Nat Love (1854-1921)

Moderátoři: Pátrač, kacermiroslav, Bleu

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12972
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Nat Love (1854-1921)

Příspěvek od Rase »

nat-love-b-1854-nalso-known-as-deadwood-dick-american-cowboy-oil-over-FFAM9C-718x1024.jpg

Černý kovboj Nat Love

Jedním z nejslavnějších hrdinů divokého západu byl nepochybně černý kovboj a bývalý otrok Nat Love (1854-1921), který o svých dobrodružstvích sepsal autobiografii. Nat se narodil jako otrok na plantáži Roberta Lovea v Davidson County, Tennessee, kolem roku 1854. Jeho otec Sampson byl předák na polích plantáže, matka vedla kuchyň, a Nat byl nejmladším z jejich tří dětí. Navzdory zákonům o otroctví, které zakazovaly černošskou gramotnost, se s pomocí otce naučil již jako malý číst a psát. Po zrušení otroctví zůstali jeho rodiče na farmě jako podílníci a na dvaceti akrech pěstovali tabák a kukuřici. Bohužel otec záhy zemřel a Nat se musel zaměstnat i na vedlejší farmě, aby rodina vyšla s penězi. Již tehdy byl znám jako krotitel divokých koní a dvakrát v tombole vyhrál koně, přičemž jej pokaždé prodal zpět majiteli za 50 dolarů. V šestnácti letech využil našetřené peníze, opustil město a vyrazil na Západ. Usadil se v Dodge City, v Kansasu, kde našel práci jako kovboj u honáků dobytka z Duvalova ranče (na řece Palo Duro v Texas Panhandle). Svěřený dobytek musel chránit před útoky predátorů a snášet nevlídné počasí. Cvičil se ve střelbě a brzy si od kolegů vysloužil přezdívku "Red River Dick". V roce 1872 se přestěhoval do Arizony, kde našel práci na Gallingerově ranči. Zde při práci potkal osobnosti jako Pat Garrett, Bat Masterson, Billy the Kid a další.
Poté, co bezpečně zahnal stádo dobytka na kolejiště v Deadwood, v Dakotě, přihlásil se 4. července 1876 do rodea, nalákán výhrou 200 dolarů. Zde v mnoha disciplínách zvítězil a diváci jej odměnili přezdívkou "Deadwood Dick". O rok později byl zajat skupinou indiánů kmene Pima, když sháněl zatoulaný dobytek poblíž řeky Gila v Arizoně. Ačkoli tvrdil, že ve své kariéře utrpěl více než 14 střelných zranění (několik právě při útěku před indiány), byl jeho život ušetřen a málem se oženil i s dcerou náčelníka, kteří se jej snažili adoptovat do kmene. Nakonec ukradl koně a utekl do západního Texasu.
Nat Love se rozhodl opustit nebezpečný život kovboje. V roce 1889 se oženil s jistou Alicí a usadil se v Denveru. Později přijal práci vlakového portýra a dohlížel na spací vozy na trati "Denver and Rio Grande Western Railroad". V této době bydlel se svou rodinou v několika západních státech, než se nakonec přestěhovali do jižní Kalifornie. V roce 1907 sepsal a vydal svou autobiografii s názvem - Life and Adventures of Nat Love, Better Known in the Cattle Country as 'Deadwood Dick'. Tímto dílem upevnil svůj odkaz pro budoucnost a druhou část života pracoval jako kurýr a strážce pro společnost zabývající se cennými papíry v Los Angeles. Zemřel v roce 1921 ve věku 67 let. Později jej použil ve svých novelách Joe R. Lansdale, v roce 2012 o něm vyšel grafický román Best Shot in the West. V roce 2018 pak italské nakladatelství Sergio Bonelli Editore adaptovalo příběhy do komiksové série Deadwood Dick.

Zdroj:
https://www.kabinetkuriozit.eu/
https://en.wikipedia.org/wiki/Nat_Love
https://www.kshs.org/kansapedia/nat-love/12135
https://www.legendsofamerica.com/we-natlove/

black-cowboys1_custom-9ea7b5b3c55965840390fd1de39e36bcef1fbca9-696x1024.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „osobnosti a dynastie“