Q-lodě v Kriegsmarine?

Moderátor: jarl

Odpovědět
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Q-lodě v Kriegsmarine?

Příspěvek od vodouch »

Sice se domnívám, že mám zu wenig (příliš málo) materiálu pro otevření nového tématu, přesto mi Sache (věc) připadá natolik zajímavá, že jsem se toho odvážil.

Třeba se někdo přidá.

Při obligátním broušení (browse) po internetu v nezkrotné touze najít nové informace o vzducholodích jsem se jak jinak než přes vzducholodě a britské ponorky dostal ke článku SMS Schiff K. Je o osobním parníku, přestavěném na U-Boot-Falle (pro znalé angličtiny Q-boat, pro ryzí Čechy ponorková past.) Loď byla přidělena 12. listopadu 1915 k 1. obchodní ochranné flotile v Baltském moři a doprovázela konvoje k ochraně před ponorkami. Zkomplikovala život třem ponorkám - ruským Gepard a Bars a britské E43. Předpokládalo se, že měla na svědomí i E18, ale její vrak byl nalezen a došlo se k závěru, že se stala obětí miny. V roce 1917 byla loď přidělena k Sonderflotille, jejíž úloha spočívala v ochraně německých rybářských plavidel v Kattegatu. Náhlý přepad flotilou 13 torpédoborců pod dálkovým zabezpečením dvěma lehkými křižníky a druhou eskadrou bitevních křižníků loď neustála, byla potopena spolu s osmi trawlery.
Obrázek
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11468
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Q-lodě v Kriegsmarine?

Příspěvek od Zemakt »

Sonderflotille
Když už zde máme jazykozpytné okénko, jen doplním: "zvláštní flotile". Jinak, velmi zajímavý námět. Jsem netušil, že podobnými "vifikundacemi" disponovali i "Bošové". A jenom drobnost, nejednalo se o Kriegsmarine, ale o Kaiserliche Marine. Drobnost :wink:, díky.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo Německa“