pražské povstaní

Moderátor: Zemakt

Odpovědět
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17710
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: pražské povstaní

Příspěvek od skelet »

Tož já jako malý prcek z ocelového a tehdy rudého srdce ČSSR, jsem se učil o Pražském povstání toto "Pražané za pomoci Vlasovců osvobodili velkou část Prahy, aby následně poslední zbytky odporu zlomila Rudá armáda".
Pátrači v onom porovnání Plzeň vs Prostějov narážíš jen na známost té události. Plzeň je prostě známá, o Prostějově ví jen "fajnšmekři". To samé Pražské povstání se vzpomíná pomalu jako bitva o Stalingrad, zatímco o Brně nebo Ostravě je sotva zmínka v celostátním tisku. Stejně to je i ve Francii. Pochopitelně, že tehdejší pamětníci si pamatují výrazný Sovětský podíl na porážce Říše. A je pochopitelné, že součastníci si to už nemyslí, ale myslí si to o USA. Proč? Protože jejich město osvobodilo USA s Brity, americké pomníčky jsou kdo ví kde. Půlka amerických válečných filmů se odehrává ve Francii. Není to nic o prvoplánovém vymývání mozků. Je to pouze o ztrátě schopnosti širšího pohledu. A netřeba chodit daleko, u nás se děje to samé - Husité, "neválčení" československých armád apod.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Skeptik píše:Ale Aarone, osvobodila se Praha sama, nebo se z ní Němci pod hrozbou zajetí Rudou armádou blížící se od Západu sami stáhli aby se dostali do zajetí k Američanům?
Nezapomínej, že kapitulace německých vojsk nastala již 8-mého.
Největší boje o Prahu byly když se proti Praze vydalo bojové uskupení SS-Wallenstein, které postupovalo od 5. 5. 1945 proti Pražskému povstání od jihu ze cvičiště SS-Truppenübungsplatz Beneschau na Neveklovsku... Tady Praze nejvíce pomohly jednotky ROA, protože měly (jako jediné) těžké zbraně... Bez nich by toto bojové uskupení do Prahy s největší pravděpodobností proniklo (tady můžeme spekulovat, zda-li by se v Praze opevnilo a nebo by Prahou pouze prošlo, ale vzhledem k tomu, že z Neveklovska na Plzeň přes Prahu je značná zajížďka (viz mapa), tak se dá předpokládat to opevnění v Praze..)...

Takže tvrdit, že všichni Němci odešli a Praha spadla povstalcům do klína svobodná je hodně zavádějící... Navíc povstání a zlomení německého odporu v Praze donutilo Schörnera Prahu obejít a jeho jednotky byly zničeny na Lounsku z chodu Rudou armádou...
kenavf píše:Môže sa samooslobodenie Prahy posudzovať bez náväznosti na Pražskú operáciu?
Ale to nikdo nikdo nedělá... A všichni (opravdu všichni, i ten Stehlík) uznávají, že bez Rudé armády by Praha svobodná nebyla (ach jo... pořád dokola)... Nějaká vojenská síla musela potvrdit Status Quo osvobozené Prahy... Nikdo nezpochybňuje, že tou vojenskou silou byla Rudá armáda a je vcelku logické, že bez Pražské operace by se Rudá armáda do Prahy nedostala... Ale tohle všechno nic nemění na tom, že Praha zlomila německý odpor uvnitř města sama... Rudá armáda už víceméně svobodnou Prahu jen "dočistila"... A bez Rudé armády by Praha svobodná nebyla... A nikdo(opakuji: nikdo... a ještě jednou specielně pro kenavfa: NIKDO) netvrdí nic jiného...
skelet píše:Tož já jako malý prcek z ocelového a tehdy rudého srdce ČSSR, jsem se učil o Pražském povstání toto "Pražané za pomoci Vlasovců osvobodili velkou část Prahy, aby následně poslední zbytky odporu zlomila Rudá armáda".
Pokud jsi se už učil o Vlasovcích, tak to jste měli buď hodně odvážného učitele, a nebo jsi chodil do školy, když se o Vlasovcích v Praze mohlo mluvit... Za mě ještě byli Vlasovci tabu... Ale že se Praha osvobodila sama už byl akceptovaný fakt... (ostatně znovu viz Vávrův (své době velmi poplatný) film Osvobození Prahy...)

Ale jinak v podstatě píšu to samé... Jenže kenavf, protože si Stehlík v jedno díle Historie CS věnovaném Pražskému povstání (Pražskému povstání... nikoliv Pražské operaci, nikoliv osvobození ČSSR... čistě Pražskému povstání) dovolil říct, že se Praha osvobodila sama, si bude pořád mlet svou... A to i přesto, že tam stejně tak zaznělo, že díky Rudé armádě bylo potvrzeno Status Quo Prahy jako osvobozeného města a stejně tak tam bylo řečeno, že bez Rudé armády by Praha nikdy svobodná nebyla... Ale zřejmě je jednodušší tohle vynechat, vytrhnout jednu větu (že se Praha osvobodila sama) z kontextu a dva roky tady kolem toho dělat dusno...
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Re: pražské povstaní

Příspěvek od kacermiroslav »

skelet píše:Tož já jako malý prcek z ocelového a tehdy rudého srdce ČSSR, jsem se učil o Pražském povstání toto "Pražané za pomoci Vlasovců osvobodili velkou část Prahy, aby následně poslední zbytky odporu zlomila Rudá armáda".
No je fakt, že v knížce "Občanská nauka", kterou jsme měli na ZŠ v 80tých letech, byly fotky Vlasovců na barikádách spolu s obyčejnými Pražany. Ale že by k tomu byl nějaký text o tom, že Vlasovci byli na straně Povstalců, tam myslím není. Až tu knížku doma najdu, tak se schválně podívám. Myslím, že jí tu někde mám. Mě to nikdy nedocvaklo, ale brácha si toho všimnul a kladl si právě otázky, proč na barikádách leží příslušník v uniformě, s blembákem na hlavě a německou puškou atd.:-) Až mnohem později jsem pochopil to okřídlené rčení "vítězové píší dějiny":-(
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Polarfox »

kenavf píše:Po druhej svetovej vojne väčšina francúzov priznávala väčšiu zásluhu na porážke Nemecka Rusku(a to bol SSSR vtedy ídeový nepriateľ).Postupným spracovávaním sa to zmenilo.Alebo že by boli spracovaní tí francúzi v 45-tom?Niekde bolo popísaných cca 7 časových bodov(možno tu alebo na AK) v ktorých postupne dokážeš zmanipulovať ľudí(to sú tie trendy) na to že schvália aj úplný nezmysel.(napr. biopaliva- a potom sa zistí že množstvom obilia na naplnenie jednej nádrže by sa afričan dokázal živiť jeden rok,..)
Promiň, ale vyzobávání třešinek, kroucení průzkumů a mlžení/zamlčování nehodících se skutečností tak, aby byly posíleny ty hodící se, neberu absolutně vážně. A nic jiného tyto vývody nejsou.

1) Nikdo nemá ani šajna, z čeho tato data vychází a navíc jsou velice těžce neúplná...jak říkám, třešinky.
2) Už když se člověk pořádně podívá na ty předložené dostupné grafy a tabulky, tak mu musí zvonit výstražné zvonečky, protože z toho účelovost a vyzobávání doslova čiší. A už jen v těch předložených datech se dají najít věci, které s těmi tvrzeními zcela nekorespondují, ba dokonce jsou v protikladu.

Z průzkumů si kdokoli vyzobe cokoli - dodnes mám v živé paměti průzkum ohledně stravování ve svém bývalém zaměstnání, kde tomu cca 70-80% zaměstnanců z těch několika stovek, co tam pracovalo, nemohlo přijít na jméno, ale z průzkumu vylezlo, že je vlastně vše ok a všichni si libují. Následně jsem z nakrknutosti a srandy zdrbal starý průzkum, odstartoval vlastní soukromý průzkum, z čehož následně začaly lézt věci... Sice z toho byl průser a málem mě vyrazili, ale nakonec couvli a voila, brzy se tam zázračně objevil nový provozovatel.

Kenavf, Pátrač: Já také nejsem optimista, ale trošku v jiném smyslu - nečekám zázraky, protože lidé jsou nějací a jiní nikdy nebudou. A to se neměnilo, nemění a měnit nebude. A proto ale ani nemám dojem, že se koná nějaký zvláštní úpadek nebo by něco bylo extra vykolejeno...vše je pořád cca stejné, poměry jsou stále cca stejné. Kdežto vy jste tak trochu apokalyptici a necháváte se zbytečně ovládat dojmy zkázy, která je dnes neskutečně v módě (plus je to ještě uměle přiživováno a zvýrazňováno na úkor těch normálních věcí) + bývá v módě u starší generace (tím nechci nic říci). Neříkám, že věci, které říkáte, se nedějí...dějí. Jenže se zároveň děje spousta protikladů, které to vyvažují. Pokud tyto nemůžete nebo nechcete vidět, tak samozřejmě převládá dojem zkázy a zmaru...ale říkám, pak už to není moc o realitě, ale o tom, čím se chce člověk nechat strašit.

EDIT: Abych to doplnil - nevidím sice nějakou zkázu a úpadek, ale co vidím a znervózňuje mě mnohem více je právě ten dojem zkázy a úpadku. Je to strašně moderní a má to ničivý potenciál jaderné bomby, protože to funguje na té samé bázi jako nonstop zprávy o vraždách, atentátech, nehodách atp. v médiích...zcela to totiž odstaví rozum, emoce nasměruje do stavu zmaru a vše hezké a dobré se ztratí v mlze. A je to tak neustálý sebezahrabávací sebevražedný cyklus. Pokud něco, tak tohle je úpadek dnešní doby...
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Pátrač »

Ale houby Polare - já a apokalyptik? Fůůůůůůůůůůůůůůůůj!

Jsem pouze a jen realista. Problém není v lidech jako já ty a kdekdo z ulice. Problém je v tom, že toto je oficiální politická objednávka a té se vše pomalu a jistě podřizuje. Má to složité kořeny, které u nás začali rokem 1968, kdy pro nás SSSR přestal být osvoboditelem, ale stal se okupantem.

Pokračuje to rokem 1989, kdy se to konečně mohlo popravdě říci.

Potom byl klid, motalo se to sem tam, tam sem, ale došlo ke Krymu a Ukrajině vše je jinak. Jistě, máš pravdu v tom, že nějakou dobu musel trvat příklon k USA, když se o nich roky málo psalo a málo mluvilo. I s tím mám problém velikosti cca pecky od kadlátky. Ale dnes to nabírá otáčky na vysoké úrovni. Jelikož se tím zabývat musím, díky tomu co dělám, vidím to.

Po Novém roku budu jednat s ruským konzulem v Brně, tak se s ním i na toto téma pobavím. Jsem sám zvědav co z něj vyleze.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Polarfox »

Jestli je to politická objednávka, tak těžce nevychází.

1) Naše vládní a jiné špičky nejsou ani ryba, ani rak a toto mezizvíře ani pořádně neví, do jakého otvoru či otvorů svou hlavu stabilně zapasovat. Z toho ti už z principu nemůže vzejít jasná politická objednávka, která by měla takový kalibr, aby obyvatelstvo sestřelila a vygumovala. Naopak vzniká z toho bordel a to je přesně to, co se tu děje.

2) Podívej se, co koluje mezi lidmi za sociální a politické názory. Opět jestli tam vidíš nějakou zvláštní jednotu a jasný vymytý směr, tak jsem z toho jelen. Ta jednota funguje jen v rámci skupin, ne celku. Kolem každého, který by zapadnul do popisu tvé politické objednávky, tu poskakují dva jiní, kteří plácají úplný opak a nebo něco zcela jiného. Opět - jeden velký bordel anti toho a anti tamtoho a totální nejednota/rozhádanost. A každý si jde jen za svým zájmem. V tomto se opět bude nějaká direktivní plněná linie hledat jen velice těžko.

Co se týká apokalyptismu, tak je to tak :) Pokud to někdo vidí černě a řekne mi "počkej za X-XX let, jak to tady bude už zcela v loji", tak to k tomu prostě dost inklinuje. Je mi sice jen přes 30, ale jen za posledních 10-15 let jsem už těchto hlášek na X oblastí zažil tolik, že to nelze počítat. A 90% z nich se nevyplnilo, jako to u apokalyptických vizí bývá. A ještě jich nepočítaně vznikne...

Já tohleto víceméně píšu proto, protože jsem ve svém vlastním okolí viděl pár lidí z tohohle negativismu a konstantního mrskání se dojmy zcela regulérně zblbnout a už se s těmi lidmi nedá o ničem rozumně bavit, kromě tak počasí a jídla. Takže tohle fakt není úplně legrace a je to společensky potenciálně nebezpečná věc.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Dzin »

kenavf
Ohledně oné francouzské statistiky, tahle otázka je z podstaty věci trochu zavádějící. Abych použil analogii, kdo má v hokeji největší zásluhu na vítezství? Brankář, který vše pochytal, obrana, která každého ubránila, útočník, který nastřílel 5 gólů a nebo to, co mu na ně pomohli vypracovat šance? Popřípadě trenér a realizační tým za celkovou přípravu mančaftu a navrženou strategii?

Myslím si, že rozdělovat na to, kdo měl největší podíl není dobré, protože to navozuje dojem, že se nejednalo o komplexní věc, ale o několik oddělených.

Záleží tedy jak si co kdo definuje, zda to bere z pohledu lidských ztrát (které největší byly na Východě), nebo z pohledu ekonomických (což je zase výsada západu) a nebo z toho, že USA obrovským objemem dodávek PaP do Británie a SSSR (a dalších států včetně Francie, Číny atd.) jim umožnil vést válku do úplného vítězství.

Ovšem i toto rozdělení by bylo chybné, protože opět se od sebe oddělují spojené nádoby.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Martas2411
praporčík
praporčík
Příspěvky: 364
Registrován: 3/10/2008, 15:22
Bydliště: Bohumín
Kontaktovat uživatele:

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Martas2411 »

kacermiroslav píše:
skelet píše:Tož já jako malý prcek z ocelového a tehdy rudého srdce ČSSR, jsem se učil o Pražském povstání toto "Pražané za pomoci Vlasovců osvobodili velkou část Prahy, aby následně poslední zbytky odporu zlomila Rudá armáda".
No je fakt, že v knížce "Občanská nauka", kterou jsme měli na ZŠ v 80tých letech, byly fotky Vlasovců na barikádách spolu s obyčejnými Pražany. Ale že by k tomu byl nějaký text o tom, že Vlasovci byli na straně Povstalců, tam myslím není. Až tu knížku doma najdu, tak se schválně podívám. Myslím, že jí tu někde mám. Mě to nikdy nedocvaklo, ale brácha si toho všimnul a kladl si právě otázky, proč na barikádách leží příslušník v uniformě, s blembákem na hlavě a německou puškou atd.:-) Až mnohem později jsem pochopil to okřídlené rčení "vítězové píší dějiny":-(
Tak já jsem taky Husákovo dítě a ze základky si mlhavě pamatuji,že jsme se učili o pražských barikádách a tanku č.23,který vjel první do Prahy a jehož velitel byl Gončar,Gončarenko či tak nějak,myslím že padl.Samozřejmě se chodilo povinně do kina na různé minifilmy,které byly shrnuty do jednoho a jmenovalo se to myslím Májové hvězdy,nebo podobně.Samozřejmě jsem tank č.23 měl za typ T 34,ale na podstavci byl IS 2,který byl později natřen na růžovo.To jsem jako děcko netušil.Ale o Vlasovcích jsme se v souvislosti s Prahou určitě neučili.Vždyt v té době přece byli Vlasovci zrádci,proboha to by nám dali :???:
Dokonce ten příběh o tanku č.23 byl myslím i v čítance,akorát nevím pro ketrou třídu.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Pátrač »

Snad se mnou nebude tak moc zle.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Dzin »

To já se poprvé o Vlasovcích a jejich akcích v rámci Květnového povstání dověděl až po revoluci z knihy Případ generála Vlasova. Za totality jsme se o nich učil či četl jen ve spojitosti se jejich protipartizánskými aktivitami.

Pátrač
Mě třeba dost mrzí, že na náš východní odboj padl po revoluci dost stín a to vinou komunistů, kteří na něm parazitovali a zobrazovali ho jako svůj a ten nejdůležitější. V "narovnávání" po roce 89 se na ně trochu pozapomnělo a převzalo se dost to komunistické tvrzení, tedy co "svobodovec" to bolševik. Trochu se to sice potom začalo narovnávat, ale pořád jsou tam znát ve vztahu k němu ty negativní anotace mezi českou veřejností.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Mirek58 »

Nepamatuji se jak nám byl líčen průběh Pražského povstání ve škole.
Ale o účasti jednotek ROA se celkem podrobně psalo v materiálech DDŠ ( Vyškov) z r. 1953 a skriptech VVŠ ze stejného roku.
( jako puberťák jsem je vyhrabal tátovi na půdě a měl jsem co číst, i když to byly jen cyklostylové kopie)
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Polarfox »

Dzin píše:kenavf
Ohledně oné francouzské statistiky, tahle otázka je z podstaty věci trochu zavádějící.
Celá ta statistika je zavádějící. Protože fakt čert ví, co to je zač a na jaká data se to vůbec odkazuje, těch dat je nechutně málo s nechutně moc mezerami a když si projdeš ty grafíky a čísla (v origoši je toho více než tato jedna), způsob jejich naaranžování a způsob výkladu, tak je úplně jasné, jak mají být vyložena a co je cílem. Je to čiročirá selektivní manipulace nekompletně vyloženými a nebo dokonce nekompletními daty s určitou konkrétní objednávkou.

A teprve když tam nebude konkrétní objednávka a nebude to samo o sobě zavádějící, tak má cenu rozebírat nějaké různé pohledy atp., jak říkáš.
Pátrač píše:Snad se mnou nebude tak moc zle.
Já to spíš myslel tak, že když se trochu zpřístupníš i těm pozitivnějším věcem a z trochu jiného pohledu (který je nutný, protože nic není v čase fixní, včetně rozložení vědomostí lidí a zaměření), tak uvidíš, že opravdu není tak zle, jak věrozvěsti káží :wink:
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Pátrač »

Já vystudoval dvě vojenské školy a vlasovci pro mě nebyly neznámou - prostě součást historie. Sice bez nějakého nadšení a nakonec jako zrádci neušli trestu- my víme, že je povraždili nebo utýrali v GULAG-u - ale věděl jsem o nich a nebylo toho málo.

Polare nějak to dopadne. Mě život naučil fungovat tak, že tvrdím, že optimista je špatně informovaný pesimista, a kdo je připraven na nejhorší, nebývá nepříjemně překvapen. Přitom jsem společenský tvor, rád diskutuji a rád jsem ve sporu - pozitivně myšleno.

Před pár týdny jsem na jiném fóru v diskusi naspal, že problém s imigrací je záměrně přehlížen, myšleno v EU a že není otázka zda nás čeká nějaký vážný problém ve Francii či Německu, ale kdy se tak stane. Byl jsem za úplnýho vola. Přitom to není že, tom že bych byl nějak nadaný - jen prostě vnímám některé věci ze svého postoje viz pár řádků výše. A je mi toho průšvihu u sousedů nesmírně líto. A není to zdaleka konec.

Stejně tak vnímám chování polittků ve vztahu k dějinám a to, jak s nimi začínají souznět novináři, někteří historici a média. Ale nic to. Zde končím, začíná to být kolečko.

Jdu poslat nějaké materiály ŽO Olomouc- od nového roku s nimi budu spolupracovat.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: pražské povstaní

Příspěvek od kenavf »

Dzin píše:kenavf
Ohledně oné francouzské statistiky, tahle otázka je z podstaty věci trochu zavádějící. Abych použil analogii, kdo má v hokeji největší zásluhu na vítezství? Brankář, který vše pochytal, obrana, která každého ubránila, útočník, který nastřílel 5 gólů a nebo to, co mu na ně pomohli vypracovat šance? Popřípadě trenér a realizační tým za celkovou přípravu mančaftu a navrženou strategii?
....
Tú analogiu si postavil zle,nesmieš porovnávať zásluhy hráčov v týme ale musíš to porovnávať ako turnaj.Ak sú v turnaji dvaja na prvom mieste tak vyhráva ten, ktorý má lepšie skóre(v rámci vojny sú to mŕtvi).

K zmieňovanému programu Historie.cs,niekoľko krát je tam zmienené samooslobodenie ale pojem Pražská operácia a jej vplyv na samooslobodenie tam nie je spomenutá ani raz.Takže keď sa na to pozrie bežný občan tak získa dojem že samooslobodenie bola samostatná akcia a o Pražskej operácii a jej vplyvu na oslobodenie Prahy nezaregistruje vôbec.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1015 ... 801400017/ zhruba od 31 minúty.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Dzin »

kenavf
Ne, je dobrá, protože Spojenci hráli na stejné straně jako jeden tým. Turnaj se nevede proti jednomu či nějaké skupiny proti jiné, ale každý proti každému, což není příklad WW2 a Spojenců.
Prostě jak jsem psal, je to provázaný děj a jak chceš od sebe oddělit faktory, které se navzájem ovlivňují? Píšeš počty mrtvých, ale ty nejsou jediným rozhodujícím kritériem. Ekonomika je totéž, když nemáš čím bojovat, je jedno, že máš miliony mužů v záloze. Takže bychom to měli hodnotit jen podle toho, kdo vyčerpal více Wehrmacht ekonomicky?
Nebo přímo operace na frontě. Wehrmacht dokázal prakticky vždy vítězit, když si vybudoval leteckou převahu. Jenže od roku 1942 hlavní síly svého letectva nasazoval na Západě, do SSSR plynulo značné množství leteckých PHM, stejně jako materiálu na výrobu letadel a provoz celého vojensko-průmyslového komplexu o budování infrastruktury nemluvě a v neposlední řadě i dodávky letadel. To vše nakonec umožnilo RA vybojovávat a udržet vzdušnou převahu a tím vzít Wehrmachtu jednoznačný trumf. A vybojování vzdušné převahy byl mnohdy zásadní faktor, který umožňoval RA vyhrávat a rychle postupovat. Viděno z této perspektivy se Západní spojenci na vítězství RA na východě podíleli značnou měrou a jak chceš od sebe oddělit vliv jednotlivých států?

Polarfox
Jistě. Další věc, co si musíme uvědomovat je i to, že západní propaganda ukazovala SSSR a jeho představitele v těch nejlepších barvách (strýček Joe) a snažila se vytvořit mezi lidmi příznivý dojem. To se muselo projevovat i na náladách ve společnosti a zapříčinilo to i značně pozitivní vnímání SSSR ve válce i krátce po ní. Ve Francii bylo navíc po válce velmi silné komunistické hnutí a to se určitě na pozitivním hodnocení SSSR musel odrazit.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Aaron Goldstein »

kenavf píše: K zmieňovanému programu Historie.cs,niekoľko krát je tam zmienené samooslobodenie ale pojem Pražská operácia a jej vplyv na samooslobodenie tam nie je spomenutá ani raz.Takže keď sa na to pozrie bežný občan tak získa dojem že samooslobodenie bola samostatná akcia a o Pražskej operácii a jej vplyvu na oslobodenie Prahy nezaregistruje vôbec.
Tak po stošedesáté... Protože to byl díl o Pražském povstání... Ne o osvobození Prahy... Ne o osvobození ČSSR... O Pražském povstání... A Pražské povstání vyústilo v to, že německý odpor v Praze byl zlomen... Ergo Praha se osvobodila....

Také tam nebylo vzpomenuto povstání v dalších městech, protože to byl díl o Pražském povstání (a neznamená to, že nebyly)... Nebylo tam vzpomenuto dobytí Berlína (bez čehož by žádná Pražská operace nebyla) protože to byl díl o Pražském povstání (a neznamená to, že by Berlín nebyl dobyt)... Prostě to byl díl jen a jen o úzkém historickém momentu (tak jak díly Historie CS bývají)... A přijde mi, že ty jsi se chytil tohodle, abys měl proč nadávat na propagandu a trousit po fórech blicí smailíky za drmolení zaseknuté gramofonové desky "nebyla tam Pražská operace... nebyla tam Pražská operace... Nebyla tam Pražská operace... Ano nebyla tam... Protože se jí díl netýkal... Ale z toho nejde vyvozovat (jak záměrně děláš), že by jí někdo popíral...
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Dzin »

Nemohu se podívat, ale myslím že díl zaměřený na to, co chce kenavf byl tenhle

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1015 ... 801400018/
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Aaron Goldstein »

kenavf píše: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1015 ... 801400017/ zhruba od 31 minúty.
Dzin píše:Nemohu se podívat, ale myslím že díl zaměřený na to, co chce kenavf byl tenhle http://www.ceskatelevize.cz/porady/1015 ... 801400018/
Vždyť to je ten samý... Díl se jmenuje Volá Praha a pojednává (jak už sám název napovídá) o Pražském povstání... A ano, o něm se celou dobu bavíme...
Naposledy upravil(a) Aaron Goldstein dne 21/12/2016, 10:44, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Polarfox »

kenavf píše:Ak sú v turnaji dvaja na prvom mieste tak vyhráva ten, ktorý má lepšie skóre(v rámci vojny sú to mŕtvi).
No tě prsk :)
Pátrač píše:Polare nějak to dopadne. Mě život naučil fungovat tak, že tvrdím, že optimista je špatně informovaný pesimista, a kdo je připraven na nejhorší, nebývá nepříjemně překvapen. Přitom jsem společenský tvor, rád diskutuji a rád jsem ve sporu - pozitivně myšleno. Před pár týdny jsem na jiném fóru v diskusi naspal, že problém s imigrací je záměrně přehlížen, myšleno v EU a že není otázka zda nás čeká nějaký vážný problém ve Francii či Německu, ale kdy se tak stane. Byl jsem za úplnýho vola. Přitom to není že, tom že bych byl nějak nadaný - jen prostě vnímám některé věci ze svého postoje viz pár řádků výše. A je mi toho průšvihu u sousedů nesmírně líto. A není to zdaleka konec.
Že je otázkou času, kdy se něco takového opět stane, bylo asi jasné každému trošku soudnému člověku. Že ta otázka není řešena zcela ideálně asi také (ačkoli kritizovat to je snadné, řešit už tak ne). Ale směrem k oprávněnému apokalyptismu a informovanému pesimismu tam vidím pramalou souvislost. Protože ty útoky by nastaly tak jako tak, uprchlíci neuprchlíci a je to spojeno čistě s angažovaností vůči IS - dokud budou Západ, Rusko atd. konfrontovat IS, budou tyto i cílem útoků. Na to člověk nemusí být vědma a žádný zvláštní vizionář. A nepotřebuješ k tomu ani uprchlíky - většina útočníků jsou stejně letití rezidenti. A pokud by nebyli rezidenti (pokud by se tím někdo chtěl ohánět), tak by se našla jiná cesta. K tomu, aby jsi unesl náklaďák, střelil řidiče do hlavy a najel s tím do masy lidí, nepotřebuješ být uprchlík nebo rezident, jen přijet na "dovolenou". A nikdo to v životě neuhlídá a nikdy to bezpečnostní složky nemají šanci pochytit vše, i kdyby se teď překoply na 300% výkon. To je jedna z podstat terorismu. V této souvislosti jsem měl dnes ráno při čtení zpráv dvě příležitosti zakroutit hlavou - poprvé, když jsem četl, že se nějaký "expert" podivoval, jak německá vláda a bezpečnostní složky podcenili avizované nebezpečí a nezavřeli všechny vánoční trhy v Německu a nebo to neobšancovali betonem (plus možná měli asi ještě ke každému postavit tank), podruhé se mi pak vyloženě otevírala kudla v kapse, když si na cizím neštěstí přihřál polívčičku Zeman a začal cancat o tom, jak to říkal a jak tu tedy uprchlíky nechceme.
Pátrač píše:Stejně tak vnímám chování polittků ve vztahu k dějinám a to, jak s nimi začínají souznět novináři, někteří historici a média. Ale nic to. Zde končím, začíná to být kolečko.
Promiň, ale média atp. jsou média. Média podávají obraz, ne realitu...tu si člověk musí najít sám. Média, novináři a řada odborníků a "odborníků" mě dnes a denně krmí katastrofickými vizemi, negativy, tím, že je nedostatek toho, nedostatek onoho, že všichni jsou takoví a makoví, že dnešní mládež je totálně zkažená a nic neumí, že lidé se o nic nezajímají a bla bla bla. Když se s tím člověk bude chtít spokojit, tak pro podporu najde okolo sebe vždy více než dostatek případů a utvrdí se ve svém názoru...stačí jen ignorovat ten zbytek a kontext.

Já si jen říkám, že na to, jací jsou lidi dnes marní, neumětelové, lenoši, nevzdělanci a pomýlenci existuje okolo až podezřele moc různých spolků, kroužků, bambilión akcí, sportů, nové přínosné literatury, obnovy starých věcí a míst, úspěchů atd. Ostatně Pátrači proč přednášíš? Proč se nějak a někde angažuješ? Proč nejsi mrtvý, jako hlásá apokalyptická pravda svatá? A myslíš si, že jsi v tom zcela sám? Že nejsou tisíce a desetitisíce lidí, jako ty? Kteří žijí, místo toho aby byli poslušně mrtví a čekali na soudný den někde v putyce? :wink: A já těchto lidí, co se o něco zajímají, někam směřují a táhnou sebou i část ostatních, vidím spíše více a více, než méně a méně. To mi právě dává alespoň nějaký optimismus, ačkoli se mě to, co je nejvíc slyšet a vidět, ale má pochybný vliv a oporu v realitě snaží nonstop negativisticky ubít a zafixovat ve vystrašené paralýze a rezignaci.
Aaron Goldstein píše: Ano nebyla tam... Protože se jí díl netýkal... Ale z toho nejde vyvozovat (jak záměrně děláš), že by jí někdo popíral...
Jak jsem psal...když chce, tak si člověk negativa vždy najde.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Dzin »

Aaron Goldstein píše:
kenavf píše: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1015 ... 801400017/ zhruba od 31 minúty.
Dzin píše:Nemohu se podívat, ale myslím že díl zaměřený na to, co chce kenavf byl tenhle http://www.ceskatelevize.cz/porady/1015 ... 801400018/
Vždyť to je ten samý... Díl se jmenuje Volá Praha a pojednává (jak už sám název napovídá) o Pražském povstání... A ano, o něm se celou dobu bavíme...
Ne nejsou, jsou to dva rozdílné díly s podobným názvem. V jednom jsou jako debatéři Jindřich Marek, Eduard Stehlík a Pavel Žáček (novějším z roku 2015) v druhém Vladimír Nálevka, Jaroslav Hrbek a Stanislav Kokoška (starší z 2008, podle Hrbka to poznám bylo to rok před jeho smrtí). Myslím, že ten starší zařazoval více Pražské povstání do souvislostí s děním kolem. Ale nemohu si to teď přehrát a už je to 8 let, tak si přesně nevybavuji, o čem to bylo.
Novější se jmenuje Volá Praha a starší Volá Praha, 5. květen 1945.
Naposledy upravil(a) Dzin dne 21/12/2016, 12:27, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Odpovědět

Zpět na „ČESKOSLOVENSKO“