Stalo se dnešního dne ...

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Trismegistos
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1366
Registrován: 9/10/2011, 19:03

Příspěvek od Trismegistos »

Vláda afghánského prezidenta Hámida Karzáího odsouhlasila lukrativní kontrakt pro společnost vedenou prezidentovými bratranci, z nichž jeden byl v minulosti v USA vězněn kvůli obchodu s drogami. Kontrakt v hodnotě tří miliard dolarů (více než 60 miliard korun) má platnost 25 let. Karzáího bratranci budou tři ropná pole na severu země provozovat společně s Číňany.

Bratranci Rašíd a Ahmad kontrolují společnost Watan Oil and Gas a ropu budou těžit ve spolupráci s čínskou státní společností China Natinal Petroleum Company. Odhaduje se, že trojice polí v povodí řeky Amudarja u severní hranice Afghánistánu ukrývá na 160 miliónů barelů „černého zlata“. Do konce roku by se zde mělo těžit 150 000 barelů denně, uvedl britský list Daily Telegraph.

Vláda v Kábulu má mít 50 až 70 procent zisku, čímž si podle zástupce občanské společnosti Integrity Watch Afghanistan Džavída Núráního především Číňané zajistili dobrou pozici v chystané soutěži o mnohem lukrativnější ložiska rozprostírající se od Hindukúše, přes povodí Amudarji až po Elbrus. Odhaduje se, že ta obsahují nejméně 440 miliard kubíků zemního plynu a 210 miliónů tun ropy.

V Afghánistánu se nacházejí nerostné suroviny v hodnotě až 60 biliónů korun. Jeden z prvních kontraktů na těžbu udělený prezidentovým bratrancům je příznakem klanového spojenectví, ale i pokračování klientelismu a korupce, ačkoliv Watan Oil and Gas nabídla podle pozorovatelů lepší podmínky než tři další firmy, které se o kontrakt ucházely.

Prezidentův bratranec Ahmad Popal si přitom v 90. letech v USA odseděl téměř devět let kvůli obchodu s drogami a další firma, kterou vlastní s Rašídem, čelí podezření, že peníze od Spojených států odevzdávala povstalcům z Tálibánu jako výpalné.

Watan Risk Management zajišťuje bezpečnost pro zásobovací vozy NATO v Afghánistánu a figuruje v centru pozornosti vyšetřovací komise Kongresu USA, která se zabývá okolnostmi, za nichž bezpečnostní firmy v Afghánistánu zaplatily Tálibánům milióny dolarů za volný průjezd konvojů.

Zdroj: Novinky
Syrský stíhací letoun MiG-21 dnes přistál na vojenském letišti v Jordánsku. Jeho pilot požádal o politický azyl, oznámila agentura Reuters s odvoláním na jordánský vládní zdroj.

"Požádal (syrský pilot) o politický azyl v Jordánsku. Nyní je vyslýchán," vyjádřil se podle Reuters jordánský ministr informací Samí Majtá. Přistání syrské stíhačky v Jordánsku zatím provázejí rozdílné informace a výklady. Syrští opoziční aktivisté to podle Reuters vzápětí označili za první dezerci v řadách syrských vojenských vzdušných sil od loňského začátku povstání proti prezidentu Bašáru Asadovi.

Jordánsko podle agentury AP nejprve hovořilo o nouzovém přistání syrského letounu na základně v severním Jordánsku. "Letadlo přistálo na letecké základně krále Husajna u Mafraku v 11:00 (10:00 SELČ)," řekl agentuře Reuters jordánský bezpečnostní zdroj.

Syrská státní televize informovala o "ztraceném spojení s letounem MiG-21, který byl na cvičném letu". "Letoun pilotovaný plukovníkem Hasanem Mardím Hamadem se nacházel blízko syrské jižní hranice předtím, než se ztratil z obrazovky radaru v 10:34 (09:34 SELČ)," citovala z televizní zprávy agentura AFP.

Zdroj: České Noviny
Kutuzov
praporčík
praporčík
Příspěvky: 351
Registrován: 16/11/2006, 17:37
Bydliště: Olomoucký kraj

Ti blázni uvažovali o tom,

Příspěvek od Kutuzov »

že pošlou komando na ruskou nákladní loď vezoucí opravené MI-24 zpět do Sýrie ? Přepadnout ruskou loď v mezinárodních vodách ? To si opravdu myslí, že si rusové nechají jen tak smolit na hlavu ?

http://www.blisty.cz/art/63905.html
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... -ship.html
http://www.blisty.cz/art/63908.html
Lidstvo dává veškerou svoji moudrost do knih a proto samo zůstává blbé.
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Příspěvek od Franz Trubka »

Miami Heat
2012 NBA champions

Heat s prehledem porazili Oklahomu City Thunder v serii 4-1
Mozna je to OT, ale timhle zapasem dneska vecer zila nejmocnejsi zeme sveta :razz:
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Trismegistos
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1366
Registrován: 9/10/2011, 19:03

Příspěvek od Trismegistos »

Země s druhou nejslabší armádou na světě žila fotbalem a umřela po brance. :D (psst. ta první země je Vatikán :wink: ).

Ozbrojenci afghánského Talibanu vyzbrojení raketomety a těžkými zbraněmi dnes v noci podnikli útok na mezinárodní hotel na severozápadním předměstí Kábulu. Terčem jejich akce se stala oblast jezera Kargha, která je vyhledávaným místem zahraničních diplomatů. V místě incidentu se strhla prudká přestřelka, do které se zapojily afghánské bezpečnostní složky. O případných obětech či zraněných zatím nejsou žádné zprávy. Podle šéfa kábulské kriminální policie Muhammada Záhira bojovníci Talibanu pronikli do hotelu. Taliban se k útoku přihlásil s tím, že akce je odvetou za "divoké pitky", které cizinci v hotelu pořádají v předvečer pátečního dne modliteb.

Zdroj: České Noviny
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5867
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Příspěvek od Polarfox »

Země s druhou nejslabší armádou na světě žila fotbalem a umřela po brance.
JJ, když jsem ráno na titulní stránce Metra uviděl titulek "Český sen ukončil Ronaldo" a pod tím vytučněně "Je konec" atp., tak jsem měl chuť brečet. Ale radostí...jen jsem se bál, že mi někdo v tom metru dá do držky, když jsem se začal usmívat :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Ehm, o čem to mluvíš?
To se zas někde něco hrálo?
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Příspěvek od Skeptik »

Země s druhou nejslabší armádou na světě žila fotbalem a umřela po brance. (psst. ta první země je Vatikán ).
Nepodceňoval bych Švýcarskou gardu. Všichni mají alespoň maturitu a za sebou náročný vojenský výcvik. :) :) :)

Jako zbraně gardisté tradičně používají halapartnu a dlouhý meč, důstojníci mají rapír nebo šavli. Kromě tradičních ceremoniálních zbraní má garda k dispozici i nejmodernější palné zbraně a prochází náročným výcvikem. Přestože je tak jejich funkce hlavně reprezentativní a ceremoniální, jsou plně funkčím vojenským útvarem.
Kutuzov
praporčík
praporčík
Příspěvky: 351
Registrován: 16/11/2006, 17:37
Bydliště: Olomoucký kraj

Před chvílí turecký Phantom

Příspěvek od Kutuzov »

sundal nad Sýrií dvoumístnou syrskou stíhačku. Zatím se neví, co se stalo s piloty syrského letadla.
Lidstvo dává veškerou svoji moudrost do knih a proto samo zůstává blbé.
Bax
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 292
Registrován: 23/10/2009, 13:37

Příspěvek od Bax »

Zde

Tady píšou, že Syrská stíhačka sestřelila turky.

Ale přečtěte článek...
Kutuzov
praporčík
praporčík
Příspěvky: 351
Registrován: 16/11/2006, 17:37
Bydliště: Olomoucký kraj

To Bax

Příspěvek od Kutuzov »

Máš pravdu, slyšel jsem už konec zprávy - teď jsem tu zprávu slyšel znovu - je to přesně naopak - turecký Phantom byl sestřelen ve vnitrozemí Sýrie - osud obou tureckých pilotů je neznámý.
Lidstvo dává veškerou svoji moudrost do knih a proto samo zůstává blbé.
Kutuzov
praporčík
praporčík
Příspěvky: 351
Registrován: 16/11/2006, 17:37
Bydliště: Olomoucký kraj

Sýrie se omluvila za sestřel Phantomu.

Příspěvek od Kutuzov »

Stroj byl zřejmě zasažen nad syrským uzemím, ale stačil to dotáhnout nad moře. Oba piloti byli zachráněni.

http://czech.ruvr.ru/2012_06_22/79013632/
Lidstvo dává veškerou svoji moudrost do knih a proto samo zůstává blbé.
Trismegistos
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1366
Registrován: 9/10/2011, 19:03

Příspěvek od Trismegistos »

NATO svolalo mimořádné zasedání k sestřelené turecké stíhačce, informuje v neděli agentura AFP. Vojenský letoun F-4 Phantom se dvěma piloty sestřelila v pátek syrská protivzdušná obrana nad Středozemním mořem.

Turci tvrdí, že to bylo v mezinárodním vzdušném prostoru a chtějí případ projednat se spojenci. Jejich žádost se opírá o článek Severoatlantické smlouvy, podle něhož může stát požádat o konzultace a pomoc v případě, že se cítí ohrožen. Turci přiznali, že stíhačka v pátek omylem vletěla do vzdušného prostoru Sýrie. Na výzvu pozemního střediska turecké protivzdušné obrany ho však hned opustila.

"Stíhačka neměla na palubě zbraně a nedopustila se žádného nepřátelského manévru vůči Sýrii. Sestřelena byla bez varování až patnáct minut poté, co syrský vzdušný prostor opustila, třináct námořních mil od hranice se Sýrií," řekl šéf turecké diplomacie Ahmed Davutoglu.

"Nikdo by se neměl odvažovat zkoušet schopnosti turecké armády," pohrozil ministr. Připomněl, že Turecko má po Spojených státech druhou nejpočetnější armádu ze států NATO.

Turci určili místo, kde byla stíhačka sestřelena. Letoun ani piloty ale dosud nenalezli. Naději na záchranu pilotů označují vojenští experti za mizivou. Mluvčí turecké vlády popřel informace médií, že pátrací tým turecké armády objevil stíhačku na dně moře. "Zatím jsme letoun ani piloty nedokázali nalézt," řekl mluvčí.

Zdroj: MEDIAFAX
Trismegistos
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1366
Registrován: 9/10/2011, 19:03

Příspěvek od Trismegistos »

Šéf Severoatlantické aliance (NATO) Anders Fogh Rasmussen dnes po mimořádném zasedání velvyslanců při NATO odsoudil syrské páteční sestřelení tureckého letadla jako nepřijatelné a odsouzeníhodné.

"V tomto případě jsou spojenci zajedno, že ze strany Sýrie jde o bezprecedentní porušení všech pravidel, která existují, protože šlo o útok na neozbrojené letadlo," řekl český velvyslanec při NATO Martin Povejšil.

Takové konzultace, které dnes proběhly mezi velvyslanci, se odehrávají v NATO jen zcela výjimečně. "Je to poměrně ojedinělá situace v rámci aliance, ke které organizace přistupuje jenom v případě skutečně závažného ohrožení celé aliance," připustil i Povejšil.

"Platí i to, že kdyby ta situace měla eskalovat, tak aliance má prostředky a způsoby a procedury k tomu, jak na to reagovat," podotkl český ambasador. O co konkrétně by mohlo jít, ale nechtěl blíže upřesnit.
Podle turecké vlády Sýrie střílela i po dalším tureckém letadlu. To pátralo po stíhačce, kterou syrská protivzdušná obrana sestřelila minulý týden. Ankara sestřelení označila za nepřátelský akt a podotkla, že to nezůstane nepotrestáno. Současně se však nechala slyšet, že rozhodně nemá v úmyslu se pouštět kvůli tomu do války.

Rasmussen zdůraznil, že aliance stojí za Tureckem a že bezpečnost NATO je nedělitelná. Povejšil řekl, že aliance má prostředky, jak případně reagovat na další eskalaci sporu. Zda by to mohlo znamenat i to, že by postupovala bez mandátu Rady bezpečnosti OSN, ale nechtěl v tuto chvíli předjímat. "Ale pokud by mělo dojít k nějakému útoku na kteréhokoli ze spojenců včetně Turecka, tak pochopitelně aliance bude jednat podle článku pět své Washingtonské smlouvy," řekl český velvyslanec.

Článek pět předpokládá, že ozbrojený útok proti jednomu či více spojencům bude považován za útok proti všem.

Zdroj: České Noviny
Kutuzov
praporčík
praporčík
Příspěvky: 351
Registrován: 16/11/2006, 17:37
Bydliště: Olomoucký kraj

Podle Debky působí na území Sýrie britské speciální jednotky

Příspěvek od Kutuzov »

http://www.blisty.cz/art/63961.html
http://www.debka.com/article/22133/Brit ... der-attack

Podle tvrzení a videa z tohoto zdroje byl turecký nízkoletící RF-4E/TM Isik sestřelen kanóvou palbou.

http://wertyzreport.com/2012/06/26/vide ... /#comments

Pokud je ten záznam věrohodný tak to podle zvuku nevypadá na palbu z Pancíře - ten by zřejmě střílel v krátkých dávkách - vypadá to na neorganizovanou chaotickou palbu.
Lidstvo dává veškerou svoji moudrost do knih a proto samo zůstává blbé.
Uživatelský avatar
krizak
praporčík
praporčík
Příspěvky: 345
Registrován: 14/5/2011, 13:11
Bydliště: kósek od Brna

Příspěvek od krizak »

Ohledně toho letounu F-4, vyskytli se názory v debatách na cizích fórech,že ten letoun je bezpilotní verze QF-4. Letoun měl testovat Syrskou PVOS.

Obrázek Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Tohle je smutný, už ani ty záminky k napadení nejsou co bývaly...
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Kutuzov píše:Pokud je ten záznam věrohodný tak to podle zvuku nevypadá na palbu z Pancíře - ten by zřejmě střílel v krátkých dávkách - vypadá to na neorganizovanou chaotickou palbu.
Pouštěl jsem si to asi desetkrát... Slyšel jsem několik krátkých dávek končících jásáním a střílením do vzduchu z něčeho menšího...

YAMATO: přesně...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

YAMATO píše:Tohle je smutný, už ani ty záminky k napadení nejsou co bývaly...
Yamato, taky k tomu něco mám, docela to zapadá do celkové situace … média hovořily o letounu typu McDonnell RF-4E.
Phantomy USAF také drží dvě méně slavná prvenství; konkrétně se jeden z nich, patřící k 47. TFS stal 24. července 1965 prvním letounem, sestřeleným na tomto bojišti SAMem a jiný, tentokrát z 8.TFS zase 5. října 1966 prvním americkým „tryskáčem“, sestřeleným leteckou PLŘS, skóroval Mig-21 (pokud ovšem nepočítáme ten vlastní sestřel AIM-7 u NAVY J).
Průzkumné RF-4C se nad Vietnamem objevily 30. října 1965, hlavní náplň jejich práce potom činily nebezpečné průzkumné lety při ověřování účinku náletů a jejich ztráty tomuto nebezpečí odpovídaly. Žádný nebyl sestřelen Migem, 7 pomocí PLŘS S-75, 65 palbou hlavňových zbraní ze země, 4 zničeny na zemi a 7 při nehodách.


Obrázek

Tolik napsal o tomto typu na Palbě … Jean.

Jestli Turecko vyslalo něco dalšího, a bezpilotního? ANO, je to možné. Původně jsem myslel, že ho sestřelila raketa, vy mluvíte o AA kanónech, ale bůhví co to je, třeba jen oslavná střelba.

Bašta Sýrie

Jednou z posledních bašt spojenců Íránu je Sýrie. Do srpna je třeba destabilizovat Sýrii a zabránit tak její možné podpoře v obraně Íránu. Dalším krokem bude dosáhnout „naléhavé“ potřeby politické transformace. Sankce jsou už nějaký čas uvaleny, v posledních měsících také řada západních zemí vyhostila syrské diplomaty. Scéna, kulisy a nové zbraně se připravují.

Turecko se zapojuje do hry, vysílá průzkumné letouny a Sýrie mu sestřelila dokonce jeden letoun typu McDonnell RF-4E, oba piloti stíhačky jsou pohřešovaní. Mezitím se dělá z komára velbloud.
„Syrský útok“ má prý být považován za napadení NATO. USA dnes oznámily, že budou spolupracovat s Tureckem na tom, aby byla na Sýrii vložena odpovědnost za střelbu, kterou mluvčí Bílého domu Jay Carney označil za "úmyslný čin".
Tak vám nevím, narušilo to letadlo vzdušný prostor Sýrie nebo ne, mělo tam co hledat, bylo to vojenské letadlo?
Ankara se v příštích dnech rozhodne, zda přeruší dodávky elektrické energie do Sýrie v rámci odvetných opatření. Syřané ale tvrdí, že neznali zemi původu letadla.
Ruští experti označili let turecké stíhačky za misi pro NATO a syrskou reakci za účinnou obranu. Tvrdí, že turecká stíhačka testovala syrskou protileteckou obranu pro potřeby NATO a že zničení letounu dokazuje účinnost ruských systémů, kterými je Sýrie vybavena.

Mluvčí syrského ministerstva zahraničí tiskové konferenci zopakoval, že letadlo vstoupilo do syrského vzdušného prostoru, což je "zjevné narušení suverenity Sýrie".

NATO: "V tomto případě jsou spojenci zajedno, že ze strany Sýrie jde o bezprecedentní porušení všech pravidel, která existují, protože šlo o útok na neozbrojené letadlo."
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Trismegistos
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1366
Registrován: 9/10/2011, 19:03

Příspěvek od Trismegistos »

"Pravidla pro zapojení tureckých ozbrojených sil se změnila," prohlásil premiér Recep Tayyip Erdogan v televizním projevu. "Každý vojenský prvek, který se přiblíží k turecké hranici ze Sýrie představuje bezpečnostní riziko a nebezpečí a bude považován za hrozbu, a hrozba za vojenský cíl."

Zdroj: CBS
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5867
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Příspěvek od Polarfox »

Podle tvrzení a videa z tohoto zdroje byl turecký nízkoletící RF-4E/TM Isik sestřelen kanóvou palbou.
Nechci nic říkat, ale to video může být odkudkoli a starý třeba 5 let :D...podle toho jak tam arabáši blbnou a halekaj mi to spíš přijde jako naplánovaná akce alá střelby atp. ... nemluvě o tom, že to letadlo je bůhvíkde (jestli tam je), pálí nějaká malá čočka, vypálila pár ran a ejhle tryskáč je dole..ostrostřelci .)...to je zas nějaká kulišárna ala "fregata NATO v Libyi" :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“