Spolupráce AČR a Bundeswehru

Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Rase »

tomas.kotnour píše:Tak reorganizace velení možná souvisí s přípravou na budoucí vývoj v Evropě. Pokud vznikne něco jako Společné evropské síly (jestli se nepletu, tak Rakousko se zbavilo okupačních zón příslibem, že nebude součástí žádného vojenského paktu),
V současnosti máme VB odcházející z EU, Norsko, které není v EU, ale je v NATO, Švédsko, které je v EU, není v NATO, ale NATO za studené války deklarovalo, že ho bude bránit a pak Finsko, které není v NATO, je v EU a cítí se nejvíce ohroženo ze strany svého velkého souseda, Navíc Švédsko a Finsko nevěří evropské obraně, spojit se chtějí s Brity (myslím, že jsem zaregistroval i podobný článek ve spojitosti se zapojením Dánska, ale nepodařilo se mi ho dohledat).
Takže se dle mého názoru vytváří prostředí pro vytvoření:
Skupiny států sever (VB, Norsko, Švédsko, Finsko, Dánsko), která by primárně měla za úkol obranu Skandinávie)
Skupiny států střed (Francie, Němcko, Benelux, ČR, Polsko, Slovensko, Pobaltí, Rumunsko) pro obranu východní hranice
Jedná se o Joint Expeditionary Force (JEF). Spojený expediční sbor je vytvářen od roku 2012, přičemž iniciátorem a hlavní velící zemí je Velká Británie. Sbor má být plně připraven (do konce roku 2017) k zásahu s nasazením až 10 tisíc mužů, již nyní je však schopen vysílat své ozbrojené mise. Sbor nemá žádné speciálně vytvořené jednotky, počítá však s účastí všech složek ozbrojených sil (pozemní, vzdušné i námořní) všech zúčastněných zemí. Členy sboru jsou dosud vedle Británie Dánsko, Nizozemsko, Norsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko (všechny země jsou zároveň členy NATO), nyní zvažuje vstup Švédsko a Finsko. Případnou diskuzi veďte zde: http://palba.cz/viewtopic.php?f=307&t=7370

Tak trochu jsem zapracoval do textu nové poznatky a přidal úvodní stránku smlouvy a podpisy. Ve zdrojích je na prvním místě odkaz na PDF se smlouvou (eng)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Polarfox »

skelet píše:To že ti to nedává smysl mě nepřekvapuje. Přece jen ty nejsi plebs, takže nás plebs nemůžeš chápat
A jéžiš, tady to zase někdo bere doslovně :D Ale jinak máš recht, dokud se lidi budou chovat iracionálně (a to nejen tady u nás), stádně a pudově, tak je chápat nebudu. Na nespolupráci s Německem a dobrovolnému vyvazování se ze struktur, které nás do značné míry drží nad vodou/v klidu a vytváření na populismu a nacionalismu založených substruktur, které ten celek budou obcházet a destabilizovat, žádnou logiku nevidím. Ale já jsem divnej, takže se to vlastně nepočítá :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17710
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od skelet »

plebs, populismus, navíc už rozbíjím i NATO s EU.. co já se tu ještě nedozvím :razz:
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17710
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od skelet »

Diskuze o přemisťování příspěvků vložena zde
http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=246436#p246436
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Rase »

Regionální obranná spolupráce s V4 a Německem

V nejbližší době bude vláda schvalovat novelu Obranné strategie České republiky, dokument již prošel Bezpečnostní radou státu (BRS). Dokument také uvádí, že by česká armáda mohla v budoucnu spojencům nabídnout brigádní úkolové uskupení i ke zvládání krizí mimo území NATO. Dosud obranné dokumenty počítaly s teoretickým vysláním české brigády jen k zajištění alianční kolektivní obrany.
Obrana České reepubliky má stát na třech pilířích, a to na státu, ozbrojených silách a občanech. Vláda se v dokumentu zavazuje, že do roku 2020 zajistí, aby výdaje na obranu dosáhly 1,4 procenta HDP. Do deseti let se pak má obranný rozpočet "přiblížit" dvěma procentům HDP. Na základě hodnocení bezpečnostních hrozeb a z nich vyplývajících rizik je v dlouhodobém horizontu nutné počítat s výstavbou nových jednotek a útvarů k navýšení zejména bojových schopností u pozemních sil a navýšit tak AČR o dalších 5000 osob. Bude přehodnocena situace se zázemím, tedy stát musí být více samostatný a mít vlastní zásoby pro okamžité nasazení, tedy nemá se spoléhat na materiální pomoc od spojeneckých jednotek (munice atd.) Armáda proto musí mít neustále k dispozici dostatečné množství materiálu, zásob a zajištěno zásobování. Pro tento článek je ale nejdůležitější následující.
Regionální obranná spolupráce má být postavena na dvou pilířích, a to na spolupráci s Německem a se zeměmi Visegrádu. Součástí kooperace s Německem je vyčlenění české brigády do německé divize. Zástupci ministerstev obou zemí se na tom již nedávno domluvili. Česká jednotka zůstane pod českým vedením, spolupráce má být intenzivnější třeba při cvičení. Důraz je kladen i na obranný průmysl, který je podle strategie jedním ze stavebních kamenů bezpečnostní struktury státu. Zdroj: http://www.euro.cz/politika/novela-obra ... n=copylink

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Rase »

Originální znění smlouvy v češtině:
http://www.mocr.army.cz/assets/informac ... iginal.pdf
Dopis o záměru Ministerstva obrany České republiky
a Spolkového ministerstva obrany Spolkové republiky Německo
o afilaci 4. (CZE) brigády rychlého nasazení k 10. (DEU) tankové divizi
v rámci alianční iniciativy rámcových zemí (Framework Nations Concept – FNC)

Ministerstvo obrany České republiky a Spolkové ministerstvo obrany Spolkové republiky Německo
(dále jen jako "Účastníci") udržují v rámci bezpečnosti a obrany již dlouhou dobu stabilní a vzájemnou důvěrou utvářené vztahy. Oba účastníci uznávají potřebu vytvořit a udržovat soubor použitelných sil druhého sledu (Follow-on Forces) schopných posílit síly s vyšším stupněm připravenosti pro plnění úrovně ambicí NATO, (dále jen "širší formace"). Za tímto účelem se budou oba účastníci snažit individuálně i ve vzájemné spolupráci eliminovat nedostatky.
Účastníci zdůrazňují význam prohlášení k FNC při setkání ministrů obrany 14. června 2016 a prohlášení šéfů států a vlád v závěru vrcholné schůzky NATO ve Varšavě 8. a 9. července 2016, která jsou koncepčně zakotvena v iniciativě k posílení evropského pilíře NATO.
Účastníci hodlají užší a lépe strukturovanou kooperací německých a českých pozemních sil na stupni brigády a vyšším přispět k dalšímu rozvoji evropských schopností v oblasti bezpečnosti a obrany, a proto se dohodli svou budoucí spolupráci dále rozvíjet následovně:

I. Účel
Účastníci tímto dopisem zaměřeným na výcvik a cvičení v míru v rámci afilace 4. brn (CZE) k 10. td (DEU) usilují o stanovení společného souboru cílů rozvoje interoperability svých pozemních sil a jejich ambicí v oblasti harmonizace rozvoje schopností.
Oba účastníci podtrhují svou důvěru ve FNC jako vhodný nástroj dalšího rozvoje evropského podílu na aliančních silách druhého sledu a sdílí názor, že prohloubená spolupráce při výstavbě širších formací, o niž usilují, má zůstat otevřena ostatním partnerům FNC, ochotným přisvojit si cíle afilace, uvedené v tomto dopisu o záměru.

II. Rozsah a provádění
Pevně přesvědčeni, že předpokládaná spolupráce přispěje ke zlepšení společné reakce na budoucí výzvy a ohrožení, projevují účastnící svou vůli pokračovat v oboustranně prospěšném partnerství ve FNC. Přitom má být těžiště "výstavby širších formací" prohloubeno tak, aby propojením schopností, kterými afilující jednotky již disponují, bylo dosaženo viditelného pokroku v interoperabilitě pozemních sil. Dlouhodobým záměrem afilace v rámci FNC je umožnit účastníkům identifikovat mezery ve schopnostech, které mohou být v budoucnu překlenuty s vidinou celoevropského přístupu k rozvoji schopností.
Afilace mezi 4. brn (CZE) a 10. td (DEU) bude probíhat na taktickém stupni divize i brigády s cílem rychlého nastavení dynamické spolupráce, která by po praktické stránce měla být zahájena cvičení mi a výcvikovými aktivitami plánovanými již na rok 2017.
Na základě prvních zkušeností budou účastníci v tomto roce usilovat o rozvoj série společných projektů mezi uvedenými jednotkami, aby byla cestou střednědobého a prakticky orientovaného pracovního programu postupně rozvíjena jejich interoperabilit a, zajištěna koherence pozemních sil jako takových a zvýšena dostupnost širších formací pro účely sil druhého sledu NATO ve střednědobém horizontu.
Účastníci podporují dokládání dosaženého pokroku na stávajících vyšších bilaterálních fórech (např. pravidelných štábních rozhovorech na úrovni velitelů pozemních sil nebo Česko-německém strategickém dialogu (např. v pracovní skupině "Bezpečnost a obrana").
Účastníci jsou zajedno, že afiliace 4. brn (CZE) s 10. td (DEU) v rámci FNC bude zaměřena do následujících oblastí, jejichž výčet není úplný ani v pořadí priorit:

- Společné aktivity štábních prvků afilovaných jednotek;
- Analýza, zpracování a výměna dřívější a aktuální doktríny;
- Společných výcvik a cvičení;
- Příprava odborníků;
- Rozvoj koncepčních materiálů, včetně rozvoje budoucích společných projektů a jejich zařazení do národních procesů obranného plánování, a společné vize;
- Spolupráce při pořizování a logistické podpoře při užívání materiálu, systémů a výzbroje v oblastech ochrany jednotek (vč. OPZHN), spojení, velení a zdravotnické podpory;
- Harmonizace (sladění) vojenských požadavků;
- Zkoušení systémů a vybavení.

Účastníci usilují o to, aby afiliace 4. brn (CZE) s 10. td (DEU) byla na úrovni velitelství pozemních sil v roce 2019 vyhodnocena. Tento dopis o záměru nezakládá mezi účastníky žádná práva nebo závazky podle mezinárodního nebo vnitrostátního práva. Tento dopis o záměru je podepsán ve dvou kopiích v angličtině.

Brusel 15. února 2017
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Rase »

Momentálně diskutuje MO s polskou stranou o možnosti přidružit další brigádu k velitelství Mnohonárodní divize Severovýchod (Multinational Corps Northeast) ve Štětíně https://en.wikipedia.org/wiki/Multinati ... _Northeast , kde je rámcovou zemí Polsko. Krom Poláků zde slouží i Němci, Dánové atd. Tedy možnost, že by další naše jednotka spadala pod "Poláky" :D (jsem zvědavý, jestli budou komunisti šílet tak jako s Němci). Zdroj: http://www.psp.cz/doc/00/12/33/00123315.pdf

Obrázek
znak Mnohonárodní divize Severovýchod (Multinational Corps Northeast)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Jen doplním, že jde o záměr afilovat 7. mechanizovanou brigádu k této divizi od roku 2019...
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Rase »

Tak to je nářez. Myslím, že zrovna ve Štětíně, mají Poláci Leopardy, tak teď už jen zbývá nakoupit pro 7.brigádu pár Leopardů 2A7EU a poslat je do Štětína, ať dělají parádu .) Bylo by fajn, tam později provozovat i část nových BVP. Přeci jen, pokud půjde všechno podle plánu, výroba začne 2019 až 2020, přičemž první vozidla by mohla 7.brigáda převzít do roku 2025. Tedy minimálně do roku 2025 by si vojáci museli vystačit s BVP-2, i to je ale lepší než polské BVP-1 a na nové BVP si taky dlouho počkají.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Magazín Foreign Policy ve vydání z 22. května:
Germany Is Quietly Building a European Army Under Its Command
Německo potichu buduje evropskou armádu pod svým velením
Germany and two of its European allies, the Czech Republic and Romania, quietly took a radical step down a path toward something that looks like an EU army
Německo a dva jeho evropští spojenci, Česká republika a Rumunsko, potichu učinili radikální krok na cestě k něčemu, co vypadá jako armáda EU...
the Czech 4th Rapid Deployment Brigade, which has served in Afghanistan and Kosovo and is considered the Czech Army’s spearhead force, will become part of the Germans’ 10th Armored Division
4. brigáda rychlého nasazení, která sloužila v Afghánistánu a Kosovu a je považována za přední složku českých ozbrojených sil, se stane částí 10. německé obrněné divize
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Magazín Foreign Policy ve vydání z 22. května:
Germany Is Quietly Building a European Army Under Its Command
Německo potichu buduje evropskou armádu pod svým velením
Germany and two of its European allies, the Czech Republic and Romania, quietly took a radical step down a path toward something that looks like an EU army
Německo a dva jeho evropští spojenci, Česká republika a Rumunsko, potichu učinili radikální krok na cestě k něčemu, co vypadá jako armáda EU...
the Czech 4th Rapid Deployment Brigade, which has served in Afghanistan and Kosovo and is considered the Czech Army’s spearhead force, will become part of the Germans’ 10th Armored Division
4. brigáda rychlého nasazení, která sloužila v Afghánistánu a Kosovu a je považována za přední složku českých ozbrojených sil, se stane částí 10. německé obrněné divize

http://foreignpolicy.com/2017/05/22/ger ... s-command/
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Rase »

Tak nějak mi to připomíná reakce tuzemských komunistů. Přeci je, tak jako oni, i část politických kruhů v USA si nepřeje posilování evropských armád, hlavně ale té Německé (což špatně nesou i jisté kruhy v Německu, viz Schulz). Podobné uskupení mají i Britové + Skandinávské země atd. ale když se o to samé pokusí státy střední Evropy (sem patří i Německo), hned je problém. Německo má cejch že začalo dvě světové války, postkomunistické státy zase mají stejný cejch, jelikož byly za Studené války, desítky let na druhé straně fronty. Pokud se ale nemají tyto Evropské armády rozvíjet a posilovat spolupráci, tak to rovnou mohlo NATO tyto armády zrušit (BW, AČR atd.) a bezpečí starého kontinentu mohlo zůstat jen na USA, Francii, Itálii, Španělsku atd.
ps. teda jestli ten web není jen obdoba Sputniku...
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Rase píše:ps. teda jestli ten web není jen obdoba Sputniku...
Jasně, že je... A ještě taky placený z Ruska a možná ho má i Janda na seznamu dezinformačních webů.... A jdou v té konspiraci tak daleko, že si dokonce dali i práci s heslem na wiki... (Já vím, že tam může psát kdokoliv a že tohle určitě psal nějaký Putinův agent) https://cs.wikipedia.org/wiki/Foreign_Policy
Obrázek

A takhle si tady v té naší kotlince žijeme... Když se nám něco nelíbí, tak tomu šoupneme nějakou nálepku a máme vyřešeno...
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Rase »

Co já vím, co je to za web. Osobně ale nemám problém s tím, pokud by měla být plánovaná spolupráce mezi Bundeswehrem, AČR a Rumunskou armádou (později AČR a Polská armáda), začátkem jakési "Evropské armády". Problubování spolupráce je více než vhodná, přeci jen, ať nás nemusí pořád zachraňovat Američané
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Rase píše:Prohlubování spolupráce je více než vhodná, přeci jen, ať nás nemusí pořád zachraňovat Američané
To jistě ano... Ale velmi tady záleží nakolik to bude ještě spolupráce a nakolik už pouze podřízenost.... (Což teď ještě nelze definovat, protože zatím není podepsána vlastní smlouva nastavující podmínky, ale pouze jakési ujednání, že se to provede)... V každém případě jsem poněkud obezřetnější, zejména když nějaký německý politik žongluje výrazy, že je nás k něčemu potřeba donutit silou....
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Dzin »

Celá věc s zařazením 4. brn pod německou 10. tankovou divizi je pouze logické pokračování předchozích dějů. Původně byla naše brigáda zařazená pod velitelství britské 1. tankové divize, jejíž jednotky byly trvale umístěny v Německu. Jenže podle současných britských plánu (army 2020) toto má skončit do roku 2019 a tudíž je nutno, aby naše jednotka byla podřízena v rámci struktury NATO jiné vyšší jednotce. Vzhledem k jejímu současnému zařazení je tudíž logické, že to bude německá jednotka.

Jenže v tomto případě se do hodnocení stavu promítá i ideologické hledisko a celá situace se zatemňuje a podává tak, jak se jednotlivým aktérům hodí. Je třeba vždy rozlišovat mezi politickým a vojenským. Politika je nadřazená vojenskému a určuje rámec ve kterém se bude armáda pohybovat. To je to nejdůležitější a zde je třeba hodnotit rozsah spolupráce. Pokud je toto nastaveno, je logické, že v rámci organizační struktury budou některé jednotky podřízené jiným. Brigáda bude vždy v rámci organizace podřízená divizi.

Bohužel v rámci diskuze o tomto se ve veřejném prostoru tyto dvě věci směšují a vojenským aspektem se argumentuje v rámci politické debaty, protože v rámci postavení dvou jednotek rozdílných úrovní bude vždy jedna v podřízenosti druhé, jinak to prostě nejde. Ovšem v rámci PR se obvykle na veřejnosti říká, že jedna "zabezpečuje" druhou.

Podobně i ve zmíněném článku píši trochu nadneseně, protože to co se nyní děje je naprosto normální věc, která se v armádách NATO dělá běžně. Článek se tam snaží dodat nějaký nádech senzace a zařazuje ho do kontextu rozpravy o budování evropské armády. Vůbec nijak neosvětluje, proč k tomu došlo. Což se ale děje i v našem veřejném prostoru a to, že se jedná o pokračování stavu, který vznikl po našem vstupu do NATO se nijak nezohledňuje (nebo minimálně).
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Rase »

Díky Dzine za souhrn.
Ona ani ta Británie se nestahuje z NATO, ale očividně se budou víc angažovat v Joint Expeditionary Force (JEF) - kde Británie vede koaliční uskupení: Dánsko, Nizozemsko, Norsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko. Zvažuje vstup Švédsko a Finsko. Tedy budou spíš aktivní na Severovýchodě Evropy, než někde v Německu, kde jsou dost zbyteční. Oni vlastně i ti Němci a další státy se budou nejspíš budou angažovat spíš na Jihovýchodě Evropy. Osobně v tom vidím jen takovou reorganizaci evropské části NATO, do funkčnější podoby než je starý model z konce Studené války (všichni v Německu)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Dzin píše: Jenže v tomto případě se do hodnocení stavu promítá i ideologické hledisko
Přiznám se, že takovéto hodnocení konkrétně od tebe mi přijde velmi úsměvné...

Rád bych ovšem podotknul, že Foreign Policy je americký magazín (nejde tedy o nějakou projekci vnitřních nálad, či pohledů), dlouhodobě se zabývající analýzami bezpečnostní situace různě po světě... A tedy, že jejich stanovisko může naopak vyjadřovat právě ten pohled zvenčí a s odstupem, který zevnitř jednak nemusíme vnímat a druhak (právě kvůli různě vyznávané ideologii) nekoresponduje s tím, jak se to vnitřní pohled (ovlivněný ideologií, PR a kampaní) snaží interpretovat...

EDIT:
Položil jste si někdo otázku:
Proč by USA, které ústy Donalda Trumpa se snaží dotlačit EU k větší samostatnosti a podílu na obraně, najednou takto reagovaly na snahu realizovat to, co po EU vlastně USA chtějí???
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Rase »

Aaron Goldstein píše:Položil jste si někdo otázku: Proč by USA, které ústy Donalda Trumpa se snaží dotlačit EU k větší samostatnosti a podílu na obraně, najednou takto reagovaly na snahu realizovat to, co po EU vlastně USA chtějí???
No právě, proto jsem si myslel, že se jedná o nějaký fejk nebo falešnou zprávu. Přeci jen, pokud se má zvednout bojeschopnost evropských armád, tak je potřeba posilovat vzájemné vazby mezi státy, koordinovat společná cvičení, ideální i nákupy techniky (když máme zbrojit). Hlavně ale reogranizovat strukturu, na kterou se od Studené války nesáhlo. Tedy pokud Američané nečekali, že budeme pouze nakupovat americkou techniku a zbraně, tak jako Poláci. Osobně jsem pro prohlubování vazeb právě s Němci, Poláky, Británií (byť jsou daleko) a dalšími evropskými státy (Slovensko, Rakousko atd.), tím ale neříkám, že je americká armáda v Evropě zbytečná. Jen si nemyslím, že by se měla z evropských armád stát jen další "americká armáda", tak proč nepodpořit místní, evropský, průmysl a zbrojovky.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Společná jednotka AČR a Bundeswehru

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Já nemám daleko k paranoie, ale zamysli se nad tím, co jsem nadhodil (kvůli kontroverznosti) v hospodě.... A to, že my to nevidíme, neznamená, že se nic neděje.... Na druhou stranu připouštím, že mohu pouze "slyšet trávu růst"... Jen se to snažím zasdit do nějakého smysluplného obrazu...
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Odpovědět

Zpět na „Organizace armády“