Stalo se

Britské, americké, ruské, japonské osobnosti a vojáci.

Moderátoři: Pátrač, Tkuh

Odpovědět
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Stalo se 21. dubna

Příspěvek od Kouzelnik »

mantrevival píše:(...)
21. dubna 1990: Jan Pavel II. v Praze
Tento první ne-italský papež zavítal do Československa. Vrcholem návštěvy Jana Pavla II. byla mše na Letenské pláni, na kterou přijelo na půl milionu věřících. Jan Pavel II. poté odjel i na Moravu, kde sloužil mši na Velehradě – místě, kde podle legendy sídlili věrozvěstové Cyril a Metoděj. Své putování po Československu zakončil v Bratislavě.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Pavel_II.
A taky se JP2 omluvil za minulost - např. za to špatné čím se provinili předchůdci JP2 na Janu Husovi. A povzbuzoval k dialogu mezi jednotlivými národovci všech možných názorů v tehdejším Česko-Slovensku... snad o to hladší byl rozchod v 01/1993.
https://plus.rozhlas.cz/pred-25-lety-me ... ze-6512717
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/30 ... avel-ii-do


Mimochodem - tipuji, že povzbuzování k dialogu mezi lidmi různých názorů v ČSFR (např. produktivní dialog mezi národovci) byl IMHO tím hlavním důvodem proč zrovna do Česko-Slovenska mířila první cesta JP2 do nějaké ex-sovětské země po pádu železné opony... např. do Maďarska zamířil až o dost později.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_p ... l_II#1990s
R.I.P.
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 22. dubna

Příspěvek od mantrevival »

22. dubna 1370: zahájení stavby Bastilly
Na příkaz krále Karla V. Byla zahájena stavba Bastilly, v té době součást Pařížského opevnění. Stavba byla dokončena v roce 1383 a sloužila svému účelu až do 15. století, kdy byla přeměněna na vězení. Nejvíce se proslavila jako symbol francouzské revoluce v roce 1789. Byla zbořena a materiál byl použit na stavbu mostu Concorde a různé suvenýry. Jeden klíč byl darován G. Washingtonovi a je uložen v muzeu Mount-Vernon.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Bastille

22. dubna 1500: Pedro Cabral přistál v Brazílii
V odpoledních hodinách zakotvily Cabralovi lodě u břehů Brazílie. Byly na cestě od 9. března kdy opustily Lisabon, kdy flotila měla 13 lodí. Když se roku 1501 Cabral vrátil zpět do Evropy zbyly mu jen dvě.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pedro_%C3%81lvares_Cabral

27. dubna 1622: dobytí Hormuzu
Společná Anglo-Perská vojska dobyla po deseti týdenním obléhání ostrov Hormuz, který patřil od roku 1507 portugalskému království. Dnes je součástí Iránu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Per ... e_of_Ormuz

22. dubna 1876: první hra Národní basebalové ligy
Dva měsíce po založení byl odehrán první zápas mezi Philadelphia Athletics a Boston baseball club, který vyhrál Boston 6–5.
https://en.wikipedia.org/wiki/National_ ... Foundation

22. dubna 1899: Land rush
Rozdělení nějakých 8.000km2 neobsazené americké půdy, indiánské území, proběhlo způsobem – kdo dřív přijde, ten dřív mele. Akce se zúčastnilo 55tisíc osadníků. Po výstřelu všichni vyrazili vpřed a zmizeli v prachu. Celá akce skončila téhož dne, města Oklahoma City a Guthrie se rozrostly o vice jak 10tisíci obyvatel.
https://www.history.com/this-day-in-his ... ush-begins

22. dubna 1915: použití chlóru u Ypres
V rámci druhé bitvy u Ypres použili Němci poprvé bojovou otravnou látku Chlór, který poškozuje dýchací cesty. Bylo ho celkem 171t!! a zasáhl úsek cca. 8km, kde byly dvě francouzské divize, které se stáhly. Jejich místo převzali Kanaďané a tvrdě za to zaplatili.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chlorine

22. dubna 1944: první bojové použití vrtulníku
Na čínsko-burmsko-indické frontě byl poprvé použit vrtulník Sikorski R-4 k záchranné operaci. Pilotoval ho poručík Carter Harman z 1. Letecké skupiny speciálních sil a i přes vysokou nadmořskou výšku, vlhkost, slabý motor, malou nádrž a možnost přepravovat pouze jednu osobu se mu během dvou dnů (přehřátý motor a špatné počasí) podařilo zachránit jednoho US pilota a tři britské pasažéry ze sestřeleného L-1 Vigilant.
https://www.defensemedianetwork.com/sto ... -wwii-ww2/
https://en.wikipedia.org/wiki/Carter_Harman

22. dubna 1944: Operace Persecution
Vylodění na ostrově Aitape v rámci Operace Reckless. Cílem operace bylo zabezpečit Hollandii a odříznout 18. japonskou armádu na Wewaku. Boje trvaly až do 4. května.
https://en.wikipedia.org/wiki/Landing_at_Aitape

22. dubna 1944: napadení povětrnostní stanice Bassgeiger
Po obsazení Dánska německými vojsky zůstalo Grónsko bez vlády. Američané po vstupu do války s Německem, navázali nejen obchdoní styky s Grónskem. Na ochranu Grónska byly používány psí spřežení. Kvůli své vhodné poloze se obě válčící strany snažili umístit na tento ostrov své povětrnostní stanice. Třetí německá tajná stanice Bassgeiger byla odhalena a napadena šesticí členů psí patroly 22. dubna 1944. Při přestřelce byl zabit jeden německý poručík. Stanice byla následně evakuována 3. června 1944.
https://en.wikipedia.org/wiki/Greenland_in_World_War_II

22. dubna 1945: vzpoura v KT Jasenovac
Vyhlazovací tábor Jasenovac byl zřízen Ustašovským režimem ve Slavonii a přezdívalo se mu Balkánská Osvětim. Většina vězňů byly Srbové, Židi a rómové. Po válce byly odhadované počty zabitých v rozmezí od 700tisíc až po 1.4milionů. Za Jugoslávie bylo zjištěno číslo cca. 59tisíc zabitých. Před osvobozením se zbytek vězňů v táboře vzbouřil a pokusili se utéct. To se povedlo jenom 54, zbytek cca. 600 byl zabit. Po této vzpouře Ustašovci zabili zbytek vězňů a celý kemp zapálili.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jasenovac ... ation_camp

22. dubna 1945: osvobození Opavy
28. dubna bude na ČT 2 dokument o Ostravské operaci, tak snad to bude stát za to.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/132 ... 038257001/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ostravsk%C3%A1_operace
https://opavsky.denik.cz/zpravy_region/ ... opava.html

22. dubna 1945: osvobození Mikulova
Před 75. lety byl osvobozen Mikulov jednotkami 2. ukrajinského frontu maršála Malinovského.

22. dubna 1947: Zikmund a Hanzelka jedou do Afriky a Jižní Ameriky
Cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka vyrážejí ve voze T87 na cestu do Afriky a následně do Jižní Ameriky.
https://plus.rozhlas.cz/rok-1947-vzhuru ... tu-7630409

22. dubna 1951: bitva u Kapyongu
V rámci Korejské války, Čínské jarní ofenzívy, byla svedena třídenní bitva mezi čínskou lidovou armádou a australsko-kanadskými jednotkami OSN s podporou novo-zélandského dělotřelectva. Jednotky britského království prokázaly obrovskou statečnost a zastavily Číňany na jejich postupu k Soulu a zabránily rozdělení 1. a 9. US sboru. Ztráty na straně jednotek UN nebyly nijak veliké ale na čínské straně šly do tisíců.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kapyong

22. dubna 1956: Sověti odhalili tunel CIA
V Berlíně byl oficiálně odhalen tunel CIA, který byl používán pomalu jeden rok pro odposlechy telefonních rozhovorů-. KGB o něm věděla hned od začátku ale nechtěla ohrozit svůj zdroj – britský diplomat G. Blake – a tak sehrála tuto scénku až po roce.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Op%C3%A9ration_Gold

22. dubna 1957: První losování Sportky
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sportka#Historie

22. dubna 1997: Operace Chavín de Huántar
Po 126 dnech zadržování rukojmích vtrhlo 142 členů speciální jednotky Peruánské armády do prostoru japonské ambasády. Cíl byl osvobodit všechny rukojmí, kteří byli zadržováni 14 členy revolučního hnutí Tupac Amaru. Peruánská armáda nacvičovala útok na ambasádu na modelu ve vojenské škole a byly vyhloubeny dva tunely k proniknutí do objektu. V rámci zásobování ambasády byly v různých věcech dopraveny štěnice, které diplomaté umístili v objektu. Také jim byly doručeny pestrobarevné obleky, aby se odlišili od únosců. V 15.23 místního času vtrhlo komando z několika směrů do areálu ambasády. Vše probíhalo jako po másle – všech 14 členů Tupac Amaru bylo zabito. Na druhé straně přišel o život velitel jednotky, jeden člen komanda a jeden rukojmí.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Op%C3%A9r ... %C3%A1ntar

22. dubna 2008: F-117 vyřazen ze služby
Některá letadla jsou stále uložena v klimatizovaných skladech a některá stále ještě létají.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_F-117_Nighthawk
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 23. dubna

Příspěvek od mantrevival »

23. dubna 1014: bitva u Clontarfu
Vojsko vyvoleného Irského krále Briana Boru porazilo koaliční vojska králů Dublinu a Leinteru s podporou vikingů Sigurda Orkneyského. Většina vůdců byla v bitvě zabita, ale rozhodující bylo osvobození Irska od cizí nadvlády.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Clontarf

23. dubna 1348: den Podvazkového řádu
Nejstarší britský rytířský řád, který vznikl za krále Eduarda III v den sv. Jiří, patrona Anglie. Řád byl založen již v roce 1344 ale první oficiální zmínka byla až o čtyři roky později.
https://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_the_Garter

23. dubna 1516: Reinheitsgebot
Po sjednocení Bavorska byl v život uveden Zákon o čistotě, týkající se kvality piva. Originál byl podepsán v Mnichovském knížectví v roce 1487. Zákon stanovil suroviny použitelné pro výrobu piva – voda, ječmen a chmel. Kvasnice tam nebyly protože je ještě neznaly. Zákon také stanovil ceny piva v závislosti na ročním období a typu piva a samozřejmě tresty za podvádění.
https://en.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot

23. dubna 1521: bitva u Villalaru
V rámci rok trvající ozbrojené revolty proti králi Karlovi V Habsburskému došlo k rozhodující bitvě u Villalaru, ve které byli vzbouřenci poraženi. Tři velitelé povstalců byli zajati a na druhý den popraveni. Tím fakticky skončila celá rebelie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Villalar

23. dubna 1655: bitva u Santo Dominga
V rámci Anglicko-Španělské války proběhla sedmidenní bitva u Santo Dominga. I když britská přesila byla 6-ti násobná, Britové nedokázali zvítězit a obsadit ostrov Hispaniola. Aby si spravili chuť, odtáhli do Jamajky, kterou dobyli v květnu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_ ... ngo_(1655)

23. dubna 1661: král Karel II. korunován Anglickým králem
Korunován v roce 1649 králem Skotska, poražen roku 1651 u Worcesteru vojskem Olivera Cromwella, opustil Anglii. Po osmi letech exilu ve Francii, se vrátil a byl v roce 1661 korunován Anglickým králem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_II_of_England

23. dubna 1809: bitva u Ratisbonnu
Další vítězná bitva Napoleon I. po které se rakouská vojska stáhla a francouzská vojska začala svůj pochod na Vídeň, kde se objevily v květnu. V bitvě o Řezno byl Napoleon I. trefen střelou do nohy. Naštěstí střela nebyla vystřelena z blízka a tak mu způsobila jenom modřinu.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_de_Ratisbonne

23. dubna 1815: Druhé Srbské povstání
Po desetiletém období srbské nezávislosti bylo Srbsko re-anektováno Osmanskou říší. To vyvolalo vzporu, která trvala více jak dva roky a po které získalo Srbsko částečnou nezávislost na Osmanské říši. Úplnou nezávislost získalo až v roce 1878.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Druh%C3%A ... %A1n%C3%AD

23. dubna 1921: podpis dohody mezi ČSR a Rumunskem
Rok od podpisu dohody s Jugoslávií byla podepsána druhá část „malé dohody“ o vojenské spolupráci s Rumunskem. Jugoslávie podepsala dohodu s Rumunskem v červnu 1921.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A1_dohoda

23. dubna 1941: řecký král prchá do exilu
Po útoku Wehrmachtu na Řecké království a sebevraždě předsey vlády Koryzise se po čtyřech dnech rozhodl i s vládou opustit pevninské Řecko a přesunul se na Krétu. Z Kréty byl nucen prchnout přes Egypt do Anglie. Po válce se vrátil zpět a vládl do roku 1947, kdy nečekaně zemřel.
https://en.wikipedia.org/wiki/George_II_of_Greece

23. dubna 1942: bombardování Rostocku
Po pět nocí bylo město bombardováno letouny RAF. Tento den se náletu zúčastnilo 161 bombardérů.
https://www.ndr.de/geschichte/chronolog ... ck101.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Luftangriffe_auf_Rostock

23. dubna 1942: bombardování Exeteru
V rámci operace Baedecker Blitz provedly letouny Luftwaffe noční útok na Exeter jako oplátku za bombardování Lübecku. Při náletu zahynulo na 70 osob, Němci neztratili ani jeden letoun.
https://de.wikipedia.org/wiki/Baedeker_Blitz

23. dubna 1945: vyhlazení obce Prlov
V ranních hodinách byla obec obsazena německými jednotkami. Za pomoc partyzánům bylo zabito na 23 obyvatel a vypáleno 8 usedlostí.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Prlov

23. dubna 1945: 2. ukrajinský front u Brna
Po nočním náletu začaly osvobozovací boje o Brno, kterým velel maršál Malinovskij. Boje skončili 26. dubna.
https://www.encyklopedie.brna.cz/home-m ... &load=3994

23. dubna 1945: KT Flossenbürg osvobozen
US jednotky osvobily koncentrační tabor Flossenbürg v blízkosti Českých hranic.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Koncentra ... nb%C3%BCrg

23. dubna 1945: Nalezen ztracený vlak
6. – 11. dubna byly vypraveny tři transporty z KT Bergen-Belsenu. Poslední “ztracený” transport, odjel 11.4. a byl nalezen sovětskou armádou v Tröbitz. Vlak byl na cestě do Terezína a ve vagónech bylo na 2400 židovských vězňů. Z nich na 200 cestu nepřežilo a následně dalších 320 zemřelo na tyfus. K nim musíme připočítat i nějakých 30 obyvatel Troebitzu, kteří se nakazili.
Samotný KT Bergen-Belsen byl kvůli skvrnitému tyfu vypálen britskou armádou.
https://de.wikipedia.org/wiki/Verlorene ... %C3%B6bitz

23. dubna 1945: Alsos odhalil zkušební reaktor v Haigerlochu
Speciální jednotka Alsos, jejímž cílem bylo rozkrytí Německého jaderného programu dorazila 23. dubna 1945 do Haigerlochu. Vojáci nalezli experimentální reaktor z grafitu, ve kterém ale nebyl ani uran ani těžká voda. Uranové tyče, asi 1.5t, byly nalezeny zakopané v poli a těžká voda byla vypuštěna do žumpy.
https://en.wikipedia.org/wiki/Alsos_Mission#Germany

23. dubna 1949: dobytí Nanjingu
V rámci druhé fáze Čínské občanské války dobyli Čínské komunistické jednotky hlavní město Kuomintangu – Nanjing. Vláda pod tlakem komunistů uprchla na Jih do Guangzhou odkud byla nucena v říjnu uprchnout na Tchaj-wan a velký Mao Ce-tung se stal vládcem Číny.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Civil_War

23. dubna 1951: zadržení US novináře Oatise
V tento den byl zadržen americký novinář Oatis československou státní policií za špionáž ve prospěch USA. Byl odsouzen k desetiletům vězení, ale byl propuštěn po smrti Stalina v roce 1953.
https://en.wikipedia.org/wiki/William_N._Oatis

23. dubna 1955: Akademik Wichterle vynalézá čočku
Tento si profesor Wichterle nechal patentovat hydrofilní gel polyHEMA a s pomocí stavebnice Merkur vyrobil první kontaktní čočku.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kontaktn% ... Do%C4%8Dka

23. dubna 1967: start Sojuzu-1
Z Bajkonuru odstartovala družice Sojuz-1 s plukovníkem Komarovem na palubě. Po celém dni na orbitu se mu při návratu zamotal hlavní brzdící padák a Sojuz-1 narazil plnou rychlostí do země. Komarov byl na místě mrtev.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sojuz_1
WHO DARES, WINS!
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Stalo se 23. dubna

Příspěvek od Kouzelnik »

mantrevival píše: (...)
23. dubna 1945: 2. ukrajinský front u Brna
Po nočním náletu začaly osvobozovací boje o Brno, kterým velel maršál Malinovskij. Boje skončili 26. dubna.
https://www.encyklopedie.brna.cz/home-m ... &load=3994 (...)
Osobní vzpomínky obyvatele Brna na události v dubnu 1945 - zapsal zdejší uživatel @Tunac: http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=74&t=1651
R.I.P.
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 24. dubna

Příspěvek od mantrevival »

24. dubna 1184 PK: příjezd Trojského koně
Po deseti letech neúspěšného obléhání Troji, změnili Řekové přístup a nabídli Trojanům dárek v podobě dřevěného koně. V něm bylo ukryto několik vojáků, kteří v noci otevřeli brány města. Dnes je Trojský koník trošku jiný a působí na jiných platformách.
https://en.wikipedia.org/wiki/Trojan_Horse

24. dubna 1547: bitva u Mühlbergu
V rámci Šmalkaldské války, katolická vojska pod velením Karla V. Habsburského na hlavu porazila luteránskou ligu, kterou vedli Johann Frederick I. a Filip I. Hessenský. K míru mezi těmito dvěma frakcemi došlo až po podpisu Augsburského míru (1548), který zajistil každému vládci možnost si vybrat svobodně svou víru.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_M%C3%BChlberg

24. dubna 1877: zahájení Rusko-turecké války
Tento den zahájila Východní ortodoxní koalice v čele s Ruskem poslední Rusko-tureckou válku. Válka trvala rok a na jejím konci byla poražena Osmanská říše. Boje byly ukončeny na nátlak světových velmocí. Konec války znamenal získání nezávislosti Rumunska, Srbska, Černé hory na Osmanské říši.
https://en.wikipedia.org/wiki/Russo-Tur ... 80%931878)

24. dubna 1915: zatčení Arménských intelektuálů
Zatčení na 250 arménských intelektuálů v různých částech Turecka je označováno za začátek arménské genocidy. 24. duben je zároveň památný den Arménie, kdy si tuto tragickou událost připomíná.
https://en.wikipedia.org/wiki/Deportati ... April_1915

24. dubna 1918: první tanková bitva u Villers-Bretonneux
V průběhu německé Jarní ofenzívy došlo k prvnímu střetu tanků. Na jedné straně byly tři německé A7V a na druhé tři Mark IV. Dva „ženské“ Mark IV byly ihned vyřazeny a jen díky dobré výzbroji Mark IV „mužského“ se podařilo jeden německý tank vyřadit z boje a druhé dva ustoupily. Mark IV pokračoval s podporou malých Whippetů až doby než byl poškozen dělostřelectvem a opuštěn posádkou.
https://en.wikipedia.org/wiki/Second_Ba ... Bretonneux

24. dubna 1926: Podpis smlouvy o přátelství a neutralitě
Na dobu pěti let byla v Berlíně smlouva mezi těmito dvěma zeměmi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Berlin_(1926)

24. dubna 1942: zatčení J. Fučíka
Člen druhého ilegálního ústředního výboru KSČ byl zatčen v Praze. Zemřel rok a půl poté v německé věznici Plotzensee u Berlína.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Julius_Fu%C4%8D%C3%ADk

24. dubna 1944: nájezd SBS na Santorini
Jeden z cílových ostrovů Special Boats Services s cílem zničit námořní pozorovací stanoviště a rádiové stanice německé armády na Kykladských ostrovech. Nájezd na Santorini byl úspěšný, stanice byla zničena za cenu dvou mrtvých komandos, 13 civilistů zabitých výbuchem náloží a pěti zastřelených civilistů v rámci následujících represálií.
https://en.wikipedia.org/wiki/Raid_on_Santorini

24. dubna 1946: první let Jak-15 a Mig-9
Po dvou letech vývoje vzlétl první Jak-15, který používal motor Junkers Jumo 004.
Mig-9 používal motor BMW 003.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jakovlev_Jak-15
https://cs.wikipedia.org/wiki/MiG-9

24. dubna 1949:
Byla založena organizace Pionýr, která nahradila zakázané skauty.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pion%C3%B ... 1de%C5%BEe

24. dubna 1955: Churchill povýšen do rytířského stavu
Královna Alžběta II. ho povýšila do stavu rytířského a stal se členem Podvazkového řádu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill

24. dubna 1957: Suezký kanál znovu-otevřen
Po půl roce od ukončení Suezské krize a zablokování kanálu potopenými loděmi, byl kanál znovu zprovozněn.
http://www.reformation.org/1956-suez-canal-crisis.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Suez_Crisis

24. duben 1980: Operace Eagle Claw
Dvoudenní operace na osvobození 52 rukojmích zadržených na US Ambasádě v Teheránu. Její neúspěch vedl k obrovské nevoli mezi americkým občany a prezident Carter ji připsal i svůj neúspěch ve volbách. Jednalo se o první operaci jednotky Delta. Operace byla od samého začátku provázena problémy a v jejím průběhu byla dokonce zrušena samotným prezidentem. Američané ztratili osm vojáků a čtyři byli zraněni při srážce vrtulníku RH-53 s EC-130. Dále přišli o všechny vrtulníky z nichž dva sloužily, slouží, u Iránského námořnictva. Zbylý vojáci byli evakuováni zbylou EC-130.
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Eagle_Claw

24. dubna 1993: Bishopsgate bombing
Pumový útok IRA na finanční centrum v Londýně. Hodinu před odpálením informovali policii a pak odpálili náklaďák IVECO s výbušninou – cca 1t ammoniaku schovanou pod asfaltem. Naštěstí byla sobota a Policie už v době telefonátu věděla o podezřelém náklaďáku, a tak byl zabit pouze jeden přihlížející novinář a 44 osob bylo zraněno. Materiální a finanční škody byly obrovské a pachatele se nepodařilo dopadnout.
https://en.wikipedia.org/wiki/1993_Bishopsgate_bombing
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 25. dubna

Příspěvek od mantrevival »

25. dubna 404 PK: ukončení Peloponéské války
Po dlouhých 27 letech skončila válka mezi stoupenci Atén a Sparty. K jejímu konci přispělo úspěšné obležení Atén.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pelopon%C ... v%C3%A1lky

25. dubna 775: bitva u Bagrevandu
Vojska Arménských princů se naposledy utkala s armádou Abbasidského kalifátu. V bitvě padli všichni arménští vůdci a většina jejich rodin uprchla do Byzantské říše. Na dobytém území byl nastolen islám na místo křesťanství.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Bagrevand

25. dubna 1142: bitva u Vysoké
Český kníže Vladislav II. se utkal v této bitvě s moravskými oddíly Konráda II. Znojemského, podpořené vojenskými družinami české šlechty. Vladislav prohrál a byl nucen ustoupit do Prahy. Odtud spěchal za římskoněmeckým králem Konrádem III a požádal ho o pomoc. Ten přikývl a mezitím co sháněli vojsko, Konrád II. oblehl Pražský hrad. V červnu když už to vypadalo špatně, se vojsko krále Konráda objevilo u Plzně a kníže Konrád II. raději odtáhl zpět na Moravu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Vysok%C3%A9

25. dubna 1607: bitva u Gibraltaru
V rámci 80-ti leté války se odehrála námořní bitva mezi Holandskou a Španělskou flotilou. Dutch guys pod vedením admirála van Heemskercka překvapili španělskou flotilu zakotvenou v Gibraltarském zálivu. Za cenu 100, včetně admirála, Holanďané drtivě vyhráli. Po této válce následovalo 12-ti leté příměří, ve kterém Španělsko de facto uznalo samostatné Holandsko.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of ... tar_(1607)

25. dubna 1707: bitva u Almansa
V rámci Války o španělské nástupnictví proběhla bitva u Almansa. V bitvě se utkal král Filip V. Španělský z rodu Bourbonů s vojskem Habsburského císaře Karla VI. Bitvu vyhrál Bourbon a získal severo-východní část Španělska.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Almansa

25. dubna 1792: La Marseillaise
Jedna z nejbojovnějších národních hymen vznikla rukou Claude Joseph Rouget de Lisle.
https://www.youtube.com/results?search_ ... rseillaise

25. dubna 1846: Thorntonova prohra
Mexická vojska se utkala s americkou armádou 20mil od Campu Zachary Taylora a vyhrála. Velitel američanů kapitán Thornton a několik desítek vojáků bylo zajato. Pro US prezidenta J.K. Polk to byla záminka vyhlásit mexiku válku a tak začala Americko-Mexická válka, která bude trvat další dva roky.
https://en.wikipedia.org/wiki/Thornton_Affair

25. dubna 1859: zahájena stavba Suezského kanálu
Po několika letech příprav, zahájili Britové společně s Francouzi stavbu Suezského kanálu, v místech kde je dnes Port Said. Jeho stavba bude dokončena 17. listopadu 1869.
https://en.wikipedia.org/wiki/Suez_Canal

25. dubna 1864: bitva u Marks' Mills
Další z bitev Americké občanské války, ve které vyhrála vojska Konfederace pod velením generála Fagana.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Marks%27_Mills

25. dubna 1898: USA vyhlašují válku Španělsku
Americký senát oficiálně vyhlásil válku Španělsku, která bude mít rychlý průběh a skončí za deset týdnů. Pro Američany to bude skvělá vizitka na mezinárodní scéně, kdežto Španělé utrpí jak morální, tak vojenskou porážku.
https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish%E ... erican_War

25. dubna 1915: vylodění na Gallipoli
Po dvoudenním odkladu proběhlo vylodění spojeneckých vojsk na poloostrově Gallipoli. Toto dobrodružství skončí děsivými ztrátami na obou stranách, ale větší radost budou Turkové. Austrálie a Nový Zéland vyhlásily tento den jako památný, k uctění všech jejich vojáků, kteří padli v této bitvě.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gallipoli_campaign
https://en.wikipedia.org/wiki/Anzac_Day

25. dubna 1917: Hladové bouře – Prostějov
Vlna nevole proti špatnému zásobování zasáhla území Čech a Moravy.
https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2 ... lo-23-lidi

25. dubna 1945: poslední bombardování Škodovky
Poslední nálet na plzeňskou Škodovku, který ji zničil ze 70%.
https://www.historynet.com/world-war-ii ... ission.htm

25. dubna 1945: setkání US Army a RA – Den Elbe
Obě armády se setkaly u Torgau na Labi. Jednalo se o příslušníky 1. US armády a 1. ukrajinského frontu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Elbe_Day

25. dubna 1945: fašistická Itálie se vzdala
https://en.wikipedia.org/wiki/Liberation_Day_(Italy)

25. dubna 1950: generál Svoboda odvolán
Ministr národní obrany Ludvík Svoboda byl odvolán z funkce, ve které ho nahradil zeť Klementa Gottwalda - Alexej Čepička.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ludv%C3%A ... v_KS%C4%8C

25. dubna 1960: Operace Sandblast
Operace, které se zúčastnila ponorka USS Triton s posádkou, a jejich úkolem bylo obeplout Zeměkouli. Jelikož se jednalo o jadernou ponorku, zvládla to celé pod vodou.
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Sandblast

25. dubna 2005: Bulharsko a Rumunsko podepsali přístupovou dohodu k EU


25. dubna 2007: pohřeb B. Jelcina
Ve věku 76 let zemřel první prezident Ruské federace Boris Jelcin. Je pohřben na Novoděvičím hřbitově.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Boris_Jelcin
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
parmezano
7. Major
7. Major
Příspěvky: 554
Registrován: 17/3/2012, 16:17

Re: Nálet na žst. Luleč 25.dubna 1945

Příspěvek od parmezano »

Dnes, uplynulo 75 roků , od úspěšného náletu letectva RA dne 25.dubna, na železniční stanici Luleč na okrese Vyškov. V žst.Luleč v tu dobu stál odstavený vlak, měl asi 40 vozů ,s municí a materiálem nutným pro obranu vojenského cvičiště "Dědice ". Byl to už třetí útok na tento vlak . Poprvé na něj letectvo RA neúspěšně zaútočilo 19 dubna , kdy byl odstaven v žst." Křenovice horní nádraží". Následující dne 20.dubna 1945 byl vlak přesunut o 25 km východně, do žst . Luleč . Stanice se dodnes úředně jmenuje Luleč , ale celá leži v obci Nemojany . Už 21.dubna 1945 podnikla RA druhý , neúspěšný , nálet . Při náletu byla zasažena staniční budova a v ní zahynuly dvě osoby , přednosta stanice Jan Štěpán a pokladník Josef Kovář a ve vesnici zahynul Jan Žemla .Utok provedla 5.letecká armáda z polního letíště Kopčany na Slovensku . Potřetí 25 dubna opět z letiště Kopčany v 11.05 odstartovalo 8 letadel IL -2 "Šturmovik "z 90 gardovového leteckého pluku 5 letecké armády s úkolem zaútočit na vlak v Lulči. Tentokrát se nálet povedl, Šturmoviky třikrát zakroužily nad cílem a shodily na vlak 212 ks. bomb o váze od 2,5 do 100kg , bomby zasáhly přední část vlaku. Podle svědectví pamětníku zasáhly vůz se světlicemi , exploze světlic zapálila další vozy ve kterých byl naložen ekrazit . Exploze ekrazitu způsobila katastrofu , všechny domy v obci Nemojany přišly o střechu ,90% oken v obci, bylo beze skla. 1.5 km vzdálený kostel sv. Martina přišel o střechu, později o část věže , kde měli němci pozorovatelnu, při bojích o obec . Nová střecha kostela byla hotova v roce 1947 . Mohutnost výbuchu potvrzuje i nález 5 m dlouhého kusu kolejnice na místním hřbitově , vzdáleném 2km od nádraží . Tento nálet si naštěstí nevyžádal oběti mezi civilním obyvatelstvem , ale několik lehkých zranění od skla z rozbitých oken , všech osm Šturmoviků se vrátilo na základnu ze které startovalo k útoku na vlak
Šturmoviky se objevily u Nemojan ještě 26.dubna , kdy 8 Šturmoviků a 6 stíhaček Jak9 mělo podpořit boje o obce Rostěnice , na základnu Kopčany se vrátila jen tři letadla , zbytek byl ztracen v souboji s 20 něměckými stíhačkami Bf 109 a Fw 190 a znovu 27 dubna 1945, kdy 8 Šturmoviků a 4 stíhačkyak 9ze základny Lužice zasáhlo do bojů o Luleč zpátky se vrátily jen tři letadla.

.S následky útoku se musí počítat dodnes. Po skončení války se spěchalo a nevybuchlá munice se neničila, ale jen se zasypala vrstvou zeminy silnou asi 60cmˇa to i v kolejišti nádraží . V osmdesátých letech minulého století se rekultivovala lokalita "Skalka"(stráň na proti stanic) jako náhrada orné půdy ,při stavbě dálnice D1 v úseku Tučapy -Vyškov , při této rekultivaci buldozery vyhrabovaly ze země "žluté " válečky tritolu. V roce 1992 se připravovala elektrizace trati Vyškov -Brno,v té době jsem v Lulči sloužil jako výpravčí vlaků , a do Lulče byla svolána nějaká komise , které měla upřesnit místní poměry . Přednosta byl nemocný a já jsem ho "za stanici" zastupoval neb jsem měl denní službu , mě bylo celkem jedno jaký odborný problémy se tam řešily , jen jsem požadoval aby v zápise bylo , že pracích se může narazit na nevybuchlou munici , komise se to mu žačala smát, ale do zápisu to dala . Asi za rok potom , při nějakém ručně kopaném výkopu , dělníci vyhazovali se zeminou spousty nevybuchlécho pěchotního střeliva .
Bude zajímavé jaké překvapení čeká stavbaře při plánované přestavbě žst. Luleč.
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Zdroj : www. Nemojany .cz Rudolf Klacek : Letecké boje při osvobození Nemojan a okolí v dubnu 1945. Nemojanský zpravodaj 2/2018
mapa : gis.izscr.cz
Naposledy upravil(a) parmezano dne 26/4/2020, 13:23, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Nálet na žst. Luleč 25.dubna 1945

Příspěvek od Skeptik »

parmezano píše:... Šturmoviky se objevily u Nemojan ještě 26.dubna , kdy 8 Šturmoviků a 6 stíhaček Jak9 mělo podpořit boje o obce Rostěnice , na základnu Kopčany se vrátila jen tři letadla , zbytek byl ztracen v souboji s 20 něměckými stíhačkami Bf 109 a Fw 190 a znovu 27 dubna 1945
Jen doplnění, dle deníku 92.GŠAP to nebylo 26.4. ale až 27.4. a nebylo to 8 Il-2 pod ochranou 6 Jak-9, ale 6 Il-2 pod ochranou 6 Jak-1 ze 179 IAP.
Deník skutečně potvrzuje, že při odletu od cíle (a pravděpodobně po odpoutání stíhačů, protože doprovod k cíli a nad cílem je hodnocen jako "chorošij") byly Šturmoviky napadeny 10-ti Bf-109G a 10-ti FW-190, které sestřelily 3 Il-2 posádek Goldin/Bolšakov (pilot přežil, střelec ještě za letu zabit, letoun dopadl na ulici ve Slavkově a je potvrzeno, že sestřel si připsala dvojice Bf-109 ... viz http://www.leteckabadatelna.cz/havarie- ... etail/286/), Dubin/Šuvalov (přežili) a Kolčin/Kudrin (oba přistání přežili, ale byli následně zabiti v boji s německou posádkou z Němčiček).
Stíhači ze 179. IAP ztráty něměli.
Jinak když už jsem se "hrabal" v tom bojovém deníku 92. GŠAP, tak přehled jeho činnosti za dobu bojů v této oblasti, tedy od 20. do 28. dubna 1945

20.4. ... dva bitevní údery, 8+8 letadel, beze ztrát
21.4. ... tři bitevní údery, 6+6+4 letadla (ten poslední je ten úder na nádraží v Lulči, při kterém zahynul přednosta stanice - nebyl plánován, byly na "volném lovu", vlak objevili náhodou), beze ztrát
22.4. ... neletové počasí
23.4. ... 10 bitevních úderů, 5+6+5+6+6+5+6+5+6+6 letadel, při posledním úderu byla skupina zdola napadena dvěma dvojicemi FW-190 z nichž každá sestřelila jeden Il-2 (1 kraksna, 1 nouzák), 2 mrtví
24.4. ... 7 bitevních úderů, 6+8+6+6+8+6+8 letadel, při pátém úderu, po zásahu flaku, nouzově přistál Il-2 posádky Goldin/Bolšakov (to jsou ti, co se 27.4, rozbili v tom Vyškově - fakt smolnej tejden)
25.4. ... 5 bitevních úderů, 8+6+6+8+6 letadel, beze ztrát
26.4. ... 2 bitevní údery, 6+6 letadel, beze ztrát
27.4. ... 5 bitevních úderů, 8+5+6+6+6 letadel, ten smolný byl ten třetí, napadeni 20-ti stíhačkami při odletu od cíle, 3 Il-2 sestřeleny, 3 mrtví
28.4. ... 3 bitevní nálety, 8+10+11 letadel, beze ztrát

CELKEM za těch 9 dní bojové činnosti (22. se nelétalo) ... 242 bojových letů, 6 ztracených letadel, 5 mrtvých (2 piloti a 3 střelci) z nich 2, pilot a střelec z jednoho Il-2, při pozemním boji po nouzovém přistání.
https://pamyat-naroda.ru/documents/view/?id=451003085
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 26. dubna - Černobyl!

Příspěvek od mantrevival »

26. dubna 1564: William Shakespeare
Tento den se v Anglii narodil budoucí veliký spisovatel - tvůrce divadelních her. Žil krásných 52 let a napsal plno zajímavých věcí.
https://cs.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare

26. dubna 1794: bitva u Beaumontu
Bitva, která se odehrála v rámci války 1. koalice mezi Francouzskou republikou a Britsko-Rakouskou koalicí. Koaliční vojska vedl hrabě z Yorku a porazil francouzská vojska v prostoru mezi Cambrai a Troisvilles.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Beaumont_(1794)

26. dubna 1805: bitva u Derne
V rámci 1. Barbarské války, mezi Americko-Švédskou koalicí a Barbarskými státy (Libye, Tunisko, Alžír) došlo k pozemní bitvě u Derne. Té se po 800km dlouhém přesunu přes poušť zúčastnila jednotka žoldnéřů pod velením důstojníků z US Marines, a dokázala porazit nepřítele pomalu 10x silnějšího. Toto vítězství konečně ukončilo čtyři roky trvající válku.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Derna_(1805)
https://en.wikipedia.org/wiki/First_Barbary_War

26. dubna 1865: Konfederační vojska se vzdala
Ke kapitulaci došlo na Bennetově farmě. Finální verzi kapitulace podepsal za Jih generál Johnston a za Sever generál Sherman.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bennett_Place

26. dubna 1865: vrah Lincolna zastřelen
Jízdní oddíl ho vystopoval na Garretově tabákové farmě. Byl vyzván, aby se vzdal, ale raději chtěl umřít v boji. Vojáci podpálili stodolu, a když ho uviděli pobíhat sem tam, tak ho seržant Corbett střelil. Vojáci ho vytáhli z hořící stodoly, protože rozkaz zněl jasně „dovést ho živého“. Bohužel jim po třech hodinách na verandě zemřel.
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Wilkes_Booth

26. dubna 1933: založeno Gestapo
https://cs.wikipedia.org/wiki/Gestapo

26. dubna 1937: Operace Rügen
Letecké bombardování španělského města Guernici, německou Legií Kondor a italským expedičním sborem na podporu Frankova vojenského úsilí. Akce vyvolala mezinárodní ohlas, protože došlo k zabití i civilních obyvatel. Frankovi to na druhou stranu pomohlo dobýt Bilbao a severní Španělsko.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Guernica

26. dubna 1945: bitva u Baguia
V rámci osvobozovacích bojů na Filipínách, ostrov Luzon, proběhla tato dva měsíce trvající bitva, která vedla k osvobození města od Japonců. Se zbytkem Japonského vojska na ostrově museli Američané svádět boje až do srpna.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Baguio_(1945)

26. dubna 1945: osvobození Brna
2. ukrajinský front v rámci Bratislavsko-Brněnské operace osvobodil Brno. Boje se z centra přesunuly na severní okraj, kde stále byli Němci.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bratislav ... A1_operace

26. dubna 1952: ukončení provozu tramvají v Mariánských Lázních
Po padesáti letech provozu byly tramvaje nahrazeny trolejbusy.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tramvajov ... zn%C3%ADch

26. dubna 1962: zničení Ranger 4
Po ztrátě kontroly a špatné činnosti palubního počítače došlo ke zřícení bezpilotní sondy USA určené k průzkumu Měsíce.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ranger_4

26. dubna 1986: Výbuch v Černobylu
Velice známá nehoda v jaderné elektrárně na Ukrajině. Jenom přidávám video přednášku paní Drábové, za mě palec nahoru.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl ... ower_Plant
https://www.youtube.com/watch?v=T4rNFNgt_IE

26. dubna 2005: stažení Syrských vojsk
Po mezinárodním tlaku a 29 letech odešel z Libanonu poslední Syrský voják. Odsun měl být ukončen do 30. dubna 2005.
https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_oc ... of_Lebanon
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Re: Stalo se

Příspěvek od mantrevival »

27. dubna 711: vylodění Muslimů na Gibraltaru
První muslimské oddíly se vylodily na Gibraltaru a tím zahájili muslimskou nadvládu nad Iberijským poloostrovem na dalších 700 let.
https://en.wikipedia.org/wiki/Moorish_Gibraltar
https://en.wikipedia.org/wiki/Umayyad_c ... f_Hispania

27. dubna 1296: bitva u Dunbaru
V rámci první skotské války za nezávislost došlo k rozhodující bitvě mezi Skotskými vojsky a Angličany. Důvodem boje bylo odmítnutí pomoci Anglickému králi v boji proti Francii. Po této bitvě už nedošlo k žádnému velkému střetu. Skotský vůdce John Balliol byl potupen a zesměšněn a byl odeslán do vyhnanství na jihu Anglie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Dunbar_(1296)
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Balliol

27. dubna 1521 : bitka na Mactanu
Střetnutí španělských vojáků vedených mořeplavcem Magellanem s místními obyvateli na ostrově Mactan, které dopadlo lépe pro místní. V rámci střetu byl zabit i samotný Magellan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mactan
https://en.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Magellan

27. dubna 1522: Bitva u Bicocci
V průběhu Italské války, se střetli Říšsko-Španělské-Papežské vojska s Francouzsko-Benátskou koalicí. V bitvě sehrály rozhodující roli střelné zbraně – arkebuzy, a pomohli Říšské koalici k vítězství.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Bicocca

27. dubna 1777: bitva u Ridgefieldu
Jedna z bitev Americké války za nezávislost, ve které se utkaly Britské jednotky s narychlo svolanými jednotkami kontinentální armády. Britům se podařilo zničit skladiště v Darbunu a pak se začali vracet na vyloďovací pláže. Američané je v průběhu přesunu obtěžovali a pak na ně u Ridgefieldu zaútočili. Jenže Britové byli úspěšnější a Američany rozehnali. Z dlouhodobějšího pohledu, ale vyhráli Američané, kterým se zvýšilo nacionální cítění a Britové se už nikdy v průběhu války, do Connectitu nevrátili.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Ridgefieldu

27. dubna 1813: bitva u Yorku (Toronto)
Americké jednotky s podporou námořních lodí se vylodili na břehu jezera Ontario a pak vyrazili směrem k městu. Britsko-kanadská posádka byla přemožena velice rychle a zbytky se stáhli do Kingstonu. Američané obsadili pevnost i přístav, ale přišli o svého velitele, který byl zabit při výbuchu muničního skladu (odpálen Brity). York byl Američany opuštěn po dvou týdnech.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_York

27. dubna 1906: první zasedání Státní dumy
Do jeho zrušení zasedla Duma celkem čtyřikrát. Byla zrušena 6. října 1917.
https://en.wikipedia.org/wiki/State_Dum ... an_Empire)

27. dubna 1915: potopení Leona Gambetty
V 00.40 je francouzský křížník spuštěný na vodu v roce 1902 zasažen dvěma torpédy z rakouské ponorky U-5. V tu dobu se nacházel v Otrantském průplavu nějakých 14 námořních mil od pobřeží. Ve dvě nula nula se loď potápí. Na vodu byly spuštěny dva záchranné čluny. Jeden se 108 námořníky dorazil v 08.00 k pobřeží!!! Druhý člun pro admirála Senese se převrátil, protože si do něj vlezlo dalších cca. 150 námořníků. Vyslané italské torpédoborce nalezly namístě už jenom 29 přeživších. Celkem zahynulu 684 námořníků a důstojníků.
https://fr.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on ... ass%C3%A9)

27. dubna 1927: zřízena Chilská policie
https://en.wikipedia.org/wiki/Carabineros_de_Chile

27. dubna 1941: Němci v Aténách
Od začátku invaze, 6. dubna 1941, se Němci dostali do hlavního města Řecka. Nad Akropolí zavlála Německá vlajka a vlála další tři roky.
https://en.wikipedia.org/wiki/Axis_occupation_of_Greece

27. dubna 1945: konec Laplandské války
Válka mezi Němci a Finy vypukla v září 1944, na nátlak SSSR, který se odvolával na smlouvu o příměří. Finové ze začátku Němce nechávali v klidu opustit Finsko, což se Sovětům přestalo líbit a od 28. září docházelo k střetům mezi Němci a Finy. Němcům se nakonec podařilo ustoupit do Norska a 27. dubna 1945 Finsko opustil poslední německý voják.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lapland_War

27. dubna 1945: zadržení Mussoliniho
Mussolini byl zadržen na útěku do Švýcarska společně s dalšími 15 osobami. K zadržení došlo u vesnice Dongo italskými partyzány. Všichni byli převezeni do Mezzegre, kde byli druhý den zastřeleni.
https://en.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini

27. dubna 1953: Operation Moolah
Operace k získání Migu-15 za úplatu 50tisíc USD, byla vyhlášena generálem Clarkem na krátkých rádiových vlnách. Zpráva byla přeložena do čtyř různých jazyků. Generál mimo jiné řekl: "Všem odvážným vojákům, kteří se chtějí osvobodit od Komunistického jha a začít nový, lepší život se ctí…garantuji vám útočiště, ochranu, lidské zacházení a pozornost. Když si to budou piloti přát, zůstane jejich jméno navěky utajeno“. I po svržení miliónů letáků se žádný pilot s Mig 15 neobjevil. Migy byly uzemněny. Od dubna Američané čekali až do září, než jim poručík Sok nepřistál s požadovaným Migem na letišti Kimpo. Pilot dostal azyl a 100tisíc USD. Mig byl otestován na Okinawě a skončil v Národním muzeu USAF v Daytonu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Moolah
https://en.wikipedia.org/wiki/No_Kum-sok

27. dubna 1978: státní převrat v Kabulu
Tento den byl zahájen státní převrat v Kábulu. Po pěti letech od svržení krále Záhira Šáha a zřízení republiky, je svržen a druhý den zabit prezident Daoud skupinou pro-sovětských důstojníků vedených Tarakim. Ten je zabit Aminem o rok později, protože se obával přílišného sovětského vlivu. Co následovalo víme všichni.
https://en.wikipedia.org/wiki/Saur_Revolution
https://en.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Daoud_Khan

27. dubna 1986: Pripjat a okolí vystěhováno
Po výbuchu reaktoru před 36hodinami bylo celé město a okolí vystěhováno.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern ... v%C3%A1rie

27. dubna 1991: první let Tigra
https://fr.wikipedia.org/wiki/Eurocopter_EC665_Tigre

27. dubna 1992: zrod Federální republiky Jugoslávie
Po rozpadu Jugoslávie, vytvořilo Srbsko a Černá hora nový stát s hlavním městem Bělehradem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Serbia_and_Montenegro

27. dubna 2002: poslední hlášení Pioneer 10
Družice vypuštěná v roce 1972 je a cestě k hvězdě Aldébaran, kterou by měla dosáhnout za 2 miliony let. V roce 2002 vyslala poslední kvalitní hlášení. Uvidíme třeba nám ji někdo přiveze zpět........
https://en.wikipedia.org/wiki/Pioneer_10

27. dubna 2005: první let A380
Po 15 letech od oznámení vývoje nového letadla jako konkurenta Boeingu 747 se do vzduchu vzneslo největší dopravní letadlo na světě.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Airbus_A380

27. dubna 2018: podpis Panmunjomské deklarace
Deklarace k zajištění míru, prosperity a znovusjednocení Korejského poloostrova byla podepsána Kim Jong-unem a Prezidentem Jižní Korei Moon Jae-inem v Mírovém domě v demilitarizované zóně.
https://en.wikipedia.org/wiki/Panmunjom_Declaration
WHO DARES, WINS!
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4113
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Stalo se

Příspěvek od niko »

27.4.1943 zostrelil Jan Reznak, najuspesnejsi slovensky pilot na vychode pocas jedneho bojoveho letu 4 sovietske lietadla (2x LAGG-3 a 2x I-16). Bolo by sa tym urcite zapisal do historie, nebyt toho, ze mu jeden zostrel I-16 nebol priznany. Nakoniec tak jediny Slovak, ktory zostrelil pocas jedneho dna 4 lietadla ostal Izidor Kovarik so zostrelmi 4 x Jak-1 z 29.5.1943. Pocas jedneho letu to uz nedokazal nikto aj ked 3 zostrely mali viacere slovenske esa. Na zapade vedie tabulku samozrejme Otto Smik s troma zostrelenymi V-1 pocas jedneho bojoveho letu.
Uživatelský avatar
parmezano
7. Major
7. Major
Příspěvky: 554
Registrován: 17/3/2012, 16:17

Re: Stalo se

Příspěvek od parmezano »

Skeptik: V článku z kterého jsem čerpal , je taky plánek místa , kde našly trosky letadla, které bylo sestřeleno 27.4.1945. Je to u rybníku Chobot za obcí Nemojany u silnice směrem na Račice . O této akci je článek zde .
https://hloubkari.wordpress.com/2013/04 ... laku-pri-n
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Obrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Stalo se

Příspěvek od Skeptik »

Ano, to potvrzují i bojové deníky 90. a 92. gardového ŠAP ... byť trochu jinak, než ten článek na hloubkari.cz

Trojici sestřelených Il-2 od 92. GŠAP jsem již popsal výše. Nebyl to flak, ale stíhači a nebylo to při útoku na nádraží, ale po útoku na pozemní jednotky.

90. GŠAP ztratil toho dne, a při útoku na nádraží v Lulči celkem 5 letadel z 8-mi, které se útoku účastnily. Všechny flakem.
To odpovídá i textu
Podle M. Plavce se večer 26. dubna 1945 přesunula k Lulči od baterie dvanácti děl ráže 88 milimetrů ze sestavy I. Flakkorps, kterému velel General der Flakartillerie Richard Reimann.Večer následujícího dne byla baterie zničena během dalšího náletu sovětských bitevníků.
Dle deníku hned po tom osudném letu, kdy bylo flakem sestřeleno 5 Il-2 z osmi, vzlétla druhá osmička Il-2 (v 17:00) která zaútočila na nepřátelské postavení u Rostěnic. To je přesně to místo, kde se měla nacházet baterie 88-desátek. Dle hlášení bylo zabito min. 20 německých vojáků (možná nízký odhad, když byla zničena baterie 12-ti 88-tek).
Pozn. Kdo říká, že pomsta chutná nejlíp studená?

Bohužel na rozdíl od písaře 92. GŠAP ten z 90. GŠAP nevládl tak úhledným rukopisem, a tak se to po něm dost blbě luští :(
Nicméně jsem "vyluštil", že 90. GŠAP uskutečnil, mezi 20. a 27. dubnem 1945, celkem 217 bojových letů s útokem na nepřítele.
Kromě těch 5-ti letadel z 27.4. se "něco stalo" dalším 4 posádkám (U jedné jsem schopen rozluštit - nouzové přistání, u další dvojice - zakufrovali a přistáli v terénu. Co se stalo poslednímu bohužel nerozluštím.).
Ani v jedné ztrátě nehráli roli stíhači Luftwaffe, ale pouze flak (nebo technická závada).

Nicméně celá událost krásně ilustruje to, co tvrdí všichni piloti z jakékoli válčící strany ve WWII ... útok na chráněný pozemní cíl je to nejhorší, co může pilota potkat (vzpomeňme třeba popisy protizemních útoků Tempestů z "Velkého cirkusu").
Nicméně, pokud chtěla letadla účinně napadnout malé pozemní cíle, nic jiného než "jít dolů" jim prostě nezbývalo.
Naposledy upravil(a) Skeptik dne 28/4/2020, 12:25, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11572
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Stalo se

Příspěvek od Zemakt »

Dle hlášení bylo zabito min. 20 německých vojáků (možná nízký odhad, když byla zničena baterie 12-ti 88-tek).
Pozn. Kdo říká, že pomsta chutná nejlíp studená?
Pozn. kdo říká, že baterie má 12 děl? 12 děly disponoval obvykle těžký oddíl o dvou, třech bateriích. Naopak odhad 20-ti zabitých sedí na baterii jako poklice na hrnec.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Stalo se

Příspěvek od Skeptik »

Zemakt píše:Pozn. kdo říká, že baterie má 12 děl? ...
Říká to ten historik Plavec v tom článku na hloubkari.cz
Píše o "baterii 12-ti děl ráže 88 mm, která tam byla 26.4.1945 přisunuta a večer 27.4.1945 zničena náletem Šturmoviků ... nevím, zda myslel baterii jako vojenskou jednotku, nebo "baterii" jako "skupinu děl".
Bojový deník 90. GŠAP počet děl neuvádí, jen počet zabitých vojáků

Pozn. Upozorňuji, že tyto "počty zabitých vojáků nepřítele" byly odhadovány z letadla prolétajícího rychlostí cca 400 km/h ve výšce cca 50 metrů. Rozpoznat, kdo je mrtvý, a kdo "jen" posraný strachy je dost problematické ... není-li rozdělen na více kusů.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 28. dubna

Příspěvek od mantrevival »

28. dubna 1316: Předkupní právo pro Staroměstské
Král Jan Lucemburský uděluje Staroměstským předkupní právo na dříví připlavené k podskalskému dřevnímu trhu. Toto privilegium je nejstarší dochovaný originál královské listiny v Archivu hlavního města Prahy.

28. dubna 1346: papežova podpora Karlu IV.
Karel IV. získává podporu pro své zvolení římským císařem od papeže Klementa VI.

28. dubna 1760: bitva u Sainte-Foy
V rámci sedmileté války se odehrála poslední bitva na území Kanady, poblíž Quebecu, mezi britskými a francouzsko-kanadskými vojsky. Britové prohráli, ale Francouzům se nepodařilo obsadit Quebec, protože Britům přišli na pomoc posily. Od té doby až do konce sedmileté války, 1763, zůstal Quebec v britských rukách a byl vyměněn za ostrovy Isle de Royal a Saint Jean u kanadského pobřeží.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_de_Sainte-Foy

28. dubna 1789: vzpoura na Bounty
Posádka HMS Bounty se při plavbě z Tahiti vzbouřila. Po vysazení kapitána lodi Bligha nabrali vzbouřenci kurz na Tahiti a ostrov Pitcairn, kde jejich potomci žijí dodnes.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pitcairn%C5%AFv_ostrov
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vzpoura_na_Bounty

28.dubna 1791: korunovační klenoty zpátky v Praze
Po 154 letech se vrátily české korunovační klenoty do Prahy. Leopold II. byl s nimi korunován českým králem 6. září 1791.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk ... AD_klenoty

28. dubna 1881: útěk Billyho the Kida
Zadržen 23. prosince detektivem Garretem byl držen ve vězení v Novém Mexiku. Po vyslechnutí rozsudku smrti v Mesille byl převezen do věznice v Lincolnu. Poté co zastřelil dva pomocníky sheriffa a uvolnil si řetezy na nohou, utekl. Po třech měsícíh na útěku se detektiv Garret doslechl zvěsti, že Billy the Kid je poblíž Fort Sumner. 14. července 1881 vyrazil s dvěma pomocníky, aby strávil celý den čekáním na Kida, v domě jeho přítele. Billy se objevil kolem půlnoci a byl Garretem zastřelen. Bylo mu pouhých 21 let.
https://en.wikipedia.org/wiki/Billy_the_Kid

28. dubna 1923: otevření Wembley
Otevřeno bylo za účasti anglického krále Jiřího V. Fungovalo dlouhých 77 let a pak bylo srovnáno se zemí aby na jeho místě vyrostlo nové moderní Wembley stadium s kapacitou 90tisíc diváků.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wembley_Stadium_(1923)

28. dubna 1941: Masakr Srbů v Gudovaci
První ze série Ustašovských masakrů etnických Srbů v Chorvatsku v rámci jejich druhoválečné genocidy. Bylo při něm zabito na 200 obyvatel vesnice.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gudovac

28. dubna 1944: útok S bootů
V rámci nácviku na vylodění v Normandii, byl v rámci cvičení Tigre napaden spojenecký konvoj německými rychlými torpédovými čluny. Za oběť útoku padlo 749 US vojáků, 200 bylo zraněno a byly potopeny dvě vyloďovací plavidla a dvě byly poškozeny.
https://en.wikipedia.org/wiki/Exercise_Tiger

28. dubna 1952: D.D. Eisenhower resignoval na SACEURa
Z důvodu účasti v prezidentské kampani rezignoval Eisenhower na funkci nejvyššího velitele NATO a office opustil 2. května.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dwight_D._Eisenhower

28. dubna 1952: San Franciská dohoda
Smlouva, která navrátila Japonsku suverenitu a ukončila válku s většinou vítězných mocností, vstoupila v platnost. Smlouvu podepsalo 49 států z 52 zúčastněných. SSSR, ČSSR a Polsko odmítli podepsat.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sanfranci ... A1_smlouva

28. dubna 1965: USA v Dominikánské republice
Jeden US Marines prapor se vylodil v Haině na území Dominikánské republiky a poté se přesunul do hotelu Embajador, aby ochránil americké občany, kteří se tam shromáždili. Dominikánská republika se v tu dobu zmítala v občanské válce a násilnosti byly na denním pořádku. Američané podporovali svrženého prezidenta Cabrala. V červnu 1965 se vzbouřenci ještě jednou pokusili o převrat silou, ale po dvou dnech je Američané porazili. Válka trvala od 24. dubna do 3. září 1965. První poválečné volby se konaly 1. července 1966.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dominican_Civil_War

28. dubna 1969: de Gaulle podal demisi
Po deseti letech v úřadu podal Charles de Gaulle demisi a odstoupil z funkce prezidenta Francie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Gaulle

28. dubna 1986: Zvýšena radiace ve Švédsku
Švédská jaderná elektrárna Formarsk hlásila zvýšenou radioaktivitu, což konečně dotlačilo SSSR k oficiálnímu přiznání nehody v Černobylu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl ... substances
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
Pikujuci brizolit
poručík
poručík
Příspěvky: 723
Registrován: 13/12/2018, 16:47
Bydliště: občas aj SK

Re: Stalo se

Příspěvek od Pikujuci brizolit »

mantrevival :up:

Jeden dotaz ohľadne nepodpísania Sanfranciskej mierovej zmluvy Československom. Nikde som nenarazil na to, aby ČSR, ČSSR, ČSFR podpísalo akúkoľvek zmluvu o ukončení vojny s Japonskýmk cisárstvom, prímeria, nič.
Pritom Japonské cisárstvo s nami obchodovalo, mali sme dohody o zamedzení dvojitého zdanenia, vládol celkom čulý diplomatický ruch.
Ako to teda dopadlo medzi nami a Japonskom :?:

EDIT: Tak asi takto: protocol to resume diplomatic relations was signed with Czechoslovakia on February 13, 1957, taking effect on May 8.
Naposledy upravil(a) Pikujuci brizolit dne 28/4/2020, 18:17, celkem upraveno 1 x.
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Uživatelský avatar
parmezano
7. Major
7. Major
Příspěvky: 554
Registrován: 17/3/2012, 16:17

Re: Stalo se

Příspěvek od parmezano »

Ještě jeden dodatek , k těm "Nemojanům" , ta skupina co vykopala teho "šturmovika" u rybníka Chobot , tak vykopala ještě jednoho a to kousek od lomu"Luleč" mezi Lulčem a Drnovicemi .
Obrázek
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 29. dubna

Příspěvek od mantrevival »

29. dubna 1386: bitva na řece Vichře
Litevské velko-knížectví svedlo bitvu se Smolenským velko-knížectvím poblíž Mstislavi. Bitvu vyhráli Litevci a Smolensk se stal jejich vazalem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of ... khra_River

29. dubna 1426: obléhání Orleáns
Jana z Arcu přivezla zásoby do obleženého Orleansu. Její příjezd nalil unaveným Francouzům do žil novou energii a vydrželi dalších 14 dní než Britové odtáhli.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Jeanne_d%27Arc

29. dubna 1709: bitva u Bizerte
Krátké střetnutí francouzské a britské flotily u Tuniského pobřeží. Na francouské straně byly dvě lodě l´Éclatant a Le Sérieux pod velením zkušeného kapitána Cassarda, které doprovázely 25 lodí plujících s obilím do Marseille. U Bizerte narazily na 15 britských lodí a ihned na ně zaútočily. Podařilo se jim potopit pět lodí a několik dalších poškodily. Britové se odpoutali a odpluli na Maltu opravit škody. Jelikož l´Éclatant byla poškozena, konvoj doplul do Marseille bez její ochrany a představitelé města odmítli zaplatit dohodnutou sumu Cassardovi, ani soud nepomohl.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Jacques_Cassard

29. dubna 1781: bitva u Fort Royal
V průběhu Francouzsko-Britské války došlo k čtyřhodinovému námořnímu střetnutí mezi Francií a Anglií. Flotila pod velením hraběte de Grasse porazila Brity, kterým velel Sir Samuel Hood. Díky tomuto vítězství mohl francouzský zásobovací konvoj dorazit do přístavu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Fort_Royal

29. dubna 1862: dobytí New Orleans
V tento den stáhly americké unijní jednotky vlajku z radnice. 2. května bylo město prohlášeno za dobyté.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_ ... ans_(1862)

29. dubna 1916: obléhání Kutu
Od prosince roku 1915 bylo město Kut s britskou posádkou, 6. Indická divize, obleženo tureckými vojsky. Po čtyřech měsících se Britové vzdali. Následoval pěší přesun do Alleppa při kterém zemřeli další vojáci. Po deseti měsících Britové dobyli celý prostor od Bagdagu až po Kut zpět.
https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Kut

29. dubna 1944: Agentka SOE vysazena ve Francii
Agentka Nancy Wake byla vysazena do Francie, aby se spojila s francouzskými partyzány a pomáhala organizovat odboj. Přežila všechno co jí potkalo, i pobyt v Praze, a dožila se krásných 98 let. Její popel je rozsypán u vesnice Verneix, Francie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nancy_Wake

29. dubna 1945: masakr v obci Salaš
Němečtí vojáci zde povraždili dvacet dobrovolníků za pomoc partyzánům.
https://slovacky.denik.cz/zpravy_region ... 90428.html
https://slovacky.denik.cz/zpravy_region ... 00429.html

29. dubna 1945: podpis kapitulace v Casertě
Písemná bezpodmínečná kapitulace vojsk v Itálii, kterou podepsal za Německou stranu generál von Vietinghoff v královském paláci v Casertě. Vešla v platnost 2. května.
https://en.wikipedia.org/wiki/Surrender_of_Caserta
https://en.wikipedia.org/wiki/Heinrich_von_Vietinghoff

29. dubna 1945: Operace Manna
Zahájení humanitární letecké operace RAF, která měla za úkol zásobovat hladovějící Holandany na Němci obsazeném území. Celkem bylo přepraveno na 11 tisíc tun jídla, což bylo stále málo, proto byla zahájena další operace Chowhound (1. - 8.5.). Ale ani to nestačilo a tak se 2. května rozjela pozemní operace Faust v rámci, které na dvě stě nákladních aut vozilo potraviny do Rhenenu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation ... _Chowhound

29. dubna 1945: Adolf se oženil
Po dlouholeté známosti si Adolf Hitler vzal za manželku Evu Braunovou. Svatba se konala v bunkru v Berlíně pod výbuchy ruských granátů.....Admirál Donitz byl jmenován jeho nástupcem.
https://en.wikipedia.org/wiki/F%C3%BChrerbunker

29. dubna 1945: KT Dachau osvobozen
KT na sever od Mnichova byl osvobozen americkou armádou.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dachau_concentration_camp

29. dubna 1958: smrt kapitána Beaumonta
V rámci “války” v Alžíru, došlo ke střetnutí francouzské jednotky kapitána Beaumonta s alžírskými povstalci. Boj skončil smrtí kapitána Beaumonta a dalších 32 vojáků. Je po něm pojmenována 192. promoce ve vojenské škole Saint Cyr (2005-2008).
https://fr.wikipedia.org/wiki/Serge_Beaumont

29. dubna 1968: premiéra muzikálu Hair
Formanův muzikál měl premiéru na Brodwayi. Jeho hudba a některé písně se staly „hymnami“ Hnutí proti Vietnamské válce a samozřejmě hippies.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hair_(musical)

29. dubna 1970: US a Jižní Vietnam vstupují do Kambodži
V rámci války ve Vietnamu provedli koaliční síly 13 velkých operací na území Kambodži s cílem zničit základny VietCongu. Vojensky úspěšná operace, která ale přinesla politické vítězství Rudých Khmerů.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cambodian_campaign

29. dubna 1975: VietCong obsadil Jižní Vietnam
Kapitulace byla podepsána o den později.
https://en.wikipedia.org/wiki/South_Vietnam

29. dubna 1986: US a Evropské satelity přinesly fotky reaktoru č. 4
https://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster

29. dubna 1994: střet u Kalešije
V rámci mise UNPROFOR bylo Srby pravidelně napadáno Švédsko-Norské pozorovací stanoviště u Kalešije, západně od Tuzly. Při každém ostřelování vyráželo dánské QRF na pomoc. Srbové znovu zaútočili a počkali si až pojedou dánské tanky ke stanovišti, aby je mohli napadnout. Dánové, sice v bílých barvách UN, se okamžitě rozhodli a opětovali PALBU. Po dvou hodinách bojů se beze ztrát probili ke Švédům.
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_B%C3%B8llebank

29. dubna 2013: výbuch plynu v Praze
https://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kroni ... zpravy_sfo
WHO DARES, WINS!
Uživatelský avatar
mantrevival
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 18/3/2020, 14:13

Stalo se 30. dubna

Příspěvek od mantrevival »

30. dubna 313: bitva u Tzirallumu (Turecko)
V bitvě se utkali římská vojska pod velením Liciniuse a Maximinuse. V bitvě vyhrál Licinius a tím sjednotil Východní Říši římskou.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tzirallum

30. dubna 642: Chindasuinth králem
Po úspěšném svrhnutí krále Tulgy, byl jmenován králem Chindasuinth a stal se Visigotským králem Hispánie. Vládl jedenáct let až do jeho smrti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chindasuinth

30. dubna 1344: Vznik Pražského arcibiskupství
Zvláštní bulou povýšil papež Klement VI. pražské biskupství na arcibiskupství a založil mu v Litomyšli k olomouckému druhé sufragánní biskupství. Po 370 letech se české země staly konečně v církevních záležitostech nezávislými na mohučském arcibiskupstvím a tím i na Němcích.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Arcidiec% ... BEsk%C3%A1

30. dubna 1789: G. Washington prezidentem
1. US prezident složil přísahu ve federal Hallu v New Yorku. V úřadu vydržel dvě obdbobí.
https://en.wikipedia.org/wiki/George_Wa ... 80%931797)

30. dubna 1803: podpis dohody o koupi Louisiany
Dohoda mezi Napoleonem I a Americkou vládu o prodeji území tehdejší Louisiany byla podepsána Američany. Cena byla 15 miliónů dolarů.
https://en.wikipedia.org/wiki/Louisiana_Purchase

30. dubna 1838: Nikaragua vyhlašuje nezávislost
https://sites.google.com/site/nicaragua ... dependence

30. dubna 1863: “To nejsou muži, to jsou démoni.”
Jeden z nejznámějších bojů Cizinecké legie se odehrál ve vesnici Camaron, Mexik. Pěší patrola Cizinecké legie byla vyslána k ochraně konvoje, který byl na cestě z Veracruz. Byla tvořena příslušníky 3. roty a jelikož její důstojníci byli schváceni žlutou horečkou, ujmul se velení kapitán Danjou, plukovní výcvikář, a dva podporučíci – jeden financ a druhý nositel bojové zástavy. Oněch 68 chrabrých mužů urazilo přes noc nějakých 24km a když si chtěli odpočinout a dát si kávu, objevili se Mexičani, pod velením plukovníka Milana. Legionáři úspěšně odrazili dva útoky mexické jízdy a pak zaujali obranou pozici na haciendě. Tam odolávali přesile až do večerních hodin, kdy jim mexický velitel (původem Francouz) nabídl se vzdát. Přijali pod podmínkou, že budou ošetřeni a nic se jim nestane. Tak se stalo. Ti co přežili vyprávěli krutý příběh, který stál život 40 legionářů, všichni důstojníci padli. Dřevěná ruka kapitána Danjou byla nalezena až po 100 letech a dodnes je relikvií Cizinecké legie.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_de_Camerone
https://fr.wikipedia.org/wiki/Jean_Danjou

30. dubna 1871: masakr v Grantově campu
Apačové, kteří se vzdali vládě USA, byli umístěni v táboře Grant v Arizoně. 30. dubna byl tábor obklíčen 146 anglo-američany, mexickými američany a členy kmene Tohono O´odham a masakr mohl začít. Na jeho konci bylo 144 zabitých a skalpovaných Apačů. 29 dětí bylo prodáno do otroctví do Mexika. Necelá stovka pachatelů byla postavena před soud a po 19minutách byli všichni propuštěni. Celá tato akce vedla ke vzpouře Apačů, která trvala další čtyři roky.
https://en.wikipedia.org/wiki/Camp_Grant_massacre
https://en.wikipedia.org/wiki/Yavapai_Wars#Yavapai_War

30. dubna 1916: použití letního času
Poprvé byl použit letní čas na území tehdejšího Rakouska-Uherska.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/10 ... emi-350010

30. dubna 1943: Vypuštění muže, který nikdy nebyl
Ráno v 04.15 se vynořila ponorka HMS Seraph u španělských břehů, aby v rámci operace Mincemeat vypustila tělo mrtvého major Milana. Muže, který nikdy neexistoval, ale sehrál významnou roli v oklamání Němců ohledně spojeneckých plánů invaze na Sicílii.
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Mincemeat

30. dubna 1945: Adolf a Eva Hitlerovi spáchali sebevraždu
Necelých 40 hodin od své svatby spáchali manželé sebevraždu.
https://en.wikipedia.org/wiki/F%C3%BChrerbunker
https://en.wikipedia.org/wiki/Last_will ... olf_Hitler

30. dubna 1945: Stalag I osvobozen
Zajatecký tábor ve městě Barth, s nějakými 9tisíci leteckými zajatci z USA, UK a Kanady, byl osvobozen Rudou armádou.
https://en.wikipedia.org/wiki/Stalag_Luft_I

30. dubna 1945: osvobození Ostravy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ostravsk%C3%A1_operace

30. dubna 1961: K-19 zařazena do služby
První sovětská jaderná ponorka schopná vypustit 3 SLBM, byla nasazena do služby. Jednalo se o střely R-13, s doletem 650 km a jadernou hlavicí o síle 1,4 megatuny.
https://cs.wikipedia.org/wiki/K-19

30. dubna 1961: zrušen 1. REP
Jako trest za účast v generálském puči byl tento pluk zrušen. Jako několik dalších výsadkových jednotek.
https://fr.wikipedia.org/wiki/1er_r%C3% ... achutistes

30. dubna 1980: Iránská ambasáda obsazena
Skupina šesti Arabů vtrhla na Iránskou ambasádu v Londýně a zadržela 26 osob jako rukojmí. Jejich podmínky byly propustit arabské vězně z vězení v Khuzestanu a volný odchod z Anglie. Jeden rukojmí byl zastřelen pro výstrahu, protože jim nikdo neplnil jejich podmínky. Britská vláda dala zelenou operaci Nimrod ve které jednotky SAS vtrhly do budovy a za 17 minut bylo hotovo. Pět ze šesti únosců bylo zabito.
https://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_Embassy_siege

30. dubna 2008: nalezeny kosterní ostatky dětí cara Mikuláše II.
V Jekatěrinburgu byly nalezeny kosterní pozůstatky dvou carových dětí – prince Alexeje a velko-kněžny Marie. Po 91 letech tak mohla konečně být rodina zase pohromadě v Petrohradě.
https://www.theguardian.com/world/2007/ ... ukeharding
WHO DARES, WINS!
Odpovědět

Zpět na „Osobnosti, vojáci, příběhy“