HMS Dreadnought

Moderátor: jarl

Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: HMS Dreadnought

Příspěvek od Rase »

:D tak to je opravdu velka parada. Tehdy se asi jezdil divat na lod opravdu kde kdo, tak to RN ani neprislo divne :D
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: HMS Dreadnought

Příspěvek od jarl »

Pro organizátory měla tahle recese nepříjemnou dohru, což potvrzuje pravdivost rčení "každá sranda něco stojí". Koho to zajímá, může si přečíst tento Destroymanův článeček: http://www.vojna.net/portal/viewtopic.p ... readnought
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: HMS Dreadnought

Příspěvek od Dzin »

Paráda, o tomhle žertu jsem kdysi četl, ale nějak mě nenapadlo si zkusit k tomu dohledat možné fotky. :-) Velký dík! :-)
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: HMS Dreadnought

Příspěvek od Rase »

Při taškařici v Cambridge, vypadali ještě lépe zamaskovaní:

Obrázek
"Princ Musaka Ali s družinou" zleva studenti:
Adrian Stephen, Robert Bowen Colthurst, Horace Cole, Leland Buxton a 'Drummer' Howard.


Obrázek

Tady ještě článek z novin po taškařici na HMS Dreadnought:
Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: HMS Dreadnought

Příspěvek od Polarfox »

Scrat píše:Původně měly být lodě vyzbrojeny 12ti děly 12"/50 Armstrong/Vickers. Jenomže nakonec to dopadlo tak, že tyto hlavně obdržely pouze obě osové věže. A do čtyř bočních přišlo osm děl 12"/45 Armstrong (které byly použity na starších predreadnoughtech, např na lodi Mikasa). Zároveň ale nechápu uvažování jejich výzbrojních specialistů. Nebylo potom jednodušší osadit ta starší děla do všech věží?
Ovšem jak píše Destroyman, zastřelování s touto smíšenou baterií musela být opravdu zábava. Pro odlišení dopadů musely lodě střídavě střílet čtyřdělové salvy z osových a bočních věží. Ale i tak, tenhle experiment Japonci těžce nezvládli.
madrabbit píše:Ono to nebylo tím, že to podělali. Oni měli nekolik "dlouhých" hlavní, ale uměli jenom "kratší". A vzhledem k rychlému morálnímu zastarávání jim nezbylo nic jiného, než akceptovat stav, že se stejnou municí musí počítač dvě různé balistické křivky. Jinak ty lodě mohli rovnou hodit do šrotu a začít znovu, takhle alespoň sloužili a vycvičili novou generaci námořníků.
Ono je to všechno trošku jinak. Původně měla tato třída nést pouze 12"/45 děla (vyráběná v Japonsku). Jenže v zahraničí se přecházelo na 12"/50 a Japonci nechtěli zůstat pozadu. Jenže to by smrdělo přeplánováním a zdržením v řádu let (rozdílná velikost barbet, tj. i jiné váhové poměry a vliv na konstrukci/pevnost/stabilitu) a císařské námořnictvo ty lodě potřebovalo a chtělo co nejdříve. Lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše. Tógó tedy alespoň prosadil 12"/50 děla na příď a záď, kteréžto to konstrukčně byly schopny vstřebat. Plus stále to byla tranzitní doba a nejsilnější děla v těchto pozicích působila tradičně a ospravedlnitelně. Plus nikdo moc zatím neřešil delší bojové vzdálenosti, kde nastávaly teprve nějaké znatelné odchylky. Takže se koupila děla a technologie, na zbytek věží se napral původně plánovaný starý model a bylo.

Navíc není pravda, že by děla musela střílet nějak střídavě atp. Řešení bylo blbé, ale prosté - retardovat 12"/50 děla na úroveň 12"/45 děl a srovnat tak balistické výkony. To se dělo redukcí prachových složí a tím i úsťové rychlosti. Takže to ve finále nebyla zase taková trága, ale uniformita to byla trošku krkolomná.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo Velké Británie“