Bombardování Brna v roce 1992 na jednání slovenské vlády

Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Bombardování Brna v roce 1992 na jednání slovenské vlády

Příspěvek od kacermiroslav »

celý článek je převzat ze zdroje: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... vlady.html

Bombardování Brna se probíralo v roce 1992 na jednání slovenské vlády

Na zasedání slovenské vlády v 1992 informoval tehdejší ministr vnitra Ladislav Pittner, že dislokace slovenského letectva na letišti Sliač je velmi nevhodné. Podle vzpomínek tehdejšího místopředsedy vlády Martina Porubjaka ministr vnitra upozornil, že kdyby se české letectvo rozhodlo bombardovat Bratislavu, doletělo by tam mnohem rychleji, než slovenské letectvo ze Sliače nad Brno.

Dnes 21:05 (3.6.2012)

Ministr vnitra to řekl v rámci pravidelné zprávy o stavu bezpečnosti země. „Ministr následně uvedl přesnou kalkulaci v minutách,“ napsal Porubjak v příloze deníku Sme. Dislokaci slovenského letectva na Sliači označil Pittner za problematickou a nevhodnou. Upozornil, že v Bratislavě nebyly umístěny žádné letecké síly.

Bratislava totiž leží na hranicích s Rakouskem a mezinárodní smlouva o neutralitě Rakouska nedovolovala umístit vojenské letectvo v blízkosti rakouských hranic. Letiště Sliač je vzdálené od Bratislavy téměř 200 kilometrů.

Porubjaka, jehož maminka byla z Moravy a otec ze Slovenska, slova o možném bombardování Bratislavy českým letectvem pobouřila. „Geneticky jsem Čechoslovák. Vyskočil jsem a začal jsem na něj křičet, co to říká za nesmysly, jak vůbec něco takového může vypustit z úst,“ napsal Porubjak. Tehdejší premiér Ján Čarnogurský ho musel uklidňovat.

„Ministr Pittner na mě hleděl s údivem. Měl jsem pověst klidného člověka a najednou jsem vypadal - při představě, jak slovenské bomby padají na brněnský Petrov - jako zuřivec, který se na něj každou chvíli vrhne,“ dodal Porubjak. Čarnogurský tuto část jednání kabinetu uzavřel slovy, že tím skončilo „strategické“ vystoupení ministra vnitra.

Porubjak a Pittner byli členové slovenské vlády premiéra Jána Čarnogurského (květen 1991 až červen 1992). V roce 1992 zvítězilo ve volbách na Slovensku Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara, které následně jednalo s českou stranou o rozdělení Československa. „Na Silvestra se Československo rozpadlo. Bez jakékoli aktivity vojenského letectva, po přátelské dohodě Mečiara a Klause v nezbombardované brněnské vile Tugendhat,“ napsal Porubjak.

Ivan Vilček (Bratislava), Právo
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Rase »

Nj. jediný stát který je ve válce již 70 let s nejmocnější zemí světa (USA) a stále je neporažen... Když byl odvolán letecký úder proti Brnu, začali chysat pozemní úder proti Budapešti... ano máme opravdu Mocného souseda (!) :D
No to by bylo ke kulturní vsuvce a teď k věci. Kvůli věku nemám žádné osobní zkušenosti s rozdělením Československa, ale od známých co tehdy byli na vojně vím, že s jistou formou konfliktu se počítalo. Přesněji obyčejní vojáci měli pohotovost a čekalo se zda nedojde k vyostření situace nebo k nějakému zbrklému činu. Máte nějaké osobní zkušenosti s touto dobou - hlavně ti co tehdy byli na vojně nebo v armádě ?
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Stryx
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 135
Registrován: 22/11/2009, 22:00
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Stryx »

Zmineny bombardovani Petrova: Jak by stat ohrozilo bombardovani cirkevni stavby? :) Vzhledem k tomu,ze slovaci by mohli kobercove bombardovat maximalne z andul a turboletu (a to opravdu jen tema kobercama) predpokladam,ze by se utoky vedly na vsechno , jen ne na civilni cile. No asi bysme meli jako mali kluci s Rasem ohnostroj "kósek za barákem" kdyz by bombardovali prostejovsky letiste (tusim ze do r. 1994 tam byla dislokovany Mil 24ky, fakt nevim presne, ale vim,ze tam byl jeden rozluckovej leteckej den,kterej sem si jako malej klucina uzil a dokonce sem se vyfotil v Apachi .)
Pojde dobytek,zemřou tví přátelé. I ty jednou zemřeš. Však jedno nikdy neumírá ! Tvé jméno! Tvé jméno,tvá sláva a skutky jenž si vykonal.
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Tak to jsi trefil, hřebíček na hlavičku. Já zrovna byl od listopadu 92 do března 93 v Popradě na PŠce. Takže bylo docela zajímavé, když jsem se v lednu 93 vracel do kasína v Popradě a hned jsme vyfasovali slovenské odznaky na naše beranice. Zatímco na podzim jsme se ještě hlásili podle národnotí ZDE, TU a IT (Maďaři), tak od ledna bylo povoleno jen TU a IT. Samozřejmě jsme to bojkotovali. V případě války...fakt nevím, co by s náma bylo:-) že by nás hnali pri Čechům před bodáky, nebo zavřeli do internačních tábor? Mno nevím, ale v každém případě by nás nechali zajít žízní, protože skoro v žádné hospodě nám nechtěli nalít a nadávali nám do Švédů. I v samotném kasínu byla nálada dost hustá a občas jsme stáli oba davy proti sobě a řvali na sebe...naštěstí až na drobné šarvátkyto dál nedošlo....
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Rase »

Stryx: Však každý ví jak jsou naši východní sousedé nábožensky založení, nepřekvapilo by mě tedy, pokud by chtěli podlomit naši morálku zničením kostelů. No ten letecký den si pamatuju jen hodně mlhavě, tuším že tam byly i nějaké vyhlídkové lety a myslím že sem i chvíli letěl v helikoptéře (jó asi od té doby se bojím výšek :D ). Víc si možná bude pamatovat starší domorodec Pátrač. Jinak bombardování od Slováků by Prostějov přežil - vždycky nás totiž bombardují spojenci, stačí si vzpomenout na rok 45, kdy na Prostějov házeli bomby Američani - taky sme přežili.

Kacermiroslav: udivuje mě, že vás celou dobu drželi v kasárnách, přeci jen potencionální nepřítel, možná vás chtěli mít pod dohledem v případě přiostření situace (a arestovat). Nechápu ale, proč vám dávali ty odznaky. Když si člověk uvědomí že i občanská válka v Jugoslávii začala kvůli drobnostem, běhá člověku až mráz po zádech, co by se stalo, kdyby Slovákům ruplo v kouli (!)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Příspěvek od Franz Trubka »

Zajimave na tom je, ze Ladislav Pittner nebyl ministr valky, ale ministr vnitra
Osobne bych to nerozebiral / i kdyz je to nadherne tema na 30 stranek smysluplne diskuse/
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

Rase píše: co by se stalo, kdyby Slovákům ruplo v kouli (!)
Nejaké rupnutia boli, ale skôr na českej strane. Doplatil na to životom najmenej mladý rotmajster zo slovenska - pred Budejovicami ho opitá banda výrastkov vyhodila po hádke z idúceho rýchliku.

Sranda je, že podľa mojej skúsenosti najbojovnejšie reči mali "osoby", ktorým v prípade ozbrojeného konfliktu hrozilo asi najmenšie nebezpečenstvo - staršie ženy, pred alebo po penzii... Ostatne, ako skoro vždy, a v každej vojne.

Pittner a podobní exoti (Moric...) - reálne konflikt vzniknú asi nemohol, respektíve "vojnové snaženie" pred rozdelením malo z oboch strán limitne nulovú šancu na úspech.
Zo strany slovenska - nebolo čím, okamžitý vojenský potenciál bol minimálny, hoci sklady existovali.
Z českej strany - slovákov v armáde a jednotkách na českom území bolo toľko, že by dokázali efektívne sabotovať, hoci len svojou pasivitou, prakticky akúkoľvek akciu jednotiek. A internovať ich by dosť dobre tiež nešlo - zastávali často kľúčové pozície pre akúkoľvek akciu. Alebo - ako chceš vydať "protislovenské" pokyny a rozkazy podriadeným jednotkám, keď šifranti a spojovací náčelníci sú zväčša slováci od Nového Mesta nad Váhom?
Iste, bolo dosť takých, čo by do toho išli, z oboch strán - ale profesionálov z ČSLA by tam bolo asi pomálo, skôr rôzny "domobranci", s kopu nadšenia - a nenávisti. Poznal som vtedy aj takých - schopností a vedomostí pobiedne, ale nenávisť a pocit ublíženia obrovský. Mám dojem, že v Juhoslávii takí prevládli a rozhodli...
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
obc
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 105
Registrován: 8/8/2010, 15:37

Příspěvek od obc »

Za 40 let se toho nějací "průkopničtí" historici chytnou a začnou se vytvářet diskuzní sekce "preventivní úder". :)
"the first casualty when war comes, is truth"
Uživatelský avatar
p3tris
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1370
Registrován: 24/6/2011, 12:46
Bydliště: Vodňany
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p3tris »

Tohle nemusí trvta ani 40 let. Viz úterní pořad "Co by kdyby" od 20:50 na ČT2. Aktuální epizoda se jmenovala "Češi válčili se Slováky":
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1026 ... e-slovaky/
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Ale já ty úvahy chápu. Jakkoliv je/bylo pro většinu Čechoslováků vojenské řešení při rozdělování nepředstavitelné, historie nám říká, že ne vždy proběhlo takové rozdělení tak klidně, jak se nakonec rozdělilo Československo. Spíš tomu bylo naopak a týkalo se to i tradičně demokratických zemí, takže tuto variantu nebylo možno opominout alespoň v úvahách. Nakonec stačí připomenout rozpad švédsko - norské unie, kde stačilo opravdu málo.
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1700
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Příspěvek od mikhail »

Pittner...to bola zvláštna figúrka v slovenskej politike. Rozhodne by som jeho vyhláseniam neprikladal extra váhu.
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Rupnout v bedně může fakt komukoliv, na jedné, či druhé straně, takže tím bych to uzavřel a dále nerozebíral. Ale přihodím ještě jeden postřeh. Když jsme se pak z Popravdu v březnu 93 vraceli do Čech, tak jsme si museli platit vlak do svých domovských posádek sami (já měl Stříbro). No a abychom neodvezli nějaký výstrojní materiál, tak se den předtím udělal cikánskej den. Takže někteří jedinci, kteří část výstroje ztratili, nebo prodali, aby měli na pivo, museli ze žoldu platit. Takže neměli na vlak a hned v Liptovském Mikuláši je vyhazovali z vlaku:-) a postupně vyhazovali další a další, to podle toho, kam jim dali peníze, aby si koupili lístek:-) bylo to docela vtipné:-) Samozřejmě nálada ve vlaku připomínala film "Proč":-) No a úplná perlčika na závěr. Ve Stříbře byli děsně překvapeni, když jsem se po dvou dnech hlásil na posádce (odskočil jsem si domů), abych se měl do kasína vůbec jak dostat (vyfasovat peníze atd:-). No a kolega, co ho vyrazili už v Liptovském Mikuláši, tak ten přijel až za týden.....nikdo ho nehledal...prostě nic:-) jsme si říkali, že my blbci jsme se vraceli...Mohli jsme si třeba měsíc doma válet šunky, a nikdo by nás nehledal, jakej po tom rozdělení byl bordel. PS: Armáda mi stále dluží za ten vlak:-)
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Idaho
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 459
Registrován: 21/8/2008, 19:50

Příspěvek od Idaho »

Tak když se sejdou blbci :D Očividně šlo jen o příklad na kterém chtěl ukázat, že Bratislava je nekrytá. Samozřejmě takové kraviny se chytne blorgon a zblorgonuje další kretény, kteří z toho pak dělají vědu, to už tu bylo v x různých formách
Existují stovky různých, vzájemně nesouvisejících důvodů, proč se věci dějí nebo nedějí. Neporozumění může být tísnivé, stejně jako vědomí vlastní zodpovědnosti. Proto je lákavé svést všechny nepravosti na všemocné tajné organizace, které ovládají prakticky všechny prostředky komunikace a zbavují nás tak veškeré zodpovědnosti za naše omyly. Napsal Pavel Kasík
Bax
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 292
Registrován: 23/10/2009, 13:37

Příspěvek od Bax »

Spíš se tím chtěl ten politik jen zviditelnit.
Protože ani jedna země nemá finance na válku.

Kdysi byl problém s Gapčíkovo nad Mároš. Je to hodně let, takže nevím přesně co tam bylo za tahanice. Nebyly tam hádky o vlastnictví náhodou?
A už tehdy říkali že ani Československo ani Maďarsko to nemůže řešit silou.
A to jsme tehdy měli armádu trochu jinde než teď.

Takže bych se opravdu nebál útoku na Bratislavu a protiútoku na Brno.

I když možná v Brně je jedna část, která kdyby byla bombardována, tak by to Brňákům asi nevadilo... :eek:
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

Bax píše: Kdysi byl problém s Gapčíkovo nad Mároš. Je to hodně let, takže nevím přesně co tam bylo za tahanice. Nebyly tam hádky o vlastnictví náhodou?
A už tehdy říkali že ani Československo ani Maďarsko to nemůže řešit silou.
A to jsme tehdy měli armádu trochu jinde než teď.
Pokud si pamatuju dobre tak u Gabčikova byl ten problem ze Madari koncem 80tych let prestali stavet svoji cast i kdyz to uz bylo skoro vsechno hotovy. Jo Gabcikovo-Nagymaros (nebo jak se to pise) byl tehda velkej slagr ... i na zakladce se o tom jeden cas mluvilo :D
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

mikhail píše:Pittner...to bola zvláštna figúrka v slovenskej politike. Rozhodne by som jeho vyhláseniam neprikladal extra váhu.
Porubjak, ktorý to takto spomína, je pritom figurka prinajmenšom rovnako "zvláštna".
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
M1A2 Abrams
podporučík
podporučík
Příspěvky: 657
Registrován: 10/8/2005, 21:34

Příspěvek od M1A2 Abrams »

Bax píše: Gapčíkovo nad Mároš
Gapčíkovo? Slysel ste nekdy jmeno Jozef Gabčík? Ocividne ne...
Entropia uzavretého termodynamického systému musí vzrastať. :-?
spitfire.v
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 149
Registrován: 10/12/2010, 17:01

Příspěvek od spitfire.v »

M1A2 Abrams píše:
Bax píše: Gapčíkovo nad Mároš
Gapčíkovo? Slysel ste nekdy jmeno Jozef Gabčík? Ocividne ne...
tihle fonetici :-? Nagymaros - i když to není taková ostuda jako GaPčíkovo, to je na Sten Guna mezi půlky :D
Jo_Do
vojín
vojín
Příspěvky: 13
Registrován: 26/2/2010, 18:07

Příspěvek od Jo_Do »

Podivné.
Byl jsem na vojně od října 1991, do jara 1993, takže jsem to rozdělení zažil od začátku do konce a nepamatuju si na jediný případ, nějakého národnostního sporu.
Bavili jsme se mezi sebou a nikoho ani nenapadlo někomu vyčítat národnost.
To všechno začalo až po rozdělení.
Uživatelský avatar
Kruan
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 293
Registrován: 30/11/2009, 17:20

Příspěvek od Kruan »

jersey.se píše:Ale já ty úvahy chápu. Jakkoliv je/bylo pro většinu Čechoslováků vojenské řešení při rozdělování nepředstavitelné, historie nám říká, že ne vždy proběhlo takové rozdělení tak klidně, jak se nakonec rozdělilo Československo. Spíš tomu bylo naopak a týkalo se to i tradičně demokratických zemí, takže tuto variantu nebylo možno opominout alespoň v úvahách. Nakonec stačí připomenout rozpad švédsko - norské unie, kde stačilo opravdu málo.
Jersey: jj, souhlas a BTW: Oni toho dost vykecali i američtí civilní piloti na zlomu pozdních 80 a raných 90', Nakonec z toho naštěstí byla jen další balkánská epizoda v místním nekonečném seriálu o tom, kdo komu dřív upižlá palici.
Odpovědět

Zpět na „ČSSR, ČR, SR“