Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Odpovědět
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17710
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od skelet »

Polarfox píše:
Lord píše:Tanky by se nám podle mě hodili, na obranu to je dobrý stroj, k tomu musí být zaručena ale také PVO, což je u nás tragédie
Největším nebezpečím tohohle národa jsou Češi samotní :P A proti úderu zakomplexovanýho kličkujícího burana ti nepomůže ani 1 000 Leopardů...

Takže až budou vědět co chtěj a budou ochotný se za to postavit a nedostat to zadara, tak se zázračně vyjeví i ta koncepce armády. Do té doby to bude jen tragikomedie a házení špíny na Havla, židy, Západ/Východ/Sever/Jih, křečky, pískomily a zpívající zelený Marťánky.
:up: není co dodat
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od Lord »

Nu, přemýšlel jsem zda má význam reagovat, skoro vše už bylo diskutéry napsáno. Chce to diskusi završit, abychom nebyli jen zaujatí, ale optimisticky očekávali léčivý proces.

V tomhle státě by na všechno bylo, jen by se nesmělo krást a bejt tah na branku. Dokud se to nenaučíme, je to marný. Havel je odbytá kapitola, jeho možný neblahý vliv byl probírán jako historický exkurz v návaznosti na prvotní dotaz Guderiana. Mě z toho vychází jako figura s určitou autoritou, ve vleku dění, s ambivalentními postoji, která však nemohla ani se moc nesnažila o nějaký šiřší rámec co se týče ozbrojených sil a čs. zbrojního průmyslu. Přesto bude nadále existovat určitý mýtus, že za všechno může, ale to je hodně zjednodušující obezlička. V podobném duchu by jsme mohli napsat, že může i za to, že tady kritizujeme a nic se nám nestane.

Je si třeba však uvědomit, že začátek pádu slovenského zbrojního průmyslu a jeho postupná devastace byl před více jak dvaceti lety pro nacionalisty efektní záminkou pro rozpoutání protičeských resp. protifederálních vášní. Zbídačená veřejnost si ráda poslechla jednoduchý výklad světa a potřebovala najít viníky. Rozpad Československa a části zaměstnanců martinské ZŤS případně dalších zbrojařských firem však situaci spíše ještě zhoršil.
Pravdou je, že slovenská zbrojní výroba byla za komunismu předimenzovaná, což platilo hlavně pro výrobu tanků a obrněných transportérů. V předchozích příspěvcích jsem psal, že další omezovací smlouvy a export, včetně vnitřního trhu situaci dále nepomohl. Rozhodující vliv však měly globální změny spojené s rozpadem SSSR, na to měl Vašek či vláda vliv pramalý.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=145752#p145752
Věřím, že se nám nakonec stabilizace povede, ale bude to trvat ještě deset let. Pokud ne, politici si budou ještě 15 let hrát, jak kluci na písečku s bábovičkami, a pak už si nebudeme mít s čím hrát, protože nejspíš zbankrotujeme.
Sorry za OT, ale je to i reakce na Polarův „vřícný a věcný“ příspěvek. Možná by se to spíše hodilo do diskuse „Bílá kniha o obraně“, už jsme jí kdysi vedli, a byla poměrně vášnivá. Jednoduše schází promyšlená finanční strategie a schopnost finanční analýzy, což vede ke značnému mrhání penězi, stále jsou přítomny systémové předpoklady pro vysokou míru korupce a s tím spojeného klientelismu.
Dále skutečně nevíme co chceme, ani o tom není řádná odborná diskuse. Personálně se staří lampasáci drží na svých místech, 1 generál na 591 vojáků, 1 plukovník na 87 vojáků, 1 podplukovník na 29 vojáků. Tedy výrazný nepoměr počtu generálů a vysokých důstojníků k řadovým vojákům. Příliš se neřeší lidské a materiální zdroje. Nakonec i tupé rozpočtové škrty. Ukázali jsme si to na tancích, kdy se něco začne, jsou velký voči, ale nedotáhne se projekt, počty do konce.

Místo toho chceme bojovat v tropech, na severním i jižním pólu, pro což nemáme předpoklady. Tím se asi snažíme dostát v budoucnosti svých spojeneckých závazků v rámci NATO.
Ostatně, takto se už věštilo v minulosti, kdy jsme postavili supermoderní Centrum biologické ochrany Těchonín. Valné využití pro něj není, vybudování a provoz už stál miliardy. Byla to reakce na hystericky pojaté teroristické útoky z 11. září 2001.
Příliš nemyslíme na sebe, i co se týče třeba jen pomoci armády v Integrovaném záchranném systému. Ženijní a další jednotky jsou slabé nebo vůbec neexistují.
Situace v letectvu by byla na samostatnou kapitolu. Bitevníky L-159 si přehazujeme několik let, jak horký brambor, už je nechtějí ani v Iráku. Aero Vodochody, tak ještě může opravovat stroje po komunistech, jako L-59 či L-39. Jinak to je montovna pro amíky využívající kvalifikovanou českou práci. Kolem stíhaček Gripen byly lobbistické tlaky, trošku to smrdělo, ale nakonec jsme rádi, že je máme. Nyní Picek jedná o prodloužení pronájmu. Původně jsme je chtěli koupit.

Jak, už jsem psal PVO je tragédie. Bez krytí pozemních sil je případný konflikt či hrozba riziková. Očekává se rozvoj dronů, raket, vhodné zbraňové systémy středního a blízkého dosahu.
V současné době nemá AČR aktivní žádný oddíl PVOS. Máme sice RBS-70 Bofors, který patří do kategorie protiletadlových raketových kompletů krátkého dosahu.
Snad i modernizaci 2K12 – KUB z produkce bývalého SSSR, ale chtělo by to už náhradu.

Obávaná zbraň protivzdušné obrany, přezdívaná "tři prsty smrti", je nyní schopná odpalovat moderní střely namísto zastaralých ruských raket. Armáda si ale nemůže modernizaci dovolit.
Kdybychom se měli vybavit, tedy koupit zcela nové systémy, stála by náhrada až 15 miliard korun. Modernizace na základě výzkumu společnosti Retia by vyšla na dvě až tři miliardy.
Zdroj: zpravy.idnes.cz
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od Alchymista »

Modernizácia Kubu pomocou rakiet Aspide mi vo viac smeroch pripomína slovenskú "modernizáciu" RM vz.70 na Modular.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od Lord »

Ano je to cesta, platformy je možné modernizovat, i Slováci nad tím koumali. Vy už to máte zavedené ve výzbroji? Je to sice raketomet, my jsme RM-70 bez náhrady vyřadili. Sice jiný účel, ale zřejmě máš na mysli paralelu ve využití podvozku, atd.

Když na to přišla řeč, jak je nyní na tom vlastně slovenský obranný průmysl :?: Mig-29 jste modernizovali, co do budoucna taky Gripeny?

Jak PVO a S-300PMU ? KUBy jste modernizovali ?

Slovensko pokud vím, tak drasticky neredukovalo jako AČR. Stále určitý vliv specifického přístupu z období vlád Vladimíra Mečiara. Četl jsem jeho prohlášení, že československý prezident Václav Havel nadělal na počátku 90. let spoustu hospodářských i politických chyb, které bylo třeba napravovat a záplatovat.
Zdroj: ceskatelevize.cz

S kým kooperujete, atd.? Informační hodnotu komentářů ocením. Ať se na to podíváme po těch letech zpětně, výsledky, řešení, díky.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od Lord »

Flashová prezentace našeho zbrojního průmyslu.
http://prezi.com/nrua8tpphjhg/zbrojni-prumysl-cr/

:arrow: Jsou tam shrnuty už v diskusi zmiňované argumenty. Ke konci současný stav a specializace podniků.
Po vzniku ČR, za chaotické situace živelného skoku k tržnímu hospodářství, nebyla v českém pojetí výroba a obchod s vojenským materiálem považována za specifický a pro stát zvlášť důležitý obor. Postupně přece vzniklo zájmové uskupení zbrojních subjektů.
Zdroj: http://www.militaria.cz/cz/clanky/zbran ... zidel.html
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od seabee »

Lord to (jako vždy) brilantně shrnul. Myslím, že není co dodat. Klobouk dolů. Jenom jedna technická poznámka: Devizové účty podniků (tzv. devizová zainteresovanost) za socialismu byly do výše 5 (pěti!!!!) procent devizových výnosů a to až někdy od roku 1985. A stejně z nich podniky mohly čerpat jedině se svolením MF a SPK (pro mladší a šťastnější, že to nepoznali mohu přeložit). Dalo se to obejít tzv. kooperací, kde platilo, že dovoz=vývoz. Nesmělo se ale do kooperací zahrnovat zboží, které se mohlo vyvézt normálně. Takhle fungovala třeba výroba zahrádkářských systémů TERRA a VARI z Agrozetu Jičín/Libice. Už tehdy se v tom mohutně podvádělo, vynikalo v tom JZD Slušovice se svojí výrobou počítačů.
A ještě dva příklady, jak "podporujeme" náš průmysl:
1) Jestliže Aero Vodochody kooperuje na výrobě vrtulníků Sikorsky, jaké vrtulníky koupí Standa Gross pro policii? Samozřejmě Eurocopter.
2) Jestliže Aero Vodochody kooperuje na výrobě transportních letounů Alenia C-27J Spartan (Fiat G.222), jaké letouny koupí Kalouskovci pro armádu? Samozřejmě CASA.
Totéž pistole z Uh. Brodu atd. atd.
K...a, kde je ten optimismus, po kterym jsem volal?
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od Lord »

No vidíš Aero zrovna rozebírám v Hospodě. Jak to amíci vedou, asi to dost nepodmazali :lol:

Edit:
Nejen ve světě je ekonomika propojená s politikou. Proto mně zajímá politika spíše z ekonomického hlediska. Pokud nechcete, aby se ekonomická krize změnila v politickou, musíte bránit střední třídu. To jsou obecná východiska pro směřování a stabilitu státu.

Další věcí je, že nadáváme na Rusko, ale bez jeho ropy a plynu se dnes neobejdeme. To je geopolitická danost. Polsko koketuje s břidlicovým plynem proti Rusku, ale nezávislost na tom nepostaví. V EU vítězí antibřidlicová lobby. Pro těžbu břidlicového plynu jsou vypracovávána velmi tvrdá pravidla.
Budování solárních elektráren situaci taky nespasí. Spíše se na tom opejřili různí šíbři a doplatili prostí občané. No a otázka dostavby Temelína je horký téma. Už nás zachrání asi jen pánbíčkáři :roll:

Za R-U nebylo třeba tolik ropy. Dnes se z ní vyrábí nejen pohonné hmoty, ale také plasty a spoustu dalších věcí. Dříve jel průmysl na uhlí to jsme měli, ale doba se změnila, ostatní suroviny bylo třeba dovážet.
Podle některých zdrojů se po rozdělení Rakouska-Uherska na území Československa nacházelo přibližně 70 % průmyslové výroby bývalé monarchie! Se svými více než 50 mil. obyvatel to byl sice rozsáhlý trh bez celních hranic, ale přitom šlo většinou o hospodářsky zaostalé země, tento trh nebyl náročný. Vyžadoval především výrobky textilní, potravinářské, jednoduché stroje a výzbroj pro velkou armádu.
Po roce 1918 bylo hlavním zahraničním partnerem nepřátelské Německo. Proto také Německo mohlo brzdit rozvoj chemického a strojírenského průmyslu v ČS. V oblasti Sudet se nacházel významný podíl republikového chemického, těžebního, textilního a sklářského průmyslu.
Značnou úlohu v národním hospodářství tehdejšího Československa měl zahraniční kapitál německý, francouzský, anglický, americký a švýcarský.
Pro Slovensko umístění strojírenských závodů do Povážské Bystrice a Dubnice, výstavba komunikací, ze strategických důvodů, znamenalo pozitivní změnu v průmyslu.
A co dnes? Stále jsme pod různými vlivy. Německa, Ruska, Ameriky, atd. Problém je, že něco jako „český kapitál“ skoro neexistuje, ale je to o vazbách a pro co máme spíše předpoklady.
Když vezmu Aero – možná se zdá, že to je česká firma, ale od roku 1998 zde měl velký podíl Boeing. Tento svazek však nevedl ke zvýšení prodejnosti vlastních letadel, proto prý vláda ČR v roce 2004 odkoupila podíl od Boeingu zpět.
V říjnu 2006 vláda Mirka Topolánka rozhodla o privatizaci Aera Vodochody včetně letiště a pozemků formou prodeje skupině Penta, která se vlastníkem stala 4. ledna 2007. Od roku 2000 je hlavním partnerem americká společnost Sikorsky Aircraft.
USA však sleduje také své strategické zájmy, takže lobbovaly proti prodeji L-159 do Bolívie a Venezuely. Zrovna proti našemu výrobku, který má největší přidanou hodnotu, oproti montovně.
Zdroj: www.radio.cz

Vidíš tohle je oficiální mix a přehazování. Bez zajímavosti není, že o Pentě se spekuluje, že je napojena na Kreml. Například v Polsku se neúspěšně účastnila finále privatizace největší polské zbrojovky, výrobce vrtulníků PZL Swidnik. Ve skutečnosti je původ kapitálu Penty nejasný a nepřehledný. Navíc skupina nevyloučila, že jedním z podniků, které během pěti let prodá, bude výrobce letadel Aero Vodochody. Nyní vidí větší potenciál v Polsku a jinde, u nás už to asi víc podojit nepůjde. Jak už jsem psal - armáda nemá na nic peníze, zatímco Poláci to jsou zatím jiní kabrňáci.
seabee píše:A ještě dva příklady, jak "podporujeme" náš průmysl:
1) Jestliže Aero Vodochody kooperuje na výrobě vrtulníků Sikorsky, jaké vrtulníky koupí Standa Gross pro policii? Samozřejmě Eurocopter.
2) Jestliže Aero Vodochody kooperuje na výrobě transportních letounů Alenia C-27J Spartan (Fiat G.222), jaké letouny koupí Kalouskovci pro armádu? Samozřejmě CASA.
Ano, smlouvu na čtyři letadla CASA za 3,5 miliardy korun podepsala vláda před čtyřmi lety, součástí obchodu bylo i předání několika českých bitevníků L-159 do Španělska. Smlouva podle policie byla o více než 650 milionů korun předražená. Ministerstva obrany by chtělo sice koupit další a větší letouny, než jsou stroje CASA, jako třeba typ Hercules, ale ...
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od seabee »

:arrow: Angažmá Američanů v Aeru je dost nepochopitelná záležitost, se kterou si nevím rady. Za prvé proč tam vůbec šli a za druhé jak to tam strašně vedli. Asi jenom Francouzi (tradičně) v ČSA byli horší.
Nejen ve světě je ekonomika propojená s politikou. Proto mně zajímá politika spíše z ekonomického hlediska. Pokud nechcete, aby se ekonomická krize změnila v politickou, musíte bránit střední třídu. To jsou obecná východiska pro směřování a stabilitu státu.

Se střední třídou je ta potíž, že ji vlastně nechce žádný kolektivistický politik, tj. socialista, národní socialista, sociální etatista, o komunistech ani nemluvě a bruselských plánovačích štěstí také ne. Sebevědomá a ekonomicky samostatná střední třída je jim trnem v oku. Jim jsou milejší závisláci na státním rozpočtu, dotacích, podporách a grantech. Oni totiž vášnivě rádi rozdělují a přerozdělují. Z různých historických důvodů vznikla plnohodnotná třída jedině v Anglii, Beneluxu a okolí, Skandinávii a USA. Už ve Francii bych řekl, že je to docela problematické. Zajímavý je vznik střední třídy v USA, kde je víc spojená se symbolickou puškou nad krbem každého osadníka, než evropským kupectvím. Koncem 18. století se v Evropě ještě nesměli poddaní ozbrojovat, mnohde pod trestem smrti a většinou ani chladnou zbraní. Vlastnictví zbraně tak bylo v Americe něčím víc, než jen nutností. Byl to symbol občanství a nezávislosti, oproti poddanství. Proto je to tak citlivá záležitost dodnes. Samozřejmě občan, který vlastní zbraň a umí jí použít (a umí to i jeho žena a starší děti) se tak snadno neovládá. Hezky to okolo roku 1830 vyjádřil pamětník revoluce, jistý Levi Preston: "Když jsme na ty červenokabátníky šli, měli jsme, mladý muži, na mysli asi tohle: Vždycky jsme si vládli sami a míníme to tak dělat pořád. Oni si to nemysleli." Připomínám, že to bylo sedmdesát let před úžasným evropským revolučním rokem 1848. Tož tak.

Neumím citovat, omlouvám se za úpravu. Když, tak mi poraďte.

Citaci upravil Lord
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od Alchymista »

Aero je predsa celkom jasný prípad likvidácie konkurenta - čo do počtu vyrobených kusov a množstva uživateľov zrejme nemá L-29 a L-39 konkurenciu. Ovládnutím výrobcu sa nasmerovali všetky vyrobené stroje postupne do šrotu a ich používateľom, spravidla amerike nie príliš nakloneným, spôsobili problémy. Všetkým ostatným výrobcom lietadiel podobnej kategórie (v ktorých má skupina, ktorá Aero prevzala samozrejme podiely) tak odpadol jeden vážny a celkom úspešný konkurent.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od Lord »

seabee píše:Angažmá Američanů v Aeru je dost nepochopitelná záležitost, se kterou si nevím rady. Za prvé proč tam vůbec šli a za druhé jak to tam strašně vedli. Asi jenom Francouzi (tradičně) v ČSA byli horší.
Proč tam amíci šli ? Protože jím mírně habruje globální politická strategie vůči režimům, které se jím nepáčí a podnikání, občas si firmy i konkurovaly, a hádejte, která dostala přednost? Ale to nebyl jen problém AERA, ale také firem TATRA nebo ERA (pasivní radary, dříve Tesla). Navíc naše vláda zde nejdříve nechtěla ruský kapitál, začal s tím už Havel a Dobrovský – prohlásil: „Američané nám nějak pomůžou“. Umělec, který neměl zkušenosti s bysnysem. Rusko samo bylo za Jelcina na hadry, až postupem času se začala situace konsolidovat. Prodali „výhodně“ levně podíly amíkům. Z těchto tlaků pak vznikaly paradoxní situace. Chtěli popřít geopolitickou danost, nakonec ze všech podniků odešli, ale myslím, že neprodělali.
Projekty převzali stejně víceméně asi Rusáci, resp. jejich kapitál. Ať to je Penta, Omnipol nebo Excalibur Army. Ti zajistí zahraniční trhy a kontakty lépe a nemusí to ani moc podmazávat, viz. Ronald Adams - korupce
Omnipol se zmocnil radaru Věra
Generál Prokš po špionážní aféře pracuje pro zbrojaře

Podobné dilema a lobbistické tlaky mají s tím, kdo dostaví Temelín. Pro mnohé české firmy by sice bylo výhodnější, kdyby zakázku získali Rusové, ale vzájmu „vyváženosti“, to nakonec můžou být Američané. Navíc se zdá, že nenabízí plnohodnotný kontejnmentem, něco na bázi Fukušimy. Ruský přístup je v tomto po Černobylu odlišný, betonový kryt - terorista se o něj rozplácne. Rosatom navíc nabízí lepší cenu i provozní náklady. Ale nejsem až takový odborník, abych to mohl posoudit. V tom se jistě ještě povede mediální masáž a bude se tvrdit opak, pro a proti, atd.

Jinak s tou střední třídou souhlas.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od Alchymista »

So strednou triedou je i iný problém, za ktorý si vlastne môže sama svojou "ideológiou a morálkou" - tieto dve veci totiž vlastne nemá, nikto takúto "ideológiu strednej triedy" nevytvoril, na rozdiel od "ideológie proletariátu". Podobne aj morálka strednej triedy (v 19. a v prvej polovici 20. storočia pomerne výstižne označovaný ako "malomeštiacka") je v skutočnosti morálka vládnucej triedy uplatňovaná v omnoho skromnejších ekonomických podmienkach strednej triedy.

Drvivá väčšina príslušníkov strdnej triedy predáva viacmenej len vlastnú pracovnú silu, malá časť potom síce operuje aj s nejakým malým vlastným kapitálom, ale prístup "veľkých kapitalistov či "aristokracie" nemôže realizovať, v skutočnosti na to nemá ani kapitál, ani schopnosti, ani kontakty a moc. Napriek tomu, z titulu mierne nadpriemerných príjmov a o čosi lepšieho priemerného vzdelania, považuje sa za "niečo viac" ako bežný námedzný zamestnanci (proletariát). Takže sa tradične sama stavia politicky na stranu ekonomického kapitálu a štátnej moci, hoci v skutočnosti - ekonomicky i čo sa týka politických práv - patrí k rovnakej vykorisťovanej skupine (vykorisťovanej zamestnávateľmi aj štátom) ako proletariát, nad ktorým však okato a okázalo "ohŕňa nosom".
Takže sa nie je čomu čudovať, že v prípade krízy či revolúcie je "stredná trieda" "proletariátom" považovaná za "kapitalistov" (sama sa do tejto pozície dlhodobo štylizuje) a "kapitalistami" je zasa pri obrane ich vlastných záujmov rýchlo hodená cez palubu ako nepotrebná príťaž. A tak to bude dovtedy, až kým si "stredná trieda" neuvedomí a poriadne nezrovná v hlave, kam vlastne patrí a aké sú jej ekonomické a politické záujmy.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od Lord »

Alchymisto hezky popsáno. Nezapomínat, že Anglie kořistila v koloniích, USA využívali zase otroky. Kde možnosti neměli a střední třída byla zbídačená nastoupil fašismus. Až skoro nedávno jsem pochopil, proč ty demokracie byly slabé, když to vidím v době krize v menším u nás. Orbán řekl: „Když chcete něco, proti čemu je silný odpor, co je však pro lidi důležité, nepotřebujete vyjednávání, potřebujete Blitzkrieg (bleskovou válku).“ Horší je, pokud se tyto režimy stanou časem totalitní. Kupodivu sám Orbán bojoval proti komunistům, takže má zřejmě morální kredit.
Jinak je skutečně otázkou, jak udržet trvale střední úroveň svých občanů, ale i jejich vděčnost. Když na to elity rezignují, tak se hraje jen jakási podivná hra. Dříve si lidi dokázali aspoň naspořit. Dnes zatěžují střední třídu zbytečně různorodými finančními morovými ranami a podpásovkami.

Ale zpět k věci. Tajně doufám, že obranný průmysl by mohl pomoci zlepšit ekonomiku České republiky. Má dlouhodobou tradici a je třeba v tom pokračovat. V prvé řadě je třeba vytvořit vizi co produkovat, místo církevních restitucí, začít zbrojit. Obranyschopnost země se bude dlouhodobě hodit. Začít exportovat KUBy. I slovenský T-72 je stále dobrý tank. Místo kupování cizí techniky se pokusit o rozumný vlastní vývoj, ale nedělat z toho jen dojnou krávu. Jde o to vhodně skloubit požadavky státu s možnostmi obranného průmyslu. Pokusit se znovu obnovit libyjskou armádu. Už konečně přestat bránit exportu. Aero dodá letadla, velký potenciál je v opravě a modernizaci těžké techniky, to je vyjde laciněji, než nákup nové.
Vážně se zamyslet co s bitevníky L-159. Vadou na kráse je použití amerických systémů, k tomu je zapotřebí povolení USA, vyhodit je a snížit také cenu stroje, zlepšit aerodynamiku, předělat je na cvičné mašiny. To umíme, není třeba špekulovat.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
noah11
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 270
Registrován: 17/11/2010, 13:10
Bydliště: Vranov

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od noah11 »

Lord píše:Ano je to cesta, platformy je možné modernizovat, i Slováci nad tím koumali. Vy už to máte zavedené ve výzbroji? Je to sice raketomet, my jsme RM-70 bez náhrady vyřadili. Sice jiný účel, ale zřejmě máš na mysli paralelu ve využití podvozku, atd.
Když na to přišla řeč, jak je nyní na tom vlastně slovenský obranný průmysl :?: Mig-29 jste modernizovali, co do budoucna taky Gripeny?
Jak PVO a S-300PMU ? KUBy jste modernizovali ?
Slovensko pokud vím, tak drasticky neredukovalo jako AČR. Stále určitý vliv specifického přístupu z období vlád Vladimíra Mečiara. Četl jsem jeho prohlášení, že československý prezident Václav Havel nadělal na počátku 90. let spoustu hospodářských i politických chyb, které bylo třeba napravovat a záplatovat.
Zdroj: ceskatelevize.cz
S kým kooperujete, atd.? Informační hodnotu komentářů ocením. Ať se na to podíváme po těch letech zpětně, výsledky, řešení, díky.
Na tieto otázky môžem odpovedať asi takto: Raketomet RM-70 bol modernizovaný na RM-70/85Modular používa jednak kontajner s pôvodnou 122mm muníciou a aj kontajner s 227 mm systém MLRS k tomu je určené aj muničné vozidlo T 815 8x8 MODULAR .1x Raketometný oddiel Rožňava. Ďalej tu ostal Delostrelecký oddiel 155mm húfnic Zuzana v posádke Michalovce.
PVO Protilietadlová raketová brigáda v posádke Nitra výzbroj S-300PMU (SA-10 Grumble) bola predlžená životnosť rakiet , Systém 2K12 KUB 2M (SA-6 Gainful) a komplety krátkeho dosahu PLRK IGLA(SA-18 GROUSE)
Teraz k Mig-29 -Modernizácia strojov, ktorá bola vykonaná v spolupráci s výrobcom lietadiel ako aj viacerými západnými spoločnosťami bola vykonaná medzi rokmi 2005 a 2006 v leteckých opravovaniach Trenčín. Stroje boli vybavené modernými komunikačnými prostriedkami a systémami kompatibilnými s technikou NATO. Avionika prešla na anglosaský nemetrický systém. 12 modernizovaných strojov (10 jednomiestnych verzie AS a 2 dvojmiestne UBS), ktoré navyše prešli aj zmenou kamufláže, boli formálne odovzdané ozbrojeným silám 29. februára 2008 na letisku Sliač
To je Lorde asi tak všetko čo som mohol podľa dostupných info poskytnúť.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od seabee »

kenavf píše:Aké kroky musel urobiť "západ" v rámci znižovania stavov.Jeho zbrojný priemysel to nepostihlo?Videl som v Nemeckú viaceré opustené kasárne a letiská.
Z textu CFE se nedá zjistit o kolik kdo musel snížit, počty jsou uvedeny celkem pro určitá území. Podle Budapešťské dohody ze 3.11.1990 si Česká a Slovenská frederativní republika mohla ponechat 1435 tanků a 2050 ozbrojených BVP. Proč a že si je nenechala bych fakt neházel na Američany. Zásada byla, nepřekročit určitý počet v určitém teritoriu. Kdo ho nedosahoval, nemusel nic ničit.

Zjednodušená historie je asi takováhle: na násobnou převahu Varšavské smlouvy v konvenčních zbraních, zvlášť v tancích a BVP odpovědělo NATO rozmístěním střel středního doletu MGM-31 Pershing IIs jadernou hlavicí. To VS přebila rozmístěním střel SS-20 Pioněr s několika manévrujícími hlavicemi, takže overkill v Evropě dosáhl asi 15. Po vítězství zdravého rozumu a podpisu smlouvy SALT 2 se to vrátilo na začátek k nerovnováze v konvenčních zbraních a tu odstranila CFE.

Pro porovnání, jak podpis CFE dopadl na zbrojní průmysl Západu pár čísel, uvádějících objem exportu zbraní v mil. USD za roky 1989 a proti tomu 1991:

Nejdřív loosers:
SSSR - 12 758 - 5 715
Velká Británie - 3 552 - 1 526
Francie - 2 200 - 1 093
ČSFR - 1 050 - 407
Holandsko - 556 - 448
Švédsko - 419 - 174
Izrael - 212 - 158

winners:
USA - 11 379 - 12 667
Německo - 1 354 - 2 532
Čína - 1 059 - 1 351
Nevím, jestli dobrý výsledek Německa nedělal doběh nějakých kontraktů z doby NDR, každopádně je dneska Německo na třetím místě a tehdy bylo 4. - 5. USA a SSSR jsou na tom dneska téměř stejně 8 760 ku 8 003 mil. USD. Když připočteme Ukrajinu, tak je to dokonce 9 347 - o skoro 10% víc, než USA.

Jak je ale vidět, pokles vývozu o 50 a více procent nebyl v té době žádnou výjimkou.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od Lord »

Hele je relevantní, že byla určitá doba a nálada, která plodila tyhle věci. Jak co přesně bylo, kdo za co mohl, jsou fakta či víceméně spekulace, podobně jako o některých rozhodnutích či procesech nedávno minulých. Jde jen o to - je nějak popsat.
Jinak tabulka je dobrá, ale chtělo by to srovnání za dobu deset let, včetně započítání inflace, pro relevantní srovnání z dlouhodobého pohledu. Co se týče USA, tak třetina celosvětového vývozu zbraní připadá na ně. Druhé místo obsadilo Rusko, s větším odstupem následované Německem a Francií. Stále významnější se ale stává Čína… Takže my jsme trhy vyklidili, ani dál nic moc nevyvíjeli, ani ve spolupráci, no a teď to máme. Natlačili se tam jiný, ale budiž, už nemá cenu plakat nad dávno rozlitým mlékem. Zato nám amíci ještě dnes káží, že vyzbrojujeme „rizikové země“. Zatímco oni vyzbrojili „stabilní“ Egypt :)
A nejvíce Saúdskou Arábii, která podporuje militantní islamisty všude po světě. Nedávno uzavřeli gigantický kontrakt až za 1 bilion korun, prý jako „ochranu“ před Íránem. Pro představu z této částky by vyžila Česká republika deset let.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od seabee »

Lord píše: Nezapomínat, že Anglie kořistila v koloniích, USA využívali zase otroky.
Otroctví je bez diskuse skvrnou a hanbou na tváři Západní civilizace. Nicméně, i zde bychom měli šetřit rudoprávními výkřiky a uvádět tvrdá fakta. Na území, která se později stala součástí USA se dostala cca třetina z otroků, dopravených do Nového světa. Naprostá většina jich skončila v britských, francouzských a španělských koloniích v Karibiku. A ti američtí byli téměř ze 100% vykořisťováni pozemkovou aristokracií jižních plantážnických států. Osadníci, kteří dřeli na svých farmách s celými rodinami a kteří stali se zárodkem moderní Ameriky to vnímali jako nekalou konkurenci a porušení všeobecných principů svobody a rovnosti před bohem.

Je dále sporné, že otroctví je tak ekonomicky významné, jak se myslí. Arabské země je praktikovaly několik století a žádný hospodářský zázrak jim to nepřineslo. V této souvislosti stojí za zmínku první akce americké námořní pěchoty, jako nástroje USA jako světového četníka, když osvobodila roku 1805 euroamerické otroky z Tripolisu a roku 1815 to opakovala a zasáhla ještě v Tunisu. Evropské mocnosti na své poddané a občany kašlaly (že by z důvodů politické korektnosti?) až do 27.srpna 1816.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od seabee »

Lord píše: Jinak tabulka je dobrá, ale chtělo by to srovnání za dobu deset let, včetně započítání inflace, pro relevantní srovnání z dlouhodobého pohledu. Co se týče USA,......... toni vyzbrojili „stabilní“ Egypt :)
A
Ty údaje jsou dostupné na: http://www.sipri.org/ minimálně třicet let dozadu, jsem líný to opisovat :shock: A jinak je to samozřejmě přepočítáno na srovnatelné hodnoty včetně inflace.
Před "stabilním" Egyptem USA ještě vyzbrojili afghánské mudžáhidy. Rusy sice porazili, ale Stingery se jim toulají po světě dodneska.....
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od kopapaka »

Ehhh, obzvlášť zajímavý je tenhle kousek...
The SIPRI Arms Transfers Programme would like to thank the following governments for their financial support of the SIPRI Arms Transfers Database:
The Czech Republic
The Netherlands
Sweden
Edit: Ke Stingrům, Amíci se je pak pokusili zpětně odkoupit, za nějakých 180 tis. dolarů za kus ( prodejní cena tehdy byla 48 tis. cca :).
Pak toho nechali, chybí jim nějakých 600 ks, ale životnost baterek skončila někdy kolem devadesátého roku, takže už prý nejsou nebezpečné. No v devadesátém sedmé jedna sestřelila vrtulník ( Mi-24 ) na Srí Lance, nějaké našli Rusi v Čečně a Severní Korea prý z nich taky měla radost...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od Lord »

Seabee - to bylo jen na okraj, rozvíjet to zde více je OT, ale přesto mi to nedá. Arabům utekl vědecko-technický pokrok, takže to je srovnávat jako jablka s hruškami. V Evropě pravda existovalo poddanství, to brzdilo pokrok, ale Amerika prostě stavěla na jiných základech. Je to o zdrojích a seberealizaci. Černochy z Afriky nebylo možné tak snadno obrátit jiným směrem, zato dobře dřeli jako koně, to je dělba práce.
Další věcí je, že v moderní době za nás pracují energie, jako ropa, kdysi uhlí. To se dnes rovná práci asi 70 otroků. Takže za blahobytem stojí, jak vědecký pokrok, ale také levná energie, kterou znalosti umožnily využívat.
Nicméně USA na začátku pomohli i otroci.
seabee píše:Na území, která se později stala součástí USA se dostala cca třetina z otroků, dopravených do Nového světa. Naprostá většina jich skončila v britských, francouzských a španělských koloniích v Karibiku.
A ti američtí byli téměř ze 100% vykořisťováni pozemkovou aristokracií jižních plantážnických států. Osadníci, kteří dřeli na svých farmách s celými rodinami a kteří stali za zárodkem moderní Ameriky to vnímali jako nekalou konkurenci a porušení všeobecných principů svobody a rovnosti před bohem.
Kteří osadníci, tady šlo i o globálni konkurenci např. v bavlně, šlo o jinou hru, Boha do toho netahej :D Těch faktorů bylo zkrátka víc. Jen uvedu fakta. Podle amerického sčítání lidu z roku 1860, existovalo v USA čtyři milióny otroků, a něco přes 8 miliónů „normálních lidí“. To je značný poměr. Přitom průměrný plantážník držel 20 a více otroků. 95 procent černých lidí žilo na jihu. Zrušení otroctví na jihu přispělo k úpadku tamní ekonomiky, zatímco průmyslovější sever jel na energie. Naštěstí měli v Texasu aspoň ropu, což umožnilo konverzi.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Rozpad zbrojního průmyslu po r. 1989

Příspěvek od kenavf »

kopapaka píše:Edit: Ke Stingrům, Amíci se je pak pokusili zpětně odkoupit, za nějakých 180 tis. dolarů za kus ( prodejní cena tehdy byla 48 tis. cca :).
Pak toho nechali, chybí jim nějakých 600 ks, ale životnost baterek skončila někdy kolem devadesátého roku, ...
Je to sice trocha nepomer ,ale Irán ešte stále dokáže udržať v prevádzke cca polovicu F14-tiek.Takže baterky v Stingoch asi pre tých "kutilov" nebudú problém.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Zbrojní průmysl“