Pátračův sen II/B: průzkum a speciální výbava - diskuze

Odpovědět
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17688
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Pátračův sen II/B: průzkum a speciální výbava - diskuze

Příspěvek od skelet »

Dovolím si lehce zneužít Pátračův koncept, ale .. čistě hypoteticky, byť je to už nad síly naší ekonomiky a muselo by se na tom podílet minimálně V4. Je to především otázka pro naše odborníky přes kosmické projekty.
Tedy kolik by stálo vybudování průzkumných družic a družic suplujících GPS v rozsahu od hranic Francie po hranic s Ruskem.
ObrázekObrázekObrázek
pks
rotný
rotný
Příspěvky: 80
Registrován: 19/7/2014, 13:40
Bydliště: Zlín

Re: Pátračův sen II/B: průzkum a speciální výbava - diskuze

Příspěvek od pks »

skelet píše:Dovolím si lehce zneužít Pátračův koncept, ale .. čistě hypoteticky, byť je to už nad síly naší ekonomiky a muselo by se na tom podílet minimálně V4. Je to především otázka pro naše odborníky přes kosmické projekty.
Tedy kolik by stálo vybudování průzkumných družic a družic suplujících GPS v rozsahu od hranic Francie po hranic s Ruskem.
Umístit do vesmíru malou družici s nějakou kvalitní zrcadlovkou, slunečními bateriemi a dostatečně tlustým spojením se Zemí by asi nemusel být zásadní problém. Jediný problém je, že tato družice bude 99% času poletovat mimo zájmové území. Vymezit pohyb družice ve smyslu intervalu východ - západ prostě nejde (na snímkování je geostacionární dráha moc daleko), bude vždy obíhat kolem celé Zeměkoule. Spíš by se to dalo využít na to, že nebude muset mít tak velkou záznamovou kapacitu a bude si pamatovat vždy jen pár minut snímkování. Vymezení území ve směru sever-jih je významné, ale pokud chceme pokrývat evropské hranice s Ruskem, tak musí družice poletovat na drahách +/- 70°, pokud by nás zajímalo maximálně Litva-Lotyšsko-Estonsko vs. Rusko, tak stačí 60°. Výsledné fotografie by měly odpovídat např. tomuto - http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_fot ... %AF_na_ISS. Je to lepší než nic, ale pořádné špionážní satelity jsou určitě mnohem dále.

Nahrazovat GPS asi není pro ČR vůbec zajímavé, obzvláště, pokud máme v Praze systém Galileo - ten má stát celkem kolem 6 mld €.
Opět bychom museli mít spoustu družic tak, aby byly 3-4 současně viditelné. Možná by se dalo uvažovat o 4(+4 do další směny) stratosférických letadlech (bezpilotních), které by stále kroužily ve výšce kolem 30km a svou polohu (nebyla by 100% stabilní) by odebíraly z GPS+Galileo+Glonass+Compass+IRNSS a vysílaly svůj signál na území ČR - něco jako http://zpravy.idnes.cz/americky-letoun- ... datech_tom

Mnohem lepší a levnější ale asi bude nakoupit/vyrobit rušičky všech satelitních systémů a vrátit se zpět k buzole, mapě a inerciální navigaci :-)
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4131
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Pátračův sen II/B: průzkum a speciální výbava - diskuze

Příspěvek od Alfik »

Dalo by se to "řešit" pomocí trojice satelitů na geostacionární (geosynchronní je přesnější) dráze. Ale (a proto ty uvozovky) - pro Evropu, potažmo ČR, je to nevhodné řešení. Neleží totiž na rovníku, nad nímž jsou tyto družice zavěšeny, a s rostoucí zeměpisnou šíří je toto řešení stále méně a méně přesné - a to až tak, že nad Evropou (ČR) by bylo méně přesné než ta zmiňovaná busola...
Ostatně ze stejného důvodu takové řešení nepoužívají ani USA, Čína nebo Rusko, tedy státy kosmické, a souč. dost velké aby se jim takové řešení líbilo, pro vlastní použití.
Nicméně, fa Google má v plánu používat veké stratosférické vzducholodě, které by se vznášely nad přesně určeným místem (sice ne nehybně, ale s vysoce předvídatelným pohybem), nad vlastním státním územím (příp. spojenců), které by kromě místní navigace zajišťovaly i komunikaci, především internet. Ale zase: Kos (Blackbird :) ) byl uzemněn, odtajněn a zmuzejněn - zatímco U-2 se stále používá... proč? Prachy! Družice vyjde levněji než cokoli stratosférického, jak pro snímkování, tak pro komunikaci a navigaci.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17688
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Pátračův sen II/B: průzkum a speciální výbava - diskuze

Příspěvek od skelet »

Buzola sem, buzola tam.. spíše mi jde o situaci, kdy by USA z nějakého důvodu rozostřilo GPS nad střední Evropou a tedy zbraně naváděné přes GPS by byly pěkně hloupé.
Nicméně na podobném principu funguje GLONASS, ne? Ten taky není globální, ale lokální díky nedostatku družic?
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Vallun
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 12/2/2009, 08:23

Re: Pátračův sen II/B: průzkum a speciální výbava - diskuze

Příspěvek od Vallun »

Glonass je ruská variace GPS, nedokončená, ale s globální ambicí, respektive, podle některých údajů od roku 2011 skoro dokončená...Nicméně ruská, takže vojensky pro nás nezajímavá...

Mne spíš přijde důležité mít alternativu pro případ, že by systém GPS byl nějak dostaven proti vůli USA, stačí na to Galileo?
Ve válce: Rozhodnost; Po porážce: Vzdor
Po vítězství: Velkomyslnost; V míru: Dobrá vůle

sir Winston
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Pátračův sen II/B: průzkum a speciální výbava - diskuze

Příspěvek od Julesak »

GLONASS má globálny dosah, je plne dokončený (momentálne viac ako 24 satelitov nevyhnutných na celosvetové pokrytie).
Jeho vojenské využitie pre potreby ČR/SR mi ale príde nepravdepodobné.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3869
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Pátračův sen II/B: průzkum a speciální výbava - diskuze

Příspěvek od HONZIK11 »

Ony ty zbraně budou hloupé nejen ,,rozostřením ,,signálu ale i vlivem rušení , či nahrazováni signálu jiným korigovaným. Z citace amerického odborníka lze vycítit jisté znepokojení , že ten systém je nespolehivý.
...
Ačkoli způsob, jak se dá signál GPS rušit, vypadá poměrně jednoduše, Carter říká, že by takové praktiky raději nikomu nedoporučoval. "Každého, kdo na bitevním poli vysílá nějaký signál, lze velmi snadno zaměřit, a koho lze zaměřit, tak toho je také možné zneškodnit," upozorňuje. Navíc připomíná, že rušičky GPS naprosto nezaručují své obsluze ochranu před přesně naváděnými zbraněmi: americké vojenské letectvo totiž podle něj ovládá několik způsobů, jak takový cíl zjistit a zneškodnit.

"Válečné řemeslo je souhrnem různých činností a my máme v toulci víc šípů," dodává. Jedním z takových šípů je inertní navigační systém zabudovaný do JDAM. Jde o primární navigační systém, který je sám schopen zbraň navést na stanovený cíl. Americké letectvo kromě toho používá i laserem a optikou naváděnou munici i "klasické" volně shazované pumy. Přitom se stále usilovně pracuje na dalším vylepšení systému GPS, které má satelitnímu navádění zajistit větší nezranitelnost před rušením. Takovou vlastnost má například již současná vyspělejší generace GPS II. "Jedním z rysů takové modifikace je tzv. pružná síla, která zvyšuje silovou hladinu vyzařující z GPS," upřesňuje Peter Teets z Národní agentury pro letecký průzkum. Takové zvýšení silového pole zaručuje jistou protirušící kapacitu; podle Teetse ale dojde ke skutečnému zvratu až se zavedením GPS III, tedy třetí generace satelitního navádění. K tomu by mělo dojít tak do deseti let.

"Připouštíme, že systém GPS lze rušit, proto děláme vše nezbytné k tomu, abychom zajistili výraznější odolnost proti rušení jak na úrovni satelitů, tak na straně kontrolních prvků a konečně i na úrovni koncového uživatelského zařízení," ujišťuje Teets. "Domnívám se, že děláme řadu malých, ale nezbytných kroků, které zaručí, že nám GPS bude dobře sloužit," dodává.....

Mno , toulec obsahuje i,, železné bomby,, volně shazované pak jsou připraveni na všechno. :D
Odpovědět

Zpět na „ČSSR, ČR, SR“