Namorni pechota na lodi

Co by se stalo, kdyby? Nespecifické dotazy, různé názory z vojenství.

Moderátor: jarl

Odpovědět
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Namorni pechota na lodi

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

V sobotu jsem zkouknul Master and Commander a vratila se me starsi myslenka.

Jaka byla vlastne role prislusnika namorni pechoty behem plavby dejme tomu okolo toho prelomu 18. a 19. stoleti? Zastavali i nejakou nekvalifikovanou praci na lodi nebo se jenom vezli?
SIOLA
vojín
vojín
Příspěvky: 18
Registrován: 24/11/2008, 21:45
Bydliště: Praha 5

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od SIOLA »

Nevím, až takové znalosti na 17-18St. nemám, ale vzásadě se vezli. Měli svůj denní program, do řízení lodi vůbec nezasahovali. Samozřejmě, když bylo potřeba, tak vykonávali různé pomocné práce (při opravě lidi byli k ruce tesařům, kovářům a pod.). Mám za to, že i ubytování, bylo od běžných námořníků separované. Také i v tom filmu je docela realně vyobrazen denní život námořníků a jejich velících důstojníků. Až na bitevní scénu, se tam pěchota vlastně nevyskytuje. V boji jim velí vlastní důstojník a poddůstojníci. Samozřejmě vykonávají rozkazy "nejvyššího".
Uživatelský avatar
Scrat
podporučík
podporučík
Příspěvky: 683
Registrován: 1/8/2009, 12:06

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Scrat »

No zase až taková mrtvá zátěž to nebyla.
Byli to profesionální vojáci na rozdíl od mnoha víceméně civilních joudů na palubě kteří tam byli "pouze" pro práci s plachtami. A jako takoví byli námořní pěšáci většinou přiděleni k dělostřelectvu, lidí pro přímou obsluhu děl bylo na lodi poměrně málo a vézt zbytečně tucet a více "zašíváků" by nadělalo mezi posádkou hodně zlé krve. Ale jestli bydleli separovaně nevím, možná měli svůj mariňácký koutek někde v podpalubí ale pokud bylo nutno na několik desítek metrů dlouhé fregatě ubytovat pár stovek lidí (posádka největších řadových lodí čítala klidně 900 a více mužů) tak toho místa pro různé "spolky a kluby" moc nebylo. A samostatných kajut bylo na válečné lodi velmi málo.
Jinak mimo boj neměli moc práce, jedním z jejich hlavních úkolů bylo hlídat námořníky aby nevymýšleli kraviny, taková lodní pořádková policie.

Scrat
All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.
Winston Leonard Spencer-Churchill
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Bleu »

vezli - alespon u Britů. Byl tam od střílení. až dojdu tak se vyjádřim víc.
Obrázek

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -

Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Alfik »

Pokud vím, tak (jak píše i Bleu), jen se "vezli". Ovšem, to neznamená, že neměli strážní a podobné služby. Zvláště kdykoli byla loď zakotvena, ať již v přístavu nebo někde v divočině. Tehdy nejen že hlídkovali na lodi samotné, ale i v přístavu či na ostrově.
Námořní pěchotu ovšem v těch dobách o nichž film je, a zhruba do vítězství Američanů ve své válce s Británií, měla pouze VB.
Ubytováni byli pohromadě, na větších lodích kde bylo několik "kotců" byli v jednom, na menších spolu s námořníky - ale víceméně pohromadě. V době kdy byla loď zakotvena, nebydleli na ní, ale ve stanech na břehu.
Námořníci je neměli rádi a obecně jimi i opovrhovali. Byli pro ně naprosté nuly - řadový námořník měl dva výuční listy (sic!!!) a kromě toho často i nemalé znalosti z vedení lodi (nastavení plachet, kormidlování... apod. - naproti tomu navigaci ne, to se na VB lodích nesmělo učit ř. námoř. "aby se nemohli vzbouřit a převzít loď"), a oni jen uměli nabít, zamířit a stisknout spoušť... To se týkalo i jejich velitele - ač byl důstojník, s lodními důstojníky nejedl, nebydlel apod.
Nevím teď jistě, kolik jich ukazoval film, ale nebylo jich nějak oslnivé množství. Kromě převozu na místra problémů (např. právě do Ameriky za sedmileté války a poté za koloniální revoluce) právě jen strážní oddíl - tedy pár mužů na hlídkování plus jeden jejich důstojník.
Jinak, ten film je fakt pěkný, nejen že ukazuje námořní řemeslo a boj bez nějakých extra halyvůdčin, ale je pozoruhodný i tím, že v něm není žádná ženská, žádný sex a přesto je bombózní! :D
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

Scrat píše: ...
Scrat

Kdyz tak nad tim premyslim, tak lodni poradkova sluzba zni velmi logicky, ale ze by slouzili u del? Ja myslel, ze delostrelci byli samostatna jednotka, stejne jako marinaci. Takze v boji byli delostrelci na delovych palubach a marinaci byli ti, jejich nejlepsi strelci co lezli s musketama do lanovi a zbytek predstavoval elitni formaci k tem "obycejnym rvacum" z posadky pro zahakovani.


Alfik:
ohledne tech vyucenejch a zkusenejch namorniku - no ja nevim. Kdyz jsem si k tomu hledal vlastni odpovedi na Googlu, tak jsem narazil i na tenhle clanek BBC, kde se v pasazi Proffesional sailors pise ze na velkejch namornich lodich jen cca 20% posadky lezlo do plachet. A kdyz se teda prihledne k tomuhle, zapocita se i existence a cinnost press gangu v dobe valky, tak me teda nevychazi, ze by namornici jako celek - zvlast v dobe valky - byli nejaky extra.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Polarfox »

Ona existuje spousta rozporů. Pro příklad - většinou se traduje, že Britové s radostí zařazovali každou francouzskou kořistní loď, neb to byla kvalitní plavidla. Na Navweapons je o tom hezký článek, který to rozporuje a jeho závěr je víceméně následující - ne moc kvalitně postavené necky s řadou nedostatků a v podstatě šlo hlavně o prachy. Takže si člověk nevybere :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Alfik »

VGR_j4ck41 píše: ohledne tech vyucenejch a zkusenejch namorniku - no ja nevim. Kdyz jsem si k tomu hledal vlastni odpovedi na Googlu, tak jsem narazil i na tenhle clanek BBC, kde se v pasazi Proffesional sailors pise ze na velkejch namornich lodich jen cca 20% posadky lezlo do plachet. A kdyz se teda prihledne k tomuhle, zapocita se i existence a cinnost press gangu v dobe valky, tak me teda nevychazi, ze by namornici jako celek - zvlast v dobe valky - byli nejaky extra.
To je jen nedorozumění. Já psal o "kvalifikovaných (tedy jinak řečeno řádných)" námořnících.
Srovnejme situaci na vymyšlené lodi, okolo sta mužů:
V knihách a filmech (právě Master a Commander je světlou výjimkou) zpravidla: 1 kapitán, 1 důstojník, 100 námořníků, 1 plavčík (nekvalifikovaná síla).
V reálu: 1 kapitán, 4 důstojníci plus někdy i lodní doktor, 2-5 kadetů, 5-10 poddůstojníků (nazývaní různě - lodníci, "mičmani", apod.) okolo 20 námořníků (kvalifikovaných), okolo 60 plavčíků (nekvalifikované síly).
Čísla jsou nástřel - mohou se lišit.
Proč ten rozdíl?
Protože příběh. V příběhu je důležitý kapitán, jeho spory s prvním důstojníkem, ev. osobní vývin plavčíka - nejlépe je-li adolescent... Zbytek je stafáž.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

Takze pod pojmem radovy namornik myslis kategorii Able seaman?

To pak jo u AB se da cekat, ze mohli opovrhovat marinakama, ale to samy pak plati i pro zbytek posadky. Oni byli elitni clenove posadky: aby mohl bejt AB tak musel mit predchozi zkusenost, lezli do plachet, obsluhovali kormidlo apod.

Ja osobne bych AB za radove namorniky moc neoznacoval. To spis Ordinary seaman, Landsmany, powder monkeys apod.
Uživatelský avatar
Martin Hessler
poručík
poručík
Příspěvky: 715
Registrován: 12/5/2009, 16:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Martin Hessler »

Namorni pechota Royal Navy v 18.-19. stol. tvorila na lodi pomerne vylucnou skupinu. Vojaci byli jednotne ustrojeni (coz pro namorniky rozhodne neplatilo, chtel-li nektery kapitan mit posadku jednotne oblecenu, zpravidla musel sahnout do vlastni kapsy), nepodileli se na rizeni lodi a vetsinu casu travili nacvikem boje pomoci palnych a chladnych zbrani. Jejich ukolem pri stretu s nepratelskou lodi bylo palit na jeji palubu z pusek (casto ze steznovych kosu a z lanovi), eventualne se ve vhodnou chvili pokusit o abordaz. V pripadě potreby provadeli vysadek v clunech na pobrezi. Na dalnych plavbach namorni pesaci take zastavali funkci jakesi kapitanovy "ochranky". Totez platilo pro kotveni ve vlastnim i cizim pristavu, bezpecnostni a poradkova sluzba na palube lodi i na brehu byla jejich starost. Je pravda, ze s namorniky se moc nesnaseli, byli na ne jakysi "bic" (nosili pri palubni sluzbe zbrane, coz bylo u radovych namorniku nemyslitelne, zbrojnice se otvirala az pri vyhlaseni bojove pohotovosti), navic podlehali mnohem tvrdsi kazni a ke vsemu byli namorni pesaci vyrazne lepe placeni. V britskem lodstvu netvorili cast obsluhy del az do 80. Let 19. stol., pote byli zarazovani jako delovodi a mirici (abordaz se stavala reliktem minulosti).
Neni pravda, ze by namorni pechotu na palubach vyuzivala ve sledovanem obdobi pouze britska flotila. Na PALBU z rucnich zbrani francouzskych namornich pesaku doplatil napriklad Horatio Neslon u Trafalgaru...
Naposledy upravil(a) Martin Hessler dne 21/5/2015, 11:06, celkem upraveno 1 x.
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Bleu »

Martin Hessler píše: Na PALBU z rucnich zbrani francouzskych namornich pesaku doplatil napriklad Horatio Neslon u Trafalgaru...
Francie zrušila námořní pěchotu po vzpouře v Toulonu 1793. A ani dříve se nejdnal oo námořní pěchotu v tom britském smyslu slova.
Obrázek

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -

Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Uživatelský avatar
Martin Hessler
poručík
poručík
Příspěvky: 715
Registrován: 12/5/2009, 16:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Martin Hessler »

Souhlasim - resp. nemam tak detailni vedomosti, abych se o to prel. Nicmene posadky francouzskych valecnych lodi byly vyznamne doplneny zkusenymi pechotnimi strelci, tedy muzi s vojenskym vycvikem, kteri nebyli namorniky, podlehali svym vlastnim velitelum (samozrejme s vyjimkou kapitana, jenz byl na lodi prakticky neomezenym panem) a jejich primarnim ukolem byl boj palbou z rucnich zbrani. Paralela vice nez zrejma.
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
jean
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 244
Registrován: 3/9/2008, 19:30

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od jean »

Páni, neviem, či je toto vhodné vlákno, ale napadlo ma, ako riešili hygienu na takýchto veľkých lodiach. O tom som vlastne nikdy nečítal. Ked tam bolo 200-300 ľudí, to je už slušná kopa "biologického odpadu" denne.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11466
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Zemakt »

že by do "nočníku" a potom šupky dupky přes palubu? :)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Mirek58 »

Při tom, jak se lod kolíbala?
Tak ted už je mi jasný, proč se pořád drhla paluba!
ObrázekObrázek
madrabbit
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 192
Registrován: 9/3/2010, 14:13

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od madrabbit »

Mirek58 píše:Tak ted už je mi jasný, proč se pořád drhla paluba!
IMHO ta paluba se "drhla" aby byla mokrá - prkna byla nabobtnalá a těsnila :-) o čistotu tu přehnaně nešlo. Další smysl pak bylo "zabavení" posádky na dlouhé nudné plavbě - musíš vymyslet povinnosti a trvat na jejich dodržování.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Polarfox »

jean píše:Páni, neviem, či je toto vhodné vlákno, ale napadlo ma, ako riešili hygienu na takýchto veľkých lodiach. O tom som vlastne nikdy nečítal. Ked tam bolo 200-300 ľudí, to je už slušná kopa "biologického odpadu" denne.
Když si připočítáš dočasné pohřbívání mrtvých v lodním balastu u některých států (Španělsko, Francie), tak...
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Alfik »

Mirku, paluba se nedrhne, ale namáčí. Vtírá se do ní voda, aby nevyschla a nerozeschla se (nezačala propouštět vodu ať už při náklonu, nebo dešťovou). A čím jsi víc v teplém prostředí (na "jižních mořích"), tím častěji se to musí dělat. Na moderních lodích se místo toho otlouká rez a furt se natírá (viz opravářsko-údržbářské přísloví "díra nedíra, furt se natírá :D ).

Potřeba se vykonávala přes bok lodi, byly na to takové lanové úvazy, do kterých si námořník sedl a bylo to. Ti chytří chodili na závětrnou stranu :) Také šlo sednout si do úpon na kobylici (jinak řečeno na spodní stupně těch "žebříků" co po nich námořníci lezou na stožár).
Malá, pokud nechtěl jít až na bok lodi, se vykonávala do odtokových kanálků na palubě. A na pozdějších, velkých lodích měli kadibudku jako na venkově, kupodivu :) akorát že ústila nad vodu a né nad hradní příkop nebo ďuru v zemi :D
No a mytí se provádělo vodou, čím jiným :) i když mořská voda není extra vhodná, takže když začala docházet pitná, tak se holt smrdělo...
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Bleu »

Martin Hessler: U Francouzů je to velmi zhruba takhle: Někdy koncem třicetileté války a pak v sedmdesátých letech 17. století, Francie postavila několik regimenty, které byly určeny ke službě na lodích. šlo o regimenty:

La Marine
Royal-Vaisseaux
La Couronne
Royal-Marine
Amirauté

Po sedmileté válce vznikly tyto pluky:
Cap
Pondichéry
Martinique et Guadeloupe

V praxi byly nasazovány v pozemních operacích. A námořní pěchotu tvořily ti vojáci, kteří jeli do nebo z kolonií. Koncem 80tých let 18. století vznikl tzv. Corps royal de canonniers-matelots což je - přeloženo do slova "sbor kárlovských dělostřelců-námořníků. Kromě toho existovali ještě Compagnie Franche de la marine - ale to je záležitost primárně kolonií a placená ministerstvem námořnictva. Navíc jestli si to pamatuj usprávně tak po sedmileté válce přestali existovat, anžto je rozpustili. V podstatě námořní pěchota jako taková "Corps royal de l'infanterie de la marine" fungovala ve Francii od poloviny sedmdesátých let do roku 1786. Kdy byla nahrazena těmi Corps royal de canonniers-matelots . napoleonika za chvili...

edit: k té napoleonice viz můj pokus: http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=291&t=4812
Obrázek

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -

Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Namorni pechota na lodi

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Při brouzdání po netu jsem narazil na skutečnost, že na palubě lodí ruského carského námořnictva se kromě námořníků nacházeli i členové jednotky "gverdějskaja ekvipaž"... Měli jiné uniformy a (pokud jsem to rozkódoval dobře) i vlastní důstojnický sbor... Komu podléhali v nejvyšším stupni velení se mi nepodařilo zjistit...

Otázka pro "lodní" znalce: Byla to ruská obdoba námořní pěchoty??? A nevíte něco o této jednotce/ složce více???

Předem děkuji zuřivě za odpovědi...

Obrázek
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Odpovědět

Zpět na „Fikce, dohady, dotazy“