pražské povstaní

Moderátor: Zemakt

Odpovědět
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

Mirku,

ještě doplnění. Kdyby nebyl pád Berlína a oslabení nacistického odporu a všechny ty z toho vyplývající situace (povstání,...), tak jako logičtější než postup Plzeň-Beroun-Praha-Pardubice bych viděl postup na široké frontě ( a krýt křídla ), tj. na Budějovice z Plzně a simultálně z Horního Rakouska. Po obsazení Budějovic (podle intenzity odporu) bych čekal postup na Tábor (z ČB) a na Beroun (z Plzně). A vytvořit kovadlinu proti kladivu (tj. po osvobození Brna 26.4. Rudou armádou). Nemělo smyslz jižních Čech plánovat postup na sever = přes Vysočinu na Pardubice, protože Olomouc ještě drželi (až do cca 7.5.).

Vycházím z této mapy silniční sítě (na které je napsáno že je z 1936) http://chartae-antiquae.cz/cs/maps/37556. A z faktu, že kotláři do značné míry vyřadili železniční síť.
R.I.P.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Mirek58 »

Co si myslím.
Jen to, že všechny strany byly překvapeny chováním Němců, jejich útěkem z pozic.
Obě strany, sověti i US byli nachystáni na něco jiného.
(Viz např rozkaz Donitze ze 4.5.)
Sověti dali dohromady opravdu velké kladivo, US postupovali skrčení za štítem.
A bylo to správné řešení na obou stranách, generálové chránili životy jim svěřené.
Na nějaké indiánské nájezdy na konci války nikdo neměl chuť.

A co se týká -kdyby-, je třeba si uvědomit význam údolí Vltavy pro taktické operace vedené napříč.
Nejprve překročit řeku údernými skupinami, nebo obsadit/postavit mosty, zvládnout kolony, dopravní zácpy, a teprve poté může dojít k operačnímu rozvinutí.
Není to jednoduchý úkol.
ObrázekObrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

jj, máš pravdu, na začátku května to pro nikoho to nebyl jednoduché už jen z hlediska přírodních podmínek či z obrovského objemu obsazeného území a zajatých. A živelné povstání daleko od frontové linie či útoky českých povstalců na kolaboranty, civilisty německy hovořící či dokonce na nacistické ozbrojené síly celou situaci silně znepřehledňovaly.

Primárním cílem mělo být použít cukr a bič. Schörner, Frank a co nejvíc rozhodujících lidí v nacistických OS měli dostat info ve stylu, že není potřeba nikoho zabíjet/mučit (stačí je zavřít aby přežili do příměří). Každý lidský život je cenný a po prohrané válce je zbytečné ukončit byť jen jeden život.

"Za současné situace je správný každý prostředek k zamezení vzplanutí povstaleckého hnutí. Jenom nyní neukázat žádnou slabost. Proti každému ohnisku nepokojů bezohledně zakročit. Účastníky decimovat. Stejně tak zakročit proti všem měkkým a váhavým ve vlastních řadách, kteří v této hodině selžou," tak zněl rozkaz, který 3. května 1945 vydal generál Ferdinand Schörner."

zdroj: https://www.dotyk.cz/publicistika/nemci ... 90505.html

Když Dönitz sondoval vyjednávat o příměří přes prostředníka (https://en.wikipedia.org/wiki/Hans-Georg_von_Friedeburg), tak podmínkou zahájení jednání mělo být že uklidní Schörnera, a další velitele nacistických OS, pozastaví jakkékoliv popravy a zakáže aplikaci ARLZ ve Střední Evropě tj. mezi Rudou armádou a US Army směru severozápad a ve směru od jihu (z Apenin i z Balkánu)
R.I.P.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Mirek58 »

Jedna věc mi leží v hlavě.
Pamětníci vyprávěli, že něm armádu především demoralizovali civilisti, protože ti jako první vycítili, že útěkem do US zajetí se mohou zachránit před následky svých činů.
Např byl jsem svědkem, kdy se pohádali dva dědci, jeden sloužil v Kuronsku a druhému vyčítal, že oni v Kuronsku nikam neutíkali, nezahodili flinty. Druhý mu kontroval, že v Kuronsku logicky neměli šanci, oni v říši ano.
ObrázekObrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

Mirku,

já osobně se těším, až si počtu od J. Padevěta. https://aleph.nkp.cz/F/D3L2PVUPK8SCEBJB ... ump=000021
Pokud vím, tak není profesionální historik. A možná právě protože zná svoje limity, tak jestli chápu správně, tak v jeho knížka je převaha faktů. Závěry si musí čtenář odvodit sám.

Asi počkám až mu vyjde to o událostech 1938, abych nezačínal od konce WW2 https://www.kosmas.cz/knihy/256624/krva ... 938/#pos=0

A pak to o závěru války. Následně (nevím jestli budu mít odvahu) i to co bylo těsně po válce.
http://kavarna.hostbrno.cz/clanky/dejin ... olidstovat
https://www.respekt.cz/tydenik/2015/19/bedekr-smrti
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/k ... zpravy_jah
R.I.P.
Uživatelský avatar
mrfelix
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 220
Registrován: 30/10/2012, 08:43

Re: pražské povstaní

Příspěvek od mrfelix »

Nevím jestli toto vlákno je vhodné pro sdělování názorů, ale už tak činilo 20 řečníků předem.
Nazývat OSVOBOZENÍ = OBSAZENÍ A DOČIŠTĚNÍ ÚZEMÍ má svou logiku. Protože právě až dočišťění území a jeho zabrání takovou silou, proti které protivník už na území nic nepodniká, je ukončením bojových akcí a je tedy osvobozením v tom nejobjektivnějším smyslu. Pokud bych měl použít předložky, tak Praha byla předosvobozená povstalci, vlastenci, Vlasovci, šíleným francouzským novinářem a dalšími, ale doosvobodila ji teprve Rudá armáda. Toto prezentuji jako svůj názor, nikoliv fakt.
To, že při obsazení Prahy padlo 40 sovětských vojáků (jsou to padlí, nebo to jsou celkové ztráty včetně raněných?) si interpúretuji jako důkaz, že Praha nebyla zcela osvobozená před jejich příjezdem.
Za mě je cedulka u orloje v pořádku. Kdybych byl hřibem a chtěl bych upřesňovat výklad historie, přišlo by mi nejsprávnější pod ní doplnit druhou cedulku připomínající velké hrdinství vojáků ROA, četnictva a policie, vládního vojska, partyzánů a vlastenců.
Obrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

@mrfelix

Asi tě překvapím, ale já vůbec nezpochybňují lví podíl na svobodě pražanů od nacismu díky Rudé armáda. Totiž i kdyby na území hlavního města neumřel v boji jeden jeden rudoarmějec, dokonce i kdyby ani jeden rudoarmějec nevstoupil do konce bojů na území Prahy, tak pořád mají vojáci a důstojníci Rudé armády obrovský podíl na osvobození pražanů od nacismu.

A to jednak krátkodobě viz jak zaměstnali frontové jednotky a nakonec prorazili obranu na Moravě https://cs.wikipedia.org/wiki/Ostravsk%C3%A1_operace a https://cs.wikipedia.org/wiki/Bratislav ... A1_operace.

Druhak - pročpak asi se nacisté tak ve velkém vzdávali? Pročpak nebojovali, když jim jejich vedení slibovali ty zázračné zbraně (a něco z toho fakt dostali a používali). Protože u Stalingradu, Kurska i v rámci Bagrationu a u Berlína nacistickým ozbrojeným silám "zlomili vaz". A nechci rozpoutávat diskusi o (ne)důležitosti Lend-Lease, obtížnosti Overlordu atd. Největší podíl na porážce ozbrojených sil německých národních socialistů má ze spojeneckých armád ta ze SSSR - Rudá armáda.

To co vyčítám je, že tabulka zachycuje část kontextu. A podle mě je nemožné na malém prostoru vysvětlit celý kontext. Ono, normálnímu člověku se ani nechce věřit ten rozpor mezi (často upřímně) míněnou snahou řadových rudoarmějců zachránit životy českých civilistů. A na druhé straně uvěřit, jak ubohý padouch byl jejich šéf - faktický náčelník štábu Rudé armády generál Antonov, který si raději přál pražany ve "válečném mlýnku na maso".

A to dnešní koloniální poroučení úředníků z ruského velvyslanectví, že nesmíme, opakuji nesmíme připomínat zásluhy bývalých rudoarmějců z 1. divize ROA (a přitom sami mají máslo na hlavě viz Stalin-Hitler 1939-1941) je už úplně mimo.

Proto jsem pro, aby celá pamětní tabulka o Rudé armádě a I.S. Koněvovi. byla součástí expozice ve které relativně složitá situace bude vysvětlena (výše jsem napsal pouze část).

Proč nám chtějí Rusové poroučet že musíme zamlčovat část historie, která se jim nelíbí? To jako jsme jejich otroci?

A samozřejmě moc nechápu to přilévání "oleje do ohně", když ruské velvyslanectví má ještě tu drzost podstouvat, že by dneska někoho ve vedení Prahy napadlo vyvěšovat na pražskou radnici hákový kříž. O pražských pirátech si myslím svoje, příliš málo zkušeností/dovedností vs. příliš vysoké sebevědomí (ale to ať si vyhodnotí jejich voliči, já volím v jiném regionu), ale takoví magoři nejsou.
R.I.P.
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Alfik »

kozlustechnykus píše:Jenom technicka: Kde ze je to Nacisticko?
Kousek západně od Sovětska.
:lej:
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: pražské povstaní

Příspěvek od cernakus »

Kouzelniku kdo porouci? Ve tvých odkazech nebylo ani slovo o porouceni. Dokonce ani vydírání se nekoná. Jde jen o naprosto standardní diplomaticky nátlak, který je navíc veden slušně a věcne to přiznal i hřib!
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Skeptik »

Alfik píše:
kozlustechnykus píše:Jenom technicka: Kde ze je to Nacisticko?
Kousek západně od Sovětska. :lej:
Sovětský svaz byl oficiální název federálního státu … něco jako USA
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Nacisticko, či Nacistický svaz … nic takového jsem na mapách nenašel. Prosím pomoz mi :wink:
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Mirek58 »

No, když není ta inkriminovaná tabulka přesně popisující, někomu chybí zmínění účasti ROA, jinému připomínka událostí v Maďarsku, tak jde o " přesný výpis".
Toť se dá pochopit, ale v tom případě nechápu proč na té tabulce těmto lidem absolutně nevadí i chybějící zmínění "zásluh" příslušníků ROA ve Varšavském povstání.
ObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Dzin »

Mirek58
Eisenhower informoval 30. 4. Sověty o postupu na zmíněnou čáru proto, že si myslel, že to bude nejzazší čára, kam se dostanou a potkají tam Sověty. Jenže se ukázalo, že jejich postup je pomalejší a americké jednotky mohou postupovat dále a proto korigoval svoje původní rozhodnutí a chtěl v souladu s vojenskou situací pokračovat dále.

To je právě to, na co tu upozorňujeme. Američané byli vedeni čistě vojenskou potřebou, zatímco Sověti čistě politickou. Proto pouze generálové na americké straně chránili životy svých podřízených. Na sovětské jim to bylo vesměs jedno. Je jen příznačné, že spor se vede o Koněva, který měl největší ztráty ze všech sovětských velitelů frontů tehdejší doby.

mrfelix
Ono jde spíše o to, že když se připomíná historie, tak by se měla připomínat spíše v kontextu. Většina připomínek na našem území je poplatná komunistickému výkladu (přesněji dezinterpretaci) a glorifikuje SSSR. A to i ve chvílích, které jsou přinejmenším sporné. Pražské povstání je jednou z nich, kdy sice do Prahy vjela Rudá armáda a završila její osvobození, ale je nutno mít na paměti právě ony kontroverze kolem toho s možností, že do Prahy mohli už 6. května dorazit Američané a tím ukončit boje zde.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

Mirek58 píše:No, když není ta inkriminovaná tabulka přesně popisující, někomu chybí zmínění účasti ROA, jinému připomínka událostí v Maďarsku, tak jde o " přesný výpis".
Toť se dá pochopit, ale v tom případě nechápu proč na té tabulce těmto lidem absolutně nevadí i chybějící zmínění "zásluh" příslušníků ROA ve Varšavském povstání.

Mirku události v Maďarsku a pražské povstání
Teďka musím říct, že asi mám mezery ve vědomostech či ve schopnosti ověřovat fakta. Myslíš, jako, že po osvobození/dobytí Maďarska se nějaké maďarské jednotky (přeběhlé/rekrutované) účastnili osvobození Čech/Moravy? Já vím o obrovské úloze Rumunské armády (nevím jestli uvádět královské, fakticky spíše poražené).

Ad lidé z Kaminského brigády v 1. divizi ROA
Já "hlasuji" všemi deseti, aby také tyto paradoxy byly součástí expozice která vysvětlí kontext. Plus pár fotek z téměř totálně zničeného centra Varšavy (většina mých známých vůbec netuší co se stalo na přelomu léta/podzimu 1944) na kterých se zčásti podíleli i ti, kteří pak bojovali proti nacistickým OS a straně pražských povstalců/civilistů. http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=4890

Myslíš, že ohledně 1. divize ROA a Pražského povstání jsou shrnuty všechny důležité věci nebo Ti něco chybí a je třeba doplnit? (za mě by bylo dobré doplnit i osud raněných vojáků ROA po obsazení Rudou armádou a přitom nezapomenout na chování i k ostatním zajatým raněným vojákům... nevím jestli v Praze byli zabiti bez válečného soudu všichni ranění členové nacistických OS, nebo jestli to bylo případ od případu) https://dvojka.rozhlas.cz/ctyri-nejvets ... ze-7463701.

A taky uvést konkrétní příklady dopadů ARLZ, které viděli vojáci Rudé armády po cestě na Berlín (viz Krvavé země od T. Snydera). Líbí se mi názor B. Šnajdra, který shrnuje, že nacistická pěst byla uplatňována rozdílně - na bojištích západně od Německa byla tato pěst oblečená v rukavičce.
R.I.P.
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

@Dzin:
Jenže kromě hazardování s života rudoarmějců já vyčítám ten zbytečný obrovský risk kterému byli vystaveni čeští civilisté, minimálně na Berounsku, Sedlčansku a možná i v Praze a severně a východně od Prahy.

Připomínám kontext:
V únoru 1945, po půl ročním hromadění sil na přípravu ofenzívy (ofenzíva přes dnešní západní Polsko na Berlín se redukovala cca na 20%-25% délky celé sovětsko-nacistické fronty) faktický šéf gen. štábu Rudé armády žádal o nasazení strategických bombardérů na taktické cíle, protože Sověti neměli dostatek sil na proražení nacistické obrany.

Po 3-měsících intenzivních bojích (po dobytí Berlína a oblastí kolem) měla mít tatáž část Rudé armády údajně dostatek sil, aby z chodu prorazila předválečné česko-slovenské pohraniční opevnění? Na podobném opevnění u Ostravy to byla otázka 7 týdnů). A dostatek sil, aby Rudá armáda, konkrétně front maršála Koněva, z chodu porazila minimálně několik set tisíc členů nacistických OS v Čechách? Nesmysl.

A přesto ten darebák generál Antonov se dopustil této chyby a ještě si vymýšlet jasné lži, že pokud z Plzeňska Američané postoupí směrem na Prahu, tak narazí na postupující Rudou armádu.

Jasně, uznávám že výhodou bylo prohloubení krize s PHM na nacistické straně (asi nemohli zopakovat ve stejném měřítku protiútok jako: https://en.wikipedia.org/wiki/Operation ... _Awakening), ale jak mohl Antonov garantovat, že z oblasti Drážďan a jižně od Vratislavi se okamžitě probojuje do středních Čech?

S lehkostí s jakou se nacisté vzdávali Američanům (poté co dobyli Plzeň) byl tento úkol pro Američany otázkou maximálně několika dní. Zvláště, pokud by se podařilo využít přání nacistického politického i vojenského velení vzdát se Američanům a výměnou za to minimalizovat zabíjení českých civilistů (tj. aby rozumně uvažující vojáci např. z WH zkrotili fanatiky/zločince, např. z podstatné části ve Waffen SS)
Kouzelnik píše:(...)

v únoru 1945:
"Představitelé Velké Trojky 4. února rovněž vyslechli naléhavou žádost zástupce náčelníka štábu sovětských ozbrojených sil generála Antonova o pomoc britského a amerického bombardovacího letectva, (...) Naléhavá nutnost poskytnutí určité anglo-americké letecké podpory, jež měla umožnit pokračování ofenzívy, se zřetelně projevila v jedné větě, jež toho dne padla v zasedací místnosti válečného kabinetu a zůstala zachována v zápisu z jednání; poukazovalo se v ní na to, že v oblasti 'mezi obloukem Odry západně od Glogau (Hlohova) a Karpaty všechny ruské útoky ztroskotaly v důsledku zesíleného odporu Němců'. Následujícího dne vyjádřili britští náčelníci štábu v memorandu, jež předložili Výboru kombinovaných náčelníků štábu, souhlas s tím, že 'učiní vše, co bude v jejich silách, aby poskytli pomoc postupu Rudé armády'. Téhož dne zašel generál Antonov na společném zasedání britských, amerických a sovětských štábů tak daleko, že varoval západní vojenské představitele, že kdyby Spojenci 'nebyli s to plně využít svou převahu ve vzduchu, oni sami' - rozuměj Rusové - 'by neměli na zemi dostatečnou převahu nutnou ke zdolání nepřátelského odporu."
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=137&t=6598

V květnu 1945, před kapitulací 8. května na úrovni OKW:
"Proto tedy, bez ohledu na stanovené demarkační čáry, chtěl generál Eisenhower postupovat na Prahu. Dne 4. května napsal náčelníku štábu Rudé armády A. I. Antonovovi: ´Jsme připraveni zahájit útok v Československu k všeobecné čáře České Budějovice-Plzeň- Karlovy Vary a obsadit tato města. Později, bude-li to vyžadovat situace, jsme s to postoupit v Československu dále až k Vltavě a Labi a vyhnat nepřítele ze západních břehů těchto řek (Historickým podkladem pro informace je zde: IML, dokumenty a materiály oddělení dějin Velké vlastenecké války, inv. čís. 3 046, l. 2.). S tím nemohlo sovětské vrchní velení souhlasit. Armádní generál Antonov poslal 5. května prostřednictvím britské a americké vojenské mise v Moskvě generálu Eisenhowerovi odpověď, v níž se říkalo, že území po obou březích Vltavy bude osvobozeno sovětskými vojsky a že k tomu účelu bylo vytvořeno příslušné uskupení, které zahájilo operace"
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=389&t=7791

Nevím o žádné sovětské jednotce, která by 6.5. (či 7.5. či 8.5.) byla někde u Vltavy (a měla pod kontrolou most). Tak jak mohla RA prohlašovat, že zahájila operace k obsazení území po obou březích Vltavy?

srovnej např. s pozicemi (není to úplně přesné) RA/Amády USA dne 6.5. https://en.wikipedia.org/wiki/Prague_Of ... Deployment
Připomínám např. osud https://en.wikipedia.org/wiki/1st_Falls ... %C3%B6ring, která v oblasti Drážďan. se vzdala až 8.5.
Naposledy upravil(a) Kouzelnik dne 15/8/2019, 11:43, celkem upraveno 2 x.
R.I.P.
segal7
praporčík
praporčík
Příspěvky: 332
Registrován: 26/11/2014, 18:21
Bydliště: Vysočina

Re: pražské povstaní

Příspěvek od segal7 »

Dzin
Nepřesné, demarkační čáru nakreslil sám Eisenhower bez konzultace s politiky, když se to dozvěděl Churchill, zuřil
Nejhorší je nebýt...
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

segal7 píše:Dzin
Nepřesné, demarkační čáru nakreslil sám Eisenhower bez konzultace s politiky, když se to dozvěděl Churchill, zuřil
Já bych do toho politiky fakt netahal.

Nikdo nemohl vědět, jak snadný byl postup US Army (po osvobození Berlína) viz události po obsazení Plzně a že vypukne povstání v oblasti do které mířily (možná až stovky) tisíc členů nacistických OS.

Podstatné bylo ochránit životy civilistů. Kvůli odborně špatnému/zákeřnému jednání Antonova mohlo být mrtvých Čechů mnohem, mnohem víc.
R.I.P.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Mirek58 »

Co se týká maďarských formacích na straně sovětů, jsem kdysi narazil na nějakou formaci, která se honosila titulem - brigáda, ale to je tak vše co si pamatuji.
Co se týká jednotek , které změnily stranu, tak se dá dohledat, že třeba ve východních čechách opravdu maďarská "divize" přešla na stranu povstalců, ale to se stalo až po 5.5.!
Maďaři, byli věrní, i po obsazení jejich státu. Ono jim v německém prostředí nic jiného nezbylo, jestli se chtěli najíst,měli dvě možnosti poslouchat Hitlera, nebo se vzdát, ale že by se hrnuli do boje proti nacistům, to ne.

A co se týká akce ROA v Pražském povstání, je třeba také připomenout, že přes vystoupení jejích příslušníků ve Varšavě 1944, kolem Brna 1945 to byla v květnu 1945 především formace, kterou obě strany, jak němci, tak i sověti právem označovali za dezertéry, protože oběma stranám zdrhli z fronty, sovětům jako jednotlivci/přeběhlíci ze zajetí, němcům dezertovali z fronty jako kompletní formace.
ObrázekObrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

Mirek58 píše:Co se týká maďarských formacích na straně sovětů, jsem kdysi narazil na nějakou formaci, která se honosila titulem - brigáda, ale to je tak vše co si pamatuji.
Co se týká jednotek , které změnily stranu, tak se dá dohledat, že třeba ve východních čechách opravdu maďarská "divize" přešla na stranu povstalců, ale to se stalo až po 5.5.!
Maďaři, byli věrní, i po obsazení jejich státu. Ono jim v německém prostředí nic jiného nezbylo, jestli se chtěli najíst,měli dvě možnosti poslouchat Hitlera, nebo se vzdát, ale že by se hrnuli do boje proti nacistům, to ne.
Jen pro zajímavost, která to jednotka (myslím ta co měla přejít 5.5.)?

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_ ... rld_War_II)
tipoval bych spíše Volksdeutsche z Maďarska - v rámci Waffen SS http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/inh ... rungSS.htm
Ale jestli to byla jednotka v rámci WH, tak tady je odkaz, kdybys chtěl hledat http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/inh ... erungH.htm

Mirek58 píše: A co se týká akce ROA v Pražském povstání, je třeba také připomenout, že přes vystoupení jejích příslušníků ve Varšavě 1944, kolem Brna 1945 to byla v květnu 1945 především formace, kterou obě strany, jak němci, tak i sověti právem označovali za dezertéry, protože oběma stranám zdrhli z fronty, sovětům jako jednotlivci/přeběhlíci ze zajetí, němcům dezertovali z fronty jako kompletní formace.
Teďka jsem zmatený, bo já žil v představě, že ROA tvořily zejm. tyto 2 jednotky:
a) 1. divize ROA, která se zapojila na straně pražských povstalců do boje proti nacistickým OS
b) 2. divize ROA, bez těžké výzbroje (vojáci z 1. divize prý sbírali ukořistěné zbraně právě za účelem vyzbrojení 2. divize), která byla jižně od Prahy.

Máš nějaké podklady o nasazení ROA kolem Brna? Nepleteš si to s rozkazem Schönera, že ROA se má z Čech přesunout k Brnu a kterého v ROA nakonec neposlechli a zastavili v Praze resp. jižně od Prahy? https://www.ustrcr.cz/data/pdf/publikac ... 59-288.pdf
R.I.P.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Mirek58 »

Tak u Brna 45 se účastnily oddělené jednotky ROA ve formaci "komand" především protipartizánských operací.
ObrázekObrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: pražské povstaní

Příspěvek od Kouzelnik »

Mirku58, byl by zdroj, prosím? Aby se předešlo záměně ROA s jinými vojáky původem ze SSSR bojujícími na straně nacistů https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_c ... zi_Germany.
R.I.P.
Odpovědět

Zpět na „ČESKOSLOVENSKO“