Bojové nasazení tanků Leopard 2

Tanková a obrněná technika

Moderátor: Rase

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Bojové nasazení tanků Leopard 2

Příspěvek od Rase »

Photo-Leopard-1-1080x675.jpg

Bojové nasazení tanků Leopard 2

Mise KFOR v Kosovu a Makedonii
Německé Leopardy 2A4 a 2A5 byly nasazeny v průběhu bojů v Kosovu v rámci mezinárodních jednotek KFOR. Bundeswehr poprvé nasadil tanky Leopard v rámci mise KFOR v Kosovu. Od 12. června 1999 zde bylo nasazeno 28 Leopardů 2A5 z 33. a 214. Panzerbataillonu. Konkrétně k makedonskému městu Prizren, kde fungovaly jako opěrné body a hlídkové činnosti. Dne 13. června 1999, dva členové srbských polovojenských jednotek palbu z vozu Lada na hlídkující vojáky. Tank byl ale vzdálen a neměl kompletní osádku, nemohl se tedy účastnit boje. Dne 26. června 1999 Leopard 2A5 vypálil čtyři varovné výstřely na město Orahovac. Koncem roku 2000 a počátkem roku 2001, byly tyto tanky nahrazeny staršímy tanky Leopard 2A4. V roce 2001 byly nasazeny v Makedonii v rámci intervence NATO. Až do roku 2004, tyto tanky střežily tábor rakousko-švýcarských jednotek "Casablanca".

Mise IFOR/SFOR v Bosně a Hercegovině
Holandský kontingent v Bosně a Hercegovině, v rámci mise IFOR / SFOR, nasadil tanky Leopard 2A4 a 2A5
k ostraze stanovišť v Bugojno, Novi Travnik, Sisava, Kneževo, Maslovare a Suica.

Mise ISAF/OEF v Afgánistánu
V říjnu 2003, Kanada nasadila vozidla Stryker MGS v Afgánistánu. Po zkušenostech z bojů v rámci operace Medúza, bylo rozhodnuto o zapojení tanků Leopard C2S. Tyto tanky dorazily do Kandaháru v prosinci 2006, ale jednalo se již o staré tanky (30 let), jejiž životnost končila. Kanadská vláda tedy rozhodla o zapůjčení 20ti Leopardů 2A6 od Bundeswehru. První tanky dorazily do Afgánistánu na konci srpna 2007. Již 2. listopadu byl jeden z tanků zasažen výbuchem IED, osádka přežila, stroj utrpěl jen malé poškození a brzy se vrátil do služby (opraven na místě). Tyto kanadské tanky totiž byly vybaveny ochraným kitem "M". Tanky Leopard se poté účastnily několika potyček a prudkých přestřelek s Talibanem. V říjnu 2007 nasadilo Dánsko tanky Leopard 2A5 DKS na podporu jednotek při operacích v jižním Afghánistánu. Tanky byly nasazeny v rámci 1. praporu jutlandského dragounského pluku - Jydsk Dragonregiment, který byl vybaven třemi tanky, jedním transportérem M113, vyprošťovacím vozidlem a další technika byla držena v rezervě. Tyto tanky byly osazeny švédskou maskovací sítí Barracuda, pevně ukotvené sedadlo řidiče bylo nahrazeno zavěšeným "Dynamic Safety Seat". V lednu 2008 tyto tanky odrazily útok Talibanu, poblíž řeky Hílmand, na dánskou a britskou pěchotu. Dne 26. února 2008, byl dánský Leopard 2 zasažen výbušným zařízením IED a poškozen. Nikdo nebyl zraněn a vozidlo se samo vrátilo na základnu. První vážný problém nastal 25. července 2008, kdy byl v provincii Hílmand zničen dánský tank pomocí IED. Po výbuchu vozidlo ujelo ještě 200 metrů, než se zastavilo. Tři členové osádky opustili vozidlo, ale řidič zraněním podlehl. Tank byl odtažen do základny FOB Attal a později FOB Armadillo. Při tomto výbuchu byl poblíž i druhý tank, ale nikdo z jeho posádky nebyl zraněn. Od 7. prosince 2008, se tanky Leopard zúčastnili operace Red Dagger, kdy vypálily 31 ran na podporu koaličních jednotek a dle tiskové zprávy britského ministerstva obrany, bylo zapojení dánských tanků klíčové pro úspěch této operace.

Operace Fırat Kalkanı Harekâtı
Turecká armáda provozuje celkem 354 tanků Leopard 2A4. Zhruba kolem 10.prosince 2016 se jim dostalo zkoušky v poli. V bojích u syrského města Al-Báb, turecká armáda pomáhá Svobodné syrské armádě (FSA) v již čtyři měsíce trvající operaci Fırat Kalkanı Harekâtı "Euphrates Shield". Podařilo se jim obklíčit město a zajistit silnici do Aleppa, dá se ale říct, že zde jejich postup ustrnul. Přičemž vzrůstají ztráty jak na lidech, tak právě na technice - byly zde zničeny jak tanky Leopard tak i Sabra (modernizovaný M-60). Celkem by měl být v sýrii celý tankový prapor, tedy 43 tanků Leopard 2A4. První Leopard 2 byl zasažen čelně raketou TOW-2A, ale ta nepronikla pancířem (osádka byla zraněna). Další dva Leopardy 2A4 byly ostřelovány protitankovými střelami (ATGM), Fagot nebo Konkurs. Tentokrát již z boku a zezadu, tedy ze směru za bojovou linií. U prvního tanku (blíže fotoaparátu) střela pronikla bočním pancířem, ale nedošlo k výbuchu munice. Ta je sice uložená, částečně i ve věži (v levé části věže), je pravděpodobné, že střela propálila pancíř šikmo a tedy nenarazila na nic hořlavého. Stav osádky není znám, ale pravděpodobně přežili. Osádka druhého tanku si ani nevšimla, že byl první stroj zasažen a jejich stroj byl zasažen šikmo zezadu. Zde byl zasažený hydraulický systém nebo munice (asi ne). Došlo tedy k viditelnému výbuchu a výšlehu plamenů. Doplním, že jak hydraulika, tak i munice jsou uloženy v samostatných kapsách, které jsou oddělené od prostoru osádky. Není tedy jisté, zda byla osádka zabita, nebo jaký byl jejich stav po tomto zásahu. Tak je tomu ale u všech těchto zasažených tanků Leopard. Zde je kompletní seznam zasažený, poškozených nebo zničených tureckých Leopardů:

1. Leopard 2A4 - Al-Báb - oblast nemocnice - zasažen raketou nebo minometným granátem
2. Leopard 2A4 - Al-Báb - oblast nemocnice - problém při nakládání (asi nabíjení)
3. Leopard 2A4 - Al-Báb - oblast nemocnice - těžce poškozen po výbuchu IED nebo miny
4. Leopard 2A4 - Al-Báb - oblast nemocnice - těžce poškozen zásahem ATGM
5. Leopard 2A4 - Al-Báb - oblast nemocnice - zasažen minou nebo IED
6. Leopard 2A4 - Al-Báb - oblast nemocnice - těžce poškozen zásahem ATGM
7. Leopard 2A4 - Al-Báb - oblast nemocnice - tank zasažen dál od zdi, patrně ukořistěn ISIS
8. Leopard 2A4 - Al-Báb - západně od města - těžce poškozen zásahem ATGM
9. Leopard 2A4 - Al-Báb - západně od města - těžce poškozen zásahem ATGM
10. Leopard 2A4 - Al-Báb - oblast nemocnice - těžce poškozen zásahem ATGM


Zdroj:
http://below-the-turret-ring.blogspot.c ... syria.html
https://pbs.twimg.com/media/C0XNrRvW8AA8URX.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Leopard_2
http://gurkhan.blogspot.cz/2016/12/blog-post_87.html

8hFQ9Zh.jpg
isi1-870x418.jpg
t2.png
turecký Leopard 2A4 poblíž města Al-Báb
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Skeptik »

Rase píše:V Sýrii, poblíž města Al-Bab byl zničen, střelou Fagot nebo Konkurs, turecký Leopard 2A4. Všichni členové osádky utpěli zranění, údajně ale přežili.

http://defence-blog.com/army/two-turkis ... syria.html
V článku se píše, že ten Leopard 2A4 u Al-Bab byl prvním zasaženým, a že kromě něj byly další den zničeny další dva. U těch už se osud posádky neuvádí.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Rase »

Vzhledem k tomu, že Leopard má pořád munici v prostoru osádky, tak pokud došlo k zapálení munice, asi to nedopadlo dobře. V tomto případě bych si vsadil spíš na Abrams (kvůli munici v batohu). Když vidím, jak je likvidována moderní technika v Jemenu a teď i v Sýrii, tak si říkám, že systém aktivní ochrany začíná být nutností (!)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
klingy
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1869
Registrován: 15/1/2011, 20:35

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od klingy »

Rase, to nieje o systeme aktivnej ochrany, ale o vycviku, ako je mozne, ze SAE neprisli ani o jeden Leclerc zasahom PTRK?
noah11
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 270
Registrován: 17/11/2010, 13:10
Bydliště: Vranov

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od noah11 »

Pokiaľ to bol fakt fagot alebo konkurz tak ten Leo je neprimerane nadhodnotený tank.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Dzin »

Záleží kam dostal zásah. Podle obrázků to šlo na bok věže (do zadní poloviny?). Původní verze 2A4 (nemodernizovaná) se udává boční ekvivalent proti HEAT 300 - 400 mm na zadní části ještě zeslaben na 200 - 300 mm. Fagot teoreticky zvládá kolem 400mm, takže při tomto bočním zásahu má reálnou šanci na probití a způsobení škody, u Konkursu se udává kolem 600mm takže zde je to ještě lepší. Modernizované verze Konkursu jsou na tom ještě lépe.

Teoreticky jsou tedy obě střely schopny probíjet pancíř nemodernizované 2A4 z boku. Jak ostatně říká platná poučka, rozhoduje nejprve taktická situace, potom vycvičenost vojáků a nakonec kvalita výzbroje. Je to sice primárně formulováno pro tankový boj, ale můžeme to zobecnit.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Rase »

Obrázek

Obrázek
první zasažený Leopard

Obrázek
druhý a třetí zmíněný

Mířeno bylo očividně do zadní části, boku věže. Abrams má v této části uloženou munici, což ale není případ Leopardu. Většina je uložená na levé straně korby, vedle řidiče. Pohotovostní část munice je pak v levé zadní části věže. Leopardy 2A4 byly ostřelované z pravé strany, kde je "napájení hydrauliky", tedy asi zásobník hydraulické kapaliny, blíže ke středu pak palubní počítač a různá další elektronika, elektronický WNA PERI (?).
Úplně vzadu věže jsou pak schránky na různé hadice, nástroje atd. Zmíněná schránka na munici je pak odělená od prostoru osádky (zakratá poklopem) při levé straně pancíře. Tedy zrovna při zásahu do pravé zadní strany věže, je sice pancíř relativně tenký, ale řekněme, že není "co trefit" - byť možnost zapálení hydraulické kapaliny není zrovna super. V cestě není žádný člen osádky tanku a munice je relativně vzdálená od místa dopadu. Přijde mi, že střelci mířili na slabé místo Abramsu, jen nevychytali že tohle není Abrams :D

Rozkers interiéru věže s popisky:
http://tuku.military.china.com/military ... 04.htm#pic
U těchto zásahů je taky dost důležité vidět, jak samotný tank vypadal po zásahu, přeci jen samotná exploze bude spíš od samotné rakety. Taky je potřeba zmínit, že Leopard A24 je už hodně zastaralý tank a není mi známo, že by turecké tanky prošly výraznější modernizací. Přeci jen verze A5 a výš, již jsou na tom s ochranou a bojeschopností úplně jinde. Většina uživatelů A4 je již vyřadila, pořádně modernizuje, nebo uložila na sklad. Tyhle turecké tanky na tom budou asi hůř než modernizované M60 (SABRA) co používají na stejném bojišti. Když to přeženu, tak bojeschopností na tom budou Leopardy 2A4, asi jako "starší modernizace" T-72M. Pořád to není špatný stroj, ale verze A5/6/7 jsou už někde jinde.

Navíc útok ze zálohy, na tanky které "stály" jako na střelnici, nečekaly útok z daného směru (oba mířili úplně jinam), navíc cílený zásah do slabého místa, by neustál žádný tank.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od kenavf »

klingy píše:Rase, to nieje o systeme aktivnej ochrany, ale o vycviku, ako je mozne, ze SAE neprisli ani o jeden Leclerc zasahom PTRK?
A boli tie Leclerky vystavené obdobnej situácii.Alebo boli takticky vhodne manévrované aby sa do podobnej situácie ani nedostaly?
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Skeptik »

klingy píše:Rase, to nieje o systeme aktivnej ochrany, ale o vycviku, ako je mozne, ze SAE neprisli ani o jeden Leclerc zasahom PTRK?
Nevím - nedostaly se pod palbu? ... otázka je zda kvůli taktice, nebo nepříliš velké ochotě posádek bojovat
Vlastně dostaly - jeden byl zasažen RPG-7 (nedošlo k penetraci čelního pancíře) a druhý Konkursem - ten čelní pancíř korby prorazil, zabil řidiče a zranil velitele tanku.
Nicméně je pravda, že k nevratné ztrátě nedošlo.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od kenavf »

Skeptik píše:
klingy píše:Rase, to nieje o systeme aktivnej ochrany, ale o vycviku, ako je mozne, ze SAE neprisli ani o jeden Leclerc zasahom PTRK?
Nevím - nedostaly se pod palbu? ... otázka je zda kvůli taktice, nebo nepříliš velké ochotě posádek bojovat
Vlastně dostaly - jeden byl zasažen RPG-7 (nedošlo k penetraci čelního pancíře) a druhý Konkursem - ten čelní pancíř korby prorazil, zabil řidiče a zranil velitele tanku.
Nicméně je pravda, že k nevratné ztrátě nedošlo.
Ale keďže "prerazil čelný pancier korby" ktorý by mal byť skoro najviac odolný,odolnejšia je už snáď len čelo veže(+-30°),tak to by signalizovalo že ani Leclerk nevyniká odolnosťou ba skôr je ešte horší.A zásah z boku alebo zo zadu by tiež nerozchodil.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Skeptik »

kenavf ... Souhlas.
Žádný tank není nerozbitný ... je to jen otázka velikosti kladiva.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Pátrač »

Jen tak mě napadlo, jak by dopadly LEOPARD2, Leclerk, Chalenger či Abrams M2, pokud by vyfasovali šlupku z německé 88 tak třeba na 500 m. Bylo by to dobré kladivo?
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Rase »

Pátrač píše:Jen tak mě napadlo, jak by dopadly LEOPARD2, Leclerk, Chalenger či Abrams M2, pokud by vyfasovali šlupku z německé 88 tak třeba na 500 m. Bylo by to dobré kladivo?
Záleží na dopadu střely, použité munici atd. moc bych ale nepočítal s úspěchem. Nebo jinak, jestli cheš tank znehybnit (pásy) tak by Flak asi pořád fungoval, možná by i probil nějaké slabé místo pancíře, ale čelně by pancíř neprostřelil. Přeci jen proti moderním tankům mají mít problémy i starší kanóny ráže 105mm.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Polarfox »

Skeptik píše:Žádný tank není nerozbitný ... je to jen otázka velikosti kladiva.
Přesně tak. A nejen toho kladiva.

Hlavní je, aby tank neměl nějakou zásadní konstrukční vadu či nedostatek, ale jinak je to v jakémkoli větším konfliktu spotřební zboží, které bude ničeno/ztráceno z různých příčin po stovkách a tisících, kvalita nekvalita, moderní protizbraň nemoderní protizbraň. To jen v dobách relativního míru a lokálních konfliktů vyčnívá ztráta takřka jakéhokoli kusu a vedou se o tom sáhodlouhé dišputace. Neříkám, že to nejsou také zkušenosti a nedá se z toho něco vyvodit, ale zase z toho nevyvozovat moc a od tanků neočekávat příliš.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Alchymista »

Z boku by mal 88mm flak šancu proti takmer každému tanku.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Skeptik »

Alchymista píše:Z boku by mal 88mm flak šancu proti takmer každému tanku.
Na nějakých 100 - 200 metrů můžeš to "takmer" klidně vypustit :)
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od Rase »

c0efwp5wiaao1_z.jpg
16174681_1633923780245043_488487189225009783_n.jpg
id14282-02.jpg

V bojích u syrského města Al-Báb, údajně islamisté ukořistili Leopard 2A4. Patrně rozhýbali jeden ze zasažených strojů (zasaženy měly být tři Leopardy).
http://defence-blog.com/army/isis-claim ... syria.html
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
klingy
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1869
Registrován: 15/1/2011, 20:35

Re: Německý tank Leopard 2

Příspěvek od klingy »

Rase, v skutocnosti co to sledujem tak tych LEO bolo celkovo zasiahnutych 6 (vcera dalsie 2) + 2 zachytene, cize z 38 nasadenych prakticky 1/5 tankov behom 2 tyzdnov poskodena alebo ukoristena....

edit: Jednemu odletela veza
Obrázek
Naposledy upravil(a) klingy dne 22/12/2016, 16:19, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Leopard 2A4 v boji

Příspěvek od Rase »

Mno už by tam měl být asi kompletní tankový prapor s 43 Leopardy 2A4, dřív jich tam ale bylo míň. Díky za informaci a podměty.
Článek jsem osamostatnil od původního Leopardu 2, tak je to v pohodě. Aktualizoval jsem úvod podle informací co jsem sehnal, asi ho časem upravím a víc rozepíšu, tak pište podměty.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
klingy
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1869
Registrován: 15/1/2011, 20:35

Re: Bojové nasazení tanků Leopard 2

Příspěvek od klingy »

Tak nasiel som zaujimavu tabulku, podla nej by malo byt poskodenych znicenych alebo ukoristenych celkovo 10 LEO 2A4
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“