pražské povstaní

Moderátor: Zemakt

Odpovědět
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

@ Mirek58

Mirku, těžko reagovat když jsi tak stručný. Zkus se rozepsat, prosím.

Nabízím 2 varianty konce války v Čechách (tj. nediskutuji Brněnskou operaci, Olomouc,...):

Varianta 1 (hypotetická): Minimalizace ztrát

Rudá armáda by předávala informace od výsadků GRU v okolí Prahy vojákům USA. Armáda USA by předávala informace o svých pozicích letectvu Rudé armády (případně by přijímala letecké návodčí/styčné důstojníky od RA), tak aby na čáře dotyku nedošlo ke střetnutí nebo k náletům na "přátelské" jednotky.

Velení Wehrmachtu v oblasti Čech i šéfům "civilní" složky v Protektorátu (K.H.Frank) by dostali informaci, že USA postupuje a že bude trestat okamžitou "kulkou do palice" každého kdo uplatní ARLZ - ať už na (české nebo německé) civilisty nebo válečné zajatce nebo vězně z koncentračních/vyhlazovacích táborů.

Jakmile Waffen-SS se začali vymykat kontrole, tak Američané/Rudá armáda by zdůraznila (např. rádiem), že samozřejmě kromě Wehrmachťáků berou do zajetí i Waffen SS. Ale jestliže některá německá jednotka bude ustupovat do zajetí a uvidí jinou německou jednotku, že masakruje, tak bude aplikován princip kolektivní viny, že němečtí vojáci kteří nečinně přihlíželi masakru, tak budou považování za spoluviníky masakru, protože proti masakru nezasáhli.

Výhody:
Nacistické ozbrojené složky (tj. i Gestapo, ...) by vědělo, že mají garanci že je vezmou do zajetí, a jediné co garanci může zničit, že na poslední chvíli spáchají (další) hříchy.
Výsledkem mohlo být ušetřených možná až (desítky) tisíc životů civilistů.

Protože pro mě smyslem války není si "zaválčit", ale válku ukončit, tak aby civilisti trpěli co možná nejmíň.

Proč by se muselo "válčit" do poslední kulky? V Itálii se jim to povedlo https://en.wikipedia.org/wiki/Surrender_of_Caserta.


Varianta 2 - která skutečně nastala:
Výhody: Dodržena dohoda SSSR a USA/UK
Nevýhody: Zbytečně zemřelo několik tisíc civilistů
Proč?

Protože vrchní velení Rudé armády mystifikovalo (nemyslím I.S. Koněva, ten o tom asi nerozhodoval):

v únoru 1945:
"Představitelé Velké Trojky 4. února rovněž vyslechli naléhavou žádost zástupce náčelníka štábu sovětských ozbrojených sil generála Antonova o pomoc britského a amerického bombardovacího letectva, (...) Naléhavá nutnost poskytnutí určité anglo-americké letecké podpory, jež měla umožnit pokračování ofenzívy, se zřetelně projevila v jedné větě, jež toho dne padla v zasedací místnosti válečného kabinetu a zůstala zachována v zápisu z jednání; poukazovalo se v ní na to, že v oblasti 'mezi obloukem Odry západně od Glogau (Hlohova) a Karpaty všechny ruské útoky ztroskotaly v důsledku zesíleného odporu Němců'. Následujícího dne vyjádřili britští náčelníci štábu v memorandu, jež předložili Výboru kombinovaných náčelníků štábu, souhlas s tím, že 'učiní vše, co bude v jejich silách, aby poskytli pomoc postupu Rudé armády'. Téhož dne zašel generál Antonov na společném zasedání britských, amerických a sovětských štábů tak daleko, že varoval západní vojenské představitele, že kdyby Spojenci 'nebyli s to plně využít svou převahu ve vzduchu, oni sami' - rozuměj Rusové - 'by neměli na zemi dostatečnou převahu nutnou ke zdolání nepřátelského odporu."
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=137&t=6598

V květnu 1945, před kapitulací 8. května na úrovni OKW:
"Proto tedy, bez ohledu na stanovené demarkační čáry, chtěl generál Eisenhower postupovat na Prahu. Dne 4. května napsal náčelníku štábu Rudé armády A. I. Antonovovi: ´Jsme připraveni zahájit útok v Československu k všeobecné čáře České Budějovice-Plzeň- Karlovy Vary a obsadit tato města. Později, bude-li to vyžadovat situace, jsme s to postoupit v Československu dále až k Vltavě a Labi a vyhnat nepřítele ze západních břehů těchto řek (Historickým podkladem pro informace je zde: IML, dokumenty a materiály oddělení dějin Velké vlastenecké války, inv. čís. 3 046, l. 2.). S tím nemohlo sovětské vrchní velení souhlasit. Armádní generál Antonov poslal 5. května prostřednictvím britské a americké vojenské mise v Moskvě generálu Eisenhowerovi odpověď, v níž se říkalo, že území po obou březích Vltavy bude osvobozeno sovětskými vojsky a že k tomu účelu bylo vytvořeno příslušné uskupení, které zahájilo operace"
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=389&t=7791

Nevím o žádné sovětské jednotce, která by 6.5. (či 7.5. či 8.5.) byla někde u Vltavy (a měla pod kontrolou most). Tak jak mohla RA prohlašovat, že zahájila operace k obsazení území po obou březích Vltavy?

srovnej např. s pozicemi (není to úplně přesné) RA/Amády USA dne 6.5. https://en.wikipedia.org/wiki/Prague_Of ... Deployment
Připomínám např. osud https://en.wikipedia.org/wiki/1st_Falls ... %C3%B6ring, která v oblasti Drážďan. se vzdala až 8.5.
R.I.P.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Mirek58 »

Tak to trošku rozšířím.
Jaká byla situace US a Sovětů.
US hlavní síly šly dobývat tzv Alpskou pevnost, Sověti měli síly koncentrované kolem Berlína.
Ta pověst o Alpské pevnosti v tomto kontextu má svůj obrovský význam, především v geografickém spojení s českou kotlinou.
Tvoří jeden celek rozdělený údolím Dunaje.
US koncem dubna jeli spanilou jízdu v jeepech severním směrem do té doby, než narazili u Labe na něm tvrdohlavost, přešli přes Labe a dostali na kokos.
Přičemž všichni, bez vyjímky! spojenci netušili, co se děje na území III.říše.
Všichni měli zprávy o předválečném opevnění ČR.
Nikdo nemohl oprávněně předpokládat, že Wehrmacht přes rozkazy Schornera to v a pod Krušnými horami zabalí v noci ze 7. na 8.5 ještě před příjezdem sov tanků a pěchoty.
Té noci zmizely jednotky jak PVO Luftwaffe z postavení na Mostecku, Chomutovsku, včetně jednotek Wehrmachtu a zaujaly "výhodnější taktické postavení" směrem na Karlovy Vary a Plzeň. Zbyli jen verkšusáci a pár pablbů. ( Něco málo něm. tanků museli sověti rozstřílet v Klášterci n Ohří, co se nestačily, nebo nechtěly utéct do KV)
Kdyby se US odhodlali jít na Prahu, museli by předisponovat pár divizí z Bavorska a na to nebyl čas, ale US si dobře zapsali za uši nářez na Labi.
Takže úloha jít do čech nechali s radostí na sovětech, protože ti měli síly koncentrované v potřebném směru.
Znovu opakuji, nikdo neměl informace! všichni se zajišťovali, kryli si záda.
Sny o ami v Praze jsou jen sny voj Jasánka.
Naposledy upravil(a) Mirek58 dne 13/8/2019, 22:19, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: pražské povstaní

Příspěvek od kenavf »

Kouzelnik píše:...
Proč se nemluví o tom, že Rudá armáda v Praze bojovala už jen s menší částí nacistických ozbrojených sil, protože většina z nich se už probojovala/ustoupila z Prahy? viz z konkurenčního webu přehled nacistické masakry civilistů či zajatých povstalců = masakry z podstatné části skončili akcemi Vlasovců ...
Čo tu píšeš za hlúposti, že "Rudá armáda bojovala už len s malou časťou nacistických ozbrojených síl". Ty nevieš že podľa aktuálneho "správneho výkladu dejín" sa Praha oslobodila sama?
Tých 49000 mŕtvych rusov pri Pražskej ofenzíve boli určite tiež "obete autohavárií". Koľko "obetí autohavárií" mali nemci na wiki nepíšú asi preto že oni ustupovali a nemali záujem bojovať?

Ešte je jeden "výklad oslobodenia Prahy, "nemci sa chceli čo najrýchlejšie dostať do americkej zóny, a Pražské povstanie im v tom ústupe bránilo, a tie obete si teda v podstate pražáci spôsobili sami".
Takže si môžeme vybrať.
Kouzelnik píše:Co je špatné na připomenutí zásluh Vlasovců na Pražském povstání? ...
Kde by sme boli my češi a slováci, keby Vlasovci nemuseli( z núdze) oslobodzovať Prahu ale vyšiel by im pôvodný zámer, poraziť Moskvu?
Boli by sme v plyne. A že to Hitler s tými jeho "definitívnymi riešeniami" myslel vážne doložil tým čo už reálne uskutočňoval a realizoval, so židmi=priemyselné zabíjanie.
Na margo tých západných spojencov, koľko medailí dali tým Vlasovcom za oslobodenie Prahy?


Kouzelnik píše:...
Proč se nemluví o tom, že politici z KSČ a vrchní velení Rudé armády https://en.wikipedia.org/wiki/Aleksei_Antonov de facto zabránilo postupu jiných spojeneckých armád (Pattonovi z Plzně) na Prahu, přestože to z Plzeňska bylo blíž než Rudá armáda z Drážďan?...
A zase sa na nás západné mocnosti vykašlali a namiesto toho aby prešli pár kilometrov a oslobodili Prahu, tak sa na nás vykašlali a nechali na pospas rusom.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

@Mirek58

pobavilo -:)
"Nikdo nemohl oprávněně předpokládat, že Wehrmacht přes rozkazy Schornera to v a pod Krušnými horami zabalí v noci ze 7. na 8.5 ještě před příjezdem sov tanků a pěchoty.
Té noci zmizely jednotky jak PVO Luftwaffe z postavení na Mostecku, Chomutovsku, včetně jednotek Wehrmachtu a zaujaly "výhodnější taktické postavení" směrem na Karlovy Vary a Plzeň."

P.S. Tím jsi reagoval na můj koment z 21:21? Tj. zapomenout na závod kdo z koho (RA vs. USArmy). Ale prevenci za zbytečné zabíjení civilistů v Čechách přehodit na Německé ozbrojené síly - metoda cukr, bič... nota bene když se zjistilo po čem "němci touží" = dostat se do zajetí US Army a neváhají kvůli tomu bojovat s povstalci.
R.I.P.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Mirek58 »

Hele, pojem - závod o Prahu - je poválečný PR pojem.
Jistě, že politici se o Praze bavili, ale jak jsem napsal, stejně tak se bavili i o Alpské pevnosti.
A US generálové museli volit, Alpská pevnost, nebo Praha, na obojí neměli síly, Britové v této volbě nemohli vypomoci, ti mířili na Hamburk a měli dost velkou sílu před sebou.
ObrázekObrázek
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: pražské povstaní

Příspěvek od kenavf »

Kouzelnik píše:..Proto tedy, bez ohledu na stanovené demarkační čáry, chtěl generál Eisenhower postupovat na Prahu. Dne 4. května napsal náčelníku štábu Rudé armády A. I. Antonovovi: ´Jsme připraveni zahájit útok v Československu k všeobecné čáře České Budějovice-Plzeň- Karlovy Vary a obsadit tato města. Později, bude-li to vyžadovat situace, jsme s to postoupit v Československu dále až k Vltavě a Labi a vyhnat nepřítele ze západních břehů těchto řek...
Píšu tam že "obsadit tato města"(Č.Budejovice,Plzeň, K.Vary). Píše sa tam aj "obsadit Prahu"? Nepíše, píše sa o západných brehoch riek. Prečo nepíšú o Prahe?
Kouzelnik píše:..Nevím o žádné sovětské jednotce, která by 6.5. (či 7.5. či 8.5.) byla někde u Vltavy (a měla pod kontrolou most). Tak jak mohla RA prohlašovat, že zahájila operace k obsazení území po obou březích Vltavy? ..
Na to aby sa začala taká operácia predsa nemusíš stáť na brehu Vltavy.
Pražská ofenzíva sa predsa tiež nezačala v Prahe.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

@kenavf

K tomu "svépomocnému" osvobození Prahy... Jestli jsi z mých komentů někde vyčetl, že já toto tvrdím, tak ne. Zbytky německých jednotek (většina WH utekla 8. května), tj. zejména Waffen SS zdolala Rudá armáda.

A měřítko počet padlých nevím jestli je to správné. Osobně jsem názoru, že bez příchodu RA nebo USArmy by zbývající německé ozbrojené síly mohly povraždit další spousty civilistů/povstalců.
"Za bojů v Praze padlo asi 1500 českých povstalců, zhruba 300 vlasovců, 30 Sovětů a asi 1 000 německých vojáků."
http://www.vhu.cz/exhibit/prazske-povst ... -barikady/

Také nemůžu souhlasit s https://zpravy.aktualne.cz/domaci/rusko ... 47ab5f122/ ve stylu, že pamětní desku nebude vedle orloje s odkazem na (ne)/kvality Koněva. To je nesmysl, protože pro mě pamětní deska zahrnuje i úctu k řadovým vojákům RA.

Fakt si myslím, že 75 roků od těch akcí jde o věc určenou do muzea, tak aby byl součástí expozice k vysvětlení celého kontextu.

Z mého osobního pohledu byla hříšná tato aktivita velení Rudé armády (=oklamat US Army), tak aby vojáci RA zkusili dohnat zpoždění a kašlat na riziko že se budou opakovat hrůzné situace (např. útok na Varšavské povstvání ve stylu Kartágo). Podobně jako bylo proti vyššímu principu mravnímu to co vymysleli Francouzi = akci velel Edgard de Larminat https://en.wikipedia.org/wiki/Allied_si ... C3%A9rable. Proč? Naprosto zbytečné.
R.I.P.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Mirek58 »

To nebyla aktivita RA, ale domluva spojenců, to je sakra rozdíl.
Je tak hypoteticky, co by mohlo nastat, kdyby US junáci vyrazili na Prahu a Alpská pevnost byla realitou.
(Znovu zdůrazňuji, to že Alpská pevnost je fikce, nikdo ze spojenců netušil!!!)
Padli by do ukázkové pastičky, před sebou údolí Vltavy, v zádech hory, na jihu uskupení Němců, žádné zálohy.
Recept na ukázkový průser.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Re: pražské povstaní

Příspěvek od michan »

Prostudujte si mimo té své školní i jinou než školní literaturu a i tu co nedávají rudí komunisté, kteří si celé Pražské povstání ukradli...

40 let nám všem lhali a jestli vy nevíte tak "potěš koště".

Prosím hledejte jak to prostě bylo?

Kdo a proč a kdy?
ObrázekObrázekObrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

Mirek58 píše:To nebyla aktivita RA, ale domluva spojenců, to je sakra rozdíl.
Je tak hypoteticky, co by mohlo nastat, kdyby US junáci vyrazili na Prahu a Alpská pevnost byla realitou.
(Znovu zdůrazňuji, to že Alpská pevnost je fikce, nikdo ze spojenců netušil!!!)
Padli by do ukázkové pastičky, před sebou údolí Vltavy, v zádech hory, na jihu uskupení Němců, žádné zálohy.
Recept na ukázkový průser.
Mirku, haprují ti data. Ty mluvíš o konci dubna. Já o začátku května 1945.
Že je Alpská pevnost fikce, tak to bylo zřejmé už před osvobozením Plzně 5/6.května. viz Innsbruck, Salzburg, Linz.

I během obsazování "Alpské pevnosti" stačili síly US Army na prolomení obrany v západních Čechách, a to v Sudetech, kde nebyli vesměs vítáni jako osvoboditelé. Dobytím Plzně se už dostávali na území kde naopak byli vítáni jako osvoboditelé nebo jako vítané místo kde se nacistické OS vzdávali. Srovnej tuhý odpor který byl v Kurlandské kapse = tam se nekonal žádný závod která nacistická jednotka se vzdá dřív.

https://ww2db.com/battle_spec.php?battle_id=322
https://stadtgeschichte.linz.at/english/11576.php
http://www.austrianinformation.org/wint ... n-may-1945

A hlavně já celou dobu nemluvím o závodě kdo bude rychlejší v osvobozování (=takto k osvobozování Čech přistupovala RA a švindlovala, aby dohnala zpoždění). Já mluvím o změně v myšlení. Tj. využít slabin nepřítele (=zájem nacistických OS dostat se do zajetí US Army) k dosažení cíle (=minimalizovat civilní ztráty či materiální dopady ARLZ).
Tedy mluvím o tom, aby samotné nacistické ozbrojené síly byly odpovědné za prevenci masakrů, tj. ať si proti části zdivočelých (např. patrně podstatná část Kampfgruppe Wallenstein) zakročí Wehrmacht, zajme je a přivede je do zajetí.

viz https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Doomsday ... tj. nacisté vs. spojenci... 60:1 (plus další nevýhodou spojenců bylo, že nasazení výsadkáři nedisponovali těžkými zbraněmi) a přesto spojenci dosáhli úspěchu.

Pročpak došlo ke zcela zbytečným masakrům českých civilistů? https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Slivice . Byl nesmysl přestat přijímat zajatce, a současně odpovědnost za zkrocení Waffen SS si měl zajistit Wehrmacht = kdo neposlechne a nebude bojovat proti neposlušným (např. z Waffen SS), tak ztratí status válečného zajatce.

I v době bojů na Příbramsku v dalších částech Evropy existovaly nacistické ozbrojené síly, které nesložily zbraně. Ale o žádných pokapitulačních masakrech např. v Saint-Nazaire nebo v Guernsey jsem neslyšel https://de.wikipedia.org/wiki/Atlantikfestung

Není důležité jestli je kočka rudá nebo s hvězdičkami+bílými pruhy ... důležité je jestli chytá myši.
R.I.P.
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Re: pražské povstaní

Příspěvek od michan »

Víte co radílkové, čtěte i knihy...

Je mě z vás všech prostě nanic i s mým kompilátem, jak nedopsal kouzelník (dovolil si to i s určitým trapným vyhrožováním - neznajícím roky a tak..), než mě SZ poslal.


Devastujete Palbu aniž vůbec máte něco nastudováno.

Jako vždy má jeden Mirek nastudováno "rudě" a to nikdy už nebudu brát... Četl jsem i to celých 30 let před "Demokracií" - od doby, kdy jsem se naučil číst...
Já však dalších pár desítek let četl i tu Demokracii a tak i ten můj "kompilát" má svůj smysl "kluci"...!

Čtěte i tento "kompilát":

http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=389&t=7454

a to až sem:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=389&t=7798

a dostudujte si vše ostatní k tomu "chasníci?"

Je to o Pražském povstání ne podle učebnic...

Jen tak mimochodem...
Naposledy upravil(a) michan dne 14/8/2019, 07:33, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Re: pražské povstaní

Příspěvek od michan »

Možná pro logicky myslící lidi bude i tento fakt pro zamyšlení. Na Západ jsem nesměl.
Jsem ročnník 48 - minulého století.

Vše co jsem si studoval, jakýmkoliv způsobem, bylo až po roce 1991 (myslím tím nejen Pražské povstání..,.).
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Skeptik »

Michane
zcela chápu Tvoje rozhořčení. Tvoje články (i knihy) jsou perfektní a velmi podrobné. Dovoluji si ale připomenout, že celý tento flame vznikl na základě rozhodnutí "progresivistického" vedení Prahy nevrátit na Staroměstskou radnici pamětní desku, která tam byla od května 1946, protože je na ní text:

Dne 9. května 1945 osvobodila vojska I. ukrajinské fronty slavné Rudé armády, jimž velel hrdina Sovětského svazu maršál Ivan Štěpanovič Koněv, bleskovým úderem těžce bojující Prahu, která mu z vděčnosti udělila čestné občanství.

Na to reagoval "Kouzelník" rozhořčenými slovy:
Absolutně nechápu tu drzost!!! Drzost se k našemu národu chovat jako ke kolonii.
Nechme stranou že nemá smysl epizodní situace před třičtvrtě století vnucovat na tak frekventované místo. Pro zájemce o historii je dostatek muzejí, konají se oslavy v květnu.
Ale to hlavní. Absolutně nechápu tu drzost lhát do očí.
..............
Pokud jde o nepřesnosti, tak Rusové brání, aby byly opraveny. Proč cenzurovat že Pražské povstání se z velké části obešlo bez Rudé armády? Proč cenzurovat, že masakrům pražských civilistů/povstalců zabránili mj. i Vlasovci?
A teď mi prosím řekni, co je z Tvého pohledu historika na tomto nápisu historický nepřesného.
Podotýkám, že to není jediná pamětní deska v Praze a není to ani deska věnovaná Pražskému povstání.

Ostatně Tvé články, na které jsi dal odkazy, podle mne pravdivost té desky plně potvrzují.
Pražská operace Rudé armády, při které byla osvobozena většina Čech a v konečném důsledku i Praha, je něco řádově většího než Pražské povstání.

Tvrdit, že se "Praha se osvobodila sama" je stejný nesmysl jako když Francouzi tvrdí, že "Paříž se osvobodila sama". Ani tam by se bez D-day ani neuprdli.

Je to tedy celé "BOJ O DESKU".
A já jsem zásadním odpůrcem bourání jakýchkoli pomníků.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Re: pražské povstaní

Příspěvek od michan »

No comment tvé příspěvky.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Re: pražské povstaní

Příspěvek od michan »

"Všechny demokratické síly Prahy, ale i ČSR se spojily"

Tak to v té době bylo, byly tam v různé formě lidé celého ČSR - fakt tam byli a vy, my si vyjmenujte všechny národnosti Benešovy, v kontextu Masarykovy ČSR...

Tohle podepisuji.

Tohle bylo myšlení mého otce...
ObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11543
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Dzin »

Mirek58
Jenže tvůj výklad nebere v potaz, že Američany nečekalo nějaké "zdlouhavé dobývání". Naopak, Němci byli poměrně ochotni se jim vzdávat. Ostatně onen "útěk před Sověty" je možno vykládat i jako "útěk za Američany". Američané osvobozovali západní Čechy a přestože to nebyla "spanilá jízda" nedá se v období, o které nám jde o nějak urputných bojích mluvit. Je dostatek indicií proto, že postup Američanů na Prahu by se nesetkal se vlažným odporem ani po cestě a ani v samotné Praze.

Američané měli sílu i na osvobození Prahy, ale rozhodnutí o tom nebylo vojenské, ale politické. V té době se Američané ještě snažili maximálně vycházet sovětům vstříc na základě tehdy ještě praktikované Rooseveltovi teze (v celku zajímavé, ale o to pochybnější), že SSSR by po válce měl spolupracovat na "správě světa".

kenavf
To už je trochu dezinformace. Pražská operace totiž nezahrnovala jen "osvobození Prahy". Realita je taková, že samotné její osvobození si vyžádala tuším 40 mrtvých rudoarmějců. Z toho je jen vidět, jak byla celá pražská operace zbytečně nákladným podnikem, který stát životy mnoha vojáků RA jen proto, aby naplnili politické ambice Stalina.

Tvoje argumentace skončením v plynu je potom zcela bezpředmětná v tomto případě. Neřešíme tu celou WW2, ale konkrétně osvobození Prahy.

Západní mocnosti se na nás nevykašlali a už vůbec ne zase. Toto je pokrytecký výklad komunistů, kteří na jednu stranu se dožadují plnění sporných dohod (Prahu musí osvobodit SSSR) a když se to stane, tak to ze strany Američanů kritizují (zase se na nás západ vykašlal).

Jak konkrétně se projevila spolupráce Polska s Hitlerem při anexi Těšínska? Měli spolu nějakou smlouvu o tomto? Či vedli jednání? Pokud je mi známo, Polsko využilo situace samo o sobě a podobně i Německo jen využívalo polské nároky formulované 21. září. Nějaká společná dohoda nebo postup zde ale neexistoval. Ostatně Poláci po anexi začali diskriminovat i zde žijící Němce a nutili je odejít.


Skeptik
- Co je nepřesného?

Osvobodila Rudá armáda Prahu? - Ne, Praha byla osvobozena před jejím příchodem podepsáním kapitulace německých vojsk. V době kdy se objevila Rudá armáda se už německé jednotky z Prahy stahovaly.
...bleskovým úderem težce bojující Prahu... - jak je zmíněné výše, Praha v té chvíli už těžce nebojovala. Dále bleskový úder je relativní, protože v porovnání s tím, jak rychle by se byli schopni do Prahy dostat Američané to byl úder zdlouhavě pomalý.
slavná Rudá armáda - slavná byla leda z pohledu SSSR. :wink:
To poslední je jen sranda, ale reálně viz. předtím. Tabulka je poplatná době a hlavně komunistické dezinterpretaci dějin.

Bez Hitlera si také žádné země nerozdělily. A to ani to Polsko svojí anexí Těšínska. Tohle je jen snaha relativizovat sovětský krok spolčení s nacistickým Německem.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

@michan,

ano, spoustu toho neznám. Nicméně když mi Michane doporučuješ Tvoji sérii, tak já už s ní pracoval. Konkrétně jsem citoval z dílů č. 1 a č. 82.

Osobně jsem se rozhodl, že kvůli některým polo-pravdivým komentům v tomto vlákně si někdy až bude čas seženu (prý už je dotisk) a pročtu https://www.novinky.cz/vase-zpravy/clan ... h-40162913 viz obsah: http://obalkyknih.cz/view?isbn=+%09978-80-200-2464-0

Dzin
Proč z toho dělat souboj kdo byl první? Možná by fakt US Army neměla sílu, pokud by někteří nacisti začali pro nim útočit (a asi by byl i problém logistický). Možná by došlo k úmrtím na čáře dotyku z "přátelské" palby US Army nebo Rudé armády. Ale měli to zkusit.

Namísto toho se velení Rudá armády dopustila podvodu - a naprosto odsuzuji švindlování faktického náčelníka Rudé armády Antonova viz můj včerejší koment z 21:21 s citacemi z Michanovy série. Proč se Rusové neomluví za české mrtvé, které toto jeho švindlování způsobilo?

Já celou dobu kritizuji ten koloniální postoj lidí z ruského velvyslanectví v Praze. Chovají se jako kdyby ve válce šlo o frčky. Ne, ve válce jde o frčky až ve druhé řadě. Prvotním úkolem je ukončit válku a to tak aby civilisti trpěli co nejmíň, notabene když civilisté zažívali dopady už 8. roku nacistické okupace.

Mravní lidé z Rudé armády i z US Army (i z poražených nacistických ozbrojených sil včetně 1. divize ROA) se měli spojit a zabránit naprosto zbytečným masakrům https://www.dotyk.cz/publicistika/posle ... rmady.html. Kdyby zachránili jeden jediný život, tak by to mělo smysl.

Osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby po svém výhružném rozhlasovém projevu dostal K.H.Frank (a https://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Toussaint) dostal zprávu od US Army/Rudé armády, že pokud nedostane pod kontrolu Waffen SS či jiné neposlušné nacistické ozbrojené síly a pokud budou masakry, tak jemu osobně bude hrozit trest smrti a odskáčou si to i jeho podřízení z WH. A pokud by fakt zabránil masakrům, tak by mi nevadilo, kdyby mu bylo prominuto vězení (tj. pojmenovat zločiny, ale zachovat se k němu jako StBákům = nechat na svobodě). Vždyť podobný princip polehčujících okolností platí i pro trestání v dnešním právním řádu ČR.

To lhaní/podvádění rusů a Vondráčka z ANO už je jen třešničkou na dortu. Myslím ten rozpor postavený na polo-pravdách: vlasovci vadí bo nacisti vs. nevadí Hitler-Stalin 1939-41... podobně jako bránění prokázání úcty konkrétním lidem (viz obstrukce ruských úřadů o hrobech českých legionářů).

Takže nepřesná/polo-pravdivá tabulka o I.S. Koněvovi je spíše obětí této ruské koloniální propagandy. Dneska a v této podobě nemá co dělat vedle pražského orloje. Patří do tématické expozice do muzea. Osobně bych si přimlouval, aby součástí expozice byly i aktuální fake-news od ruských kvazi-koloniálních lidí z velvyslanectví.
R.I.P.
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Re: pražské povstaní

Příspěvek od michan »

kouzellníku vysvětli lichotivě ať se poznáš - dej text- polo-pravdivě... polo-pravdivé...

Nejsi mimío mísu?
Naposledy upravil(a) michan dne 14/8/2019, 11:15, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Re: pražské povstaní

Příspěvek od michan »

Vysvětli mě ze znalosti co oponuješ...:


http://obalkyknih.cz/view?isbn=+%09978-80-200-2464-0

Děláš si reklamu, dobrá dobrá...
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Skeptik »

Dzin píše: Skeptik
- Co je nepřesného?

Osvobodila Rudá armáda Prahu? - Ne, Praha byla osvobozena před jejím příchodem podepsáním kapitulace německých vojsk. V době kdy se objevila Rudá armáda se už německé jednotky z Prahy stahovaly.
...bleskovým úderem težce bojující Prahu... - jak je zmíněné výše, Praha v té chvíli už těžce nebojovala. Dále bleskový úder je relativní, protože v porovnání s tím, jak rychle by se byli schopni do Prahy dostat Američané to byl úder zdlouhavě pomalý.
Nebyla náhodou "Pražská operace" poněkud rozsáhlejší než "jen" osvobození Prahy?
"Pražská operace" začala 5. května 1945 … to už bylo v Praze dobojováno?
Za 3,5 dne z Německa až do Prahy ti nepřijde "bleskové"?

V době kdy se objevila Rudá armáda se už německé jednotky z Prahy stahovaly.
To je jako by jsi napsal, že bez Pražského povstání by byla Praha svobodná již 7. května 1945, protože Jodl podepsal Bezpodmínečnou kapitulaci již 7.5.1945 ve 02:41 ráno, a od toho okamžiku měl Schörner již jedinou starost … a to odvést své vojáky do amerického zajetí do půlnoci 8.5.1945, než začne platit kapitulace. A jediné co mu v tom bránilo byli pražští povstalci. Tak je musel nejprve porazit, a tím je donutit k tomu, aby souhlasili s jeho průchodem Prahou (tedy né konkrétně jeho, on odletěl z Jaroměře přímo k Američanům).
Prostě nelze vytrhávat věci z kontextu. V době kdy byla zahájena Pražská operace tak se o kapitulaci ještě nevědělo. A Schörner opustil Prahu mimo jiné i proto, že se blížila Rudá armáda.

Je to stejné jako s tím osvobozením Paříže. Každý Pařížan ti potvrdí, že se Paříž osvobodila sama … ale kde by byli bez D-Day ???
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Odpovědět

Zpět na „ČESKOSLOVENSKO“