Nové vrtulníky pro AČR

Odpovědět
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17761
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od skelet »

Kouzelník: ano, bavím se o výrobě v Brašově.
ObrázekObrázekObrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Kouzelnik »

Kouzelnik píše:
HONZIK11 píše:Proc ne napriklad i pro Bell 412 ,lita jich i s Ah 1,, Uh 1 vic nez tisic. Rozhodne i tady vidim moznost .
Ahoj, pokud Tě chápu správně, tak uvažuješ výroby kompletních vrtulníků. Pokud jo, tak pár faktů:(...)

c) je otázkou v čem vidí Bell svoji budoucnost. (...)
@Scotty87, ohledně Valorů toho moc nevím. Ale jestli chápu správně názor US Army, tak nejasnou (a klíčovou) otázkou je spíše "za kolik (desítek) roků)?

Pokud jde o vojenský program Bellu je důležitý (možná většinově, nevím) podíl s Boeingem na společné výrobě Ospreyů. Otázka jakáje-li to perspektiva, bo dle info z 03/2019 byla zásoba objednávek Osprey do 2024 zdroj. Ohledně poptávek je zajímavé shrnutí v závěru- spousta zájemců, málo zákazníků. Taky je otázka co s trhem udělá konkurence, např. pokud Leonardo dokáže rozjet výrobu AW-609.

Ohledně představ, že se průmysl z Česka (nebo ze Slovenska) zapojí do výroby produktů Bellu, tak si nejsem jistý. Jednak nevidím extrémní potřebu Bellu, jednak šance se promeškala s tím, že výroba Bellu 505 se už rozeběhla a taky nevím která konkrétní firma by to měla dělat, Aero?
Nevím do jaké míry je pravdivé, že Aero přišlo lidi (a kvůli tomu taky o schopnosti) viz názor bývalého ředitele, který však už několik roků ve firmě nepůsobí
Otázkou taky je perspektiva, když už i veřejně jsou vypouštěny info o prodeji Aera

Kouzelnik píše:
skelet píše:Honzik11: Rumunsko má s výrobou vrtulníků zkušenosti a vyrábějí se tam dodnes pro Airbus. Víc jak subdodávky tady nebude Bell dělat.
Ahoj,
co přesně myslíš (=konkrétní dodávky kompletních vrtulníků), když tvrdíš že v Rumunsku "vyrábějí se tam dodnes pro Airbus"(...).
Díky za upřesnění. Kloním se k názoru, že případná výroba několika desítek obou verzí Bellu H-1 v Rumunsku není nějak zvláště usnadněná, neboť dřívější rumunská výroba (Super)Pum patrně není úplně snadný oslí můstek pro rozjetí kompletní výroby obou Bellů. Ale bylo by fajn, kdyby se taky Rumuni rozhodli pro ty mašiny, které patrně objedná MOČR.

To už bych spíš čekal něco na způsob specializovaného úpravce rozpracovaných/ konverzi hotových vrtulníků. Myslím podobný způsob fungování letecké fabriky jako je Drážďanech https://www.airliners.de/thema/elbe-flugzeugwerke
R.I.P.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3934
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od HONZIK11 »

OK ,ustupiji od sve ,,kacirske, myslenky..
Zustaneme u te kabelaze a pokrocileho repasu opotrebovanych komponent .
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Kouzelnik »

@Honzik11

ono fakt mi není jasná perspektiva rozjíždět kompletní výrobu Viperů a Venomů v Evropě.

Nevidím objednávky UH-1Y Venom od nikoho jiného než USMC a případně AČR. IMHO jeho hlavním problémem je dvojí:
a) u chudších/cenově citlivějších zákazníků na Venomy tlačí buďto použité olétaniny (např. dřívějších verzí Hueyů) nebo militarizované civilní vrtulníky

b) u náročnějších zákazníků se IMHO čeká co "vylezeL za mašiny z probíhajícího tendru v USA


Ohledně AH-1Z Viperů... je sice více zákazníků (Bahrain,...).

Nicméně v krátkodobější perspektivě: u zájemců o tyto mašiny (pokud nebudou kupovat s Vipery taky Venomy) mám pocit že vyhrají olétaniny např. SuperCober - viz Filipíny, kdy snad přímo Bell Heli nabízí repasované AH-1W od USMC
https://www.ainonline.com/aviation-news ... elicopters
http://philippineairspace.blogspot.com/ ... opper.html
https://www.techapeek.com/2019/08/31/af ... ilippines/
http://maxdefense.blogspot.com/2019/08/ ... lects.html

V dlouhodobější perspektivě je otázkou zda-li USMC v příštím desetiletí nezaplaví trh přebytečnými Vipery
https://www.flightglobal.com/news/artic ... -a-460970/
R.I.P.
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3810
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Scotty87 »

Armáda dnes spustila informační informační kampaň ohledně nákupu nových helikoptér. Nejspíš bude v podobném duch jako nedávný seriál o výběru nového BVP.
https://cs-cz.facebook.com/ArmadaCesker ... 866240258/
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3810
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Scotty87 »

Napíšu takové shrnutí zajímavých informací které zveřejnila armáda ve svém informačním seriálu k nový vrtulníkům:
-Mi-24/35 mají být provozovány do roku 2025
-Počet 8+4 nemá být konečný, ovšem jaké jsou cílové počty zveřejněno nebylo.
-České firmy se mají výrazně podílet na opravách, údržbě a případné modernizaci.
-Výrobce garantuje podporu pro systém H-1 až do roku 2057.
-Součástí kontraktu je i servisní smlouva na dva roky s garancí dalšího prodlužování.
-Na nových vrtulnících bude létat 36 pilotů kteří se budou cvičeni na Viper i Venom.
-K vrtulníkům budou nakoupeny přídavné nádrže.
-Všechny Venomy budou mít jeřáb a vyhledávač pro pátrání a záchranu.
Doplněna grafika:

Obrázek
Naposledy upravil(a) Scotty87 dne 4/10/2019, 13:26, celkem upraveno 1 x.
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4112
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od niko »

Tak to budete mat este drahsi SAR ako my. :D
Indy2
svobodník
svobodník
Příspěvky: 29
Registrován: 29/9/2019, 18:15

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Indy2 »

Vi nekdo, jestli AH1-Z muze nest rizene strely AGM-114L Longbow Hellfire (cili navadene radarem) bez toho, aniz by musela mit instalovany samotny radar Longbow (coz mit muze)?
Predpokladam, ze radarove Hellfire muze nest jako platforma a navadeni probiha pres jiny zdroj. Me by ale zajimalo, jestli je muze nest a "vyuzivat" jejich potencialu v podobe radaru pro ziskavani informaci pro posadku. Neco podobneho, jako kdyz piloti A-10 vyuzivali opticke/termovizni sy<stemy podvesenych AGM-65 Maverick, protoze sami nemeli podobne pristrojove vybaveni.
petres
vojín
vojín
Příspěvky: 13
Registrován: 9/5/2019, 14:21

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od petres »

Ještě bych Scotty zde navázal na odpověď v diskuzi k tomuto tvému shrnutí uveřejněném na AN. Použiji citát z tvé odpovědi na moji poznámku, že ve výčtu pořizované výzbroje (v oficiálním oznámení oznámení DSCA, ne u zde uvedené grafiky) k H-1 chybí naváděné rakety APKWS II (vlastně dodám, že ve výčtu nejsou zmíněné ani obyčejné Hydry) "Dokoupení další munice bude nezbytné. To co s vrtulníky příde bude jen základ pro přeškolení posádek."... I to je mírný pokrok, pořízení Hellfire, které AČR ve výzbroji nemá, a pokud vezmu že u Viperu jsou zmíněny protiletadlové řízené střely (čti Sidewinder) mohlo by to znamenat, že se počítá s jejich nákupem v budoucnosti a tudíž prospěch by s toho měly i Gripeny. Ale ta grafika může mít, co se konkrétního nákupu AČR týká mizivou vypovídající hodnotu.
Velmi souhlasím, že dokoupení další munice bude nezbytné. Mám nepříjemný a dost silný dojem, že se bude opakovat situace s vyzbrojováním Gripenů. Koupí se minimální vybavení a výzbroj (Gripeny bez přilbových zaměřovačů a moderních naváděných AA střel v dostatečném počtu, vlastně po MS20 i AG střel), pak přijde pokles ekonomiky a tím pokles rozpočtu MO a peníze odčerpají jiné výzbrojní projekty a politici se budou tvářit, že položka nové vrtulníky je splněna a další investice do nich není potřeba.
Pro mně je zajímavá informace, kterou ve svém výčtu uvádíš, že na nových vrtulnících bude létat 36 pilotů kteří se budou cvičeni na Viper i Venom. Při 12 pořizovaných kusech to je 1,5 násobek posádek, to na AČR není zas tak špatné. Jsem zvědavý s kolika letovými hodinami se počítá na pilota (stroj) za rok.
K vrtulníkům budou nakoupeny přídavné nádrže (což by mj. u Venomů znamenalo rozšíření dosahu pro CSAR) - tuto informaci jsem také nezaznamenal, nemáš konkrétnější informaci jakého počtu se to týká? Pro představu můj odhad, co přídavné nádrže udělají s bojovým dosahem. Bell uvádí Combat Radius 119 nm což je 220 km, při: 4 členové posádky, 500 liber vybavení SAR, vyzvednutí 2 pilotů, 15 minutová rezerva. Kapacita palivových nádrží je 1 468 litrů, se dvěma přídavnými palivovými nádržemi se celková kapacita paliva zvýší na 2 021 litrů. Při zachování 15 minutové rezervy to odpovídá cca 303 km bojového dosahu. Stále to není žádná sláva, ale je to znatelné. Základním předpokladem je nepřekročení MTOW, mám dojem že při této konfiguraci k němu nedochází.
Neodpustím si uvést, čím by nové H-1 mohly disponovat, ale my jsme klasicky česky řekli ne a nepožadovali je. Mimo již zmíněných Hyder a APKWS II ještě např. systém (podvěšené pouzdro pro Venom) pro elektronický boj Intrepid Tiger II EW, který by bezesporu stanovil základní schopnost AČR vést EW pro vrtulníkový výsadek. Anebo systém AN/AAQ-45 DAIRCM, který dokáže oslepit naváděcí hlavice PLŘS s IR naváděním. Centrální laserový zdroj pomocí optických vláken posílá laserový paprsek do 4 optických hlavic rozmístěných na povrchu vrtulníku, které zaměřují a ozařují přibližující se PLŘS.
Ještě tedy doufám, že nápad použít podvěsné kanonové kontejnery - komplet PL-20 Plamen definitivně upadl v zapomnění. Naopak, alespoň z mého pohledu je škoda, že možnost Viperů nést AN/APG-78 Longbow Fire Control Radar skončila ve fázi zkoušek a USMC se rozhodl jít jinou cestou, čili Bell pokud vím tuto možnost ani nenabízí.
Naposledy upravil(a) petres dne 6/10/2019, 09:50, celkem upraveno 2 x.
petres
vojín
vojín
Příspěvky: 13
Registrován: 9/5/2019, 14:21

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od petres »

Indy2
Na tvojí otázku nemám ověřenou odpověď. Ale vzhledem k tomu, že na AH-1Z se jako na jako prvním vrtulníku již v roce 2018 zkoušely střely JAGM, tak osobně si myslím, že možné to je.
viz.
Velitelství námořních leteckých systémů Spojených států (NAVAIR) dokončilo svůj první letový test JAGM na palubě vrtulníku AH-1Z Viper minulý rok 5. prosince v námořní letecké stanici Patuxent River v Marylandu . Podle NAVAIR během letu posádka vrtulníku AH-1Z řídila raketu "různými provozními režimy" a "využila svého aktivního vyhledávače k ​​vyhledávání a / nebo získání cílů, což prokazuje jeho kompatibilitu s letadlem".
https://nationalinterest.org/blog/the-b ... nger-24015
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3810
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Scotty87 »

petres
Bohužel konkrétnější informace nemám. To co jsem sem dával je takový výtah z facebookových postů armády a diskuze pod nimi. Pokud vím tak systémem AN/AAQ-45 není ještě zaveden ani u stávajících UH-1Y/AH-1Z, respektive zatím se v malém množství testuje. Otázka je jestli tento systém naní zahrnut v nabídce AH-1Z kde nejsou nabízené komponenty detailně rozepsány. Doslova se tam uvádí: Also included is communication equipment, electronic warfare systems, M197 20mm machine guns, Target Sight System....
Indy2
svobodník
svobodník
Příspěvky: 29
Registrován: 29/9/2019, 18:15

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Indy2 »

Pote, co jsem si precetl clanek v aktualnim ATM (10/2019) o perspektive vrtulniku Mi 24 v nasi armade, tak jsem tak premital co kdyby.

Jestlize nakonec poridime jen 8+8 H-1
(https://www.lidovky.cz/domov/metnar-sml ... _domov_vag)

a
„by bylo možné provozovat Čtyřiadvacítky minimálně do rozmezí let 2030 až 2032“
(http://czechairforce.com/news/prvni-vrt ... v-namesti/)
- coz mi potvrdili i let. technici, kdyz jsem byl v zari v Namesti-

melo by pak smysl modernizovat Mi 24 audrzovat je jako nahradu za (nekoupene) 4+4 H-1?
Jestlize je uz mame, tak to bude urcite financne mene narocnejsi nez 8 novych H-1.
Nevim kolik je Mi24 provozuschopnych, neco okolo 10 by to mohlo byt, to by pocetne odpovidalo.

Napr. avionika a ochranne systemy stejne jako Mi-171, popripade jejich aktualni verze to dava smysl, efektivni a logistickjy nejjednodussi reseni.

Kdyz uz by se resili senzory a systemy rizeni palby, tak by asi melo jit celkem jednoduse implementovat APKWS 2. Na to byl celkem univerzalne vyroben, to by hodne pozvedlo bojovou efektivitu.
Ovsem pochybuju, ze by ACR porizovala rizene strely ATAKA (jak navrhuje autor clanku v ATM). To mi prijde lepsi posadit do prepravniho prostoru 1-2 operatory vrtulnikovych dronu, ktere ponesou (v idealnim pripade v te dobe v ACR jiz zaveden a pouzivane na AH-1) Helfire.

Btw. Souhlasim - ezbytne nutne je porizeni Hellfire ve vetsim poctu kusu nez soucasnych tusim 14.
To mi pripomina historku z doby tesne pred leteckou bitvu o Britanii, kdy se dutojnik PVO ptal na veltelstvi, ze ma k dispozici 6 ks naboju, a jestli muze jeden naboj pouzit, aby muzstvo videlo, jak protiletadlovy kanon vlastne funguje.

Takhle modernizovana Mi-24 by navysila kapacity ACR. Ukoly by byly hlidkovani, ostrah aobjektu, doprovod konvoju (stale rychla a obratna), bodove navyseni transportni kapacity (hodi se casto), podpora silnejsich AH-1. No proste klasicky univerzal. Podobne ja v ATM 03/2019 popisuji nasazni ruskych bojovych vrtulnikju v Syrii.

Navic je maji a pravdepodobne budou mit sousedi Madarsko a Polsko, takze pri nejhorsim nahradni dily i u nich.

Ma to z hlediska ukolu modernich armad smysl?
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3934
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od HONZIK11 »

Já to taky četl . Aniž bych se vyjadřoval k technickým parametrům Hindů je třeba oddělit podstatnou věc na kterou se zapomíná.

Jsme v NATO , stejně jako Maďaři , Poláci . Náš hypotetický nepřítel je Rusko. V případě vyostření vztahů s ním a to si nepřeji ,bude vojenský materiál ,který by mohl sloužit k údržbě zbraní použitelných proti nim už dávno na černé listině.
Udržovat cokoli Ruského můžeme se součástkama i od nich i od jiných, ale v případě bojového válečného užití to zřejmě nepůjde .
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Skeptik »

HONZIK11 píše:Jsme v NATO , stejně jako Maďaři , Poláci. Náš hypotetický nepřítel je Rusko.
Ano a stejně jako třeba Turecko a Řecko.

Náš hypotetický nepřítel vždy ležel, leží a bude ležet za našimi hranicemi … bez ohledu na naše aktuální vztahy.
Obrázek
Pokud by nás NATO (resp. některý z jeho členů) zatáhl do války s Ruskem nebo Čínou takové, abychom museli nasadit celou armádu, tak našich pár vrtulníků bude zcela zbytná položka. Ta válka se povede na hodně velkou vzdálenost a hodně ničivě.

EDIT … OK zmenšeno :wink:
Naposledy upravil(a) Skeptik dne 11/10/2019, 14:06, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11540
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Dzin »

I malý příspěvek může mít váhu zcela neodpovídající jeho velikosti. Obzvláště, když těch malých příspěvků bude víc.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3810
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Scotty87 »

Problém provozu Mi-24 za rok 2025 je že budou odčerpávat peníze které by se dali využít účelněji. Například na nákup dalších AH-1Z. Navíc ukažte mi armádu velikosti AČR která by provozovala dva typy bitevních vrtulníků.
Indy2
svobodník
svobodník
Příspěvky: 29
Registrován: 29/9/2019, 18:15

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Indy2 »

Teoretickych nepratel mame vic, tohle mi prislo jako dobra analyza: https://www.armadninoviny.cz/uvaha-na-j ... vovat.html

A v hodne scenarich neni hlavni nepritel Rusko (mozna pres proxy). Takze dejme tomu ze by mil-24 byly opravitelne napr. (nahodne placnu)v 50% konfliktu. Bell-AH 1 asi ve vetsim procentu (80-90%?).

Ano Mil 24 odcerpavaji penize od H-1. Jenze z mnou postnutych linku vyplyva, ze GŠ chce skudlit i na H-1 a v tom pripade bych byl radsi za vetsi pocet vrtulniku, i ruznych typu. Jinak samozrejme za soucasne situace 12+12 nebo dokonce 16+16 H-1 by bylo nejlepsi (ale nevypada ze nastane)
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3810
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od Scotty87 »

Čistě za mě, jestli modernizovat deset Mi-24 nebo dokoupit další čtyři AH-1Z na cílový stav osm kusů, je celkem jasné rozhodnutí. Jeden z hlavních motivů přezbrojení vrtulníkového letectva je snižování závislosti na Rusku což modernizované Mi-24 moc nesplňují. Navíc armáda jasně řekla že s Mi-24 po roce 2025 nepočítá.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3934
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Nové vrtulníky pro AČR

Příspěvek od HONZIK11 »

Nakoupit střelivo do kanonu dokud je, nerizene rakety pro podvesne raketnicove bloky, nějaké bomby do pumovnice. Podvěsit třeba plamen a natáhnout protistrepinovy koberec do prostoru vysadku.
A na víc se vybodnout.
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“