Aktuálny stav ruského námorníctva

Moderátor: Julesak

Odpovědět
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17708
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od skelet »

Julesak: jedno je nějaký slide, druhá je pak analýza protistrany. A tohle je více zbraň pro skrytý první úder na hlavní námořní základny protivníka, než-li cokoliv jiného.
Ale tá "krása" nápadu je že proti Rusku má takéto niečo len obmedzené použitie - väčšina aglomerácií je vo vnútrozemí.
Ta krása není vlastně v ničem. USA mají tolik "klasických" jaderných zbraní, že o nějaké výhodě nemůže být ani řeči. Nesmázne je americká obdoba Status-6, ale MIRV
Navíc je zcela irelevantní, zda to torpédo/ponorka je již plně operační či nikoliv. Stačí, že informace o ní "unikla". Potenciální protivníci (v tomto případě spíše protivník) s touto možností musí počítat. A USA by byly hodně nezodpovědné, pokud by nereagovaly.
A každá reakce znamená ... Finance !!!
což ovšem jen znamená razantní modernizace statického echolokačního systému v okolí hlavních námořních základen a větší využití námořních dronů. A nejvíc na tom budou byti zase jen Rusové, kteří se dostanou pod tlak jak se dostat nepozorovaně tam, kam dosud relativně v klidu mohli.

a jak říká Polar, pokud se někdo rozhodně jednat "nečistě", tak co brání protistraně upravit své hlavice? Cesta do pekel, která ukazuje jen zoufalství a slabost.
ObrázekObrázekObrázek
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od kenavf »

USA(a možno aj ostatní) robili pri testoch podmorské jadrové výbuchy a aj hladinové jadrové výbuchy, ale nepamätám si že by o nich bolo písané,že by tam vznikli tsunami takých rozmerov že by sa dali použiť ako vojenský ničiaci prostriedok potrebnej sily a mohutnosti.Pokial viem tak aj testovacie lode ktoré boli umiestnené blízko týchto výbuchov boli ohrozované "veľkou vlnou" a nie "tsunami".

Car bomba bola pôvodne určená na silu 100Mt( ale rusi ju zámerne "oslabili"),mala priemer 2m.Takže by to v dnešnej dobe možno nebol problém dostať aj do Statusu-6(myslím tú silu nálože 100Mt).
Status-6 by mohol fungovať aj v autonómnom režime keď by dlho ležal niekde na dne "neďaleko" ciela a čakal by na aktiváciu aby zaútočil na ciel.
Tiež by som ho tipoval ako doplnok k triáde na likvidáciu vojenského loďstva v prístavoch.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Julesak »

skelet píše:Julesak: jedno je nějaký slide, druhá je pak analýza protistrany. A tohle je více zbraň pro skrytý první úder na hlavní námořní základny protivníka, než-li cokoliv jiného.
Ten slide je jediná "oficálna" informácia ktorá je. A podľa neho to úder proti námorným základniam nevyzerá.
Ani inak - ICBM/SLBM dosiahne ľubovoľnú základňu za pár (desiatok) minút od štartu, u Status-6 to bude násobne dlhšie (desiatky hodín alebo dni).
skelet píše: Ta krása není vlastně v ničem. USA mají tolik "klasických" jaderných zbraní, že o nějaké výhodě nemůže být ani řeči. Nesmázne je americká obdoba Status-6, ale MIRV
Veď práve - Rusko má MIRV tiež dosť. Toto je diverzifikácia strategického jadrového arzenálu o prostriedok, proti Rusku použiteľný len minimálne.
skelet píše: což ovšem jen znamená razantní modernizace statického echolokačního systému v okolí hlavních námořních základen a větší využití námořních dronů. A nejvíc na tom budou byti zase jen Rusové, kteří se dostanou pod tlak jak se dostat nepozorovaně tam, kam dosud relativně v klidu mohli.
No s takouto logikou by nemali vyvíjať vlastne nič, lebo si len uškodia :shock:
skelet píše: a jak říká Polar, pokud se někdo rozhodně jednat "nečistě", tak co brání protistraně upravit své hlavice? Cesta do pekel, která ukazuje jen zoufalství a slabost.
Vôbec nič. Pri zbrani druhého úderu ale ohľady na protivníka brať nemusíš...
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Starlight
praporčík
praporčík
Příspěvky: 303
Registrován: 24/1/2017, 23:05

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Starlight »

1)
Julesak píše: A hlavne, US Navy nemá dnes prakticky žiadne špecializované protiponorkové plavidlá, a aj plánovaná trieda FFG(X) je určená (rovnako ako celé US Navy) k expedičným operáciám proti územiu protivníka ("From the Sea"), nie na obranu vlastného.
V tomto bodě bych si dovolil velmi oponovat bez ohledu na to, že jsem ve vlákně o ruském námořnictvu. US NAVY už dlouhá léta masivně investuje do modernizace a rozšíření schopností protiponorkového boje. Doktrinálně si samozřejmě může vybrat, zda operace povede u pobřeží protivníka, uprostřed oceánu nebo u svého pobřeží. Lodě, které má tyto prostředí zvládnou (ano, nestaví lodě jen na operace poblíž svého pobřeží).

Co tedy US NAVY má k dispozici? Vezmu jen hladinové lodě a jejich protiponorkové detekční systémy:

Takže cca 94 křižníků třídy Ticonderoga a torpédoborců Arleigh Burke. Tyto lodě jsou vybaveny trupovými sonary a vlečnými sonarovými sítěmi. Torpédoborce Arleigh Burke Flight IIA byly sice vyrobeny bez vlečných sonarů, ale v rámci modernizací je zase urychleně dostávají (lodě sloužící v Tichém oceánu mají přednost). US NAVY postupně modernizuje jejich senzorové vybavení na poslední generaci řídícího/senzorového systému Lockheed Martin AN/SQQ-89(V)15 a vlečné aktivně/pasivní sonarové sítě Lockheed Martin TB-37/U Multi-Function Towed Array (MFTA). Tyto systémy doplňují moderní protiponorkové vrtulníky SH-60R s aktivním/pasivním ponorným sonarem a sonarovými bójemi.

Blízká budoucnost. Je objednáno celkem 32 lodí LCS, pro které je plánováno zatím objednávat 16 protiponorkových modulů. U lodí LCS je předpoklad, že maximum lodí na moři v jednom okamžiku je 24 lodí, takže je možné do budoucna objednat víc protiponorkových modulů, pokud to povaha hrozeb bude vyžadovat. Protiponorkové moduly lodí LCS během vývoje prošly poměrně nenápadnou, ale dramatickou změnou možností. S takto vybavenými loděmi LCS se počítá nejen pro pobřežní operace, ale i pro širokoocánské operce spolu se svazy letadlových lodí. Každý protiponorkový modul bude obsahovat vlečné sonarové sítě Lockheed Martin TB-37 Multi-Function Towed Array (MFTA) a jako novinku nejlepší sonar současnosti – aktivní/pasvní sonar s proměnlivou hloubkou ponoření (VDS) Thales CAPTAS (označení US ANVY AN/SQS-62 Variable Depth Sonar (VDS)). Tyto systémy opět doplňují moderní protiponorkové vrtulníky SH-60R s aktivním ponorným sonarem a sonarovými bójemi. S takto výkonnými sonary se US ANVY ani nepředpokládá boj s ponorkami na blízkou vzdálenost a ničení budou mít na starosti protiponorková torpéda vrtulníků.

Další desetiletí. Plánovaných je 20 fregat FFG(X). Ty pro podmořskou detekci dostanou to nejlepší z výše zmíněného - řídícího systém AN/SQQ-89F, vlečné sonarové sítě TB-37 MFTA, sonar s proměnlivou hloubkou AN/SQS-62 VDS ponoření a protiponorkové vrtulníky SH-60R.

A to není všechno. Další linie „pobřežní obrany“ jsou oceánské kutry pobřežní stráže. Je jich 11. Mají velikost moderních fregat a jsou těžce vyzbrojené. V míru sice sonary nevozí, ale mají konstrukční zálohy pro dodatečnou instalaci sonarů v případě válečné potřeby. V současnosti jsou už ve službě a stále ještě běží stavba lodí nové generace třídy Legend (National Security Cutter - NSC).

2)

Tím se dostanu ke zbrani Status-6. Jaké jsou největší operační výzvy, které museli Rusové nějak řešit?

Jaderný pohon umožnuje obrovský dosah. V podstatě by tyto torpéda mohli vypouštět z domácích vod. Problém je rychlost. I kdyby celou dobu pluly ryclostí 100 km/h tak například z Kamčatky do Seattlu (oboje základny SSBN) je to téměř 6 000 km a torpédo by tuto vzdálenost urazilo za 60 hodin. To už není ani „den poté“, co by nastala výměna ICBM a SLBM. Bylo by to ještě k něčemu? A při této rychlosti tu bude hlučné.

Proto to Rusové dali (?) na ponorku a musejí s tím blíže k cíli a potichu vyčkávat na soudný den jako u SSBN. A tady je problém. Ze svých pozic pro SSBN v Severním ledovém oceánu je to do USA stále hrozně daleko. V Tichém oceánu je to asi lepší, ale dokážou být ponorky s vnějšími maxi torpédy Status-6 zůstat tiché jako hladké standardní SSBN? A čím blíže k pobřeží USA tím větší pravděpodobnost, že bude odhaleno mateřské plavidlo. Zejména v Atlantiku dostat se přes GUIK nebude nic jednoduchého.

Další technická výzva je navigace. Pokud bude torpédo plout autonomně po dlouhý čas (hodiny až desítky hodin), tak i nejpřesnější inerciální navigace začne mít čím dál větší chyby určení polohy. Chtělo by to nějak aktualizovat polohu externími navigačními systémy = buď se dostat k hladině, nebo vypouštět anténní bóji. Ale tím se může torpédo stát náchylnější k detekci protivníkem.

Podle mne, ale u této zbraně této autonomní koncepce největší problém představují náhodně faktory typu (ne)ztracené rybářské sítě a jiné lidské znečistění oceánu. Nikdy nebude 100% pravděpodobnost, že torpédo dorazí k cíli. Pošlou tedy dvě torpéda na jeden cíl. Kolik torpéd a nosičů tedy potřebují, aby to fungovalo jako účinný odstrašující systém? Mimochodem moderní rybářské sítě ze syntetických materiálů by mohly být teoreticky nejjednodušší systém pasivní ochrany bodových cílů, zejména těch, které jsou hlouběji v zátokách a fjordech.
Uživatelský avatar
kastellan
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 202
Registrován: 22/1/2015, 20:55

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od kastellan »

Btw zamýšlel se někdo nad názvem, t.j. proč právě Status-6??? Šestá verze zbraně nebo něco jiného? To číslo nebude jen tak zbůhdarma.....
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Julesak »

Dôraz bol na slovíčko špecializovaných - koľko krížnikov či torpédoborcov bude k dispozícii mimo zostavy CVBG/ARG na obranu vlastného pobrežia?
Pretože budú odniekiaľ musieť byť stiahnuté.

EDIT: to číslo môže byť akékoľvek, väčší význam by som mu neprikladal.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od arten »

Vo Vladivostoku že vraj v nedeľu horela ponorka. Vieme o tom niečo?
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Julesak »

Videl som tweety tu resp tu, zatiaľ vraj protipožiarne cvičenie, uvidíme.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Starlight
praporčík
praporčík
Příspěvky: 303
Registrován: 24/1/2017, 23:05

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Starlight »

Julesak píše:Dôraz bol na slovíčko špecializovaných - koľko krížnikov či torpédoborcov bude k dispozícii mimo zostavy CVBG/ARG na obranu vlastného pobrežia?
Pretože budú odniekiaľ musieť byť stiahnuté.

EDIT: to číslo môže byť akékoľvek, väčší význam by som mu neprikladal.
1)
Jenže právě díky tomu slovíčku specializované jsi měl současně pravdu i nepravdu. US NAVY 21. století skutečně žádné specializované protiponorkové bojové lodě (surface combatants) nemá. Všechny mnou vyjmenované třídy lodí jsou víceúčelové lodě - od budoucích fregat, po dnešní torpédoborce a křižníky. Dokonce i korvety (LCS) jsou svým způsobem víceúčelové díky výměnným modulům. Každá z těch lodí bude používat podobné nebo identické protiponorkové systémy a může byt použita v boji s podhladinovými cíli.

US NAVY ale momentálně zřejmě nevidí v existenci Statusu-6 nějaký velký, dramaticky neřešitelný problém. To je ostatně hlavní „poselství“ Nuclear Posture Review. Tento dokument říká, že Rusko, Čína, Severní Korea a další vylepšují své jaderné zbraně, a proto je budou USA také vylepšovat (bombardéry, střely s plochou dráhou letu, pumy, ICBM, SSBN). Tedy rozvojem vlastních jaderných sil (a schopností je rozhodně nasadit) se nejlépe zajistí bezpečnost USA proti jaderným protivníkům.

2)
Hypoteticky!

Pokud je nebo bude Status-6 operační strategická zbraň, tak námořní obrana nebude pravděpodobně spočívat v pasivní obraně vlastního pobřeží a hledání jehly v kupce sena v podobě vypuštěného torpéda. Spíše naopak, bude to asi identické jako při boji s ponorkami SSBN. Odhaduji, že USAF/US NAVY a námořnictva spojenců se zaměří se na ponorkové nosiče těchto torpéd. Jednak na vlastní přístavy a po vyplutí ponorek na moře se je budou snažit najít, sledovat a držet na dostřel, aby se jim v případě, že nastane soudný den, zabránilo ve vypuštění vlastních zbraní. Tedy protiponorkové postupy a taktiky, které se už používají desetiletí a zahrnují senzorové sítě, stíhací ponorky, hladinové lodě a protiponorkové letouny.

Naopak pokud chtějí Rusové, aby tato zbraň v sériové podobě měla účinný odstrašující účinek, tak budou muset držet alespoň jednu ponorku neustále na moři. Tedy budou muset mít více nosičů a více torpéd. To je bude stát peníze a kapacity, kterých mají celkově méně než USA a spojenci a které by se možná více hodily na programy vlastních SSBN/SBLM nebo SSN. A za druhé, čím bude tento strategický program větší, tím dříve přijdou vojensko-politické komplikace a limity. USA se tyto strategické zbraně, dosud zřejmě nedefinované v mezinárodních strategických odzbrojovacích smlouvách, pokusí dostat pod smluvní vztah – tedy zavést limity a způsoby kontroly plnění smluv. V případě nedohody je tu ještě možnost strategických jaderných závodů. Ty by obě strany stálo moře peněz, kterých má ale jedna strana o poznání více.
Naposledy upravil(a) Starlight dne 23/1/2018, 18:55, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Tomass
praporčík
praporčík
Příspěvky: 341
Registrován: 30/10/2014, 14:49
Bydliště: Plzeň

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Tomass »

Julesak píše:Videl som tweety tu resp tu, zatiaľ vraj protipožiarne cvičenie, uvidíme.
Mno, nevím. Vidím tam v bezprostřední blízkosti zakotvený 4 Kila. Zapálit takhle ze "cviku" hořlavinu v bezprostřední blízkosti ponorky, která je potažená na vnějším trupu gumou mi připadne i na východní poměry dost divoký. :D
If you're going through hell, keep going. -- Winston Churchill
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Dzin »

Jak tu psalo už více lidí, Status-6 jako relevantní zbraň je nesmysl. Balistické jaderné rakety odvedou stejnou práci daleko efektivněji. Celé to spíše bude buď propagandistický humbuk nebo nějaká zpravodajská hra oboje nejspíše za účelem odvedení pozornosti či posílení vlastní prestiže.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Zipoun
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 177
Registrován: 28/12/2011, 06:22

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Zipoun »

K Statusu-6 jsem někde četl, od amerického analytika, že dost velký problém je umístit na tenhle stroj jad. hlavici, kvůli její hmotnosti. Ve zkratce, že by byl stroj dost těžký na "čumák", což má být problém. V předu máte supertěřžkou hlavici (několik tun), uprostřed reaktor a vzadu "jen" pohonou soustavu.
K obraně pobřeží - ponor má být 1000 m.(existuje vůbec nějaká zbraň, provést útok v takovobé hloubce?) Pokud by měl být napaden, je předpoklad, že odpálí hlavici na místě...což by mělo vést k zničení hladinových lodí (i ponorek) v okolí.
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od arten »

Tak a je to jasné:
"Rusko na základě této dohody prodá Indii rozestavěná plavidla Admirál Istomin a Admirál Kornilov"
https://www.militarybox.cz/news/ctyri-r ... pro-indii/
Takže ruské motory nebudú a Projekt 11356 končí. Rusi začínajú mať v stredne ťažkých jednotkách už nie vážny, ale obrovský problém...
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Julesak »

A je to tentokrát naozaj potvrdené? Píše to aj bmpd, ale tá správa tu bola už viackrát, a viac krát aj dementovaná :rotuj:

PS: dá sa to brať aj z tej strany, že už odladili kombináciu Redut/Proj.22350, a teda ďalšie jednotky v "stop-gap" Projekte 11356 nie sú nutné :-?
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od kenavf »

Bol by to naozaj pre rusov do toho prispôsobiť nejaký iný motor.By som tiež povedal že tie lode asi rusi nepotrebujú a potrebujú iné o tieto prejavila záujem India.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od arten »

Julesak:
No pozri, keď podpísali zmluvu tak si hovoril, že ešte to nemusí nič znamenať. Teraz píšu, že sa dohodli "na podmínkách prodeje," takže to čo chýbalo a vyzerá, že lode idú pá.

K tomu druhému - nesranduj. Veď 11356 sa stavali práve preto, že 22350 mešká a veľmi, veľmi ich chceli. Až tak, že sa objavovali informácie o tom, že sa pokúsia vyvinúť pre tie dve (resp. ďalšie) jednotky nový pohon. Veď sme tu o tom debatovali. No a nepodarilo sa.
A Gorškov ešte stále nebol prijatý do služby... (ináč celkom peklo - 12 rokov od začatia stavby)

Čiže - už majú obrovský problém v kategórii fregaty/torpédoborce...
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Julesak »

Ja len všade čítam, že dve lode majú postaviť v RF, a 2 v Indii, a nakoľko sa tá správ a periodicky objavuje a zase vyvracia, tak len čakám ďalej...

A to druhé bol tak napoly vtip :) neber to tak vážne :rev:
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od arten »

No dobre, ale čo budú robiť? Veď by teraz potrebovali súkať 2(3) 22350 ročne. Je možné ich stavať ešte inde ako v Severnej verfy?
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od Julesak »

Po rozbehnutí výroby (tj. odladení systémov) určite - nie sú to (výtlakom) veľké lode. Otázne je či to tak budú chcieť riešiť.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
klingy
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1869
Registrován: 15/1/2011, 20:35

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od klingy »

No to zavisi od toho ako sa na to pozerate, Grigorovich je pomerne stara konstrukcia aj ked modernizovana, mal lepit dieru, lenze je v takom sklze, ze nejak zavadzat ho nema zmysel, imho aj keby ho dokoncili buduci rok, tak v case zavedenia bude zastarany...

Z mojho pohladu by bolo lepsie, ak spustili rozsiahlejsiu vystavbu tridy Dzerky, ktora, ponuka prakticky to iste co Grigorovich, ale ide o moderny dizajn v podstate na urovni LCS Freedom

Lodenic, ktore by boli schopne postavit Goroskova je viacej okrem sponanych dvoch napr. Sevastopol, More (ale tie taketo lode nikdy nestavali) mozna Pella + po dostavani na dalekom vychode
Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo“