Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Ruční zbraně, střely, rakety a bojové systémy
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Rase »

hel-tvd_1021.jpg

Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

O laserových zbraních se tvrdí, že byly za rohem v roce 1976, 1986 a obdobně byly očekávány v roce 1996.
Nyní jsou zástupci armády mnohem opatrnější a zavedení laserových zbraní odhadují, ne dřív než do pěti let.
Současný vývoj se ale, dle penzionovaného generálplukovníka Treye Oberinga, ubírá správným směrem.


Podívejme se nyní do historie, která předcházela objevu funkčního laseru. Do roku 1960, vydaly Spojené státy na vývoj laserových zbraní 6 mld. dolarů. Laserové zbraně však nikdy neupustily fázi technologických demonstrátorů a technické překážky zatím neumožnily, jejich nasazení na bitevním poli. Později v roce 1996 Spojené státy americké a Stát Izrael uzavřely dohodu o vzniku společného projektu pro vývoj bojové sestavy laserového prostředku protiraketové obrany. Od počátku se pracovalo na dvou variantách. Prvním byl THEL (Tactical High-Energy Laser), jinak též laserový systém Nautilus ve stacionární verzi. V roce 1996 byla jako možný dodavatel nové technologie, vybrána společnost Northrop Grumman. V roce 1998 provedla soustava THEL zkušební odpal a počáteční operační schopnosti mělo být dosáhnuto v roce 1999. Tento vývoj byl ale brzy upozaděn ve prospěch mobilní verze - MTHEL (Mobile Tactical High-Energy Laser). Prototyp této mobilní zbraně byl zhruba o velikosti šesti běžných autobusů. V roce 2000 a 2001 laser typu THEL sestřelil 28 dělostřeleckých raket, o rok později MTHEL sestřelil přilétající dělostřelecký granát. Úspěšné zkoušky probíhaly i v roce 2004 a mnoho vojenských odborníků považuje systém THEL za úspěšný a perspektivní. V roce 2005, se USA a Izrael rozhodly společný projekt ukončit poté, co rozpočet překročil 300 mil. dolarů. Vývoj ale pokračoval dál. V roce 2014 testovalo americké námořnictvo, v Perském zálivu, laserový systém zvaný LaWS (Laser Weapons System) o výkonu 30 kW. Laser byl umístěn na výsadkové lodi USS Ponce. Zbraň zde úspěšně zasáhla malé plavidlo a malé bezpilotní letadlo.
Také americké letectvo již několik let intenzivně pracuje na prvním operačně nasaditelném laseru. Velení amerického letectva pro speciální operace AFSOC (Air Force Special Operations Command) připravuje instalaci laserových zbraní na letoun AC-130J Ghostrider. Laser umístěný pod trupem letadla by měl ničit protiletecké střely a oslepovat senzory protivníka. První let AC-130J Ghostrider Block 60 (již s laserem) se očekává v roce 2020. Plány umístit bojový laser na vrtulník AH-64 Apache se poprvé dostaly na veřejnost v květnu 2016. Duchovním otcem myšlenky je velitelství SOCOM, které v laserových zbraní vidí ideální nástroj podpory operací speciálních sil. V červnu 2017 proběhly testy leserové zbraně osazené na bitevní vrtulník AH-64, na střelnici White Sands za účasti amerického velitelství pro speciální operace SOCOM (Special Operations Command). Malý stacionární cíl byl zasažen na vzdálenost 1,4 km, bohužel bližší technické informace o samotném testu nejsou známy. Není znám jak výkon laseru, tak ani to, zda pro napájení byly použity motory vrtulníku nebo pouze integrované baterie. Podle tiskové zprávy firmy Raytheon jde však o vůbec první případ, kdy byl bojový laser otestován na letounu s rotačními křídly, v široké škále letových režimů, nadmořských výšek a rychlostech. Cílem testu není vývoj nové zbraně, ale získávání znalostí v oblasti nasazení laseru na vrtulnících. Integrovaná optika laseru a zaměřovací/kontrolní systém MTS (Multi-Spectral Targeting System) se musel například vyrovnat s neustálými vibracemi vrtulníku i proudem vzduchu od lopatek, který snižuje jeho účinnost. "Tento sběr dat ukazuje, že jsme na správné cestě. Díky propojení bojem osvědčených senzorů, jako je MTS, s několika laserovými technologiemi, můžeme tuto schopnost přivést na bojiště spíše dříve, než později" - Art Morrish, viceprezident pro pokročilé koncepty a technologie ve firmě Raytheon. Cílem testování laserů není v budoucnu nahradit organickou výzbroj AH-64, ale doplnit ji. přeci jen výstřel laseru stojí jen několik desítek dolarů a tak jej je možno použít pro tichou a přesnou likvidaci nepřítele, řezat dráty elektrického vedení, ničit generátory, antény, znehybňovat vozidla, zapalovat sklady s palivem, vyvolávat klamné požáry atd.
Dle Franka Kendalla, náměstka ministra obrany pro akvizice, technologie a logistiku, jsou laserové zbraně, navíc zřejmě jediným prostředkem, kterým lze účinně bojovat proti přesným zbraním, ať jsou to řízené střely, balistické rakety, přesně naváděné pumy nebo minometné a dělostřelecké rakety. Laserové zbraně se jeví navíc jako jediný efektivní prostředek boje proti dronům, které mohou na cíl útočit najednou v obrovských počtech, což je strategie, kterou rozvíjí DARPA. Dají se využít i proti letounům a vrtulníkům. Americká armáda nyní vyvíjí mobilní lasery, které navazují na starší program vývoje laseru HEL-MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator). Jedná se o laser určený k protiletecké a protiraketové ochraně pozemních jednotek. Určený primárně proti raketovými, minometnými a dělostřeleckými útokům RAM (Rocket, Artillery, and Mortar).

Prvním programem je MEHEL (Mobile High-Energy Laser) o výkonu 5 kW, který dokáže ničit drony o hmotnosti do 10 kg. V roce 2020 má výkon laseru MEHEL dosáhnout výkonu 30 kW. V roce 2017 testovali specialisté z USASMDC/ARSTRAT (US Army Space and Missile Defense Command/Army Forces Strategic Command), obrněné vozidlo Stryker osazené 5 kW laserem. Došlo k tomu během vojenského cvičení JIDO (Joint Improvised-Threat Defeat Organization) UAS Hard-Kill Challenge v prostoru White Sands Missile Range, stát New Mexico. Podle dostupných informací byl obrněnec Stryker při této příležitosti vybaven laserovým systémem MEHEL 2.0, což je vylepšená verze původního laseru s výkonem 2 kW. Během cvičení, které probíhalo od 27. února do 3. března 2017, měl Stryker za úkol laserem zlikvidovat jednotlivé drony i skupiny dronů. Nepřátelské drony představovaly stroje s pevným křídlem i kvadrokoptéry lehčí než 9 kg. Účelem cvičení bylo předvést současný stav vývoje této technologie a objevit slabá místa laserového systému, které bude možné dále vylepšit. Podle inženýrů americké armády bylo vybavení obrněného vozidla Stryker vysokoenergetickým laserem a také radarem pro sledování cílů velmi úspěšné. Systém se osvědčil a 5 kW laser byl schopen drony efektivně likvidovat.
Druhým programem je HELMTT (High Energy Laser Mobile Test Truck). Zde laser o výkonu 10 kW, postačuje pro likvidaci menších dronů velikosti do 25 kg, jako například Scan Eagle. V roce 2018 začnou testy laseru o výkonu 50 kW, využívající technologie HELMTT. V roce 2022 je v plánu umístit na mobilní platformu (pravděpodobně nákladní automobil) laser o výkonu 100 kW, který již bude moci úspěšně působit proti vrtulníkům nebo letadlům. Dodejme, že pro boj proti střelám s plochou dráhou letu (a podobně) musí výkon laseru dosáhnout minimálně 300 kW.

Jak tedy můžete vidět, tato technologie je velice perspektivní a nabízí mnoho výhod, jako i tichou, okem neviditelnou, likvidaci nejrůznějších hrozeb. Nevýhodou jsou vysoké pořizovací náklady, které ale vynahrazují minimální náklady, oproti běžné munici. Osobně si myslím, že by bylo velice zajímavé, pokud by se podařilo touto technologií (HEL) vytvořit novou generaci aktivní ochrany vozidel, který by nebyl vázaný na počet nesených antiraket. Tedy jakýsi multifunkční doplněk klasických zbraní, usazený na korbě vozidel, tak jako dnes dálkově ovládané kulomety. Laserové zbraně jsou zřejmě jediným prostředkem, kterým lze účinně bojovat proti přesným zbraním, ať jsou to řízené střely, balistické rakety, přesně naváděné pumy nebo minometné a dělostřelecké rakety. Laserové zbraně se jeví navíc jako jediný efektivní prostředek boje proti dronům, které mohou na cíl útočit najednou v obrovských počtech, což je strategie, kterou rozvíjí DARPA. Pokud se podívám do Evropy, tak britské ministerstvo obrany, zadalo výrobu prototypu laseru pro vojenskou techniku a výrazný pokrok učinila společnost Rheinmetall, která je špičkou vývoje laserů v Evropě. Více ZDE

Zdroj:
http://palba.cz/viewtopic.php?f=323&t=7 ... 09#p244738
http://www.armadninoviny.cz/lasery-prot ... laser.html
http://www.armadninoviny.cz/laserove-zb ... mus3f.html
http://www.armadninoviny.cz/bitevni-vrt ... laser.html
https://warisboring.com/the-u-s-militar ... e-gunship/
http://www.raytheon.com/news/feature/hi ... laser.html
https://vtm.zive.cz/clanky/u-s-army-nam ... fault.aspx
https://www.cnbc.com/2017/03/17/lockhee ... itary.html

Obrázek

Obrázek
původní koncept laseru systému THEL z 90.let

Obrázek
zmenšená varianta v bojovém nasazení

Obrázek
koncept projektu HELMTT

Obrázek
Naposledy upravil(a) Rase dne 31/7/2022, 16:39, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Rase »

Aktuálně, do roku 2021, má být laser o výkonu 50 kW osazen na vozidle Stryker, do roku 2022 má být na nákladním vozidle FMTV, osazen laser o výkonu 100 kW. Na letecké rakety a dělostřeleckou munici dlouhého dosahu, bude potřeba ale ještě větší výkon než 100 kW. Na ničení sestupující balistické rakety bude potřeba výkon až 1 MW (!) Dodejme, že na ničení senzorů stačí i laser o výkonu 1 W

Obrázek

Obrázek

Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1872
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od El Diablo »

Druhým programem je HELMTT (High Energy Laser Tactical Test Truck).
Ta zkratka nějak nesedí...
High Energy Laser Mobile Test Truck, or HELMTT

https://www.army.mil/article/167447/HEL ... MFIX_2016/
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Rase »

Americká armáda začátkem roku 2018 uspořádala cvičení, jehož součástí byly i testy zbraně vyvinuté společností Raytheon.
Energetický hybridní systém, který kombinuje mikrovlnnou zbraň a výkonný laser, zaznamenal úctyhodné skóre a sestřelil celkem 45 dronů.
Prokázal tím, že může zaplnit mezeru v amerických technologiích pro boj s malými bezpilotními prostředky.

https://vtm.zive.cz/clanky/vozidlo-s-hy ... fault.aspx

Obrázek

Obrázek
snímek z reálných testů (2018) a liší se od původního návrhu
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Rase »

Další fáze programu HEL TVD

Společnosti Dynetics a Lockheed Martin, získaly od Americké armády 10 mil dolarů na další fázi vývojových prací na programu HEL TVD (High Energy Laser Tactical Vehicle Demonstrator), tedy mobilního laserového systému o výkonu 100 kW. Dalším krokem programu bude předběžné hodnocení návrhu v lednu 2019. Integraci na střední taktická vozidla typu FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles) má na starost Dynetics a Lockheed Martin při vývoji laserové zbraně zužitkovává zkušenosti získané v rámci programu RELI (Robust Electric Laser Initiative) a čtyřiceti let vývoje laserů. V květnu 2019 získaly společnosti zakázku v hodnotě 130 mil dolarů, na základě které musí během tří let vytvořit 100 kW plnohodnotný laserový systém. Výsledné vozidlo má být testováno armádou v Novém Mexiku v roce 2022, následně bude rozhodnuto o sériové výrobě.

https://defence-blog.com/army/u-s-army- ... ystem.html

Lockheed-Martin-Laser.jpg
představa o laseru HEL TVD podle vývojářů společnosti Dynetics
Naposledy upravil(a) Rase dne 31/7/2022, 16:40, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Rase »

parádní video od společnosti Raytheon:

https://www.youtube.com/watch?v=-miBH10bdCs

Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od cernakus »

Je nutno klukům přiznat, že když už při samotné výrobě zbraní to není žádná sláva, tak videa mají parádní kvalitu.
Rusácká videa proti tomu vypadají jako kdyby je dělal nějakej Ind v paintrbrushi :-)
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Rase »

Tak zrovna před pár dny, prezident Putin oznámil, že Rusko má zbraně budoucnosti, zvláště zmínil laserový komplex Peresvet. Soudí se, že má být schopen oslepit nepřátelské elektro-optické senzory a tedy je schopen účinně ničit nepřátelské drony. Zřejmě má též sloužit jako prostředek protiraketové obrany a ničit silným energetickým výbojem nepřátelské rakety. Nikde se ale nezmiňuje jeho výkon, což je jeden z nejdůležitějších prvků (spolu se schopností udržet cíl zaměřený). Zvláště schopnost ničit laserem nadzvukové balistické střely, je pomyslným cílem všech států - ne jen USA nebo Ruska, ale i Číny.

https://eurozpravy.cz/zahranicni/evropa ... -se-putin/
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4897
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Juraj Tichý »

Putin robi z ruskeho zbrojneho programu stale viac Bolywood.
Ked o svojich zbraniach mlzili spravilo to viac uzitku ako toto. Su stale viac na smiech.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Rase »

Naposledy upravil(a) Rase dne 13/5/2023, 15:14, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Rase »

Podle nedávno zveřejněných rozpočtových plánů se USAF chystá v roce 2021 otestovat pozemní laser o výkonu 50 kW.
V roce 2022 se bude kontejner SHiELD (Self-Protect High-Energy Laser Demonstrator) testovat ve vzduchu.

https://www.popularmechanics.com/milita ... pons-test/

ga-boeing-beamdirector-1024x600.jpeg
Naposledy upravil(a) Rase dne 13/5/2023, 15:14, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Rase »

General Atomic a Boeing spojili síly ve vývoji vysokoenergetického laseru HEL.
https://www.osel.cz/11428-general-atomi ... u-hel.html

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Rase »

Vylepšení laserového systému proti malým dronům

Americkému vojenskému letectvu se velmi zalíbil lehký mobilní laserový systém protivzdušné obrany. Požádalo proto společnost Raytheon o vývoj vylepšené verze systému HELWS (High-Energy Laser Weapon System), který je letectvem testován od října roku 2019 (zatím dodány tři prototypy). HELWS je polovodičový bojový laser s vysoce výkonným generátorem, systémem detekce vzdušných cílů a systémem řízení palby. Komplex je namontován na lehkém automobilu Polaris MRZR. Smlouva na vylepšený laserový systém protivzdušné obrany v hodnotě 15,5 mil dolarů (339 mil Kč) zahrnuje dodávku jedné jednotky. Ta má oproti základnímu HELWS zahrnovat řadu vylepšení, ale přesnější vlastnosti nové instalace zatím nejsou známy. Prototypy systému HELWS jsou schopny zasáhnout malé drony ve vzdálenosti až 3 km a působit na ně silným laserovým paprskem po dobu až pěti sekund. Zařízení založená na HELWS mají být v blízké budoucnosti potenciálně schopna chránit základny amerického letectva před malými drony.

Militarybox - internetový armádní magazín

172260013_5277792835624018_4212540117330588017_n.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 13/5/2023, 15:13, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3504
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od seabee »

V rámci programu Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense - DE M-SHORAD provedl Raytheon Intelligence & Space ve spolupráci s firmou Kord zkoušky laserového PVO systému neseného vozidlem Stryker. Při ostrých střelbách na střelnici White Sands se dařilo ničit přilétávající drony i minometné střely. Spol. Raytheon dodala 50kW laser a o jeho integraci na vozidlo Stryker a jeho systémy se postarala
společnost Kord.
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Zdroj: Raytheon
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Laserové zbraně MEHEL a MELMTT

Příspěvek od Rase »

Australský laserový systém k ničení tanků

Australské ministerstvo obrany udělilo společnost QinetiQ Australia grant ve výši 8,74 milionů dolarů na vývoj prototypu laserového systému, který bude určený proti hlavním bojovým tankům protivníka. I v tomto případě platí, že laserové zbraně používají jako "munici" elektřinu, což podstatně snižuje nároky na logistiku. Výjimečné je, že Australané počítají s použitím laserových zbraní proti obrněným vozidlům, včetně hlavních bojových tanků, které obvykle disponují mohutným pancéřováním. Na první pohled jde o velmi ambiciózní zadání. Zlikvidovat sedmdesátitunový kolos ale není jen tak. Nejvýkonnější laserový systém, který vyvíjejí Lockheed Martin, vytváří paprsek o výkonu 300 kW. Takovou zbraní je možné zneškodnit řadu různých hrozeb, včetně dronů, raket, minometných střel nebo letounů. Cíle tohoto typu ale nebývají příliš opancéřované. Právě moderní pancéřování je vyrobeno z různých slitin, kompozitů a keramiky. Výsledek je tedy velice odolný a dokáže absorbovat / neutralizovat značné množství energie. To znamená, že protitankový laser, nejspíše pevnolátkový, musí mít daleko větší výkon, než mají dnešní nejvýkonnější bojové lasery. Výkonný laser se sice pancířem teoreticky může propálit, ale v reálných podmínkách na bojišti to se soudobými technologiemi bude přinejlepším zdlouhavý a nelehký proces, což je pro laserový systém nepraktické a riskantní. Extrémně výkonný laserový systém zároveň bude nepochybně vyžadovat vylepšení celého systému, včetně zdroje energie, mechanismu generování laserového paprsku, optiky, zaměřovacího systému a řady dalších komponent. bude tedy zajímavé sledovat, jakým směrem se společnost QinetiQ Australia a jejich partner Defence Science and Technology Group (DSTG) vydají.

https://www.osel.cz/12877-australie-vyv ... ankum.html

Připomenu, že Sověti takovou zbraň vyvíjeli za studené války. Akorát její užití zakazovala Ženevska úmluva, jelikož trvale oslepovala vojáky a navíc její výroba byla velmi náročná, jelikož vyžadovala integraci velkého počtu krystalů. Pro každou laserovou jednotku bylo potřeba vytvořit 30 kg těžký válec ze syntetického rubínu, což byl docela problém vyrobit. Další problém byl, že efektivní by tyto zbraně byly jen zpočátku, dokud by s nimi nepřítel nepočítal, ale po jejich rozšíření by stačilo nasadit filtry a byly by k ničemu. S tím se už nedalo v té době mnoho dělat, leda vysílat k cíli více různých typů paprsků, nicméně to by zřejmě ve výsledku zase skončilo jen různými kombinacemi filtrů. Tehdy s tím víc vymyslet nedokázali, takže se laserové zbraně jako 1K17 Sžatije neprosadily. Výhodou tanku byla možnost naprosto přesné palby (a likvidace senzorů) na dvojnásobné vzdálenosti jakéhokoli tehdejšího tanku, další výhodou byl téměř okamžitý účinek laserového paprsku na cíl a nepotřebnost balistické opravy zbraně. Nevýhodou byla obrovská cena jednoho vozidla, nákladná výroba a celková složitost, sériová výroba tanku byla téměř nemožná. Tank také potřeboval naprosto čistý sektor palby aby byl jeho laserový paprsek účinný, tedy podmínka, která se jen těžko v boji vyskytuje. Byly vyrobeny pouze dva prototypy a začátkem 90. let byl projekt zrušen - kvůli nedostatku finančních prostředků. V chaosu po rozpadu SSSR, se tyto dva kusy 1K17 ztratily, dlouhou dobu o nich nikdo nic nevěděl. Jedno vozidlo bylo pravděpodobně sešrotováno, to druhé se náhodou objevilo v roce 2010 ve Vojenském Technickém Muzeu ve vesnici Ivanovskoe poblíž Moskvy.

1k17-image02.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Pozemní vojsko“