Pátračův sen: Pozemní síly AČR pro budoucnost

Odpovědět
Amenhoteop2
rotný
rotný
Příspěvky: 88
Registrován: 15/3/2018, 14:13

Re: Pátračův sen: Pozemní síly AČR pro budoucnost

Příspěvek od Amenhoteop2 »

Pokud by šlo o mě, vubec bych 1. pěši pluk takto nedělal, ale jak to teď vypada, v našem veleni touži po ultralehkem pluku, bez obrněnych jednotek. Tak jsem jim ho poskladal :D a z jednotek ktere dnes už máme. Podle mě by 4.brn potřebovala spiš 3 mechanizovany prapor než vysadkaře a potom muže byt nasazena jako druhy sled mechanizovane divize. Ostatně s jejim podobnym nasazenim počitaji i němci kde je zařazena dnes. Pokud jde o 44. motorizovany prapor 4. brn ho potřebuje, pro kryti zasobovacich konvoju brigady. Stejně bych počital se 74. motorizovanym praporem pro 7. mechanizovanou brigadu a 24. motorizovanym praporem pro 2. mechanizovanou brigadu atd.
vojta.j
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 104
Registrován: 18/2/2018, 21:07

Re: Pátračův sen: Pozemní síly AČR pro budoucnost

Příspěvek od vojta.j »

Amenhoteop2
Naše současná armáda má 37 jednotek velikosti praporu, oddilu a letek. Podle mého návrhu přibylo 35 jednotek profesionalu +25 jednotek rezervních poskládaných z aktivních záloh. Pokud by na armádu šlo skutečně 2% HDP (oproti současnému stavu by se rozpočet v podstatě zdvojnásobil) bylo by to realizovatelné. Samozřejmě by se tomu musely přispusobit nákupy nové techniky a práce s aktivními zálohami.
Obávám se, že zde je zakopaný pes. Je pravda, že při 2% HDP bychom skoro zdvojnásobili výdaje oproti stavu v posledních letech, ale fakt bych neřekl, že stávající jednotky jsou dobře vybavené :(. Abychom měli stávající armádu ve slušném stavu, potřebovali bychom podstatně více - můj hrubý odhad 1,5%.

Takže pokud zvětšíš armádu podle svého plánu (tedy spíše 2,5x, nezapomínej, že i rezervisti nejsou zadarmo), tak buďto budeš mít větší armádu, ale ještě v horším stavu než dnešní, což by asi nedávalo smysl.
Nebo se bavím o hodnotách někde kolem 4% HDP - mnoho štěstí ve snaze zdůvodnit takovýto rozpočet, ...

Možná jsem příliš konzervativní, ale spíše bych viděl rozumné vzít stávajicí stav a s použitím většího rozpočtu armádu dovést na slušnou úroveň. Maximálně jen omezeně doplnit chybějící jednotky.
Amenhoteop2
rotný
rotný
Příspěvky: 88
Registrován: 15/3/2018, 14:13

Re: Pátračův sen: Pozemní síly AČR pro budoucnost

Příspěvek od Amenhoteop2 »

Bohužel u naši armády nebyl problem jen v nízkém rospočtu, ale i jak se s penězmi zachazelo. Třeba na 1 rok se schváli peníze 1,1%HDP ve skutečnost se spotřebuje 0,8%HDP zbytek se vráti, to znamená že pro zachováni současného neutěšeného stavu stačí 0,8%HDP :D
Pokud se budou nákupy, které se i podle pofiderní bilé knihy (např. se plánovalo zrušení dělostřelectva) měly uskutečnit v roce 2015, vypisovat v roce 2018 tak se z toho nevybabráme nikdy.
Můj plan je asi maximum co by šlo s 2%HDP uskutečnit. Muselo by se k nákupum přistupovat pořádně (nakupovat s rozumem a nehrnout to před sebou jako teď), trvalo by to minimálně 20 let a to 2%HDP bude nejdřív v roce 2024 ...
Musí být politická vůle, nesmí být krize, takže mě je jasné že to je sci-fi :D
Ale když ti Poláci mají 3 divize a další velké samostatné jednotky, velké letectvo a ktomu živí i námořnictvo, je ostuda v jakem jsme stavu, ta jedna divize by bylo podstatné zlepšení, i kdyby to bylo s méně vybavenými jednotkami. Nevím kam např. slováci plánují zapojit svojí těžkou brigadu? Mohla by vzniknout Československá mechanizovaná divize :D
vojta.j
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 104
Registrován: 18/2/2018, 21:07

Re: Pátračův sen: Pozemní síly AČR pro budoucnost

Příspěvek od vojta.j »

Bohužel tak to není. Lehoučce nad 1% HDP je číslo kolik se skutečně utratilo, rozpočet byl větší. Takže bohužel platí, to co uvádím výše.

Pokud počítáš s tím, že se někam dostaneme za 20 let, tak to jsou pěkné vzdušní zámky. Ale v teď má smysl teď trochu dotáhnout stávající armádu na rozumnou úroveň. Až to bude alespoň částečně udělnáno (za 10 let?), pak lze uvažovat o rozšiřování. Otázka je, jaké technologie za těch 10 let budou (drony, roboty, atd.), je možné, že nakonec ty počty mohou i tak jít dolů.

Polsko utrácí více než ty 2% a nezapomínej, že Poláků je 35 mil., tedy těm jejich 3 divizím odpovídá v ČR prostředí tak 3 brigády celkem (a to by zahrnovalo i nějaké ty slabších jednotky).

Omlouvám se, že Tě tahám zpět na zem z oblak, ale pokud nebudeme mít jako národ pocit, že máme utrácet výrazně nad ta 2% (což zatím fakt nevidím), pak ekonomika nepustí.
Amenhoteop2
rotný
rotný
Příspěvky: 88
Registrován: 15/3/2018, 14:13

Re: Pátračův sen: Pozemní síly AČR pro budoucnost

Příspěvek od Amenhoteop2 »

20 let je často doba po které se technika obvykle alspoň modernizuje nebo kupeje nová. Pokud akvizice nebudou plánovany alespoň na tuto dobu, tak se přezbrojení nedočkáme ani u současné armády. Musí být základní parametry a termíny modernizace armády napevno schváleny napříč stranami (huř se bude na někoho ukazovat že dělá nepopulární kroky), jinak po každých volbách v tom nové vedeni uděla guláš jak to bylo do teď (co ministr to nová koncepce).
https://en.wikipedia.org/wiki/Polish_La ... Forces.png
Polsko 97 bojových praporů a dělostřeleckých oddilů + 3 průzkumné pluky které nedokážu rozkličovat na prapory. 111 nadzvukových letadel a na rozdil od nás živí i 4 ponorky, 2 fregaty a 2 korvety.
https://en.wikipedia.org/wiki/Army_of_t ... Forces.png
My 13 bojových praporů a dělostřeleckých oddilů (včetně 2 praporů hradní stráže :D a 45. praporu ktery je pouze na papiře) my 14 nadzvukových a 1 letka pdzvukových bojových letadel.
vojta.j
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 104
Registrován: 18/2/2018, 21:07

Re: Pátračův sen: Pozemní síly AČR pro budoucnost

Příspěvek od vojta.j »

Dívám se na strukturu Polské armády a vidím 10 brigád (obvykle po 4 praporech, jako u nás) v mechanizovaném sboru + 3 samostatné brigády. Děleno 3,6 (poměr velikosti zemí) a to děleno 2 (rozdíl ve výdajich) a je jasné proč nám dnes vychází tak max. ty 2 brigády a ještě ne v nejlepším stavu. Navíc Poláci mají menší zanedbání a nechali si více zbraní (dělostřelectvo, raketomety, ...), , ale pokud se podívám na výzbroj také to není úplná hitparáda.

V situaci, kde je dnes AČR a pokud se chceme dostat na 2% HDP za 6 let (když to dobře půjde), tak fakt nezbývá než začít tím, že pořádně zmodernizuji co mám. A prvních 10 letech nemá moc smysl zvyšovat zásadně počty jednotek. To bude tak stačit na přezbrojení stávajících, případně max. dotáhnout do nějaké rozumnější podoby aktivní zálohy.

A samozřejmě souhlasím, že bychom měli mít představu na delší období, aby Ty akvizice mohly zohledňovat budoucí potřeby (i s případnou expanzí).

Model, který navrhuješ se 4mi aktivní brigádami + 1 záložní brigádou je podle mého pro ČR příliš vysoko - ekvivalent by byl, pokud by Poláci měli 18 brigád (5*3,6). Udělat to lze, ale asi by důsledkem byla opět armáda někde na spodní hranici bojeschopnosti.
Odpovědět

Zpět na „ČSSR, ČR, SR“