Současná technika pozemních jednotek AČR

Odpovědět
Uživatelský avatar
Hubna
svobodník
svobodník
Příspěvky: 34
Registrován: 28/5/2013, 21:38

Současná technika pozemních jednotek AČR

Příspěvek od Hubna »

Snažím se dát dohromady v současnosti používanou techniku u jednotlivých praporů a rot v naší armádě. Respektive, jakou techniku používá ten a ten prapor (rota). Pomůže mi s tím někdo?
Uživatelský avatar
komisař
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 403
Registrován: 10/10/2008, 14:59
Bydliště: Český Krumlov

Re: Současná technika pozemních jednotek AČR

Příspěvek od komisař »

Nejlepší bude, když si najedeš na oficiální stránky AČR, konkrétně jednotlivé brigády a prapory. Dále použij "valka.cz", tam máš historii i po 1989, podle které se můžeš dostat až k dnešku. Jinak jsem se snažil vysledovat historii BVP-1 po roce 1989, ale řeknu ti, že je to pěkný guláš. Mám to v "nečistém" stavu faktů, ale dál jsem se nedostal.
Obrázek
Uživatelský avatar
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 2674
Registrován: 17/9/2007, 23:30

Re: Současná technika pozemních jednotek AČR

Příspěvek od TonyHazard »

Není to rejpání, ale je potřeba se podívat, ze kterého dne je příspěvek, jak dlouho čekal pisatel na odpověď (které se nedočkal) a kdy zde byl naposledy. :rotuj:
Třeba to bude potřebné někomu jinému.
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Nebojuj s nikým, kdo neví nic o vztahu rytíře a meče!
Na fóru Palba.cz jsem skončil, dotazy a SZ prosím neposílat.
Uživatelský avatar
komisař
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 403
Registrován: 10/10/2008, 14:59
Bydliště: Český Krumlov

Re: Současná technika pozemních jednotek AČR

Příspěvek od komisař »

Nemyslel jsem to tak, opravdu to mám rozdělané ( o BVP-1 ), ale protože je to tak složité, tak jsem to odložil.A opravdu nevšiml jsem si toho datumu, něco se tedy pokusím "spíchnout".
Obrázek
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Modernizace KUB

Příspěvek od Beda »

Nejaka predesla vlada rozhodla o modernizaci, tu udelala firma RETIA z Pardubic podle pozadavku co dostala. Tak se udelalo komletne nove rizeni, radar, zkratka nova elektronika, ale rachejtle jsou original ruske. S tema se take strilelo v Polsku.

V te dobe nikdo asi neuvazoval s zivotnosti raket....
Jedna vlada..koupime nove..uz se asi nedelaji, jen repasuji v Rusku
Dalsi vlada.....upravime to na jine, neruske...
Dalsi vlada..... nekoupime zadne, zrusime to, ty bazmeky na rizeni prodame..

http://www.acr.army.cz/informacni-servi ... kub-54976/
Realistická modernizace protiletadlového raketového komplexu KUB

10.5.2011 • O možnosti předpokládaného vyřazení komplexu 2K12 KUB již informoval zásadní koncepční dokument současnosti i budoucnosti naší armády, Bílá kniha. Existuje však cesta k zachování tohoto segmentu ve spektru protiletecké obrany.

Odborníci se shodují na tom, že hlavní problém komplexu KUB není v podvozku nebo radiolokátoru SURN Cz ale v řízených střelách. Jedná se o jejich motor, který má limitovanou životnost i při ideálních podmínkách skladování.

Společnost RETIA, která nedávno realizovala rozsáhlou modernizaci komplexu KUB přišla s řešením. To se podařilo nalézt ve spolupráci se znalostními odborníky pracujícími na brněnské Univerzitě obrany a příslušníky 25. protiletadlové raketové brigády ze Strakonic.

V praxi stačí nahradit dosavadní řízené střely zahraničním typem ASPIDE vyráběným společností MBDA. Výhodou je, že při stejném dosahu mají nižší hmotnost, a zároveň jsou uloženy v přepravních/odpalovacích kontejnerech. Proto není třeba tuto munici neustále nakládat na odpalovací lišty a následně skládat na rozměrná přepravní/nabíjecí vozidla. K navádění může sloužit zavedený modernizovaný radiolokátor SURNCz bez větších úprav. Uvedené řešení prodlužuje životnost a zvyšuje efektivitu nasazení osvědčeného protiletadlového komplexu a je nesrovnatelně levnější než akvizice nové techniky. V podstatě je i v souladu s názory některých specialistů NATO, kteří preferují plné spektrum prostředků protiletecké obrany, které je schopné použití v kteroukoli denní dobu a za jakýchkoli povětrnostních podmínek.

Upravit na strelbu jinejma raketama asi problem nebude...ale na jake ? Asi zadne jeste nikdo nekoupil, tak to nemaji k cemu upravit...Zase je to asi jen zbozne prani nekolika lidi.

Od zadani pozadavku na rekonstrukci se vymenila vlada, mozna dve, tri a kazda na to mela jiny nazor.

http://zpravy.idnes.cz/cesi-vylepsili-t ... r_nato_inc
tady pisou:
Pardubičtí výzkumníci ve spolupráci s českou armádou dokončili modernizaci sovětského protiletadlového systému KUB s raketami země-vzduch. Obávaná zbraň protivzdušné obrany, přezdívaná "tři prsty smrti", je nyní schopná odpalovat moderní střely namísto zastaralých ruských raket. Armáda si ale nemůže modernizaci dovolit.

http://www.armadninoviny.cz/tri-prsty-s ... zovat.html
Take pisou o moznosti jinych raket...ale armada nema zajem.

Z nasi armady se stava armada jen na expedice, tam letadla nehrozi, kdyz ano stara se o to nekdo jiny. Ten dosah je maly...Tak je to asi pro nasi armadu zbytecne. Treba se dockame ze jednou za ty vyhozene penize nekoho zavrou. Ted nahaneji Parkanovou...kdo bude dalsi za tanky, pandury.
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1872
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Současná technika pozemních jednotek AČR

Příspěvek od El Diablo »

Česko bude raketová velmoc. Ale jen v tom špatném smyslu

22. února 2021
Česká armáda se chystá na nákup nové generace protiletadlových raketových systémů. Ale je poněkud nepochopitelné, že si vybrala systém, který do budoucna zásobovačům s velkou pravděpodobností jen přidělá starosti.
Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/ ... a_recombee
Odpovědět

Zpět na „ČSSR, ČR, SR“