Záhadná exploze námořních min

Francie a USA proti Ho Či Minovi
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13143
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Záhadná exploze námořních min

Příspěvek od Rase »

116156139_610365622950004_3386875705407245922_n.jpg

Záhadná exploze námořních min

Čtvrtého srpna 1972 náhle explodovalo něco mezi 20-24 námořními minami, kterými americké námořnictvo blokovalo vietnamské přístavy. Nedávno odtajněné dokumenty odhalily, že odpálení min způsobila sluneční bouře.
Začátkem 70. let se válka ve Vietnamu nevyvíjela pro americké síly nikterak pozitivně. Ve Vietnamu se nacházelo koncem roku 1970 přes 380 000 amerických vojáků. Pokračovaly též odvetné nálety na Laos, Kambodžu a Severní Vietnam. Prezident Nixon varoval Hanoj, že intenzita náletů se zvýší, pokud budou útoky na Jižní Vietnam nadále pokračovat. Leč ve stejné době komunisté v Severním Vietnamu intenzivně zbrojili. Svou armádu vyzbrojovali novými tanky a dělostřelectvem. Byla to doslova těžká výzbroj, v porovnání s tím co nasadili proti Američanům v předešlém období. Začaly též přípravy nové ofenzívy, která měla začít na jaře roku 1972.
Celkem 85 procent tonáže importovaného zboží přijíždělo do severního Vietnamu skrz přístavy a kotviště v zátoce Hạ Long. Pro lepší představu, jen v třetím největším vietnamském městě Haiphongu kotví v květnu roku 1972 na vykládce šestnáct sovětských nákladních lodí, pět čínských, pět somálských, tři polské, dvě z Kuby a jedna z východoněmecké NDR. Tedy jakákoliv snaha o materiálové vyhladovění nepřítele se míjela účinkem. Z politických důvodů nemohla být celá oblast kompletně vybombardována, tedy bylo zvoleno decentnější řešení, v podobě blokády vietnamských přístavů námořními minami. Operace s krycím názvem Pocket Money, spuštěná 9. května 1972, spočívala v zaminování oblasti pomocí těžkých námořních min Mk-52 (450 kg) s magnetickou spouští a Mk-36 (260 kg) s akustickou spouští. V ústí řek tak údajně skončí kolem tři tisíc min a dalších devět tisíc je rozptýleno v jednotlivých výbušných pásmech v moři. Problém byl ale v tom, že roznětka min iniciuje explozi při narušení magnetického pole proplouvající lodí.
Čtvrtého srpna 1972 náhle explodovalo na třicet námořních min. Překvapení přerůstající ve zděšení nejvyššího velení 7. americké flotily je dokonalé. Podezření se upíná k důmyslné sabotáži, mechanickému selhání autodestrukčního časovače min nebo k nějaké dosud neznámé zbrani, pravděpodobně sovětské provenience. Tedy žádné dobré zprávy. Podezření se však nenaplní a sériová exploze, která úplně vymazala, nebo narušila tucty minových polí, zůstala do konce války bez vysvětlení. Nevyřešená záhada tak odpočívala v šanonech až do roku 2017, kdy si ji se zájmem přečetla Dolores J. Knippová, badatelka ze státní univerzity v Boulderu ve státě Colorado. A o rok později představila svou verzi událostí v odborném vědeckém magazínu Space Weather. Dne ní byla viníkem extrémní odchylka vesmírného počasí v podobě nebývalé sluneční erupce. Nebyla nijak extrémně silná. Mimořádný byl ale výron koronární hmoty s extrémně rychlými částicemi. To způsobilo jenom malé celkové změny v zemské magnetosféře, ale zvláštní charakter částic způsobil intenzivní, i když krátkodobý magnetický pulz. No a jelikož miny byly citlivé na změny magnetizmu, které způsobuje kolem nich proplouvající loď (přičemž berou do úvahy průběh a intenzitu změny), několika z nich se zdálo, že mají něco potopit. Samotný počet selhaných min není konečný, jelikož jde pouze o zaznamenané exploze. Poměrně malý rozsah se vysvětluje specifickým geologickým podložím. Podle Knippové byla solární bouře z roku 1972 vůbec největší od roku 1859, kdy koronální výron hmoty zasáhl zemskou magnetosféru a vyvolal jednu z největších zaznamenaných geomagnetických bouří. A není prý vůbec divné, že k něčemu takovému, jako byl vietnamský plošný výbuch min, došlo. V důsledku zvýšené solární aktivity v roce 1972 na Zemi bláznila elektronika poměrně výrazně a výpadky proudu nebo telegrafního spojení byly prý velmi frekventované. Bouře totiž trvala 14,6 hodin. Knippová na závěr dodává, že v NASA byla solární bouře z roku 1972 notoricky známou událostí, protože se odehrávala mezi misemi Apollo 16 a 17. Po uzavření příměří byly všechny miny odstraněny autodestrukcí při operaci End Sweep v roce 1973.

Zdroj:
https://www.sciencealert.com/the-sun-ma ... nts-reveal
https://www.idnes.cz/xman/styl/miny-hai ... n-styl_fro
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com ... 18SW002024
https://www.angelo.edu/content/files/21974-a

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) Rase dne 16/2/2023, 22:35, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Záhadná exploze námořních min

Příspěvek od Vlastimil Čech »

Kde je zátoka Hon La? Nejedná se o zátoku Ha Long?
Proboha, ale jak dostali ty miny až do ústí řek? Přímo pod nosem vietnamské armády? Jak se takové zaminování vůbec dělá? :shock:
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13143
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Záhadná exploze námořních min

Příspěvek od Rase »

Nasypali je z letadel .))
ps. opravil jsem to na zátoku Hạ Long - díky
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Vietnam“