Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby – 1.6.-9.9.2012

Konání akcí, zprávy z akcí, zážitky z muzeí u nás a v zahraničí.

Moderátor: jarl

Odpovědět
Uživatelský avatar
Tkuh
praporčík
praporčík
Příspěvky: 378
Registrován: 26/7/2009, 15:57

Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby – 1.6.-9.9.2012

Příspěvek od Tkuh »

Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby – 1.6.-9.9.2012
Ferdinand V. nebo také Ferdinand I. byl poslední korunovaný český král. Navzdory tomu, nebo možná právě proto, je povědomí o něm v široké veřejnosti téměř nulové. Někdo si vybaví jeho abdikaci 2. prosince 1848, někdo další zase velice nepřesnou informaci, že byl dementní. Je to škoda. Vládl v době, kdy se monarchii hospodářsky nebývale dařilo, zažívala ohromný technologický pokrok. Vždyť roku 1839 byla u nás otevřena první železniční dráha. Již tehdy ale bublala pod pokličkou nespokojenost, zpod které vykoukla v roce 1848. Ferdinandovo jméno nesla třeba pražská univerzita (Karlo-Ferdinandova univerzita) a nebo dnešní Národní třída (Ferdinandova třída). Kromě toho Ferdinand strávil v Čechách asi 27 let. Po své abdikaci si totiž zvolil jako sídlo svého dožití Pražský hrad a zámky v Zákupech a Ploskovicích.

Výstava, jejíž celý název zní Poslední český korunovaný král Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby, má za úkol právě přiblížení osobnosti tohoto monarchy české široké veřejnosti. Navzdory tomu není příliš mediálně podporovaná, a tak jsem se i já o ní dozvěděl jen zcela náhodou. Proto mě překvapilo její rozdělení do dvou částí.

Ta větší, nacházející se v Letohrádku královny Anny, začíná popisem rozvětvené rodiny Habsburků. Hlavní prostor je ale věnován vztahu Ferdinanda k Českým zemím. Vrcholem je jeho pražská korunovace českým králem, jež proběhla 7. září 1836, zároveň je tu pomocí rekonstrukce interiérů zobrazena podoba hradních prostor, které po abdikaci obýval.

Druhá část se nachází v Císařské konírně na Pražském hradě. Zde jsou „pouze“ vystaveny obrazy, které sám Ferdinand vlastnil, nebo alespoň prezentuje císařovy oblíbené autory. Zde si člověk udělá představu o císařově osobním vkusu, což ho může návštěvníkům přiblížit více jako člověka.

Výhodou, která jistě mnoho potenciálních návštěvníků potěší, je, že navzdory jedné společné vstupence, lze si vystavu rozdělit do dvou dnů. To je ale jen jeden z několika kladů výstavy. Osobně bych ji hodnotil velmi pozitivně. Kdybych to měl vyjádřit čísly, dostala by 75-80%. Proto radím, pospěšte si, trvá již jen do konce tohoto týdne.
Uživatelský avatar
Destroyman
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1288
Registrován: 25/6/2008, 08:35
Kontaktovat uživatele:

Re: Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby – 1.6.-9.9.2012

Příspěvek od Destroyman »

Jen dodám, že Ferdinand má skvělou a úplně zapomenutou stálou expozici na zámku v Zákupech u České Lípy. Kdysi to bylo něco jako jeho letní byt nebo chalupa a dnes to tam vypadá tak, jako kdyby si na pár dní někam odskočil a každou chvilku by se měl vrátit. Je tam všechno včetně originálního nádobí a příborů na stolech. Zámečtí průvodci jsou znalí, ochotní a nadšení - když k nim čirou náhodou jednou za týden někdo zavítá - takže člověk se toho o Ferdinandovi dozví dost. Třeba že tenhle údajný debil mluvil osmi jazyky, virtuózně hrál na trubku a slušně na klavír, anebo že psal inkognito přírodovědné práce, které prý byly dobovými odborníky ceněny jako velice přínosné.
さようなら。
Uživatelský avatar
Cassius Chaerea
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1247
Registrován: 19/9/2007, 10:52

Re: Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby – 1.6.-9.9.2012

Příspěvek od Cassius Chaerea »

Destroyman píše:Jen dodám, že Ferdinand má skvělou a úplně zapomenutou stálou expozici na zámku v Zákupech u České Lípy. Kdysi to bylo něco jako jeho letní byt nebo chalupa a dnes to tam vypadá tak, jako kdyby si na pár dní někam odskočil a každou chvilku by se měl vrátit. Je tam všechno včetně originálního nádobí a příborů na stolech. Zámečtí průvodci jsou znalí, ochotní a nadšení - když k nim čirou náhodou jednou za týden někdo zavítá - takže člověk se toho o Ferdinandovi dozví dost. Třeba že tenhle údajný debil mluvil osmi jazyky, virtuózně hrál na trubku a slušně na klavír, anebo že psal inkognito přírodovědné práce, které prý byly dobovými odborníky ceněny jako velice přínosné.
Na jeho vládě byla jediná drobná chyba, že císařem byl Metternich. :)
Uživatelský avatar
Destroyman
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1288
Registrován: 25/6/2008, 08:35
Kontaktovat uživatele:

Re: Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby – 1.6.-9.9.2012

Příspěvek od Destroyman »

Cassie, tady jsi na palbě, tady má základní znalosti dějepisu ZŠ přece úplně každej. :wink:
Otázkou samozřejmě je, zda Metternich byl pro Rakousko (a ovšomž i pro české země) pohromou anebo požehnáním. To už záleží na světonázoru a podobných věcech.
Každopádně Ferda byl (podle mě) celkem sympatický monarcha. Za jeho vlády se neválčilo, nebyly hladomory, státní bankroty a podobné nepříjemnosti hodné špatných vládců. A že jeho vláda skončila revolucí? Dneska se to moc neví (ono se to docela tutlalo i za Rakouska), ale on tu revoluci málem potlačil sám! Když Vídeňáci začli trojčit a řvali po ulicích, Ferda statečně překonal vrozenou bázlivost, skočil do otevřené bryčky a bez ochranky vyrazil do ulic. Atentát na něj byl velice snadný a nejspíš i velmi pravděpodobný, ale dopadlo to tak, že dav provolával císaři slávu a císař mával na lidi kloboukem a řval: "Všechno vám dovoluji! Všechno vám dovoluji!" Počítám, že právě tohle veselé extempore bylo asi hlavním důvodem jeho pádu...
Jo a ještě jsem o něm slyšel jednu zajímavůstku. Když se v novinách dočetl o neslavném snažení rakouských generálů v bitvě u Hradce Králové, prý jen sarkasticky pronesl: "Pche, tak takhle bych dovedl válčit taky." :D
No nebyl náš poslední korunovanej král roztomilej? :-?
さようなら。
Uživatelský avatar
Tkuh
praporčík
praporčík
Příspěvky: 378
Registrován: 26/7/2009, 15:57

Re: Ferdinand V. Dobrotivý a umění jeho doby – 1.6.-9.9.2012

Příspěvek od Tkuh »

Já bych hodnotil Ferdinanda přece jenom mírně. Po otci zdědil složité struktury, už za vlády Františka I. byl Metternich velký našeptavač a u bázlivého Ferdinanda to měl jistě mnohem jednodušší. Navíc se, co se týče vlivu Metternicha, vlastně podřídil přáním svého otce. Jinak, co se týče té jeho bázlovosti, zde je třeba si uvědomit, že až do 9 let se o něj staraly chůvi (kvůli jeho těžké epilepsii), a když právě v 9 letech získal prvního vychovatele Franze Maria von Steffaneo-Carnea, ten kostatoval, že jeho svěřenec není mimojiné schopen: nalít si vodu z láhve do sklenice, jednou rukou zvednout sklenici, aby se napil, sejít ze schodů bez přidržování. A přestože člověk se nejvíc naučí právě v počátku vše dohnal. Těch jazyků ale bylo ,Destroymane, pokud vím jen 5 :D , byť dva plynně pravidelně používal. Ale i tak. Negativní svědectví o něm podávaly především ženy (no krasavec to vážně nebyl), kdežto muži, vzlášť ti co s ním byli dlouhodobě ve styku, ho považovali za bystře chápajícího!
Klady a zápory Metternicha, to bych sem netahal, bylo by to na dlouhé povídání a pravděpodobně bychom se na ničem nakonec neshodli :raf:
Na zámku v Zákupech jsem byl během loňského léta. Ale bohužel nic konkrétního mi v hlavě nezůstalo, kromě pár historek a příjemného prostředí zámku. Ale když mi někdo trochu napoví, určtě si vzpomenu na víc detailů :-?
Odpovědět

Zpět na „Vojenské spolky, akce, muzea“