Financování armády

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Financování armády

Příspěvek od Rase »

Financování armády

Podle původní dohody členských zemí NATO by jednotliví spojenci měli vydávat na obranu dvě procenta svého HDP. Splňuje ji ale jen část států, přičemž Česká Republika je se svým rozpočtem v poslední třetině seznamu. V roce 2017 vyčleňuje Česká republika na obranu pouze kolem jednoho procenta HDP. Původní návrh střednědobých výdajů ministerstva financí, počítal s velice pozvolným nárustem financí, v roce 2019 na 1,18 procenta. Koncem července 2017 se ministr obrany Martin Stropnický a ministr financí Ivan Pilný, dohodli na navýšení obranných výdajů do roku 2020, na 1,4 procenta a do roku 2024 dvě procenta HDP. MO rovněž chtělo na rok 2018 získat navíc 9,2 miliard. Ministr Pilný ale nepočítá s navýšením státního schodnu o více jak 50 miliard. Ministerstvo obrany tak může počítat na rok 2018 s navýšením pouze o 5,4 mld. na 57,9 miliard Kč, tedy tak jak navrhl předchozí ministr financí Andrej Babiš. Přičemž oproti dřívějšímu plánu, bude v následujících letech tempo růstu prudší, tak aby bylo dosaženo plánu 1,4 procenta do roku 2020.
Ministr Stropnický plánuje finance navíc, využít jak na nákup moderní techniky a zbraní, rovněž zlepšení logistiky a zvýšení platů profesionálů a členů aktivních záloh, tedy pro celkem asi 35 tisíc lidí. "Ministra Pilného jsem informoval, že pokud chceme dodržet naše alianční závazky a akviziční plány, je třeba, aby v roce 2020 stouply výdaje na obranu na koalicí schválených 1,4 procenta HDP. Budeme dále jednat," uvedl Stropnický. O návrhu navýšení rozpočtu musí ministr jednat ještě s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou. Zvýšení rozpočtu armády podporuje i člen sněmovního výboru pro obranu Antonín Seďa. "Armádě by dvoumiliardové navýšení prospělo. Problém by nastal, pokud by k navýšení nedošlo, především v náborech. Když se nábory v minulosti pozastavily, nejenže se snížil počet profesionálních vojáků, ale také se zvýšil jejich věkový průměr," uvedl Seďa. Skokového nárůstu peněz pro armádu se ale obává, armáda by podle něj nebyla schopna peníze utratit.
Ministerstvo obrany opakovaně čelilo výtkám kvůli tomu, že nedostatečně čerpá peníze, které má k dispozici. Kritika pramení z toho, že resortu se nedaří dokončovat modernizační projekty, jejichž součástí jsou nákupy nového vybavení armády. Původní snaha ministra Stropnického založit rezervní fond obrany, kam by bylo možno odkládat nevyužité finance, byl v roce 2016 zamítnut vládou. Téhož roku, v rezortním rozpočtu, zbyly čtyři miliardy korun, které tak byly vráceny zpět do rozpočtu ministerstva financí. Opoziční poslanec Marek Ženíšek tvrdí, že nevyčerpáním celého rozpočtu ministr promarnil šanci. "Měl politickou podporu i ze strany opozice pro nákupy, pro další akvizice, pro navyšování rozpočtu na obranu." Ondřej Stratilík, redaktor týdeníku Euro zhodnotil aktivitu ministerstva: "Plánovalo se, ale zapomnělo se nakupovat." Podle ministra obrany není pravda, že by resort nedokázal peníze utratit, ale pouze se převádějí, někdy sklouzne fakturace o dva, o tři měsíce, ale s těmi penězi můžou dál pracovat. V roce 2017 uzavřela obrana miliardové obchody ve kterých šlo například o modernizaci houfnic Dana, nová děla, nákup obrněných vozidel Iveco, Pandur a Titus. Stovky milionů korun z rozpočtu odčerpá i mise, která příští rok posílí ochranu Pobaltí. Stropnický uvedl, že další velké nákupy už před volbami v říjnu 2017 nepředkládá, ale chce pokračovat v přípravách zakázek. Nákupy podle něj tvrají příliš dlouho kvůli kontrolám, které se začaly uplatňovat po skandálech s nákupem výzbroje pro armádu v minulosti. Zde je ale nutno podotknout, že i v případě ostatních zemí NATO trvá dokončení armádních zakázek i několik let. Co se týče práce na klíčových modernizačních projektech, zde generál Bečvář uvedl, že Armáda má stanoveny jednotlivé vedoucí a pracovní týmy, které odevzdávají specifikace Sekci vyzbrojování a akvizic MO k realizaci dalších kroků a vidí zcela konkrétní finanční prostředky alokované do nákupů v příštích letech. Od roku 2016 probíhají na Ministerstvu Obrany práce na nové Koncepci použití Ozbrojených sil ČR.

ps. článek jsem založil z důvodu dlouhodobějšího sledování vývoje financování armády (do roku 2020-25).
Citové výlevy budu rovnou mazat, případně je směřujte sem

Zdroj:
http://palba.cz/viewtopic.php?f=175&t=7282
http://zpravy.e15.cz/volby/volby-2017/r ... ym-1335479
http://prazsky.denik.cz/podnikani/strop ... 70727.html
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada- ... ho/1491579
http://www.mocr.army.cz/images/id_40001 ... _verze.pdf
http://www.acr.army.cz/informacni-servi ... ji-130644/
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... na-miliard

Obrázek

Obrázek
ministr obrany Martin Stropnický a ministr financí Ivan Pilný
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Financování armády

Příspěvek od Skeptik »

Nevím, zda je to "citový výlev" ... posuď sám :)
Koncem července 2017 se ministr obrany Martin Stropnický a ministr financí Ivan Pilný, dohodli na navýšení obranných výdajů do roku 2020, na 1,4 procenta a do roku 2024 dvě procenta HDP. V roce 2018 by za těchto podmínek měl resort získat navíc 9,2 miliard. Původně se počítalo pouze s navýšením o 5,4 miliard, což slíbil předchozí ministr financí Andrej Babiš. S největší pravděpodobností tak v roce 2018 dojde k navýšení pouze o 5,4 miliard na 57,9 miliardy Kč. Přičemž v pozdějších letech bude tempo prudší.
První část nemáš konzistentní s tou druhou ... "dohodli se na vyšším navýšení" a "navýší se o 5,4 mld." tj. o původně navrhovanou hodnotu.

Jinak, potom, co soudruzi novináři prohlásili, že Armáda dostane o 3,8 mld. víc a současně, že pro ministra financí je schválený schodek rozpočtu - 50 mld. nepřekročitelný, tak mne zajímalo, kdeže se bude těch 3,8 mld. krátit - rozuměj, Kdo dostane méně?
Tak jsem si pustil záznam té tiskovky Pilného a Stropnického.
Nejprve se Stropnický pilně rozplýval nad tím, za co těch 3,8 mld. utratí.
A pak Pilný řekl, že narazil na Strop, a že nic nebude ... pokud se na zasedání Vlády těch 3,8 mld. nějaký rezort nevzdá.

Takže tu předposlední větu, že vše bude tak, jak naplánoval Babiš máš asi správně.

No a jestli "v pozdějších letech bude tempo prudší", to je otázka ... vždyť nejenže nevíme KDO bude v příštím roce připravovat rozpočet, a jaké budou jeho priority, ale ani to, jak se bude vyvíjet ekonomika a jaké budou rozpočtové příjmy.
(Nechci malovat čerta na zeď, ale všechny vlády "rozvinutého světa" jedou i nadále tvrdě na dluh, a ekonomika je v rauši, v jakém byla naposledy počátkem roku 2008 :( )
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Financování armády

Příspěvek od Rase »

Já vím, musím to ještě projít, ona každý zdroj píše trochu jinak a je v tom chaos. Chápu to tak, že MO chce na rok 2018 přidat o 9,2 mld. MF ale dá jen 5,4 mld. aby to neohrozilo plánovaný schodek 50 miliard (tady tak jak dřív rozhodl Babiš), ale oplátkou dohodli 1,4 procent HDP do 2020 a 2 procenta do 2024. Z delšího horizontu by si měla armáda polepšit, krátkodobě ale ne tak jak požadovala. Souhlasím s tím, že tohle je hodně pitomé a říkám si, že skokové navýšení na 2 % (jako v Bulharsku a Rumnsku nebo kde všude) by nebylo špatrné rozhodnutí, stejně co MO nevyčerpá se vrátí MF. Osobně si myslím, že i pokud by MO dostalo víc jak oněch 9 miliard navíc (2018) tak stejně těch cca 4 miliardy vrátí, tak jako normálně.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Financování armády

Příspěvek od Skeptik »

O schodku nerozhodl Babiš, ale Vláda ČR - jinak požadavky ministerstev byly ještě o 97 miliard vyšší. To se krátilo, jinak by byl rozpočet v době ekonomické konjuktury tj. v době, kdy má být logicky přebytkový, se schodkem 147 miliard Kč :roll:
I těch - 50 miliard je v této fázi ekonomického cyklu šílených ... a je otázkou, zda to projde Parlamentem. Pravicová opozice je proti, chce blíže k nule (velmi rozumný názor), komunisté chtějí naopak vyšší schodek (velmi nerozumný názor), části "babišovců" to také připadá jako vysoký schodek, stejně tak části lidovců, kteří jsou ochotni - 50 miliard akceptovat pouze tehdy, když budou splněny jejich požadavky na přidání peněz zemědělcům (Odkud? Co třeba z rozpočtu MO? :wink: )
Hlavní problém máme v oblasti výdajů na obranu, byl bych rád, abychom se dostali k tomu, že výdaje ve výhledu pro rok 2020 budou 1,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Tak jak byl zatím výhled předložen, to tomu neodpovídá,“ řekl před jednáním premiér.
Tak ti nevím. Radil bych počkat, co z nich po prázdninách vypadne.
Nezapomínejme, že na podzim budou volby ... a to znamená, že největší tlak je na peníze do spotřeby (platy apod.)
Pokud bychom výdaje na obranu zvýšili skokově na 2 procenta HDP, znamenalo by to přihodit obraně ne těch 5,4 miliardy, ale rovných 50 miliard Kč.

Rozdíl, tedy 44,6 miliardy Kč by se pak musel někde seškrtat ... třeba na důchodech. Dle stávajícího návrhu SR 2018 se má důchodcům přidat v průměru 500 Kč, což dělá cca 22 miliard. Kdyby se jim naopak 500 Kč sebralo, máme 2% na obranu pokrytá.
Ten poslední odstavec není myšlen vážně, je to jen pro ilustraci o čem se tady rozhoduje. :wink:
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Financování armády

Příspěvek od Zemakt »

Jistě, nicméně výběr daní stále roste, viz včerejší prohlášení o cca 14 miliard meziročně na DPH, jestli jsem tedy nepozřel moc... . Problém je však ten, že si toho zřejmě všimli všicí, a každej natáhne. Dle mého názoru, jakmile nebude armádní rozpočet fixován zákonem (z logiky věci, bo schopnost elementární obrany je základ státu), tak se stejně nikam nepohneme.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Financování armády

Příspěvek od Rase »

Ještě se podívejme, za co MO utrácelo za rok 2017 a kolik. Zákonem č. 457/2016 ze dne 7. prosince 2016, o státním rozpočtu České republiky na rok 2017, byl stanoven limit výdajů pro kapitolu MO ve výši 52 535,044 mil. Kč. Podíl schváleného rozpočtu kapitoly MO na predikovaném hrubém domácím produktu činí 1,08 %. Platy zaměstnanců (+ důchody atd.) vyšly na 29,5 miliardy. Provoz a údržba vojenského zařízení a techniky, vyšly na 12,8 miliardy. Na nákupy techniky a vybavení bylo utraceno 9,7 miliardy. Dohromady tedy 52 miliard. Na rok 2018 má MO hospodařit s částkou 57,9 miliardy. Když si vezmeme, že v současnosti by byly 2 % HDP cca 100 miliard Kč, tak ta suma je opravdu masivní. Pokud se podaří udržet plán tak v roce 2024 by MO mělo hodpodařit s opravdu slušnou sumou (pokud se podaří udržet tempo růstu ekonomiky, tak ještě mnohem vyšší).

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Nesher
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1724
Registrován: 8/3/2017, 09:57

Re: Financování armády

Příspěvek od Nesher »

Jen bych chtěl podotknout, že většina v článku zmíněných modernizačních programů (namátkou modernizace dělostřelectva, Titusy, RBS 70) nejsou reálné, již podepsané kontrakty, ale pouze vládou odsouhlasené záměry. Tedy letos MO podepsalo tři větší zakázky ( 20 Pandurů, letištní radary a nákup munice od S&B), přičemž vláda dala souhlas s nákupem Pandurů už v srpnu 2015 a MO podepsalo kontrakt v lednu 2017. Pokud to půjde dál stejným tempem, tak do voleb se nic dalšího nestihne. A po volbách Bůh suď.
Nesher
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1724
Registrován: 8/3/2017, 09:57

Re: Financování armády

Příspěvek od Nesher »

A další plány na rozvoj AČR aneb papír snese všechno: https://www.novinky.cz/domaci/446164-ta ... liard.html
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17709
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Financování armády

Příspěvek od skelet »

Nesher dle toho co je napsáno, tak to vypadá, že se plánovači drží poslední koncepce. Jen ty gripeny do toho nepasují.. aby to nakonec nebylo v rámci smlouvy o obraně slovenského vzdušného prostoru.
ObrázekObrázekObrázek
Nesher
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1724
Registrován: 8/3/2017, 09:57

Re: Financování armády

Příspěvek od Nesher »

skelet píše:Nesher dle toho co je napsáno, tak to vypadá, že se plánovači drží poslední koncepce. Jen ty gripeny do toho nepasují.. aby to nakonec nebylo v rámci smlouvy o obraně slovenského vzdušného prostoru.
To ano, ale vzhledem k tomu, že plánovaný rozpočet MO na rok 2018, respektive jeho nárůst rozhodně neodpovídá avizovanému zvýšení nákladů na obranu na 1,4% HDP v roce 2020, mám obavu, že je KVAČR jen dalším stylistickým cvičením. Prostě státo firma ve výrobě zbraňových systémů nepodniká a voliče naženete spíše na zvýšení platů ve veřejném sektoru či na koblihy zdarma než na zvýšení obranyschopnost. AČR je stále hluboce podfinancována, to že pravidelně vrací par set milionů na tom nic nemění, za to nové BVP či stíhačky nepořídíte. Ostatně jak už jsem v této diskuzi jednou zmínil, většina tak halasně oznamovaných akvizic jsou jenom vládou schválené záměry a nikoliv podepsané smlouvy se zajištěným financováním.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17709
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Financování armády

Příspěvek od skelet »

Většina avizovaných nákupů stejně bude muset jít mimo rozpočet MO, takže uvidíme po volbách co z toho vzejde.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Financování armády

Příspěvek od Skeptik »

skelet píše:Většina avizovaných nákupů stejně bude muset jít mimo rozpočet MO, takže uvidíme po volbách co z toho vzejde.
Mimo rozpočet MO?
A z jakého rozpočtu se to bude platit? Ministerstva práce a sociálních věcí?

Jen ty "plánované" nákupy zmíněné v článku jsou dodatečné investice bratru za 200 - 250 miliard Kč.
A každá investice a každý nabraný voják znamená další mandatorní výdaje.
Pokud dnes dokáže MO vyčlenit na "nákup a výstavbu" cca 20% rozpočtu, z čehož na nákup výzbroje jde tak maximálně polovina, není žádný důvod se domnívat, že by tomu do budoucna bylo jinak. I pokud by se tedy nakrásně podařilo postupně navyšovat rozpočet až na ta magická 2%, tak uvedené nákupy lze zrealizovat (zaplatit) tak v průběhu následujících 30 - 40 let :(

Ne že bych si nepřál moderní vybavení AČR pro případ napadení ČR, ale toto je ve stávající situaci chiméra a soupis vlhkých přání :(
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17709
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Financování armády

Příspěvek od skelet »

Mimo rozpoctovou kapitolu ministerstva obrany, tedy primo z ministerstva financi na prikaz vlady.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Financování armády

Příspěvek od Skeptik »

skelet píše:Mimo rozpoctovou kapitolu ministerstva obrany, tedy primo z ministerstva financi na prikaz vlady.
OK, ale z jaké kapitoly zákona o státním rozpočtu?
Zde je ten na rok 2017
http://www.mfcr.cz/cs/legislativa/legis ... 6-sb-27097
Úřad vlády hospodaří s rozpočten 1,2 miliardy Kč

Já tam prostě rezervu na mimořádné zbrojní výdaje nevidím = každé extra výdaje znamená stejnou sumu někomu "sebrat".
Komu???
Jak píši, nejjednodušší by to bylo na Ministerstvu práce a sociálních věcí s rozpočtem 560 miliard Kč ... ale to znamená krátit sociální výdaje nebo nenavyšovat důchody.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17709
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Financování armády

Příspěvek od skelet »

Skeptik, ale asi se nebavíme o rozpočtu roku 2017, nicméně o rozpočtu na rok 2018 (ten už je víceméně znám a dán), respektive 2019 a dále. A fakt nehodlám spekulovat, kde se na to vezme. To je věcí ministra financí, ať už bude z jakékoliv strany. Na ministrovi obrany bude udělat kontrakt, kde se bude rozebírat i podmínky platby. Takže na základě předpokladu mého předpokladu, vzniklého na předchozích velkých kontraktech (nákup Gripen apod.) nepředpokládám, že by tyto nové kontrakty byly placeny přímo z rozpočtu ministerstva obrany. Toť vše :wink:
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Financování armády

Příspěvek od Skeptik »

Takže je to přesně jak napsal Nesher ... plány jsou veliké, financování nezajištěno :(

Co se rozpočtu 2018 týče, tak pro MO se MF podařilo "vyškrábnout" navíc 5,4 miliardy oproti roku 2017. Z těch 5,4 mld. víc jak polovinu spolknou mandatorní výdaje (platy), další část údržba a na navýšení investic zbude cca 1,2 mld. (co jsem četl). Tedy žádná hitparáda.

Státní rozpočet není nafukovací = je to o prioritách.
S tím by měli počítat všichni ti, kteří se zde snaží tvořit Strategii rozvoje AČR bez jakékoli znalosti o způsobu financování.
Je potřeba si uvědomit, že i připravovaný rozpočet na 2018 je hodně rozmařilý - je to rozpočet tvořený v době, kdy se ekonomice daří a příjmy rozpočtu rostou (přesto má sekyru 50 mld.). A to vše za situace, kdy za údržbu stávajícího dluhu se platí 46 miliard = zadlužení státu dále roste.
Pokud ekonomika přejde do stagnace nebo recese, a příjmy nejen neporostou, ale třeba i klesnou, tak kde se bude "řezat"?
A nezapomínat na to, že v takové situaci roste nezaměstnanost, což znamená nejen pokles příjmů SR, ale i růst jeho výdajů.

ZÁVĚR ... Při stávající úrovni sociálního státu peníze na rozvoj armády nejsou a nebudou :(
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Financování armády

Příspěvek od Zemakt »

A peníze na Gripeny byly vzaty tedy od kuď Skelete? Prostě se v rámci sestavování rozpočtu jen vyčlenili jako samostatná položka?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17709
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Financování armády

Příspěvek od skelet »

Peníze na Gripeny (bavím se o koupi) měly být vzaty z privatizace Telecomu

Skeptik: není to přesně jak to psal Nesher, protože nevíme jak to bude. To ví maximálně nejvyšší úředníci MF a MO.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Financování armády

Příspěvek od Skeptik »

Zemakt píše:A peníze na Gripeny byly vzaty tedy od kuď Skelete? Prostě se v rámci sestavování rozpočtu jen vyčlenili jako samostatná položka?
Pokud vím, tak Gripeny jsou operativní leasing (pronájem) = každý rok se platí požadovaná částka z rozpočtu MO

Skelet: Obávám se, že ani oni ne. Oni pouze vědí, co by chtěli - ale ne, na co budou mít.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Financování armády

Příspěvek od kenavf »

Ministerstvo obrany je od toho aby financovalo obranu.
Bolo niečo z vojenských položiek niekedy financované niekym iným ako obranou?
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „ČSSR, ČR, SR“