Vzhled řadového vojáka Maďarské královské armády - léto 1939

vše co přesahuje rámec výše uvedených témat
Odpovědět
Uživatelský avatar
Stepan.honved
četař
četař
Příspěvky: 78
Registrován: 18/6/2013, 10:03
Bydliště: Holoubkov
Kontaktovat uživatele:

Vzhled řadového vojáka Maďarské královské armády - léto 1939

Příspěvek od Stepan.honved »

Vzhled řadového vojáka Maďarské královské armády
Na prahu druhé světové války - léto 1939



Maďarské království bylo jeden z mnoha nástupnických států, který vznikl po rozpadu Rakouska-Uherska. Proto není divu, že armáda nově vzniklého státu pokračovala v tradici původní Rakouskou-Uherské armády.

Obrázek
vojáci MKA, první voják v popředí má pušku Mannlicher 35M, voják se síťkou na přilbě obsluhuje těžký kulomet Schwarzlose 07/31M


V prvních poválečných letech se výstroj ani výzbroj maďarského vojáka prakticky nezměnila. Některé výstrojní součásti z dob R-U armády se používaly až do konce druhé světové války. Například se jedná o opasek s trnem, který byl zaveden jako opasek pro mužstvo, ale třeba i polní lopatka M1910 s koženým závěsníkem. Nové výstrojní součásti byly zaváděny velmi pomalu a v některých případech se jednalo pouze o modernizaci stávajícího vybavení. Jako příklad modernizace bychom mohli uvést malou polní 35M, která prakticky vychází z původního R-U modelu. Chlebník má navíc zapínací boční kapsu na polní lahev a z přední strany dva plátěné pásky na upevnění ešusu. Další modernizací prošel ešus, který byl původně smaltovaný a nově byl vyráběn z hliníku pod označením 34M.


Obrázek
z leva: pevná lopatka M 1910 s koženým závěsníkem, kožený opasek pro mužstvo, malá polní 35 M, dvojdílný hliníkový ešus 34M


Ve 30.letech se postupně začaly zavádět nové výstrojní doplňky. Starou plynovou masku M1917 ještě z let první světové války nahradila nová maska 28M v plátěném pouzdře. Tato maska byla licenčně vyráběná německá GM-24. Tuto plynovou masku, ale záhy nahradil nový model 34M taktéž v plátěném pouzdře, který se používal až dokonce druhé světové války. Zajímavá je skládací lopatka 36M, která se dala použít i jako malý krumpáč. V roce 1935 vznikla už zmíněná polní lahev 35M. Lahev byla vyráběna z hliníku a skládala se ze samotné láhve s korkovým uzávěrem a kalíšku. Nově byl zaveden stanový dílec nebo-li celta 38M, která se mohla používat i jako pláštěnka a maskovací převlečník. Celta měla tvar kosodelníku, ale dolní dvě strany tvořily oblouk. Ze dvou stanových dílců se dal postavit malý stan. Stanové dílce byly vyráběnyv Maďarsku, ale i v Německu a navzájem se v detailech liší. Každý voják u sebe nosil čtyři stanové kolíky vyrobené z hliníkové slitiny nebo dřeva. Stanová tyč v MKA zavedena nebyla místo ní se používala puška 35M s nasazeným bajonetem. Samozřejmě místo pušky stejně posloužila podobně dlouhá větev. Další možností bylo stan za věsit za provaz třeba za větev. Obměnu prodělala i ochrana hlavy. Staré ocelové helmy z první světové války postupně nahradily nové helmy 35M. Plech přilby je obdoba německé helmy M35 s úpravami pro MKA. Hlavním rozdílem je posunutí nýtů směrem do zadu až za větrací otvory. Na zadní stranu bylo přidáno očko na přidělání přilby k malé polní, batohu nebo torně. Nýty na přidělání okruží se používalyjak německé tak maďarské výroby, které se od sebe viditelně lišily. Vystélka helmy vychází ze staršího modelu M16. Podbradník helmy byl kožený s kovovou přezkou. Přilba byla v barvě khaki nebo-li lidově řečeno,,husince,,.


Obrázek
z leva: hliníková polní lahev 35M, skládací polní lopatka 36M, plynová maska 34M s plátěným obalem, helma 35M, podklad tvoří stanový dílec 38M


Obrázek
stanový dílec/celta 38M


Obrázek
sada stanových kolíků


Po skončení První světové války používala MKA uniformy bývalé R-U armády, ale postupně se začaly zavádět nové vzory. Nové uniformy se šily nově z látky v barvě khaki. Údajně se první uniformy šily z francouzské látky pro koloniální jednotky.
V nově vzniklé armádě byla zavedena nová pokrývka hlavy pro mužstvo lodička 20M. Dalo by se říci, že existovaly dva modely jednoduchý a složitý. Druhý složitější model mněl boky složené na dvakrát takže po rozložení lodička chránila uši a ústa proti mrazu. Přední štítek se dal sklopit dolů a tím chránil oči před silným větrem. Musím podotknout, že maďarské lodičky nemají přesně stanovený střih. Můžeme vidět lodičky s různě vysokým čelem nebo různě vykrojenými boky. Když k tomu připočteme i různé materiály a odstíny tak by se skoro dalo říct co vyrobený kus to originál. V druhé polovině dvacátých let byla zavedena nová blůza 26M se stojatým límcem. Sako bylo opatřeno mosaznými knoflíky se Svatoštěpánskou korunou. Stejně jako v R-U armádě byly určeny barvy výložek podle druhu vojska. Pěchota měla přiřazenou zelenou barvu. Na konci třicátých let byla zavedena nová blůza, která byla prakticky shodná s předchozím modelem. Jediný rozdíl byl ve změně límce na otevřený. Tato nová blůza byla zavedena pod označením 39M. V barvě khaki byly též zavedeny kalhoty rajtky. Tyto kalhoty se udržely až do konce války i když během války byly nahrazovány novým modelem 43M.


Obrázek
lodička 20M v prvním jednoduchém provedení


ObrázekObrázek
Desátník Maďarské královské armády - léto 1939. Voják má na sobě již novou blůzou 39M s otevřeným límcem a jeho výstroj tvoří nejnovější modely výstoje: přilba 35M, malá polní 35M, plynová maska 34M v plátěném pouzdě, celta 38M a jídelní miska 34M. Desátník je vyzbrojen standartní zbraní Mannlicher 95/31M.


Výzbroj vojáka zůstala z počátku prakticky nezměněná. Hlavní zbraní jednotlivce byla puška nebo karabina Mannlicher M95 v původní ráži 8x5O. V roce 1931 se začala vyrábět nová puška 31M. Tato puška byla prakticky původní karabina Mannlicher M95 vyráběna v nové ráži 8x56R. Navíc puška dostala novou krytkou mušky. Na standard 31M se pak postupně předělávaly i starší zbraně, které se následně označovaly 95/31M nebo také jen 31M. Ke zbraním se samozřejmě používaly i původní doplňky jako řemeny, bajonety, nábojové pásky a sumky M1908. V každé dvojsumce byly čtyři kusy nábojových rámečků po pěti nábojích. Celkem tedy voják nesl čtyřicet kusů munice. Nepoužívaly se jen staré výstrojní doplňky, ale pokračovalo se s výrobou pro MKA. V roce 1935 byla do výzbroje zařazena nová puška Mannlicher 35M, již na novou ráži 8x56R. Nová puška se steně jako předchozí model 31M nabíjela z nabojového rámečku na pět nábojů. Nábojové rámečky zůstaly totožné i po změně ráže zbraně. Sumky a řemen zůstaly zachované z předchozího modelu, ale byl zaveden nový bajonet 35M, který se později využíval i u pušky 43M, samopalu 39M a 43M.


Obrázek
z leva: puška Mannlicher 95/31M s koženým řemenem, kožené sumky, bajonet k pušce Mannlicher 31M s koženým závěsníkem, nábojové rámečky k puškám Mannlicher


Na závěr je nutné podotknout, že se zaváděním nových výstrojní a oděvních součástí se starší vzory hned nepřestaly používat. U strážních jednotek, policie a nebo při výcviku se i nadále používala stará výstroj.

Ani výzbroj vojáka jednotnou zbraní není tak jasná jak by se na první pohled mohlo zdát. Pušek Mannlicher M95 se vyrobilo velké množství a nově vzniklá armáda převzala pušky nejen v krátkém provedení, ale v menší míře i původní dlouhé pušky. Tyto zbraně se pak objevují v hlavně v rukou druhosledových jednotek a dokonce se objevují i na fotkách jednotek čestné stráže. Všechny zbraně nebyly upraveny na standart 31M, takže se v armádě nacházela totožná zbraň ve dvou rážích. Rozdíl ještě umocnil nakup 100 tisíc pušek z Německa ze skladů Rakouské armády. Z těchto pušek bylo upraveno asi jen 30 tisíc. Na druhou stranu bojové jednotky používaly pouze nové zbraně nebo zbraně již upravené.

Další větší množství pušek Mannlicher a příslušenství získala MKA z kořisti. V roce 1939 získala MKA různými způsoby pušky Mannlicher z bývalého Československa. Další zbraně získali následně po vypuknutí II.světové války v září 1939 od polských jednotek ustupujících do Maďarska.

V následujících letech byly zakoupeny a nebo ukořistěny další pušky Mannlicher. Nově získané zbraně byly ve staré ráži 8x50 a někdy se lišily i v dalších drobnostech dle uživatele.
Všechny zbraně nebyly upraveny na standart 31M.


Obrázek
vojín Maďarské královské armády


Poznámky:

Označení vzorů v maďarské armádě je psáno mnoha způsoby, například M 1938, 38.M, 38M. Nejvíce používaný je způsob 38M, který jsem se také rozhodl používat.

Ve článku jsou použity vzory německé armády konkrétně helmy M16 a M35.

U výstrojních součástí bývalé R-U armády jsou použity starší vzory M1908 a M1910.


Zkratky:

MKA – Maďarská královská armáda
R-U – Rakousko-Uhersko

Zdroje:

Maďarská armáda 1919-1945, Kliment Ch. K., Bernád D.

A Magyar Királyi Honvédség egyenruhái 1926-1945, Tóth László

The Royal Hungarian Army in World War II, Dr.Niger Thomas, László pál Szábó

http://www.ww2incolor.com, http://www.hungariae.com
Naposledy upravil(a) Stepan.honved dne 26/5/2015, 10:08, celkem upraveno 6 x.
Obrázek
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Re: Vzhled řadového vojáka Maďarské královské armády - léto

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

chapu dobre, ze ty stanovy koliky byly rozpuleny vejpul a daly se k sobe prilozit? Nosily se v ty celte na zadku nebo nejak zvlast?
Uživatelský avatar
Stepan.honved
četař
četař
Příspěvky: 78
Registrován: 18/6/2013, 10:03
Bydliště: Holoubkov
Kontaktovat uživatele:

Re: Vzhled řadového vojáka Maďarské královské armády - léto

Příspěvek od Stepan.honved »

VGR_j4ck41 píše:chapu dobre, ze ty stanovy koliky byly rozpuleny vejpul a daly se k sobe prilozit? Nosily se v ty celte na zadku nebo nejak zvlast?
Kolíky byly půlené, ale větší význam to nemá. Nosily se v malé polní stejně jako celta.
Obrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Vzhled řadového vojáka Maďarské královské armády - léto

Příspěvek od Pátrač »

Stěpane, musím uznat, že tento článek mě vysloveně oslovil. To je dokonalá, stručná a přitom dokonale výpravná. A ti maďarští vojáci v této rekonstrukci vypadají skvěle. Dobrá práce.

Mám pár dotazů.

- skutečně maďarská armáda šla do války s puškami Manlicher 8 mm? I v našich skladech jich bylo velké množství, ale šlo o zbraně druhé a třetí linie.

- skutečně jí zůstaly kulomety Schwarloze stejné ráže? My je měli také, ale rekonstruované na ráži 7,92 mm

Prostě je to pro mě poněkud překvapivé. Děkuji za odpověď. Pátrač
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Re: Vzhled řadového vojáka Maďarské královské armády - léto

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

Stepan.honved píše:
VGR_j4ck41 píše:chapu dobre, ze ty stanovy koliky byly rozpuleny vejpul a daly se k sobe prilozit? Nosily se v ty celte na zadku nebo nejak zvlast?
Kolíky byly půlené, ale větší význam to nemá. Nosily se v malé polní stejně jako celta.
No ptal jsem se proto, ze kdyz se pouzivaly hlinikovy i dreveny, tak nejak predpokladam, ze slozeny hlinikovy zaberou min mista nez ty dreveny - coz se asi sice maly detail, ale i tam myslim, ze docela mily.

A jeste jedna otazecka protoze timhle jsem totalne nepolibenej. Kolik naboju se veslo do jedny sumky? Z ty perspektivy fotky me to pripada jako ze jedna sumka = jeden nabojovej ramecek
Uživatelský avatar
Stepan.honved
četař
četař
Příspěvky: 78
Registrován: 18/6/2013, 10:03
Bydliště: Holoubkov
Kontaktovat uživatele:

Re: Vzhled řadového vojáka Maďarské královské armády - léto

Příspěvek od Stepan.honved »

Pátrači, jsme rád že se článek líbí. Osobně mě jen štve, že jsem ho dělal tak dlouho čekal jsme na nové boty abych mohl udělat pořádné fotky. Nadruhou stranu mi mezi tím přilbyly nové a lepší výstrojní součásti.

Co se týká ráže, tak ano, maďarské armáda šla do války s ráží 8X56R se špičatou střelou. Tuto ráži první zavedlo Rakousko v roce 1930 a Maďarsko se přidalo o rok později. Původní náboje používané za první světové války byly s kulatou hlavou a značili se 8x5O.

Na novou ráži byly předělány a následně nově vyráběny kulomety Schwarloze a pušky Mannlicher. Dále se pak vyráběli nové pušky Mannlicher 35M a lehký kulomet Solothurn 31M.

V roce 1943 byla zavedena nová puška Mannlicher 43M což je prakticky upravený 35M na ráži mauser 7,92. Také kulomety Schwarzlose byly od roku 1943 vyráběny v ráži mauser. Výroba těchto kulometů běžela z důvodu nedostatečné produkce modernějších zbraní.

Kolíky byly na dně malé polní a rozdíl v zabrání místa je takřka nulový.

Co se týká sumek tak v každé dvojsumce byly 4Ks nábojových rámečků po pěti nábojých. Celkem měl voják 4OKs munice. Děkuji za dotaz doplním to do článku.

Štěpán
Obrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Vzhled řadového vojáka Maďarské královské armády - léto

Příspěvek od Pátrač »

Trochu doplnit tomu jen přidá na kvalitě, která je i tak skvělá. Pracuješ kolego s těmito stránkami?

http://www.hungariae.com/index.htm
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Stepan.honved
četař
četař
Příspěvky: 78
Registrován: 18/6/2013, 10:03
Bydliště: Holoubkov
Kontaktovat uživatele:

Re: Vzhled řadového vojáka Maďarské královské armády - léto

Příspěvek od Stepan.honved »

Ano s těmito stránkami také pracuji. Nějaké informace jsem již doplnil při psaní mě to vůbec nenapadlo. Rád bych udělal pokračování na vývoj během války v letech 1940-1945. V pokračování bych se zaměřil více i na další typy zbraní. V tomhle článku jsem se chtěl zaměřit jen na základní zbraň jednotlive a to na pušku. Ostatní zbraně by daly na další článek :-)
Obrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Vzhled řadového vojáka Maďarské královské armády - léto

Příspěvek od Pátrač »

Takto je to v pohodě, ty roky 1940 až 1945 budou zajíamvé, a co se týká té výzbroje, to bude super, protože to maďarská armáda zavedla mnoho zbraní a ledacos vybojovala.

Bude to zajímavé a já se těším.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Odpovědět

Zpět na „OSTATNÍ“