XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 28.

Moderátoři: michan, Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 28.

Příspěvek od michan »

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 28.

Mapa s místem, kde byly, v „proluce“ mezi oběma sbory, vysazeny části dvou pluků 82. vzdušně výsadkové divize.

Obrázek

Pro naprostou leteckou převahu Spojenců nad salernskou frontou, stejně jako pro naprostou dělostřeleckou převahu (pozemní i námořní), nebyl poslední německý útok dne 16. září 1943 úspěšný. To ještě 15. září obdržel velitel britsko-americké 5. A generál Clark posily v podobě prvních jednotek z britské 7. obrněné divize, dále částí 3. pluku ze 45. pěší divize a část 504. a část 505. parašutistického pluku (82. vzdušně-výsadková divize), které byly za dramatických okolností, které si později řekneme, a se zpožděním, vysazeny na pláži poblíž Paestumu. Ve stejnou dobu byl vysazen i jeden parašutistický prapor za nepřátelskými liniemi nedaleko Avelina (též z 82. vzdušně-výsadkové divize). Posily Clark vlastně již nepotřeboval, neboť tzv. – „Salernská krize v boji“ již byla zažehnána – zdrojem je zde: Blumenson, Salerno to Cassino, str. 130-132: poznámka pod čarou str. 132.

Německá strana, polní maršál Kesselring již ve svém plánu ústupu 10. A počítal s tím, že 76. ts se natočí podél svého pravého křídla dozadu, zatímco jeho 14. ts bude úporně hájit únikové trasy, které vedly z předmostí u Salerna směrem na sever. Při tomto manévru se pak měly oba německé sbory postupně stahovat, když cesty jim měli zabezpečovat řadou demoličních pásem ženisté a to až do Gustavovy linie.
Již jsem naznačil, že v bojích unavená britská pěchota 10. as generála McCreeryho prakticky nevzdorovala, Němce nepronásledovala, a když začala, tak jí trvalo 10 dní než si proklestila cestu přes horské průsmyky, kde musela zlomit odpor zadních vojů jednotek generála Balcka (14. ts). Po cestě se učily britské jednotky, které vyšly z Home Guard, Domobrany, taktice boje v horách.

Mapa postupu spojenců po 16. září, ze salernského předmostí, až do 6. října 1943.

Obrázek


Přední jednotky britského 10. as se vynořily z horských průsmyků na neapolské ( Naples – Neapol) pláně až 27. září 1943.
http://www.history.army.mil/books/wwii/ ... ng.htm#m15
A co je čekalo?
Průzkumné jednotky a první dělostřelečtí pozorovatelé měli příležitost vidět příjemnou vyhlídku na roviny, které lemovaly sady a vinice, když v dáli pokojně dýmal Vesuv. Jednotky, které měly zabezpečovat další postup Spojenců směrem na Neapol, náhle uviděli zvláštní jev:
Nikde žádná letadla, spojenecké dělostřelectvo také nestřílelo a náhle v celé krajině až k Neapoli vyšlehly chocholy hnědočerného dýmu a vzápětí následovaly tlumené detonace vzdálených explozí.
Oč se jednalo, se ukázalo až když spojenecké tanky a pěchota vjely na neapolské pláně.
Totiž němečtí ženisté odpálili své nálože.

Do povětří vylétly všechny mosty a můstky, které překlenovaly říčky kanály a zavodňovací příkopy. Výbuchy rozryly všechny křižovatky a vyvýšené náspy, kde prakticky zůstaly jen krátery různé hloubky a šířky.
Tady se začala odvíjet tragédie postupu Spojenců v Itálii. Další postup směrem do Neapole totiž od těchto chvil byl dán rychlostí s jakou spojenečtí ženisté dokázali odstraňovat miny a přemosťovat všechny mezery na cestách. A prakticky takovýmto způsobem se odvíjela celá válka v Itálii až do jejího konce dne 7. května 1945.


Hodnocení a ztráty.

V mnoha ohledech mimořádná bitva u Salerna se vyznačovala nízkým procentem počtu vojáků ve vztahu na velikost prostoru salernské fronty. Právě z těchto důvodů vznikaly již popsané proluky (mezery mezi navazujícími jednotkami, do kterých nepřítel útočil). Široké proluky vznikaly jak mezi prapory a pluky, stejně tak vznikaly mezi divizemi a jednotlivými sbory.
Výsledkem byla činnost, kterou již v 1. světové válce pojmenoval, v době střední části bitvy na Sommě, tehdy britský polní maršál Wavell, který řekl, že to byla „Ustrnulá mobilní válka“.
U Salerna nejprve měla německá 16. td výhodu, protože byla plně motorizovaná a plná tanků a generál Sieckenius s ní v počátcích zacházel tak, jakoby bojoval v ruských stepích jen v menším měřítku.
Americký generál Clark, velitel smíšené britsko-americké 5. A, zase naopak vytrvale pokládal bitvu u Salerna za defenzivní záležitost, kde rozhodující slovo měly obranné linie.
Mnoho historiků tvrdí, že bitvu vyhráli Spojenci, když zahnali Němce od Salerna. Mnoho historiků však také říká, že bitva skončila nerozhodně.
Při hodnocení historici říkají, že pokud by generál Clark dostal k dispozici oba sbory kompletní a hned vyzbrojené velkým počtem obrněných vozidel a tanků, byl by schopen prorazit prstenec hor.
Byl by schopen rozdrtit válkou ostřílené německé jednotky, které byly zredukovány skoro na své základy (samozřejmě mimo skoro kompletní německé 16. td). Čímž by zničil celou taktiku maršála Kesselringa, nebo by jí alespoň silně poškodil. Protože se tak nestalo, odvíjela se válka v Itálii úplně jinak.
Přestože maršál Kesselring nezahnal Spojence do moře, přesto dospěl k závěru, že německý voják se vyrovná nejméně třem Angloameričanům. Vojákům, kteří jsou v podstatě hrozně změkčilí. Obávají se boje z blízka a rychle se vzdávají. No a protože topografie Itálie mu v manévrovém boji nahrávala, dospěl maršál k názoru, že takovouto defenzivní taktikou může válku v Itálii dlouhodobě prodlužovat.
Jeho argumenty podporovaly i vyčíslené ztráty.
Když vyjdeme z toho, že boj německé 10. A byl vlastně útok, stálá ofenzíva, druh boje, který je vždy ve válce ztrátovější, jsou ztráty německé armády skutečně malé.
Uvedu zde ztráty u Salerna ze dvou pramenů:
První prameny uvedené na konci článku říkají tato rozmezí:
Němci způsobili Spojencům ztráty ve výši 8 659 až 8 670 mužů a sami ztratili přibližně mezi 3 470 až 3 480 muži. Němci si odvedli přibližně 3 000 spojeneckých vojáků do zajetí. Do spojeneckého zajetí padlo mezi 630 až 640 německých vojáků.
Druhý pramen (Wikipedie) říká:

Spojenci:
Vylodilo se 190 000 vojáků.
Padlých 2 009.
Zraněných 7 050.
Pohřešovaných 3 501.

Němci:
Obranu i útoky provádělo 100 000 vojáků.
Ztráty 3 500 mužů.

Němečtí zajatci uvádění u historických pramenů (oněch 630 až 640 vojáků), padli do zajetí z větší části během obranných bojů na plážích v první den invaze.

Historická literatura hovoří o tom, že horší výsledky u Salerna při vylodění měli Spojenci z těch důvodů, že jak Američané, tak i Britové měli původem své jednotky z Domobrany. Kdežto němečtí vojáci u Salerna byli vojáci, které vytvořila německá válečná mašinérie, která byla stvořena za účelem prosazování národních cílů silou. Vojáci vyšli z obyvatel, kterým propaganda již od školního věku vštěpovala vojenské ctnosti a kteří byli striktně vycvičeni a disciplinovaní. Němečtí vojáci u Salerna byli lidský materiál, který se dal snadno ovládat a velitelé, kteří jim veleli se mohli dopouštět chyb aniž by za ně museli platit. Dokonce za neúměrné riskování získávali vyznamenání. Mohli tak vést válku v klasickém stylu kde na ničem nezáleží – důležité je vítězství.

Utajená vzpoura u Britů.

U Salerna bychom neměli zapomenout na jednu dosti dobře utajovanou událost. Pozor podotýkám, že utajovanou pro vojáky, kteří se vylodili u Salerna.
Britové totiž zažili u Salerna zděšení při události, kterých ve své dlouhé vojenské historii, v takovém měřítku moc nemají (někteří historici dokonce říkají, že tak velká vzpoura jako byla u Salerna neměla v britské vojenské historii obdoby) – Vojenskou vzpouru.
Protože tato vzpoura v britské armádě k Salernu patří, popíšeme si ji z historických pramenů poměrně podrobně.
Naposledy upravil(a) michan dne 11/9/2011, 07:40, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 29.

A co se to vlastně u Salerna stalo?
Totiž 16. září 1943 se na pláži vylodila sedmisetčlenná skupina posil pro britské jednotky, které odmítly připojit se k jednotkám, ke kterým byly přiděleny.
Definice vojenská vzpoura – rovná se předem promyšlené, kolektivní odmítnutí uposlechnout rozkaz. Ve všech armádách je to vždy ten nejhanebnější zločin, který ač většina vojáků považuje za něco nemyslitelného, stejně kdesi v podvědomí vojáka je.
Podřizování se rozkazům je velice choulostivá záležitost, na kterou si každý důstojník musí vždy dávat pozor. Měl by vyvažovat rovnováhu mezi dobrým velením, uměním jednat s vojáky a disciplínou na jedné straně, když naproti stojí hrozivé stresy a napětí, které plynou z moderního způsobu boje na straně druhé. Všechny příčiny vzpour jsou většinou známé, cesty na oddálení vzpour probádané a dá se jim předejít. Pokud se však pouta disciplíny přervou, není vůbec jednoduché je znovu obnovit.
Historie říká, že v dřívějších dobách byl osvědčený prostředek obklíčit vzbouřence loajálními vojáky, dát nabít děla kartáčovými granáty a vzbouřeným vojákům dát na výběr – masakr, nebo absolutní podvolení se.
Jenomže byla jiná doba, byl rok 1943 a v západních demokratických armádách nebyl takový přístup možný (tady připomínají západní historici přístupy Rusů, kteří stejně jako Němci, neváhali zastřelit vojáka, který se vyhýbal boji, nebo odmítl uposlechnout během akce rozkaz. Pokud by nebyl důstojník schopen u těchto armád postupovat brutálně, byl by vystaven sám disciplinárnímu řízení).
No, ale my jsme nyní byli na plážích u Salerna, kde se 700 Britů postavilo důstojníkům pověřeným organizací na pláži a vojenské policii s problémem, pro který momentální předpisy neměly řešení.
Pověřené vojenské orgány zastávaly názor, že základní příčina vzpoury spočívala v tom, že těmto 700 mužům nebyla vysvětlena vážnost situace v sektoru britského 10. as.
On totiž například 9. prapor královských fyzilírů přišel v bojích v Battipaglii o 300 mužů všech hodností, dále prapor královnina pluku o 182 vojáků a 5. prapor hampshirského pluku na tom byl nejhůř, ten přišel o ¾ své bojové síly. No a to si řekněme rovnou, že i ostatní britské pěší jednotky prakticky potřebovaly doplnit své stavy.
Zainteresované orgány tvrdily, že pokud by se tohle vysvětlilo oněm 700 vojákům, vzpoura by nevznikla. Vina tak byla prakticky svalována na štáb a na další velitele.
Jenomže tak jednoduché to nebylo, tato uváděná vina skutečně přispěla ke vzniku vzpoury, ale problém měl mnohem hlubší kořeny.
Ono totiž, na rozdíl od americké armády, Britové neměli žádný dobře organizovaný a flexibilní záložní kádr, z něhož by bylo možné posílat ke kterémukoliv britskému pluku, či praporu vycvičené muže stejných profesí – střelce, kulometčíky, radisty.
V britské armádě byla tradice.
Ano tradice, že systém doplňování nebyl navzájem slučitelný. Pluky nebyly navzájem slučitelně organizovány, což tradičně vedlo v britské armádě ke skupinové věrnosti a morálce.
Gardový prapor mohl být doplněn jen gardisty. Horalé mohli nahradit pouze horaly atd.
No a tady se stalo, že když dorazila urgentní žádost pro 10. as, tak organizační štáb Britů provedl kroky, aby je zajistil. Zhruba 200 mužů, které štáb zajistil jako první, pocházelo ze dvou veteránských divizí britské 8. A – 50. (Northumbrian) a 51. (Highland), které se jako celky vrátily do Anglie v rámci příprav na „Operaci OVERLORD“, zatímco těchto 200 vojáků z různých důvodů ještě zůstávalo. Všichni tito vojáci však byli přesvědčeni, že i oni budou posláni domů a to hned jakmile budou uvolněni z „mimořádných plukovních misí“, nebo jakmile se zotaví ze svých zranění a nemocí. Tak prý zněl příslib jejich nadřízených.
Všichni tito vojáci předložili tento argument na svou obranu, stejně jako argument, který měli v sobě – pocit příslušnosti k mateřskému pluku. Velice nelibě dávali najevo, že by měli být umístěni mezi cizí muže. Příčinou vzpoury však byla také především obava, že by mohli zůstat v Itálii a úplně promeškat šanci na shledání se svými rodinami.
Historičtí spisovatelé k tomu ještě dodávají, že skotští pěšáci, jinak vynikající bojovníci, si libovali ve výtržnostech a neukázněném chování a pyšnili se tím, že je vlastně dovedou zvládnout jenom jejich vlastní důstojníci a poddůstojníci.
Bezvýchodnou situaci na salernské pláži vyřešil velitel britského 10. as generál Richard McCreery.
Když se dozvěděl o problému vojenské vzpoury, okamžitě vyrazil mezi vojáky a bez ohledu na ostrý pískot a povyk všech 700 vzbouřenců oslovil. Připomněl jim vážnost vojenské vzpoury, které se dopustili a vysvětloval jim, že jejich vlastní spolubojovníci, britští vojáci, čelí tvrdému tlaku a nebezpečí. Řekl jim, že jejich pocity sice chápe, ale když se okamžitě zvednou a připojí se k praporům, ke kterým byli přiděleni, bude jejich přestupek zapomenut.
Celkem 500 britských vojáků na jeho výzvu zareagovalo kladně a zbylých 192 vojáků, všechno příslušníci 50. a 51. divize bylo odzbrojeno a vráceno do Afriky, kde stanuli před vojenských soudem.
Britský vojenský soud 3 vůdce vzpoury, všichni to byli seržanti, tohoto pečlivě zorganizovaného aktu kolektivní neposlušnosti, odsoudil k smrti a zbytek vojáků k uvěznění.
Nakonec byly všechny rozsudky odročeny a delikventi byli posláni zpátky do Itálie, aby si dobrým chováním mohli zasloužit zrušení rozsudků, což také učinili
(existuje několik popisů této vzpoury, např. Pond, Salerno, D. Hickey & G. Smith, Operation Avalanche /Heinemann, London 1983/ a televizní dokument BBC pochybné hodnoty. Spisovatel Dominik Graham a Shelford Bidwell uvádí, že výmluva kterou předložili někdejší vzbouřenci, je snahou o logické zdůvodnění a že základní příčina spočívala v něčem jiném. Vzbouření muži byli totiž přesvědčeni, že se jim všem dostalo ujištění, že budou následovat 51. /Highland/ divizi domů. Co se týče reakce McCreeryho, viz. Stawson, Molony se o vzpouře nezmiňuje. Vzpoura byla tak dokonale utajena, že se o ní dovědělo jen velmi málo mužů na salernském předmostí).
Morální dopad tohoto nešťastného incidentu u Salerna těžce nesli všichni britští důstojníci v Itálii, včetně generála McCreeryho, který jinak uměl velmi dobře jednat s vojáky, a který si velmi dobře uvědomoval, že britská občanská armáda vyžaduje velmi opatrné zacházení.
Totiž chování těchto britských vojáků nemělo nic společného s tím, že by nechtěli bojovat, nebo že by byli zbabělí a nebo se chtěli vyhýbat nebezpečí bojiště. Většina chladně hodnotících lidí se přiklání k tomu, že vzbouřenci celou situaci přikládali nerozumnému zacházení s nimi.
Že to nebylo „fér“, což byl faktor, kterému Britové všech tříd přikládali velkou váhu. Slib považovali za slib.
Tady se vyskytlo i určité obvinění z toho, že britští velitelé nekladli na své vojáky tak tvrdé nároky jako Američané.
Historická literatura tvrdí, že každá britská operace musela být pečlivě naplánována tak, aby se co nejvíce omezily ztráty na životech – aby se vojenských cílů dosáhlo s využitím palebné síly a dobré taktiky spíše než za cenu krveprolití.
Sám generál McCreery k tomu pak prohlásil, když se později stal velitelem britské 8. A, o britském vojákovi, cituji:

„Je jako starý dostihový kůň, schopný absolvovat ještě jeden závod, pokud se mu dostane dobrého zacházení.“

Na rozdíl od britských velitelů, kteří akceptovali určitou lidskou křehkost, měli v těchto letech američtí důstojníci příliš romantické představy o schopnostech svých mužů a byli proto občas rozladěni a znechuceni, že výsledky bojů amerických vojáků nebyly takové, jaké si představovali.
Literatura z které jsem čerpal zde přikládá obsah původního dopisu amerického plukovníka Williama Martina, který velel 143. pěšímu pluku americké 36. divize, který adresoval svému veliteli generálmajoru Fredu Walkerovi spolu s hlášením o průběhu boje. Celý tento dopis je možno stáhnout na obě americké divize 6. as, tedy na výsledky 36. a 45. divize, cituji:

„Důstojníci z náhradních kádrů, kteří jsou nezkušení a kteří nejsou obeznámeni se svými četami, bývají přidělování těsně před bojem. Všechny tyto mezery by měly být zaplněny mnohem dříve, přičemž tito mladí důstojníci by měli i během doby svého čekání na zařazení, obdržet intenzivní výcvik téhož typu, jaký podstupují jednotky, ke kterým jsou přiřazováni. Valná část důstojníků z náhradních kádrů je při nástupu změkčilá a nepřipravená na náročné poslání velet četě v boji. Výsledkem je, že se hroutí pod tlaky a napětími boje a celé jednotky se rozkládají. Až příliš mnoho důstojníků, a v přirozeném důsledku i příliš mnoho mužů, se řadí spíše mezi defétisty než odhodlané bojovníky, protože zveličují schopnosti nepřítele a šíří rušivé zvěsti o síle a chování nepřítele. To je třeba napravit a zarazit a musí převládat ovzduší sebedůvěry, když muži vyrážejí do boje.“

Podkladem zde je: US National Archives, Suitland, Maryland, 226/Infantry/ 143-04, 14.10.1943.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 30.

Generál Clark, velitel 5. A, v době vzpomínaných chvil reagoval správně, pustil se ihned do stíhání neefektivních důstojníků, kteří u Salerna tolerovali nekompetentnost. Bylo mu jedno, jak víme, jak vysoce ti důstojníci byli postaveni (odvolal i velitele svého amerického 6. as generála Dawleye)). Kladl na svoji 5. A tvrdé požadavky, neboť ji chtěl přetvořit a skutečně jí postupně také přetvořil, v seskupení stejně tvrdých, arogantních, nekompromisních bojovníků, jako byli Němci. Nenechal se odradit ztrátami a tvrdým postojem šel příkladem svým podřízeným, aby kladli stejně tvrdé nároky na své podřízené.
Při hodnocení bitvy u Salerna nezapomeňme ještě na další události, které nepřispěly k dobrému jménu velení britsko-americké 5. A. Jednou z nich je i taková skvrna, jako bylo nekompetentní použití jinak velice skvělé americké 82. vzdušně-výsadkové divize, když její část byla vysazena na předmostí během noci z 13. na 14. září 1943( viz úvodní mapa). Operace měla sice dramatický průběh, ale nedocílila ničeho většího, než že zkroušení američtí v vojáci v obraně viděli, že je posilují parašutisté, což posílilo morálku vojsk, ale na průběh bitvy samotné to žádný rozhodující vliv nemělo.
Ono vůbec vysazení 82. vzdušně-výsadkové divize názorně ukazuje, jak provizorní charakter měla opatření provedená za účelem posílení předmostí u Salerna. Zároveň ukazuje jaké byly nedostatky v operačním plánu „Operace AVELANCHE“, když onu širokou proluku uprostřed mezi sbory měli parašutisté pomoci vyplnit, neboť britský 10. as měl přespříliš roztaženou frontu. Bylo to vytloukání klínu klínem, neboť, jak víme, byl zúžen prostor britského 10. as na úkor nešťastného Dawleyho 6. as. No a ráno 13. září 1943 se Clark rozhodl nasadit právě americkou 82. vzdušně-výsadkovou divizi. Tady je nutno říci, že byla zrušena „Operace GIANT II.“ (Operace viz. Č 2
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=4758
, vysazení 82. vzdušně-výsadkové divize u Říma a divize byla zpět přidělena k dispozici 5. A, ale generál Clark zaujatý bitvou u Salerna se o tom, že má zpět svou 82., dozvěděl až 11. září 1943 (připravil „Operaci GIANT III:“ viz. předchozí odkaz Č 2) a až ráno 13. září – tedy pátého dne invaze, se rozhodl nasadit 82. vzdušně-výsadkovou divizi.
Podle „Operace GIANT III.“ chtěli všichni zainteresovaní důstojníci obsadit všechny vzdálené cíle v souladu s původními směrnicemi, které byly při „Operaci GIANT I.“ odloženy. Americkou 82. vzdušně-výsadkovou divizi chtěli vysadit v místech, kde by co nejúčinněji narušila veškeré přesuny strategických záloh Němců. Vyšel z toho však tzv. „kočkopes“, když tímto úkolem byla nakonec pověřen 2. prapor 509. parašutistického pluku, který generál Clark nařídil vysadit v noci na 14. září 1943 nedaleko Avellina s úkolem provádět rušivé akce v týlu Němců, kteří útočili proti britskému 10. as. Samotná operace byla velice špatně načasována a skončila nezdarem hlavně kvůli nepřesné navigaci amerického letectva.
Povedl se jen výsadek ráno 13. září 1943, kdy byl jeden pluk 82. vzdušně-výsadkové divize vysazen v noci sektoru 6. as, kde byl v té době skutečně nejvíce zapotřebí( část 504. a část 505., viz úvodní mapa).
Opravdový význam této popsané události spočívá v tom, že vrhá světlo na schopnosti a charakterové vlastnosti dvou nejvyšších velitelů, velitele 5. A (Clarka) a velitele 15. Skupiny armád (Alexandera). Ukazovalo to, že generál Clark nemá instinkty k rychlému řešení taktických problémů, které naopak měli jeho velitelé sborů. Ukazovalo to na to, že generál Alexander nechal závadný plán „Operace AVELANCHE“ projít bez jakéhokoliv komentáře, či námitky (ony proluky mezi sbory a pozdní oznámení, že 82. už patří zpět Clarkovi), stejně jako chtěl nechat předtím projít původní plán invaze na Sicílii, který rozptyloval síly, ale díky Montgomerymu se pak obě armády vylodily vedle sebe.
Na druhé straně si řekněme, že jakmile dostal Clark svou skvělou 82. vzdušně-výsadkovou divizi, stejně nezareagoval příliš dobře, neboť se nabízel nejrychlejší a nejspolehlivější způsob jak ovlivnit bitvu u Salerna.
Ovlivnění spočívalo v tom, že měl nasadit 82. v kompletní sestavě, s několika těžkými kanóny a SHD, které v té době měl skutečně k dispozici, do proluky mezi oběma sbory.
Podle všech zápisů na něho skutečně generál Alexander naléhal, aby 82. využil, ale nikdy prý k tomu nevydal přímý rozkaz.
Historická literatura zde reaguje otázkou – „K čemu byli tito vrchní velitelé?“

Generál Alexander místo zájmu o proluku, nutil Montgomeryho, lépe řečeno nabádal Montgomeryho, aby nemarnil v Kalábrii čas a spěchal k Salernu na pomoc.
Špatné vztahy ve velení se projevovaly až do listopadu roku 1944, kdy generál Clark na místě velitele 15. Skupiny armád vystřídal generála Alexandera.

Takovou další aférou byla aféra s dobrodružnými novináři, i když tato aféra byla spíše komická, ale pro anglo-americké vztahy dost škodlivá.
Tady si musíme připomenout, že jsme britský 13. as (britská 8. A) opustili v Kalábrii v době kdy se těžce prodíral přes horské hřebeny a skalnaté útesy napříč nejdokonalejším labyrintem demoličních pásem, jaké byly dosud ve válce k vidění. Němečtí ženisté co nevyhodili do povětří (lávky, křižovatky, mosty, horské silnice), tak zaminovali přímo ďábelsky. Všechna čest britským ženistům, kteří přesto dokázali, že britský 13. as urazil za 5 dnů 160 km, ale 8. září 1943 mu prostě došel materiál na stavbu mostů.
Generál Montgomery byl nucen ohlásit nadřízenému Alexandrovi, veliteli 15. Skupiny armád, že musí v době, kdy začala probíhat „Operace AVELANCHE“ udělat několikadenní zastávku, aby dovezli ženijní materiál, kterým museli zpevnit povrch svých komunikačních linií. To nebyla přehnaná opatrnost. Pokud nemá armáda k dispozici cesty, po kterých mohou jezdit nákladní automobily přepravující PHM, musí taková motorizovaná armáda zastavit, materiál dovézt a cesty opravit.
No a 10. září 1943 pak obdržel Montgomery od Alexandera depeši, ve které velitel naléhal ať nebere ohled na organizační rizika a spěchá k Clarkovi k Salernu na pomoc.
Prostě nemohl. A tak odezva žádná.
Dne 12. září 1943 vyslal Alexander k Montgomerymu svého náčelníka štábu, aby mu zdůraznil nutnost urychlit postup a přivezl i výsadkové lodě, aby urychlil přepravy zásob.
Montgomery nemohl udělat nic jiného, než že 13. září 1943 vyslal napřed své lehké jednotky a doufal, že do 17. září se mu podaří k Salernu dorazit. S tímto se musel generál Alexander spokojit. Tady se nabízí přece jenom určité pochopení pro Alexandera, že si přece jenom nějaké starosti o „Operaci AVELANCHE“ dělal již i dříve, než vznikla těžká situace.
Ale pojďme dál.
Dne 14. září 1943 se čelní oddíl průzkumného pluku britské 5. divize (8. A) nacházel v obci Scalea na silnici č. 18, aniž cestou narazil na jakýkoliv kontakt s některou z německých hlídek, a dokonce 16. září se ve Vallo, ve vzdálenosti asi 50 km od Paestumu, setkal s hlídkou z amerického 6. as (5. A). Tehdy bylo všem zpravodajským sekcím u 5. A a 15. Skupiny armád jasné, že území jižně a východně od předmostí u Salerna je obsazenou pouhou hrstkou německých vojáků, kteří vlastně jen monitorují přesuny britské 8. A, která jde od Kalábrie.
Když ovšem na salernské předmostí dorazila skupina novinářů z velitelství britské 8. A, kteří ohlásili, že celou cestu nezpozorovali žádné nepřátele, vyvolalo to u zpravodajských sekcí velký údiv.
Totiž podnikavá skupina novinářů vedená pověřeným důstojníkem 8. A předtím navštívila předsunuté oblasti 8. A, kde se dozvěděla, že po Němcích není ani stopa.
Novináři vycítili senzaci a rozhodli se zkusit své štěstí a proniknout až k Salernu.
Novinářům pomohli v jejich podnikání i italští činitelé u tisku tak, že se úspěšně vyhnuli německým hlídkám, protáhli se bludištěm demolicí, včetně pásma, které bylo dílem amerických ženistů, kteří uzavírali Němcům přístup k pravému křídlu amerického 6. as.
Podnikaví novináři dorazili dne 15. září na velitelství smíšené britsko-americké 5. A u Salerna.
Na velitelství 5. A je pak vyslechl dokonce sám generál Alexander, který byl v té době právě u generála Clarka na návštěvě, a novináři mu referovali o tom, že britské 8. A nic nebrání v postupu.
Pochopitelně, že to nebyla pravda, ale incident vyvolal posměch ze strany Američanů (armády velmi žárlí na svou pověst).
Přesto by podráždění nebylo tak velké, kdyby tehdy generál Montgomery neposlal osobní depeši Clarkovi, ve které vyjadřoval naději, že si s ním brzy podá ruku.
Škodlivější však byly směrnice z tiskového oddělení velitelství generála Alexandera, které navrhovaly bagatelizovat situaci u Salerna a naopak zveličit postup britské 8. A. To už hraničilo s manipulací s informacemi. Američané, kteří si velmi zakládali na publicitě si to vyložili jako vrcholnou urážku. Také z politického hlediska to byla do jisté míry hloupost (podkladem zde je – Srov. Molony, str. 244-246, s Blumenson, Salerno to Cassino, str. 141-143.).


Použité podklady:


Duce – Anatomie jedné kariéry – Luboš Taraba.
Adolf Hitler a jeho cesta k moci – Rainer Zitelmann.
Nacismus – Alessandra Minerbiová – editor: Flavio Florani.
Pakty Stalina s Hitlerem – výběr z dokumentů 1939 a 40 – Naše vojsko.
Přísně tajné 3/99, 4/99, 3/05 a 3/08.
HPM ročník XIV. – Ivo Pejčoch – Těžký křižník Canarias.
Září 1938 – Role a postoje spojenců ČSR – Miloslav John.
Dějiny světa, svazek IX – L. I. Zubka, A. M. Zubinský a G. N. Sevosťjanov.
Dějiny světa, svazek X. – V. V. Kurasov, A. M. Někrič.
Krev, slzy a pošetilost v nejtemnější hodině 2. světové války – Len Deighton.
Druhá světová válka – Úplná historie – Martin Gilbert.
Blitzkrieg od Hitlerova nástupu po pád Dunkergue - Len Deighton.
Druhá světová válka – John Keegan.
Polské tažení Hitler a Stalin rozbíjejí Polskou republiku – Janusz Piekalkiewicz.
Tanková válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Letecká válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Námořní válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Historie německé armády 1939 – 1945 – Philippe Masson.
Slovenská armáda 1939 – 1945 – Charles K. Kliment, Břetislav Nakládal.
Hitlerovi válečníci – Guido Knopp.
Německé obrněné jednotky – Horst Scheibert.
Hitlerovy elitní jednotky – Lucas Cooper.
Němečtí parašutisté ve II. světové válce – Volkmar Kühn.
Operace Jubilee, Dieppe 1942 – Norman Franks.
Narvik – Donald Macintyre.
Ocelová lavina – Darius Jedrzejewski, Zbigniew Lalak.
Bitva o Británii – Leonard Mosley a redakční kolektiv Time-Life Books.
Černí andělé, Historie zbraní SS – Rupert Butler.
Historie válek – David Brownstone a Irene Franck.
Neznámé špionážní operace KGB – Mitrochinův archiv – Christopher Andrew, Vasilij Mitrochin.
Den D, 1944, Hlasy z Normandie – Robin Neillands, Roderick de Normann.
Druhá světová válka den za dnem – Donald Sommerville.
Svět ve válce 1939 – 1945 – Dr. Duncan Anderson, Dr. Stephen Badsey, David Chandler, Dr. Paddy Griffith, Sean McKnight, Gary Sheffield.
Marcel Jullian – Bitva o Británii – červenec-září 1940
Alan Cooper – Cíl Drážďany.
Boje o Itálii 1943 až 1945 – Dominick Graham a Shelford Bidwell.
Hitlerovy horské jednotky – James Lucas.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1176,
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1179
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1193
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1209
a v nich následné diskuze.
Miloš Hubáček – Bitva u Matapanu.
Jaroslav Hrbek – Tobruk 1941.
Janusz Ledwoch – Afrikakorps.
Paul Carell – Lišky Pouště.
Janusz Piekalkiewicz – Rommel – Tajná válka v Africe.
Dwight David Eisenhower – INVAZE DO EVROPY.
Harry C. Butcher – TŘI ROKY s EISENHOWEREM.
Jiří Brož – STŘEDOMOŘÍ V OHNI DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY.
Další související historická literatura.
Mé dlouholeté poznámky a mapy.
Z webu www.Palba.cz je použito jako podklad a upoutávka:
V subkapitole – Armády 1918 – 1945 u Francie zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=143
a zde jednotlivé sekce:
a) Pozemní a cizinecká legie – (články od Kačermiroslav, Sa 58 a Bruno):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=160
b) Letectvo – ( články YAMATO, Kačermiroslav a Fatale):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=161
c) Námořnictvo – (ovládal Norad – Nelson):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=162
d) Opevnění a bunkry – (od Bruna a Lorda):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=48
Aby pak důležitou smlouvu o porážce Francie z 22. června 1940 dodal Kačermiroslav v sekci
e) Ostatní:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3463

V subkapitole – Armády 1918 – 1945 pak nalezneme - Británie viz zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=139
kde jsou pak jednotlivé sekce, a v nich potom musíš otevřít - Pozemní vojsko:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=154
tam teprve otevřeš Obrněná technika – (především YAMATO, TonyHazard a Easy_Company) zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=241
aby pak ještě následovaly odkazy od Sa 58:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3351
a Thór:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2936
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2892
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2821

Royal Navy (především Norad – Nelson a také trochu Mikhassel. Dralno):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=153
Letectvo:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=99
pak má své podsekce:
Stíhací letouny – (xradar, YAMATO, Tempík, Reisen):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=216
Bombardovací a bitevní letouny – (Haness, YAMATO):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=217
Ostatní letouny – (Kačermiroslav):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=218
Různé – (od Haness, Ikala, Lord a YAMATO):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=220
A starší neaktualizovaný článek od Fatale:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1180

O Německé obrněné technice je možné se na Palbě dozvědět na tomto odkaze v subkapitolách zde http://www.palba.cz/viewforum.php?f=138
Tanky a stíhače tanků:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=116
od Sa 58, YAMATO, TonyHazard.
Samohybná děla http://www.palba.cz/viewforum.php?f=117 také od Sa 58 a YAMATO.
Mnoho dalších věcí, jako jsou OA – Obrněné Automobily - na tomto odkaze http://www.palba.cz/viewforum.php?f=17 také od Sa 58.
Z letecké techniky jsou to především v subkapitole Luftwaffe
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=20
u Stíhacích letadel http://www.palba.cz/viewforum.php?f=112
monografie Hans S a YAMATO, stejně jako u Bombardovacích a bitevních http://www.palba.cz/viewforum.php?f=113
a u Ostatních http://www.palba.cz/viewforum.php?f=192
je to pak Tunac, Haness, Hans S a YAMATO.
Vybavení letounů http://www.palba.cz/viewforum.php?f=193je od Ikala, Eda a Sa 58.

O Itálii jsou pak jednotlivé subkapitoly zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=142


Případné doplnění a diskuzi směřujte na tento odkaz:

http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=4743
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Západní fronta 1939-1945“