Železný kříž

Odpovědět
Uživatelský avatar
Radola Gajda
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 407
Registrován: 10/10/2004, 14:29
Bydliště: ČR

Železný kříž

Příspěvek od Radola Gajda »

Železný kříž

Řád nošený na prsou nebo na hrdle ve tvaru tlapatého kříže, udělovaný za statečnost na bitevním poli,se datuje od doby pruské účasti v napoleonských válkách. Ve druhé světové válce se Železný kříž stal vzorovým měřítkem uznání, od nejnižšího Železného kříže 2. třídy (EK2) až po oblačnou výši Rytířského kříže Železného kříže se zlatými dubovými ratolestmi, meči a brilianty. Jako jedinému byl v lednu 1945 tento Rytířský kříž předán pilotu plukovníku Hansi-Ulrichu Rudelovi osobně Hitlerem. Válečný záslužný kříž, za zásluhy při vedení boje a služby mimo přímý boj, byl založen v roce 1939.

Byl udělován ve dvou třídách, s meči nebo bez nich. Druhá třída byla z bronzu a nosila se na náprsní stuze. První byla ze stříbra a nosila se jako připínací kříž na hrudi. Válečný zaslužný kříž s měči byl udělován za statečnost nebo za služební zásluhy. Jedním z nositelů byl i Angličan William Joyce, známý spíš jak ,,Lord Haf-haf“, který byl v září 1944 odměněn Válečným záslužným křížem 1. tř. a to za své propagandistické rozhlasové vysílání určené Anglii. Prvním nositelem kříže 1. tř. byl dr. Gustav Krupp von Bohlen und Halbach.

Téměř současně se zavedením Železného kříže vznikl v roce 1940 Rytířský kříž Válečného záslužného kříže. Vyroben byl ze stříbra a nosil se na náhrdelní stuze. Mohl jim být odměněn jen současný držitel válečných záslužných křížů první a druhé třídy. Během války jich bylo uděleno jen s 118 s meči a 137 bez mečů. Čestná stuhová spona byla stuha a spona,která se nosila na blůze v druhé knoflíkové dírce. Byla určena mužům ,kteří už získali Železné kříže 1. a 2. třídy, s cílem dále je významně odlišit.Přestože tři druhy branné moci užívali stuhu Železného kříže,spony byli jiné:armáda měla čtvercový hákový kříž uprostřed dubového věnce,námořnictvo kotvu s hákovým křížem a Luftwaffe svou charakteristickou letící orlici.V armádě bylo uděleno na 4 556 spon a předpokládá se,že 30 000 jich bylo předáno letectvu.

Válečný řád Německého kříže, založený v roce 1941, nebyl typologicky křížem a ani nenavazoval na Železné kříže. Byla to osmicípá hvězda,která mohla být dokonce vyrobena a z tkaniny a našita na blůzu. V kovové podobě měla na reverzu sklopnou jehlici a na líci ve zlatém nebo stříbrném vavřínovém věnci černý hákový kříž. Kritérium pro udělování byla statečnost nebo služební zásluhy převyšující EK 1, nedostačující však pro RK. Řád měl zajímavé umístění na pravé straně blůzy na rozdíl od EK a dalších válečných vyznamenání a odznaků za zásluhy.

Stříbrný Německý kříž mohl být udělen za řádnou vojenskou službu užitečnou pro válečné úsilí. Ve zlatě byl Německý kříž udělován výhradně za bojové úspěchy.Oba kříže mohly být nošeny současně,přičemž zlatý měl přednost. Ke konci války bylo rozděleno na 30 000 zlatých NK-17 000 v armádě a řadách Waffen SS- a překvapivě pouze 1 200 stříbrných, z nich pak 900 získala armáda a Waffen SS.

Železný kříž 2. třídy byl založen 1.9. 1939 za významné statečné činy. Kříž byl vzhledově podobný dřívějšímu císařskému vyznamenání, ale měl uprostřed hákový kříž místo dubových listů a datum 1939 na dolním ramenu kříže. Na sklonku války bylo celkem uděleno 2 300 000 EK 2 a spon k EK 2 - 1914. Pokud byly nošeny společně, byla spona 1939 k Železnému kříži 1914 připevněna na stuze do druhé knoflíkové dírky.

Železný kříž 1. třídy vzhledově odpovídal EK2, ale měl na zadní straně sklopnou připínací jehlici a nosil se uprostřed levé horní kapsy. Za 3-5 hrdinských činů bylo EK1 a sponou 1939 k EK1 1914 odměněno 300 000 mužů ve zbrani.

Rytířský kříž Železného kříže, byl založen v záři 1939. Byl o málo větší než EK1 nebo EK2 a měl rámování ze skutečného stříbra. Kritéria pro jeho udělení se různila. Luftwaffe zřídila bodový systém, válečné loďstvo oceňovalo podle potopené tonáže a armáda stanovila jako předpoklad opakované a stále statečné chování v boji nebo v případě vyššího důstojníka příkladné velení ve větší operaci. Jako EK1 nebo EK2 mohl být i RK udělen příslušníku neněmecké národnosti. Rytířský kříž se zavěšoval na hrdlo a nositelé,pokud byli v poli, ho často zaměňovali za EK2.

Vyznamenaný někdy neobdržel plnou délku černobíločervené stuhy, a tak byl RK na krku zabezpečen různými prostředky. Piloti Luftwaffe dávali přednost spojení obou konců stuhy pomocí dívčí podvazkové gumy.

Závěsné dubové listy,symbol převzatý z řádu Pour le Merit z období 1. světové války, byl na RK přidán v červnu 1940. Prvním vyznamenaným byl v roce 1940 generál Eduard Dietl za boje o Narvik. V roce 1941 byly k dubovým listům přidány meče. Toto vyznamenání dostalo během války 159 osob. Nakonec byly přidány v roce 1941 i brilianty a jimi se stanovila definitivní posloupnost tohoto řádu. Takto upravených RK bylo jen 27. První z nich obdržel Werner Mölders, eso letectva.

Velkokříž (1939) byl vyroben pouze jediný, a tím byl vyznamenán Göring za velení vojenskému letectvu při tažení na Západě v roce 1940. Ve skutečnosti šlo o zvětšeninu Rytířského kříže.
Když v roce 1945 válka končila sebevraždou Hitlera v Berlíně, celá nacistická struktura se začala hroutit. Uctívané hodnoty, vyznamenání i ozdobné předměty se staly pro majitele nepříjemnou zátěží. V zimě 1945 se za cigarety platilo místo bezcennými říšskými markami také medailemi.

Odvaha nakonec našla své ocenění …

Obrázek Obrázek

Obrázek
Obrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Téměř současně se zavedením Železného kříže vznikl také Rytířský kříž Válečného záslužného kříže. Vyroben byl ze stříbra a nosil se na náhrdelní stuze. Mohl jim být odměněn jen současný držitel Válečných záslužných křížů první a druhé třídy.

Řytířské kříže ... dubové ratolesti ... meče ... brilianty ...

Obrázek Obrázek
Řytířský kříž <> Řytířský kříž s dubovými ratolestmi.

Obrázek Obrázek
Řytířský kříž s ratolestmi a meči. <> Řytířský kříž s meči a brilianty.
Naposledy upravil(a) Lord dne 8/12/2004, 18:04, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Gerhard Barkhorn - držitel Rytířského kříže s dubovými ratolestmi a meči.

Jochen Peiper - držitel Rytířského kříže s dubovými ratolestmi.

A seznam držitelů RK - Luftwaffe.

Obrázek
pilot Gerhard Barkhorn

Obrázek
esesák Jochen Peiper
Přílohy
Rytirsky_kriz_Luftwaffe.pdf
Seznam držitelů Rytířského kříže, pouze Luftwaffe.
(216.32 KiB) Staženo 371 x
Naposledy upravil(a) Lord dne 5/9/2007, 16:41, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Vojáci, kterým byl udělen Železný kříž už v První světové válce k němu dostali Pruh ke stužce starého kříže (Spange 1939 zum Eiseren Kreuz 1914).

Pro získání Rytířského kříže řádu Železného kříže bylo hlavním kritériem pro jeho udělení projevení mimořádné osobní statečnosti nebo rozhodující úspěch při vedení bojových operací.

K Rytířskému kříži se jako doplňky zvlášť udělovaly dubové ratolesti, dubové ratolesti s meči, a dubové ratolesti s meči a diamanty. A to za opakované projevení už výše uvedených kritérií pro získání RK.

Další „kříže“ – německá vyznamenání

Jak se válka postupně vlekla a probíhající boje byly stále těžší, vznikla potřeba zavést další druhy vyšších vyznamenání. A to zejména pro vojáky, kteří již byli za svoje skvělé výkony v boji vyznamenáni Železným křížem 1. třídy a nadále prokazovali svoji statečnost před nepřítelem, avšak tyto jejich hrdinské činy ještě nesplňovaly předpoklady pro udělení nejvyššího vyznamenání Rytířského kříže Železného kříže.

Za účelem vyznamenat i tyto vojáky byl Hitlerem 28. 9. 1941 založen tzv.
Válečný řád Německého kříže (Der Kriegsorden des Deutschen Kreuzes)

Byl vyhotoven ve dvou provedeních ve zlatě a ve stříbře. Německý kříž je tvořen postříbřenou osmipaprskovou hvězdu a vavřínovým věncem. Dole na tomto věnci se nachází štítek s letopočtem 1941. Uprostřed věnce je umístěna černá svastika.

Velkokříž řádu Železného kříže
Udělován členům generálního štábu za strategická rozhodnutí, která pozitivně ovlivnila vývoj války. Jediným držitelem se stal velitel Luftwaffe Hermann Göring.


Obrázek

Legenda:

A) Rytířský kříž Železného kříže
B) Rytířský kříž s dubovými ratolestmi
C) Rytířský kříž s dubovými ratolestmi a meči
D) Rytířský kříž s dubovými ratolestmi, meči a diamanty
E) Železný kříž 1. třídy
F) Železný kříž 2. třídy
G) Pruh ke stužce Železného kříže 1914 – 1. třídy
H) Pruh ke stužce Železného kříže 1914 – 2. třídy
I) Německý kříž ve stříbře
J) Německý kříž ve zlatě
K) Dubové ratolesti k Rytířskému kříži
L) Dubové ratolesti s meči k Rytířskému kříži


A dále přikládám další metál, má to podobnou stuhu jako RK, vo co jde?

Obrázek
ritterkreuz-stuha.

Obrázek
Vo co jde?
Naposledy upravil(a) Lord dne 5/9/2007, 16:49, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Radola Gajda
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 407
Registrován: 10/10/2004, 14:29
Bydliště: ČR

Příspěvek od Radola Gajda »

Na spodním obrázku se nachází Rytířský kříž Válečného záslužného kříže, s meči jich bylo uděleno pouze 118.

Doplnění:

Řád Válečného záslužného kříže (Orden des Kriegsverdienstkreuzes) byl založen Hitlerovým výnosem ze dne 18. 10. 1939 „Jako symbol uznání za zásluhy v nám vnucené válce, které nemohou být oceněny Železným křížem, zakládám Řád Válečného záslužného kříže”. Svými třídami a barvami stuhy se opíralo toto vyznamenání o Železný kříž.
Válečný záslužný kříž (dále jen VZK) byl založen ve dvou třídách – s meči a bez mečů.

Verze s meči byla udělována za vynikající zásluhy při nasazení ohroženém nepřátelskými zbraněmi nebo za vynikající zásluhy při vojenském vedení války (mohla jej tedy obdržet osoba, která přišla do styku s ozbrojeným nepřítelem v zázemí, tedy ne přímo při frontovém boji, např. za boj s partyzány či teroristickými jednotkami, výsadkáři apod. – VZK s meči byli např. vyznamenáni všichni vojáci, kteří se osvědčili v boji s pachateli atentátu na R. Heydricha v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze).

VZK s meči bylo proto také častým vyznamenáním příslušníků gestapa, zaměřených proti domácímu odboji. Verze bez mečů byla udělována za vynikající zásluhy při plnění jiných válečných úkolů, při němž dotyčný nepřišel do konfrontace s nepřátelskými zbraněmi.

VZK s meči i bez mečů byl stejně jako Železný kříž založen ve dvou třídách. Vyznamenaný navíc obdržel k VZK udílecí listinu. Po smrti vyznamenaného nebyla povinnost VZK vracet, zůstal příbuzným v upomínku na jeho držitele.

Pro udělení VZK připadal v úvahu každý příslušník Wehrmachtu a jeho přidružených složek, NSDAP a jejích přidružených složek, stejně jako příslušníci komunálních zásobovacích podniků, zemědělci, horníci atd. V dodatcích zakládajícího ustanovení je doslova uvedeno: “Pro udělení přicházejí v úvahu: všechny týlové jednotky pozemní armády, všechny služebny, které se nepodílí bezprostředně a rozhodně na vojenském velení stejně jako příslušníci záložních armád”. Dále je zde zdůrazněno: “VZK je plnohodnotný řád a ne žádný masový upomínkový odznak a nejde rovněž o žádnou náhradu za chybějící Železné kříže“.

Zdroj: http://warshop.cz/wordpress/?p=226
Obrázek
iN.BlAcK.coMmA

Rada

Příspěvek od iN.BlAcK.coMmA »

Panove, pridete mi oba jako znalci, proto na vas mam otazku. Vsiml jsem si ze znacne mnozstvi blackmetal-istu (pravych antikrestanskych, antidogmatickych,...) nosi valecne krize II. stupne. Nechapu proc. Mozna to berou jako oceneni protoze jejich zivot je opravdovy boj.
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Možná to je proto, že tento řád je skutečně krásný...až na tu Nacisty zprofanovanou svastiku :(
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
Radola Gajda
Poddůstojník v záloze
Poddůstojník v záloze
Příspěvky: 407
Registrován: 10/10/2004, 14:29
Bydliště: ČR

Příspěvek od Radola Gajda »

Mají ty kříže uprostřed korunku nebo svastiku,pokud né,nejedná se o EK II?!
Obrázek
jirka
rotný
rotný
Příspěvky: 95
Registrován: 14/12/2006, 20:07

Příspěvek od jirka »

Nevíte, kdo jako první důstojník SS získal Rytířský kříž?

A který kříž měl uprostřed korunku a který svastiku?

Děkuji.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Železný kříž vzniknul jako pruské vyznamenání ke konci Napoleonských válek. Resp. v době války Pruska a Francie. Vyznamenání bylo možné udělit pouze v období válek. Uprostřed kříže byla nejdřív „jakýsi kříž z větviček“ (viz foto níže), v horním cípu pruská korunka, a v dolním cípu letopočet počátku války 1813.

Obrázek

V době francouzsko- pruských válek od roku 1870 pak bylo uprostřed písmeno W jako Wilhelm I, nahoře korunka a dole letopočet 1870.

V době 1. světové války uprostřed také písmeno W uprostřed (symbolizovalo jméno císaře Viléma II), nahoře korunka a dole 1914.

Hitler pak nenahradil v době 2. světové války písmeno W písmenem H jako Hitler, ale hákovým křížem, nahoře nebylo nic, dole byl letopočet 1939.

K tvému dotazu … kdo získal jako první Rytířský kříž?

Rytířský kříž získali jako první generálové za polské tažení a to sice:
Göring, Raeder, von Bock, von Reichenau, Keitel, List, von Rundstedt, von Kluge, von Küchler, Kesselring, Löhr, Blaskowitz a von Brauchitsch – byl jím udělen 30. září 1939.

http://www.wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/dowodcy/niemcy.htm

Pak ho získal generál Wehrmachtu Eduard Dietl za boje o Narvik a to dne 3. června 1940.

Z normálních vojáků (ne velitelů) – vojínů – Schütze - Richtschütze to byl 7. března 1941 Hubert Brinkforth a z Luftwaffe Oberfeldwebel Franz Schlund 30. června 1942.
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Per ... forthH.htm

Z vojáku SS byl prvním držitelem Sturmbannführer Fritz Witt.

A to 4. září 1940. Fritz Witt velel I. pěšímu pluku divize SS Deutschland, se kterým se účastnil tažení na západ proti Francii. Za to si vysloužil jako první voják SS Rytířský kříž. V říjnu 1940 byl Witt přeřazen zpět k divizi Leibstandarte SS Adolf Hitler. Další vyznamenání získal za boje v Rusku. Jeden čas byl také velitelem SS divize Hitlerjugend.

Tady jsou odkazy a seznamy lidí:
http://www.ritterkreuztraeger-1939-45.de
http://www.feldgrau.com/KnightsCrossHol ... ?Branch=SS
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

http://www.feldgrau.com/KnightsCrossHol ... hp?Branch=

Takhle bez filtru to vypadá kompletnější. Ten první odkaz neobsahuje minimálně z Luftwaffe zdaleka všechny Ritterkreuzträgery. A i na tomhle druhém, ač vypadá komplexnější, je pár jmen zkomolených.

Ještě dodám, že na druhé straně minimálně toho druhoválečného rytířského kříže je rok 1813.
Obrázek
jirka
rotný
rotný
Příspěvky: 95
Registrován: 14/12/2006, 20:07

Příspěvek od jirka »

Odkazy jsou super. Moc děkuju.
Mám knížku S meči a brilianty, ale založení a vývoj tohoto vyznamenání tam popsanej není
Uživatelský avatar
elefen
desátník
desátník
Příspěvky: 48
Registrován: 6/3/2012, 18:48

Re: Železný kříž

Příspěvek od elefen »

Kdo mohl udělení železného kříže navrhnout, kdo o udělení RK rozhodl, kdo RK fyzicky předával, kdy fyzicky předával Hitler. Co znamená datum udělení? Předpokládím, že to bude schválení (udělení), nikoliv datum fyzického předání Hitlerem nebo Göringem.
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Železný kříž

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Podrobný popis, historii řádu, vznik Rytířského kříže jako mezistupeň mezi Železným křížem a Velkokřížem, okolnosti udělování a podobně vcelku podrobně popisuje tato bakalářská práce z Univerzity Karlovy...

POZOR -Soubor se ihned začne stahovat!!!

Odkaz na tuto práci ve formátu PDF
https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download ... 9/?lang=cs
elefen píše:Kdo mohl udělení železného kříže navrhnout, kdo o udělení RK rozhodl, kdo RK fyzicky předával, kdy fyzicky předával Hitler. Co znamená datum udělení? Předpokládím, že to bude schválení (udělení), nikoliv datum fyzického předání Hitlerem nebo Göringem.
Obávám se, že na většinu svých otázek tam odpověď ale nenalezneš...
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Odpovědět

Zpět na „Vyznamenání“