Černí vojáci ve Wehrmachtu a SS

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Černí vojáci ve Wehrmachtu a SS

Příspěvek od Rase »

main-qimg-518605ce1a5e5abbd8e473919f211df4-lq.jpg

Černí vojáci ve Wehrmachtu a SS

August Albrecht Sabac el Cher

Na počátku historie rodiny Sabac el Chera byla vražda. Žárlící princ Albrecht Pruský totiž zabil v Berlínském paláci svého soka. Bratr pruského krále ale nemohl jít do vězení, místo toho byl vyslán do zahraničí a setrvat tam než se atmosféra uklidní. Brzy se naskytla vhodná příležitost a princ se připojil k expedici vedené nejslavnějším Egyptologem, Richardem Lepsiusem. Díky Alexandru von Humboltovi byla tato cesta financována samotným králem Friedrichem Wilhelmem IV. Prusko tehdy bylo zachváceno Egyptománií, které brzy zachvátí i zbytek Evropy. V dubnu 1843 navštívili Káhiru, kde Lepsius představil prince Albrechta mocnému Egyptskému místokráli, Mehmetu Alimu. Lepsius ve svém deníku zaznamenal, že princ získal jako dar malého černého chlapce (Núbijce) a pojmenoval jej August Albrecht Sabac el Cher. Je třeba zmínit že Sabac el Cher znamená v překladu "Dobré ráno". Tedy běžný Egyptský pozdrav - patrně se jednalo o první arabskou frázi kterou se pruský princ naučil. Rodinná historie rodiny Sabac el Cher je zajímavá také v tom, že její příslušníci sloužili hned ve třech armádách. Sloužili Císaři, Hitlerovi a kancléři Adenauerovi. Stejně tak jako postupně bledla jejich pleť, vytrácely se z generace na generaci i vzpomínky na historii vlastní rodiny. Poslední žijící člen rodiny Sabac el Cher, který stále ještě žije, nikdy neslyšel o princi Albrechtovi, ani jeho pobočníkovi Freiherr von Reitzenstein se kterým je vzdáleně příbuzný a ani na to, že se jeho předek kdysi setkal v Petrohradě s ruským carem. Posledního potomka informovali o historii své rodiny až pracovníci Německého Historického Musea. Příběh rodiny Sabac el Cher je jedním z nejucelenějších a nejlépe prozkoumaným ze všech rodin Německých afričanů. Dochovaly se různé náčrtníky, alba s fotografiemi, korespondence, drobné předměty, novinové výstřižky a různé nahrávky, které se podařilo shromáždit z celého Německa. Pátrání začalo u obrazu pojmenovaného "pruské hrdličky" z roku 1890. Na kterém je záhadný černoch v pruské uniformě, který něžně objímá svou bílou snoubenku. Z obou tváří září láska a štěstí. Pro mnoho diváků se zdá být tato scéna plná lásky a alegorií lepšího světa. Je zajímavé že až nyní se ukázalo že se nejednalo o pouhý výplod malířovy fantasie, ale o skutečný pár a onen záhadný muž je syn Gustav Sabac el Chera. Příběh rodiny Sabac el Cher je úzce spjat s osudem Německa posledních sto šedesáti let. Jako vojáků se jich bezprostředně dotýkaly veškeré politické změny v historii Německa. Poválečné rozdělení Německa navíc znamenalo i přerušení pout mezi dvěma větvemi rodu. Východoněmecká větev vymřela na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Oproti tomu Západoněmecká větev přežívá až do dnešních dnů. Bohužel zde žije již jen poslední člen této slavné rodiny a jeho smrt bude znamenat konec historie rodiny Sabac el Cher v Německu.

Gustav Sabac el Cher

Narodil se roku 1868 jako syn známého černého komorníka Augusta Albrechta a berlíňanky Anny Jungové. Za zmínku stojí že jeho otec byl naturalizovaný již v roce 1882, stal se tedy Němcem. Jeho křest se konal 31.května 1868. Velice brzy se u něj projevil hudební talent. V osmi letech se začal učit hře na housle a ve čtrnácti letech navštěvoval gymnázium v Kreuzbergu. Po smrti svého otce vstoupil v roce 1885 do armády. V sedmnácti letech tedy sloužil u vojenské hudby Füsilier-Regiments Nr. 35 Prinz Heinrich von Preußen ve městě Brandenburg. Zde si získal velkou slávu a prestiž, ne kvůli jeho exotickém vzhledu ale kvůli hudebnímu talentu. Jeho kariéru je možné sledovat dle četných fotografií. V roce 1887 byl pomocným hudebníkem, a v roce 1889 již důstojníkem. Zde již hrál na hoboj. V roce 1893 začal studovat na Königlichen Hochschule für Musik v Charlottenburgu. Absolventi této elitní hudební školy byli obzvláště cenění a uznávaní. Zde studoval hru na pozoun a housle, na které jej učil samotný ředitel Joseph Joachim. Závěrečné zkoušky složil 17.března 1895 a byl přijat k Grenadier-Regiment "Kronprinz" (1. Ostpreußisches) Nr. 1 a přestěhoval se do Königsbergu, kde se stal známou osobností a hrál na mnoha výstavách, kde si vysloužil vždy bouřlivý potlesk publika. Těsně před koncem století se seznámil s dcerou učitele Gertrude Perlingovou. Dne 22.října 1901 proběhla svatba a již 30.ledna 1903 se jim narodil první syn pokřtěný Herbert.

Kromě černochů z kolonií sloužili v první světové válce i někteří černí Němci i na Evropských bojištích. Mezi nimi byl i Elo Sambo z Kamerunu, který sloužil jako bubeník v kapele husarského pluku, byl mu udělen Železný kříž 1. a 2. třídy a později sloužil v 4. pluku kavalérie Reichswehru. Dalším byl Josef Mambow, který byl bubeník u 3. Dragounského pluku jízdních granátníků. Je také známá fotografie jednoho černého vojáka účastnícího se v roce 1919 bojů v ulicích Mnichova (při bojích proti komunistům) v jednotce von Letowova freikorpsu jako generálův osobní řidič. Renesanci pro černé Němce znamenal rok 1936, kdy probíhaly v Berlíně Olympijské hry. Zde si velkou popularitu získal afroamerický běžec James Cleveland "Jesse" Owens (1913-1980) a nadšený dav opakovaně skandoval jeho jméno "Jess-ah O-Vens, Jess-ah O-Vens". Mezi léty 1920 až 1940 účinkoval v Berlínském cirkusu Koruna i jeden velice zajímavý zápasník. Byl jim černoch Louis Brody, původním jménem Ludwig M'bebe Mpessa (1892-1951), který přišel do Německa z Kamerunu v patnácti letech. Již ve věku 23 let byl často obsazován do různých dobrodružných filmových rolí. Ve filmu působil velice často v podstatě od roku 1915-1951. Pro zajímavost hrál i ve filmu Jud Süß z roku 1940, kde ztvárnil vévodova černého sluhu Veita Harlana. Když byly vydány Norimberské zákony, přišlo několik černých Němců o práci. Je poměrně málo známé, že v březnu 1936 vydal Martin Bormann oběžník pro všechny Gaulaitery, ve kterém požadoval aby byla zaručena pracovní vyjímka pro všechny Afričany a africké Němce žijící nebo pracující v Německu. Patrně šlo o nařízení aby nebyli černoši perzekuováni tak jako židé.

Černí vojáci ve wehrmachtu a SS

Dva synové Gustava Sabac el Chera, Horst a Herbert, oba mulaté sloužili v řadách wehrmachtu. Zde sloužil v roce 1940 i Mandenga Ngando a další čtyři kamerunští němci. Několik černochů se účastnilo i bojů u Moskvy a minimálně jeden z nich zde také padl. Hans Hauck, poloviční černoch se kupříkladu rozhodl vstoupit do wehrmachtu aby ukázal že se cítí být Němcem stejně tak jako jeho kamarádi. Později byl zajat Rusy a když se mu naskytla příležitost opustit zajatecký tábor spolu s ostatními, rozhodl se v táboře zůstat a ukázat tak že je dobrý Němec. Poloviční černoch Lawrence Dennise prý jednou hovořil i se samotným Hitlerem (o samotě). V roce 1932 také Hitler hovořil s Afroameričanem doktorem S. J. Wrightem. Antonio Muñoz dokonce objevil i nějaké fotografie dokazující že v zahraničních jednotkách SS sloužili i vojáci ze Senegalu a bývalí černí zajatci z Britské armády. Tito dobrovolníci často sloužili u nebojových jednotek, kupříkladu jako řidiči a jiných méně vytížených funkcích.

Zdroje:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=4561&start=0
http://xreboundersnap.blogspot.com/2010 ... jesse.html
http://www.best.uni-mainz.de/modules/AM ... toryid=138
http://www.rense.com/general88/divers.htm
http://de.wikipedia.org/wiki/Louis_Brody

Obrázek
August Albrecht Sabac el Cher

Obrázek
Gustav Sabac el Cher

Obrázek
Naposledy upravil(a) Rase dne 8/5/2023, 19:57, celkem upraveno 3 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Rase »

Obrázek
Obraz pruské hrdličky z roku 1890

Obrázek
Louis Brody (Ludwig M'bebe Mpessa)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Černí vojáci ve wehrmachtu a SS

Příspěvek od Rase »

Hans J. Massaquoi: https://www.vice.com/en_au/article/blac ... castro-929

Paul Emil von Lettow-Vorbeck byl po Velké válce oslavován jako hrdina, jeho Schutztruppe nebyla nikdy poražena v boji a kapitulovala až po ukončení bojů v Evropě. Někteří černí vojáci sloužili i v pravidelné imperiální armádě a mezi nimi byl i Elo Sambo z Kamerunu, který sloužil jako bubeník v plukovní hudbě husarského pluku a byl mu udělen Železný kříž 1. a 2. třídy. Po válce sloužil v 4. pluku kavalérie Reichswehru. Dalším byl Josef Mambow, který byl bubeník u 3. Dragounského pluku jízdních granátníků. Je také známá fotografie jednoho Askarije účastnícího se v roce 1919 bojů v ulicích Mnichova, při bojích proti komunistům, v jednotce von Letowova freikorpsu jako generálův osobní řidič ! viz fotografie níže. Askariové, kteří se účastnili bojů ve východní Africe, dostávali výsluhu jak od Výmarské republiky, tak i pozdější Spolkové republiky Německo (SRN).

xlju4w3h5cu51.jpg
a107abd7-0001-0004-0000-000000450832_w585_r0.6037151702786377_fpx49.92_fpy42.21.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 8/5/2023, 19:59, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Černí vojáci ve Wehrmachtu a SS

Příspěvek od Rase »

Deutsche Arabische Bataillon Nr 845

Většina oněch černých, nebo tmavých vojáků v německých uniformách, pochází z Deutsche Arabische Bataillon Nr 845. Tato jednotka byla zformována v květnu 1943 poblíž Lince z arabských dobrovolníků Deutsche-Arabische Lehr Abteilung, kteří nebyli odesláni do severní Afriky k verbování místního obyvatelstva. V listopadu 1943 byla na Peloponéském poloostrově začleněna do 41. pevnostní divize, se kterou bojovala s řeckými partyzány. Jednotka byla dobře hodnocena. V říjnu 1944 se jednotka stáhla do Jugoslávie, válku ukončila poblíž Záhřebu v sestavě 104. Jäger Division.

http://www.axishistory.com/axis-nations ... lon-nr-845

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Fotografie byla pořízena ve Stahnsdorfu v roce 1943.
Jedná se o dobrovolníka sloužícího pod Franzem Wimmer-lamquetem
u Sonderstabu F u Arabské Divize
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4101
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Černí vojáci ve Wehrmachtu a SS

Příspěvek od niko »

Wehrmacht verim, ale vo Waffen SS urcite neboli. Maximalne ako Hiwis, alebo externi "zamestnanci".
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Černí vojáci ve Wehrmachtu a SS

Příspěvek od Rase »

Ono když už to šlo s Říší z kopce, tak SS dost naboptnalo a obecně se dá říct, že zde sloužili všichni dobrovolníci z cizích národů (i mimo Evropu), u Wehrmachtu nemohli. Kritéria byla zkrátka někde úplně jinde než před rokem 1939...
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4101
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Černí vojáci ve Wehrmachtu a SS

Příspěvek od niko »

No vsetci nie. Spomen si na behacky okolo Svätovaclavskej roty, alebo okolo polskych clenov. Rase tiez si netreba mylit jednu vec. Nie vsetci, ktori bojovali po boku Waffen SS, boli aj clenovia Waffen SS. Aj na Slovensku bolo vela napr. vodicov, kancelarskych sil atd., ktori sluzili v tychto jednotkach ale neboli clenmi SS, alebo Waffen SS. Dobry priklad je jednotka Josef a jej sesterske jednotky. Tak isto, ak niekto nasiel fotku a na nej par ciernych soferov zo Senegalu v nejakej jednotke Waffen SS, ako sa to hore uvadza, vobec nic to nedokazuje.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Černí vojáci ve Wehrmachtu a SS

Příspěvek od Rase »

Máš pravdu. Ono obecně byl s těmihle vojáky dost problém, kam je schovat, aby nebyli moc na očích. Přeci jen, kdyby se jich papaláši nezastali, tak dopadnou nejspíš jak cikáni nebo židé. Černé děti, které se narodily ze svazků mezi Němkami a černými francouzskými vojáky z kolonií, co se narodily po roce 1918 v okupovaném Alsasku-Lotrinsku, dopadly tragicky... ono vysvětlit lidem že jedni černoši jsou dobří a druzí špatní, asi nebylo zrovna jednoduché
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4101
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Černí vojáci ve Wehrmachtu a SS

Příspěvek od niko »

Presne tak. Preto som presveceny, ze kmenove karty prislusnikov SS urcite nemali. Proste len pomahali v jednotkach a dostavali nejaky plat a stravu. Nasiel som par hlaseni a v nich ich Nemci volali "zahranicni dobrovolnici". Na Slovensku a v Cechach bolo nie malo ludi za take dobrovolnictvo odsudenych ludovymi sudmi.
Odpovědět

Zpět na „Wehrmacht“