Pervitin ve Wehrmachtu

Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od Lord »

Je libo Pervitin, únava je ve válce a v boji věc nemilá, může být rozhodujícím faktorem ve vypjatých situacích … Hitler potřeboval jedině blesková tažení … jeho vojáci však nebyli jak deklaroval nadlidé a podléhali při strastech dobrodružného tažení na Východě únavě … proto byl zavedeny tuby s Pervitinem …

Obrázek

Obrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Mikhassel.Dralno
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 191
Registrován: 6/2/2006, 21:04

Příspěvek od Mikhassel.Dralno »

No tak to je pak jasný všecko, nafetovaný SS vběhli do vesnice plné civilistů a viděli Alieny, Marťany, opice atd, tak to postříleli...a v Norimberku to vůbec nevzali v úvahu.
Uživatelský avatar
maxx
desátník
desátník
Příspěvky: 54
Registrován: 5/3/2006, 00:59
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od maxx »

Kto čítal od H.Thurka "Hodinu mrtvých očí"/v slovenčine/,sa dozvie,že pervitín dostávali špecialne prieskumné jednotky,operujúce v tyle nepriateľa.Amphetamin bol prostriedok proti únave.Poznajú to študenti staršej generácie pred skúškami,aspoň niektorí,ako fenmetrazín a dexfenmetrazín.Pekné svinstvo.
Uživatelský avatar
maxx
desátník
desátník
Příspěvky: 54
Registrován: 5/3/2006, 00:59
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od maxx »

Ešte musím dodať,že v tej knihe sú nevdojak pekne opísaní následky užívania pervitínu,spôsobujúce nervové a duševné poruchy.Aj keď to nikde nie je spomenuté priamo v súvislosti s týmto preparátom,nervové zrútenie a samovraždy týchto vojakov možno pripísať na vrub jeho častého a nadmerného užívania.Ale rozhodne pervitín nebol masovo rozšírený,ako by sa mohol niekto domnievať.To skôr alkohol,fasovaný pred útokom.
Milda
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 434
Registrován: 8/5/2007, 20:03
Bydliště: Litoměřice

Příspěvek od Milda »

Maxxi, krátce po vojně jsem pořádně 2 noci se mrňoukal a chlastal a kámoš mi dal sáček fenmetrazínu abych to zkusil a já neusnul ani za Boha! Nevím jak dlouho to na mě působilo ale už bych to do tlamy nevzal! A ta kniha je fantastická! Thurk píše dobře.
Obrázek
stoupa
Příspěvky: 9
Registrován: 29/10/2007, 23:09
Bydliště: České Budějovice

Příspěvek od stoupa »

Tak si tak přemejšlím...jsem od přírody zbabělec, jakmile jde o život..a to na frontě jde furt. Naštěstí jsem nezažil válku...ale když už bych měl vlítnout proti protivníkovo hlavním čelem a přitom mít další za zády, kdybch chtěl náhodou vzít do zaječích...tak bych pervitýnek, nebo heeroínek, nebo podobný svinstvo slupnul s plnou hubou díků, abych se strachy neposral, nebo nezbláznil. btw. co je levnější....propaganda a všemožný rozmazlování mužstva, aby šli "za vlast", nebo pár tabletek? Bejt Áda, Josífek, nebo Winstík, tak neváhám
Milda
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 434
Registrován: 8/5/2007, 20:03
Bydliště: Litoměřice

WW2-drogy

Příspěvek od Milda »

Stoupo, před útokem Tě přiožrali a mazali do útoku! O tom posráni si přečti ,,Na západní frontě klid!" od Remarqa! I jak se to na frontě jednoduše řešilo! Chlast většinou pomáhal na obouch stranách fronty! Drogy asi jak píše Maxxi!
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od badaxe »

Němci pervitin sice používali, ale zřejmě ne tak masově jak si mnozí představují, byl použit u jednotek kde bylo potřeba vydržet vzhůru (třeba výsadkáři v týlu nepřítele a podobně. Na vraždění ho rozhodně třeba nebylo, na to stačila kořalka a často místní dobrovolníci. Ostatně němci pervitin rozhodně nevynalezli, vymysleli ho japonci na konci 19. století a němci ho zavedli do výroby snad až v polovině třicátých let. Japonci ho údajně používali nejen pro piloty kamikadze, ale i pro dělníky v továrnách (po válce se to v japonsku stalo dost oblíbené "uvolňovadlo"). Ostatně ani spojenci se nechovali jinak, jen svým vojákům vydávali místo pervitinu jiný amfetamin, benzedrin. Podobně jako němci ho dostávali především vojáci kteří potřebovali udržet pozornost a neusnout. Problém obou je že se příčina (tedy únava) jen odkládá. Hodně pervitin údajně používali štábní důstojníci (což má asi logiku), nepotvrzené je to i u letců obou stran, zřejmě nešlo o standardní postup, ale jen o nějaké konkrétní akce (ono courat v bombarďáku půl dne nad pacifikem asi bylo na usnutí)
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
Uživatelský avatar
josefg
poručík
poručík
Příspěvky: 713
Registrován: 16/5/2009, 16:04

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od josefg »

Podobné preparáty byly jsou a budou v každé armádě. Spolužák velitel průzkumné roty mi v 85., vyprávěl o něčem co nazýval čokoláda pro průzkumníky, taky se po tom neusínalo. A na YT, Rusové mluví o tom, že u Gruzínsců v Osetii našli stejné prostředky na zvýšení agrese a potlačení únavy a strachu, jaké používají země NATO. Ergo kladívko, když Rusové ví co používá NATO, ví také co používají sami. A když něco používají v Evropě používají to i ve zbytku světa. Nakonec viděli jste video z Libye, po výbuchu munice vyletěl povstalec z tanku jak kus hadru. Kolik vojáčků a "povstalců" zvlášť myslíte, že by po takovém zážitku ještě do tanku vlezlo? Střízlivých a nezfetovaných, Zvlášť těch co bojují za prachy? (jsou takoví, ale moc jich neni :D :D :D )
V zimě 87/88 na Libavě došlo k MU při nočních střelbách, po výbuchu přišel jeden voják o tři prsty a druhému praskl bubínek. než zabraly injekce řvali oba jak pominutí. ten bez prstů navíc s křikem vyrazil do "tmy", naštěstí brzo upadl a zůstal ležet na sněhu. Všichni ojáci to viděl a půlka roty měla problém odstřílet. Tak si představte jak to asi vypadá v reálném boji, se stejně silným protivníkem.
Obrázek

read between lines, read between lies
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1872
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od El Diablo »

Zdrogovaní náckové: němečtí vojáci brali Pervitin po hrstech
Wehrmacht
zdroj: isifa.com Wehrmacht
aktualizováno 25.08.2013, 00:00 | tn.cz/ kar
Němečtí vojáci za II. světové války sezobali 200 milionů povzbuzujících pilulek. Byl mezi nimi kokain, amfetamin i další hrůzy.

Hitlerova propaganda za války tvrdila, že německý lid musí dbát o své zdraví a měl by se zbavit závislosti na drogách jako alkohol nebo drogy. Samotný Adolf Hitler jim šel vzorem – alkoholu se vyhýbal a cigarety vysloveně nesnášel. Ale když šlo o válku, musely všechny zásady stranou. A vojáci pak brali drogy jako největší smažky.



"Blesková válka byla poháněna drogami,“ tvrdí jedna ze studií, která zkoumala drogovou politiku Třetí říše. Nacisté nejvíc využívali pervitin – látku dobře známou i českým feťákům. Poprvé ho vyzkoušeli už při bojích v Nizozemí a Polsku na začátku války, ale pořádně se drogová mašinérie Třetí říše rozjela až pří útoku na Sovětský svaz.


Superdroga pro elitu



Kromě všeobecně rozšířeného pervitinu pracovali němečtí lékaři také na ještě silnějších drogách – po těch měl Wehrmacht bojovat i několik dní zcela bez odpočinku. Jeho základ tvořil kokain; tuto látku měli dostávat jen bojovníci v první bojové linii, kteří byli nejvíc vystaveni stresu a únavě. Všechny tyto drogy byly nejprve zkoušené na vězních v koncentračních táborech.



Podle německého chemika Wolfa Koempera byl kokain poslední Hitlerovou tajnou zbraní. Droga se jmenovala D-IX a testovala se v koncentračním táboře Sachsenhausen. Podvyživení vězni, kterým byla aplikována, byli schopní ujít 130 kilometrů s třicetikilovým batohem – a to bez odpočinku. Testy probíhaly na začátku roku 1944 a německá generalita plánovala, že superdrogu dostanou všichni vojáci. Překazila to spojenecká invaze do Normandie, která přerušila dodávky potřebných přísad.



Autorem drogové taktiky německé armády byl berlínský lékař Otto Ranke. Při svých výzkumech zjistil, že drogy dávají vojákům sebedůvěru a více odvahy, často až sebevražedné. Právě pervitin tedy umožnil postupovat německým divizím při Blitzkriegu tak rychle. Zejména na východní frontě dělal pervitin zázraky. Němečtí vojáci tam měli nedostatek teplého oblečení, takže na zahřátí měli opravdu jen a pouze tuto drogu…
http://fanda.nova.cz/clanek/hi-tech/zdr ... stech.html
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od kacermiroslav »

Nacisté hnali do boje vojáky na pervitinu
celý článek zkopírován ze zdroje: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... itinu.html

Dokumenty dokládají, že od počátku války dostávaly nacistické jednotky k „bleskovým vítězstvím“ i při hromadných vraždách metylamfetamin, tedy novou umělou drogu, kterou v roce 1937 vyvinula berlínská firma Temmler–Werke, zaměstnávající také chemika Fritze Hauschilda.

Nacističtí lékaři totiž zjistili, že ze všech stimulačních látek zaručuje největší vojenský úspěch právě Hauschildův metylamfetamin – pervitin, který na většinu lidí účinkuje podobně jako vlastní adrenalin. Extrémně podporuje výdrž a soustředění, snižuje pocit bolesti, hladu i žízně.

Vedle potlačení potřeby spánku vystupňuje sebevědomí a připravenost nést vysoké riziko. Pervitin nejdříve testovali na sobě studenti medicíny, kteří po dávce drogy dokázali po dvou dnech a jedné noci bez spánku úspěšně řešit úkoly. Následovaly testy na vězních koncentráků, jež měly zjistit, jaká dávka nejlépe odpovídá splnění bojových úkolů. Mnozí oslabení vězni to nepřežili.

Když wehrmacht v roce 1940 během několika týdnů pronikl Nizozemskem, Belgií, Lucemburskem a Francií, byl za rychlým postupem i pervitin – nacistická média referovala, že „hrdinní pěšáci prošli za den až 60 kilometrů“. Britský tisk ale upozornil, že „Němci užívají nějakou zázračnou pilulku“.

Návyk může vyvolat šílenství

Ještě během testů s drogou vpadlo Německo do Polska, vojenští lékaři přitom vykupovali lékárny. Temmlerova fabrika vyexpedovala pro wehrmacht na 35 miliónů tablet jen pro francouzské tažení. Účinnost látky byla deset hodin, působila i proti chladu a strachu.

Když se ale vojákům dávky pervitinu příliš zvýšily, ukázalo se, že návyk může vyvolat i stavy šílenství. Jednou z obětí se tehdy stal prominentní pilot Ernst Udet, který se jako závislý na pervitinu a alkoholu zastřelil. Nacistická propaganda tvrdila, že „zahynul při plnění povinností“, a Hitler mu nechal vystrojit pompézní pohřeb.

Služba je tady tvrdá, omlouvám se, že píšu až teď, ale potřeboval bych, abyste mi poslali pervitin
dopis vojáka domůStatistika pozemních vojsk od září 1939 do dubna 1944 evidovala 705 úmrtí po požití alkoholu. Toto číslo však bylo uměle sníženo, protože většinu smrtelných případů při dopravních srážkách, nehodách se zbraněmi a při sebevraždách provázel alkohol.

O pilulku si psal i Heinrich Böll
O drogu si vojáci psali domů, jak dokládá týdeník Der Spiegel: „Služba je tady tvrdá, omlouvám se, že píšu až teď, ale potřeboval bych, abyste mi poslali pervitin... Váš Hein.“ Dopis byl psán 9. listopadu 1939 z okupovaného Polska do Kolína nad Rýnem. V květnu 1940 prosbu opakoval.

Téhož roku, 19. července, žádal z Brombergu o „trochu pervitinu“ také voják Heinrich Böll, který v roce 1972 jako první německý poválečný spisovatel dostal Nobelovu cenu za literaturu. Posíleni pervitinem startovali rovněž letci bombardérů Göringovy luftwaffe k nočním náletům na Británii.

Jeden z posledních žijících v ARD řekl: „Startovalo se většinou po desáté večer z Německa nebo z Norska. Dvě hodiny tam, shození bomb a pak dvě hodiny zpátky. To by člověk bez patřičné stimulace nevydržel. Přece jsem jako kapitán bombardéru nemohl usnout...“

Spotřeba dvě stě miliónů tablet

Ačkoliv od července 1941 spadala droga pod zákon o opiátech, dostal v témže roce wehrmacht dalších deset miliónů tablet

Podle týdeníku Der Spiegel spotřebovali vojáci wehrmachtu a luftwaffe v letech 1939–45 přes 200 miliónů tablet pervitinu

Pravidla pro pervitin z 18. června 1942 pak říkala, že „dvě tablety potlačí spánek na tři až osm hodin, dvakrát dvě tablety na 24 hodin“

Když v roce 1942 při tažení proti SSSR sovětští vojáci obklíčili více než pětisetčlennou skupinu, rozhodl vrchní lékař vydat mužům pervitin, aby překonali půlmetrové závěje při teplotě minus 30 stupňů.

„Po půlhodině hlásili vojáci, že se už cítí mnohem lépe, znovu pochodovali, dodržovali řazení a nabyli odvahu,“ zapsal lékař.

Pervitin brali povinně i dětští vojáci, aby se přes den učili a v noci sloužili u protiletadlových děl. Tablety s drogou nechyběly ani při výcviku námořníků určených do torpéd proti nepřátelským lodím.
ObrázekObrázekObrázek
Bax
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 292
Registrován: 23/10/2009, 13:37

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od Bax »

Spotřeba 200 mil. tablet pro Wehrmacht, SS (prošlo celkem 20mil možná i víc mužů) a Luftwaffe (nevím počet bojových, který prošel Luftwaffe). Tedy každý voják měl průměrně za válku méně jak 10 tablet. 1 až 2 na rok.
Jasně, průměr tady bude hovadina, protože to nekřoupali nebojové jednotky, ale i tak těch 200 mil tablet je směšně málo, pokud je to tak, jak tvrdí novinky (kde zase polovinu věcí naschvál zamlčeli).
A i kdyby se to mnohonásobně zvedlo, pořád to budou jednotky tablet na vojáka za celou válku.
Možná to dostávaly některé vybrané jednotky, ale plošně celá armáda - těžko.
Uživatelský avatar
josefg
poručík
poručík
Příspěvky: 713
Registrován: 16/5/2009, 16:04

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od josefg »

Je vidět, snahu odvádět pozornost někam do ....
kdyby někdo chtěl o podobných prostředcích v armádě napsat seriózní článek, jakože v odborných a veřejnosti nedostupných pracích vycházely a určitě vycházejí musel by napsat, že hrozba duševní poruchy v řádu let je u vojáka na frontě nesmysl, protože když udělá chybu zemře okamžitě. Viz Rudá armády u Ořechova, kam podle pamětníků dojeli unavení a ještě se přikrmili alkoholem, tak že je Němci nachytali v nedbalkách a výsledek byl cca 1OOO padlých.
Alkohol otupuje tím dává člověku odvahu, spíš lhostejnost jít na téměř jistou smrt, ale silně zpomaluje reakce, tak že smrt opilého vojáka je téměř jistota. V tomto pohledu jsou prostředky typu pervitin rozhodně lepší volba. Podobné používala i naše armáda, už jsem se o čokoládě pro průzkumníky zmiňoval a všechny ostatní vyspělé taky.
Věřím, ale tomu že Rudá armády za druhé světové sázela jen na chlast a zastavovací oddíly, možná i proto měla ztráty minimálně třikrát větší než wehrmacht.
Obrázek

read between lines, read between lies
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od Beda »

V 70 letech jsem sedel v hospode s pilotem Stuky co letal v Rusku. Rikal ze o preziti hodne rozhodovalo piti a koureni, byla vetsi sance. O drogach nic nerikal.

Cokolada...to uz jedli paragani za WWII. Nekazila se a dodala telu hodne kcal. Narazil jsem pred lety na clanek o nemeckych paraganech a ty si brali kila cokolady. Nemuselo to byt nadrogovane. Cokoladu maji i dnes piloti.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od Lord »

Větší šance na co, když se chlastalo, jako na přežití, asi se to nesmělo přehánět.
Cíga si dávali na uklidnění, což může bejt taky někdy důležitý, než být vystresovaný.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
josefg
poručík
poručík
Příspěvky: 713
Registrován: 16/5/2009, 16:04

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od josefg »

Lord píše:Větší šance na co, když se chlastalo, jako na přežití, asi se to nesmělo přehánět.
Cíga si dávali na uklidnění, což může bejt taky někdy důležitý, než být vystresovaný.
Přehánět se nesmí nic, prášky " proti únavě" a strachu jsou vynález poslední doby, chlast a tabák evropské národy používaly ve vojenství co se objevil. Proto si dávky chlastu a kuřiva ordinovali vojáci sami, ale prášky pochybuju, podle mne a informací které mám (hodně staré a mám to jen od spolužáka co u průzkumu sloužil) se přidělovaly na zvláštní rozkaz jednotce a vojákům se vydaly k okamžitému použití na rozkaz velitele. Tedy nejprve musel nadřízený stupeň usoudit, že se jednotka může do obtížné situace dostat a nařídit vydat tyto prostředky. Ale o přímém použití či nepoužití rozhodl velitel na základě konkrétní situace, nikoliv řadový voják. Jestli si je němečtí vojáci obstarávali i z civilu je druhá věc.
Čokoláda pro průzkumníky nebyla lecjaká Milka :lol: nespalo se po ní dva dny, ale jak říkám jen z doslechu
:lol:
Obrázek

read between lines, read between lies
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od badaxe »

Myslím že začít rozvíjet hluboké úvahy na základě článku z "novinek" (a to mizerně okopírovaného i s opakujícími se vloženými texty) je dost hloupé, už díky tomu, o jak "seriozní" zdroj jde. Článek je navíc obšlehnutý z jednoho fóra, kde je jako zdroj uveden pouze Daily maill (pochybuju že autor by to psal podle novin starých 4 roky). Ono by i bylo záhodno, když někdo okopíruje co tam jakýsi doveda na Novinky nasmolil, aby si to alespoň přečetl a ne jen jako Bax obšlehl a vložil. Možná by pak přišel na to že příspěvek je blbost a autor německé armádě z WWII nic neví. On Wehrmacht, je v překladu ozbrojené síly a zahrnuje do sebe veškeré složka, takže kecy typu "Luftwaffe (nevím počet bojových, který prošel Luftwaffe)"jsou docela mimo, prostě proto že Luftwaffe byla součástí WH stejně jako Heer a Kriegsmarine.
Fórum které bylo zderojem tomu opisovači je zde: http://defenceforumindia.com/forum/mili ... r-2-a.html a článek je použit v podstatě beze změny, včetně citací o těch vojclech co psali domů o další tabletky. Ani Daily Maill nemá žádný zdroj uveden a je to zřejmě jen tvorba dotyčného novináře bez nějaké opravdové informační hodnoty. Ve skutečnosti článek nic nového a neznámého nepřináší. To že armády (nejen německá) brali amfetaminy je známo a kdokoli se o to jen minimálně zajímá to ví. To že to nějaký pisálek předvede běžnému čtenáři je možná zajímavé pro ty kdo to nikdy neslyšeli "hele mámo, náckové byli sfetovaní" ale nic to nepřináší. Dokonce ani zmínku že stejné amfetaminy používali i spojenci (třeba u letectva). Pro ty kdo si dají práci je otázkou pár minut si najít podstatně víc, než blábol z čehosi dost blízkého informační hodnotě Blesku. Strejda Google, toho najde haldu, včetně plakátů s propagací (jeden hezký americký je i na výše zmíněném fóru)
Je třeba si uvědomit, že Prvitin a anfetaminy obecně, se tehdy jako droga nebraly, prostě to byly prášky pro povzbuzení (běžné v civilu) a používané po celém světě (včetně třeba Japonska). To jestli se používali u lidí v popravčích četách nevím, nikdy jsem na takové info nenarazil, obvykle se píše že vojáci dostávali mimořádný příděl alkoholu (i pamětníci, kteří stříleli).
On problém je, že sice ten pervitin umožní být čilí a vzhůru, ale je to tím že potlačí vnímání únavy, ale neodstraní ji. Takže pokud potřebujete být čilí a vzhůru určitě to jde, jenže pak přijde druhá fáze, tedy pomine účinek a únava se prostě projeví naplno a protože jste šli za hranici tak samozřejmě relax do "normálu" trvá o to déle. Pokud dotyčný přepíná síly pod Pervitinem déle hrozí kolaps právě z toho že nevnímá varovné signály organizmu že je už na pokraji zhroucení. Běžně se Pervitin rozhodně nevydával "po hrstech", byl vydáván zdravotní správou a to že to bylo z dnešního pohledu volné, je věc daná právě tím dnešním pohledem. Obecně ho dostávaly exponované jednotky nebo jedinci a především v situacích kdy bylo potřebné krátkodobě zvýšit výkon. Ostatně i to co se v článku uvádí, tedy žádosti několika vojáků o "pilulky" ukazuje že se k nim v armádě nemohli běžně dostat (což autor asi přehlédl). Je otázkou jestli právě tihle tam už s návykem na pervitin nepřišli.
Ostatně u drog je to celkem běžné, že lékaři nejprve tvrdí, že je to perfektní věc která cosi řeší a následně se ukáže že je to mnohem horší než to pro co se to původně mělo využívat. Pokud se pamatuji Heroin jako derivát Morfia byl původně propagován jako skvělá látka pomáhající s odvykáním alkoholu :-), LSD bylo propagováno v padesátých letech jako nenávykové. Anabolika se dříve brala jako prima doplněk pro sportovce a tak by se jistě našlo i spousta dalších věcí.
Pervitin v Armádách je jistě zajímavé téma, ale stavět něco na kravině z Novinek či jiného podobného plátku je nesmysl.
to josefg Německá čokoláda byla v některých případech doplněna kofeinem, což samozřejmě umožnilo krom energie dodat organizmu i látky pro povzbuzení pozornosti. Pokud vím i u nás se něco takového vyrábělo a v armádě používalo a občas (asi se dělala obměna ve skladech) to přišlo i k útvarům, párkrát jsme ji dostali do stráže, předpokládám že to už nebyla ta německá :-)
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od Pátrač »

To jsou ale kraviny. To je najednou objev.

No tak němečtí vojáci dostali perník,aby dokázali zvládnou děsivý bojový stres. Ruští zase chlastali jak vydry. A britští vojáci? Ti si dávali cosi, co se jmenovalo tuším benzedrin. Cornelius Ryan o tom píše ve své knize Most a uvádí, že se v Arnhemu někteří vojáci tak sesvištěli, že ztratili schopnost střílet.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od Beda »

Vedle baraku je posilovna a tak tam vozi dodavka nejake bobule v 5 kg baleni a snad 20 kbeliku vseho mozneho, tak tim urcite i armada krmi a nebo je pripravena krmit vojaky. Asi ne celou armadu, ale nektere druhy vojska. Urcite neco bylo i za WWII, psano vyse, armada jiste dostane vse na co se prijde. JPP pise o nejakem seru pravdy, aby se clovek rozpovidal.

Pridava se do cokolady vojakum kofein.....ten je i Coca-Cola a najednou to tenisti nepijou. Kup si bombony Besip....udrzi Te za volantem v pohode...hroznovy cukr, nejaky vitamin a kdo vi co v tom jeste bylo. Ted jsem to dlouho nevidel...

Vyse bylo psano ze to brali piloti, nemci za WWII, ze vydrzet 4 hodiny bdit byl problem, to si zase nemyslim, to se da vydrzet. Je znamo ze je to latka navykova, tak by si jiste ten nemec nevychovaval miliony fetaku. Ty civilni linky letaji dal i pres 10 hodin, jsou take dva piloti a tem si jiste nejakou drogu nedovoli dat, pri havarce po tom jiste vysetrovatele hned jdou. Autopilota uz za WWII bombadery meli, jako ted, tak jim to take ulehcilo.
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: Pervitin ve Wehrmachtu

Příspěvek od badaxe »

Benzedrin je obchodní název amfetaminu (Previtin je metamfetamin) výroba začala v Británii pod tímhle názvem v roce 1933 (tedy před němci). Účinky jsou myslím obdobné. Důležité je si uvědomit, že to že jde o návykovou látku se zjistilo později a za války (pokud se to vědělo) to zřejmě moc neřešili. U Britů a amíků to dostávali především letci a zřejmě i další jednotky které měly nějaké speciální nasazení. Němci to dostávali podobně, u nic byl tím kdo povolil výdej doktor na žádost velitele jednotky (myslím že od pluku výš, feldvébl to rozhodnout nemohl). Takže ani ten návyk asi nehrozil tak jak si mnozí myslí, vojcl dostal dávku jen občas a spíš vyjímečně. Rozhodně ne hrst jak to vypadá z toho blábolu z Novinek. Takže návyk asi hrozil minimálně. Občas se objevuje info že si vojáci pilulky šetřili a brali si je sami, ale pořád je to o tom že museli "hospodařit" s tím co bylo vydáno, případně co vyšmelili od jiných. Ke konci války němci vyvinuli jakousi lepší verzi, jmenovalo se to údajně IX D ale výroba se už asi nerozběhla.
Spojenci používali Benzedrin což je skoro totéž, pro posádky bombardérů, což má celkem logiku, několikahodinový let kdy pozornost rozhodně musela upadat (především třeba střelců) si tohle asi docela žádala. A opět, kolik bylo bojových letů a tedy i možností dostat pilulky, šlo o cca 200 hodin což je kolem 20 - 40 letů rozložených na dobu několika měsíců. Ona každá armáda si uvědomovala jedno, ty pilulky působí jen určitý čas a pak člověk "zvadne" protože organizmus to prostě "zabalí" bez ohledu na to, že se dotyčný cítí sebelépe (je to jako s autem klidně jeďte na plno, když dojde benzín je šlus) Takže to rozhodně nebylo že jim to sypali ve velkém. Někde mám US směrnici (je určitě i na netu) ale nemám čas ji hledat a v podstatě ani náladu, popisuje jak se to (amfetaminú používá a kdo ho a za jakých okolností může uvolnit k vydání.
Prostě se z věci která byla známá dělá nesmyslná atrakce.
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
Odpovědět

Zpět na „Wehrmacht“