Nový radar pro ČR a SR

Odpovědět
madrabbit
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 192
Registrován: 9/3/2010, 14:13

Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od madrabbit »

http://www.novinky.cz/domaci/331097-obr ... korun.html

Otázkou je, jak by měla náhrada podle zdejších vypadat. Nevím, jestli je to málo nebo akorát, ale ten nově vyvíjený radar by měl mít detekční schopnost 1m2 na vzdálenost 250km - coz IMHO vypadá relativně nic moc.
Hektor
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1022
Registrován: 28/5/2008, 15:49

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od Hektor »

Tak u nad je to len tunel, kupi sa nieco predrazene potom sa zisti ze to je črep a kupi sa nieco este horsie.
Ako to bolo s pokritim v roku 1988? Bol radarovo pokrity aj vychod?
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od jmodrak »

Neviem, čo myslíš východ, ale bol. RTV malo stanoviská aj v SSR a v jej východnej časti.
Flogger G
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 920
Registrován: 24/9/2009, 15:01
Bydliště: Č.Budějovice

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od Flogger G »

RTZ letectva mělo pokryty i okresy Bardějov, Svidník, Humené a Trebišov. Současně se překrývala síť radarů s polskou, maďarskou a sovětskou PVOS.
Samozřejmě byla v hornatém terénu hluchá místa, ale nad úrovní hřebenů pokrytí existovalo.
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od Beda »

madrabbit píše:http://www.novinky.cz/domaci/331097-obr ... korun.html

Otázkou je, jak by měla náhrada podle zdejších vypadat. Nevím, jestli je to málo nebo akorát, ale ten nově vyvíjený radar by měl mít detekční schopnost 1m2 na vzdálenost 250km - coz IMHO vypadá relativně nic moc.
To je na letadla. lepsi radar..za vic penez. To je delane na zakazku, co armada chce to udelaji....

Tech vyrobcu u nas i na Slovensku zase tolika neni. Treba Tesla Pardubice vyrobila nejvic radaru ze vsech firem po svete..To se asi vi malo. Jak skoncila? Ve vyvoji pracovalo 900 lidi.....Ktera nase firma to ted ma. Ty firmy co to chteji delat maji kazda okolo 100 zamestnancu....

Tunel....armada si nechala modernizovat odpalovaci a ridici bazmeky na KUB....ale ted na to nebudou mit rakety...dozivaji a na repas v Rusku nemaji penize....Tam se utopilo mozna vic, nez budou stat ty radary.

Jinak ruske radary se porad predelavaji a modernizuji, mechanika stara a nova elektronika. Hlavne radary mobilni. Tech komplet puvodnich uz asi moc neni. Radar z letadla najde na 200 km cile na zemi....najit tank na zemi na takovou dalku z leticicho letadla je nejspis utopie.
Kupuji se i stare letistni radary z 80-tych let co delala Tesla, dava se nova elektronika, nastrika se to khaki a jde to na export.....

Jinak tech kecu je moc, ted se to ukazuje pri hledani ztraceneho letadla......Druzice prectou noviny na zemi...namiri ji kam chteji..ted maji kusy v desitkach metru a nevedi co to je...

Take lzou...armada neupresnuje zadny typ.....vzdyt zadny neni.... Posledni mobilni radar udelal Tesla, KOMAR....1 ks. Postavil se na zkousku na pardubickem letisti a vojaci ho nechteli vratit......Jak skoncil...staveli ho v Hradci Kralove na letecky den a ridilo to provoz..... Ten uz vyhovel pozadavkum NATO.
Uživatelský avatar
lope
Příspěvky: 5
Registrován: 14/8/2007, 23:23

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od lope »

Zajímavý článek, radar, který dokázal zachytit letící cíl s efektivní odrazovou plochou 1m2 jsme už měli, pravda byli to radary sovětské na bázi elektronek nikoli polovodičů, ikdyž už i ke konci osmdesátých let i sověti (a dnes rusové) přešli z elektronek na polovodiče. Já sloužil u KUB-u a běžně jsme vedli cíle s touto efektivní odrazovou plochou, která odpovídá přibližně stíhačce F-16, Mig-29, ale rakety a řízené střely mají efektivní odraznou plochu daleko menší a ty jsme dokázali zachytit a sestřelit také. Pravda u tohoto kompletu to bylo na daleko menší vzdálenosti (cca 60 km). Samozřejmě i armáda se musí modernizovat, chápu že 2. mld. je hodně peněz a proto se o náklady podělíme se Slovenskem proč ne, rozhodně je to pro mě schůdnější řešení než nějaký americký radar s americkou obsluhou na našem území.
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od Beda »

Ty ruske radary slouzi dal, uz je v tom nova elektronika. Jen tech stanovist je o dost mene. Kdo driv slouzil, tak vidi ze tam co to drive stalo je prazdno....
KUB ma uz take novou elektroniku.

Ten novy radar se ma teprve vyvijet a armada dala zadani 1m2. Mensi cil znamena lepsi antenu, vetsi vykon a vic penez. Pisou ze to maji byt mobilni radary a tech 250 km spis budou jen prehledove radary na rizeni letoveho provozu vojaku. To asi nebude radar PVO. Nepisou na co to ma byt.

Armada tech radaru co se tyka dosahu a dalsich parametru pouziva vic typu, jeden radar neumi vse.

Kdyz maji na letisti letovy den, tak je jiste neridi radary PVO. Take radar PVO a radar co ridi rakety nebude ten samej. Take se dnes upousti od anten typu parabola a tak cim lepsi antena, tim leze cena asi astronomicky nahoru. Driv to byla otazka zeleza, dnes je to sama elektronika a ta je proti zelezu draha.

Jak nahore pises, lepsi cesky radar jak americky s americanama. Asi nam i neveri....Bylo rozjednano ze Tesla by opravovala a servisovala radary na vsech americkych letadlech v EU.... Padlo to...mozna potom nechteli aby jim do toho nekdo koukal. Pred 15 lety se jednalo s Izraelem o spolecne vyrobe 3D radaru, neuskutecnilo se to.... Takze kdyby byl zajem, uz to tady mohlo 15 let byt...

Vse je o tom, cemu da armada prednost..... Velke oci L-159, Pandury, modernizace tanku, vse ve velkem poctu a nakonec se to vse pokratilo. Vyrobilo se nekolik stovek padaku co se nesmi pouzivat... Holt v te dobe radary nikdo neresil.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od Alchymista »

Spolupráca so Slovenskom... Samozrejme, aj u nás sú nové radary treba a pár firiem by do spoločného vývoja a výroby vedelo kde-čo ponúknuť.

Skôr poukážem k inej veci - na takéto zariadenia by malo byť nejaké to "výberové konanie" a výberové konanie za miliardu či dve je celkom pekný balíček, o ktorý stoja nielen "chudobné české firmy". Pokiaľ sa ale spojí zákazka z dvoch krajín, výberové konanie sa konať vôbec nemusí. Čož je v tomto prípade skôr ku prospechu domácich podnikov.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od rabo »

Ten radar bol preberaný aj v ATM. Chcú prťavý radar s dosahom veľkého a nikto nevie zadanie splniť. Druhý MOKYS. Vysvetlenie pre obyvateľov ČR. MOKYS- Ide o komunikačný systém pre ASR za miliardy, už zožraté, v spolupráci s BAE Systems. Tunel. Nevedia jeho časti potiahnuť ani s vyvíjaným ťahačom. Fotky boli aj v ATM. Mali spľasnuté pneumatiky. Mor na nich, vlastne SAS / strana , ktorá stopla a začala prešetrovať MOKYS /
keldor
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 139
Registrován: 5/11/2010, 11:42

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od keldor »

Tunel já tu čuchám tunel.
Jednou kdysi nějaký korupčník na příkladu minometů pro pandury popisovat jak se to dělá na mezinárodní projet není potřeba vyběrové řízení . Bohudík ho nahrál nějaky novinář a neprošlo to.
keldor
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 139
Registrován: 5/11/2010, 11:42

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od keldor »

Tady linky ze starší kauzy
http://zpravy.idnes.cz/policie-odlozila ... _domaci_jj
http://zpravy.idnes.cz/jak-domluvit-pro ... domaci_ttt

Citace z toho článku : Jindra: Jak říkal Jarda, když bude rozumně nastavený, tak že si myslí, že by se to dalo. Že by Češi koupili tři a Slováci by si objednali taky tři, ale bylo by to přesně podle té smlouvy. Ta důležitost toho spojení je, že se nemusí dělat výběrový řízení. Že se to může dělat okamžitě a nikdo to nemůže napadnout. To je proto. Kdyby se udělalo výběrový řízení, tak to kdokoliv napadne. To byla ta myšlenka. Ten Miro (klíčový slovenský lobbista, pozn. red.) tomu rozumí, říkal, že s Bartákem se umí domluvit, protože on je mu zavázanej, ale neumí se domluvit u nich doma, protože tam nejde nic. Nikdo si teď nevezme na triko, aby podepsal nějakou smlouvu, ani rámcovou. Teď se hlídá každá koruna. Takže takhle to je.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/jak-domluvit-pro ... domaci_ttt
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od Beda »

V armade zakazky zadavaji lide co tomu asi moc nerozumi. Jak jsem psal Tesla vyvynula mobilni radar KOMAR a udelal se jen jeden kus..Dokonceny nekdy v roce 2002. Ackoliv si ho po zkouskach na letisti Pardubice vojaci chteli nechat, velice jim vyhovoval....Vyrobeny kus se pusti nekolikrat za rok....Jeste k tomu perlicka, nechteli agregat tahat, tak se koupil amarickej, asi za velke penize a namontoval se mezi napravy a tak samozrejme nesplnil zadani o prujezdnosti v terenu....

Spojilo se nekolik firem, ale ne vsichni co do toho delaji a tak se asi o tu zakazku bude vic bojovt, nez vyvijet. Ten vyvoj je drahy a tak dokud to nebudou mit na 100%, vyvijet se asi nic nebude. Dat do vyvoje stovky milionu, bez jasne zakazky firma s par desitkama lidi neda.... Dohromady jich bude nekolik stovek, ale jak budou spolupracovat asi nikdo nevi.

Neco o Teslach.....
http://www.tesla.czweb.org/historie/

V Pardubicich je nekolik firem co delaji do radaru.....zivi se hlavne dodavkama do ciziny. Hodne exportuje ERA, treba dodala veci na rizeni letoveho provozu v SOCI na olympiadu.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3506
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od seabee »

Pořád píšete, že vojáci nakupují, vojáci neumí specifikovat, vojáci nevědí co chtějí, ale tak to není!! Nakupuje ministerstvo obrany, ne jednotky, ani ne GŠ. Dokonce ani úředníci MO. Nakupují politické figury, dosazené do státní správu na obžeru - tak je to. Copak Parkanová, Barták, nebo Kalousek byli vojáci? Nebo státní úředníci? Byli to politici s úkolem zabezpečit stranu (a něco "maličko" i pro sebe...)
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
keldor
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 139
Registrován: 5/11/2010, 11:42

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od keldor »

Pak se není co divit že armáda je v tak žalostném stavu že se nedá nazvat armádou.
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od rabo »

Pořád píšete, že vojáci nakupují, vojáci neumí specifikovat, vojáci nevědí co chtějí, ale tak to není!! Nakupuje ministerstvo obrany, ne jednotky, ani ne GŠ. Dokonce ani úředníci MO. Nakupují politické figury, dosazené do státní správu na obžeru - tak je to. Copak Parkanová, Barták, nebo Kalousek byli vojáci? Nebo státní úředníci? Byli to politici s úkolem zabezpečit stranu (a něco "maličko" i pro sebe...)
Nezabudnem na to, ako bolo všade prezentované, že minister obrany nemá byť vojak, ale civil, lebo každý vojak bude hájiť len svoj obor. Keď sa to dialo prišlo mi logické, že je správne aby na čele MO bol človek nestranný, ale s poradným orgánom. Už krátko na to mi však došlo, že poradným orgánom boli a sú ľudia čo s armádou majú trt spoločné a nejde im o obranu štátu, ale o ďaleko prozaickejšie veci.
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od Beda »

http://www.acr.army.cz/informacni-servi ... 04/#images

Je to ale jak pisou na velmikratkou vzdalenost. Ty 4 ks take nebude moc.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od Rase »

Izraelské 3D radiolokátory ELM 2084 MMR pro AČR

Ministerstvo obrany vybralo dodavatele 3D radiolokátorů MADR. Hodnotící komise složená z 33 odborníků napříč resortem obrany, včetně Univerzity obrany, posuzovala 105 základních kritérií a více než 406 technickoekonomických parametrů. Kromě technických parametrů a ceny ministerstvo požadovalo uzavření smlouvy v souladu s legislativou EU v tzv. režimu vláda-vláda, zkušenosti s operačním nasazením a spolupráci s českými podniky za účelem zajištění bezpečnosti dodávek. Komise doporučila vybrat nabídku Izraele na radiolokátor ELM 2084 MMR ze systému Iron Dome, jehož výrobcem je státní společnost IAI Elta Systems. Ta nabídla dodávku 8 radarů za 2,9 mld. Kč bez DPH. Součástí zakázky je i zabezpečení logistické podpory po dobu dvacetiletého životního cyklu. Na osm mobilních souprav i s dlouhodobým servisem má obrana vyčleněno 5,9 miliardy korun. Izraelská nabídka přesvědčila jak cenou, tak ochotou jednat na mezivládní úrovni a navázat tak užší spolupráci mezi ozbrojenými složkami obou zemí. Radiolokátory MADR zajistí armádě přehled o vzdušné situaci v malých výškách od 100 do 3 000 metrů. Pět radarů MADR bude umístěných na stacionárních vojenských stanovištích, zbylé tři budou k dispozici pro ochranu strategických cílů (např. jaderné elektrárny), velkých měst, dále k výcviku a jako záloha.

http://www.mocr.army.cz/informacni-serv ... st-129426/
http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/3d ... ci-1326027

Obrázek
Naposledy upravil(a) Rase dne 25/1/2017, 13:06, celkem upraveno 2 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od Pátrač »

Kvalitní radarové soupravy, mobilní i uložitelné na pevnou platformu. Vyzkoušeny v operačním nasazení.

EL/2084EL/M-2084 Multi Mission Radar je izraelský 3D radar s aktivním elektronickým snímáním, který představuje základní senzorovou jednotku protiletadlového systému SPYDER-MR. Operuje v pásmu S, v režimu sledování vzdušného prostoru vyhodnocuje až 1100 cílů a dokáže zachytit cíle ve vzdálenosti až 250 km. Ze stacionární pozice radar pokrývá azimut 120°.
Radar EL/M-2084 využívají protivzdušné systémy:

- SPYDER v mutaci EL/M 2106, a dokonce jsem viděl fotky kde jsou odpalovací zařízení na našich Tatrách

- Iron Dome- zde skutečně tvrdě vyzkoušený v boji proti malým a rychlým cílům

- David's Sling -Davidova hůlka, pro druhý stupeň izraelské PRO

Verzi WRL (Weapon Locating Radar) radaru EL/M-2084 zakoupila kanadská armáda.

Asi jsme udělali dobře, a dává to hodně možností pro budoucnost i z hlediska rozvoje na PVO a PRO. Je to dobrá cesta dobrým směrem.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od Rase »

Díky za doplnění. O tom že je nakoupili i kanaďané jsem neměl tušení. Tak se zdá že nebudeme jediní v NATO kdo je bude mít.
Smlouva by měla být podepsána do konce roku, ale spíš to stihnou až na začátku 2017. Příště snad i to izraelské PVO středního dosahu.
ps. název Davidův prak (hebrejsky: קלע דוד, Kela David) mi přijde "údernější" než Kouzelná hůlka (hebrejsky: שרביט קסמים, Šarvit ksamim)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Nový radar pro ČR a SR

Příspěvek od Pátrač »

Když jsem byl letos v Izraeli a motali jsme se kolem kibucu Jad Mordechai, tak jsem si všiml malé vojenské kolony která kolem nás projela a vezla tento radar a a kontejner s náhradními raketami. Fotku nemám - není to zrovna lehké tam něco takového fotit.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Odpovědět

Zpět na „ČSSR, ČR, SR“