Bugy - nová Palba

Řád fóra, FAQ, náměty a otázky ohledně fóra, spolupráce, oznámení.

Moderátor: jarl

Odpovědět
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Lord »

Tady ještě porovnání jednotlivých fór ...
V tom porovnání sice vyhrává Vanilla, ale bbpress tolik nezaostává.
Zatímco phpBB je stále dobrá, ale už se tolik nevyvíjí ... špatné SEO, vyhledávače.
http://bryanhadaway.com/vbulletin-vs-ph ... s-vanilla/

Bylo by třeba možný počkat až na phpBB4, ale vývoj jde hrozně pomalu.

Nebo - výhody, nevýhody.
https://www.cms2cms.com/blog/bbpress-vs ... l-verdict/

Když to shrneme, je důležité zda platformu fóra bude propojena ještě s jiným webovým projektem.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Aaron Goldstein »

IMHO je důležité (dokonce dle mého nejdůležitější), aby běžný návštěvník byl schopen si nějak jednoduše vyhledat článek o zbrani, technice, či historické události, která ho zajímá.... To s Palba v současné podobě neumožňuje... Další důležitou věcí je, aby návštěvník mohl "listovat" odbornými články a nemusel se brodit skrz nános politických diskuzí... To v současné době splňuje s přimhouřeným okem portál...
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
K4M1L
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 442
Registrován: 2/7/2012, 21:42

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od K4M1L »

vytvořit šablonu která bude vypadat identicky není problém, ale nedovedu si představit, že by taková šablona vypadala "k světu" mimo fórum. Co se týče programů na výrobu šablon... kód který generují je obvykle tak špatný, že pokud ho 50% smažu vůbec nic na vzhledu a funkčnosti se nezmění :D
Jinak inport už proběhl a zdá se, že i úspěšně. jenom se mi tam naduplikovala struktura fóra, ale to je detail, to se prostě smaže.

Zatím je to ve fázi funkčního návrhu, a nic není na pevno dohodnuté, aby se někdo neděsil :D Ale za mě jsem rozhodně pro to aby se to převedlo na WP + bbPress + buddyPress. Ty možnosti, které to palbě otevře jsou obrovské (ostatně si je můžete dohledat). Nehledě na to, že autoři článků konečně budou pořádně vidět, protože nebudou muset články zakopat někam do fóra, ale vytvoří článek přímo v CMS se vším všudy, kde bude snadno dohledatelný jak v rámci struktury, tak z Googlu.
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Aaron Goldstein »

K4M1L píše:Co se týče programů na výrobu šablon... kód který generují je obvykle tak špatný, že pokud ho 50% smažu vůbec nic na vzhledu a funkčnosti se nezmění :D
O to se nepřu... Jen jsem tím chtěl demonstrovat, že např. i takové "kopyto" jako jsem já dokáže pomocí tohoto programu vytvořit šablonu "na míru"... Že člověk znalý jako ty to dokáže i bez něj (a efektivněji) se dalo předpokládat... Chtěl jsem tím pouze zdůraznit, že vizuální stránka může být "jak si jí budete přát" a že to není vázáno na již hotové šablony...
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
asdf
rotný
rotný
Příspěvky: 90
Registrován: 5/11/2014, 14:29

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od asdf »

Konecne sa bavite o niecom, comu trochu rozuniem, kedze som IT-ckar :-). Nie som SEO mag, ani sa nezivym SEO, ale necakal by som od toho SEO modulu zazraky. Ze zacne zazracne google objavovat palbu a davat ju na predne pozicie. Len tak som skusal dat do google vyhladavat tank T-34. Po troch stranach ked som nenasiel palbu som to vzdal. T-34 google nasiel na www.valka.cz, www.panzernet.net. Skusil som porovnavat tieto dva weby s palbou. Takze google indexuje z palby nejakych 107 000 stranok, z valky 330 000 a z panzernet.net 18000 a teraz to dolezitejsie. Kolko je odkazov, ktory web nazbieral z ostatnych webov. valka - 15000, panzernet - 1900 a palba 880.

Pre prirovnanie. Ste ako vedecka praca, ktoru nikto necituje.

Dostat sa do povedomia Googlu nebude stacit len nahodit SEO modul. Bolo by potrebne najat niekoho, ktory sa pozrie na SEO celej palby, ale pocital by som s tym, ze to bude dlhodoba zalezitost.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Lord »

Klidně si necháme poradit … v současné době jsou na stole dvě nejpravděpodobnější (možné) varianty.
Už jsme je s Kamilem zkoumali, ale napíšu ještě sem, aby věděla i široká veřejnost.

1) Vylepšit stávající forum na platformě phpBB3. Co třeba říkáš na tohle http://www.phpbb-seo.com/ asi nejlepší, co by šlo nasadit pro stávající řešení. Alternativně Magic SEO URLs for phpBB3, ty prachy za to dám, kdyby to mělo význam. Ovšem jedná se o poměrně velký zásah do jádra systému! Níže rozepsáno.

2) Nebo přechod na bbpress, ovšem i těch něco linků, co máme by zmizelo, protože adresy by byly jiné. Další výhoda - vzalo by se to z jedné vody na čisto, tedy včetně redakčního systému! Pokud by to ale z dlouhodobého hlediska přineslo zlepšení, tak nutná obět. Strategická investice do dalších desetiletí.
Zřejmě nebudou ani velké problémy při aktualizacích, protože přepisování url jsou v jádru systému.
Forum na této platformě a redakční systém Wordpress už je částečně SEO optimalizován.


Možné problémy SEO modů pro phpBB, třeba tady je o tom napsaný článek
http://www.phpbb.cz/viewtopic.php?p=82600#p82600

Vybírám některé postřehy … phpBB3 přineslo jednu velmi významnou funkci - dokáže rozpoznat, kdy se na stránky kouká bot a načte mu mírně upravený obsah. Botům nikdy nepřidá do URL SID, což je identifikátor, který se může zobrazit v adrese a stará se o přihlášení a autoidentifikaci. Ten je v odkazu na vaše stránky vždy navíc a roboti, které se starají o indexování stránek ho nepotřebují.

Nejčastěji aplikovanou úpravou pro zlepšení pozice fóra ve vyhledávání jsou MODy, které přepíší URL na statické a nepoužívají klasické dynamické jako ve výchozí instalaci.

Přepsaná URL: /nenajde-ma-v-google-t6941.html
Dynamická URL: /viewtopic.php?t=6941

Jedna výhoda přepsaných URL je hned zřejmá, přidá vám bonus do výskytu klíčových slov, obzvláště v URL se počítají za hodně. Kvůli tomu se také tento MOD nasazuje. Tím ale končí přínos a je potřeba zdůraznit stinné stránky podobného řešení - v tuto chvíli osobně neznám bezproblémově fungující MOD na přepsané URL pro phpBB. Jsou sice takové, které fungují bez větších obtíží, problém se ale objeví při aktualizaci. Nasazení takovéhoto MODu je obrovský zásah do systému a vyžaduje mnoho úprav. Ruční aktualizace se pak stanou vaší noční můrou.


Existuje také komerční řešení Magic SEO URLs for phpBB3
http://www.inveostore.com/magic-seo-url ... pbb3-v4-29
Postřeh z diskuse: Na Magic SEO URL se mi hlavně líbí to, jak má ošetřené duplicitní stránky …
Za další … po letmém pohledu na fora má Magic SEO url linky ve tvaru /název-fora/název-topicu/ kdežto phpBB SEO /název-fora/discussion-cislo. Nebo tak nějak.
… SEO mody, které přepíšou URL na forum.cz/t8353.html, kde 8353 je ID tématu, jsou de facto k ničemu. Účel je dostat do URL nějaká klíčová slova …

Z toho vidíte, že i autor článku by si měl být tohoto vědom, při zadávání nadpisu článku!
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
asdf
rotný
rotný
Příspěvky: 90
Registrován: 5/11/2014, 14:29

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od asdf »

K tym novym adresam. Najelegatnejsie riesenie by boli cez redirect a kod 301. Tu su nejake clanky k tomu
http://blog.komart.cz/redesign-webu-a-seo/
http://www.practicalecommerce.com/artic ... -Strategy-
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Lord »

A to by šlo jako udělat pro hafo stránek ? Mě to přijde, že to jde udělat pro desítky, ale ne pro desítky tisíc stránek.

Kdyby aspoň SEO umělo třeba phpBB4, už dobu se o něm píše, ale zatím bude jen verze 3.1
A ta má tyto novinky http://www.angrezphoto.com/forum1/viewt ... p=873#p873
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
asdf
rotný
rotný
Příspěvky: 90
Registrován: 5/11/2014, 14:29

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od asdf »

Su moznosti.
Ostaneme na phpBB3. Magic SEO URLs podporuje redirect z dynamickych adries na nove staticke adresy, takze v tom pripade nemusis riesit 301. Takze ked niekto bude pristupovat na povodnu dynamicku adresu, tak ho to prehodi na novu staticku adresu. Nemusis riesit 301. Neviem, ci to vie aj phpBB seo.

Prechod na bbPress. Neviem akym sposobom sa budu prevalovat clanky.
Jedna moznost. Maz individualny sript a vies ako generuje bbPress pekne URL. Pri prevalovani clankov potrebujes aby tvoj individualny script vytvaral mapu adries. Zoberies staru adresu z phpb3 a priradis jej novu adresu ako bude vyzerat v bbprese. Musis poznat phpB3 aj bbPress.

Druha moznost. Netusis ako vytvara bbPres pekne adresy. Prevalis to tak ako vies. Najdes stranky, na ktore ti idu odkazy z externych zdrojov. Tych liniek je nejakych 900. Pre tieto stranky musis urobit redirect rucne. Potom budes sledovat chybu 404 -stranka nenajdena a na postupne rucne presmerovavat podla toho, ako sa budu vyzadovat stare adresy.
Tie ostatne stranky u ktorych sa nevie presne mapovanie, by boli mapovane na sekcie. Takze clanky o T-34, T-44, T-54 by neboli presmerovane na konkretne clanky, ale na stranku so zoznamom clankov o tankoch. Len neviem ako by sa na to pozeral Google.
pks
rotný
rotný
Příspěvky: 80
Registrován: 19/7/2014, 13:40
Bydliště: Zlín

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od pks »

Lord píše:A to (přesměrování) by šlo jako udělat pro hafo stránek ? Mě to přijde, že to jde udělat pro desítky, ale ne pro desítky tisíc stránek.
Podle mě to jde udělat bez problémů pro miliony stránek.
Je potřeba vyhradit viewtopic.php - tak aby nebyl na nových stránkách použit, a dovnitř napsat kód, který z databáze načte novou a správnou adresu pro konkrétní hodnotu "p" případně "f".
Na tuto adresu se potom provede přesměrování.

Jediný problém je, aby se buď při konverzi vyplnila tabulka s původním číslem postu a novou adresou, nebo aby se vyplnila aspoň dodatečně - např. podle md5 hashe zprávy, uživatele a času.
Pokud se nebude zasahovat do obsahu zprávy - tj. nějaká konverze typu [OBR] -> [IMG], tak by to mohlo jít (dodatečně).

Není tam ani výkonový problém, protože to přesměrování se provede pro uživatele jednou a potom už běží na normálních stránkách.
Uživatelský avatar
Scrat
podporučík
podporučík
Příspěvky: 683
Registrován: 1/8/2009, 12:06

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Scrat »

Drobný dotaz,
palba má aktivní automatické odhlašování? A pokud ano jak jak je nastaven interval?
Já jen že jsem dnes sesmolil dva příspěvky v délce jedné až dvou vět a než jsem těch pár slov nadatloval tak už jsem byl odhlášený. Nebo jste se tak upnuli na něco nového že už na to staré kašlete?

Scrat

A koukám že už jsem zase odhlášený, respektive pro odeslání tohoto dotazu se musím znovu přihlašovat.
All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.
Winston Leonard Spencer-Churchill
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Já jsem přihlášený už asi měsíc v kuse... I po vypnutí počítače a jeho opětovném startu jsem po spuštění prohlížeče stále přihlášen... Porucha tedy bude zřejmě na tvém přijímači...
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Tunac
podporučík
podporučík
Příspěvky: 678
Registrován: 29/5/2006, 22:23
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Tunac »

Já jsem přihlášený asi 1/2 roku v kuse.
Vojáci!!!!
Jste vojáci smrtí!!! A já jsem ten, co Vás bude posílat tam, kde se umírá!!!
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od kenavf »

Asi tak vždy po mesiaci sa musím znova prihlásiť ,inak mi funguje automatické prihlasovanie bez problémov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17710
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od skelet »

Palba má automatické odhlašování (po jaké době nevím), pro nonstop přihlášení si to musíš zatrhnout během přihlášení.
ObrázekObrázekObrázek
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od kenavf »

skelet píše:Palba má automatické odhlašování (po jaké době nevím), pro nonstop přihlášení si to musíš zatrhnout během přihlášení.
To nonstop prihlásenie mám zatrhnuté a funguje ale skrátka niekedy ma to odhlási(vždy až po niekoľkých týždňoch).Mne to nevadí,len to dávam ako informáciu k predchádzajúcim príspevkom.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Scrat
podporučík
podporučík
Příspěvky: 683
Registrován: 1/8/2009, 12:06

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Scrat »

O volbě permanentního přihlášení vím ale nepoužívám to (tak jak mám nastavený počítač by to ani nebylo reálné). Jenom mně zarazila ta rychlost s jakou jsem byl odejit, byly to nějaké dvě minuty maximálně.

Scrat

A už je to tu zase, přitom je zvláštní že na portálu mezi přihlášenými stále visím (i po obnovení stránky), jenom to chce abych se pro odeslání znovu přihlásil.
All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.
Winston Leonard Spencer-Churchill
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Zkusil bych máznout cookies a cache... Třeba tam zůstalo něco viset...
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Alligator
četař
četař
Příspěvky: 72
Registrován: 22/8/2008, 17:21
Bydliště: Morava

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Alligator »

Scrat píše:Drobný dotaz,
palba má aktivní automatické odhlašování? A pokud ano jak jak je nastaven interval?
Já jen že jsem dnes sesmolil dva příspěvky v délce jedné až dvou vět a než jsem těch pár slov nadatloval tak už jsem byl odhlášený. Nebo jste se tak upnuli na něco nového že už na to staré kašlete?

Scrat

A koukám že už jsem zase odhlášený, respektive pro odeslání tohoto dotazu se musím znovu přihlašovat.
Mě se to také stává, přihlásím se, přejedu na jiné vlákno a zjistím, že jsem odhlášený. Po dalším přihlášení zůstávám přihlášený. A tak to funguje v devíti případech z deseti. Cookies a cache...nemažu, tak to može byt i tím.
Uživatelský avatar
Pegeucko
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 2793
Registrován: 14/7/2005, 10:40
Bydliště: jižní Čechy

Re: Bugy - nová Palba

Příspěvek od Pegeucko »

30/7/2015 -18:30 - Sorry že jsem vás všechny ODSTŘIHL, ale Palba byla silně zatížená, tak sem shodil včechny uživatele včetně bootů(robotů), abych zjistil kde je chyba. Zdá se, že je to nejen u nás,ale i na celém serveru. Uvidíme co na to Admin serveru.
ObrázekObrázekObrázekObrázek

Vím vše, protože mlčím, abych slyšel..... motto STASI
Odpovědět

Zpět na „Náměty & komentáře“