Budoucnost dělostřelectva AČR

Odpovědět
Uživatelský avatar
Idaho
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 459
Registrován: 21/8/2008, 19:50

Příspěvek od Idaho »

Aha, bílá kniha byla jedna odpoledne zamčená a další jsem nehledal :)
Existují stovky různých, vzájemně nesouvisejících důvodů, proč se věci dějí nebo nedějí. Neporozumění může být tísnivé, stejně jako vědomí vlastní zodpovědnosti. Proto je lákavé svést všechny nepravosti na všemocné tajné organizace, které ovládají prakticky všechny prostředky komunikace a zbavují nás tak veškeré zodpovědnosti za naše omyly. Napsal Pavel Kasík
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17784
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Tady máš aktivní Bílou knihu, kde je i ke stažení
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=4601
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Idaho
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 459
Registrován: 21/8/2008, 19:50

Příspěvek od Idaho »

Aha, jo, tam mě odradila ta prázdná stránka, budiž přesun tam, dík
Existují stovky různých, vzájemně nesouvisejících důvodů, proč se věci dějí nebo nedějí. Neporozumění může být tísnivé, stejně jako vědomí vlastní zodpovědnosti. Proto je lákavé svést všechny nepravosti na všemocné tajné organizace, které ovládají prakticky všechny prostředky komunikace a zbavují nás tak veškeré zodpovědnosti za naše omyly. Napsal Pavel Kasík
Uživatelský avatar
komisař
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 403
Registrován: 10/10/2008, 14:59
Bydliště: Český Krumlov

Příspěvek od komisař »

Jak jsem již uvedl v tomto vláknu, jsem rozhodně pro zachování dělostřelectva, a to :

---podřízené jednotlivým brigádám v počtu 8 kusů ShKH 155 mm - jedna baterie. Mírově může být podřízena dělostřelecké brigádě z výcvikových a logistických důvodů jako jeden "oddíl brigádního dělva"

---dělostřelecká brigáda, možné složení jsem zde již uvedl

*ShKH 155 mm

*víceúčelový Sh RM o ráži cca 160 mm ( pro dosažení dostatečného účinku u kazetových hlavic )

---dělostřelecký systém ARTHUR


Jinak nejbližší mým představám jsou názory Hanesse a Pátrače.
Naposledy upravil(a) komisař dne 4/5/2011, 14:42, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Uživatelský avatar
komisař
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 403
Registrován: 10/10/2008, 14:59
Bydliště: Český Krumlov

Příspěvek od komisař »

Výňatek z článku : Vojenské rozhledy 4/2001

Posouzení situace v dělostřelectvu AČR

V minulosti dělostřelectvo sehrávalo jednu z nejdůležitějších rolí v jednotlivých bitvách a mělo vždy významný vliv na ukončení ozbrojených konfliktů. I v současné době, v operacích společných ozbrojených uskupení NATO při vynucení, udržení nebo posílení míru (nebo příměří) sehrálo dělostřelectvo svoji významnou úlohu. Samotná přítomnost dělostřeleckých jednotek, spolu s dalšími zbraňovými systémy, je často používána jako nástroj pro odstrašení. Tím zpravidla ovlivní eskalaci nebo vznik dalšího konfliktu mezi znepřátelenými stranami.
Hlavním úkolem dělostřelectva přímé palebné podpory je podporovat vševojskové jednotky v prvním sledu bojového rozmístění mechanizované brigády palbami dělostřeleckého oddílu a minometnými bateriemi (ty jsou organizačně začleněny do praporů). Toto je prováděno palebným ničením protivníka, jeho živé síly a palebných prostředků do hloubky praporů prvního sledu protivníka, pozorovaného z pozorovatelen rozmístěných na předním okraji bojové sestavy mechanizované brigády.
Z možného vedení soudobého boje, vyznačující se vysokou dynamikou, vysokou rychlostí manévru, a tudíž krátkým časovým obdobím setrvání potenciálních cílů ve stejném prostoru, vyplývají značné nároky na velení dělostřelectvu. Dělostřelectvo je nejdůležitější prostředek pozemního vojska pro palebnou podporu boje. Specifikou plnění bojových úkolů dělostřelectva je jejich přímá závislost na požadavcích vševojskových velitelů.

Po vstupu České republiky do NATO jsou vyžadovány koncepční změny, které mají za úkol přiblížit vlastní ozbrojené síly standardům Aliance. Např. Holandsko vytvoří ozbrojené uskupení o síle brigády, se schopností okamžitého zasazení ve kterékoli době a v jakémkoli prostoru na dobu 6-12 měsíců. Znamená to, že tato ”brigáda” musí být permanentně udržována ve vysoké bojeschopnosti a na vysoké profesionální úrovni.
Ozbrojené síly České republiky nebo přinejmenším jejich část budou zákonitě splňovat podobné požadavky. Z toho vyplývají dílčí úkoly:
a.udržení vysokého stupně schopnosti okamžitého zasazení,
b.trvalé dosahování vysoké profesionality velení i obsluh,
c.udržování zbraňových systémů a techniky na požadované úrovni,
d.zajištění schopností vytrvat v činnosti ve složitých podmínkách požadovanou dobu.

Všechny uvedené aspekty vyžadují zdokonalování a obsahové přizpůsobení současných forem a metod výcviku. Cílem je vytváření složitých modelových situací, které povedou k upevňování odpovídající odborné kvality vojenských profesionálů a vytváření návyků v souladu s požadavky na soudobé operační použití a vedení boje. Zároveň s tím stoupají nároky na uplatňování vysoce efektivních výcvikových metod při výcviku specialistů.

Dílčí závěr ke stavu v dělostřelectvu AČR ukazuje, že došlo ke změnám podmínek použití těchto sil a dělostřelecké profese nejsou na tyto změny v plném rozsahu připraveny. Je žádoucí vytvořit takové podmínky, aby organické dělostřelectvo bylo schopno plnit všechny úkoly při různých způsobech použití. To umožní zajištění výcviku v souladu se standardy přijatými v NATO.

 Celý článek zde : http://www.army.cz/avis/vojenske_rozhle ... _4/130.htm
Obrázek
Uživatelský avatar
komisař
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 403
Registrován: 10/10/2008, 14:59
Bydliště: Český Krumlov

Příspěvek od komisař »

Zde jsem našel článek z oficiálního zdroje ( je to na stranách 12 - 25 ).

Síly a prostředky 13. db v jednotlivých úkolových uskupeních, plk. gšt. Ing. Jan Třináctý - velitel 13. db

Je tam i historie od zrušení 11. db a vývoj organizačních struktur a počtů.

V nové 13. db jsou dva dělostřelecké oddíly, každý se třemi bateriemi,
Palebná baterie má dvě čety, každá dvě palebné sekce, každá má dvě děla.

To znamená :
baterie : 8 děl ( jsem rád, že jsem tuto struktury baterie navrhl i já v článku na straně pět ) :
Nová organizační struktura oddílu se 2 bateriemi po 2 palebných četách po 4 dělech ( RM ), tj. zvýšení počtu děl ( RM ) na 8. ( Chybějící třetí baterii jsem navrhoval s RM ). Změna organizační struktury vychází z předpokladu, že snížení počtu zbraní v oddíle je vyváženo jejich zvýšenou palebnou účinností. Také je variabilnější co se týče jejího členění. Může být rozdělena na 4 palebné čety, podmínkou je zajištění samostatné činnosti palebné čety, což v současnosti nevidím jako problém. Umožňuje to přidělit po jedné každému praporu v případě, že budou působit samostatně na odloučených směrech ( prostorech ).

brigáda : 48 ShKH : dva oddíly po 24 ShKH

Inspirující !!!!!!!!!!!!!

Určitě si to přečtěte !!!!!!!!!!!!!!!!!!

https://events.vojenskaskola.cz/bp/Site ... RAVENE.pdf

Dále článek : Zhodnocení vybraných typů dělostřelecké munice ráže 155 mm z hlediska přesnosti palby, str. 61 - 70, Ing. Kateřina Brabcová
Obrázek
Uživatelský avatar
TOm.a.s.h.
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 28/11/2010, 12:38

Příspěvek od TOm.a.s.h. »

Přispěju s trochou do mlýna vzhledem k tomu, že na 131. do sloužím.

Realita je taková, že oba dělostřelecké oddíly jsou momentálně dohromady tak na 40% stavu (131. do tak max. na 30-35%), takže bojeschopnost se limitně blíží k nule. A to i díky velkému množství nováčků (asi polovina všech - minimálně na 131. do). Navíc drtivá většina nováčků nemá ani kurz na mašiny - ty viděli max. 1-2x v parku na stojánce a ví o nich jenom to co jim náhodně vyzradil někdo ze zřídka se vyskytujících se veteránů. A o posílání na kurzy (údajně) nemá vyšší velení (opět výše než velení 13.db) ani zájem. Už jsem několikrát slyšel, že byla podána žádost ze štábu velení 131. do o vyslání více lidí do kurzů obsluhy děl a navýšení počtů lidí v kurzech, ale se zamítavým postojem (odkud nám nebylo přesně řečeno). Výsledkem je, že na kurz ze zhruba 40 lidí (můj odhad podle rozmluvy s lidmi) 131. do pojede na kurz asi 5 lidí. Možná 10. Personální situace je tak špatná, že velení 13.db přistoupilo k tomu, že 3. palbat 131. do rozpustili k 1.1 2012 mezi 1. a 2. palbat 131. do s tím že 3. palbat bude obnovena z nováčků. Tady nějak nechápu jak, kde a s čím, protože už chybí i důstojníci (všude kromě štábu). Na 1.palbat 131. do je třeba 4 poručíků. Momentálně jsou 3, od března jenom 2 a bůví jak to bude dál. Místo palebné se momentálně cvičí "bigošárna" s tím, že se možná pojede někdy do mise. Kdy? Nikdo neví. Mise pro rok 2014 v AFG byla předána Táboru vzhledem k zoufalému stavu u 13. db. Mezi lidmi je ale všeobecný názor, že bude akorát "prd" protože 13. db spěje k rozpadu a absultní dezolaci. Svou troškou do mlýna přispěl při dnes už hojně mezi mužstvem citovaném proslovu (někdy z konce ledna) velitel oddílu. Ve zkratce: "Nemůžu Vám slíbit výhled do budoucna, ale práci máte do konce roku 2012 jistou.... "

A co se týká mašin, tak třetina jich je plně funkční tak na papíře. Opět cituji jednoho důstojníka: "...blázníte? Ta mašina plnou nálož vydrží možná jednou! Když ji tam dáte a náhodou i odpálíte, tak může rovnou na GO do Jaroměře, protože už to prostě neustojí!" konec citátu

Na dotazy pokud budu vědět rád odpovím.

EDIT: Jedna situace za všechny z tohoto týdne: Dnes v pondělí a zítra probíhá tzv. "držkopalba", TNŘP - technický nácvik řízení palby. Pro tento výcvik se podařilo velení baterie složit z teoretických osmi osádek (2 čety po 4 dělech) se podařilo složit dvě, !! DVĚ !! osádky, kteréani tak díky detailům nebyly dnes (pondělí) kompletní!
Uživatelský avatar
Dancer
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 563
Registrován: 23/2/2007, 11:44

Příspěvek od Dancer »

Pokud je pravda to, co napsal TOm.a.s.h., pak navrhuji dělostřelecké oddíly jako část armády ČR zrušit a převést je pod filmová studia (např. Barrandov) a pronajímat je zahraničním filmovým štábům k natáčení filmů jako komparz s technikou.
To jsme to dopracovali... :???:
Nebát se a nekrást!
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5861
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Příspěvek od Polarfox »

Další věc je, že to nebude ojedinělá záležitost. A jestli to takhle fakt funguje, tak se můžeme s berličkou typu "máme sice osekanou armádu, ale kvalitní jádro zůstává" rozloučit...

Já bych to převedl pod kluby vojenských nadšenců..ti by toho udrželi v provozu více než AČR.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
superpetan
Příspěvky: 5
Registrován: 31/10/2011, 17:22

Příspěvek od superpetan »

Dobrý den,chodím na palbu často- hlavně teda číst,nebot sou zde velmi zajímavé články za které děkuji.
Ale myslím, ačkoliv jsem byl na vojně jako VZS v roce 2000,tak takový stav jaký popisuje TOm.s.a.h. se mi zdá smyšlený ,nebot by byl natolik katastrofální,že by byl nereálný.
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Příspěvek od Franz Trubka »

To superpetan: Proc se Ti zda ten stav nerealny? Kdo by ho mel lepe znat, nez clovek, ktery tam slouzi?
To TOm.a.s.h: Nevim, jesli se da napsat, z ktereho roku jsou ty DANY. Osobne jsem Dany videl na cviceni v Jicine v roce 1989, a to uz byly znacne "osumtele". Je to 23 roku, v jakem stavu mohou byt dneska? A o GO v Jaromeri si velke iluze nedelam
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Příspěvek od Julesak »

Niečo ako "too big to fail"? :-?
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Příspěvek od Franz Trubka »

Spis bych rekl neco jako Potemkinova vesnice. Jenom nevim, jesli vydrzi v celku, nez okolo nich ta carevna projede :D
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
TOm.a.s.h.
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 28/11/2010, 12:38

Příspěvek od TOm.a.s.h. »

superpetan: Opravdu si myslíš, že lžu? Já se v tom bordelu snažím každý den pracovat! A jde to dost těžko. Vše co jsem napsal je reálná situace za cca poslední 2-3měsíce!

Franz Trubka: Stáří DAN se pohybuje (co vím a nemám to potvrzené, jedna bába - respektive řidič - povídala) v ročnících 1989-1991. Ale tohle nemám potvrzené. Údajně má jít o nejnovější kusy dostupné v armádě. A až pojede carevna, tak se to rozpadne. Už teď to drží pohromadě čistě jenom síla vůle...
superpetan
Příspěvky: 5
Registrován: 31/10/2011, 17:22

Příspěvek od superpetan »

Omlouvám se, pokud sem se někoho dotkl,ale že je armáda na tom špatně,neni pro mě žádná novinka,ale že je na tom opravdu tak špatně to je pro mě doslova šok.
Mohu se zeptat a neni to k tomuto tématu, máme vůbec ještě nějakou pěchotu?
Případně kolik jich je? děkuji
Uživatelský avatar
TOm.a.s.h.
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 28/11/2010, 12:38

Příspěvek od TOm.a.s.h. »

Je to OT, ale zkusím. Armáda má odhadem kompletně asi 23000 lidí. Z toho by mělo být u bojových útvarů pravidelně nasazováno asi 4-5000 vojáků, ale určitě se najdou lidi co ví víc. Kolik přesně je čistě pěšáků, ale nevím.

Jinak armáda na tom je špatně, ale 13. db je snad útvar, který je na tom nejhůř. Ještě slýchávám, že Strakonice jsou na tom hůř, ale tam nemůžu soudit.
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

Podle posledních briefingů, má AČR s MO celkem 21300 vojáků a 10tis civilů. Pod ngš je 17tis. vojáků a 4tis civilů. Nasazených je cca. 5 procent vojáků a dalších 5 se připravuje. pěšáci-motorizovaní jsou u 4. a 7.brig.

vypadá to že rozhodující bude rok 2014 a to jak se zákonem, tak finančními náležitostmi a rušením útvarů.
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11561
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Příspěvek od Dzin »

Pěchotu máme. Jedná se o 4. brn a 7. mb.

Ale ani tam si nemyslím, že je to nějaké terno. Když vezmeme 4. brn dostala sice Pandury a Breny, ale není toho moc, Pandury nejsou bůhví jaké a hlavně je problém s lidma. Sice k ní jdou peníze více, než k jiným útvarům, ale žeby to bylo dost, není zrovna možno říci. Lidi chybí všude a hlavně kvalitní lidé.Spousta zkušených a vycvičených vojáků odchází a než vycvičíš další, trvá to. Navíc nejsou finance na výcvik a zaplacení vojáků.
Taky u našich vojáků přežívají různé špatné návyky, hlavně co se v systému velení a řízení týká. Problém je už ve výcviku samotném, ale díky misím ISAF se začíná toto zlepšovat, ikdyž jsou to spíše jen vlaštovky. Spousta všeumělů si na tom přihřívá polívčičku, aby vykázali nějakou činost, ale jen tím prokazují armádě medvědí službu. Stačí si projít vše, co AČR produkuje v rámci různých příruček k výcviku a boji. Řekl bych, že lépe se nový způsob velení aplikuje na nižších úrovních, než vyšších.

Suma sumárum, je to kastrofální stav, jak píše TOm.a.s.h. Někde více, někde méně, záleží útvar od útvaru, ale dovolím si tvrdit, že jako celek je naše armáda nebojeschopná. A zásadní chyba je, že armáda nemá jasnou strategickou koncepci (Bílá kniha ji rozhodně nenabídla) a jak to vypadá, ještě dlouho nebude mít. Bez jí se jen tápe a zkouší, ale nice se nedělá.

Jo a k novému služebnímu zákonu, podle toho, jsk se prezentuje to vypadá, že to bude zase starý dobrý zparchantělec, který nejvíce nadělí důstojníkům a vůbec nebude motivovat vojáky, aby se snažili o kariéru na nižších hodnostech. Je to přežitek z minula, kdy jen důstojník je někdo a praporčík je nikdo. To, že by praporčíci měli být na své úrovni rovni vyšším důstojníkům naši milou armádu asi nikdy nenapadne. A přitom člověk stále čte "USA náš vzor". Jenže jako vždy, se z toho vybere jen něco a zbytek zakope...
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17784
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

jedna fanouškovská vize z liaz forumu

Obrázek
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

skelet: móc pěkné.
Jen mám poněkud blbý pocit, že jediná samohybka, kterou by si armáda teď mohla dovolit by vycházela z toho nového 60 mm minometu... A ještě by si to museli vojáci uplácat sami a nejspíš načerno.

Ani nevím, jestli to tady někde je, ale armáda má od roku 2011 osm kousků 60 mm minometu ANTOS-LR...

Obrázek
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“