Šifrovací stroj Enigma

Lodě Bismarck, Tirpitz a další, ponorky, ponorkové základny.

Moderátoři: Zemakt, jarl

Odpovědět
Radar
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 513
Registrován: 24/8/2004, 12:24
Bydliště: Okolo Plzně :-)))
Kontaktovat uživatele:

Šifrovací stroj Enigma

Příspěvek od Radar »

Ve středu Bletchley Parku stálo rozlehlé venkovské sídlo z viktoriánských dob postavené v pseudogotickém stylu finančníkem sirem Herbertem Leonem. Zámeček s knihovnou, jídelnou a zdobeným tanečním sálem se stal sídlem velení celé operace Bletchley. Velitel Alastair Denniston, ředitel GC&CS, měl v přízemí kancelář s výhledem do zahrady, který mu však brzy zkazila výstavba velkého množství nových budov. Tyto provizorní dřevěné stavby byly sídlem různých kryptoanalytických aktivit. Například budova č. 6 se specializovala na luštění komunikací německé armády. Pak předala dešifrované texty do budovy č. 3, kde pracovníci zpravodajské služby texty překládali a snažili se získané informace využít. Budova č. 8 se specializovala na námořní Enigmu, její zaměstnanci rozšifrované zprávy posílali do budovy č. 4, kde se sbíraly a překládaly zpravodajské informace. Původně bylo v Bletchley Parku pouze dvě stě zaměstnanců, za pět let však zámeček a provizorní stavby hostily sedm tisíc mužů a žen.

Během podzimu 1939 se vědci a matematici v Bletchley naučili bojovat proti záludnostem šifry Enigmy a rychle si osvojili techniku Poláků. Bletchley měl více pracovníků a zdrojů než polské Biuro Szyfrow, byl tedy schopen zvládnout zvýšení počtu scramblerů a fakt, že složitost Enigmy vzrostla na desetinásobek. Každých čtyřiadvacet hodin se pro britské kryptoanalytiky opakovala stejná rutina. O půlnoci přešli němečtí operátoři Enigmy na nový denní klíč…


Enigma byl šifrovací stroj hojně používaný německými ozbrojenými silami během druhé světové války. Šifrované zprávy byly předávány obvykle pomocí radiokomunikace, šlo však o několik oddělených sítí. Spojencům se podařilo šifrovací kód používaný Enigmou rozšifrovat a mohli tak získávat důležité zpravodajské informace přímo od nepřítele.
Kromě toho, že Bletchley Park rozlomil německou šifru Enigma, uspěl také v dešifrování italských a japonských zpráv. Zpravodajské informace, které vyplynuly z těchto tří zdrojů, dostaly kódové jméno Ultra. Díky nim získali Spojenci výhodu na všech bojištích. V severní Africe pomohla Ultra zničit německé zásobovací linky a informovala Spojence o stavu sil generála Rommela, díky čemuž Osmá armáda odrazila německou ofenzívu. Ultra také varovala před německou invazí do Řecka, což umožnilo britským silám se stáhnout bez těžkých ztrát. Nešlo jen o Řecko; Ultra poskytovala přesné zprávy o situaci nepřítele v celém Středomoří. To bylo obzvlášť důležité ve chvíli, kdy se Spojenci v roce 1943 vyloďovali v Itálii a na Sicílii.
Nebýt Ultry tak by válka skončila až v roce 1948 místo v roce 1945, kdyby Government Code and Cypher School nebyla schopna číst šifru Enigma a neposkytovala zpravodajské informace Ultra. Během tohoto prodlení by v Evropě došlo k mnoha dalším ztrátám. Hitler by byl schopen lépe využít střely V-1 a V-2 a působit tak škody v jižní Anglii. Historik David Kahn shrnuje význam rozluštění Enigmy: Zachránilo životy!!!

Alternativní strategie rozluštění námořní Enigmy vycházela z krádeže klíčů. Jeden z nejsmělejších plánů krádeže klíčů vymyslel Ian Fleming, pozdější tvůrce Jamese Bonda, během války pracovník námořní rozvědky. Navrhl fingovanou havárii ukořistěného německého bombardéru v kanálu La Manche poblíž německé lodi. Jeho plán předpokládal, že se němečtí námořníci přiblíží k letadlu, aby zachránili své kamarády, načež se posádka letadla, britští piloti převlečení za Němce, nalodí na německou loď a zmocní se jejich knih kódů.
Tyto německé knihy kódů obsahovaly informace nezbytné pro určení šifrovacího klíče, a protože lodě byly často vzdáleny od základny na dlouhé období, kniha kódů by byla platná nejméně měsíc. V Bletchley by tedy mohli dešifrovat námořní Enigmu po celý měsíc.
Později byla Operace bezohlednost zcela zrušena, ale německé námořní knihy kódů se nakonec podařilo ukořistit díky sérii odvážných přepadení meteorologických lodí a ponorek.
Tyto takzvané „čórky“ dodaly do Bletchley dokumi, že ENIGMA měla skutečně tak velký význam?? Resp. rozluštěné informace z ní??
Někde jsem četl, že šifrovací stroj měl k dispozici ještě jedno místo pro kolečko, které nebylo využito, kdyby ho tam daly tak by ULTRA byla v háji. Dále uvádění frází na začátku depeší bylo velkou chybou...
Zachránilo životy. Nejen spojenecké a ruské životy, ale díky zkrácení války také životy německé, italské a japonské. Někteří lidé, kteří válku přežili, by nebyli naživu, kdyby k rozluštění nedošlo. Rusové dostali informace o operaci Citadela a jiné.

ObrázekObrázek
ObrázekObrázekObrázek

Neruš nepřítele, když dělá chybu …
( Napolen )
Granátník
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 574
Registrován: 25/8/2004, 11:36
Bydliště: Vsetín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Granátník »

enigma, noční můra spojenců !! Stálo je to hodně sil, než byla aspoň částečně rozlušťena !!
ObrázekObrázek
toltec
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 165
Registrován: 10/11/2004, 20:27
Bydliště: StČ

Příspěvek od toltec »

Rozluštění kódů Enigmy se podařilo také díky tomu, že při zavedení 4 kolečkového systému Enigmy mnohdy vysílali operátoři jednu zprávu 2x - tedy jednou na 3 kol. a jednou na 4 kol. Tím pádem měli dešifrátoři systém "jako na dlani".
Jen na okraj, zavedení 4 kolečka způsobilo v řadách Britů na určitou dobu velký zmatek a zděšení....
karaya1
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 488
Registrován: 1/1/2005, 12:57
Bydliště: Brno

Příspěvek od karaya1 »

Pánové, neberu vám vaši víru v ULTRA, ale možná by stálo za to zmínit skutečného "rozluštitele" Enigmy... Neboť zatímco francouzská či britská rozvědka zvala k luštění kódů šachisty či hádankáře (protože do té doby byly šifry většinou jenom nějaká přesmyčka, frekvenční analýza apod.), Poláci na to šli od lesa a pozvali matematiky... Ano, Enigma nebyla o ničem jiném než o čisté matematice (Btw, copak vám říká teorie permutací..?)
Za všechny polské kryptoanalytiky proto jmenujme alespoň Mariana Rejewského...
stry
vojín
vojín
Příspěvky: 13
Registrován: 11/5/2005, 16:22

Jak se lamala enigma

Příspěvek od stry »

Pro všechny co se zajimaji o enigmu na www.scienceworld.cz jsem nasel sérii článků jak se prolamovala šifra enigmy a jak ji zaroveň němci zdokonalovali. Je to tam někde v archivu.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

ano ten seriál je opravdu zajímavý ... postup jak to bylo rozluštěno ... zajímavá úvaha byla přidání ještě jednoho šifrovacího kolečka.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Nelson
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 857
Registrován: 11/6/2005, 10:25
Bydliště: Většinou doma

Příspěvek od Nelson »

Jediný kód který se týmu Ultra nikdy nepodařilo ve větší míře rozluštit byl ponorkový kód z konce války. Každá ponorka totiž používala jinou kódovou knihu a jiné nastavení které se navíc každých 24 hodin měnilo. Každý kód byl tedy jedinečný a neopakovatelný a při prolomení jednoho tu byly možná stovky dalších každý den.

Celé toto řešení mělo ale obrovskou nevýhodu. Ponorky se nemohly domlouvat mezi sebou a veškerá koordinace akcí musela probíhat přes velitelství příslušné námořní oblasti.
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

ENIGMA Crypter EXE 1.1CZ

Příspěvek od kopapaka »

Pokud by měl někdo zájem vyzkoušet Enigmu, případně potřeboval šifrovací program...
ENIGMA Crypter EXE 1.1CZ
:D
Je to volně šiřitelný program.
Snad to půjde stáhnout, kdyžtak napište a hodím to sem jinak.
Popis programu...
Program slouží k dávkovému šifrování a dešifrování textu pomocí šifry ENIGMA používané během druhé světové války. Konkrétně se jedná o základní verzi ENIGMY se třemi scramblery, kterou na začátku války používaly jednotky Wehrmacht a Luftwaffe. Program používá stejný vnitřní mechanismus, takže je s prvotní verzí ENIGMY kompatibilní (dokáže dešifrovat německé válečné zprávy z počátku války). Kompatibilita není zajištěna pro pozdější verze ENIGMY, které měly více scramblerů a jiné vnitřní zapojení, a pro námořní verzi ENIGMY, kterou používaly jednotky Kriegsmarine.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Hans Lehmann
četař
četař
Příspěvky: 64
Registrován: 5/2/2011, 14:02
Bydliště: Trenčín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans Lehmann »

Námorná Enigma bola niečo celkom iné ako sa používala v Luftwaffe alebo pozemnom vojsku... Zo začiatku vojny boli kódové knihy rovnaké a tak sa mohli ponorky dorozumievať medzi sebou ako to aj niekedy bolo... jednoducho sa výhody rýchleho dorozumievania uprostred konvoja zídu... avšak stále boli opatrný a tak na priame rozkazy pre ponorku boli používané iné kódy ktoré sa v knihe každodenných kódov nenachádzali... celkovo to malo BdU veľmi pekne rozpracované, koordinovať niekedy až stovky ponoriek na mori nebola sranda a tak sa stalo že aj BdU pochybilo a kapitáni na ponorkách z toho radosť rozhodne nemali... Kódové knihy pre Kriegsmarine boli tlačené atramentom ktorí sa rozpúšťal vo vode... veľmi jednoduché riešenie avšak niekedy až príliš neúčinné... tá kniha sa k vode nejak dostať musela a ak sa tak nestalo je tu U-559 ktorej zobrali aj Enigmu aj knihu denných kódov... Komunikácia bola veľmi účinná hlavne pri ohláseniu konvoja, celkovo vzaté bez Enigmy by jedna ponorky nevedeli kde sú a kam majú ísť, a nehovorím o tom že na Vlčie svorky by mohli nemci zabudnúť... Enigma bola jednoducho až príliž dôležitá...

Ku koncu vojny však každá jedna ponorka dostávala knihu kódov so zvláštnymi kódmi na každý deň... ako tu už odznelo spojencom to veľmi zťažilo lúštenie Enigmy vo väčšom rozsahu, no ku koncu vojny už ponorky nič moc nespravili a tak to nebolo tak podstatné...

Počas celej vojny sa námornícke Enigmy menili a upravovali tak že zakaždým bol ďalší stroj zložitejší ako predchádzajúci...

Obrázek
Kniha kódov pre Kriegsmarine...

http://enigmaco.de/enigma/enigma.html - Veľmi dobrý a prehľadný simulátor Enigmy...

Pozdravy,
Lehmann
Ekolog
rotný
rotný
Příspěvky: 86
Registrován: 13/2/2007, 21:12
Bydliště: Náchodsko

Příspěvek od Ekolog »

Doporučuji si sehnat: Simon Singh - Kniha kódů a šifer. Skvělá kniha podrobně řešící prolomení Enigmy a příčiny proč se tak stalo. Zabývá se i polskými kryptoanalytiky, kteří byli prvními pokořiteli Enigmy.
Pokud by někdo byl schopný tuto knihu zpracovat do Palby, patřila by mu velká a nehynoucí zásluha zásluha.
Jinak: http://translate.google.cz/translate?hl ... 6prmd%3Div

a

http://www.jproc.ca/crypto/menu.html
Odpovědět

Zpět na „Kriegsmarine“