Přísaha pilotů Sturmgruppen

letecké operace na západní frontě

Moderátoři: Pátrač, Tempik

Odpovědět
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Hans S. »

Níže uvádím svůj překlad první kapitoly knihy Rammjäger od Walthera Dahla. Je v ní uvedena přísaha letců Sturmgruppen, tedy jednotek těžce vyzbrojených (a často i nadstandardně pancéřovaných) stíhaček Luftwaffe, které měly za úkol boj s americkými čtyřmotorovými bombardéry.
Obrázek
Walther Dahl


Přísaháme
Je slunečné májové ráno roku 1944, nad severoněmeckým letištěm Salzwedel se rozprostírá blankytně modré nebe. Na asfaltové ploše je nastoupena IV. skupina stíhací eskadry Udet k slavnostnímu přijetí přísahy jakožto vůbec první Sturmgruppe Luftwaffe.
Generalleutnant Schmid, velící generál I. stíhacího sboru, dorazil k této příležitosti ze svého velitelství v Treuenbrietzenu. Pozvedá dlaň ke své čepici k pozdravu, když velitel skupiny Hpt. Moritz zvučným hlasem podává hlášení: „Sturmgruppe stíhací eskadry Udet je nastoupena k slavnostní přísaze.“
Na límci vysokého štíhlého generála se blyští rytířský kříž. Přimhouří své šedomodré oči a hrdým pohledem shlédne řadu nastoupených vojáků. Možná si vzpomíná na ten den, kdy i on sám stál jako mladý dobrovolník za první světové války v podobné řadě před svým generálem. Když pak s vážností hovoří o významu této chvíle, každý cítí tu atmosféru vojenské sounáležitosti ale i hlubokých starostí o vlast. Každý jednotlivec, stejně jako generál sám.
Poté, co velící generál skončil svou krátkou řeč, předstoupil Hauptmann Moritz. Jeho rozkazy se rozléhaly prostranstvím: „Pozor! - K poctě zbraň! – „Na rámě zbraň!“
68 pilotů ve svých leteckých kombinézách stojí zpříma jako stěna. Kousek za nimi pak tvoří otevřený čtyřúhelník 500 vojáků skupiny ve služebních mundůrech s přilbou a puškou. Na pravém křídle je jako vlajkonoš mladší pilot, Feldwebel vyznamenaný rytířským křížem železného kříže se zástavou eskadry. Stafáž po jeho bocích tvoří dvojice Leutnantů, na jejichž prsou září německý kříž ve zlatě.
Hauptmann Moritz pronáší klidným, ale pevným hlasem slova přísahy:
„Zavazujeme se, že budeme při obraně Říše věrně plnit zásady a pravidla Sturmgruppe. Víme, že my, piloti Sturmgruppe zvláštního určení, budeme až do krajnosti voláni k ochraně zdraví a života našeho civilního obyvatelstva.
Přísaháme, že při každém nasazení, které povede ke kontaktu se čtyřmotorovými bombardéry, na ně zaútočíme a pokud ani po útoku z krátké vzdálenosti nedosáhneme sestřelu, zničíme nepřítele nárazem.“

Všechny body přísahy, které Hauptmann Moritz předčítá, jsou všem pilotům již několik týdnů známé. Každý měl možnost se nechat přeřadit k nějaké jiné stíhací jednotce. Nevyužil ji nikdo. Jako základ IV. skupiny se přihlásili dobrovolníci z řad jiných stíhacích útvarů. Nyní jsou letky na plných stavech a nastoupené před svým velitelem se přidávají k přísaze.
Tváře mladíků jsou ale při této slavnostní události vážné. Vědí o nevýslovném utrpení, které přinesl vzdušný teror mezi obyvatele Německa. Věří, že jejich statečné nasazení jej zlikviduje, nebo alespoň omezí.
Poté, co odezní poslední slova přísahy, jde velicí generál podél řady pilotů. S každým letcem si potřese rukou a piloti znovu přísahají.

První Sturmgruppe je připravena k nasazení při obraně Říše.
Uživatelský avatar
Klot
četař
četař
Příspěvky: 67
Registrován: 9/10/2012, 15:15

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Klot »

Prima. Tak ještě těch zbylých 265 a půl strany :-) Co ti to udělá... :-D
SssnakessS
svobodník
svobodník
Příspěvky: 27
Registrován: 16/2/2007, 11:20

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od SssnakessS »

No … pokud se i zbylých 265 stran nese v podobném stylu, plném vojáků stojících jako stěna, podávajících hlášení zvučným hlasem a vysokých štíhlých generálů s šedomodrýma očima a hrdým pohledem … tak snad raději ani nepokračuj … :D

PS: V jakém roce ta kniha vznikla? Z mého pohledu a podle názvu vlákna stačilo těch pár řádek pouze s přísahou. Ten nadšený blivajz okolo je jak verbunk do Hitlerjugend.

Sorry Fuči, ale tohle muselo ven.
Uživatelský avatar
Klot
četař
četař
Příspěvky: 67
Registrován: 9/10/2012, 15:15

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Klot »

Kniha je z roku 1961. On ji ani sám Dahl nenapsal, ale jeho manželka Regina, reportérka National Zeitung, což byly regionální noviny vydávané v Mnichově, silně pravicový plátek - tím se asi vysvětluje ten "nazi kolorit". On sám Dahl byl nositel jak Německého kříže ve zlatě, tak rytířského kříže s dubovou ratolestí, takže žádný ořezávátko. A co si budem povídat, oni byli všichni ze stejného těsta, ať si vezmete Rudela, Hartmana, Ralla, Lipferta, Steinhoffa...akorát, že někteří z nich to ve svých pamětech více či méně úspěšně potlačili. To platí zejména pro ty, kteří nastoupili po válce znovu do Bundeswehru (Rall, Steinhoff..). Dahl patřil k těm, kteří to zkoušeli s pravicovou až nacionalistickou politikou - v tom taky nebyl sám, tuším že Rudel to zkoušel taky, a myslím Dickfeld byl docela aktivní.
Teď už se pouštím trochu na tenký led, páč o tom moc nevím, ale nenastalo v Německu koncem 50. let nějaký uvolnění co se týče pohledu na WWII ? Pokud vím, tak v roce 1956 vznikla náhradní vyznamenání - železné kříže včetně rytířského, už zmíněný německý kříž a snad i bojové odznaky, kdy větrník byl nahrazen obyčejným tlapatým křížem - aby je nositelé těch vyznamenání mohli zase veřejně nosit. Tak možná se v souvislosti s tím snesla i trocha těch modrookých generálů.
Koneckonců jde o informace. Na tu máčku okolo kašlu - nakonec to k té době patřilo, ti přesvědčení to tak bezpochyby vnímali a nám dneska to může aspoň ilustrovat tu vymývku mozku, která byla všudypřítomná. Ty fakta o Rammjäger ale můžou být určitě zajímavá. Já bych si to aspoň s chutí přečet - proto jsem taky Hanse štengroval, ať dopřeloží i těch pár zbývajících stránek i když pochybuju, že se nechá umluvit :lol:
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Hans S. »

Spíš mě překvapilo, jak výrazně je v textu zdůrazněno, že pozdrav byl vojenský, tedy zasalutování a ne heilování. Pravda také je, že generál Schmid měl opravdu hodně výrazně světlé oči, určitě to mohlo Dahlovi utkvět v paměti i těch cca 15 let po válce. Přísaha sama o sobě je poněkud fanatičtějšího rázu a starší piloti, jako byl třeba Dahl, si z ní asi museli dělat dobrou prdel :). Jenže později se na ni odkáže a snad i proto jí věnuje celou první kapitolu.
Jak to nebývá úplně časté - kniha není vůbec o politice, nesoudí Hitlera, Stalina, Churchilla ani Roosevelta. Tzn. neříká ani že byli kladní, ani záporní. Knihy z pozdějšího období mají větší tendence politikařit, vysvětlovat a snad i ospravedlňovat (na německé straně zpravidla ospravedlňovat sebe sama). Z téhle to necítím. Je to psané hodně osobně, hodně čtivě. V žádné knize jsem nečetl tak atmosféricky popsaný okamžik, kdy se v jednomístném letadle zavře překryt kabiny (to znají jen ti, kteří si své první sólo za kniplem skutečně odbyli). Nebo Dahlovy úvahy v okamžik, kdy se rozhodoval, jestli sám se svým strojem narazí do B17 a co se mu honilo hlavou. Nebo neskutečná příhoda s Pipsem Prillerem a kořistním Mustangem. Ta knížka je vážně perfektní...osobně ji plánuji přeložit celou. Ale je to běh na dlouhou trať, nikdy jsem nic takhle komplexního nepřekládal.

Knihu jsem sehnal od jednoho kamaráda v antikvariátu, mám ji i s Dahlovým věnováním a podpisem jistému Gerdu Schäferovi. Takže je to dnes taková má celkem velká relikvie. A protože Reichsverteidigung, alias obrana Říše, je mé oblíbené období, tak k ní mám velmi blízký vztah.
Uživatelský avatar
Klot
četař
četař
Příspěvky: 67
Registrován: 9/10/2012, 15:15

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Klot »

Tak to ti přeju dobrý sitzfleisch, hodně času na překládání a šup šup. Doufám, že se podělíš s potřebnejma a do vánoc nám přichystáš pár kapitol. Jinak před tvým odhodláním klobouk dolů, já překládal vždycky maximálně pár desítek stran a stačilo to. Nejhorší je udržet si schopnost psát česky, jak člověk čumí pořád do originálu, tak mu občas vznikají prapodivné větné konstrukce. Tak držím palce !
SssnakessS
svobodník
svobodník
Příspěvky: 27
Registrován: 16/2/2007, 11:20

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od SssnakessS »

Díky za vysvětlení.
Po pravdě první, co mě po přečtení těch pár odstavců napadlo bylo to, že to musel psát nějaký pomatenec, nebo že je to snad komentář z Wochenschau 1944/45. Jestli je autorkou těch vzletných formulací maželka-novinářka, pak je to jasnější... V žádných pamětech pilotů WWII (ať na té, či oné straně konfliktu), které jsem četl, jsem se totiž nesetkal s takovým propagandistickým slohem (možná lehce ve starém vydání Pokryškina). Většinou to byli obyčejní chlapíci s láskou k létání (a s menším či větším literárním talentem :wink: ).

Pokud je zbytek knihy spíše faktografický nebo i plný osobních vzpomínek, ale nezatížený tolik stylem první kapitoly, rád si Tvůj překlad přečtu...
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Hans S. »

Kniha je obecně mix mezi encyklopedickými kapitolami a vzpomínkami na konkrétní události. Je to takový mišmaš. V jedné kapitole se píše o koncepci letectev, v další o prvním sestřelu čtyřmotoráku a pak třeba popis systému radiokomunikace a navádění. Rád bych při překládání u těch "příběhových" částí vystihl atmosféru, tedy aby se čtenář vžil do kůže vypravěče a skutečně pocítil napětí, které z toho cítím i já při čtení originálu. Knih ve stylu "letěl jsem v 5 km, pak jsem zaútočil a sestřelil ho" je kvanta, ale tohle je chvílemi psáno spíše "Clostermannovským" jazykem. Nicméně čte se to dobře, překládá blbě :). Do Vánoc skoro určitě pár kapitol dám, ale spíše mám cíl to někomu nabídnout k vydání v češtině, než to sem celé nalepit. Ale vzorky samozřejmě ano :).
Uživatelský avatar
Klot
četař
četař
Příspěvky: 67
Registrován: 9/10/2012, 15:15

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Klot »

No s tím vydáním, to je teda odvážnej plán. To by ten vydavatel musel nejdřív koupit práva a může se klidně stát, že současný držitel nebude mít zájem je pro vydání v češtině prodat, nebo bude chtít tolik, že to zase nebude zajímavý pro místního vydavatele. Jestli do toho překladu jdeš s tímhle, tak se snad nejdřív zkus poptat. Koho by sis představoval - Naše vojsko ? Ti by na to možná prachy měli, i když poslední dobou mám pocit, že spousta jejich produkce je skoro direct to Levné knihy.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17709
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od skelet »

e-book v rámci Palba.cz :?: :-?
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Hans S. »

Byl bych rád, aby se to dostalo k co možná největšímu kvantu lidí, osobní obohacení je mi ukradené, neboť i bez toho mám celkem solidní příjem :).
Uživatelský avatar
Klot
četař
četař
Příspěvky: 67
Registrován: 9/10/2012, 15:15

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Klot »

To je hezký, ale bez koupení práv to nevydá nikdo. Ono už by bylo dost vachrlaté i jen zveřejnění tady. Na propadnutí práv to zatím není, Dahl umřel tuším 1985, miss Dahlová vůbec nevím, třeba ještě žije. I kdyby to oficiálně bylo bráno jako Dahlovo dílo tak práva trvají do roku 2055. Leda zkusit vypátrat kdo je momentálně držitelem autorských práv a zkusit se s ním domluvit. Třeba by na nějakou nevýdělečnou formu prezentace přistoupil. Ale moc tomu nevěřím.
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Hans S. »

Všechny tyhle komplikace mi jsou právě jasný. Proto je vydání přes vydavatelství pro mě administrativně jednodušší. Nicméně stejně je dlouhá cesta k cíli a teď to ještě nemá úplně smysl řešit :).
Uživatelský avatar
Klot
četař
četař
Příspěvky: 67
Registrován: 9/10/2012, 15:15

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Klot »

Každopádně ti přeju, ať to dopadne, jak nejlíp může. :up:
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Re: Přísaha pilotů Sturmgruppen

Příspěvek od Hans S. »

Díky, bude potřeba výdrž :D
Odpovědět

Zpět na „Válka ve vzduchu“