Lion Effort 2012

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Likan
svobodník
svobodník
Příspěvky: 21
Registrován: 2/3/2009, 15:27
Bydliště: Brno

Lion Effort 2012

Příspěvek od Likan »

Obrázek
Lion Effort 2012
Na Švédské letecké základně Ronneby se mezi 27. 5. a 5. 4. 2012 uskutečnilo mezinárodní letecké cvičení Lion Effort. České vzdušné síly vyslaly k účasti na tomto cvičení tři letouny JAS-39 Gripen a tři L-159 Alca.

Toto cvičení je vrcholem mezinárodní spolupráce uživatelů JAS-39 Gripen sdružených v rámci skupiny GUG (Gripen Users Group). Původně se uvažovalo o uskutečnění ostrých střeleb, které by se našim velice hodily, kvůli letošnímu podzimnímu nasazení při ochraně vzdušného prostoru pobaltských zemí. Nakonec byly ostré střelby od cvičení odděleny a uskutečnily se v týdnu od 16. 4. 2012. Cvičení Lion Effort 2012 se zúčastnily i švédské, maďarské a jihoafrické Gripeny, švédské tankovací Tp84T Hercules a Saab S100D.

První fáze cvičení zahrnovala zejména tzv. seznamovací lety, při nichž si piloti zvykali na specifika létání ve Švédsku a při nichž plnili i bojové scénáře, jako manévrový vzdušný boj 2vs2 či údery na pozemní cíle s naváděním FAC. Při vzdušných bojích, v nichž oba protivníci pilotují stejný letoun je výsledek soubojů zpravidla nerozhodný, ale na cvičení Lion Effort se projevila zejména zastaralost výzbroje. Protiletadlová řízená střela AIM-2000 IRIS-T švédského a jihoafrického letectva je zkrátka modernější než naše Sidewindery. Ve prospěch našich pilotů hrály zkušenosti z výcviku, který je u nich zaměřen zejména právě na působení proti vzdušným cílům Air-to-Air.

Jedním ze základních úkolů Lion Effort 2012 bylo ověření možností interoperability mezi jednotlivými účastníky. I přes to, že všichni užívají stejný typ letounu, mají je přizpůsobeny vlastním potřebám. Náročné je zejména propojení komunikačních prostředků, jako je taktický datalink či radiostanice pro utajený provoz, jelikož někteří jsou v NATO a jiní ne.
Hlavní část cvičení se uskutečnila 1. 4., kdy byly provedeny mise COMAO (Combined Air Operation), které zahrnovaly zejména údery na pozemní cíle, doprovod a odražení nepřítele. Během misí se i průběžně opakovalo tankování za letu, při kterém naši piloti uplatnili zkušenosti z nedávného výcviku AAR.

S každým dalším dnem se stupňovala náročnost misí a účastníci se střídali v roli útočníků a obránců. České letectvo si vedlo velice dobře v obou rolích, zejména při jedné misi v roli obránců pozemního cíle, kdy se podařilo dvojici Gripenů odlákat doprovod bombardérů a druhá dvojice je mohla zatím nerušeně sestřelovat. Nejlépe si naši vedli i v oblasti provozuschopnosti, kdy u L-159 dosáhli 100% a u Gripenů 98%.

Lion Effort 2012 prokázal vysoké operační schopnosti našeho letectva. Tyto schopnosti je však možné relativně snadno ztratit, pokud by se ve výcviku nepokračovalo. Doufejme, že podobných výsledků naši dosáhnou i na dalším Lion Effort v roce 2015.
Obrázek

Zdroj:
Letectví a kosmonautika, 5/2012
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“