Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Filmy, dokumenty, knihy, publikace s válečnou tématikou, TV tipy.

Moderátor: jarl

Odpovědět
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od arten »

Smajk píše:Zase tak urputně přesně se faktů ve filmu nedrží a zdá se mi, že z mnohých opravdu dělají pitomce.
Tak samozrejme, že v rozsahu seriálu musíš niečo zjednpodušiť, napr. mnohé rozhodnutia boli série telefonátov a jednaní, ale v seriáli to dali do jedného zasadnutia UV, lenže to je úplne v poriadku. Jediné dve väčšie vecné výhrady som písal vyššie. A neviem teda v čom "dělají pitomce?"
Smajk píše:A co se týče potápěčů,nebo spíš dobrovolníků na smrt:
Pátek 2. května 1986.
Stále hrozilo, že se roztavené jádro reaktoru propálí do prostoru pod reaktorem, který byl díky popraskaným potrubím zatopený vodou. Mohlo by to způsobit vznik vodíku a další výbuch. Silně radioaktivní vodu bylo nutné odčerpat, ale některé ovládací ventily byly v zatopeném suterénu. K ponoru pod hladinu se přihlásili tři dobrovolníci: Vojáci Boris Baranov a Valerij Bezpalov a technik Alexej Ananenko. Úkol splnili, ale po vynoření museli být převezeni do nemocnice, všichni zemřeli na nemoc z ozáření 6. 5. 1986.
No vidíš a tento rozšírený mýtus, čo cituje tvoj zdroj, je napr. v záverečných titulkoch seriálu vysvetlený - je to tak ako píše Rase.

Kouzelnik píše: Jde mi hlavně dopady černobylském neštěstí u ostatních (zejm. rozestavěných) JE podobného typu RMBK. Např. Ignalina 2, Smolensk 3. Poučili se v SSSR a přijali EFEKTIVNÍ vylepšení? Jaká?
RMBK boli pomerne primitívne ale výkonné reaktory, bez adekvátneho zabezpečenia a rizikové (ako trefne hovorí seriálový Legasov "lebo boli lacné"). Stavali sa len v Sojuze, vonku sa exportovali len VVERky.

Už po incidente v Leningradsjej JE v 1975 boli prijaté nejaké opatrenia napr. na odstránenie spomínaného "dutinového efektu" ktorý odpálil 4 blok. Paradoxne tyče už boli vymenené v 3. bloku, vo 4 ešte nie. A ako sa správne konštatuje v seriáli - obsluhy o tých rizikách vôbec neboli informované... :???:

Po Černobyle sa zastavila výstavba nových, na Ukrajine a v Litve už boli odstavené, nejaké ešte bežia v Rusku...
Smajk
svobodník
svobodník
Příspěvky: 27
Registrován: 25/7/2014, 20:03
Bydliště: Kutná Hora

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Smajk »

Kouzelnik píše: Jde mi hlavně dopady černobylském neštěstí u ostatních (zejm. rozestavěných) JE podobného typu RMBK. Např. Ignalina 2, Smolensk 3. Poučili se v SSSR a přijali EFEKTIVNÍ vylepšení? Jaká?
Reaktory RBMK se přestaly budovat, na stávajících byly provedeny rozsáhlé technické změny. Byla upravena geometrie aktivní zóny, počet havarijních tyčí stoupl z 30 na 45, snížil se počet palivových článků a zvýšilo se obohacení paliva izotopem U 235 z 1,8 % na 2,4 %. Byly také upraveny řídící tyče, aby bylo možné odstavit reaktor během 12 vteřin (původně to trvalo až 20). V aktivní zóně přibyly doplňkové absorbátory neutronů a snížil se kladný součinitel reaktivity. Výměny se také dočkal celý řídicí systém, ruční vypnutí automatických ochran již pak nebylo možné.
Smajk
svobodník
svobodník
Příspěvky: 27
Registrován: 25/7/2014, 20:03
Bydliště: Kutná Hora

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Smajk »

arten píše:
Smajk píše:Zase tak urputně přesně se faktů ve filmu nedrží a zdá se mi, že z mnohých opravdu dělají pitomce.
Tak samozrejme, že v rozsahu seriálu musíš niečo zjednpodušiť, napr. mnohé rozhodnutia boli série telefonátov a jednaní, ale v seriáli to dali do jedného zasadnutia UV, lenže to je úplne v poriadku. Jediné dve väčšie vecné výhrady som písal vyššie. A neviem teda v čom "dělají pitomce?".
Například ve čtvrtém díle to vypadá,že bylo povoleno ba naopak podporováno užívání alkoholu lidem pracujícím na odstaňování následků havárie. Opak je pravdou. Byl vydán přísný zákaz požívání alkoholu v prostoru uzavřeného území. Vyjímkou byla pouze evakuace,kdy každý dospělý muž dostal 0,1 l alkoholu před cestou ven,zřejmě (podle mého) aby se lépe vypořádali se stresovými situacemi.
A podle mého přehnaně dramatické scény politických pracovníků. Občas mi to až připadalo že se děj odehrává za vlády Stalina.

A co se týče sebevraždy Legasova, oficiální zdroje hovoří takto : https://www.dailymotion.com/video/xfcbj6
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Alfik »

Takže vlastně všichni, vč. Artena, ovšem svými slovy, píšete totéž co já.
Že je to seriál, a že tudíž bylo tu něco zjednodušeno, tu zveličeno, tu vynecháno.
A, že to, co je pro mě důvod ke snížerní "hodnocení" o bodík, pro jiného není...
Jak říkám, přesně totéž jen jinými slovy.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od arten »

Smajk píše: A co se týče sebevraždy Legasova, oficiální zdroje hovoří takto : https://www.dailymotion.com/video/xfcbj6
To je nejaký nezmysel,vrecia s pieskom nemali nič so zastavením druhého výbuchu, tam som prestal pozerať...
Smajk píše:Například ve čtvrtém díle to vypadá,že bylo povoleno ba naopak podporováno užívání alkoholu lidem pracujícím na odstaňování následků havárie. Opak je pravdou. Byl vydán přísný zákaz požívání alkoholu v prostoru uzavřeného území. Vyjímkou byla pouze evakuace,kdy každý dospělý muž dostal 0,1 l alkoholu před cestou ven,zřejmě (podle mého) aby se lépe vypořádali se stresovými situacemi.
Odkiaľ čerpáš?
V spomienkach je viackrat, že sa aktéri "napili" alebo si vyžiadali vodku (a napriek suchému zákonu ju dostali) a aha:

"Když se jeden
z pracovníků obrátil na Ligačova
s otázkou, zda bude k dispozici vodka
pro lidi pracující v kontaminovaných
oblastech – kolovala totiž fáma, že
alkohol pomáhá čistit tělo od
radioaktivních částic – Ligačov
odpověděl: „Žádná vodka, budeme
dodržovat usnesení politbyra ÚV
KSSS.“ Měl na mysli před několika
měsíci spuštěnou kampaň proti alkoholu,
jejímž byl sám autorem. „V tu chvíli
jsem začal být netrpělivý a zasáhl jsem,“
vzpomínal Masol. „‚Nebojte se,‘ řekl
jsem tomu pracovníkovi, ‚v jídelně
dostanete 100 až 200 gramů vodky‘.“

Vitalij Masol,
předseda ukrajinské plánovací komise
a člen státní komise vyšetřující havárii

( z: Černobyl, Historie jaderné katastrofy, Serhii Plokhy)
Smajk píše:A podle mého přehnaně dramatické scény politických pracovníků. Občas mi to až připadalo že se děj odehrává za vlády Stalina.
No pozri, ja som za posledny mesiac prečítal doslova všetko čo u nás k tomu vyšlo a vidím to presne naopak - seriál je čo sa týka politiky príliš zmierlivý k skutočnosti.
Dva príklady - historické knihy a spomienky aktérov hovoria, že:

Každý kto prišiel do elektrárne, alebo prešiel do admin. budovy, videl porušenú strechu 4. bloku a videl ionizujúce žiarenie. Každému fyzikovi muselo dôjsť, že je porušený samotný reaktor. (táto linka je v seriáli potlačená)
Nikto si to nechcel priznať, reaktor predsa nemôže vybuchnúť.

Oni videli rozhádzaný grafit okolo, ale rýchlo zistili, že pri bloku 5 nechýba. Nikto si to nechcel priznať.
Poslali Sitnikova priamo na strechu pozrieť do reaktora - potvrdil že je narušený (a neskôr zomrel), ale - nikto si to nechcel priznať.
Vojaci s dezimetrami prišli v skutočnosti už ráno a namerali obrovské žiarenie.

Tvorcovia seriálu to trochu upravili, že sa to dialo až po príchode Ščerbinu - lebo tomuto by na Západe nikto neuveril - že ani po tom všetkom "si to stále nikto nechcel priznať" (táto veta sa opakuje vo viacerých spomienkach) a prijať opatrenia. Nič. Lebo "to sa nemôže stať."

Ďalej - tá schôdza v bunkri reálne bola. A tam sedeli fyzici, vedenie elektrárne, ale keď mestský šéf strany (!) povedal, že "nebudeme robiť paniku," počkáme príde komisia rozhodne - nikto nepovedal ani slovo.
Všetci sa báli a čakali na "verchušku."

Alebo absurdná situácia (edit: toto v seriály vôbec nebolo)- 2.5. sľubuje v minister priemyslu Ryžkovovi a Ligačovovi, ktorí prišli do elektrárne, že do októbra 4. blok sprevadzkuju a 5 blok dostavaju do decembra. Okolo sedí výkvet sovietskej fyziky, všetci už vedia aký je to prúser, že reaktor je kompletne zničený a celá zóna silne rádioaktívna, ale - nikto nič proti tomu nepovie! Všetci sú ticho.

Nezabúdajme, že to nie je dokument, ale dráma. Ale čo sa týka politiky a spoločnosti je to naopak, seriál ešte zmäkčuje politickú absurditu sovietského režimu...

Edtitované 8.6.
Naposledy upravil(a) arten dne 8/6/2019, 15:05, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Polarfox »

Alfik: Den a noc...ale v podstatě jinými slovy to samé :D (sorry, ale tohle se nedalo nekomentovat).

Černobyl je symbol a ikonický příklad toho, jak systém v SSSR fungoval (ev. nefungoval, tj. zvrácené principy, na kterých běžel). Je to do značné míry o atmosféře doby a na západní zpracování dobře vystihnuté. Postsovětský prostor se svými bohatými zkušenostmi z první ruky si to připomene (přičemž moc dobře ví, že to je jen špička ledovce) a diváci mimo tento prostor zase získají relativně maximum toho, co se bez vlastních zkušeností takto zvenku dá (v light verzi, byť již tak dost odstrašující). Seriál netrpí obvyklými západními mýty o SSSR, což je velké plus, a vydal se čistě cestou prostého popisu tehdejší atmosféry, tehdejšího myšlení atp. Divák ať si tu "racionalitu" zhodnotí sám. Seriál není o politice, ale tahle syrovost holt určité sféře pije krev. Zvláště když je tu další podtext...spousta lidí si může uvědomit, že spousta z těch iracionálních principů není ani zdaleka mrtvá. Aneb "zbytečně" to budí pozornost a otázky.

Těch pár chyb a zjednodušení (často z nutnosti) jsou minorita, na které se nemá cenu vozit. Vždyť to překoná i řadu dokumentů, tak co na tom chce kdo pořád pitvat? Je tam naprosté minimum chyb, které by hrály nějakou podstatnou roli. Odmítat to jen kvůli tomu, že to syrově křísí kostlivce, je dost ahistorický přístup a určitě to nemá nic společného s vědou, přesností a objektivitou.
arten píše:Nezabúdajme, že to nie je dokument, ale dráma. Ale čo sa týka politiky a spoločnosti je to naopak, seriál ešte zmäkčuje politickú absurditu sovietského režimu...
Amen. A je jedno, jestli je to v jaderné energetice nebo při vybíjení velryb...paralýza inteligence a morálky, nátlak, utajování, plány, iracionalita atd. atd.:
https://psmag.com/social-justice/the-se ... ling-67774
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1218
Registrován: 23/7/2012, 14:54
Bydliště: Praha - Zbraslav

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Ejdou Rotacak »

Černobyl se mi poměrně dost líbil a těšil jsem se na každý další díl. Jen se mi na seriálu osobně moc nepozdávalo, že Afghánským vrtulníkářům věnovali asi tak 15 vteřin slávy. Přitom
tam stáhli defacto celý letecký pluk - zařvaly tam desítky pilotů.

No a vůbec nejokatější a do očí bijící byly bohužel kulisy Pripjati. Pochopitelně rozumím, že účelem seriálu bylo ze sovětů udělat ještě větší dementy, diletanty a bezdomovce
v jednom, než jakými ve skutečnosti byli, ale......valná většina zástavby v Pripjati se začala budovat až po roce 1970 (většina paneláků až skoro v roce 1980)
Stáří pripjaťské zástavby tak nebylo delší než 10-15 let - v seriálu však Pripjať působí jako 50 let opuštěné město - špinavé záclony, rozmlácené chodby paneláků,
hnusné, zašedlé fasády paneláků. Hajzly, že by se do nich turek nevys*al.....přitom byla Pripjať jedním z nejmodernějších měst v SSSR s bohatou nabídkou služeb
a volnočasových aktivit. Školka tam vypadá tak odporně, že by tam svoje dítě nedal ani Demeter s Eržikou. tohle si mohli odpustit.

Jinak za mě seriálu "palec hore".

P.S při koukání na seriál jsem měl strašnou chuť zapnout si po letech Lost Alphu, Sigerious Mod, O.G.S.E nebo Oblivion Lost (modifikace S.T.A.L.K.E.R.A)
Uživatelský avatar
Pikujuci brizolit
poručík
poručík
Příspěvky: 723
Registrován: 13/12/2018, 16:47
Bydliště: občas aj SK

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Pikujuci brizolit »

V seriáli sú tie kulisy,až na plastové okná panelákov, vierohodné a a udržovanejšie ako realita z foto napríklad tu.
Miniséria je hlavne o tých, čo hlavne pomáhali / riešili / zachraňovali , plus hľadaní príčiny, viď posledný diel. Takže reči o robení bezdomovectva/idiocie.... Asi sme sledovali iný seriál.
No ale, každý podľa svojho gusta (Husáka).
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12966
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Rase »

Vtipné je, že v Rusku se rozhodli natočit vlastní seriál o nehodě v Černobylu roku 1986. Ruská televize NTV, patřící pod energetický koncern Gazprom, nabídne "jiný úhel pohledu" na tragickou událost. Částečně má být seriál financovaný z rozpočtu ministerstva kultury, které by mělo poskytnout 30 milionů rublů (cca 10,5 mil Kč). Celá výše rozpočtu se ale na veřejnost nedostala. Hlavní část televizní série měla být podle serveru hollywoodreporter.com natočena minulý rok na několika lokacích v Rusku a Bělorusku a v současnosti je v postprodukci. Z obsahu bylo zveřejněno jen několik detailů. Příběh bude sledovat dějovou linii skupiny sovětských agentů KGB, kteří byli pověřeni rozkrytím tajné operace CIA. Podle populární konspirační teorie, ze které bude nová adaptace Černobylu vycházet, se do elektrárny infiltroval americký agent a sám jadernou katastrofu způsobil. :D
Nj. tak asi zase další Ruská, zaručeně pravdivá pohádka s alternativním příběhem, která nám ukáže jak to doopravdy bylo v tom Černobylu :D
...všichni Kremloboti si nyní mohou oddechnout a nemusí koukat na "prolhanou Zápaďáckou minisérii" :D

https://magazin.aktualne.cz/televize/ce ... -internetu
https://www.irozhlas.cz/kultura/televiz ... 070946_jgr
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Tomass
praporčík
praporčík
Příspěvky: 341
Registrován: 30/10/2014, 14:49
Bydliště: Plzeň

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Tomass »

Já k té sérii HBO nepřistupoval jako k dílu které se snaží být 100% autentické a jeho sledováním jsem se dobře bavil.

Ale koukám že ten budoucí ruský bude asi trochu jiný kalibr :D
If you're going through hell, keep going. -- Winston Churchill
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Kouzelnik »

K diskusi o seriválu Černobyl-verze HBO (ne ta od Gazpromu, či co to je/bude):
Posílám link - jde o mixovaný pořad - částečně rozhovor, částečně analytický pohled.
link je na Český rozhlas (=tj. pro každého kdo platí koncesionářský poplatek)
https://plus.rozhlas.cz/cim-zaujal-seri ... al-7958737

Já si poslechnu o víkendu. Ale doporučuji kvůli hostovi - Marta Nováková natočila, napsala scénář k https://www.csfd.cz/film/261555-8-hlav- ... i/prehled/. Slyšel jsem její názory, dojmy o tom jak sbírala materiály pro uvedený film v rámci cca hodinové diskuse - po promítání na filmovém festivalu. Odpracovala si to. Není povrchní člověk.

Tj. k jejímu názoru o názorech diváků (Rusů) na seriál Černobyl bych docela věřil jako komparaci názorů nás Čechů a Rusů. Samozřejmě bych vzal v úvahu, že M. Nováková je filmařkou/vypravěčka příběhů - není historička, nemá nastudovány prameny, není technik. Tj. její názor bych předpokládal, že bude zjednodušeně řečeno: humanitně-lidský.

Hezký víkend všem.
R.I.P.
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od arten »

Ejdou Rotacak píše: No a vůbec nejokatější a do očí bijící byly bohužel kulisy Pripjati. Pochopitelně rozumím, že účelem seriálu bylo ze sovětů udělat ještě větší dementy, diletanty a bezdomovce
v jednom, než jakými ve skutečnosti byli, ale......valná většina zástavby v Pripjati se začala budovat až po roce 1970 (většina paneláků až skoro v roce 1980)
Stáří pripjaťské zástavby tak nebylo delší než 10-15 let - v seriálu však Pripjať působí jako 50 let opuštěné město - špinavé záclony, rozmlácené chodby paneláků,
hnusné, zašedlé fasády paneláků. Hajzly, že by se do nich turek nevys*al.....přitom byla Pripjať jedním z nejmodernějších měst v SSSR s bohatou nabídkou služeb
a volnočasových aktivit. Školka tam vypadá tak odporně, že by tam svoje dítě nedal ani Demeter s Eržikou. tohle si mohli odpustit.
Tak som si na preskáčku pozrel state kde ukazovali Pripiať:
Koniec prvej časti - deti idú do školy, začiatok piatej časti - deň pred výbuchom, evakuácia 2. časť. Je tam toto - slušné soc. mesto 80tich rokov, udržiavané trávniky, kvety, tovar v obchodoch (!), pekný moderný plavecký bazén. Trochu rušia tie plastové okná :-D (natáčalo sa v Litve) Interiéry Pripiaťských bytov v seriáli neboli (okrem úplného začiatku a to je tam tma) pokiaľ sa pamätám nikde.
Hotel bol OK, interiéry elektrárne tiež dobové a OK. Jediná scéna čo nesedí, keď sa v 4 časti traja hlavní hrdinovia dohadujú tajne na ďalšom postupe v nejakej ošarpanej budove - v Pripiati.

(sorry že tak aktivisticky, ale fakt ma zaujalo kde tie mýty vznikajú :D )
Uživatelský avatar
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1218
Registrován: 23/7/2012, 14:54
Bydliště: Praha - Zbraslav

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Ejdou Rotacak »

Ale kulový mýty. Když to vidět nechceš, tak to nevidíš, to je jasné. Osobně jsem "nezdravou omšelost" interiérů i exteriérů spatřil vícekrát - působilo to trochu jako pěst na oko.
Neříkám, že to tak bylo ve všech scénách, ale v několika ano. Spíš než dobová Pripjať z roku 1986 to působilo jako vejlet "Marked One/Streloka" do Zóny v roce 2015 (zn. postava z PC hry STALKER)
Jinak seriál fajn pokoukání 8-) ještě jsem neviděl závěrečný, pátý díl.
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od arten »

Ejdu, len tie scény čo myslíš neboli z Pripjati (ale spravidla z Moskvy) :wink:
Kouzelnik píše:K diskusi o seriválu Černobyl-verze HBO (ne ta od Gazpromu, či co to je/bude):
Posílám link - jde o mixovaný pořad - částečně rozhovor, částečně analytický pohled.
link je na Český rozhlas (=tj. pro každého kdo platí koncesionářský poplatek)
https://plus.rozhlas.cz/cim-zaujal-seri ... al-7958737
No tak toto je krásny príklad ako realita predčila očakávania :D
Pani hodnotí seriál a hovorí, že jej tam vadili dve scény, že síce chápe prečo to tam tvorcovia dali, ale pôsobia absurdne a smiešne.
- prvá tá schôdza, kde stranícky funkcionár vysvetľuje, že sa nemôže evakuovať mesto, lebo by sa priznalo to selháni "pôsobí to ako z nejakej mafiánskej ságy"
No lenže presne tak to podľa spomienok zúčastnených prebehlo - ako píšem vyššie :D (a ešte "aby nevypukla panika". to bolo zaklínadlo aj prečo neevakuovali Kijev)
- "starenka ktera pri kbeliku prevypravela dejiny" - lenže aj toto sa presne dialo. Podľa spomienok likvidátorov starí ľudia odmietali opustiť domov, neverili v "neviditelnu smrt" a argumentovali Nemcami, vojnou a podobne. A zopár ich tam naozaj ostalo (dnes sa im hovorí Černobylské babušky)

holt, ako som písal - realita bola neuveriteľnejšia ako si dnes dokážeme predstaviť. :D
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Polarfox »

Ejdou: Omšelost exteriérů - i přes modernost města to pořád byly starý dobrý hnusný paneláky :) Tyhle šedé krásky nevynikaly 100% estetičnem a 100% kvalitou ani jako funglovky. Zaroluj jen kousek dolů u druhého odkazu co sem hodím níže...není to zase taková hitparáda, byť v rámci SSSR jasně "top". Plus spousta lidí (raději) podle mě zapomněla, jak vypadal interiér bytů v 80tých letech. Tenkrát by ti to nepřišlo, ale dneska by tě přesně chytala představa, že je to nějaký hnusný a takhle to určitě nebylo.
arten píše:Pani hodnotí seriál a hovorí, že jej tam vadili dve scény, že síce chápe prečo to tam tvorcovia dali, ale pôsobia absurdne a smiešne.
- prvá tá schôdza, kde stranícky funkcionár vysvetľuje, že sa nemôže evakuovať mesto, lebo by sa priznalo to selháni "pôsobí to ako z nejakej mafiánskej ságy"
Aaaaaaaha :D

Pár slíbených odkazů, pro základní povědomí/zajímavost těch, co tomu nikdy nevěnovali moc času:
https://leatherbarrowa.exposure.co/chernobyl
https://imgur.com/a/TwY6q
http://www.chernobylgallery.com/chernob ... quidators/ (plus celá ta stránka)



https://www.youtube.com/user/bionerd23/videos (slavná černobylská slečna...z čistě military hlediska může zaujmout výstup na anténu systému Duga...brrr :D )
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Kouzelnik »

Seriál Černobyl - pohled Dany Drábové (=cca 20 roků vede kontrolní úřad pro jaderné záležitosti SÚJB)

Z rozhovoru Dany Drábové pro Lidové noviny, datováno 13.6.2019, v rozhovoru popisuje i např. subjektivní pohled na Legasova, na obecné aspekty práce operátorů JE atp. Obzvlášť se mi líbí závěr její první odpovědi - expost vidí skoro každý nějaké správné/lepší řešení -:).

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/cernobylsk ... _lide_krev

LN: Co byste dělala v případě, že byste se v podobné havarijní situaci ocitla dnes?
Máme samozřejmě postupy, procedury, krizový štáb. Jsme připravováni udělat to nejlepší, co je v našich silách, abychom lidi ochránili, kdyby se něco stalo. Pravděpodobnost je velmi malá, ale není nulová. Vždy svým lidem říkám – musíte se rozhodovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí s cílem ochránit lidi. Musíte si být vědomi toho, že až bude vaše a moje jednání úplně stejně hodnoceno ex post, zastřelí nás za úsvitu. Protože v klidu a s nohama nahoře v teple kanceláře, kdy situaci neřešíte, to vždy uděláte lépe
(...)
Lidovky.cz: Visí nad havárií v Černobylu doposud nějaké otazníky?
Zřejmě ještě dlouho zůstane otevřená jedna otázka: Jak by se dal požár grafitu uhasit? Dodnes nikdo neví, jak se to podařilo. Najednou zkrátka reaktor přestal žhnout a vysílat radiaci do okolí. Grafitem moderované reaktory již odcházejí ze scény, jelikož je grafit opravdu problém, ale v Rusku jich stále funguje deset a poslední chtějí odstavit v roce 2050. Reaktor se dá provozovat bezpečně, když se k němu chováte, jak se sluší a patří. Tehdy se k němu kvůli úsilí splnit socialistické požadavky tak nechovali.

Lidovky.cz: Jak by se dnes grafit hasil? Postupovalo by se stejně – zasypáváním pomocí bóru a písku?
To si nedovedu představit. Nevím. S tím, co měli tehdy k dispozici, to byl asi jediný způsob. Jestli by dnes existovalo něco lepšího, nevím. Nepřemýšlela jsem o tom.

Lidovky.cz: V jednom z rozhovorů jste uvedla, že byť je to cynické, havárie v Černobylu a Fukušimě posouvají pokrok dopředu. V čem jsme se nejvíc posunuli?
Jaderná energetika za 65 let prošla důkladným procesem učení, který – podobně jako jiná odvětví - sestával z nehod a havárií. Zažili jsme tři významné havárie – každá měla jiné příčiny a důsledky. Z každé plynulo jiné poučení a posunutí bezpečnosti k extrémně nízké pravděpodobnosti, že se aktivní zóna reaktoru poškodí. Nicméně pravděpodobnost je potvora a – ač malá – nikdy nebude nulová. Čím jsme bohatší, tím více chceme nulové riziko, byť neexistuje. Tím více tlačíme na to, aby vše, co nás obklopuje, bylo bezpečné. Málo si uvědomujeme, že za to také platíme.
R.I.P.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Dzin »

Musím říci že za mě Černobyl jednoznačně +. Hlavně se mi moc líbilo budování atmosféry, která byla náležitě hutná a depresivní. Už dlouho si nepamatuji, kdy by se filmařům povedlo takovíto dojem ve mě vyvolat. Takhle přesně si nějak představuji drama.

Co se týká věrnosti, ano byly zde rozdíly, ale dle mého byl určitě věrnější než většina ostatních historických seriálů od HBO. Není to dokument a tak se k tomu má přistupovat. Plus je, že to vyvolá zase zájem o problematiku, já si hned musel jít přečíst vše co jsme našel na netu a to nejen o Černobylu, ale obecně o jaderné energetice. :wink: Pokud by to tak bylo i u ostatních, tak je to určitě pozitivní výsledek u nedokumentární tvorby. V tom spatřuji největší "odborný" přínos, který má potenciál díky sledovanosti přebít desítky dokumentů.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od cernakus »

Neřekl bych, že to je plus. Z faktu, že si takový jouda jako ty přečte nějaký bulvár o vysoce komplexním fyzikálním oboru a začne do něj v rámci "demokracie" kafrat, prostě odborníci radost mít nemohou. Co tak sleduji žvanírny (zejména ty Západní, například v Německu) na internetu, zatím se HBO podařilo hlavně vyvolat další vlnu protijaderné hysterie, což mně jako "atomdědka" vcelku mrzí.
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4075
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od jarl »

jarl píše: Navíc se zdá, že se vrátily časy, kdy se skupinka křiklounů tvářila, že o směřování Palby budou rozhodovat právě oni a z pokynů moderátorů si dělali akorát srandu. Takže od nynějška tu nebudu trpět žádné provokace, ani útočné příspěvky vůči oponentům. Zkrátka se všichni k sobě budeme chovat slušné, jinak narušitele potrestám ještě přísněji než porušovatele pravidel veřejné Palby.

Dále všechny upozorňuji, že to myslím smrtelně vážně a tresty začnu uplatňovat ihned po odeslání tohoto příspěvku. Zároveň oznamuji, že je zbytečné o tom se mnou diskutovat, takže vlákno dočasně zamykám.
Od napsání tohoto varování neuplynuly ještě ani dva dny a Cernakus už se tu bezdůvodně naváží do jiného uživatele jenom proto, že má na seriál jiný názor. Řekl jsem jasně, že se tu k sobě budeme chovat slušně, takže má ban na 24 hodin. Při druhém porušení pravidla slušného chování trest zvýším na týden.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Polarfox »

Dzin píše: Plus je, že to vyvolá zase zájem o problematiku, já si hned musel jít přečíst vše co jsme našel na netu a to nejen o Černobylu, ale obecně o jaderné energetice. :wink: Pokud by to tak bylo i u ostatních, tak je to určitě pozitivní výsledek u nedokumentární tvorby. V tom spatřuji největší "odborný" přínos, který má potenciál díky sledovanosti přebít desítky dokumentů.
Je dobře, že jsi to zmínil, protože tohle je opravdu veledůležitý aspekt.

Nechci nikomu nic podsouvat, ale myslím si, že drtivá většina lidí, tj. těch, co s problematikou tohoto ražení neměla díky své práci a zájmům nikdy nic společného, se až moc ponořila do stavu "tenkrát bouchla nějaká jaderná elektrárna, bylo to hodně blbý, ale všechno se podařilo zvládnout a teď je vše vlastně ok...dokonce se tam dneska daří zvířátkům (zdegenerovaným) a lidi tam jezdí na výlety"...jenže ono tenkrát nic nebylo ok a dodnes nic není ok. Teprve když to člověk vidí před sebou a začne se o to zajímat, tak vidí, o jak monstrózní průser šlo, jaké enormní úsilí a oběti byly vynaloženy na sanaci a jaké důsledky to má dodnes. Ne kvůli technologii, ale lidské blbosti podvázané defektní politikou. Nemyslím si, že většina lidí po tomto zanevře na jadernou energetiku, ale zanechá to v nich dojem, který jen tak nezapomenou a věřím, že ti, co tomu věnovali větší pozornost, na to nezapomenou do konce života, i když prvotní největší dojmy odezní (na to je to moc velké sousto). A že jim začne trochu šrotovat v hlavě. Jaderná energetika tím neutrpí, pokud se bude celý sektor chovat korektně...co by mohlo utrpět je eventuální bagatelizace jaderných nebezpečí, dopadů jaderných havárií (jakékoli síly) a příčin. Pokud bude mít nad sebou lidská arogance a arogance moci o jednoho menšího strašáka a hlídače navíc (v podobě obecného povědomí, které se vůbec nesmrskává jen na běžnou populaci, ale i odbornější veřejnost), tak tím lidstvo rozhodně neutrpí. Fungovat to tak tenkrát, tak mohlo být o katastrofu méně. Tenkrát to byl velký impuls pro zlepšení bezpečnosti jaderné energetiky a teď to může být další podpůrný prvek pro to tento kurz udržet a neusnout na vavřínech.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Odpovědět

Zpět na „Filmy, dokumenty, knihy“