Vojenská družice GOLEM

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13114
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Vojenská družice GOLEM

Příspěvek od Rase »

4890.jpg

Česká vojenská družice GOLEM

V roce 2018 byla zahájena výstavba Satelitního centra SATCEN ČR, které bude získávat a analyzovat elektrooptická i radarová obrazová data kosmického průzkumu velmi vysokého rozlišení téměř v reálném čase. Jedná se o naplnění jednoho ze závazků, ke kterému se Česká republika přihlásila v rámci svého členství v Severoatlantické alianci. Satelitní centrum zahájilo plnou operační činnost zahájilo od 1. ledna 2020 a funguje ve struktuře Vojenského zpravodajství. Z pohledu rozvoje schopností SATCEN ČR existuje záměr, že by Česká republika mohla disponovat vlastní národní družicovou technologií. Projekt nazvaný GOLEM (globální orbitální elektrooptický systém) by mohl být realizován do roku 2024. Dále je se uvažuje o projektu STRATOM (stratosférický obrazový systém) zajišťujícím průzkumné obrazové informace v rámci teritoria ČR - pravděpodobně půjde o výškové průzkumné drony s velmi dlouhou výdrží. V rovině umělé inteligence probíhá aktuálně vývoj projektu MODES (modulární expertní systém), což je modulární expertní systém využívající strojové učení, jehož schopnostmi bude automatická detekce, extrakce a identifikace zájmových objektů (např. vojenské techniky) na družicových snímcích.
SATCEN ČR nyní zpracovává informace především z komerčních družic a zřejmě také od některých vojenských družic spojenců. V případné vlastní družice ČR poskytnou naprostou nezávislost v průzkumu a mapování povrchu Země. O projektu GOLEM nejsou žádné bližší oficiální informace, ale očividně vychází z projektu HYPERION představeného VZLÚ (Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem) v listopadu 2019. VZLÚ od roku 2017 provozuje vlastní družici VZLUSat-1, která slouží v ověření základních družicových technologií a umožnila VZLÚ osvojit si základní družicové know-how. V roce 2021 odstartuje další družice VZLUSat-2. Tato družice ponese mimo jiné radiační detektor SpacePix a, což může mít souvislost s projektem GOLEM, experimentální kameru pro sledování Země. Ředitel VZLÚ Josef Kašpar v přednášce během listopadového Českého kosmického průmyslového dne přímo uvedl, že VZLUSat-2 otestuje technologii pro vyvíjenou satelitní konstelaci HYPERION. HYPERION je konstelace čtyř satelitů, o hmotnosti 50 až 300 kg, které využívají společnou platformu THEA. Příjem dat ze satelitů, obíhajících ve výškách kolem 450 až 500 km, zajistí pozemní řídící a datová stanice SOLUM. Mezi unikátní použité technologie patří mikroakcelerometry (zařízení schopná změřit velmi malá zrychlení a jejich pomalé změny působící na družici) a unikátní iontový pohon (využívající jako palivo zbytky atmosféry). VZLÚ vyvíjený iontový pohon umožní provozovat družice na velmi nízkých oběžných drahách (kde družice brzdí právě zbytky atmosféry). Na jednotnou platformu THEA půjde umístit různé náklady, od elektro-optiky pro různá elektromagnetická spektra, radary se syntetickou aperturou (SAR) či prostředky elektronického průzkumu. Pokud se bude GOLEM skládat ze čtyř družic, může každá nést jiné vybavení, například optiku pro různé vlnové délky, radary SAR nebo jiná průzkumná zařízení. Všechny čtyři satelity pak mohou společně snímkovat jedinou oblast a výsledné obrázky skládat dohromady. VZLÚ uvádí datum vypuštění konstelace HYPERION v roce 2024, což se shoduje s plánem projektu GOLEM.

Zdroj:
https://www.armadninoviny.cz/cesky-sate ... ml#diskuze
http://www.mocr.army.cz/informacni-serv ... t--218546/
https://www.vzlu.cz/cs/vzlu-predstavil- ... rettyPhoto
Naposledy upravil(a) Rase dne 8/3/2023, 20:56, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13114
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Vojenská družice GOLEM

Příspěvek od Rase »

Falcon 9 vynese koncem roku českou družici

Po úspěšném nanosatelitu VZLUSAT-1 vypustí Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) na oběžnou dráhu další družici – VZLUSAT-2, na jejíž palubě bude mimo jiné experimentální kamera pro průzkum země. Vypuštění druhého satelitu je dalším krokem ve strategickém plánu VZLÚ s názvem Space 2030, jehož cílem je do roku 2030 vybudovat na nízké oběžné dráze první českou konstelaci družic, které bude schopna plnit různá zadání dle přání zákazníka. První mise budou zaměřeny právě na sledování země v různých režimech. Hlavním úkolem VZLUSAT-2 je proto ověřit technologie pro pozdější mise – satelit bude kromě experimentální kamery vybaven jednotkou pro přesné řízení polohy a také další generací přístrojů, které se již osvědčily na předchozím satelitu VZLUSAT-1. "I přes pokročilá testovací zařízení na Zemi je nutné ověřovat nové technologii přímo ve vesmíru a k v tom jsou nanodružice neocenitelným pomocníkem. Z tohoto důvodu také chystáme VZLUSAT-2 (na obrázku), a v krátkém sledu i třetí družici – VZLUSAT-3, která nabídne možnost ověřit technologie i soukromým společnostem, které potřebují získat takzvanou flight heritage, tedy doklad, že jejich zařízení funguje ve vesmíru. Firmy se pak mohou přihlásit například jako subkotraktoři do misí ESA." Dodává Juraj Dudáš, vedoucí oddělení družicových systémů VZLÚ. Nanodružice vychází z osvědčené koncepce typu cubesat, která umožnuje podle typu mise na sebe "skládat" jednotlivé "kostky" o rozměru 10x10x10 cm. V případě VZLUSAT-2 se bude jednat o konstrukci 3U s třemi "kostkami", což dovolí instalaci experimentální kamery a dalších experimentů. Do přípravy satelitu se zapojilo i nové oddělení družicových systémů, které VZLÚ otevřelo na konci minulého roku v Brně. Brněnské pracoviště tak pomohlo navýšit personální kapacity VZLÚ nutné pro budoucí vesmírné projekty. Předpokládaný start satelitu je naplánován na konec roku 2020. Satelit by měl být vynesen raketou Falcon 9 od společnosti Space X.

https://www.vzlu.cz/cs/vzlu-vysle-na-ob ... rettyPhoto

bangabandhu_satellite.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 8/3/2023, 20:57, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13114
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Vojenská družice GOLEM

Příspěvek od Rase »

Včera večer byl z mysu Canaveral (KSC) vypuštěn Falcon-9, jež na palubě kromě jiného vynesl na oběžnou dráhu i českou družici typu CubeSat, Planetum-1. Ta se posléze úspěšné spojila s řídícím střediskem v Praze, všechny systémy jsou funkční a dráha družice stabilní. Družice obíhá po dráze ve výšce 520 km a zemi oběhne za 95 minut.

Družice je vybavena výklopným zařízením na měření magnetického pole Země, kamerou určenou k snímání povrchu Země, radiokomunikačním aparátem a aktivním systémem orientace, který umožní přesnou orientaci palubní kamery.

Družice velikosti CubeSat 1U (10×10×10 cm)

2 palubní počítače
2 vysílačky
2 kamery
orientační systém
10 solárních panelů
zdroj napájení
výklopný magnetometr
2 antény
6 sledovačů Slunce
18 teplotních čidel
Hurvínek (ano uvnitř je i malý Hurvínek)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3611
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Vojenská družice GOLEM

Příspěvek od seabee »

Rase píše: 26/5/2022, 12:52
Družice je vybavena výklopným zařízením na měření magnetického pole Země, kamerou určenou k snímání povrchu Země, radiokomunikačním aparátem a aktivním systémem orientace, který umožní přesnou orientaci palubní kamery.
U téhle velikosti satelitu je aktivní systém orientace majstrštyk. :up: :up: :up:
Nikde jsem nenašel, jak jsou stabilizovány orientace Muskovy družice Starlink. Panel musí stále mířit ke slunci a anténa na zem. Navíc ty novější mezi sebou komunikují laserem - to vyžaduje orientaci +- 0,0 úhlových vteřin. Poradí mi někdo?
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4208
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Vojenská družice GOLEM

Příspěvek od Alfik »

Rase píše: 26/5/2022, 12:52 ...
Hurvínek (ano uvnitř je i malý Hurvínek)
Ta loutka nebo ta lokomotiva? :twisted:
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Nesher
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1744
Registrován: 8/3/2017, 09:57

Re: Vojenská družice GOLEM

Příspěvek od Nesher »

Docela zajímavé informacemi o připravovaném projektu Golem X, výsledkem má být soustava 4 družic různé specializace od hmotnosti 50 kg do cca 300 kg. Monitorování zemského povrchu bude samozřejmě probíhat nejen opticky, v infračerveném nebo ultrafialovém spektru, ale také termovizí, pomocí radaru a později možná i pomocí laserů využívajících technologii lidaru (skenování zemského povrchu laserem). Kvůli relativně krátkému času na komunikaci mezi základovou stanicí a družicí mají družice být schopné komunikace mezi sebou a zefektivnit tak komunikaci. Diskutuje se i o možnosti umístění dalších základnových stanic ve spojeneckých zemích nebo v jiných zemích na čistě komerční bázi (pronájem prostoru pro zřízení stanice).
Pokud se to,podaří dotáhnout, tak to možnosti AČR posune o řádný kus dopředu.

https://www.denik.cz/veda-a-technika/sp ... .sznhp.box
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“