRÁTA AMERICKÉ STRATEGICKÉ JADERNÉ PŘEVAHY ??

Jak už bylo předesláno, strategické námořní síly druhého odvetného úderu na ponorkách, byly jak pro SSSR, tak i pro USA, hlavním prostředkem odstrašování. US NAVY mělo v prvopočátku, ve všech kategoriích, jasnou převahu.

Pro SSSR to znamenalo, že střetnutí s US NAVY na „otevřeném“ moři by mělo, pro jeho VNS, zdrcující dopady. Tento fakt byl navíc podtržen skutečností, že SSSR mělo v úmyslu vést, pokud to jen bude možné, prvořadě nejadernou válku, což přiznávali i američtí analytici.

Dokud ponorkové síly SSSR musely z technických důvodů operovat v pásmech na dostřel od USA (např. třída Yankee), byly tyto ponorky pro US NAVY poměrně jednoduchými cíli. Vyplývá to z faktů, které byly zveřejněny ke sledování těchto ponorek americkými útočnými ponorkami v době studené války.

US NAVY věřilo, že Sověti nikdy nedosáhnou takové technologické úrovně, která by toto „sledování“ a kontrolu sovětských ponorek znemožnilo.

Jak vyplývá z předcházejících statí, Sověti měli dostatek zpravodajských informací a postupně si uvědomili, že nemohou přistoupit na ponorkovou válku s USA na širém moři (což bylo obsahem a pilířem americké strategie) i v případě, že by se jim podařilo dosáhnout početní převahy.

Zpravodajská služba USA zjistila, že Sověti, od zavedení nových ponorek DELTA, je „drží“ mimo dosah systému SOSUS a to buď v jižním Atlantiku, nebo dokonce už v Barentsově moři, pod ochranou svých hladinových plavidel a letectva.

Přitom jejich strategické rakety mohly snadno, z těchto míst, dosáhnou části území USA, včetně Washingtonu.

Také se ukázalo, že Sověti mají v zámyslu využít ke krytí jejich strategických ponorek arktické ledy (už od roku 1979).

To zásadním způsobem „převrátilo naruby“ americkou strategii ponorkové války k eliminaci strategických prostředků druhého odvetného úderu.Současně to USA považovaly za ztrátu strategicky důležité jaderné převahy.

Připomenutí:

3. srpna 1958 - Jako první v historii podplula ledový příkrov severního pólu americká jaderná ponorka Nautilus. Pod ledem urazila cestu dlouhou bezmála 3000 kilometrů.
Obrázek

17. března 1959 - Americká ponorka Skate dokázala prorazit led a vynořit se na severním pólu.

První jaderná ponorka SSSR – projekt 627, dosáhla severního pólu v červenci 1962.


Pokračování tradice využití arktických ledů - test ruských raket Sineva u Severního pólu v roce 2009
citace z letectví.cz:

„Agentura RIA Novosti dne 24. července 2009 s odvoláním na ruské zpravodajské služby uvedla, že Spojené státy nebyly schopné zjistit přítomnost ruských strategických ponorek v Severním ledovém oceánu předtím, než z nich byly zkušebně odpáleny dvě balistické rakety.

Ze dvou ruských ponorek na jaderný pohon třídy Delta IV, nacházejících se v blízkosti Severního pólu, se ve dnech 13. -14. července uskutečnila testovací odpálení dvou mezikontinentálních balistických raket Sineva. Americké radary jistě odpálení ruských raket detekovaly, ale pozice, ze kterých byly odpáleny, musely být pro jejich obsluhy údajně velkým překvapením.

První balistická raketa proletěla po balistické trajektorii a poté zasáhla svůj určený cíl na pozemním testovacím středisku Kura na Kamčatce. Druhá raketa, která letěla po nízké trajektorii, zničila určený cíl v testovací oblasti v Bílém moři.

Podle ruských specialistů je Severní pól perfektním místem pro odpálení balistických raket, protože ponorky nesoucí tyto rakety, mohou nepozorovaně zaujmout pozice v určeném místě a zkrátit tak dobu letu balistických raket k cíli.“
konec citace ……

Zdroj: http://www.letectvi.cz/letectvi/Article68102.html
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

.... pokračování

Příspěvek od v.m. »

VNS RF ZPĚT NA VÝSLUNÍ ??

Po rozpadu SSSR dochází k mohutné degradaci VNS RF. Důvodů byla celá řada, nicméně nejvýznamnějším byl katastrofický nedostatek finančních prostředků. jak se v současném období zdá, ruské námořní síly mají nejhorší období za sebou.

Podle západních analytiků, kteří se zabývají námořním znovuvyzbrojením a jeho uplatnění v úkolech a strategii RF, není tato snaha vnímána jako hrozba pro USA a NATO.

Má být určeno pro pokrytí hrozeb vyplývajících z nárustu vojenského potenciálu Číny, boji proti námořnímu pirátství, ochrany ekonomických zájmů a zajištění stability na jižním křídle RF.

Analýza je prováděna na základě „ State Armaments Program“ - (SAP) na roky 2011-20.

Za námořní hrozby RF považuje nárůst námořních sil jiných mocností, ilegální ekonomické aktivity v teritoriálních vodách RF a nevyjasněné vazby na v Kaspickém a Azovském moři a zejména pak arktických vod.

Na základě výše uvedeného nají síly RF plnit úkoly k ochraně národních zájmů a bezpečnosti plavby na otevřených mořích, udržení statutu VNS jako globální námořní síly a efektivní využívání svého námořního potenciálu.

Pro následující dekádu si staví tyto cíle v oblasti výstavby VNS:

Oblast výstavby se má zaměřit na zařazování menších víceúčelových fregat a korvet, také podhladinových a výsadkových plavidel.

U fregat se zaměří na třídu admirál Gorškov, se zámyslem do roku 2020 zavést 12 plavidel. U korvet by to mělo být cca 20 nových plavidel třídy Stěreguššij. Výsadková plavidla v počtu cca 10 ks by měla zahrnout i 4 lodě třídy Mistral (Francie) a 6 lodí vlastní konstrukce.

U ponorek se plánuje výroba až do 11 plavidel třídy Lada a Kilo (deiselponorky) a 3 ponorek třídy Severodvinsk (jaderné útočné), dále pak 6-8 plavidel třídy Borej.

Z hlediska strategických intencí, nemá RF v současnosti plán na obnovování velkých hladinových lodí jako letadlových lodí a křižníku třídy Kirov, alespoň ne v příštích 10 letech.


Právě odklon od zavádění velkých hladinových plavidel a velkých ponorkových útočných jaderných plavidel ke fregatám, korvetám a dieselovým ponorkám, považuje NATO za hlavní příznak změny nahlížení na potenciálního protivníka, které se mění ve prospěch obrany RF blíže k domovu.

Zde půjde zejména o úkoly pobřežní obrany, mnohonárodní operace a také prezentace RF v jiných státech.

Silně má poklesnout význam Severní flotily vzhledem k tomu, že není nezbytná jako síla pro vedení „hlavní války“. Přesto by měla flotila být hlavní silou sdružující strategické jaderné ponorky.


Zde se obávám, že západní analytici podcenili význam Arktické oblasti z hlediska surovinových zdrojů, kde předpokládám vážný střet zájmů celé řady států.


Tichooceánská flotila by se měla stát nejvýznamnější pro ochranu zájmů RF a proto zde mají operovat ponorky třídy Borej (náhrada Delta III) a také by zde měl působit první francouzský Mistral, s úkoly čelit případné čínské námořní hrozbě, udržení suverenity nad Kurilskými ostrovy a ochranu Sachalinu.

Černomořská flotila je v současnosti v katastrofálním stavu a oproto větší část nových plavidel půjde právě tam (6 fregat, 6 diesel ponorek a nejméně 2 výsadková plavidla). Úkoly budou zaměřeny na Kavkazský prostor včetně Gruzie, ochranu námořního prostoru a protipirátská činnost v Indickém oceánu.

Začlenění flotil do nového systému jsem zmínil v předcházejících příspěvcích.
Flogger G
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 920
Registrován: 24/9/2009, 15:01
Bydliště: Č.Budějovice

Re: Cesta k jaderné supervelmoci

Příspěvek od Flogger G »

Něco přes rok zvažuji, zda to sem dát. Dnes mám verzi s anglickými titulky, tak se podívejte, jak dopadla zkouška termonukleární bomby. Jen škoda, že nemohu najít krátký film - zpověď posledního žijícího účastníka tohoto "náletu". Co si vzpomínám, tak vyprávěl, že osádka letounu Tu-95 (nosič pumy) do půl roku onemocněla a brzy zemřela.
Tady je film:
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Cesta k jaderné supervelmoci

Příspěvek od Skeptik »

Flogger G píše:Co si vzpomínám, tak vyprávěl, že osádka letounu Tu-95 (nosič pumy) do půl roku onemocněla a brzy zemřela.
Posádku Tu-95B (speciální verze pro tuto bombu) tvořili:
заместитель командира эскадрильи – майор Дурновцев Андрей Егорович (командир), капитан Кондратенко Михаил Константинович (помощник командира), штурман эскадрильи – майор Клещ Иван Никифорович (штурман), старший лейтенант Бобиков Анатолий Сергеевич (второй штурман), старший борттехник-инструктор полка – майор Евтушенко Григорий Михайлович (борттехник), начальник службы РЭБ эскадрильи – капитан Прокопенко Александр Филиппович (оператор РЭП), начальник воздушно-огневой службы эскадрильи – капитан Снетков Вячеслав Михайлович (командир огневых установок), начальник связи эскадрильи – старший лейтенант Машкин Михаил Петрович (старший воздушный стрелок-радист), ефрейтор Болотов Василий Яковлевич (стрелок-радист)
Tedy: Dubnovcev (velitel letadla), Kondratěnko (druhý pilot), Kleš (navigátor), Bobikov (druhý navigátor), Jevtušenko (palubní technik), Prokopenko (radarový technik), Snětkov (velitel palubní obrany), Maškin (strelec-radista), Bolotov (střelec-radista).
Všichni byli 2.3.1962, tj. 5 měsíců po shozu, vyznamenáni (nikdo z nich in-memoriam).

Našel jsem pouze osud velitele a navigátora - dostali Hrdinu SSSR, a tak jsou "v seznamu".
Andrej Dubnovcev zemřel 25.10. 1974 v Kijevě, tj. 13 let po shozu Car bomby.
Ivan Kleš zemřel 5.8.1989 v Kijevě, tj. 28 let po shozu Car bomby.

Kromě nich dostal Hrdinu SSSR i velitel létající laboratoře (Tu-16A), která výbuch monitorovala. Martyněnko, Vladimír Fedorovič zemřel 18.4.2002 v Soči, tj. 41 let po shozu Car bomby.

V okamžiku výbuchu Car bomby se Tu-95B nacházel 39 km a Tu-16A 53,5 km od epicentra.
Když se Tu-95B nacházel cca 45 km od epicentra, dorazila první že čtyř tlakových vln (3 velmi silné, 1 slabá). Tu-95B vysadily všechny čtyři motory a přístroje. Teprve v 7.000 metrech se podařilo nahodit první motor (po sklesání o 3.000 metrů) a pak ještě dva. Přistávali se třemi. Veškeré elektronické přístroje na palubě byly zničeny.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Flogger G
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 920
Registrován: 24/9/2009, 15:01
Bydliště: Č.Budějovice

Re: Cesta k jaderné supervelmoci

Příspěvek od Flogger G »

Krátké video od dosti známého kritika poměrů v RKKA. Tentokrát o německém vlivu na vývoj sovětských jaderných zbrani - https://www.youtube.com/watch?v=l16foYxD8Bo
Uživatelský avatar
Pavel 15
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 271
Registrován: 14/5/2019, 14:35

Re: Cesta k jaderné supervelmoci

Příspěvek od Pavel 15 »

Jak silné jaderné hlavice mají některé strategické rakety

https://twitter.com/Vladislav180213/sta ... 54/photo/2

Jak vidno Ruské hlavice maj vždy sílu v megatunách.

V twitteru má chybu u amerických hlavic, ty sílu

Mk21 - 300kt
Mk5 - 455kt
Mk4A - 90k
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Cesta k jaderné supervelmoci

Příspěvek od Lord »

Pavel 15 píše: 27/3/2022, 17:02 Jak vidno Ruské hlavice maj vždy sílu v megatunách.
Hele to nevím, např. u Bulavy se taky udává 150 kt. V megatunách pak celkový souhrn raket.

OK, a co tím chceš Pavle říct, že hrozí jaderná válka? A kdo jako při současné situaci může lépe zlikvidovat zeměkouli?
Že ruské rakety jsou v megatunách silnější než americké?
Referenční Peacekeeper měl 350 kt, vyřazen, tj. ohnivá koule o poloměru 0,3 km. Na Nagasaki měla jen 0,1 km.
Pro srovnání, exploze v Hirošimě měla asi 16 kilotun.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Cesta k jaderné supervelmoci

Příspěvek od Julesak »

To je blbosť, väčšina ruských bal. rakiet má hlavice hlboko pod megatonami.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Odpovědět

Zpět na „SSSR - Rusko“