Rusko zveřejnilo autentické dokumenty o Katyni

Zajatci, Malmédy, Katyň, koncentrační a pracovní tábory.

Moderátor: Pátrač

Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Rusko zveřejnilo autentické dokumenty o Katyni

Příspěvek od Skeptik »

CAT píše:Skeptik: Myslím, že se mýlíš - jak se to má s kontinualitou Carské Rusko/SSSR? Opravdu měla SSSR právo na "Carské"? Dle mě ne, proto nelze říci, že by SSSR jen osvobozovala území o které přišla ve válce 1919/21, to území nikdy SSSR nepatřilo...
CAT: Myslím, že ne.
Právní otázka je jedna stránka věci, citová otázka druhou. Představitelé SSSR, a současně i většina obyvatelstva SSSR, to jako okupaci cítila ... ostatně stejně jako část obyvatelstva těch "okupovaných území".
Ostatně SSSR mimo jiné obsadil i to Wilno (Vilnius) a celou vilniuskou oblast ... a předal je Litvě.
P.S. To, že následně připojil k SSSR celou Litvu je již jiný příběh ... v době předání vilniuské oblasti nebylo připojení Litvy k SSSR vůbec jasné.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Re: Rusko zveřejnilo autentické dokumenty o Katyni

Příspěvek od rabo »

Po okupaci Polska rusaci posbirali na tomto dobytem uzemi od dustojniku prez politiky az po postaky vsechny a odvezli je do SSSR.
Tak dobitie si predstavujem troška inakšie, dokonca tam prebehli aj nejaké pseudo voľby, alebo referendum , ale OK. Nejdeme slovíčkariť. Máš predstavu ako prebieha obsadenie takého to územia s relatívne malím množstvom strát ? Bol tam masívny odpor domáceho obyvateľstva ? Ako je možné, že za krátku dobu tu bol zoznam vhodných "odsúdencov" ? Je možné obsadiť takto " ľahko" cudzie územie a nemať domácich spolupracovníkov ? Mňa irituje idealistická a Poliakmi často podsúvaná história - to všetko oni. My sme len obete.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Rusko zveřejnilo autentické dokumenty o Katyni

Příspěvek od Dzin »

rabo
Vem to jako s námi. Němci když přišli, měli detailní seznami, koho zatknout atd. A byl tu nějaký masivní odpor obyvatelstva? Jak mohli tak lehce obsadit naše území? Je to úplně stejné, jako okupace Polska SSSR. To, že na území anektovaného státu se nachází kolaboranti nic nevypovídá o tom, co naznačuješ.

Skeptik
Nemáš pravdu, v době záboru Polska už bylo jasné, že podobně se SSSR bude stavět i k pobalstkým státům a také dalším státům, které budou v jeho sféře vlivu. Právě díky rozdělení Evropy paktem R-M. Proto mohl jednat velkoryse, protože věděl, že tyto státy také budou jeho. buď jako satelity, nebo přímo jako součást SSSR. O tom, že mu budou patři se už rozhodl, jediné co nebylo jasné, jakým způsobem si je připoutá. Tedy byl jasný obsah, ne forma.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Rusko zveřejnilo autentické dokumenty o Katyni

Příspěvek od Alfik »

Jasně že to bylo jinak. Ono na tom území, které "zabráli Moskáli", totiž (kromě policajtů, vojenských důstojníků, úředníků, a podobně) nežilo moc Poláků - bylo to právě území, kterému dnes říkáme Bělorusko a Ukrajina. Žili tam kromě nich hlavně Rusové, Bělorusové, Rusíni, Ukrajinci...
A k místnímu obyvatelstvu se Poláci již staletí chovali tak, že místní nadšeně vítali RA a když pak zjistili co je ten komunismus zač, tak stejně vítali Němce... a nakonec, po zkušenostech tu s těmi tu s oněmi, to bylo od vesnice k vesnici jiné...
Takže, ať už se to někomu v Polsku líbí nebo ne, je velmi pravděpodobné, že v SSSR měli velmi dobře zpracované seznamy na základě spolupráce místního obyvatelstva, které prostě nahlásilo ty, kteří se k nim chovali nejprasečteji.
Ovšem podobné seznamy měli před válkou i Poláci! Nezapomeňte, že až do r. 38 se snažili spíš se s Němci domluvit, ostatně jejich politika k okleštění ČSR byla taková, že se stali historicky jediným státem na světě, který se aktivně dokázal sám obklíčit nepřáteli ze všech čtyř stran, poté co jediného svého aspoň jakž takž spojence pomohl zabrat svým vlasním nepřítelem!
Prostě, jak píšu. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Kdyby se před válkou Němci domluvili s Poláky a ne s Rusy, Katyň by byl Polský zločin spáchaný na důstojnících SSSR.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Rusko zveřejnilo autentické dokumenty o Katyni

Příspěvek od Dzin »

A v Sudetech žili hlavně Němci, kteří nadšeně vítali Hitlera. Vím, že nic není stejné, ale tahle paralela je hodně velká...

Ale na základě všeho výše napsaneho prostě nejde nějak zlehčovat akt sovětské agrese. Je to identické, jako bychom chtěli tvrdit, že Poláci při Polsko-Sovětské válce jen bránili svojí zem, ikdyž se tehdy jednalo o evidentního agresora a to přestože to omlouvali historickým nárokem na zdejší území. Proto se zase vracím k tomu co jsme psal dříve, "historický nárok" obvykle jen slouží k omluvě vlastní agrese.

Navíc nic z toho nemůže nijak omluvit ani Katyň ani sovětské čistky národů, které patřili do toho, co oni chápali jako sféru vlastního vlivu resp. moci.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
jirkam
Příspěvky: 5
Registrován: 25/3/2015, 10:14

Re: Rusko zveřejnilo autentické dokumenty o Katyni

Příspěvek od jirkam »

Dzin píše:A v Sudetech žili hlavně Němci, kteří nadšeně vítali Hitlera.
Oni se k nim taky Češi chovali po první světové docela hnusně. To samozřejmě neomlouvá podporu Hitlera, který veřejně plánoval naši genocidu, ale vysvětluje ji to.
Dzin píše:Ale na základě všeho výše napsaneho prostě nejde nějak zlehčovat akt sovětské agrese. Je to identické, jako bychom chtěli tvrdit, že Poláci při Polsko-Sovětské válce jen bránili svojí zem, ikdyž se tehdy jednalo o evidentního agresora a to přestože to omlouvali historickým nárokem na zdejší území. Proto se zase vracím k tomu co jsme psal dříve, "historický nárok" obvykle jen slouží k omluvě vlastní agrese.
Nevím jestli rozumím co chcete říct, ale agresorem byli přece Poláci, když zabrali kus Běloruska a Ukrajiny. Co je ještě horší, že Poláci místní nepohodlné Bělorusy a Ukrajince likvidovali v koncentračních táborech. Za daných okolností ta Katyň není až zase tak nepochopitelná.
Dzin píše:Navíc nic z toho nemůže nijak omluvit ani Katyň.
Omluvit chladnokrevnou vraždu tisíců lidí nemůže nic. A omluvit nemůže nic ani ty Polské koncentráky.

A co dělali důstojníci v zajetí opravdu nechápu. Jejich úkolem bylo bojovat s nepřítelem do posledního muže. Podle vojáků z povolání jsou k tomuto určeni odvedenci, ale s tím já nesouhlasím.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Rusko zveřejnilo autentické dokumenty o Katyni

Příspěvek od kenavf »

Ono by to asi potrebovalo napísať súpis krvavých incitentov v tej oblasti medzi Poliakmi,Ukrajincami,Rusmi,atd...,postupne od cca roku 1900.(Postupne kto, komu,čo vyviedol a čo tomu približne predchádzalo).
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Rusko zveřejnilo autentické dokumenty o Katyni

Příspěvek od Rase »

Rusové odstranili pamětní desku obětem Katyně

V ruském městě Tver odstranili z bývalého sídla NKVD pamětní ceduli, která od roku 1991 připomínala oběti katyňského masakru. K demontáži cedule vyzvala na konci roku 2019 ruská prokuratura místní úřady a rektora lékařské univerzity, která dnes v budově někdejší sovětské tajné policie NKVD sídlí. Ve sklepě budovy v Tveru Sověti postříleli polské zajatce z tábora v ruském Ostaškově. Největší hromadné hroby 22 000 polských důstojníků a inteligence se nachází v Charkově, u Smolenska a u Mědnoje nedaleko Tveru. Deska nesla nápis v ruštině a polštině "Památce zajatcům tábora v Ostaškově zavražděných NKVD v Kalininu - varování světu". Polská agentura PAP píše, že není jasné, co se s cedulemi stane. Informace o jejich osudu se v médiích rozcházejí. Tverský lokální server tvernews.ru píše, že je má u sebe člen Národně-osvobozeneckého hnutí (NOD) známého akcemi na podporu vlády a prezidenta Vladimira Putina. Polská ambasáda v Moskvě o demontáži ví a protest vznesl polský Institut národní paměti. Ruská prokuratura teď tvrdí, že v roce 1991 došlo při instalaci pamětní desky k omylu a záměně čísla budovy. Důkaz o popravě 6300 polských policistů, pohraničníků a důstojníků prý neexistuje. Podle dřívějších vyjádření organizace Memorial, která mapuje politické represe v Sovětském svazu, jsou ale důkazem o vraždění Poláků v budově NKVD protokoly z výslechů bývalého šéfa tajné služby v Tveru. Při exhumacích u Mědnoje se 90. letech našly části polských uniforem a dokumenty v polštině.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ruso ... _campaign=
https://www.youtube.com/watch?v=_H1J1IGRR-k

Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Rusko zveřejnilo autentické dokumenty o Katyni

Příspěvek od kacermiroslav »

Bohužel zdá se, že ruské archivy vydali nějaké "nové nezvratné důkazy". Mám obavu, že jak se Putin a jeho ex soudruzi cítí být silnější a silnější, tak dle okřídleného rčení "dějiny píší vítězové", opět nějaké dějiny ohnou podle svých momentálních politických potřeb. Pro mě je to bohužel velice smutné, takto zneuctit ty mrtvé.
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Válečné zločiny & Holocaust“