XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 25.

Moderátoři: michan, Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6828
Registrován: 28/10/2005, 13:43

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 25.

Příspěvek od michan »

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 25.

Německý protiútok 13. a 14. září 1943.

Obrázek

Německý útok u Salerna, který vlastně přikázal příslušník generálního štábu OKW a zároveň náčelník štábu 76.ts ( z 10.A), začaly jednotky Wehrmachtu tedy dřív, a to odpoledne dne 13. září 1943 ( vysvětlení proč útok nezačal až 14. září, po shromáždění posil z jihu Itálie viz Č 24). Samotný výpad začal útokem německého 2. praporu ze 64. pluku pancéřových granátníků a zhruba ještě 1,5 praporu parašutistů z 1. parašutistické divize. Útok německého uskupení měl mít za cíl - vyčistit oblast Fosso-Bellizz–kóta 210 od „oslabeného nepřítele“, jak se mylně Němci domnívali. Totiž výpad narazil okamžitě na levém křídle na britskou 167. pěší brigádu a na pravém křídle na 201. gardovou brigádu a skončil katastroficky. Britská 56. pěší divize mezitím, a zde je nutno říci, že díky generálu Clarkovi (veliteli spojenecké 5. A), který již podruhé zkrátil britské divizi obrannou linii, se stáhla do výhodnější obranné pozice, ze které mohla vést druh boje, který Britové dobře uměli, a ve kterém se velmi dobře vyznali. Britové velmi dobře uměli vést houževnatou defenzivu, kterou jim podporovalo nesrovnatelně silnější dělostřelectvo (u Salerna, jak víme, to byla i velká děla bitevních lodí). Němci byli na této trase útoku zcela zaskočeni těžkou dělostřeleckou palebnou clonou. Britové proti nim také pálili i ze všech ručních zbraní pěchoty a pancéřové granátníky zcela zdecimovali (údaje o tomto útoku říkají, že zde britská garda toho dne proti německým pancéřovým granátníkům vystřílela více než 55 000 střel z pušek a kulometů). I když byla ještě obranná linie britského 10. as generála McCreeryho stále příliš roztažená a jeho prapory byly již za pár dní bojů vyčerpané na obou křídlech opakovanými německými útoky, přesto obstály a britské linie zde nezakolísaly.
Německému 76. ts se tahle ofenzíva u Salerna dařila jen na levém křídle – proti americkému 6. as, kde také Němci dosáhli největšího úspěchu. A my si nejprve řekněme proč u Američanů?
Zde na levém křídle plukovníkem Ruenkelem zrevidovaný německý bojový plán počítal s tím, že německá „Bojová skupina Kleine Limburg“, v doprovodu jednotek z vyčerpané a zčásti již zdecimované „Bojové skupiny von Doering“, bojové skupiny, která byla po 5ti dnech nepřetržitých bojů stále schopna bojovat, bude postupovat podél severního, čili pravého břehu řeky Sele na jih. Řeku Sele pak překročí po mostě nedaleko „Americké tabákové továrny“ a zaútočí na americký prapor, jehož přítomnost se předpokládala v kapse mezi řekami Sele a Calore. Za německou skupinou měl následovat parašutistický prapor, který by po dobytí Persana převzal vesnici pod kontrolu, zatímco německé pravé křídlo postupu měl krýt 2. prapor z 9. pluku pancéřových granátníků, což byla první větší jednotka, která dorazila od tohoto pluku patřícího k 26. td. Německá „Bojová skupina Krüger“, tvořená 71. plukem pancéřových granátníků a průzkumným praporem z 26. td, také další části 29. divize pancéřových granátníků v pozici na Ponte Sele, měla podniknout výpad dolů na jih podél levého břehu řeky Sele na Persano. A to tak, aby se obranná linie a týl amerických jednotek ocitl v sevření. V další fázi ofenzívy proti Američanům hodlal plukovník Ruenkel uskutečnit poměrně ambiciózní „interní obklíčení“ s nasazením „Bojové skupiny von Doering“ a „Bojové skupiny Kleine Limburg“, které by se podél pravého břehu řeky Sele opět přemístily na jih, překročily by řeku po mostě u Albanelly, obsadily by La Maidu, M. Chirico a rozdrtily by celou americkou obranu za říčkou La Cosa směrem od západu na východ. Všechen tento popis složitého manévru se britským i americkým důstojníkům jevil jako strašlivý zmatek v bojové operaci, který se spíš hodí k nějaké válečné hře a ne na reálné bojiště. Omyl, německý důstojník roku 1943 byl velice zběhlý v pohotových bojových manévrech v pohybu a za pohybu. Dovedl nejen rychle manévrovat, ale velice rychle formovat nové bojové skupiny, které měly ve své sestavě vždy druhy zbraní, které pro bojový manévr potřebovaly. Navíc německé bojové skupiny roku 1943 uměly velmi rychle jedna druhé přispěchat na pomoc. Stejně tak rychle uměly odhalit chyby manévru protivníka a chybu protivníka útočným manévrem přeměnit ve své vítězství.

Tady si však řekněme, že slabostí německého výpadu u Salerna směrem na jih bylo vyčerpání nasazených pozemních jednotek, stejně jako nedostatek tanků (řekli jsme si na počátku, že německá 16. td měla více jak 100 tanků , z kterých byla většina typu PzKpfw IV., jenomže v této fázi už jich měla celkově - všech tanků - jen přibližně polovinu). Co však bylo pro Wehrmacht to nejhorší, zde u Salerna, v této fázi boje, při ofenzívě, naprosto chyběla Luftwaffe. A všichni víme, že zásadní podmínka německého Blitzkriegu byl dostatek tanků a podpora letectva.

Právě v této době vyznívá chyba generála Clarka, že již 13. září 1943 dopoledne věděl o proluce mezi sbory a nic zásadnějšího neprovedl. Naopak ještě rozkázal, aby 13. září Američané znovu dobyli Altavillu. To v době, když velkoryse Britům zkrátil frontu a americký sektor naopak protáhl a právě přemisťování jednotek s sebou neslo tento den jejich vzájemné promíšení. A tak se fronta americké 45. divize opět protáhla k levému křídlu ženijního praporu z 36. divize v pozici Bivio Cioffi, a to s využitím praporu ze 141. plukovní bojové skupiny téže (36.) pěší divize. Úkol, který měl za cíl znovudobytí Altavilly, musely pak podniknout samostatné prapory ze 142. a 143. bojové skupiny. Jenomže spořádané formace těchto plukovních bojových týmů, v jejíž čele stáli velitelé pěších pluků se všemi manévry rozložili a generál Walker, velitel 36. pěší divize, se musel uchýlit k takovému opatření, že nasadil 3 brigádní generály, aby koordinovali operace a manévry v sektorech na jeho frontě (jedním z oněch generálů byl jeho vlastní zástupce, druhý byl O. Daniel – onen „Iron Man“ – koordinátor vylodění 36. pěší divize – přítel generála Clarka, kterého mu poskytl právě sám velitel 5. A). Dle historiků, kteří studovali detaily Salernské operace, byly zmatky v americkém 6. as způsobeny i tím, že si generál Clark pro sebe ukradl velení amerického 6. as z rukou generála Dawleye( incident mezi nimi jsme si popisovali v předchozích článcích). Nebyly pak jasné kompetenční sféry jednotlivých velitelů, nikdo nekoordinoval obranná opatření na spojnici americké 36. a 45. pěší divize a nikdo tedy ani nepostřehl, že pravé křídlo amerického praporu v Persanu je nekryté – zrovna v místě, kam o chvíli později dopadl úder Ruenkelovy ofenzívy.
Kdo četl předchozí díly, tak ví již z 11. září 1943, že již tehdy poslal generál Clark 2. prapor ze 143. pěšího pluku do Persana, aby tam vystřídal 179. plukovní bojovou skupinu, která se příčně přemístila na jeho levé křídlo a prapor se pak připojil ke 157. plukovní bojové skupině z téže divize, čímž došlo k soustředění úderných formací pod velitelem americké 45. pěší divize generálem Middletonem severně od řeky Sele. Nedbalá štábní práce, kterou odvedly oba americké divizní štáby, a kterou velitelství amerického 6. as nepostřehlo a nenapravilo, vedlo k tomu, že americký 2. prapor 143. pěšího pluku se ocitl v nebezpečné izolaci!!!
Mezi rotou na levém křídle praporu a předsunutým praporem 157. plukovní bojové skupiny, která zabezpečovala „Americkou tabákovou továrnu“, tak vznikla proluka a most na řece Sele ponechaly obě americké divize nestřežený. Pravá strana praporu byla zcela nekrytá, protože linie předsunutých pozic generála Walkera vedla po 12. září podél jižního břehu říčky La Cosa. A aby byla věc ještě více komplikována, zvolil velitel tohoto izolovaného amerického praporu navíc špatné rozmístění svých rot a čet. Terén mezi oběma řekami byl totiž přímo ideální pro nasazení tanků. Byl pevný, suchý a v průřezu připomínal velrybí hřbet tím, jak se po stranách svažoval do obou říčních údolí (on totiž zdejší terén, sloužil jako cvičiště a střelnice pro italskou armádu). Byl zde ze svahu výhled na vesnici Persano, když asi 1,5 km severovýchodně od ní nejprve správně velitel praporu nasadil do obranné pozice své 3 roty. Avšak nepochopitelně pak čtvrtou rotu, bez jakýchkoliv zřejmých důvodů, vysunul o 2 000 metrů dál k cestě, kde se nacházela právě střelnice. Ke všemu ještě divizní dělostřelectvo 36. pěší divize nebylo informováno o přesné poloze tohoto izolovaného amerického praporu a ani sem nebyl podle všech záznamů přidělen žádný pozorovatel, což jasně vadilo pro případnou obrannou palbu.
No a když v době německé ofenzívy sjížděla německá „Bojová skupina Krüger“ dolů prostorem střelnice, vydal nepochopitelně americký velitel praporu naprosto absurdní rozkaz – Zalehnout, místo toho, aby dal rozkaz: Palte ze všech dostupných zbraní!!!
Právě díky takovýmto chybám docílil německý útok plukovníka Ruenkela dočasný úspěch a americký generál Clark po zprávách o německém úspěchu utrpěl nepříjemný šok.
Tolik tedy všechny okolnosti, které před samotným provedením ofenzívy, zjistili historici a zaznamenali je.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6828
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 26.

A nyní jak probíhalo praktické provedení německé ofenzívy, podle plánu plukovníka Ruenkela do proluky a směrem na jih v americkém sektoru( americký 6. as), když její provedení v britském sektoru jsme si již řekli.
Velitelé jednotlivých německých, i nově vzniklých, bojových skupin zakončili své přípravy k ofenzívě na jih až odpoledne 13. září 1943. Německá „ Bojová skupina von Doering“, spíše se dá říkat to co z ní za 5 dní bojů zůstalo, odpoledne zjistila průzkumem, že obranné pozice spojenců jižně od Bivia Cioffi jsou pro její jednotku příliš „ silná káva“. Uhnula trochu od určeného směru a připojila se k útoku k jedné z nově vzniklých německých bojových skupin z přišlých posil - k útoku „ Bojové skupiny Kleine Limburg“ - při jejím útoku proti americkému 1. praporu 157. plukovní bojové skupiny ( 45. pěší divize, 6.as), která byla umístěna v „ Americké tabákové továrně“. Pozice amerického praporu tak byla německým útokem zasažena zepředu a z boku. Nemohlo to dopadnout jinak, než že se americká obrana celá zhroutila a kdo z Američanů nebyl zraněn, nebo zabit tak padl do zajetí. Jenom části praporu se podařilo uprchnout do týlu, kde se shromáždili v sektoru amerického 3. praporu 157. plukovní skupiny.
Část německé „Bojové skupiny Kleine Limburg“ se pak rozjela přes nestřežený most u Persana a zaútočila proti nešťastnému izolovanému americkému 2. praporu ze 143. pěšího pluku (na italské střelnici) z 36. pěší divize, který se nacházel v týlu ve stejnou dobu, kdy další nově vzniklá německá „Bojová skupina Krüger“, což byl v podstatě prapor ze 71. pluku pancéřových granátníků (z 29. divize pancéřových granátníků) a hrstka tanků, projela přes pozice izolované roty „G“ a frontálně zaútočila na hlavní pozice Američanů, kterých se, podobně jako dvou nebo tří britských praporů z 10. as, zmocnila také hrůza a následně panika, když se poprvé ocitly tváří v tvář německým tankům, německému agresivnímu útoku. Němci, jak byli cvičeni, při útoku zběsile pálili ze všech děl (SHD)a i tanky ostřelovaly obranné pozice Američanů. Němečtí pancéřoví granátníci s hlasitým pokřikem vyskakovali ze svých OT a poklusem následovali do útoku své důstojníky a poddůstojníky, a jakmile se ocitli v účinné vzdálenosti, stříleli ze svých samopalů a vrhali na obránce granáty. Samozřejmě bojová morálka, většinou amerických nováčků se zhroutila, když většina jich kladla mizivý, nebo žádný odpor. No a jak to dopadlo? Z celkového počtu 834 amerických obránců se jich přibližně 500 vzdalo a zbytek se dal na útěk se zprávou, že na obranu zaútočila celá jedna německá tanková divize…!!!
Další úspěch u Alatavilly mezitím zaznamenali vojáci německého 71. pluku pancéřových granátníků. Tam se totiž americký 3. prapor ze 142. pěšího pluku (36. pěší divize) poslušen rozkazu, který dostal, tedy obsadit kótu 142, začal shromažďovat v pozicích, když je zasáhl drtivý úder německého pluku pancéřových granátníků. Útok Němců byl tak prudký a drtivý, že jedna americká pěší rota byla obklíčena a zbytek rot ve zmatku utíkal zpět. Na pomoc sem měl dorazit americký 1. prapor také ze 142. pěšího pluku, který měl útokem zastavit Němce. Tenhle prapor však vůbec nedorazil, neboť se stal terčem prudké německé dělostřelecké palby, když uvízl v jednom z průsmyků a německá palba ho tam rozdrtila.

Když bylo pozdní odpoledne dne 13. září 1943, přesněji v 17 hodin 30 minut a zbývala ještě asi hodina do setmění, začala právě ona „krize na Salernském předmostí“. Z pohledu generála Clarka, velitele 5. A, byla v tuto hodinu naprosto nejhorší situace od vylodění. V tuto hodinu už bylo jasné, že generál Walker, velitel americké 36. pěší divize, ztratil tři prapory, které byly v tuto hodinu zredukovány jen na základní kádry a vlastně se hodily jen na ucpávání děr v obranné linii. Ale ani v druhé americké divizi, ve 45. pěší divizi generálmajora Middletona to nevypadalo dobře, neboť jeho 1. prapor ze 157. pěšího pluku měl také jen základní kádry.
Zprávy se dostaly na velitelství americké 5. A generála Clarka, které v tuto dobu bylo za palebnou linií americké 45. pěší divize, což bylo 5 km jihozápadně od soutoku řek Sele a Calore (viz mapa). Až sem doléhaly blízké zvuky bojiště a přicházely sem ony špatné zprávy. Právě v tuto dobu se na velitelství 5. A mnohým vyšším důstojníkům zdálo, že je vyloděná britsko-americká 5. A na cestě k rozdrcení a částečně propukla i zde panika. Je pochopitelné, že by to mělo politické důsledky, kdyby bylo ztraceno velitelství armády a sám velitel armády by byl zajat. Politické důsledky by určitě byly větší než ty vojenské. Byla okamžitě zorganizována obrana armádního velitelství z velitelských družstev a z důstojníků štábu. Generál Clark nechal učinit taková opatření, aby se mohlo armádní velitelství do 10ti minut připravit k odjezdu a zároveň vydal rozkaz, aby byl v jeho blízkosti stále na moři připraven rychlý člun, který by ho přepravil do sektoru britského 10. as, kde se jevila situace stabilnější a kde to vypadalo, že by se na italské pevnině (na Salernských plážích) mohl udržet záchytný bod – pokud by došlo k tomu nejhoršímu.
Proč se však mluví nejvíce o krizi je to, že generál Clark také vydal – jak určitě zamýšlel – „tajné a důvěrné instrukce“ admirálu Hewittovi, aby vypracoval náhradní plány na opětovné nalodění amerického 6. as a také na opětovné nalodění obou sborů 5. A, tedy 6. as i 10. as.
V dané situaci to bylo samozřejmě neproveditelné, ale admirál Hewitt, jako disciplinovaný starý voják se touto instrukcí a rozkazem řídil a jeho štáb se pustil do přípravy jednotlivých kroků na zpětné nalodění, ale brzy byl tento rozkaz odvolán, a to stejně rychle jako byl vydán (pokud se podíváme u tohoto rozkazu na taktická rizika, zjistíme, že by se ústup zvrhl v útěk a čluny na břehu moře by zůstaly vystaveny německé dělostřelecké palbě. Je tu však další fakt a to, že výsadková plavidla nemohou jen tak snadno přistát na pláži, tam nalodit vojáky a zase odplout, protože náklad zvýší hmotnost lodí, čímž zvýší jejich ponor. Jakmile by se takto naložené lodě ocitly na mělčině, mohly by znovu vyplout jen za cenu toho, že by se zase náklad vyložil).

Sám admirál Hewitt se v době, kdy tento rozkaz dostal, nenacházel se svým loďstvem v nejlepší situaci. I jemu na moři vrcholila bitva, ve které bojovala jeho námořní flotila s Luftwaffe. Dvě nejcennější lodě jeho flotily u Salerna americký křižník „USS Philadelphia“
http://www.navsource.org/archives/04/041/04041.htm
a britský lehký křižník „HMS Uganda“
http://www.warshipsww2.eu/shipsplus.php ... =&id=20069
byly naplno zasaženy a vyřazeny z boje.
Naštěstí v té době přišla dobrá zpráva z pozemní fronty. Ta zpráva říkala, že se podařilo odvrátit nebezpečí, a že Němci neproniknou k pobřeží.
Co se stalo Němcům? Posuďme!
Pravé křídlo německého útoku „Bojové skupiny Krüger“ postihla, jak říkali sami Němci, prostě smůla. Když se tato bojová skupina propracovala „hluboko do kapsy tvořené řekami Sele a Calore“ narazila na těžkou dělostřeleckou palbu velmi dobře vycvičených a řízených amerických dělostřeleckých baterií divizního dělostřelectva 45. pěší divize.
Totiž jižně od Persana vedla nízko položeným územím do bodu 400 metrů od soutoku jmenovaných řek vojenská silnice. Vojenská silnice byla proti logice, neboť vedla nikam a každý by předpokládal, že na konci silnice bude most přes řeku, ale tady nebyl. Ta silnice byla výhradně k zajištění přepravy do vojenského výcvikového prostoru. Místo mostu tam byl jediný brod, nedaleko S. Cesarea na řece Calore, kde se nabízel výhled z vysokého jižního břehu a ten brod se dal v terénu těžko nalézt. No a přes řeku Sele žádný brod nevedl. Jakmile tedy německý velitel, který mezitím nechal shromáždit americké zajatce, rozkázal vpřed, začali němečtí granátníci nasedat na své OT a vyrazili plnou rychlostí na jih. Ujeli jen kus cesty a zjistili, že vlastně „vrazili své hlavy do pytle“. Viník se těžko hledal, protože celá bojová skupina z 29. divize pancéřových granátníků před několika hodinami dorazila z Kalábrie a tudíž neměla detailní znalosti zdejšího terénu jako například německá 16. td.
Tady je nutno také dodat, že italské mapy byly nepřesné, od roku 1939 nebyly doplňované a působily problémy jak Němcům, tak Spojencům.
Za pojmenované chyby „Bojová skupina Krüger“ těžce zaplatila. Padli všichni vyšší důstojníci z řad 26. obrněného průzkumného praporu. Totiž „Bojová skupina Krüger“ byla okamžitě zaměřena divizními pozorovateli dvou dělostřeleckých praporů polního dělostřelectva, které byly rozmístěny jižně od této kapsy (viz mapa německého útoku dole vpravo). K palbě těchto dvou dělostřeleckých praporů se ještě připojila baterie SHD, která byla vyslána vpřed spolu s několika tanky. Celkem spojenecké dělostřelectvo vystřílelo v příštích 4 hodinách 3 940 nábojů. Zbytek německých pancéřových granátníků se otočil a ve velkém zmatku „upaloval“, většinou pěšky zpět k Persanu.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6828
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 27.

Když byla německá bojová skupina vyhnána z „kapsy“ mezi řekami Calore a Sele, musel plukovník Ruenkel zvažovat otázku, co dál.
Wehrmacht znovu prokázal své vysoké bojové kvality, vždyť ofenzíva znamenala, že Němci stáli necelých 11 km od pláží Salernského zálivu. Plukovník Ruenkel, jako školený německý důstojník generálního štábu, se klonil k závěru, že to je správný okamžik k finálnímu útoku, který vyžene otřeseného nepřítele z předmostí u Salerna.
Avšak na druhé straně si dovedl spočítat tu ohromnou přesilu Spojenců, které bude při pokračování ofenzívy čelit.
Ve skrytu duše začal souhlasit se stanovisky velitelů sborů – Balckovo 14. ts, který v boji s britskou 46. pěší divizi postupoval jen velice pomalu, ale i názoru velitelů ze 76. ts generála Herra, kteří se v té době snažili přesvědčit velice rozjařeného velitele 10. A generála tankových vojsk von Vietinghoffa, že nepřítel se nenachází na žádném generálním ústupu. Že neodchází z předmostí a pokud Němci budou pokračovat, možná docílí pár lokálních taktických úspěchů, ale o nějakém strategickém vítězství nemůže být žádná řeč. Spojenecké jednotky byly stále silnější a vytrvalejší, jejich dělostřelecká palba a letecké bombardování neustále rostou. Pokud Němci budou pokračovat v protiofenzívě, bude to jen znamenat zdecimování celé německé 10. A.
Skutečnost však byla taková, že generál Herr nakonec plukovníku Ruenkelovi vydal úkol, aby na velitele jednotlivých divizí vyvinul neúprosný tlak a německá ofenzíva pokračovala. Plukovník Ruenkel vynadal generálmajoru Friesemu, veliteli německé 29. divize pancéřových granátníků za to, že si jeho bojová skupina nedokázala probít cestu z „kapsy“ Calore – Sele (takovou autoritu měl člen generálního štábu i v hodnosti plukovníka, že mohl vynadat generálmajorovi, veliteli 29. divize pancéřových granátníků). No a pak plukovník Ruenkel o půlnoci z 13. na 14. září 1943 vydal instrukci, že ráno 14. září 1943 bude německá ofenzíva obnovena.
Mapa konečné linie německého útoku na salernské frontě 14.září 1943.

Obrázek


Úkoly zněly:
Bojová skupina z 29. divize nově doplněná měla uhájit své pozice u Altavilly, bojová skupina v prostoru „kapsy“ měla vyrazit k vesnici Albanella a pak prudce odbočit na jihozápad k Paestumu a pobřeží. Německá „Bojová skupina Kleine Limburg“ měla překročit řeku Sele přes most nedaleko železniční stanice Albanella a pak se měla pokusit rozdrtit americkou bojovou linii od říčky La Cosa stejně, jako zněl její úkol den předtím.
Jenomže ráno 14. září 1943 žádný z německých útoků nepostupoval vpřed.
Totiž americký 6. as generála Dawleye (který ve skutečnosti řídil generál Clark, velitel 5. A), z něho 36. pěší divize generála Walkera, na naléhání generála Clarka, zkrátila obrannou linii a posilami v ní vyplnila všechny mezery. No a od rána generál Clark plnil roli pravého velitele, když objížděl bojovou linii a povzbuzoval americké vojáky. Tvářil se vesele, aby vzbudil ve vojácích sebedůvěru a tak je postupně dostal do bojové nálady. Američtí vojáci uviděli, že jediný způsob jak se vypořádat s německými tanky a pancéřovými granátníky je, když budou používat svou obrovskou palebnou sílu a vše před sebou rozstřílejí na kusy. A američtí dělostřelci na lodích i na předmostí, stejně jako pěšáci, se činili. Do 15. hodiny odpolední dne 14. září 1943 odrazili nejen Američané, ale i Britové všechny útoky a obranné pozice Spojenců zůstaly všude nedotčené.

Ke sklonku odpoledne toho dne, musel plukovník Ruenkel přiznat neúspěch a nařídil všem německým jednotkám, aby zastavily postup a tam kde byly, aby přešly do obrany. Generál Sieckenius se pak vypravil na přední okraj německé fronty a ve 21 hodin večer se vrátil s neradostnou zprávou. Jestliže měl ještě 13. září 1943 ráno ze zhruba původní (1. září) stovky tanků, těch tanků 54, nyní večer 14. září, po kontrole, bylo těch tanků jen 20 (tady je nutno říci také, že tanky z 16. td byly posílány do jednotlivých německých bojových skupin v rámci celého 76. ts). Hlásil, že jeho 16. td je zcela vyčerpána a demoralizovaná nelítostnou dělostřeleckou palbou Spojenců. Jako celek by se nyní 16. td již na nic nezmohla. I plukovník Ruenkel musel chtě, nechtě připustit, že 16. td je na konci sil, ale velení ho nutilo, aby uskutečnil ještě jeden pokus o vyhnání Spojenců ze Salernského předmostí.
Nařídil reorganizovat celou německou frontu 76. ts, když přepustil bojový sektor severně od řeky Sele německé 29. divizi pancéřových granátníků (ta postrádala svůj tp – tankový pluk, místo kterého měla o 2 prapory parašutistické pěchoty z Apulie, z 1. parašutistické divize, víc) a potvrdil, že 29. divize pancéřových granátníků bude řídit všechny bojové operace jižně od řeky Sele. Pak nařídil pro odpočinek, reorganizaci a doplnění celodenní pauzu s tím, že další ofenzíva bude zahájena ráno 16. září 1943:
V nové ofenzívě měla ten den německá 29. divize pancéřových granátníků pokračovat v útoku na linii se stejným cílem jako 14. září. Německá 26. td měla zaútočit přes Battipaglii a otevřít velice důležitý úsek silnice č. 18 do Bellizzi, které stále držela britská 56. pěší divize. Po tomto manévru Němci doufali, že Britové se ocitnou v sevření mezi 76. ts a jednotkami 14. ts, konkrétně jednotkami tankové divize „Hermann Göring“ a jednotkami 15. divize pancéřových granátníků, které měly navíc na britskou 46. pěší divizi dorážet od severu, čímž by došlo k zhroucení obranných pozic britského 10. as.
Byla to tzv. „Labutí píseň“ německé ofenzívy u Salerna.
Totiž od 14. září 1943 nalétávalo na celé bojiště na Salernském předmostí po celý den silné spojenecké letectvo, které naplno svoji bojovou činnost ještě zesílilo po celý den 15. září 1943. Dva dny tak letadla bombardovala veškeré přesuny Němců, veškeré pozice Němců a v kombinaci s nepřetržitou palbou z děl na moři i na pevnině, začalo německé přeskupování vojsk vlastně až večer a v noci z 15. na 16. září 1943. Město Battipaglia bylo v troskách, tamější ulice byly ucpané sutí a neprůjezdné. Němečtí dělostřelečtí pozorovatelé, kteří měli také svoje pozice zaujmout až večer, nemohli vůbec najít ve tmě své jednotky, ke kterým byli přiděleni. Je tak zcela jasné, že výsledkem bylo to, že německé palebné plány na podporu ofenzívy nebyly za denního světla takřka vůbec uvedeny v provoz.
Dne 16. září 1943 ráno, proto německá 29. divize pancéřových granátníků provedla jen slabý útok podél řeky La Cosy. Uvítaly je pevně semknuté obranné linie Spojenců a všechny německé útoky ten den odrazila americká dělostřelecká palba.
Také německé úderné oddíly z 26. td byly opět zdecimovány britským dělostřelectvem a to již v době, kdy se shromáždily ve výchozích pozicích k útoku. Některé jednotky postoupily jen o pár stovek metrů, ale byly opět odraženy do výchozích pozic a pak ještě dál při mohutném protiútoku tanků z pluku „Královských skotských grošáků“, kteří, jako kdysi původní kavaleristé vtrhli do útočných řad německých vojáků z boku a celou německou útočnou linii převálcovali od jednoho konce na druhý. „Královští skotští grošáci“ napočítali více jak 200 mrtvých Němců, z nichž některé tanky doslova „převálcovaly“. Takto se tedy pomstili za své Hampshirské spolubojovníky. Zbytek německé 26. td jen ztěžka dokázal udržet pozice ustoupil, ale o hodně vzadu, se ještě dokonce pokusil o 1 protiútok, který však také ztroskotal.
To byl již vlastně třetí německý nezdar a maršál Kesselring, velitel „Skupiny armád Jih“ po zhodnocení své situace nebyl spokojen. Celých 8 dní se snažila 10. A zahnat britsko-americkou 5. A do defenzivy a to i navzdory jejímu silnému letectvu a podpoře těžkých děl ze spojeneckého loďstva. Maršál Kesselring, ač nespokojen, s celkovým bojem u Salerna přesto věřil, že je to ten správný manévr, že jsou to celkově ty správné manévry, jak zdržovat postup Spojenců v Itálii. Byl si vědom, že při umění protiútoku německé armády, může takovéto manévry na zdržování provádět donekonečna a chtěl takovýmto způsobem vést ve střední Itálii defenzivní válku proti silnějším Spojencům (my uvidíme, že skutečně nějak podobně pak takovou válku vedl až do roku 1945).

Bylo 17. září 1943, když německá 10. A obdržela instrukce, aby uvedla do praxe ústupový plán maršála Kesselringa.
Prvním krokem odpoutání od Spojenců bylo, že se měl odpojit 76. ts (z pohledu Němců nejvíce vysunutý na jih, na levém křídle) generála Herra, který se měl stahovat na sever. A skutečně, začal se stahovat a Spojenci tento manévr odpoutávání vůbec nekomplikovali žádným pronásledováním.
A tak vlastně skončila ona velká krize u Salerna. Krize, které někteří historici říkají – „panika v bitvě o Salerno“.
Je sice pravdou, že zde došlo k velmi tvrdým bojovým střetům, nezdarům a mnoha úzkostlivým okamžikům, ale to je přece ve válce běžné.
Když se vojáci a historici podívali zpět k oněm událostem, museli konstatovat, že krize, která vystrašila generála Clarka a přiměla ho k tomu, aby na chvíli uvažoval o zpětném nalodění Spojenců, a která vyvolala rozruch až na hlavním velitelství spojenecké 15. Skupiny armád generála Alexandera na Sicílii, ale i na Eisenhowerově velitelství v Alžíru, byla ve skutečnosti útokem, který 13. září 1943 podnikly ne více než 4 německé bojové skupiny, které ve skutečnosti nebyly ani jedna větší než zesílený prapor. To znamená, že celková síla německého útoku byla jen o něco málo víc, než byla například 1 britská bojová brigáda, nebo 1 americká „plukovní bojová skupina“….
„Takový vyrvál způsobily 4 německé zkušené, hlavně bojem vycvičené, zesílené prapory, a to celkem více jak 3,5 nezkušeným spojeneckým divizím ještě v září roku 1943“….
Nemělo tomu být vždy, ale ještě několikrát ano!


Použité materiály:


Duce – Anatomie jedné kariéry – Luboš Taraba.
Adolf Hitler a jeho cesta k moci – Rainer Zitelmann.
Nacismus – Alessandra Minerbiová – editor: Flavio Florani.
Pakty Stalina s Hitlerem – výběr z dokumentů 1939 a 40 – Naše vojsko.
Přísně tajné 3/99, 4/99, 3/05 a 3/08.
HPM ročník XIV. – Ivo Pejčoch – Těžký křižník Canarias.
Září 1938 – Role a postoje spojenců ČSR – Miloslav John.
Dějiny světa, svazek IX – L. I. Zubka, A. M. Zubinský a G. N. Sevosťjanov.
Dějiny světa, svazek X. – V. V. Kurasov, A. M. Někrič.
Krev, slzy a pošetilost v nejtemnější hodině 2. světové války – Len Deighton.
Druhá světová válka – Úplná historie – Martin Gilbert.
Blitzkrieg od Hitlerova nástupu po pád Dunkergue - Len Deighton.
Druhá světová válka – John Keegan.
Polské tažení Hitler a Stalin rozbíjejí Polskou republiku – Janusz Piekalkiewicz.
Tanková válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Letecká válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Námořní válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Historie německé armády 1939 – 1945 – Philippe Masson.
Slovenská armáda 1939 – 1945 – Charles K. Kliment, Břetislav Nakládal.
Hitlerovi válečníci – Guido Knopp.
Německé obrněné jednotky – Horst Scheibert.
Hitlerovy elitní jednotky – Lucas Cooper.
Němečtí parašutisté ve II. světové válce – Volkmar Kühn.
Operace Jubilee, Dieppe 1942 – Norman Franks.
Narvik – Donald Macintyre.
Ocelová lavina – Darius Jedrzejewski, Zbigniew Lalak.
Bitva o Británii – Leonard Mosley a redakční kolektiv Time-Life Books.
Černí andělé, Historie zbraní SS – Rupert Butler.
Historie válek – David Brownstone a Irene Franck.
Neznámé špionážní operace KGB – Mitrochinův archiv – Christopher Andrew, Vasilij Mitrochin.
Den D, 1944, Hlasy z Normandie – Robin Neillands, Roderick de Normann.
Druhá světová válka den za dnem – Donald Sommerville.
Svět ve válce 1939 – 1945 – Dr. Duncan Anderson, Dr. Stephen Badsey, David Chandler, Dr. Paddy Griffith, Sean McKnight, Gary Sheffield.
Marcel Jullian – Bitva o Británii – červenec-září 1940
Alan Cooper – Cíl Drážďany.
Boje o Itálii 1943 až 1945 – Dominick Graham a Shelford Bidwell.
Hitlerovy horské jednotky – James Lucas.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1176,
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1179
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1193
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1209
a v nich následné diskuze.
Miloš Hubáček – Bitva u Matapanu.
Jaroslav Hrbek – Tobruk 1941.
Janusz Ledwoch – Afrikakorps.
Paul Carell – Lišky Pouště.
Janusz Piekalkiewicz – Rommel – Tajná válka v Africe.
Dwight David Eisenhower – INVAZE DO EVROPY.
Harry C. Butcher – TŘI ROKY s EISENHOWEREM.
Jiří Brož – STŘEDOMOŘÍ V OHNI DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY.
Další související historická literatura.
Mé dlouholeté poznámky a mapy.
Z webu www.Palba.cz je použito jako podklad a upoutávka:
V subkapitole – Armády 1918 – 1945 u Francie zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=143
a zde jednotlivé sekce:
a) Pozemní a cizinecká legie – (články od Kačermiroslav, Sa 58 a Bruno):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=160
b) Letectvo – ( články YAMATO, Kačermiroslav a Fatale):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=161
c) Námořnictvo – (ovládal Norad – Nelson):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=162
d) Opevnění a bunkry – (od Bruna a Lorda):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=48
Aby pak důležitou smlouvu o porážce Francie z 22. června 1940 dodal Kačermiroslav v sekci
e) Ostatní:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3463

V subkapitole – Armády 1918 – 1945 pak nalezneme - Británie viz zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=139
kde jsou pak jednotlivé sekce, a v nich potom musíš otevřít - Pozemní vojsko:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=154
tam teprve otevřeš Obrněná technika – (především YAMATO, TonyHazard a Easy_Company) zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=241
aby pak ještě následovaly odkazy od Sa 58:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3351
a Thór:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2936
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2892
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2821

Royal Navy (především Norad – Nelson a také trochu Mikhassel. Dralno):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=153
Letectvo:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=99
pak má své podsekce:
Stíhací letouny – (xradar, YAMATO, Tempík, Reisen):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=216
Bombardovací a bitevní letouny – (Haness, YAMATO):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=217
Ostatní letouny – (Kačermiroslav):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=218
Různé – (od Haness, Ikala, Lord a YAMATO):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=220
A starší neaktualizovaný článek od Fatale:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1180

O Německé obrněné technice je možné se na Palbě dozvědět na tomto odkaze v subkapitolách zde http://www.palba.cz/viewforum.php?f=138
Tanky a stíhače tanků:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=116
od Sa 58, YAMATO, TonyHazard.
Samohybná děla http://www.palba.cz/viewforum.php?f=117 také od Sa 58 a YAMATO.
Mnoho dalších věcí, jako jsou OA – Obrněné Automobily - na tomto odkaze http://www.palba.cz/viewforum.php?f=17 také od Sa 58.
Z letecké techniky jsou to především v subkapitole Luftwaffe
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=20
u Stíhacích letadel http://www.palba.cz/viewforum.php?f=112
monografie Hans S a YAMATO, stejně jako u Bombardovacích a bitevních http://www.palba.cz/viewforum.php?f=113
a u Ostatních http://www.palba.cz/viewforum.php?f=192
je to pak Tunac, Haness, Hans S a YAMATO.
Vybavení letounů http://www.palba.cz/viewforum.php?f=193je od Ikala, Eda a Sa 58.

O Itálii jsou pak jednotlivé subkapitoly zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=142

Případnou diskuzi a doplnění směřujte prosím na tento odkaz:

http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=4743
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Západní fronta 1939-1945“