Lidice

Zajatci, Malmédy, Katyň, koncentrační a pracovní tábory.

Moderátor: Pátrač

Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Lidice

Příspěvek od Lena »

Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha 27. května 1942 se vystupňoval teror nacistických okupantů proti českému národu. I přes popravy stovek lidí a rozsáhlé razie se nedařilo pachatele atentátu dopadnout. Když 4. června 1942 Heydrich na následky zranění zemřel, rozhodli se nacisté k zastrašovací akci; významný podíl na plánu vyhlazení Lidic měl ambiciózní státní tajemník úřadu říšského protektora K. H. Frank.

3. června se objevil v továrně na baterie "Palaba" ve Slaném nejasný dopis adresovaný zaměstnankyni Anně Marusczákové. Majitel firmy Jaroslav Pála uvědomil gestapo v Kladně a to začalo okamžitě hledat autora dopisu. Marusczáková při výslechu mimo jiné zmínila, že dotyčný ji poprosil, aby v Lidicích rodině Horákových vyřídila pozdrav od jejich syna. Následovala razie v Lidicích a zatčení rodin Horáků a Stříbrných, o jejichž synech bylo známo, že slouží v čs. vojska ve Velké Británii. Následujícího dne byl jako přítel Marusczákové identifikován Václav Říha, dělník z Vrapic u Kladna. Ten při výpovědi řekl, že napsal onen dopis na rozloučenou a měl vyvolat dojem, že je zapojen do odbojové činnosti a že se odešel skrýt do křivoklátských lesů. Kladenskému gestapu bylo záhy jasné, že Říha, Marusczáková ani Horákovi nemají s atentátem na Heydricha nic společného.

V Praze se mezitím K. H. Frank rozhodl využít Lidic jako ukázky svého "rázného postupu". 9. června osobně předložil při Heydrichově pohřbu v Berlíně svůj záměr Hitlerovi a obratem k němu obdržel souhlas. Lidice měly být vypáleny a srovnány se zemí, dospělí muži zastřeleni, ženy uvězněny v koncentračních táborech a děti dány na "náležité vychování".

Navečer dne 9. června byly Lidice obklíčeny jednotkami SS a německé policie. Všechny cennější věci, koně, dobytek, zemědělské stroje apod. byly shromážďovány a odváženy do sousedního Buštěhradu. Ráno 10. června 1942 se na místo osobně dostavil Frank, aby dohlížel na likvidaci obce. Muži starší 15 let byli shromaždováni ve sklepě a chlévě Horákova statku. Ženy s dětmi byly nejprve nahnány do místní školy, pak autobusy převezeny do tělocvičny kladenského gymnázia. Mezitím byly z Horákova statku i z okolních stavení vynášeny slamníky a matrace a stavěny vedle sebe ke zdi stodoly (proti odraženým střelám) a přichystána popravčí četa. Lidičtí muži byly posléze vyváděni ve skupinách (po deseti) na přilehlou zahradu a tam stříleni. Celkem jich na tomto místě bylo povražděno 173. Všechny domy, včetně školy, kostela a fary byly polity benzinem a zapáleny, na silnici se plnily nákladní vozy nakradenými věcmi, při čemž se jednotlivci z "ochránců" snažili ukořistit, co se dalo. V následujících týdnech a měsících byly zbytky vypálených budov vyhozeny do povětří, zničen hřbitov, vykáceny stromy, sutí zavezen rybník a vše srovnáno k nepoznání. Dokonce bylo na několika místech posunuto koryto potoka, aby nic nezůstalo na svém místě.

Dne 16. června 1942 bylo v Praze-Kobylisích popraveno dalších 26 lidických obyvatel: 7 žen a 8 mužů z rodin Horáků a Stříbrných, uvězněných již dříve. Devět dospělých mužů, kteří byli osudné noci mimo Lidice (7 v práci, 1 v nemocnici, 1 se několik dní skrýval v lesích) a 2 chlapci, u kterých bylo při evidenci dětí dodatečně zjištěno, že j iž překročili 15 let věku.

Ženy a děti byly po třech dnech strávených v Kladně od sebe násilně odtrženy. Kromě dětí vybraných na poněmčení a dětí do jednoho roku byly všechny poslány do vyhlazovacího tábora v polském Chełmnu. Po válce se přeživší děti s vynaložením velkého úsilí podařilo v německých rodinách a ústavech vypátrat a navrátit jejich příbuzným, bylo jich však pouze 17. Ženám byl přisouzen boj o život v koncentračním táboře v Ravensbrücku. Po skončení války se vrátilo 143 lidických žen.

Celkem přišlo o život 340 lidických obyvatel (192 mužů, 60 žen a 88 dětí).

V létě 19. června 1947 byl 300 metrů od původní vesnice položen základní kámen nových Lidic. Postupně byla za velkého přispění dobrovolníků z celé republiky i zahraničí vybudována nová vesnice o 150 domcích. Zároveň došlo k úpravě pietního území včetně společného hrobu lidických mužů, stavbě památníku a muzea. Mezi pietním územím a novou vesnicí byl 1955 slavnostně otevřen "Sad míru a přátelství", kde byly vysázeny tisíce keřů růží z různých částí světa.

Zdroje: http://cs.wikipedia.org
www.lidice.cz
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Uživatelský avatar
Lena
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 136
Registrován: 19/3/2005, 17:05
Bydliště: Olomouc

Příspěvek od Lena »

fotografie pamatníku, který stojí na místě Lidic dnes ...
ObrázekObrázek
Lidice
Obrázek
sousoší zavražděných lidických dětí - každé tam má svou podobiznu
ObrázekObrázek

"Forgetting them means letting them die again" Elie Wiesel
Uživatelský avatar
Radola Gajda
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 407
Registrován: 10/10/2004, 14:29
Bydliště: ČR

Příspěvek od Radola Gajda »

Velitel kladenského Gestapa Rostock,si po vypálení odvezl domů kočárek pro ženu a své děcko....Ten Rostock,který po válce nebyl potrestán a pracoval pro komunistické orgány.
Obrázek
Radar
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 513
Registrován: 24/8/2004, 12:24
Bydliště: Okolo Plzně :-)))
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radar »

No tak to je taky síla :evil:
ObrázekObrázekObrázek

Neruš nepřítele, když dělá chybu …
( Napolen )
Uživatelský avatar
Martan
praporčík
praporčík
Příspěvky: 302
Registrován: 14/6/2005, 00:11
Bydliště: Domašín

Příspěvek od Martan »

Vypal si své Lidice
Tak vám nevím, jestli si tohle zaslouží ty protesty, co jsem četl. Nebo jsem mimo?
Obrázek
Uživatelský avatar
Martan
praporčík
praporčík
Příspěvky: 302
Registrován: 14/6/2005, 00:11
Bydliště: Domašín

Příspěvek od Martan »

Tak jsem si teď přečetl o pirátské úpravě, která z toho dělá skutečnou hru. Otrlost některých lidí je zarážející. Ach jo... :(
Obrázek
Uživatelský avatar
redboy
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 1313
Registrován: 3/2/2006, 12:02

Příspěvek od redboy »

Uff........Chvilku sem nevěděl co si myslet, se vo mě pokoušel infarkt...dobrý už su asi v pohodě.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Co dodat - hyenismus, cynismus? Autorka odborného článku tady jasně ukazuje, že Lidice, stejně tak Oradur a později My - lai nesvědčí o hrdinství, ale o nejhorších možných vlastnostech člověka - ukázat sílu, když mám moc - to je vždy memento..
Válka není jen hrdinství - je to i hrůza.
Pokud někdo takto projevuje svou moc nad počítačem? No - víc než trapné - výsměch člověka člověku.
ObrázekObrázekObrázek
jeikob
praporčík
praporčík
Příspěvky: 354
Registrován: 4/6/2006, 21:00

Příspěvek od jeikob »

atentát,odboj,mašínové ,vysadky z anglie a boj s gestapem tyhle temata hodne zajímala a dost jsem toho prečetl.predne bych rad podekoval lene za članek o lidicích.a rad bych dodal jeden šilenej dejinej paradox.tragedie mohla být vetší.hitler tesne po atentátu navrhoval aby byl každý desatý čech popraven.frank a daulege mu to rozmlouvali že by to vážne narušilo chod protektoratu a tím padem ekonomiky.tak se rozhodlo že budou vypaleny nejaké vesnice.lidice to byla nestastná náhoda a poblíš ležáku byla vysílacka .na zakladní škole to bylo ješte za dob minulých,jsem byl v lidicích a pusobí to místo opravdu velmi tížive a na cloveka to dopadne.
a ted k té propagaci.když mluvily ve zpravách o tom tak jsem se na to po té podíval.trosku problém byl že ve zpravách mluvili o hre.ona to není hra jen pouták formou hry.mám pocit že idea nebyla špatná,ale prece jen vuči obetem a lidem jichž se ta tragedie týká necitlivá.druhá vec je jak deticky donutit aby se zajímaly o minulost.problém vidím v mediích a televizi.mne treba k zajmu o tohle období privedly serialy jako čtyři v tanku a pes.fronta v týlu a tak.a i když byli ideove podbarvený tak clovek mel jasno kdo je zlej a hodnej.a po revoluci když se začlo mluvit že to bylo jinak tak jsem se začal zajímat víc.idealní by bylo treba natočit serial o českých vojácích formou akce odlehcene .dobrý jsou počítačový hry teda kvalitní.a treba v angli vycházel ci vychazí komiks par čisel mám .jmenuje se comandos a jsou tam historky pilotu,namorníku vojáku.proste deti nejak k tomu pritáhnout a nekterý se začnou zajímat víc.ale hlavne jasne naznačit ty špatný a dobrý
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Dobrý - chlape - jsi pro chápání. Co ale toto - Celkem přišlo o život 340 lidických obyvatel (192 mužů, 60 žen a 88 dětí).
Není lepší u toho zdůrazňovat, že se nezkoumala pravda - nepravda. Moc rozhodla bez vyšetření ( řádného - není čas na takové prkotiny) - zničit, zabít.
To je ta hrůza války, rozhodnutí - pocit moci.
Výchova dnes i včera - i šikana o tom svědčí - zažili jsme si ji všechny generace!!!. Tady když lidstvo nezačne. Jen tak mimochodem v žádném období nezačlo. Tak vše, stejně tak jako historie - o pocitu moci lidstvo nepoučí!!!!
ObrázekObrázekObrázek
jeikob
praporčík
praporčík
Příspěvky: 354
Registrován: 4/6/2006, 21:00

Příspěvek od jeikob »

samozrejmne to já souhlasím.lidice to je ohromná tragedie.já to prave uvadel jako šilenej paradox.ve druhý svetový valce a vubec v dejinách je takových paradoxu hodne.když určitý menší zlo nakonec pomuže porazit absolutní zlo.treba jak jsme diskutovali o tom rusku.vlastne díky rasový politice hitler proti sobe postval vetsinu ruska.nebo že vlastne stalinistický rusko porazilo hitlera.stalinismus jsme přežili hitlera bychom asi nepřežili.mne treba desí predstava kdyby se hitlerovský nemecko k okupovaným narodum chovalo mnohem v uvozovkách demokratičteji.potutelne zlikvidovalo židovský narod.po pravde v tý dobe byl antisemitismus nejen v nemecku,mnoha lidem by to ani nevadilo.a válka se protáhla.zní to cinicky ale díky teroru se hitlerovský nemecko castečne porazilo.a také po lidicích a atentatu zbytek sveta nás začal opet uznávat jako zemi,která se postavila víc než symbolicky na odpor.možná i diky tomu jsme unikly vetšímu bombardovaní
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Ano - trochu ano" menší zlo" - obalené do lepšího klišé, zvítězilo díky nechápajícím vrstvám ( v SSSR), které žily v tom svém světě déle než ti hrdinové ze západu - zvítězilo. Můžeme skutečně děkovat. Kdyby to fakt bylo obráceně, tehdy ten svět. No následky hrozné.
To jsme skutečně, ale utekli od toho problému, že nevyšetřená šikana v mládí nese ve většině mladých lidí následky i do dospělosti. U některých pocit moci ovládne osobnost bez rozdílu IQ. Ve vypjatých situacích se to vše projeví. Válka je nejvíce vypjatá situace pro člověka a tam se projeví nejhorší vlastnosti člověka. Pozor i nejlepší.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

To snad nemá cenu ani komentovat, je to děs...

Tady je nějaký článek o té "hře" - http://www.novinky.cz/internet/v-pirats ... upgbd.html
ObrázekObrázekObrázekObrázek

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Až po několikerém přečtení Tvých úvah právě zde i u Lidice - prosím přečti si zde své věty - nechápu tvé úvahy - nepiš dřív než uvážíš - čti své věty, nebo je uvaž, - vypadají jako antisemitismus - nebo tolerance k čemukoliv, když se to i uváží ( ani nevíš jestli dobře). Jeikop - přečti po sobě vše co píšeš.
Takový nejsi!!!
ObrázekObrázekObrázek
jeikob
praporčík
praporčík
Příspěvky: 354
Registrován: 4/6/2006, 21:00

Příspěvek od jeikob »

asi sem to napsal kostrbate to uznávám.podezrat mne s antisemitismu to ne prosim..myslenka byla taková,že nekterý tragedie mají asi nejaký význam v dejinách.ale tím vubec neobhajuju puvodce to prosím ne.zločin je zločin o tom není pochyb.ale prave dejiny ukázali ,že se ten zločin obratí proti pachateli.viz teror na okupovaných uzemí.já chtel naznačit jak by bylo strašný,kdyby nemci na uzemích co okupují se chovali slušne k vetšine národa ,ale postupne potutelne by rešili židovskou otázku.a velký vetšine by to v té dobe bylo jedno.viz treba slovensko nebo francie tam byl antisemitismus silnej.ale tím že ponemčovali nutili lidi pracovat ve valečným prumyslu brali rukojmí tvrde trestali jakýkoliv projev neprátelství .tak skoro v každý zemi proti sobe postvali i ostatní obyvatelstvo.a tím padem i mnoho lidí pak treba nasledne pomohlo židum.dali se k odboji.a souvisí to s tema lidicema.heydrich preci uplatnoval politiku cukru a biče .silne podporoval delnické vrstvy a zaroven nastolil atmosferu strachu.a taky že nám v londýne vytýkali nečinost v odboji .pak přišel atentát a následne lidice.a exilová vlada prece musela vedet,že po atentátu bude nasledovat strašnej teror .no preci lidická tragedie vyburcovala svet a byli jsme uznaný jako prvoplatnej stat a mnichov byl zrusenej.tím to nijak neospravedlnuju.
tak snad jsem to vyjadril srozumitelne.bohužel nemám literarní talent.a nekterý veci pak vyznej jinak než je myslim.
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Té Leně, které jsi děkoval a já né. Leno - ukazuješ nejhorší vlastnost mužů. Ty dobře víš, že v Osvětimi, Majdanku a dalších " Koncentračních táborech" byli vězni i věznitelé, muži i ženy. Víš, že byli krutí muži i ženy.
Děkuji. Promiň teď Jeikop.
Bez literárního talentu, čti to. Ty prostě židy máš v každé větě - možná, neznáš ani jednoho - možná jenom kecáš o židech. Chlape až se toho zbavíš - přijď za mnou pokecáme. Zatím se zbav v každá, psané, možná mluvené větě Židi. Vůbec nevíš o jak úžasné lidi jde. Stejně zatím chlape nemáš ve svém zažitém slovníku obdiv i pro vojáky. Nic od Tebe nečekám!!!
Když budeš chtít mluvit v kontiutě o posledních 30 -50 letech ,udělat jednu literární větu - židovký bojovník je v tom moři sakra bojovník, a už kolik generací. Budu Tě o židech rozumět.Ti židi mají proč , abychom jim vzdali obdiv nejen jako vojáků, myslím i lidem.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Leno promiň mé trapné vlastnosti všech mužů. Děkuji, že nám připomeneš naše chování. Jen my muži asi nevíme!!!
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Na tomhle poli i Ty jeikop, promiň - pojď někam jinam _ vidíš stejně i já jsem srab!
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6814
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Prosím - mě Lidice - Ležáky , Oradur - atd - prostě, mě to k lidem v uniformě, k vojenství nepatří - TAKOVÉ ZLOČINY NÉ. Mám fakt u dobrých vojáků kopřivku!!! Jeikop - promiň!!!Nedělám si srandu - ti Němečtí vojáci u nás cílevědomě - Lena ukazuje. Oradur - když Ti řeknu, že jsem vše studoval o Oraduru 50 x A MNOHO LET budeš mě věřtI? Ke Kladnu a LIdicím. Když Ti řeknu , ŽE NEVYŠETŘOVALI - TRESTALI.
Naposledy upravil(a) michan dne 9/9/2006, 02:57, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázek
jeikob
praporčík
praporčík
Příspěvky: 354
Registrován: 4/6/2006, 21:00

Příspěvek od jeikob »

no mne to trochu hejblo žlučí četl jsem to po sobe.a zajímalo by mne co jsem napsal antisemitskýho ci proti židovským bojovníkum.naopak naznačil jsem,že v evrope v tý dobe byl silnej antisemitismus nejen v nemecku a že by byla katastrofa kdyby se nemci v tech statech slušne a ziskali si vetšinu tak by židé byli uplne na holičkách.to mám pocit že snad proti nim není?a samozrejmne že lidice jsou ohromná tragedie .bohužel vojenství a druhá svetová válka oddelit nejde.
Odpovědět

Zpět na „Válečné zločiny & Holocaust“