"Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

technologie,historie,současnost
Odpovědět
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od kenavf »

Polarfox píše:...
Opět - nebudu se zaplétat do toho, zdali to byla látka A nebo B, zdali 100% věřit zdroji A nebo B. ...
A ešte som si spomenul na informáciu ktorá tiež nebola z ruského zdroja a to keď nám flakóniky s BOL ukazoval Collin Powel na pôde OSN v roku 2003. Ale podľa teba mu to určite podstrčil ten arcilotr Putin.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
vojta.j
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 104
Registrován: 18/2/2018, 21:07

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od vojta.j »

Prošel jsem si celou diskuzi dovolil bych si uvést, že klíčovou informaci zde máte už od 29/8 ze Skeptikova postu:
Ve 14-ti denním reportu ruského hydrometeorologického institutu ROSGIDROMET se objevilo i hlášení o měření zvýšených hodnot radioaktivity u Severodvinska.

С 8 по 23 августа 2019 года, после регистрации кратковременного резкого изменения радиационной обстановки в г. Северодвинске, подразделения Росгидромета в режиме повышенной готовности вели работы по осуществлению мониторинга радиационной обстановки на территории Архангельской области. Северное УГМС и НПО «Тайфун» проводили измерения активности и гамма-спектрометрический анализ проб радиоактивных аэрозолей в воздухе и выпадениях. Радионуклидный состав проб отобранных в Северодвинске, показал наличие короткоживущих техногенных радионуклидов 91Sr (T1/2=9,3 ч), 139Ba (T1/2=83 мин), 140Ba (T1/2=12,8 дней) и его дочернего радионуклида 140La (T1/2=40ч), продуктами распада которых являются инертные радиоактивные газы (ИРГ). Как указывалось ранее, ИРГ стали причиной кратковременного повышения МАЭД 8 августа 2019 года в г. Северодвинске.


Od 8. srpna do 23. srpna 2019, po zaznamenání krátkodobé prudké změny radiační situace ve městě Severodvinsk, provedly pracoviště Roshydromet, ve zvýšeném výstražném režimu, práce na sledování radiační situace v oblasti Archangelska. Severní UGMS a NPO "Tajfun" provedly měření radioaktivity a gama spektrometrickou analýzu vzorků radioaktivních aerosolů ve vzduchu a srážek. Radionuklidové složení vzorků odebraných v Severodvinsku ukázalo přítomnost krátkodobých technogenních (pocházejících z technické havárie) radionuklidů 91Sr (poločas rozpadu T1/2 = 9,3 h), 139 Ba (T1/2 = 83 min), 140 Ba (T1/2 = 12,8 dní) a jeho dceřiného radionuklidu 140 La (T1/2 = 40h), jehož produkty rozkladu jsou inertní radioaktivní plyny (IWG). Jak již bylo uvedeno dříve, IWG způsobily krátkodobé zvýšení MAED 8. srpna 2019 v Severodvinsku.
Jen Skeptikův kometář je zavádějící:
Uvedené radionuklidy se využívají v radioizotopových termoelektrických generátorech.
Vypadá to tedy, že vše do sebe zapadá a odpovídá i původní ruské informaci, že se jednalo o test motoru na tekuté pohonné látky s radioizotopovým zdrojem elektrické energie. A nic tedy nebylo utajováno, jen prostě existují nějaké detekční doby.
Teď by to chtělo nějakého jaderného inženýra, který by objasnil, jaké množství uvedených izotopů je nutné na naměřené zvýšení radioaktivity v epicentru nehody (zvýšení na úroveň CT vyšetření mozku = vůči pozadí relativně vysoké, ve skutečnosti relativně nízké ... cca 10x pod úrovní teoretického ohrožení organismu).
Osobně bych tipoval desítky až stovky gramů.

P.S. Vím že tomu různí "fóbové" nebudou věřit (uvedli to přeci ti Zlí Rusové), ale to je jejich problém. Dávám to sem pro ty chytřejší.
Tyto radionuklidty se nepoužívají v radioizotopových termoelektrických generátorech !! - viz jejich poločas rozpadu. K čemu by byl takový generátor, který za pár hodin/dnů přestane fungovat (radioaktivní látka se prostě rozpadne). Pro tyto generátory se používají izotopy s podstatně delším rozpadem (alespoň roky, případně desetiletí, ...).

Tyto nuklidy však jasně ukazují, že došlo k úniku produktů štěpné reakce. Tyto izotopy v přírodě nevznikají. Navíc tato reakce musela probíhat nedávno - hodiny, maimálně 1-2 dny před měřením (opět viz poločas rozpadu).

Doporučuji zagooglit výše uvedené izotopy. To jsou prostě neokecatelné indikátory štěpné reakce => muselo tedy dojít k havárii nějakého (byť třeba menšího) jaderného reaktoru. Jediná další možnost je nukleární exploze (což asi není tento případ).

Tedy, pokud Ruská meterologická služba skutečně naměřila,tyto izotopy, pak se to asi jinak vysvětlit nedá. Ale třeba někoho něco napadne :)
vojta.j
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 104
Registrován: 18/2/2018, 21:07

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od vojta.j »

Skeptik
Pokud vím, tak je jen jediná oficiální verze ... Test nového raketového motoru na kapalné pohonné látky s radioizotopovým zdrojem energie. Test byl dokončen a následně došlo k explozi.
Viz můj předchozí post, ta Ruská verze bohužel ani nedokáže vysvětlit měření samotných Rusů. Nechci spekulovat, co se stalo, ale očividně oficiální verze nesedí na dostupná fakta. Závěry ať už si udělá každý sám.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Mirek58 »

Tyto radionuklidty se nepoužívají v radioizotopových termoelektrických generátorech !! - viz jejich poločas rozpadu.
No, je zde háček. Takovýhle generátor se využívá bud dlouhodobě, nebo krátkodobě.
A další možnost je vývoj takového zdroje. Třeba nový typ článků.
A v raketě, torpedu se zřejmě neuvažuje nad tím, že dotyčná střela, torpedo bude kroužit měsíce a měsíce.
(Je mi jasné jaká zazní reakce, -takovéhle generátory se nedají dlouhodobě skladovat- , jenže připomenu na dobu skladování raket na kapalné PHM! Taky to šlo.)
ObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Dzin »

Tak jsem dohledal jak jsme tu probírali informace odborníků, že pokud jsou zjištěny zmíněné látky, musí jít o štěpnou reakci v reaktoru.
Dzin píše:Podle Nils Bohmera, norského odborníka na jadernou energetiku, došlo v Rusku k výbuchu jaderného reaktoru. Svědčí o tom ruskými úřady nahlášená přítomnost izotopů barya, stroncia a lanthanu. Odkaz v češtině.
Dzin píše:V anglické verzi tvrdí, že to musí být jaderný reaktor, co vybuchlo.
The presence of decay products like barium and strontium is coming from a nuclear chain reaction. It is a proof that is was a nuclear reactor that exploded,» Bøhmer says.

He explains that such mixture of short-lived isotopes would not have been found if it was simply an ‘isotope source’ in a propellant engine that exploded like Russian authorities first said.
Přítomnost produktů rozpadu, jako je baryum a stroncium, pochází z jaderné řetězové reakce. Je to důkaz, že to byl jaderný reaktor, který explodoval, říká Bøhmer.

Vysvětluje, že taková směs krátkodobých izotopů by nebyla nalezena, pokud by to byl jednoduše „zdroj izotopů“ v hnacím motoru, který explodoval, jak ruské úřady poprvé uvedly.
Dzin píše:Podle zde již několikrát zmíněného českého fyzika Vladimíra Wagnera, pokud byly naměřeny a identifikovány zmíněné radionuklidy, muselo jít o štěpný jaderný reaktor.
To co se uvádí v tomto poslední článku je vlastně jen několik měsíců stará věc, jak jsem psal a nebo jak píše vojta.j
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Polarfox »

kenavf píše:A ešte som si spomenul na informáciu ktorá tiež nebola z ruského zdroja a to keď nám flakóniky s BOL ukazoval Collin Powel na pôde OSN v roku 2003. Ale podľa teba mu to určite podstrčil ten arcilotr Putin.
Bijeme černochy? :D
Skeptik píše:Vše ostatní jsou spekulace novinářů a neziskových organizací.Dtto Salisbury resp. Porton Down
Bez ohledu na neziskovky, Sorose a Ilumináty, tak například v Salisbury operovalo několik jasných ruských agentů, ale očividně nikdo z načepýřených tu nemá nejmenší problém s tím, že ruská státní TV a Putin (který jednoho dokonce osobně dekoroval) z nich dělají civilisty a obchodníky se sportovními doplňky, přičemž všude jsou zcela jasné logické mezery, a ze všech lidí zároveň naprosté k**tény. Upřímně i kdyby se dotyční "obchodníci" následně pokusili Skripalovy ubít dětským autíčkem a ne otrávit novičokem, tak to nic nemění na tom, že ruská státní mašinérie nemá ani tolik úcty a ohledů ke svým oponentům, že by se zdržovala něčím, co by vyžadovalo vyšší mentální úroveň než má přejetý králík s mozkem o velikosti ořechu (opět rozjetým). Neboli jak tu padlo, Rusko má všechny totálně na háku, přičemž zastáncům absurdita nevadí a budou se vozit na podružnostech a oponenti s tím stejně nic neudělají, pokud nejsou páky.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Dzin »

Polarfox píše:...že ruská státní mašinérie nemá ani tolik úcty a ohledů ke svým oponentům
Spíše ke svým podporovatelům, neb pro ně jsou primárně určeny tyto zprávy.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od kenavf »

Polarfox píše:
kenavf píše:A ešte som si spomenul na informáciu ktorá tiež nebola z ruského zdroja a to keď nám flakóniky s BOL ukazoval Collin Powel na pôde OSN v roku 2003. Ale podľa teba mu to určite podstrčil ten arcilotr Putin.
Bijeme černochy? :D
Skeptik píše:Vše ostatní jsou spekulace novinářů a neziskových organizací.Dtto Salisbury resp. Porton Down
..
.. přičemž všude jsou zcela jasné logické mezery, a ze všech lidí zároveň naprosté k**tény....
Zaujímavé že teraz sa zrazu oháňaš "logickými medzerami". Ale keď ste upozornení na "logické medzery" a podvody v západných interpretáciách, tak ste schopní nanajvíš vytiahnuť "bitie černochov" a iluminátov. Putin nech si hovorí čo chce ale prečo vám nevadia logické medzery u západnej propagandy?
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Zemakt »

Jo, jenže o ní tu není řeč, že? Ono se to totiž tady jmenuje "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019. Naozaj čudné :roll:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Polarfox »

kenavf píše:Zaujímavé že teraz sa zrazu oháňaš "logickými medzerami". Ale keď ste upozornení na "logické medzery" a podvody v západných interpretáciách, tak ste schopní nanajvíš vytiahnuť "bitie černochov" a iluminátov. Putin nech si hovorí čo chce ale prečo vám nevadia logické medzery u západnej propagandy?
Já neříkám, že mi nevadí, pokud existují. Momentálně ale nemám čas na to, abych se probíral jednotlivými verzemi a posuzoval jejich relevanci (protože spousta těch logických mezer a důkazů se může opět ukázat jako ruská propaganda/dezinformace), tj. odděloval zrna od plev. Můj kontinuální přehled se v případě Severodvinsku zasekl nějaký čas nazpět a pak je to spíše namátkového rázu. Ale než jsem ten podrobnější přehled ztratil, tak to mělo naprosto typické znaky - mlžení, zapírání, postupné odkrývání informací, které vůči sobě úplně nekorespondovaly (tj. typická ruská metoda snapshotů), nezájem o vlastní obyvatelstvo a zahraniční partnery. Nemám teď čas podívat se na to, co ty teď tvrdíš, odkud čerpáš, proti čemu přesně se vymezuješ atd. atd. a jestli tedy na tvém tvrzení něco je či není. Jen jsem se pozastavil nad tím, že se tu tepe to či ono (a patrně nějaký záměrně vybraný extrémní/minoritní postoj vytržený z celkového kontextu), ale nikomu nevadí samotné jádro - tj. že se tam očividně stalo něco, o čem nechce být ruská strana sdílná a vypouští běžnou mlhu a všechny standardně fakuje. A vlastní obyvatelstvo a zbytek světa tápou a pokud to nebyla banalita, tak absolutně nemají tušení, s čím mají tu čest a jaké kroky podnikat.

A ne, Putin ať si nehovorí čo chce...pokud prezident Ruské federace a státní televize naprosto okatě a infantilně (kdyby to bylo sofistikované, tak to alespoň pochopím v principu, když ne moralitě) kryjí agenty tajné služby, kteří provedli akci na území cizího státu, která tak či onak nevykazovala znaky zcela standardní vraždy (nedokonané v případě samotného cíle) (i kdyby to nebyl novičok, tak použili určitě nějaký podobný humus) a která musela být schválena nejvyššími představiteli, tak je to naprostý výsměch.

Plus abych se vrátil k metodám - všimni si jedné věci - ruská obhajoba se prakticky nikdy nevydává cestou spolupráce a předkládání sofistikovaných důkazů, což je nejlepší cesta k očištění od jakýchkoli nařčení, nýbrž neustálým popíráním, kontinuální proměnou verzí, nesofistikovanými a snadno vyvratitelnými důkazy určenými pouze na efekt a pro vlastní publikum a pokusy o znevěrohodnění oponenta. Takto nebojuje někdo korektní a nevinný, takto bojuje někdo, koho nesvazují naprosto žádná pravidla a autority a jedinou zákonitostí je "stokrát opakovaná lež se stává pravdou".
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Skeptik »

vojta.j píše:Skeptik
Pokud vím, tak je jen jediná oficiální verze ... Test nového raketového motoru na kapalné pohonné látky s radioizotopovým zdrojem energie. Test byl dokončen a následně došlo k explozi.
Viz můj předchozí post, ta Ruská verze bohužel ani nedokáže vysvětlit měření samotných Rusů. Nechci spekulovat, co se stalo, ale očividně oficiální verze nesedí na dostupná fakta. Závěry ať už si udělá každý sám.
Nevím, nejsem jaderný fyzik a tak netuším, jaké radioaktivní prvky vznikají v radioizotopovém zdroji.
Nicméně to že se stroncium 90Sr v sovětských radioizotopových zdrojích (jako jediných) používalo je doložitelný fakt.
Strontium-90 has been used by the Soviet Union in terrestrial RTGs.
Z umělých radioizotopů se využívá stroncium-89 v lékařství a zejména stroncium-90 jako výkonný zářič v radioizotopových termoelektrických generátorech (RTG)
Nicméně já to uváděl hlavně jako reakci na Polarfoxovo plácání o "desítkách protichůdných ruských verzích".
Pokud vím, verze je jediná, potvrzená i ruskými jadernými fyziky z toho výzkumáku, co ty testy prováděl, a až na několik jednotlivců a novinářů tuto verzi nikdo oficiálně nezpochybnil.
-------------------------------------
Polarfox píše:Bez ohledu na neziskovky, Sorose a Ilumináty, tak například v Salisbury operovalo několik jasných ruských agentů, ale očividně nikdo z načepýřených tu nemá nejmenší problém s tím, že ruská státní TV a Putin (který jednoho dokonce osobně dekoroval) z nich dělají civilisty a obchodníky se sportovními doplňky, přičemž všude jsou zcela jasné logické mezery, a ze všech lidí zároveň naprosté k**tény.
Problém je ale v tom, že jsou to z obou stran "zpravodajské hry".

Také nevěřím, že ti dva tam byli na turistickém výletě. Ale současně nevím, zda tam byli zavraždit Skripala … a vše neskutečně posr.li … nebo zda tam náhodou nebyli proto, aby od Skripala něco převzali (viz Porton Down), a tím kdo to posr.l byl Skripal, protože se při balení toho, co z Porton Down získal, se sám kontaminoval.

Je tam příliš mnoho otázek.

a) proč "agenti" jednali tak diletansky ? … loupežné přepadení a hotovo (vražda "sovětským" nervovým jedem je neuvěřitelně pitomý způsob)
b) proč Skripal před odchodem z domu vypnul mobil? (nechtěl být rušen na procházce, nebo sledován? )
c) jaktože byla hned od počátku nasazena správná léčba a Skripalův dům zajištěn protichemickou jednotkou … když nikdo nemohl tušit, že jde o otravu BOL ?
d) jaktože se "agenti" našli, po několika týdnech, na záznamech z kamerového systému z "one way koridoru" z letiště ? (tyto kamery slouží jen pro detekci protipohybu, když se někdo pokouší proniknout do bezpečnostní zóny a standardně se zaznamenávají na "krátkou smyčku" - max 15 minut - aby se zbytečně nezatěžovalo úložiště dat … Kdo tedy udělal zálohu záznamu průchodu těch dvou, aby nedošlo k přemazání ? dtto platí o kamerách na ulicích v Salisbury - i ty musel někdo zazálohovat … Proč ?)
e) "výpověď" Skripalové byla jednoznačně naučená a odmeldovaná jak "přiznání soudruha Stráského" Proč neposkytla rozhovor vybrané skupince nezávislých novinářů ?
f) proč Skripal doteď nepromluvil osobně a v přímém přenosu ? Z čeho má MI6 strach ?

Jinými slovy, ti dva asi za Skripalem do Salisbury skutečně přijeli … ale nevíme PROČ.

Skripal před tím 2x žádal o povolení návratu do Ruska - a žádosti byly zamítnuty. Proč? Pokud ho chtěli zlikvidovat, tak stačilo ho do Ruska pustit … a nechat zmizet někde na Sibiři. Proč tedy akce, která jasně ukáže na Rusko ???
Nebo se snad Skripal chtěl nějak "revanšovat" svým bývalým kolegům z GRU, a "koupit si odpustek" ? Třeba tím, že zjistil něco o tom, co se děje Porton Dawn ?
(mimochodem Porton Down byl podezírán z toho, že dodával "Asadovy chemické zbraně", resp. rezidua po nich, tzv. Bílým přilbám)

Prostě na můj vkus příliš otázek a málo odpovědí na to, abych věřil jedné nebo druhé propagandě.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1218
Registrován: 23/7/2012, 14:54
Bydliště: Praha - Zbraslav

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Ejdou Rotacak »

2 Polar

líbí se mi lidi bez předsudků, kteří jsou nad věcí a nestranní :razz: navíc chovám neskonalý obdiv k jistotě, s kterou oddělují zrno od plev, hoaxy od faktů.

A ona stačí vlastně úplně primitivní poučka na tyhle internetové bitvy - pravdu má ten, kdo papouškuje západní média, lže ten, kdo papouškuje východní,
a ten co nevěří ani jedněm, tak je rovnou nepřítel státu a celé EU :D nepřišlo Vám ve vašich tezích o "Černobylu na Druhou" divné, že ani po týdnu
nedošlo k žádné hysterii (v Rusku ani v Evropě - když pomineme senzachtivé titulky v médiích) a to máme 21. stol?

To i v tom 86 se začala vařit voda během pár dní, přitom byl východ "hermeticky" uzavřen. Zas z prdu kulička....
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Dzin »

Skeptik
Sám ale docela dost skáčeš na ruskou propagandu. Když vezmu jen tvůj první příklad.
a) proč "agenti" jednali tak diletansky ?
Předně, agenti jsou normální lidé a jednají také tak. Nejsou to žádní Bondové ani géniové (alespoň ne všichni). I ti největší špioni dějin dělali chyby, které vedli k jejich odhalení (včetně glorifikovaných "pěti statečných" či "Abela", abych použil přirovnání k dalším ruským - sovětským agentům). Dělat chyby je lidské, agenti jsou lidé. Argument, proč by vyškolení agenti jednali tak hloupě je nesmyslný, stejně jako třeba argument, proč vyškolený chirurg provede špatnou operaci nebo automechanik špatnou opravu. Podle tohoto argumentu by nikdy nemohli agenti tajných služeb udělal chybu a to je tak do očí bijící hloupost, že se divím, že to vůbec jako argument můžeš použít.

Navíc nejednali nějak diletantsky a kdyby se to odehrálo buď někde jinde a nebo více v minulosti, nikdy by se na ně nepřišlo. Základem toho, proč byla odhalena jejich identita a způsob provedení tkví v rozšíření moderních technologií. V tomto případě nejvíce to, že v Anglii jsou masivně rozšířeny bezpečnostní kamery a díky jejich záběrům bylo možno na úrovni jaké dříve nebyla vůbec možná rekonstruovat co se tehdy vlastně stalo. Samotné provedení je dobré. Nebyl žádný svědek samotného atentátu, nikdo je tedy neměl jak označit a sami se snažili, aby je nikdo neviděl při jejich dalším konání. Což se povedlo a nebýt kamerových záznamů, nikdy by se na ně nepřišlo. Jako diletantské chování se to jeví jen proto, že je odhalili. Ale odhalení samo o sobě neznamená diletantství. Prostě jen ti co po nich šli, byli lepší a v tomto případě díky moderním technologiím. Prohra se nerovná automaticky diletantismus.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Julesak »

Polarfox píše: Bijeme černochy? :D
Áno, hlavne že pritom dodržíme
Polarfox píše:... základní mezinárodní slušnosti/pravidlech
však? :razz:
Polarfox píše:Neboli jak tu padlo, Rusko má všechny totálně na háku, ...
Tu súhlasím, áno, má. Totálne.
Ale prečo od neho chceš niečo iné? Po Bakerových sľuboch, Kosove, Iraku, dohode Sikorski/Fabius/Steinmeier?
Polarfox píše:...se tam očividně stalo něco, o čem nechce být ruská strana sdílná a...
Opäť súhlasím. Nechcú byť zdieľni (logicky, ide o novú a potenciálne prelomovú technológiu), tak zverejnia minimum informácií, tak ako píše skeptik. A tie desiatky verzií - tie si vytvorí kde kto.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od kenavf »

Na ako dlho je v EU povolené uchovávať kamerové záznamy z verejného priestoru. Po koľkých dňoch sa musia, podľa zákona, zmazať?
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Julesak »

Dzin - diletantské na tom je že ten "prieskum" pred samotnou akciou robili oni sami, že tam leteli na ruské pasy z RF, spôsob akým sa (vraj) zbavili zvyšku látky - to len tak narýchlo.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Zemakt »

A jsou-li záznamy legální, musí se smazat? Odpovím, nikoli. Obzvláště v tak obludném policejním státu, jakým VB fakticky je. Je to jen otázka kapacity uložiště respektive financí.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Dzin »

Julesak
Kdo jiný by jim měl udělat průzkum? Potřebovali se sami seznámit s místem útoku. Nebo bys chtěl poslat větší skupinu lidí? Tím ti roste šance na odhalení. Letět na ruské pasy je naprosto normální, běžně se to dělá, že letíš na pas svojí země, jen se vydáváš na někoho jiného. Přiláká to menší pozornost, než když se vydáváš za příslušníka cizí země a nejsi schopen ho úspěšně napodobit. Za koho by se měl vydávat rodilí Rus? Podobně i odhodit látku do koše není nějak diletantské. Tobě jde o to, aby tě s ní nechytili. Že ji najdou později tě už trápit nemusí, stejně odhalí už předtím čím byl otráven, minimálně jim to prozradí pitva.

Jsou to opravdu jen takové kvaziargumenty, které sice zpochybňují, ale jen velmi mělce. Když se nad nimi zamyslíš, nejsou nijak silné, spíše naopak. Resp. není faktický důvod je upřednostňovat.

kenavf
Není to nijak omezeno, pouze vágní po dobu účelu. Náš zákon v tomto hovoří takto
Musí být stanovena lhůta pro uchování záznamů, která by neměla být delší než je maximálně přípustná doba pro splnění účelu kamerového systému. Po uplynutí této doby by se data měla přemazat novými daty. Je možná výjimka, a to v případě zjištění bezpečnostního incidentu, kdy jsou záznamy předávány orgánům činným v trestním řízení. Ačkoliv zákon nespecifikuje, jaká je přiměřená a nezbytně nutná doba uchování záznamu vzhledem k uvedenému účelu, v praxi Úřadu se běžně operuje se třemi dny. Pokud se jedná o více dnů, musí být délka uchování řádně odůvodněna jednoznačnými důvody.
Pokud tedy máš jednoznačný důvod, nemusíš podle naší legislativy záznamy mazat nebo přepisovat. Jak píše Zemakt.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Julesak »

Prieskum - nezávislý prieskumný tím, napr. pár s kočíkom v ktrorom je schovaná kamera. Ktorý sa nikde na území UK s útočným tímom nestretne.
Cesta - tak napr. slovenský, alebo trebárs izraelský pas. V každom prípade cesta cez inú krajinu, napr. Fr. a cesta do UK bez kontroly.
A pod a pod a pod...
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: "Jadrový" incident v Severodvinsku 08.08.2019

Příspěvek od Polarfox »

Julesak píše:Tu súhlasím, áno, má. Totálne.Ale prečo od neho chceš niečo iné? Po Bakerových sľuboch, Kosove, Iraku, dohode Sikorski/Fabius/Steinmeier?
Co vlastně kdo po Rusku chce? Ať dělá to, co všichni ostatní, to dobré i zlé, ale v míře, co všichni ostatní a mantinelech, co všichni ostatní. Což by ale bylo možné pouze tehdy, pokud by Rusko nebyla oligarchistická kleptokracie řízlá autokracií, jehož současná politická garnitura si dala za úkol vnímání Ruska jako velmoci v kolejích SSSR, bez patřičného socioekonomického krytí, ale enormním apetitem, což často ústí v nebezpečné nebo absurdní situace. S tímto nastavením je, ať už byly Bakerovy sliby takové či ne, pro východní země členství v NATO darem z nebes. Jestli v tomto Západ opravdu selhal, tak díky bohu za to... Nikdo není bez chyby, ale nenapadá mě moc věcí, kterými by SSSR po roce 1945 a Rusko po roce 1989 přispěly ke stabilitě Evropy a jejímu kulturnímu a ekonomickému vzestupu. S opačnými by rozhodně problém nebyl...

Salisbury - Nevím, proč každý klade automatické rovnítko mezi tajné operace a efektivitu. Rusko v poslední době několikrát prokázalo, že je schopno vyloženě diletantských provedení a že často absentovaly základní podmínky krytí či vzetí v potaz moderních technologií (asi jako když vám vaši vojáci posílají hromadně do světa fotky/selfíčka/videa ze zemí, kde vaši vůdci tvrdí, že nejste, v uniformách, které tam nejsou a na technice, která tam není...), což znamená kamery, registry, sociální sítě atd. Pokud se podíváš na pátrání po identitě Boširova a Miškina a dalších různých agentů, tak zjistíš, že spousta věcí je těmto organizacím naprosto volných a i ty, jako amatér, by jsi patrně projevil často mnohem větší míru opatrnosti a paranoiy.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Odpovědět

Zpět na „Jaderné a kosmické zbraně“