Opevnění byl jsem tam

Obranná pásma, pohraniční opevnění, lehké a těžké objekty, tvrze.
Odpovědět
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od kopapaka »

Asi nejlepší odpověď...
Pane Bělico,
fotoalbum z performance, ke kterému posloužil objekt lehkého opevnění nového typu (dříve v historiografii nazýván jako LO vz. 37) považuje řada lidí spjatých s péčí o tyto stavby a členové vojensko-historických spolků za krajně nevkusné.
Důvody: Ona umělecká aktiva pramení z důvodů, které jsou popsány na webu: http://www.undg.cz/3230/vstup-zakazan/
Jde o mystifikaci: a) opevnění nevzniklo v letech 2. světové války, nýbrž se stalo součástí obranné koncepce Republiky Československé, realizované od roku 1934, v plánech od roku 1932. Objekty unifikovaného opevnění začaly vyrůstat od prosince 1935, objekty LO nového typu od června 1937. V té době se náš stát a společnost vzepjal k nebývalému výkonu, jak hospodářskému, tak technologickému a mravnímu, aby udělal vše pro svou obranu před nacismem. ČSR měla v r. 1938 pátý nejvyšší obranný rozpočet na světě, její armáda požívala obrovského společenského kreditu. Řada mužů, kteří v opevnění sloužili bojovala proti sudetoněmeckým, maďarským a polským teroristům, maďarské a polské armádě ve střetnutích, která stála náš národ desítky jeho synů. Další část z oněch vojáků posléze prolévala svou krev v domácím a zahraničním odboji včetně jeho nejslavnějších akcí. Opevnění samo se stalo symbolem tohoto odhodlání, největší stavební památkou na první republiku a vpravdě stavbou národa - na jeho projekci a realizaci se podílely tisíce vojenských projektantů, dělníků, řemeslníků všech profesí a stovky firem z celé tehdejší ČSR.
Píšete o dělení krajiny - hranice je přirozeným vymezením státu, dědictvím našich předků, to je snad i definice kulturní hodnoty, ne? Píšete, že pevnosti oddělují naši zemi od jejích sousedů? Opevnění stojí i ve vnitrozemí - existuje Plzeňská čára, Pražská čára, Vltavská linie, Liběchovská příčka, o které se armáda měla opřít při svém strategickém ústupu na Slovensko - koho odděluje tam?
Píšete, že jde o agresivní stavbu - jak může být fortifikace, tedy stavba z principu obranná - agresivní? Hradby na Bezdězu jsou též agresivní dle této logiky? A co Jelení příkop na Pražském hradě (zřejmě též agresivní stavba) - chápu, ten uříznout nejde. Opravdu nás 80 let staré stavby, které udivují svou precizností, taktickou propracovaností, technologickou náročností a rychlostí své výstavby, ohrožují v dnešním pohraničním styku?
Píšete o energii, kterou do tohoto území vnáší naše společnost. A co energie, kterou vynakládají již od listopadu 1989 (a po stylu samizdatu i před ním vyjma dvou režimem "povolených" lokalit) nadšenci z celé země, aby tyto objekty zrekonstruovali? Aby vykoupili pozemky - řádně kdysi vykoupené armádou - vyrobili, sehnali vnitřní zařízení, bez nároku na odměnu provázeli návštěvníky, objekty opravili, vyrobili repliky pancéřových prvků, sehnali pracovní stroje, apod.? To není energie? A co ohlas návštěvníků? Těch tisíců lidí, kteří na opevnění přijdou?
Žádám vás jakožto pravnuk velitele právě takového objektu, který jste nenávratně poškodili, aby jste upustili od dalších nevkusných akcí podobného pochybného rázu. Svoboda, která je často frekventována ve frázích onoho blogu má různé výklady, avšak v jejím jménu vandalizovat symbol obrany svobody země před jejím nejhorším ohrožením v dějinách - to je skandální.

Mgr. Jan Hrubecký

Post Scriptum: ony fráze o paranoických Sudetech...to jsou líbivé řeči, nastudujte si prosím historii Sudetendeutsche Partei, její podpory z nacistického Německa a jaký význam má pro naše dějiny datum 17. 9. 1938
Autora najdete na FB...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Našel a sdílím... Víc asi momentálně udělat nemohu...

(a přidám přímý link https://www.facebook.com/o.belica/posts ... 3173691933 )
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17844
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od skelet »

krásný text
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Bleu »

Hoho, tak ona mu to oponuje Jetelová - to jsem zvědavej, jakej bude ten posudek. Páč co to vemeno předvedlo, je prostě strašně o ničem. Včetně toho textu-blábolu o agresivních stavbách.
Obrázek

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -

Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5865
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Polarfox »

kopapaka píše:Celej problém tohodle svinstva je v samotném důvodu akce.
Ty pevnůstky a pevnosti jsou právě symbolem propojení s krajinou a s lidmi v ní.
Deaktivovány už byly(Mnichovem) a opětovná aktivace v podobě muzejí je propojením a minulostí - navíc s tím lepším, co nás v té historii potkalo.
Abychom se z té minulosti a historie nepotento. Miluju historii, ale ne hysterii a nic jiného to není. Když bude někdo na denní bázi některý z těch XXX objektů, což přiznejme si, jsou pouze válečné relikty, které až na vybrané muzeální výjimky (což je chvályhodné, díky bohu za to) jednoho dne přirozeně zaniknou, stejně jako městské hradby, zákopy z První světové atp., demolovat, zaorávat předělávat na sklad chemikálií nebo podivný rekreační domeček, tak po tom neštěkne ani pes. Možná dušička nějakého řopíkáře, který se o tom čirou náhodou dozvěděl, na chvíli poskočí, ale toť vše. Ale vezme to do pazoury umělec nebo "umělec" (dle toho, jestli něco umí a jak se na to kdo dívá), dá se tomu pořádná mediální nalejvárna, upraví se pár stanovisek, výpovědí a záměrů a už tu máme megaproblém.

Aby to někdo špatně nepochopil, nejsem pro nějakou cílenou devastaci opevnění a když něco takového zanikne, bude mi to líto jako všeho starého a zajímavého, ale nelze se v této pozici zaseknout (a to říkám jako dost velká konzerva). Ti umělci mají bohužel pravdu...opevnění je válečný relikt, který v dnešní době nemá kromě nostalgické hodnoty reálný význam. A je to stejně legální "cíl" pro umělecké i "umělecké" záměry jako kterákoli stará rozpadlá fabrika nebo betonová jímka. Bohužel tento národ trpí patologickou nostalgií a dodnes mindrákem z osmatřicátého plus několika dalšími a to vede k těmto hysterickým šarvátkám. Takže tu máme bunkříky, které chrání náš historický/společenský mindrák a linii je třeba chránit zuby nehty...protože co by nám pak z toho národa a zaprděného hnízdečka zbylo, kdyby mindráčky nedejbože kapitulovaly, že? A kdyby Češi konečně jednou ze svého opevnění vyšli do okolního světa :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13364
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Rase »

Polarfox
vlastně souhlas, částečně jsem na to narážel výše. Přeci jen, když se podíváme na stav, v jakém většina bunkrů je, tak opravdu nemáme proč křičet, když se nějaké předělá na něco jiného. Přeci jen, pokud si máme vybrat přestavbu bunkru na něco jiného, nebo ponechání současného, zuboženého stavu - většinou skládka, nebo zevlárna feťáků, tak je tohle asi lepší nápad. Osobně mi ale vadí ono neprofesionální provedení - řez je křivý, nepodtrhuje ani masivnost zdí atd. Myslím, že pokud by byla úprava provedena pořádně, tak jako na návrzích, tak nikdo ani necekne - viz reakce na facebooku na rozřízlý bunkr s průchodem (foto sem dával skelet). Současný řez neodpovídá ani návrhu umělce a jediné co přináší, je uřízlý kus bunkru pohozený u paty zdi - já v tom umění nevidím, minimálně nic estetického. Níže parodie z Facebooku :D

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5865
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Polarfox »

Rase píše:Osobně mi ale vadí ono neprofesionální provedení - řez je křivý, nepodtrhuje ani masivnost zdí atd. Myslím, že pokud by byla úprava provedena pořádně, tak jako na návrzích, tak nikdo ani necekne - viz reakce na facebooku na rozřízlý bunkr s průchodem (foto sem dával skelet). Současný řez neodpovídá ani návrhu umělce a jediné co přináší, je uřízlý kus bunkru pohozený u paty zdi - já v tom umění nevidím, minimálně nic estetického. Níže parodie z Facebooku
To je samozřejmě jiná věc. Nepotřebný bunkr můžeš zušlechtit/kreativně využít a nebo ho zpizdit... Jako esteticky pocitově nejsem z butterbunkr kunstu taky zrovna vodvařenej :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Guderian
četař
četař
Příspěvky: 68
Registrován: 5/7/2013, 23:34
Bydliště: Hradec Králové

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Guderian »

Pro mě je rozhodující, co na to majitel. Takže to, co se stalo, respektuju. Bunkry miluju, jako kluk jsem rád chodil na houby jen proto, že jsme na nějaký zarostlý mechem skoro vždycky narazili. :D Ale zase v tom nevidím takovou hodnotu, abych každý řopík chtěl prohlásit za kulturní památku.
Co mě na tom ale vytáčí jsou dvě věci:

1) Ta obhajoba je snůška hovadin. Ty bunkry se nestavěly během druhé světové války. Rozdělovat sice měly, ale nás, relativně svobodný stát, od totalitní nacistické říše. Já vím, že čsl. armáda měla asi místo toho pěstovat tulipány a při případné invazi je strkat wehrmachtu do hlavní, ale držme se trochu reality. A architektura násilí? Naopak - architektura bránící násilí, ochraňující lidské životy. Nebo už jste viděli někoho zabít bunkrem? Já ne.

2) To provedení je čirá zoufalost. Líbí se mi obdobné projekty, které k místu přistupují s úctou a pietou (třeba to Holandsko). Tihle to akorát poplivali svou naprostou neznalostí. Kopa vzletných keců, ale naprosto elementární věci úplně špatně. Z toho lze soudit, že to jsou houby umělci, ale obyčejní pozéři a snobové, kteří se snaží diletantsky napodobit zahraniční produkci.

Mimochodem diskusi můžou vyvolat, i když si userou v kině. Vyvolat diskusi není pražádné umění (no respektive je, protože za umění se dá prohlásit absolutně cokoliv, ale snad si rozumíme).
Válka je hrozná, nepřípustná, ale ještě hroznější a nepřípustnější je otroctví. - Karel Čapek

Kde je zákon v rozporu s morálkou, tam stojí občan před krutou volbou: jestli má ztratit smysl pro morálku, nebo úctu k zákonu. - F. Bastiat
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od kopapaka »

http://www.1918-1938.cz/projekty/projekt-25-_bunkr_
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17844
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od skelet »

Polar: proti zušlechtění asi nikdo nic mít nebude.. ale tohle je diletantsky provedené a ještě k tomu s dehonestující myšlenkou. Nejde se pak divit, že plno lidí je tímto činem pobouřeno..
jinak to vypadá, že celý projekt skončil.. sice se vymlouvá na to, že to posprejovali, ale dle dalšího vyjádření to vypadá, že ani nic dalšího s tím dělat nechtěl..
nejlepší by bylo, kdyby to někdo profesionálně začistil a na bunkr tam dali pamětní desku "tento bunkr napadl Bělica, který jej zničil" :D

http://brno.idnes.cz/uriznuty-bunkr-vra ... pravy_krut
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5865
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Polarfox »

Skelet: Co je dehonestující myšlenka? Zpizdil bunkr, toť vše. Jediné, co ten matlal (ano, v tomto případě je to matlal) jinak provedl je to, že se dotknul mindrákoidního útlocitu tohoto národa. Každý tu říká, jak by mu to bylo jedno kdyby tento a kdyby tamto, ale tomu věřm asi jako babišově koblize. Vždyť se to tu rojí jak sršni.

Kopapaka: To nemyslíš vážně ten obrázek, že ne? :) Jenom zacituji zběžně z toho odkazu:
"Tento PROJEKT si vzal za cíl alespoň trochu, byť to není možné, narovnat křivdu, která byla spáchána pseudo-umělcem Ondřejem Bělicou na našem PRVOREPUBLIKOVÉM bunkru - symbolu nezdolného odhodlání bránit naší drahou vlast PROTI VŠEM!

Tento nebohý vysokoškolák si touto devastací národního "památníku" plní svou DIPLOMOVOU PRÁCI, která mu má dopomoci k dalšímu titulu. O to je to horší, jelikož mu to posvětil i profesor dané školy - VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ."

..."symbol nezdolného odhodlání, národní památník"...Češi se jednoho dne z těch svých mindráků fakt po**rou, pardon. Kdyby dělali pro sebe a svůj stát něco kreativnějšího, tak možná nejsme konečně v zahraničí za oj***vače a neškodné idioty. Blbej bunkr...

Fakt máme tu jen co si zasloužíme.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17844
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od skelet »

Koukam, ze jsi jeden z tech co za vsim vidi mindrak nebo zavist. ;)
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Tomass
praporčík
praporčík
Příspěvky: 341
Registrován: 30/10/2014, 14:49
Bydliště: Plzeň

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Tomass »

Osobně rozhodně nesouhlasím s tím co onen "umělec" provádí. LO jsou kusem Československé historie. Ať jsou zarostlé čím chtějí a ať se o nich smýšlí jakkoliv. Momentálně popíjiím pivo v jednom z lokálů, kde během budování linie bylo ubytováno dělnictvo během výstavby. Hostinec stojí už od dob RU. Když s dcerkou vyrazím do lesa tak se zpravidla pohybujeme ve stavebním úseku LO Úterský potok a mám tu možnost ukázat na kopec a říct dítěti - támhle je starší LO vz. 36, postřeloval silnici. U mostu je LO vz. 37, kryl zatáčku od Trpíst. Nevlastní děda byl členem posádky jednoho z těchto LO na tomto úseku. Bunkry jsou tichým monumentem vypjaté doby a já bych byl velmi rád, kdyby tak zůstaly zachovány a stárnuly přirozeně. Stačí vzít do ruky jednu z knih z vynikající série "Fortifikace" a důkladně přečíst, pak člověk pochopí jak nezměrné úsilí bylo věnováno výstavbe fortifikací v ČSR. Mnoho z těch, kteří hlídali tyto objekty během výstavby se ze stráže již nevrátilo.

Proto mi připadne čestné bunkry nechat být. Pokud se najdou nadšenci, jako zde na Plzeňské čáře a sem tam nějáký řopík zvelebí, ještě lépe.
If you're going through hell, keep going. -- Winston Churchill
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11692
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Zemakt »

Momentálně popíjiím pivo v jednom z lokálů, kde během budování linie bylo ubytováno dělnictvo během výstavby. Hostinec stojí už od dob RU.
A kde pa ta knajpa je? Na Úterské údolí mám spadeno, tak bych to mohl ještě oživit nějakou tou plzničkou či gábinou :wink: .
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Ztotožňuji se s poselstvím vyplývajícím z toho odkazu...
Mám-li být kvůli tomu v něčích očích zaprděný, zamindrákovaný, závistivý čecháček, tak s tím, si myslím, se v klidu naučím žít... :rotuj:
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Tomass
praporčík
praporčík
Příspěvky: 341
Registrován: 30/10/2014, 14:49
Bydliště: Plzeň

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Tomass »

Zemakt píše: A kde pa ta knajpa je? Na Úterské údolí mám spadeno, tak bych to mohl ještě oživit nějakou tou plzničkou či gábinou :wink: .
To je rozumná řeč. Je to zde. Pivo je zde prvotřídní a Cimrman zde dle plakety na hostinci pravděpodobně nikdy nepřenocoval. Vesnice se zve Dolní Bělá, i když se standardně používá spíše užívá termín "Neustadt".

V úseku Úterák je linie LO podle mě dost zajímavá. Jednak jsou to v hojném počtu LO typu vz. 36 a druhak je zde velice dobře viditelná možnost, jak celý postup německé armády tímto prostorem zastavit pouhým odpálením pár mostů, náspů a hrází. Touto činností byly zaúkolovány jednotlivé posádky LO, které mimo jiné měly k dispozici trhaviny k tomu, aby v rámci svého destrukčního úseku zamezily vstupu německých vojsk.
If you're going through hell, keep going. -- Winston Churchill
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11692
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Zemakt »

Bezva, díky za tip. :lej:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Martas2411
praporčík
praporčík
Příspěvky: 364
Registrován: 3/10/2008, 15:22
Bydliště: Bohumín
Kontaktovat uživatele:

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Martas2411 »

..."symbol nezdolného odhodlání, národní památník"...Češi se jednoho dne z těch svých mindráků fakt po**rou, pardon. Kdyby dělali pro sebe a svůj stát něco kreativnějšího, tak možná nejsme konečně v zahraničí za oj***vače a neškodné idioty. Blbej bunkr...
Takže za prvé.Ten dotyčný ač studuje,je totálně historicky mimo,podle jeho příspěvků.Já jsem s prominutím "blbej horník",jak je teď moda to nazývat.Ale po historické stránce jsem určitě na větší výši než on.

za druhé-píšeš tu o zamindrákovaných čecháčcích.Ale kdo z nás ty zamindrákované čecháčky udělal.Byli to politici.Takové prodejné a strachy podělané dě..ky jak za první republiky,po válce i dnes.Ti jsou pořád stejní.Nejhorší na tom je,že si to lidé vždycky nechají líbit,teda nějakou dobu určitě.

Ted by mě teda zajímal ten tvůj názor na tu kreativitu a na ty neškodné idioty.

Něco ti povím.Já jsem se učil v Praze,v letecké továrně Rudý Letov.Vyráběli jsme tam díly do L 39 Albatros.Byl to můj sen motat se okolo letadel.Proto jsem šel z Ostravy do Prahy.Jenomže co se nestalo.Abychom se zalíbili světu,tak jsme pustili veškeré trhy,kde se tyto letadla prodával a najednou v roce 1992 už jsem byl bez práce,protože místo letadel jsem dělal fušky pro majstry.Takhle to došlo v letecké fabrice.Práci jsem měl,ale vodovodní kohoutky jsem opravdu dělat nechtěl,tak jsem šel zpět na ostravsko a na šachtu.Trochu mi to spravila vojna,kdy jsem byl zařazen do Žatce k Migům 29.Byl jsem hrdý,že jsem na tomto letišti s takovými úžasnými stroji,které opět za rok naši politici vyměnili za polský šrot.Možná,že ti připadám jako nějaký ubečenec,ale ono to s tím souvisí.Protože,kdysi ať za první republiky či i za totality,jsme byli ve světě známí svými výrobky.To mi nepopřeš.A co ted?Vše je pomalu rozprodané a z nás se stala kolonie s národem montootroků.

Tak se nediv,že se lidé začínají možná pomalu upínat k nějakým symbolům,na nějž bychom byli hrdi.To co jsme nemohli dělat za totáče ohledně historie,se dohání pomalu dnes.Díky bohu za to.A lidi to pomalu zajímá.Byl jsem loni na akci Světla nad bunkry a přišlo spousta lidí,kteří o opevnění,mobilizaci apod.nic nevěděli,ale zajímalo je to.

Nesouhlasím s dílem pana Bělicy,ale také nesouhlasím s těmi vulgárními komentáři na FB.Ale bohužel pan Bělica zašel příliš daleko.Tyto bunkry nikomu neublížili,ba naopak.Chránili československé hranice a poslali pěkných pár nepřátel na onen svět.Ono i ty bunkry si zastříleli,takže ona tradovaná tradice,že se z nich nevystřelilo je krutě mylná.Takže i když jsou tyto stavby na soukromých pozemcích,nebylo by s něma být tak krutě nakládáno.Za ty roky s přirodou splynuly a nikomu nevadí.Až teda doteď.Líbí se mi,že nadšenci těmto bunkrům dávají zpět svoji tvář a třeba v budoucnu mohlo dojít i na onen řopík,ale díky panu Bělicovi,který na takovou prasárnu neměl morální právo a chtěl se jenom zviditelnit(což se mu povedlo),je o další řopík míň.Však co,vždyt to byl jen blbej bunkr. :(
Wolf
rotný
rotný
Příspěvky: 81
Registrován: 20/3/2016, 11:56
Bydliště: Košice

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Wolf »

Tu je video ako to rezali: http://sploid.gizmodo.com/watch-a-concr ... 1502936113 V tomto prípade vytvorili zaujímavý "verejný" priestor, ktorý pritiahne ľudí. Predpokladám, že vo vnútri sú aj nejaké informačné tabule o histórií bunkra takže nejaká zaujímavá úprava bunka môže byť prínosom, čo sa však o práci p. Belicu nedá povedať.
skelet píše:t.hajek: pro mne není problém přestavět jeden z bunkrů na umělecké dílo, či obytnou budov. Ostatně ve světe jsou vidět pěkné realizace, nicméně tato skupina k tomuto přistupuje devastačním přístupem a ani se tím netají..

příklad z Holandska
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13364
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od Rase »

problém vidím v tom, že až jednou stoupnou ceny "betonové drtě", tak úplně legálně zmizí většina bunkrů. Žádné opatření na ochranu těchto staveb neexistuje - momentálně jen nemá smysl je podrtit nebo rozbourat. Ona kauza s uříznutím rohu bunkru tak může být v budoucnu jen "vtipnou epizodkou".
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „čs. opevnění“