Zákulisí WW2

vše co přesahuje rámec výše uvedených témat

Moderátor: Pátrač

Quasar
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 106
Registrován: 25/10/2006, 18:29

Příspěvek od Quasar »

Nejde o korporace ale o jejich největší vlastníky co na ně mají vliv a jejich prostřednictvím uskutečňujou svoji agendu (a mastěj si kapsy). Jinak investujte čas do tohohle videa http://video.google.com/videoplay?docid ... ey+masters . To je dokument o vývoji bankovnictví a dotýká se to i uvedeného tématu. První výstřely WWII byly vlastně už v hosp. krizi která vynesla (opět za masivního sponzoringu) Hitlera k moci. Tam se popisuje i mechanizmus a důvody velké krize.
Obrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6811
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Quasar - doufám, že mě nepodezíráš, že nevím, že se to jmenovalo Společenství národů - pro pochopení v dnešní době, jsem napsal termín OSN.
Jinak finanční podtext je u všeho co člověk činí ve svém životě - tedy i u každého ( nebo u většiny konfliktů - pokud to není náboženství, nebo i někdy ženy a jiné banality) válečného konfliktu. Potud souhlas.
Chtěl jsem tě jen upozornit na nepřesnosti, které dějině přehlížíš. Teherán - stejné zájmy a Japíci - ukrutnosti při získávání surovin - i diskusnímu klubu to vadilo. Nechtěl bych, aby tvé vidění světa končilo u dolaru.
Je to když to zparoduji adabsurdum , jako říci, že člověk za celé dějiny jen jedl a pil a potom umřel.
Pestrost konání člověka v dějinách je větší.
To co říkáš ty určitě patří jako součást všech konání člověka do dějin - ale jako součást mnoha dějů dalších. Ty děje pak tvoří dějiny.
Politika, finance, věda, technika ....... Chceš - li obrátím to Finance, Politika, Věda, Technika .......
ObrázekObrázekObrázek
Quasar
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 106
Registrován: 25/10/2006, 18:29

Příspěvek od Quasar »

Nepodezírám :-) jste tady profíci, kterým by mohli závidět mnozí historici. Jo Teherán byla shoda hlavně díky tomu, že se Stalin dočkal jména zodpovědného velitele vylodění. Japonské krutosti jsou nesporné, ale spojenci se jin často vyrovnali (ohňový nálet na Tokio nebo zvržení A bomby v době kdy se jednalo o kapitulaci), na druhé straně NKVD/SMĚRTŠ, jjinak to ale asi nejde válka je špína. Chtěl jsem jen kousnout do tématu, které je podle mě doposud tabuizované (stejně jako za totáče začínala WWII 22.6.41 předtím nic) a vysvětlení to sám hrůzný Hitler a zblblí Němci + Japonci je najivní a neodpovídá realitě. Taky myslim, že ani dneska není vůle poznat zákulisí WWII, dokladem toho jsou i stále tajené věci v archivech. Podle mě je ta posloupnost Finance, Věda, politika, technika...
Obrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6811
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

Tak nyní s většinou věcí co píšeš souhlasím.
Malá drobnost - krutosti války, období o kterém píšem - historicky Japíci 1931, Italové - Habeš, Rusové doma již od 1917 potom Němci 1939 Polsko. No a potom se přidala VB, Francie a USA a všichni další, kteří se ww2 učastnili.
V krutosti války asi vždy nejlépe dopadne vítěz - ten to ukecá. Je těžko odhalovat vítěze - přesto se některé věci na povrch dostaly. Viz i to co říkáš - zbytečné nálety - USA, VB. Katyně a NKVD a KGB - SSSR......
Jinak tvůj pohled finanční na zákulisí ww2 je prima a sem určitě přinesl nové věci.
ObrázekObrázekObrázek
jeikob
praporčík
praporčík
Příspěvky: 354
Registrován: 4/6/2006, 21:00

Příspěvek od jeikob »

No mne na příspevcích Quasara vadí trochu ,zduraznuju trochu ten antiamerický ton.Každá velmoc co se týká druhé svetové ,má maslona hlave a velkokapitál napříč kontinenty o tom není pochyb.Tak je snadný vypíchnout neco z ameriky ci francie ci britanie ,vždycky se dá neco najít.
Zasadní problém byl,že se před válkou príliš nerešili lidský práva a když se v nemecku začli porušovat to bylo velmocím putna.
Ješte k atomové bombe a naletum.Nepoužití bomb by mohlo vést k valce na ostrovech japonska a přinést při japonském fanatismu mnohem vetší ztráty jak amerických vojáku tak japoncu samotných ,než vybuchy bomb.
A z náletama na civilní mesta začla osa guernica,warsava,rotterdam,coventry,leningrad,stalingrad.Co zaseješ to sklidíš
Quasar
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 106
Registrován: 25/10/2006, 18:29

Příspěvek od Quasar »

Já se nesnažim nějak očernit ameriku (spíš Holywood a spol se staví do role spasitele), vinu (za věechny strany) nesou především jednotlivci a pokud jednotlivci disponující kapitálem sponzorovali Hitlera a byly to Američané (takže nemuseli byli za vodou) nesou vinu... Já se snažil vypíchnout to co bylo hlavní tj. vybudování vál. mašinérie Německa, následný prudký pokles produkce v roce 41 (pokud by byla produkce na urovi 43, 44 můžete si domyslet jak by vypadalo léto 42)... Snažíme se vidět motivy. Lidská práva tehdy neexistovala byly občanské svobody a ty byly jen v některých velmocích (v SSSR těžko), navíc SSSR porušoval lidská práva jěště brutálněji (období před válkou). Kdybyste takhle uvažoval dneska musíte intervenovat snad všude (u nás vl. práva minoritních akcionářů, v Rusku Čečna, v USA Guantanamo a technicky nelegánlí válka v Iraqu...)...
Obrázek
Quasar
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 106
Registrován: 25/10/2006, 18:29

Příspěvek od Quasar »

Co zaseješ to sklidíš, to je krevní msta a takhle bysme se tady řezali doteď. To nikam nevede a kulturně pokročilejší národy to dávno pochopily.
Obrázek
jeikob
praporčík
praporčík
Příspěvky: 354
Registrován: 4/6/2006, 21:00

Příspěvek od jeikob »

Souhlasím ,ale válka s nacistickým nemeckem byla o bytí či nebytí civilizované evropy.Jiste třeba o bombardovaní dráždan se muže polemizovat. Vemtesi třeba,kdyby spojenci nálety neprovadeli,nakolik by uvolnili síly luftwafe i když nemci přesunuly výrobu do podzemí tak nálety určite narušily výrobu . A nemužete chtít po lidech ,který přišli v britanii,rusku na balkáne o své rodiny aby necitili určitou touhu po odplate
Jája
praporčík
praporčík
Příspěvky: 314
Registrován: 9/2/2006, 12:35
Bydliště: Brno

Příspěvek od Jája »

To Quasar: pořád nevím jak Tvé příspěvky pochopit :oops: (pořád mě to připadá jako konspirační teorie přitažená za vlasy - nebo jsem jenom nechápavej :roll: )
Připadá mě, že podle tebe správný postup tedy měl být "oni na nás bombami, my na ně květinou".
Co se týče kolísání německé produkce, tak to už zde někdo psal: nevyužití potenciálu domácího obyvatelstva (ženy), náběh na opravdovou válečnou výrobu až s nástupem Speera v r. 1943, v roce 1941 považovali válku za vyhranou - útlum výrobu atd.
Ad V-2 s US součástkami: jak se mohli do Německa v r .1944 dostat originální US součástky jinak než ze sestřelených letadel nebo jako válečná kořist?

Je zde ještě jedno vysvětlení mých pochyb: jsem idealista a nechci si připustit, že za vším stojí kapitalisti z vólstrítu.
Uživatelský avatar
Atlantis
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 819
Registrován: 7/4/2005, 15:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atlantis »

Konspirační teorie to rozhodně není. To, že měl Hitler podporu na západě je obecný fakt...říkejme si co chceme. To že ho některá vlivná loby podporovala co se dalo, je taky fakt. (To, že Suvorov píše, že jej podporoval i Stalin, to už je jen bombónek s neznámou chutí-tam záleží na čtenáři).
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

Atlantis píše:Konspirační teorie to rozhodně není. To, že měl Hitler podporu na západě je obecný fakt...říkejme si co chceme. To že ho některá vlivná loby podporovala co se dalo, je taky fakt. (To, že Suvorov píše, že jej podporoval i Stalin, to už je jen bombónek s neznámou chutí-tam záleží na čtenáři).
No strategické suroviny od Josifa proudili do Německa až do napadení SSSR. Dokonce prý měly zásoby přednost na transibiřské magistrále, chodil tudy hlavně kaučuk.
ObrázekObrázekObrázekObrázek

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Quasar
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 106
Registrován: 25/10/2006, 18:29

Příspěvek od Quasar »

Zde je seznam mužů (nebo spíš osobností roku) je tam i Adolf. http://history1900s.about.com/library/w ... 50400a.htm . Časopis Time je součástí mediální skupiny, která je (a už tehdy) závislá na jiných fin. skupinách (inzerentech) a tedy sleduje jejích agendu. Vyhledám jěště ta data k těm deficitům obchodní bilance, která byla se západem, to je tak nejméně zdokumentované téma ... Podpora ze strany SSSR je jasná (nejen spekulativní Suvorov) a nezpochybnitelně zdokumentovaná (i ve škodovce se pracovalo na zakázkách pro SSSR opačně proudily suroviny)
Obrázek
jeikob
praporčík
praporčík
Příspěvky: 354
Registrován: 4/6/2006, 21:00

Příspěvek od jeikob »

O tom není pochyb ,že se adolf hitler a nacistické nemecko mnohým v zapadním svete líbilo a znovavyzbrojovaní nemecka přinášelo tučný zisk.Jiste francie a anglie se báli další války. A do napadení francie tedy zapadní evropy byla politika zapadních statu dost podivná.Ale tímto myslím všem spadli ružový brýle . Slyšel jsem ,že americké koncerny spolupracovali z nemeckem,jen nechápu jak to bylo možný technicky,rad bych kdyby mi to nekdo osvetlil.Třeba ty fordovy dodávky.Snad přes švédsko?
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11457
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Zákulisí WW2

Příspěvek od Dzin »

Obchod je obchod a nehledí na ideologie. SSSR byl největším dodavatelem surovin do nacistického Německa, přestože na první pohled by tomu tak být nemělo. Rozdíl je, že západní firmy Podobně američtí průmyslníci čile obchodovali se Sovětským svazem, přestože ten proti nim oficiálně brojil. Konspirační teorie ovšem jsou, když se obchod v západních demokracijích zaměňuje za politiku. To lze dělat třeba u SSSR, kde bylo hospodářství státní.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Zákulisí WW2

Příspěvek od Mirek58 »

Konspirační teorie ovšem jsou, když se obchod v západních demokracijích zaměňuje za politiku
Potom je mi teda záhadou, proč státy (tedy nejvyšší stupen politiky) všechny !uzavírají především obchodní smlouvy?
ObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11457
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Zákulisí WW2

Příspěvek od Dzin »

Ne, státy uzavírají jen ty smlouvy, které se týkají státu jako obchodního subjektu. Drtivá většina smluv je soukromích (tam kde soukromé vlastnictví existuje). Čím autoritativnější stát, tím je jeho snaha o ovládání hospodářství a tím i obchodu větší. Ale západní demokracie to takto neměly. Děláš záhadu tam, kde není.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Zákulisí WW2

Příspěvek od Mirek58 »

No, názor je vlastní každému jedinci.
Jistě je drtivá většina smluv soukromých, ale uzavíraných v rámci obchodních dohod/smluv mezistátních.
Ono je totiž v tomto ranku několikero úrovní, ledaskdy ( pokud se jedná o citlivou komoditu) překvapivě jdoucích do detailů.
ObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11457
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Zákulisí WW2

Příspěvek od Dzin »

Ne. Stát uzavírá mezistátní dohody a maximálně může lobovat a podporovat obchod (maximálně ho povolit, pokud se jedná o obchod nějak se dotýkající daného státu, třeba zbraně). Ale samotný obchod řídí obchodníci. Podívej se třeba teď když byl Zeman v Číně. Kolik obchodních smluv tam uzavřel český stát a kolik čeští obchodníci?

Prostě obchodování západních firem s nacistickým Německem mohlo mít maximálně podporu vlády, ale nebyla to vláda, kdo by s ním obchodoval. Narozdíl od SSSR, kde díky státnímu hospodářství to byla jen a pouze vláda, kdo toto uzavíral. Proto byl v SSSR obchod propojen s politikou daleko více, než v západních státech. Dávat tedy do jednoznačné souvislosti obchodní aktivity západních společností a politiku dané země je pokulhávající. Je zde určitá provázanost, ale ne jednoznačná souvislost.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Tempik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1690
Registrován: 24/3/2008, 20:27
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Zákulisí WW2

Příspěvek od Tempik »

Svět ( a Palba) se v p***l obrací :sad:
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11457
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Zákulisí WW2

Příspěvek od Dzin »

Tak černě bych to neviděl, Spojenci WW2 vyhráli, takže dobrý. :-)
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Odpovědět

Zpět na „Komplexní témata a různé“